Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 22 часа, franchesko написа:

Е как да се върна на село да гледам 5 крави или тютюн примерно.

Няма как - няма и да има. Но и няма да има качествена храна в магазина. По соца дълбоката провинция нямаха избор - стоят на село и ринат лайна, за това и имаше "истинско сирене" по магазините, а не щото било много хубаво по онова време. Ала сега избор има и хората се местят към големите градове, и вече няма кой да я произведе тази истинска храна.

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

преди 12 минути, sound написа:

По соца дълбоката провинция нямаха избор - стоят на село и ринат лайна, за това и имаше "истинско сирене" по магазините.

И защо да са нямали избор,много хора от мойто село заминаха по комунистическо време по градовете да бачкат по предприятията.Бащата след 90-та година си направи малко стопанство на село, където баба ми и дядо ми се занимаваха с него, а ние с бащата с диструбуцията,бяхме си  крайни дистрибутури и нямаше прекупвачи.Бащата бог да го прости какви луканки правеше, такива не си яла и по комунистическо време.Само чисто месо.Обаче 93-4г. цялата държава отиде на майната му и цялата тая хамалогия вече нямаше смисъл.Защото то наистина си е хамалогия.2:30 сутринта ставаме от там на юруш пием по един чай и са обличаме,от там директно товариме,после 2 часа път,после цял ден на крак продаваш към 21:30 вече си бяхме в нас преключили деня.Нямаш време да гледаш и един мач..Сега хората искат само да си фръцкът г*зъ по софийските молове, да плюска възможно най-ефтино,ако може за 0,50 стотинки, а и претенции има да е без химии и натурално.Ама това ,,кИфте,, докато му дои в чинията, колко хора трябва да ринат лайна с бутушите, да стават в 2:30 сутринта..хабер си нямат...

• 3 седмици по-късно...

Lachezar Tomov

18 February at 19:49 ·

Авторско меме, направено на 18.02.2018 в 19.:59

Image may contain: 1 person, meme and text

Сега остана да намериш десетте разлики с днешно време.

• 2 седмици по-късно...

Пожар е избухнал на 8 март в ретро-музея на социалистическите возила в Пещера, съобщават от Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Огънят е засегнал три от експонираните автомобили, старо пиано, компютърна техника.

Сигналът за инцидента е подаден около 20:50 часа. Веднага на място са изпратени два екипа огнеборци със специализирани автомобили. Около 23:00 часа пожарът бил напълно изгасен. Спасени са намиращите се вътре стотици различни експонати от времето на социализма.

focus-news.net

на 23.11.2017 г. в 16:30, lsmurf написа:

Сериозно ли си мислиш че  населението ни е ползвало компютър в онези години. Знаеш ли колко струваше един ИЗОТ 1031 примерно - малко под 20000 /двадесет хиляди лева/ С тогавашните заплати ще го гледаш през крив макарон . За произвеждане да правехме защото по линия на СИВ на нас беше възложено , но всичко заминаваше за износ или пък по богатите предприятия си ги позволяваха.Кагато послъгвате мислете поне малко

Да, да, 20 000 лева струваше един апартамент!!! Хората с глави на раменете си виждат кой лъже!!! И ДА, аз лично съм ползувал компютър през онези години!!! Останалите ви лъжи и пропаганда нямам никакво намерение да ги коментирам!!! Човек щом лъже за едно нещо, значи лъже за всичко!!!

преди 31 минути, Джугашвили написа:

Да, да, 20 000 лева струваше един апартамент!!! Хората с глави на раменете си виждат кой лъже!!! И ДА, аз лично съм ползувал компютър през онези години!!! Останалите ви лъжи и пропаганда нямам никакво намерение да ги коментирам!!! Човек щом лъже за едно нещо, значи лъже за всичко!!!

Прав си за апартамента даже имаше и по - евтини. Но за компютрите лично съм разписвал документи за закупуване  и знам точно колко струваха. Може да не ти се вярва ,то си е доста странно разбирам , но факта си е факт. И какъв компютър си ползвал личен може би ? Имаше някакви смешни правец 8 които бяха без нищо нито монитор нито хард нито флопи да не говорим за лукс като печатарка. Ставаше само да си играеш тетрис. :)

преди 10 часа, lsmurf написа:

Прав си за апартамента даже имаше и по - евтини. Но за компютрите лично съм разписвал документи за закупуване  и знам точно колко струваха. Може да не ти се вярва ,то си е доста странно разбирам , но факта си е факт. И какъв компютър си ползвал личен може би ? Имаше някакви смешни правец 8 които бяха без нищо нито монитор нито хард нито флопи да не говорим за лукс като печатарка. Ставаше само да си играеш тетрис. :)

Хех, много сте ми смешни като започнете да изтъквате този аргумент и да сравнявате несравними неща!!! Хайде ми покажи един германски компютър от това време (80-84-та година)!!! Може и английски, френски, холандски, белгийски и т.н.!!! Нали това са водещите западни държави!!! Пък знаеш ли, може и да са ги правели с USB, HDMI входове, да са имали DVD плеъри и LCD монитори!!!

П.П. А за домашно, намери ми една озвучителна или каквато и да е рак система (нещо което днес всеки го има в дома си), произвеждана от западна, американска или японска фирма!!! Чакам!!! Споко, от истината не боли много!!! Само дето младите комсомолци ще научат нещо ново за ”лошия” и ”изостанал” соц!!! Ама какво да го правиш, да сте мислили, когато сте сипали лъжите!!!

Не е зле като говорите за цени да се сещате и за номинала на лева за съответния момент
Наскоро попаднах на някакъв компютърджийски вестник в гаража - i486  машини на цени от по 4-5000лева ('95-96 година)

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 22 минути, DarkEdge написа:

i486  машини на цени от по 4-5000лева

Ама, чакай малко.... туй е евтино спрямо Правец 16, хм някъде 16 000 лв.... или 17..... '90 или '91 .... :wink12:

преди 1 час, Джугашвили написа:

Хех, много сте ми смешни като започнете да изтъквате този аргумент и да сравнявате несравними неща!!! Хайде ми покажи един германски компютър от това време (80-84-та година)!!! Може и английски, френски, холандски, белгийски и т.н.!!! Нали това са водещите западни държави!!! Пък знаеш ли, може и да са ги правели с USB, HDMI входове, да са имали DVD плеъри и LCD монитори!!!

Точно ти сравняваш несравними неща . Аз ти приказвам за цената на професионарна за онова време машина със всички модули монитор , фропи , хард диск , и печатарка , каквато система освен че беше скъпа и не беше възможно обикновен човек да си купи , а ти ми говориш глупости че си имал компютър през 1984 година и едва ли не е било масово. Затова ти обясних какви бяха достъпните тогава компютри. Прав си че компютрите тогава ги произвеждаха основно в САЩ и от соцлагера в България се копираха техните модели и се представяха за български.

преди 29 минути, DarkEdge написа:

Не е зле като говорите за цени да се сещате и за номинала на лева за съответния момент
Наскоро попаднах на някакъв компютърджийски вестник в гаража - i486  машини на цени от по 4-5000лева ('95-96 година)

Първия ми комп 386ДХ с 4Мб рам, струваше около 1000$ . От "прософт"  :)

преди 3 минути, lsmurf написа:

и едва ли не е било масово

Остави го сталиниста. То е ясно че и в '90-те години нямаше масово.Все пак ДОС не бе много популярен начин за работа :)

а към края на '80те се работеше на едни машини с терминали, където въвеждахме едно квадратно уравнение, то се компилираше 20 мин . На Фортран разбира се.

По ще е интересно , а и питайте родителите си, как в заводите наистина бяха раздадени Правец-и , наистина там масово ги имаше. ОБАЧЕ седяха в кашоните и не се разрешаваше на секретарките да се пипат че да не се счупи нещо .

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

На Правец 82 86-88 година правехме в Русе отчитане на времена и извършване на класиране на състезания по водомоторен спорт и по парашутизъм. Към ОСО естествено. На Бъзик и асемблер 

А за домашно, намери ми една озвучителна или каквато и да е рак система (нещо което днес всеки го има в дома си), произвеждана от западна, американска или японска фирма!!! Чакам!!! Споко, от истината не боли много!!! Само дето младите комсомолци ще научат нещо ново за ”лошия” и ”изостанал” соц!!! Ама какво да го правиш, да сте мислили, когато сте сипали лъжите!!!

https://awoxx.blogspot.bg/2016/12/blog-post_70.html

:)

https://mysliwiec.livejournal.com/2639270.html

А за домашно, намери ми една озвучителна или каквато и да е рак система

Хит беше Unitra грамофонът, а всичко друго като ролкови и касетни декове беше или от Кореком или от моряшки магазини или пренесено някак отвън. Ленти хром диоксид бяха кът, да не говорим за ленти Метал...
Не говоря за руските кютуци - като Кащаните например.

преди 3 минути, lsmurf написа:

Точно ти сравняваш несравними неща . Аз ти приказвам за цената на професионарна за онова време машина със всички модули монитор , фропи , хард диск , и печатарка , каквато система освен че беше скъпа и не беше възможно обикновен човек да си купи , а ти ми говориш глупости че си имал компютър през 1984 година и едва ли не е било масово. Затова ти обясних какви бяха достъпните тогава компютри. Прав си че компютрите тогава ги произвеждаха основно в САЩ и от соцлагера в България се копираха техните модели и се представяха за български.

Сега какво ни пречи да копираме техните модели, че нещо не се сещам!!! И къде съм писал, че съм имал собствен личен компютър??? Ходил съм на кръжоци в клубове изцяло построени, организирани, финансирани и оборудвани от държавата!!! Във форума има достатъчно люде-съвременици на онова славно време, които могат да потвърдят или отрекат написаното от мен!!! Колкото и да ви е странно, тогава държавата отделяше средства за интелектуалното и културното развитие на нацията!!! И това не се отнася само за компютрите, а за всички области, включително спортът и здравеопазването!!! Все неща, които са в противовес на опорните ви точки за ”изостаналия” и ”фалирал” соц!!! А какво стана с домашното??? Нещо бягаш от отговора, ми се струва!!!

преди 10 минути, miro20 написа:

едни машини с терминали

Мини машини..... и се програмираше на ПЛ1..... хм.... е на на Фортран.... ама ай... нема да ти чупя разбираниците....

Та, ай както казваше бог да го прости Тато: СоцеализмъТ е едно недоносче..... хм.....

Само дето едни млади и неориентирани млади хора (за онова време) се възгордяха....

Та: Както бе модерно едно време да се казва: ЦРУ-то е виновно.... :)

Вчера си е вчера, та това е ..... калпав материал е произвел едно време "елита" ....

Не е виновен Тато, а всички дето са му лизали задника, за да може децата им да се облагодетелстват....

И когато вече не им бе сгоден.... видяхме какво направиха.....

Бог да пази България от псевдо българи! Амин

преди 5 минути, Диман Дюминич написа:

и се програмираше на

_perfokarta-face.jpg

на ИЗОТ-ки
И като сбъркаш въвеждането - греда - нови перфокарти. Върви търси къдде е грешката.
А Фортран 77/80 беше як инджинерен език...

преди 2 минути, Джугашвили написа:

Сега какво ни пречи да копираме техните модели, че нещо не се сещам!!! И къде съм писал, че съм имал собствен личен компютър??? Ходил съм на кръжоци в клубове изцяло построени, организирани, финансирани и оборудвани от държавата!!! Във форума има достатъчно люде-съвременици на онова славно време, които могат да потвърдят или отрекат написаното от мен!!! Колкото и да ви е странно, тогава държавата отделяше средства за интелектуалното и културното развитие на нацията!!! И това не се отнася само за компютрите, а за всички области, включително спортът и здравеопазването!!! Все неща, които са в противовес на опорните ви точки за ”изостаналия” и ”фалирал” соц!!! А какво стана с домашното??? Нещо бягаш от отговора, ми се струва!!!

Не бягам от отговор просто не мога да разбера смъсълът на въпросът ти . Първата ми рак система беше произведена в Япония JVC Това беше по времето когато тук ни предлагаха 20 килограмови Кащани и 60 килограмови телевизори Радуга:)

преди 8 минути, miro20 написа:

Защо ме цитираш бре Мирчо??? И престани с тия набедени украински сайтове!!! Няма кой да ги чете!!! Пък и аз какво съм ви дал за домашно, ти какво ми предаваш!!! Седни си, слаб-2 !!! Никой ли не знае какво представлява рак система, та ми постваш някакви пишещи машини???

Spoiler

преди 4 минути, Диман Дюминич написа:

Мини машини..... и се програмираше на ПЛ1..... хм.... е на на Фортран.... ама ай... нема да ти чупя разбираниците....

Виж ся... аз с детинщини и мерене на п... не се занимавам. Споделих какво релано съм виждал, пипал и учил кто студент.

преди 5 минути, Диман Дюминич написа:

И когато вече не им бе сгоден.... видяхме какво направиха.....

Ми те собствените "царедворци" му взеха главата. И да, именно на управляващата номенклатура не им бе угоден.Той достатъчно скандални неща бе казал в дори малкото интервюта с него.

А ако бе влязъл в детайли да се разприказва за "вътрешната кухня"  на БКП и новите стари "демократи " ???

Тогава БСП въобще нямаше да  ги има. 

Но уви ... сложиха си контролираното СДС,  Костов, и както виждаш , дори последните разкрития  че е назначавал стотици ченгета в лостовете на държаватяа, не предизвика никакъв скандал днес.

преди 1 минута, Джугашвили написа:

Защо ме цитираш бре Мирчо???

За да се образоваш малко кой какво е крал и от кого .

преди 11 минути, DarkEdge написа:

Хит беше Unitra грамофонът

265022052bb1.jpg

Първият по нашите земи грамофон с възможност за балансиране на рамото и кварцова стробоскопична регулировка на оборотите

преди 15 минути, DarkEdge написа:

_perfokarta-face.jpg

Ех спомени....... ох, лично с очите си видях как последната оригинална IBM  в България бе разкостена от едни български брадчеди на Дрънди....

Някъде в моите архиви имам доста програми, но не мога да ги пускам вече, но алгоритмите, хм, не съм се замислял.... сигорно са отпечатани над съответните перфо карти, а има и набор от пероленти.... хм.... ама там май, хм, не мога да ги прочетем алгоритмите.... но си спомням, че повечето ги префазирахме на Бъзик и аксеблер за правец 82, хм, а после и за 16...., хм.... все още имам и дискети 8 цола.... :) 

Ех спомени, спомени.... дали не ме обхваща някаква носталги към изминалото време.... мъ,да, ай от един процесор 800 кг, към един кампютър на един кубичен милиметър....

Що ли спряха разработката на 128-битовия процесор....:ph34r:

преди 21 минути, lsmurf написа:

Не бягам от отговор просто не мога да разбера смъсълът на въпросът ти . Първата ми рак система беше произведена в Япония JVC Това беше по времето когато тук ни предлагаха 20 килограмови Кащани и 60 килограмови телевизори Радуга:)

Ама не думай!!! Това че на касетофона ти са се откачали колоните, не го прави рак система и няма как да е японска JVC, защото тази система (технология) е разработена, изобретена и патентована от България!!! Първата рак система е произведена в завода в Ботевград!!! След 90-та година новодошлите демократи продават патентът на Динакорд за жълти стотинки, а последните и до ден днешен правят пари от всеки един произведен рлектроуред по тази технология!!! Или с други думи, всяка една фирма произвеждаща електроуреди на модулен принцип, отчислява пари за Динакорд, а не на България!!!

преди 18 минути, DarkEdge написа:

265022052bb1.jpg

Първият по нашите земи грамофон с възможност за балансиране на рамото и кварцова стробоскопична регулировка на оборотите

Е, Унитрите си бяха класика за времето!!! Що се отнася до ролковите магнетофони... и до ден днешен не е намерен по-качествени звукови носители от ролката и плочата ( аналоговите)!!! За съжаление са нетрайни, ненадеждни и доста по-обемни, което накланя везните към сегашните-цифрови, които са в пъти по-трайни и малки, но отстъпват по отношение на качеството!!!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.