Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 40 минути, Кумчо вълчооо написа:

С днешното безвремие какво правим??????

стоим на Пауза

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

преди 12 часа, Кумчо вълчооо написа:

Факт безспорен! Като седнем по кафета и започнем да разправяме, а тия младите гледат зяпнали и питат - верно ли!!! Не знам дали иронизираш, но ако е така ,то не е в твоя полза! Сега, то имало си е и косурите но , спрямо днес.................! Ония времена са отминали, били лоши за някого или добри за други! С днешното безвремие какво правим??????

Защо да иронизирам аз ти казвам конкретно как е било и как ще става.В днешно време има хора които могат да ти кажат с две ръце че живота сега е по хубав от онова време но тези хора няма да им е чиста играта това трябва да го знаеш.Едно време както казах работа имаш и какво ли не всичко ти е осигурено и най-важното хората имаха пари,а нямаха къде да си ги влагат!Баща ми е бивш музикант и когато е бил на 16 години ми е разказвал са му купили първото ДВД от магазин за техника в Ямбол чак..И то за 5000 лева и ми казва как тези пари на онова време са били нищо в сравнение в сега изобилие неща а нямаш и един лев да си ги позволиш,относно професията музикант също мога да бъда компетентен - онова време музикантите са били на почест а сега се подиграват с тях за смешни пари и като цяло не само при тях ами при всяка втора професия която на времето ако е била престижна ето пак пример за учител пък,сега тази професия е една от най подиграваните и т.н.Дядо ми едно време се е занимавал пък с земеделие и ми е разказвал как на пазар за един ден е вадил повече от 1000 лева,а сега ако изкараш 100 пак е добре!Живота тогава е бил много по-добър лично за мен от сега не съм успял да го усетя чак толкова тъй като съм бил по-малък и помня само игри с приятели,но ако той е бил такъв както предците ми са разказвали аз искам да живея в онзи,а не този! :)

преди 11 часа, haidukpikaso написа:

стоим на Пауза

И май ще си замръзнем на Пауза.

Цъкайте на рекламки в нета,

изкарвали се пари?

Има и кой да потвърди, да не посочвам :D

Sent from my iPhone using Tapatalk

Проблемът с Паузата не е от вчера :

814281.jpg

На плочата пише :

- На право вървиш ли - ще ядеш бой ;

- На ляво да тръгнеш - ще ядеш бой ;

- Ако на дясно отидеш - ще ядеш бой .

А зад камъка гробовен глас се чува : 

- Още малко ако стоиш тук и мислиш - тук ще ядеш бой ! 

:)

Тази Земя цялата , само Апокалипсис ще я оправи от раковото заболяване човек ....и всичко пак от начало ......с тоягите....! 

Така , че Паузата не е чак толкова лошо нещо ! Току виж сме се спрели да поразмислим.....Когато на времето един беше казал : " Крачка назад , а после две напред ! " , вече е било твърде късно. Така и не се е случило тогава....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 8 часа, by_chechi написа:

....и всичко пак от начало ......с тоягите....!

А според някои това няма да е за първи път.

@DanteJKL, за звездите ще ми отговориш ли?

на 14.07.2016 г. в 21:51, haidukpikaso написа:

стоим на Пауза

То хубаво стоим, ама времето си върви...

току що, язе написа:

То хубаво стоим, ама времето си върви...

мноу важно ич не ни пука - времето е наше

И ще си останем с него... :)

преди 41 минути, haidukpikaso написа:

времето е наше

Дали? И т'ва не е много ясно вече...в това безвремие.

• 4 седмици по-късно...

"Как сте, как я карате ? По мое време взимахте по 200 лева и имахте по три любовници, а сега взимате 1000 лева и имате по три кредита…”
Тодор Живков

Цитат

Закон за трудовото мобилизиране на безделниците и празноскитниците

8 август 1946 г.

I. Общи положения

Чл. 1. Всички работоспособни български поданици от двата пола, навършили 16-годишна възраст и не по-стари от 50, а за жените 45 години, които са се отдали на безделие, празноскитане или прекарват голяма част от времето си в питейни заведения, кафенета, барове, сладкарници и др. подобни, се мобилизират за задължителен обществен труд.

Чл. 2. Трудовото мобилизиране цели да приучи мобилизираните на полезен труд, да развие у тях любов към обществената работа, да премахне лошите им привички и същевременно да използува физическата им енергия и умствените им способности за повдигане производството и благоустройството на страната.

Чл. 3. Трудът на мобилизираните се използува за общополезни мероприятия като: направа на пътища, жп линии, канали, язовири, постройки, укрепване пороища, корекция на реки, залесяване, обработване на държавни или обществени стопанства, работене в мини, кариери, фабрики, работилници и други подобни съобразно пола и възрастта на мобилизирания.

Чл. 4. Срокът за трудово мобилизиране на настоящия закон е до 6 месеца и не се счита като трудова или военна служба. Лица, коитослед освобождаването им в продължение на 6 месеца не са започнали никаква обществено-полезна работа, могат да бъдат отново мобилизирани.

Чл. 5. Освобождават се от трудово мобилизиране:

а) болните или неспособни за физически или умствен труд, което ще се констатира от специална медицинска комисия, назначена от министъра на вътрешните работи;

б) повикване във войската или трудовите части 10 дни преди явяването им в казармата, а трудово мобилизираните се освобождават 20 дни преди постъпването им на военна служба.

II. Организация

Чл. 6. При Министерството на вътрешните работи се учредява специална служба, която има за задача прилагането на настоящия закон.

Чл. 7. Трудовото мобилизиране се извършва със заповед на министъра на вътрешните работи или натоварено от него лице. Органите на администрацията, милицията и селските общински съвети установяват списъка на лицата, определени в чл. 1, и го представят в мотивиран доклад за всяко лице по отделно на министъра на вътрешните работи.

Заповедта за мобилизиране подлежи на обжалване пред специална комисия, назначена от министъра на вътрешните работи в 7-дневен срок от връчването й.

Чл. 8. Трудово мобилизираните се организират в работни групи отделно мъжете от жените, които се изпращат на работа в местата и на обектите, определени от министъра на вътрешните работи.

Младежите от 16 до 20 години се организират в отделни групи и се поставят при особени условия за възпитание, просвета и труд.

Чл. 9. С цел да се подготвят и превъзпитат мобилизираните може да се откриват технически или занаятчийски работилници, образцови стопанства или да се използуват съществуващите такива. Наред с това се вземат подходящи мерки за системно просвещение и превъзпитание на мобилизираните в прогресивно демократичен дух.

Чл. 10. Работните групи, работилниците и стопанствата имат свои управления с необходимия персонал, определен от съответните щатове.

По Държавен вестник, № 198, 30 август 1948 г.

• 2 седмици по-късно...

По социализма, нямаше абсолютно никакъв начин, да не работиш. Дори и да си инвалид...

Абе спомням си ги комуноидите. В гимназията ни пратили на бригада да събираме някаква реколта. Първия ден добре, настаняване майтапи и т.н. Ама на втория ден ни заведоха да бачкаме и на мен не ми хареса, та изкръшках уж съм болен. Имаше някаква дето трябвало да се грижи за здравето ни и аз й изкарах акъла и тя каза на даскалиците че е рисковано да стоя там, щото щяло да ми стане нещо сериозно и не искала да поема отговорност. Значи връщат ме в гимназията, там да съм помагал всеки ден. Да не съм баш бездействаш де. И там някаква ме прати да обикалям по квартала, да проверявам дали завършилите миналата година 11 клас момичета са почнали работа. Каза че омъжените имали право да не работят ( ама не знам колко време са ги търпели така де).

преди 4 часа, Белгиеца написа:

Абе спомням си ги комуноидите. В гимназията ни пратили на бригада да събираме някаква реколта. Първия ден добре, настаняване майтапи и т.н. Ама на втория ден ни заведоха да бачкаме и на мен не ми хареса, та изкръшках уж съм болен. Имаше някаква дето трябвало да се грижи за здравето ни и аз й изкарах акъла и тя каза на даскалиците че е рисковано да стоя там, щото щяло да ми стане нещо сериозно и не искала да поема отговорност. Значи връщат ме в гимназията, там да съм помагал всеки ден. Да не съм баш бездействаш де. И там някаква ме прати да обикалям по квартала, да проверявам дали завършилите миналата година 11 клас момичета са почнали работа. Каза че омъжените имали право да не работят ( ама не знам колко време са ги търпели така де).

За свадба се даваха три дни отпуска- толкоз! Никой нямаше право да не работи.

преди 8 минути, язе написа:

За свадба се даваха три дни отпуска- толкоз! Никой нямаше право да не работи.

И Да, и ... не чак толкова - искаше се да имаш печат в паспорта "Месторабота" - дали наистина работиш беше ... отделна тема.

преди 1 минута, jhoro написа:

И Да, и ... не чак толкова - искаше се да имаш печат в паспорта "Месторабота" - дали наистина работиш беше ... отделна тема.

Факт. То цялото работене по соца, си беше относително понятие, но и сега не е по- различно.

"Аз работех като преводач – превеждах овците от един хълм към друг…", казваше навремето Тодор Живков. Вижте 12 интересни цитата, с които той се запомни в обществото.1. „Времето е ваше, но всичко друго е наше!“

2. „До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред!“  

3 „Някои казват, че нашата власт се клати! И на коча мад*те се клатят, ама не падат!“

4. „Откривам новия завод за вело… за вело… Абе за колелета!“

5. „Ние трябва да направим коренен поврат, на 360 градуса.“

6. „Аз работех като преводач – превеждах овците от един хълм към друг…“

7. „Тази година – завод за полупроводници. Догодина – за цели проводници!“

8. „Браво на атмосферното налягане!“

9. „Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.“

10. „Добър журналист е тоя, който пише не това, което се говори, а това, което трябва.“

11. „Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има мат’риал за митингова демонстрация (демокрация)!“

12. „Това е политиката – да се слееш с народа.“

http://www.blitz.bg/news/article/439164

Тодор Живков имаше чувство за хумор, шегуваше се и обичаше да се шегуват с него, въпреки, че се опитват да ни убедят в обратното.

Хигиенизацията е враг на бактериологическата диверсия.      

Водачи, бъдете осторожни! Секунда невнимание, а после - цял живот мъртъв.      

Да живее българо-съветската дружба между народите!             

Да живее международното положение!       

Дружбата между хората ражда криле на същите.    

Да строим социализма с подръчни средства!     

След глад и мизерия настъпи тежка индустриализация.      

Комунизмът е неизбежен.    

Да живее 10 септември, ден на народната милиция - единствена опора на народната власт!     

Да живее СССР - вечният строител на социализма!            Подобни лозунги сега предизвикват смях, а навремето си бяхме свикнали с тях.

на 24.08.2016 г. в 11:17, Мойра написа:

Тодор Живков имаше чувство за хумор, шегуваше се и обичаше да се шегуват с него, въпреки, че се опитват да ни убедят в обратното.

Просто не бе за политик - няма значение за каква форма на управление говорим и какви са му намеренията, той просто не е за тази работа. Но инак си беше чешит - чешит по рождение.

преди 2 часа, sound написа:

Просто не бе за политик - няма значение за каква форма на управление говорим и какви са му намеренията, той просто не е за тази работа. Но инак си беше чешит - чешит по рождение.

Не беше достатъчно образован, но с прословутата си хитрост успяваше да извлече ползи за България и да бъде в добри отношения с всички държави, с което не могат да се похвалят следващите президенти на България, въпреки доброто си образование.

Живков дори печелеше със своята простоватост.

"Тодор Живков е много хитър политик." - Джилда Харолд- радио Свободна Европа.

на 25/08/2016 в 14:49, Мойра написа:

Живков дори печелеше със своята простоватост.

Тато трябваше простоватичко да го самообесят през 1990г. и да му спрат мъките.

на 29.08.2016 г. в 0:07, Белгиеца написа:

Тато трябваше простоватичко да го самообесят през 1990г. и да му спрат мъките.

Те румънците нали заклаха Чаушеску. Гледам излетяха в космоса... Подобен начин на мислене го няма дори и сред приматите. Има го при по- низшите форми на живот, лишени от мисловна дейност...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.