Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Нямам много спомени от онова време, но не мисля нищо хубаво за него(лично мнение), особено за онези които избиваха хора в България след '45-а.

Редактирано от BANKATA (преглед на промените)

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

И преди 1945 година са били избивани доста хора. Заради Фердинанд например са загинали хиляди българи и е неадекватно булеварди и улици още да носят името на този глупак. За сина му Борис мнението ми е противоположно - в трудни условия той е реагирал правилно. При социализма си бяхме бедни с безплатно образование и здравеопазване - сега повечето пак са бедни....и вече  без безплатни такива.

Дядото доживял ли е социализма и въобще какво общо има в темата?

преди 1 час, attj написа:

и въобще какво общо има в темата?

Пряко. Защото някои преди да си спомнят социализма, трябва да познават историята на социализма  и тези писани неща от Дядото

„Принос към историята на социализма в България” от 1906 г

Димитър Благоев умира на 7 май 1924 г и няма как да има нещо общо с тази тема.   Бай Тошо тогава е бил момченце на 13 години....

Е и ?Караш ме да преповтарям предното си изречение. :)

• 1 месец по-късно...
на 29 Април 2016 г. в 22:17, miro20 написа:

Това ножче е малко по съвременна. При желание ще ви снимам мойта "чекийка" , наследство от '60г поне, със виличка, тирбушон и светлозелен цвят, характерен за тези "чекийки" . Имам и виолетова, но е без екстри, доста износена, и не се сещам къде е.

Но с виличката ми е любима.Такива не съм виждал и при съвременните китайски мулти-кукър-уреди :)

класика

2509732_3.jpg?lm=-62169989989

на 15.05.2016 г. в 6:33, miro20 написа:

Е и ?Караш ме да преповтарям предното си изречение. :)

Непрекъснато преповтаряш всякакви безсмислици и аз отдавна съм свикнал да ми правиш весело....  Бъди жив и здрав!

Повторение на повторението е малкото име на бай Миро. Той има 3-4 тези и 3- 4 сайта с които ги "доказва". :)

13501890_10157103226390271_3147662900679

Ехей, с парите от бутилки си купувах дъвки Турбо. Или цигари... бутилките си беха бизнес деа.

преди 56 минути, веселия Роджър написа:

Ехей, с парите от бутилки си купувах дъвки Турбо. Или цигари... бутилките си беха бизнес деа.

хах така си беше, ама за бирени, за лимонадени

познай обаче тва как са миеше а

618x824.jpg

преди 3 часа, веселия Роджър написа:

Повторение на повторението е малкото име на бай Миро. Той има 3-4 тези и 3- 4 сайта с които ги "доказва". :)

Улисани в тролене , предполагал не си забелязъл че говорим за повторение на неща писани от "Дядото" ....

За които никой не спори,  пак да напомня :)

на 25.06.2016 г. в 22:35, miro20 написа:

Улисани в тролене , предполагал не си забелязъл че говорим за повторение на неща писани от "Дядото" ....

За които никой не спори,  пак да напомня :)

Уфф, не ми казвай, че четеш "дядото". Просто този текст излезе в нета, резюмиран от някой идиот и всички подлоги подехте напева. ;) Навсякъде по форумите се появи това- сиреч, пропаганда майна. Евтина...

• 2 седмици по-късно...

По време на турското робство на българите било забранено да напускат България. Родината била опасана с телени мрежи, а заптиетата застрелвали в гръб всеки българин, който се опитвал да мине през мрежите. Който го залавяли жив, го хвърляли в зандана.

България паднала под турско робство на 9 септември 14 век, след като била окупирана от триста хиляден военен турски окупационен корпус. Местното население било задължено да го издържа, а издръжката му била по-голяма от бюджета на царство България. После населението плащало и репарации, а турците произволно изземали от местното население добитък, инвентар и прочее.

По време на турското робство на българите било забранено да имат собственост. Нивите им били иззети и те били принудени да работят ангария за едрите феодали. Нямали право да имат собствена техника за обработване. Тя принадлежала също на феодалите. По време на турското робство в българските училища бил въведен като задължителен втори език за изучавани турския език. За да успее един българин по време на турското робство , единственият му шанс е било да стане еничарин. Турската империя създала специална еничарска организация, в която записвали част от местното население след подбор за вярност. По време на турското робство нямало частна собственост. На българите било забранено да имат собствени манифактури, фабрики, ниви. Турската империя изкупувала земеделската продукция на българите на безценица, принудила ги да използват само скапана турска техника, която изплащали скъпо и прескъпо. В резултат на това, след като паднало турското робство, България осъмнала като най-бедната държава в Европа, с най-ниски пенсии и заплати.

По време на турското робство никой нямал право да се шегува със султана, везирите и еничарите. За виц вкарвали в зандана. В зандана вкарвали и всеки, който се опитвал да се противопостави на турското робство и еничарите. За целта веднага след налагане на турското робство били създадени специални концлагери....

Оффффффф...извинете, забелязах, че съм допуснал досадна грешка, лапсус един вид. Нямам време да редактирам текста, затова навсякъде вместо "турско", четете "руско".

Всичко беше истинско нали.....мизерията,мръсотията и празните магазини бяха истински,Чернобил беше истински,диктатурата беше истинска,лагерите и боя в милицията беше истински,народния им съд и убийствата бяха истински,затворените граници бяха истински,престъпниците от БКП бяха истински,цензурата беше истинска и какво ли не още и какво ли не. А СЕГА СЕ ОПИТВАТ ПЛАТЕНИ УРОДИ ОТ ЧЕРВЕНАТА СГАН ДА БАЛАМОСВАТ ТЕЗИ,КОИТО НЕ ПОМНЯТ ОНИЯ ЧЕРНИ ТОТАЛИТАРНИ ГОДИНИ....ДАНО НИКОГА НИКЪДЕ НЕ СЕ ВЪРНЕ ОНОВА УЖАСНО ВРЕМЕ...НИКОГА.

на 11.07.2016 г. в 22:00, turbox написа:

Оффффффф...извинете, забелязах, че съм допуснал досадна грешка, лапсус един вид. Нямам време да редактирам текста, затова навсякъде вместо "турско", четете "руско".

Офффф, извинен Си.

Ти, поредния драскач на щат, ли си?

Не е било по-добре по времето на ''бай ти Тошо'' ама сега пък е още по-зле от тогава.Тогава е имало казарма,имаше и дисциплина,уважение един към друг,а не като днешно време всеки да завижда на другия и никой 15-20 годишен посерко не би си дори помислил да прави такива неща каквито сега са ежедневие за тях!Другото - евтин хляб и най-вече знаеш че е истински, кеф ти работа..Веднага си намираш по специалноста,кеф ти море стане лято с москвича до Несебър,паркирваш го покриваш го с брезента и 15-20 дена не мърда,а някои от нас немогат дори да си позволят в днешно време заради скъпото гориво да отидят до море,а отделно заради цените по курортите,тогава за един къмпинг бяха около 4,10лв на вечер за двама с палатка и кола в претъпкани къмпинги, повечето без топла вода, безкрайни опашки по магазините или скъпи кебапчета в бира-скара,имахме тогава пари а нямахме какво да ги правим,а сега е обратното!Ами в ресторанта? сметката ти е 5-10 лв не повечеи това включва салата,кебапчета,мешана скара,пържоли и какво ли още не! За цигарите в 80-те: Арда беше 0.60лв, изпуснал си Феникс и Фемина/в последните години/ - съответно 0.90лв и 0.95лв, БТ беше 1.05лв или 1.1лв лева за варианта кутия. Абе като цяло мога много да разправям,но не ми стига времето,не беше лошо тогава!

Спокойно, стадо. Пак иде.

Като първо поколение, ще усетите добре удара.

На следващите ще им е по-лесно, ще са родени роби.

Sent from my iPhone using Tapatalk

преди 21 часа, KOCKAR написа:

Не е било по-добре по времето на ''бай ти Тошо'' ама сега пък е още по-зле от тогава.Тогава е имало казарма,имаше и дисциплина,уважение един към друг,а не като днешно време всеки да завижда на другия и никой 15-20 годишен посерко не би си дори помислил да прави такива неща каквито сега са ежедневие за тях!Другото - евтин хляб и най-вече знаеш че е истински, кеф ти работа..Веднага си намираш по специалноста,кеф ти море стане лято с москвича до Несебър,паркирваш го покриваш го с брезента и 15-20 дена не мърда,а някои от нас немогат дори да си позволят в днешно време заради скъпото гориво да отидят до море,а отделно заради цените по курортите,тогава за един къмпинг бяха около 4,10лв на вечер за двама с палатка и кола в претъпкани къмпинги, повечето без топла вода, безкрайни опашки по магазините или скъпи кебапчета в бира-скара,имахме тогава пари а нямахме какво да ги правим,а сега е обратното!Ами в ресторанта? сметката ти е 5-10 лв не повечеи това включва салата,кебапчета,мешана скара,пържоли и какво ли още не! За цигарите в 80-те: Арда беше 0.60лв, изпуснал си Феникс и Фемина/в последните години/ - съответно 0.90лв и 0.95лв, БТ беше 1.05лв или 1.1лв лева за варианта кутия. Абе като цяло мога много да разправям,но не ми стига времето,не беше лошо тогава!

Свободата Санчо, е едно от най ценните блага,
с които Бог дарява хората.

С нея не могат да се сравнят нито съкровищата,
които крие земята, нито тези, които таи морето.
За свободата, както и за честта,
може и трябва да се жертва животът и обратно,
лишаването от свобода е най-голямото зло,
което може да сполети човека.

Казвам ти го, Санчо, защото ти видя пиршествата и изобилието,
на които се радвахме в замъка, който преди малко напуснахме.
Е добре, сред онези вкусни ястия и ледени напитки на мене ми се струваше,
че се измъчвам от глад, защото не им се наслаждавах свободно,
както бих им се наслаждавал, ако те бяха мои.
Задълженията да се отплатиш за направените ти благодеяния и милости са вериги,
които пречат на духа да бъде свободен.
…Помни Санчо – ако избереш пътя на добродетелта
и се стремиш да вършиш само добродетелни неща,
няма защо да завиждаш на тези, чиито прадеди са били князе и сеньори,
защото кръвта се наследява а добродетелта се придобива
и струва сама по себе си много повече от кръвта.“  

/ Мигел де Сервантес, „Дон Кихот“/

Излиза май че сме я продавали за евтини кебапчета. С какво тогава сме по- добри от мургавите ни събратя които правят същото по избори ?

на 13.07.2016 г. в 11:24, KOCKAR написа:

Не е било по-добре по времето на ''бай ти Тошо'' ама сега пък е още по-зле от тогава.

Факт безспорен! Като седнем по кафета и започнем да разправяме, а тия младите гледат зяпнали и питат - верно ли!!! Не знам дали иронизираш, но ако е така ,то не е в твоя полза! Сега, то имало си е и косурите но , спрямо днес.................! Ония времена са отминали, били лоши за някого или добри за други! С днешното безвремие какво правим??????

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.