Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 4 минути, haidukpikaso написа:

за какво иде реч, може ли повече инфо

Стар спортен модел на Рено,който се е произвеждал и в България. Сега се търси и могат да му се вземат добри пари, дори и да не е в добро състояние. Ако е произведен в България обаче, цената му пада наполовина, само поради този факт... да не кажем, че няма интерес ама...

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

преди 4 минути, язе написа:

Стар спортен модел на Рено,който се е произвеждал и в България. Сега се търси и могат да му се вземат добри пари, дори и да не е в добро състояние. Ако е произведен в България обаче, цената му пада наполовина, само поради този факт... да не кажем, че няма интерес ама...

намерих го, страхотно е

:)

Alpine-Renault-A110-Monte-Carlo-Historiq

БЪЛГАРСКИТЕ САМОЛЕТИ И АВТОМОБИЛИ

http://bulbg.cloudaccess.host/?p=712

Мой приятел , по това време автомобилен състезател ме повози до Русе и обратно с такъв модел. Страшно друсаше понеже окачването му беше доста твърдо, като за спортен автомобил. Имах усещането,че летя на педя от земята. :D

Страхотна машина но се произвеждаше в ограничени бройки и то предимно за състезания.

на 17.12.2016 г. в 10:18, miro20 написа:

Те поне са  правели нещо . А за "Булгаррено" ще се сетиш ли защо Рено избягаха от България ?

Понеже почнахме да го продаваме на румънците, а беше преназначен само за вътрешния пазар.  :ph34r:  Има някакви спекулации по въпроса с намесата на руснаците но факт е, че е проблемите дойдоха след ,като почнахме да продаваме осмицата в Румъния.

Редактирано от nikssi (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Как ”стопанското чудо” на НРБ се провали

stat

09:19  |  13 март 2017 Общество / Автор Николай Цеков/ dir.bg
Отчетите на големите консервни заводи са изпълнени с жалби за огромни загуби
Сн.: Shutterstock

5e_k3bz1a.jpg

Промишлените мастодонти повличат към дъното държавната икономика и оставят след себе си разруха и огромни дългове.
Поуките от индустриалните авантюри на НРБ прозират в документи за провала на т. нар. "спопанско чудо". 

Може ли от единица суровина и единица труд за нейната преработка да се получи продукт, чиято стойност не покрива и половината от цената на суровината? Отговорът е „да", стига продуктът да е бил произведен от одържавената икономика на НРБ. До това заключение стигат авторите на изследване за икономиката на социалистическа България, извършено по поръчка на списание „Икономист“ в начало на 1990-те години. Според изводите му, именно в НРБ се ражда от един от най-странните и трагикокомични парадокси в световната стопанска история, а именно да се влагат суровини, жив труд и енергия за продукция, чиято стойност след реализацията се оказва значително по-ниска от цената, която може да бъде постигната, ако се продадат в необработен вид суровините за нейното производство. 

Изводите на британските икономисти не са изсмукани от пръстите. Те прозират  и днес в десетките хиляди страници запазени отчети за дейността на хиляди заводи, фабрики и цехове, изградени по времето на допотопната сталинска индустриализация с помощта на взетите от западни банки непосилни за връщане кредити на "плановото" стопанство на НРБ, което още от 70-те години залита към пропастта. Признанията  за неговата несъстоятелност струят по време на всички форуми на ЦК на БКП. „И през 1985 г. сме принудени да залагаме продукция за износ, чиято възвращаемост е под 50 %. Това изисква значителни дотации, изтощава икономиката и създава напрежение в производството“, гласи един от изводите на Единния план за социално-икономическото развитие през 1985 г. 

Истините за индустриалната „мощ“ на НРБ 

В обширно изследване за външния дълг на НРБ историкът Мартин Иванов отбелязва многочислените проблеми на традиционната за България лека промишленост – производството на дрехи, консервирани плодове и зеленчуци. В края на 70-те години те стават трудно продаваеми дори на крайно непретенциозния съветски пазар. Отчетите на големите консервни заводи са изпълнени с жалби за огромни загуби, свързани с връщането на цели композиции заради негодни суровини, лоша стерилизация, изпочупени буркани, неприятни миризми на фенол, прегоряло олио и прочие. В някои от комбинатите по-голямата част от оборудването датира от 1939 г.  Но най-големите загуби идват от непрестанните рекламации за качеството на „високотехнологичния“ износ на машини, електроника и химически продукти, станал възможен след вземането на огромни заеми или след кражби на техническа документация от западни фирми. 

Крайно негативни са изводите на потребителите за надеждността на изнасяните електрокари и мотокари, много от които дават дефекти още през първите 200 часа експлоатация. Създадените от ДС задгранични фирми за продажба на български машини на Запад, които по-късно стават обект на брутално плячкосване от страна на комунистическата номенклатура, непрекъснато алармират за огромни загуби при продажбата на металообработващи машини, които трябва да се разглобяват и преправят, преди да бъдат предоставени с огромни закъснения на купувачите. Така например закупената във ФРГ фирма „Рьоперверк“ за пласмент на български металорежещи машини  рапортува за зле почистени и гърмящи скоростни кутии, лющеща се боя и теч на масла. 

От всеки продаден в Западна Германия металообработващ център българското машиностроене губи по 30 хиляди марки. Само от продажбите на един от моделите стругове загубите възлизат на 2.5 млн. марки, пише в отчета на задграничната фирма на Партията за 1985 г. През същата година всички експортирани във Великобритания 9900 дискети, произведени от „флагмана“ на високите технологии в НРБ  -  ДЗУ- Стара Загора, са рекламирани и върнати обратно в НРБ. Посолството в Лондон съобщава, че заради лошото качество българските машини се продават на загуба, а страната търпи големи щети от рекламации и просрочени срокове за доставка заради налагащите се доработки. Отгоре на всичко българските машини са до два пъти по-тежки от западните аналози. 

Големи проблеми създават износът и гаранционното обслужване на гордостта на НРБ - прехвалените персонални компютри „Правец“. В Чехословакия дори се стига до мини-дипломатически скандал. Причината е, че доставеният за премиера на „братската“ страна компютър гръмва след включването му в електрическата мрежа пред очите на смаяния ВИП-потребител. Най-голямата машиностроителна авантюра на комунистическия режим обаче е безумният още по тогавашни оценки градеж на мастодонта за тежко машиностроене край Радомир. В него потъва валута за 1.4 млрд. лева.И досега не е известно с какви комисионни от задграничните доставчици са били „стимулирани“ инициаторите му – кръгът около главния индустриален стратег на НРБ Огнян Дойнов. Не по-малко цинична е и позицията на диктатора Живков, който говори за строителството като за най-корумпирания отрасъл в НРБ, но допуска „воденичният камък“ край Радомир да увисне със страшна сила върху потреблението на българите за години напред. 

„Хубавата“ храна в НРБ 

„Поне храната в социалистическа България беше качествена!“, пледират носталгиците по някогашната „Япония на Балканите“, както  с привидна сериозност един съветски академик беше оприличил възхода на „шестнадесетата република“ на СССР. Със сигурност истината за качественото и обилно хранене в НРБ се отнася с пълна сила за няколко процента от населението на страната – „правоимащата“ номенклатура на БКП и БЗНС. За нейното продоволствено и имотно снабдяване и презадоволяване се е грижело прословутото Управление за безопасност и охрана (УБО) към Държавна сигурност. Но дори бегъл поглед върху отчетите на основните предприятия, снабдявали с хранителни продукти редовите поданици на НРБ, прави на пух и прах хипотезата за здравословната и обилна храна на хората извън обсега на привилегированата върхушка.

Показателни са отчетите на държавното предприятие „Млечна промишленост“. Освен, че е губещо и на много места се осъществява в несъвместими със санитарните стандарти условия, в редица клонове на предприятието се отчита, че планът ги принуждава да използват масово силно оводнени и опасно заразени с микроорганизми млека. „По отношение на бактериалното замърсяване млеката са много лоши. Общият брой микроорганизми в суровото мляко се движи между 50 и 100 милиона на един милилитър. През летните месеци получаваме и фалшифицирани млека. Най-често се среща смесването на здрави с кисели млека, които при термична обработка се пресичат. За прикриването на оводняването се прибягва до поставянето на сол, захар и други. От страна на Държавния санитарен и ветеринарен контрол (ДВСК) не получаваме никакво съдействие, а напротив – като че ли се стремят да прикрият истинското положение“,  пише в отчета за 1983 г. на „Млечна промишленост“- Кюстендил.

Абе хора... по комунизма имаше толкова много глупости, за които да се говори. Що ви трябва да пишете измислени, та да засилвате и без това сериозната носталгия на калабалъка по него?

Ми в съседство с нас има склад за строителни материали, в който си бачкат 30 и кусур годишни, български мотокарчета. Тва колко по 200 часа е? Като имате предвид, че по онова време за нашия пазар оставаше некачественото- другото се изнасяше за долари. Най- вероятно на загуба, за да се сдобием с истинска валута, че без нея щехме си менкаме мушмули с поляците!

Та... мисълта ми е- щом искате, пишете за истинските простотии на комунизма, а не за измишльотините на днешната пропаганда. Защото тя се "забърква" с комунизма, само за да оправдае собствената си крадлива некадърност.

преди 34 минути, язе написа:

Абе хора... по комунизма имаше толкова много глупости, за които да се говори. Що ви трябва да пишете измислени, та да засилвате и без това сериозната носталгия на калабалъка по него?

Ми в съседство с нас има склад за строителни материали, в който си бачкат 30 и кусур годишни, български мотокарчета. Тва колко по 200 часа е? Като имате предвид, че по онова време за нашия пазар оставаше некачественото- другото се изнасяше за долари. Най- вероятно на загуба, за да се сдобием с истинска валута, че без нея щехме си менкаме мушмули с поляците!

Та... мисълта ми е- щом искате, пишете за истинските простотии на комунизма, а не за измишльотините на днешната пропаганда. Защото тя се "забърква" с комунизма, само за да оправдае собствената си крадлива некадърност.

Виж сега - ти карал ли си български мотокар, правен в КЕМ "Карло Луканов" - Плевен ? Или поне да си се качвал ? Аз съм карал . И съм бил на практика в завода, лично съм завивал болтове и гайки на линията. Всъщност ..... като се замисля - повече съм ги ремонтирал, отколкото карал . По-големи бокулуци бяха дори от руските автомобили, но нормално - едно време като кажеш "българско" - бягахме надалече.  

Че колко надалече можехме да избягаме?  :)  Мотокар не съм карал никакъв, но съм бил на практика в " Рекорд"...производството си беше тип манифактура.  Относно българското- ами то за нас оставаха само най- големите боклуци, всичко читаво се изнасяше. За вътрешния пазар имаше много малко свястни неща. А на руския автомобил съм му благодарен- даде ми хляб в ръцете.

преди 3 минути, язе написа:

всичко читаво се изнасяше

Съдейки по това, което излиза сега наяве - като доклади, като рекламации, като стенограми - и това, което сме изнасяли си е било същия такъв боклук, какъвто имаше на "вътрешния пазар" . 

преди 7 минути, Trichocephalus написа:

Съдейки по това, което излиза сега наяве - като доклади, като рекламации, като стенограми - и това, което сме изнасяли си е било същия такъв боклук, какъвто имаше на "вътрешния пазар" . 

Чак такъв едва ли, но надали беше случайно, че в един период страшно много се говореше за качеството и секви другари бяха доста разтревожени за него. Явно бая дебел сме го яли по тоя въпрос...

Редактирано от язе (преглед на промените)

преди 20 часа, Trichocephalus написа:

Аууу :)  :)

Виждам как ще те напъплят сега за тези стенограми, доклади и разсекретени партийни заседания, и как това са долни ганди лъжи :):)

Дори с тзи цитати по назад ще те помислят за bdenkov :)

Аз съм убеден, че Денков всъщност е някой от екипа. Не получава наказания, а заслужава. Когато си редактира мнението, не излиза обичайния надпис... Но, не ми е проблем- това са мнооого стари чалъми, за провокиране на дискусии във форум. Прилагат ги навсякъде.

Ти Миро обаче, не виждаш добре. И друг път съм ти казвал.

Редактирано от язе (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...
на 14.03.2017 г. в 22:45, язе написа:

Че колко надалече можехме да избягаме?  :) 

открит лист искаха за границите

otkttttttt.jpg

А е може производството ни да не е било кой знае колко качествено, но ако става дума турците и китайците, стартираха с пъти по- некачествени продукти и услуги - а дали не са индустриална сила днес?!

аз не разбирам защо трябва да се срамуваме и  сами да си отричаме историята по времето на бай Тошо!някой определят това време като златен полувек за България!постиженията които сме имали във всички сфери на живота,мястото ни в света е било такова,че много държави сигурно са завиждали!не е било лесно и нашите деди и бащи-положението ни след войната,репараций и въпреки всичко са успели!защо отричаме всичко?от всеки отговор лъха омраза към демокрация,към комунизъм,фашизъм и лично един към друг!

ние живееме извън реалността,отричаме всичко живо ,живееме с умрелите,издигаме ги в култ,кланяме се на хора с неясно минало,податливи сме към всяка лъжа!

падането на комунизма си имаше своята цена -да ни продават кашкавал не от мляко а от нещо друго - бон апети .

преди 4 часа, Yvan Sergeev написа:

падането на комунизма си имаше своята цена -да ни продават кашкавал не от мляко а от нещо друго - бон апети .

то само кашкавала да беше...

а тази банкнота помните ли

4410248.jpg?v=0

а тази

4287039.jpg?v=0

мисля си че на хората им омръзна демокрацията и ще настане сеч и биселки и ще дойде друг режим до 10-20 години ..........

Аз пък мисля, че тези хора имат къса памет или просто трябва сами да си ударят главата в стената, за да разберат че е твърда. Някакви китайци са казали, че умните се учат от грешките си, а мъдрите - от грешките на другите. Какво да кажем за третата група - която може и от своите грешки да не се учи. И то при положение, че все още има действащи резервати на комунизма - Куба, Венецуела, Северна Корея...

Други умни хора пък са казали, че по-добра система от демокрацията няма. Защото тя гарантира, че един народ няма да бъде управляван по-добре, отколкото заслужава. :) Онзи "друг режим" вече 100 години го чакат някои - успех с чакането.

и аз го чакам, ама май сме като хамстер който бяга в колелца и се сменят цветовете, като гледам идеите на патриотите - това си с чист комунизъм

преди 15 минути, sten90 написа:

Аз пък мисля, че тези хора имат къса памет или просто трябва сами да си ударят главата в стената, за да разберат че е твърда. Някакви китайци са казали, че умните се учат от грешките си, а мъдрите - от грешките на другите. Какво да кажем за третата група - която може и от своите грешки да не се учи. И то при положение, че все още има действащи резервати на комунизма - Куба, Венецуела, Северна Корея...

Други умни хора пък са казали, че по-добра система от демокрацията няма. Защото тя гарантира, че един народ няма да бъде управляван по-добре, отколкото заслужава. :) Онзи "друг режим" вече 100 години го чакат някои - успех с чакането.

като северна корея и другите държави жевиеят два пъти по-добре от бг

другото звучи смешно

едно време  нашите бащи и батковци са се напиналя да има демокрация да пият кока кола и да имат коли не със квадратна форма е вече ги имат .... :D 

Редактирано от Yvan Sergeev (преглед на промените)

на 8.04.2017 г. в 18:57, haidukpikaso написа:

помним и високите цени (една заплата колкото кило сирене), помним режима на тока и че заради него сме 30 години назад в времето

Редактирано от Без умствен капацитет (преглед на промените)

режем на тока при 8  работещи ядрени реактора и подготовка за нов аец

яко заводи е имало 9 милиона работни места трудно се поддържат

за разлика то сега 7 милиона население с  1-2-3 милиона безработни 

между другото ако комунизма се беше  сетил да санира всички сгради със стереопор  можеше още е да е на власт .

Редактирано от Yvan Sergeev (преглед на промените)

преди 7 минути, Yvan Sergeev написа:

като северна корея и другите държави жевиеят два пъти по-добре от бг

другото звучи смешно

едно време  нашите бащи и батковци са се напиналя да има демокрация да пият кока кола и да имат коли не със квадратна форма е вече ги имат .... :D 

Като оставим настрана правописа - това просто няма смисъл от коментар. :D 

Още една подходяща сентенция - ако ти трябва ограда, за да си държиш хората ВЪТРЕ - значи имаш проблем. И няма значение колко стотинки е сутляша в заводския стол.

преди 4 минути, sten90 написа:

ако ти трябва ограда, за да си държиш хората ВЪТРЕ - значи имаш проблем

всъщност ограта  е била заради тези отвън   :D   да не идват сирийци да лежат  на българския работник :D   сега пак почнаха да строят след като един път желязото се издаде за скрап :D  50   ст килото 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.