Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Любопитно ми е, резултатите от анкетите за какво служат? 

А на въпроса й, бих казала (подчертавам, че е лично мнение, което не налагам), че живеехме по-спокойно. Друг е въпроса за сметка на какво.

Ярък спомен е, разделението ни,  на деца на партийни членове и такива на непартийни родители. Тогава, детската ми главица, не доумяваше ЗАЩО!? 

Малко артикули в магизините, но качествени и предимно родно производство. Да се чудиш, къде да си похарчиш парите. :D

За соца и бай Тошо може да се каже много, зависи кой с какво ще го съпостави.

Аз лично, с усмивка си го спомням!

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Разочарован съм от екстра-ординарните анализатори в форума ... 103 страници откакто е пръкнала темата и все още не се е стигнало до тоталния извод, че Путин е виновен ? Всуе харчите шекелите на бат Бойко !

преди 2 часа, Колев60 написа:

В работническите столове на предприятията в които съм работил по бай Тошово време храната беше на нужното ниво.

...

Да, може и тошовите кремвирши тогава да са били от месо, а не като сегашните от картон и копита от екарисажа, но храната не бе кашерна!!! Вземете за пример Япония. Самораите лапат всичко, което щъка и после защо били дългожители на планетата. Меню на кашалот и мегаладон. При тези ценности нямаше сега да сме 6млн, а далеч над 10 и разните там етнически българи нямаше да рипат по спирките при изгрева на поредния перхидролен ангел от запада, само защото бленуват хот-дог и прочие "талаш "от кореком.

Извод: пийте само швепс!

преди 49 минути, Meri Meri написа:

Аз лично, с усмивка си го спомням!

Това е най правилното. Защото носталгиците смесват нивно много неща, но не и обективно.

Всеки като дете е бил обгрижван и не е мислел за "бюджет" и разходи. Да, хранеха в заводите, но някой давал ли е на обикновенния работник РЕАЛНИТЕ финансови показатели и дългове  на завода ? - Не и бе абсурд дори да си го помислиш.

Или че продават и изнасят продукция под себестойността и ?

Или да ти дават статистика за битови убийства, за загинали по пътищата, които , забележете са били  повече от колкото е сега .

преди 52 минути, Meri Meri написа:

А на въпроса й, бих казала (подчертавам, че е лично мнение, което не налагам), че живеехме по-спокойно. Друг е въпроса за сметка на какво.

Човек това му трябва. Нормано е . Той не иска да чува всеки ден черни новини, кой къде бил ограбен днес, кой бил измамен, кой каква далавера направил .

Соца , т.е. системата и цензурата на службите , точно това правеше. За сметка на горното което споменах.

преди 40 минути, Profruit написа:

тошовите кремвирши тогава да са били от месо, а не като сегашните от картон и копита от екарисажа

Тук също леко се спекулира и то доста неправилно.

В онези години и в "злия Запад" ядяха истинска храна. Тогава и там още не бе напреднала толкова харнителновкусовата-химическа промишленост.

Да,  там по напред въведоха изкуственяците , соята, заместителите в храните, но бе просто въпрос на  научни посижения, въведени в храната / често в ущърб на здравето/  а не че "соца е пазел и прозивеждал  истинското месо"

Ако можем да сравняваме що годе обективно - това е къде в момента има по качественконтрол в тази  промишленост. И това пак не е в полза на соц лагера.

Защото  на запад не само глоби , а директно ти затварят бизнеса , а в соца най много да го отнесе някой директор с мъмрене , случаите да се змаазват и прикриват , каквато бе  повсеместна практика, и не само в храните.

преди 2 часа, DarkEdge написа:

И коя година е било това?

Като е бил в забавачницата(втора група)

Той четвърта не е посещавал по политически причини. Подготвял се е за бягство и чистокръвна западнячка.

к

1990 г. а гаджето беше белгийка и бяхме наели двустаен апартамент да се женим и трябваше да им искам разрешение да сключа граждански брак с чужденка, щото по места си бяха навсъкъде още гадните мръсни комунистически подлоги, а като дойде време да се изнасям трябваше да си върна военната книжка, щото същите идиоти ме броеха за техен роб който да им е на разположение да го взимат запас, когато на тях им скимне

преди 12 часа, miro20 написа:

Това е най правилното. Защото носталгиците смесват нивно много неща, но не и обективно.

Всеки като дете е бил обгрижван и не е мислел за "бюджет" и разходи. Да, хранеха в заводите, но някой давал ли е на обикновенния работник РЕАЛНИТЕ финансови показатели и дългове  на завода ? - Не и бе абсурд дори да си го помислиш.

Или че продават и изнасят продукция под себестойността и ?

Или да ти дават статистика за битови убийства, за загинали по пътищата, които , забележете са били  повече от колкото е сега .

Човек това му трябва. Нормано е . Той не иска да чува всеки ден черни новини, кой къде бил ограбен днес, кой бил измамен, кой каква далавера направил .

Соца , т.е. системата и цензурата на службите , точно това правеше. За сметка на горното което споменах.

Тук също леко се спекулира и то доста неправилно.

В онези години и в "злия Запад" ядяха истинска храна. Тогава и там още не бе напреднала толкова харнителновкусовата-химическа промишленост.

Да,  там по напред въведоха изкуственяците , соята, заместителите в храните, но бе просто въпрос на  научни посижения, въведени в храната / често в ущърб на здравето/  а не че "соца е пазел и прозивеждал  истинското месо"

Ако можем да сравняваме що годе обективно - това е къде в момента има по качественконтрол в тази  промишленост. И това пак не е в полза на соц лагера.

Защото  на запад не само глоби , а директно ти затварят бизнеса , а в соца най много да го отнесе някой директор с мъмрене , случаите да се змаазват и прикриват , каквато бе  повсеместна практика, и не само в храните.

Абе *******,

Работил ли си някога в завод, че пишеш толкова категорично, и то в минало несвършено време, сякаш си участвувал в това?

1. Всяка година през пролетта вземахме годишни премии (2-4 заплати) допълнително за изпълнението на плановете от предходната година.Работниците в повечето случаи получаваха премиални за месеца или тримесечието.Ние в изчислителната техника вземахме редовно допълнителни премии и за усвояване и внедряване на нови изделия.

2. На годишни събрания директорът на предприятието изнасяше доклад за финансовото състояние и предстоящите задачи.

3. Битовите убийства бяха единични случаи, загиналите по пътищата също.Тогава нямаше толкова автомобили.Пътувахме с влакове, а по р.Дунав и по морето с големи кораби.

4. Произвеждаше се много селско-стопанска продукция, част от която се изнасяше, а за преработка на останалата имаше много предприятия.

5. Във всички предприятия функционираше система за контрол на качеството на продукцията.В много предприятия имаше и т.н. " Държавна приемка".

и т.н................

Драсканиците ти отново потвърждават, че тук във форума целодневно изпълняваш определени задачи да оплюваш всичко хубаво, което са преживяли няколко поколения.Но явно такива като теб сте достатъчно малко, за да се справите с това, и ви пуснаха отново радио "Свободна Европа", които, както някога, да предават " в помощ на бедните братя българи".помощ на бедните братя българи" 

Ха-ха-ха!

Мирча Кришан и Сорина Дан - Краставицата_(480p).mp3

Редактирано от darkterminal
Няма нужда от такива думи... (преглед на промените)

преди 9 часа, Белгиеца написа:

1990 г. а гаджето беше белгийка и бяхме наели двустаен апартамент да се женим и трябваше да им искам разрешение да сключа граждански брак с чужденка, щото по места си бяха навсъкъде още гадните мръсни комунистически подлоги, а като дойде време да се изнасям трябваше да си върна военната книжка, щото същите идиоти ме броеха за техен роб който да им е на разположение да го взимат запас, когато на тях им скимне

Това са вече времената на прехода! С тъй наречената "шокова терапия", с която искаха да ни "лекуват" новопоявилите се "бизнесмени"...

Преходът АПК -> ПАК -> ПАО -> тежка промишленост уби България.

преди 4 часа, darkterminal написа:

Това са вече времената на прехода! С тъй наречената "шокова терапия", с която искаха да ни "лекуват" новопоявилите се "бизнесмени"...

В началото на 1990г. си беше същински комунизъм навсякъде бе.
По късно хамериканците вдигнаха хипер инфлацията.

преди 40 минути, Белгиеца написа:

В началото на 1990г. си беше същински комунизъм навсякъде бе.
По късно хамериканците вдигнаха хипер инфлацията.

Тия ги обяснявай на друг... Аз съм го живял това време и знам кога какво е било! Точно по това време се появиха дефицитите по магазините и купоните за брашно, месо, захар и други, за да могат новоизпечените спекуланти да изтъргуват стоките произведени от държавата, като парите от продажбата отидат в техният джоб... Това са събитията от така наречената "Лукановата Зима". Малко по-късно пък, Димитър Попов рева по телевизора и викаше "За бога братя не купувайте!". Когато печалбите отиват в частните джобове, вече не можем да говорим нито за социализъм, нито за комунизъм... Колкото и да ти се ще да го изкараш така... Хиперинфлацията дойде 1997 година  и това са събитията от "Виденовата Зима"...

преди 14 часа, dedidi написа:

директорът на предприятието изнасяше доклад за финансовото състояние

Да си спомним приятелю :) това което никой директор не е казвал на партийните ви събрания в завода

Цитат

Металургията в Народната република – боклук влязъл, боклук излязъл

https://www.tvevropa.com/2019/02/dokumentite-s-anton-todorov-16-02-2019/?fbclid=IwAR2mpB7mUTt3VruQv_MxKNEow7XTpS4InDeMOYPiP0d1uCaW7FDypgQv-Uk

Знам че няма да изгледаш документите, но ще е полезно за останалите, различни от онези 80% на Иво Христов :)

Тато, Тито,  това са хора,  ръководители , които са доказали, че могат да дърпат една държава напред и да накарат всеки един да работи.Поколенията родени и израснали по Татово време, това са,  аз ги наричам  ,,работническите поколения,,  Нали хората бяха научени да бачкат здраво, ако искат да придобият нещо.Нали и те наистина придобиваха, жилища, коли,безплатно образование и здравеопазване, спокойни и достойни старини.След Татово време поколенията, аз ги наричам поколенията на ,,паразитите,,   нали някакви организми, които гледат да оцеляват като се закрепят към друг организъм.Ама то така не става,ако всеки гледа да се закрепи към някой, нали все някой трябва да изкарва пустите пари.Тато направи от доста говеда, социялни и културни хора.Нали като се качи в градския по възрастен човек, по-младия става отсъпва му мястото си,уважаваха се лекари учетели,родители.Защото Тато не си поплюваше и биеше.То е доказано във времето,че боя възпитава. Сега един добър лекар специялист или млад учител, каква мотивация има да остане да работи и живее в България?Да блъска за жълти стотинки, и някакви утайки на обществото за благодарност,че им помага да го и набият или унижат с обиди.

преди 10 часа, miro20 написа:

това имах в предвид казвайки:

преди 21 часа, Meri Meri написа:

живеехме по-спокойно. Друг е въпроса за сметка на какво.

преди 6 часа, darkterminal написа:

Тия ги обяснявай на друг... Аз съм го живял това време и знам кога какво е било! 

Е аз мислом вече бях другаде, в добре уредена посторила комунизма Белгия се виждах и не ми пукаше особено какво се случваше на място. Бях над комунистическите неща, капиталистически духовно бях се извисил.
А после стана срашно, ама добре че бях се изселил вече официално.
А сега се чудя на морето ли да си купувам къщурка или в Сандански, като стана млад пенсионер след години. Гледам температиурите и ги сравнявам, че в София все е по-студено през зимата, па съм се изнежил тука на мек климат и не ми се ходи по заледени тротоари със седмици наред.

преди 16 часа, miro20 написа:

Ха-ха-ха!

Да ти имам източниците:

1. Академик-професор-доктор-......-на икономическите и историческите науки Антон Тодоров, както и др. подобни и много "известни" екземпляри.

2. Разни "клоаки", като фактор, клуб-зет, капитал, и т.н.

3. Разни институти (за социални и либерални стратегии, и редица подобни) създадени и финансирани отСорос......

А по  време на "соца" имаше Научно-изследователски и проекто-конструкторски институти, които разработваха изделията за отделните клонове на промишлеността.

Да, държавата инвестира много за развитието на електрониката, и особено на изчислителната техника в периода 1969-1980 г..............

След 1989 г. никое правителство в България не е инвестирало в развитието на даден отрасъл.Чака се само на чужди инвестиции???

Но външният дълг расте???

Изгледай хууубаво видеотата . Цитират се документи. Чувал ли си за такива ?

https://www.tvevropa.com/2019/02/dokumentite-s-anton-todorov-16-02-2019/?fbclid=IwAR2mpB7mUTt3VruQv_MxKNEow7XTpS4InDeMOYPiP0d1uCaW7FDypgQv-Uk

Ако не от Антон Тодоров, както той казва - сам можеш да отидеш и да си ги заявиш и да четеш .

преди 26 минути, dedidi написа:

След 1989 г. никое правителство в България не е инвестирало в развитието на даден отрасъл.Чака се само на чужди инвестиции???

Но външният дълг расте???

А колко е бил външния дълг на БНР до 1989 г., и за какъв период е натрупан? 

преди 22 часа, Meri Meri написа:

А колко е бил външния дълг на БНР до 1989 г., и за какъв период е натрупан? 

Отговор на въпроса ти относно външншния дълг на НРБ до 1989 г. можеш да получиш ТУК

П.П. Не мога да гарантирам за достоверността на данните, поради некомпетентността ми в тази сфера.

преди 6 минути, Мойра написа:

П.П. Не мога да гарантирам за достоверността на данните, поради некомпетентността ми в тази сфера.

Благодаря, Мойра! 

Аз също съм далеч от тази сфера. Въпроса ми беше по-скоро риторичен. Исках да насоча вниманието към цената на цветущата ни икономика по онова време.

Със сигурност всичко споделено в горните постове е така, и е само част от регионалната и национална соц-идилия. 

Та по-темата, всеки със своите си спомени! :) 

преди 4 минути, Meri Meri написа:

Благодаря, Мойра! 

Аз също съм далеч от тази сфера. Въпроса ми беше по-скоро риторичен. Исках да насоча вниманието към цената на цветущата ни икономика по онова време.

Със сигурност всичко споделено в горните постове е така, и е само част от регионалната и национална соц-идилия. 

Та по-темата, всеки със своите си спомени! :) 

Да, всеки със спомените си.

Трупането на спомени за мизерията, в която изпаднаха по-голямата част от българите след 10.11.1989 г. продължава и до ден днешен.

Навярно след години, някой от потомците на сегашните млади хора ще пусне тук тема за периода след паметния десети ноември.

преди 5 минути, Мойра написа:

Да, всеки със спомените си.

Трупането на спомени за мизерията, в която изпаднаха по-голямата част от българите след 10.11.1989 г. продължава и до ден днешен.

Навярно след години, някой от потомците на сегашните млади хора ще пусне тук тема за периода след паметния десети ноември.

Мхм, ами какво да ти отговоря!? За тях незнам! Искрено се надявам да просветне от някъде за тях, да им се даде шанс, та ако създават тема за десети ноември, поне да са по-бласклонни към нас!

Аз самата, като част от този преход и до ден днешен изпитвам смесени чувства. Къде сбъркахме, като народ незнам. Единство ли ни липсва, лидери ли или мързела ни е в повече!

преди 2 часа, Мойра написа:

Отговор на въпроса ти относно външншния дълг на НРБ до 1989 г. можеш да получиш ТУК

Ами да го кажем като за обиковенни хора . Д те цитирам :

Цитат

Но докато през 1989 г. дългът е доста по-голям от БВП на страната, сега той е под 25% от БВП Копирано от standartnews.com

Представи си някой да каже - По тодорживково време сме имали дълг  по голям от 100 млрд . И това е супер добре. Ти как би го изгледала такъв ? Не би ли го нарекла абсолютен идиот ?

Защото сега БВП е над 100 млрд.

преди 2 часа, Мойра написа:

Кога е "мизерия" ? Сега когато имаш 25 % от БВП дълг, или когато си  "процъфтявал"  и си имал дълг над 100 млрд ли ?

Дали осъзнаваш че тогавашната мизерия се получи зради срива и фалита на соца ? И когато червените ви любимци като плъхове  хапеха и гизеха кой каквото може да ограби ?

Но не обикновенния "комунист социалист" каквито бяха 90% от хората и нашите родители, а именно останалата номенклатура и върхушка , която имаше все още лостовете да граби  и оглозгва каквото още не са успели да съсипят.

И това не е до '89 г .О не...

Да припомня ли че и СДС се оказа подконтролен проект, а и самия Костов 10-на години след това , е назначил стотица ченгета и агенти в управлението .

https://www.tvevropa.com/2018/02/v-perioda-1997-2001-g-pravitelstvoto-na-kostov-e-naznachilo-chengeta-vav-vlastta/

Така че ... помисли малко повечеко за причини и следствия за "мизерията" .

Логиката е еднозначна - които държави са въвели лустрация овреме, сега са в пъти по добре .

Ние сега имаме що годе СРВНИТЕЛНО добри икономичекси показатели, но никога не забравяй какво ни дърпа надолу - това са именно тези червено-ченгесарски зависимости , и тези , които трябваше много отдавна да изритаме от политиката и управлението  .

А БСП мястото и е на нивото на псвевдопатриотите  а и от това по малко.

Но уви... Заради масираната  фейк пропаганда, заради излъганите  цоциалисти и невежи като теб такива... още дълго червенотурската мафия ще са ни като камък на шията, който спъва развитието на България.

преди 3 часа, Meri Meri написа:

"цената" на социалистическата икономика в НРБ е същата като цената на капиталистическите икономики, справка:

http://www.nsi.bg/bg/content/11476/брутен-държавен-дълг

преди 6 минути, M.Николов написа:

"цената" на социалистическата икономика в НРБ е същата като цената на капиталистическите икономики, справка:

Дали?!

Нямам намерения да споря и да навлизам в политически и икономически анализи.

Вярвам на очите си. Знам какво видях до 1989 г., след нея и до момента. Сърбах от всички попари. Бях на барикадите като студентка, опиянена от идеологията и надеждата. Като всеки млад човек исках и търсех справедливост. И къде е тя?!

Фактите от днешната действителност са всекидневно пред очите ми. Страхът, лъжата и измамата са окупирали всичко.

Така, че смело се аполитизирам!

Лично ми мнение, нека си остане лично!

Каквото било, било! Не чешане на езици, действия ни трябват!

„Между задника ви и дивана никога няма да прелети долар”!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.