Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кой е съставил Новият завет?

Featured Replies

преди 13 часа, Theros написа:

Имам понятие и то е толкова, че да покрие казаното от мен.

ти нищо не "казваш", а само го пишеш. Имаш само бабините си трънкини и балалайкане по тях. Аман от изтрещяванията ти.

• Отговори 461
  • Прегледи 31,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Белгиеца
    Белгиеца

Съставили са го потребители на халюциногенни треви, напушат и почват да пишат съчинения по халюцинации.

• Видяхме,че  от  иудаизъм не разбираш нищо. Сега, визирайки този твой пост, вземи да  кажеш на всички тук притаили дъх -кои са тези 30 книги от които са подбрани четири евангелия. Предполагам в

• Мечо Хубавеца
    Мечо Хубавеца

Именно заради арменската църква попитах дали греша, защото не бях сигурен дали е станала първа като държавна религия. Нали арменците се хвалят, че тяхната църква била първата.         Аз визирам после

преди 19 минути, _ramus_ написа:

Какви ли  не идиотизми си изписал през годините, бебчо... И всеки, който ти обърне внимание на грешките, лъжите, неточностите или детайла - следват инфантилни оправдания и сърдене на глезен келеш

Това ли правиш? Точно в това мнение изпълнено с провокации и обиди е доста тъпо да пробутваш подобни лъжи. Има си достатъчно възпитани начини да оспориш нечие мнение. Май лъжите и изопачаването ти се превръщат във втора природа. Няма как - илюзията за сила и власт, която ти дават всички тези игри и манипулации, които провеждаш тук увличат. Виж се само колко упорито и настоятелно търсиш как да дахапеш някого. Да, ама дозата, засищането не трае дълго. Както и да го погледнеш си много прецакан. 

Принципно ,, Злословието " е - грях , който води до намаляване на пенсията за през Вечността . 

Вечната пенсия ще намалява дори и за всяка празна дума , камо ли за злословие . 

Дори и да ви се иска не проявявайте ,, злословие " , ако естествено разбирате ,, какво е Вечността ? " .

Колкото и да е трудно да избегнете ,, грехове " се постарайте да ги избегнете .

@Theros не падай в капана на грехът . Това е съвет , който го давам при удобен случай . И съвета е лично ,към теб , защото виждам ,че си човек на който му пука как ще се чувства през ,, Вечността " за разлика от повечето ,които познавам .

Човека @Theros , е казал в писмена форма .

преди 1 час, Theros написа:

Точно в това мнение изпълнено с провокации и обиди е доста тъпо да пробутваш подобни лъжи.

за теб може и да са провокации или/и обиди - за мен са само констатации. :) Лицемерни игри на "културности" и благи маниери са за други случаи, не за психиатрични. Опитах ги преди доста години - и нищо. 

Психиатричен случай, или не - обаче доста дебелашки и нескопосано се опитваш да заобикаляш, избягваш или прикриваш неудобствата и дефицитите, чрез мрънкане и недоволство. Ако не е рамус, ще са други, но маниерът и похватите са едни и същи и твърде клиширани.

Обиденият, дето иначе не е обиден, а има само провокиращ и обиждащ рамус, е показвал много пъти че е "пророк" - той знае всеки кой какво го чака в бъдещето, как се развива, накъде отива... Понеже въпросният папагал е подочел за "вселенските закони", и особено тоя за кармата той е наясно с бъдещето, с миналото ( кой е писал НЗ, от колко книги, как "ранните християни и гностиците".... )

И след като си изписал само за два дни тия идиотизми и инфантилни оправдания и обяснения... и значи "рамус" изписвал лъжи - поне според духовните ти сънища?

Сам се докарваш до присмех, вкопчен в сънищата си. Не че нещо, но можеше и да се пообразоваш с нещо друго, освен формалните "две висши", които освен с геометричните игри (дето били път към бога) с друго по нищичко не личат. Не че съвсем ти е празна главата, но потъването и вкопчването във "филма ти" е голямата спирачка.

Е да - спирачка за развитието, но пък лесно и надъхващо спасение от потъванията... Висше или не - отвътре карастанчовите не подбират като кукат. И най-вече - докога ще спинкаш сред фантазмите си, защото според годините сред форума и оставените папагалски повторения изглежда че вече е късно и Удавника му остава да се играе на "духовен филмов герой"

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

Принципно ,, Злословието " е

Ахаа - бакшишът "концептуалист" и форумен "биотехнолог" вече е и "принципен" счетоводител. :lol6:Като прочета думичката "грях" от неграмотници, дето са концептуалисти и принципиалисти, но още не могат да го напишат правилно, и ме напушва смях и ме избива на ирония. Още повече че е "божествена"...

За мен глупостта и когнитивния примитивизъм трябва да са "грях"... Кофти е само, че "грешниците" ще станат прекалена бройка...

преди 5 часа, _ramus_ написа:

за теб може и да са провокации или/и обиди - за мен са само констатации. :) Лицемерни игри на "културности" и благи маниери са за други случаи, не за психиатрични. Опитах ги преди доста години - и нищо. 

Психиатричен случай, или не - обаче доста дебелашки и нескопосано се опитваш да заобикаляш, избягваш или прикриваш неудобствата и дефицитите, чрез мрънкане и недоволство. Ако не е рамус, ще са други, но маниерът и похватите са едни и същи и твърде клиширани.

Обиденият, дето иначе не е обиден, а има само провокиращ и обиждащ рамус, е показвал много пъти че е "пророк" - той знае всеки кой какво го чака в бъдещето, как се развива, накъде отива... Понеже въпросният папагал е подочел за "вселенските закони", и особено тоя за кармата той е наясно с бъдещето, с миналото ( кой е писал НЗ, от колко книги, как "ранните християни и гностиците".... )

И след като си изписал само за два дни тия идиотизми и инфантилни оправдания и обяснения... и значи "рамус" изписвал лъжи - поне според духовните ти сънища?

Сам се докарваш до присмех, вкопчен в сънищата си. Не че нещо, но можеше и да се пообразоваш с нещо друго, освен формалните "две висши", които освен с геометричните игри (дето били път към бога) с друго по нищичко не личат. Не че съвсем ти е празна главата, но потъването и вкопчването във "филма ти" е голямата спирачка.

Е да - спирачка за развитието, но пък лесно и надъхващо спасение от потъванията... Висше или не - отвътре карастанчовите не подбират като кукат. И най-вече - докога ще спинкаш сред фантазмите си, защото според годините сред форума и оставените папагалски повторения изглежда че вече е късно и Удавника му остава да се играе на "духовен филмов герой"

Ахаа - бакшишът "концептуалист" и форумен "биотехнолог" вече е и "принципен" счетоводител. :lol6:Като прочета думичката "грях" от неграмотници, дето са концептуалисти и принципиалисти, но още не могат да го напишат правилно, и ме напушва смях и ме избива на ирония. Още повече че е "божествена"...

За мен глупостта и когнитивния примитивизъм трябва да са "грях"... Кофти е само, че "грешниците" ще станат прекалена бройка...

Думичката грях не е думичка а цяла идеология , зад която са вплетени години еволюция на човешки разум . За твое съжаление ти си пропуснал цели години да опознаеш ползите от избягването на грехове .

преди 8 часа, Anzhel Dimitrov написа:

води до намаляване на пенсията

:lol6: О, Боже! Някои хора мислят само за пенсия и си представят Отвъдното като пенсионен фонд, а Бог като касиер раздаващ пенсии!

преди 2 часа, Anzhel Dimitrov написа:

зад която са вплетени години еволюция на човешки разум

:lol6:Това са пълни глупости - точно ти и няколкото изтрещели ИДЕОЛОЗИ сте примерът за липса на такава еволюция. Особено важи и за някакъв си "разум".

на 28.01.2025 г. в 22:22, Theros написа:

но да разбирам от юдаизъм за мен не е нещо, което считам за чак толкова важно и заслужаващо особено внимание. 

Без Юдаизма не може да се формира Новият завет. Юдаизмът е основата върху която се изгражда новата религия. 

Самият Исус е бил юдеин и е изповядвал Юдаизма.

преди 1 час, Solly написа:

Без Юдаизма не може да се формира Новият завет. Юдаизмът е основата върху която се изгражда новата религия. 

Напротив именно без Юдаизма е формиран Новия завет, като текстовете са подбирани с оглед съгласуването им с тринитарните догми.

И разбира не е основа на християнството.Поне на мен, не ми е известно, преди ап.Павел да е съществувала дори малобройна секта  в юдаизма изповядваща троичния догмат.А и как да има, когато последния е бил доуточняван на съборите.

Как тогава Юдаизма може да бъде в основа на религия коренно различаваща се в главните си постулати.  

преди 1 час, Solly написа:

Самият Исус е бил юдеин и е изповядвал Юдаизма.

Какво значи "изповядвал е юдаизма" след като го променя съществено в учението си? Разбира се, че няма как да се отхвърли всичко, а само неотговарящото на новите идеи и изопаченото с времето. Умният човек ще остави полезното, вместо да отхвърли всичко на прима виста. Всяка религия в даден момент започва да деградира. А и хората се променят, въпреки че това не е толкова бързо, колкото изглежда.

Ти поне вярваш в прераждането. Не ти ли хрумва, че Исус може да е примерно Моисей? Не го твърдя, поне не със сигурност. Но така или иначе в контекста на превъплащениито  е нормално да се допусне, че едни и същи индивидуалности стоят зад всяка съществена религия доста отпреди юдаизма и християнството. 

Разбирам, че ти е трудно да приемеш триединството. Самите християни са водели не един спор в тази връзка. Но те така или иначе не отричат, че Бог е един. Оттам нататък е въпрос на личен избор дали ще се тръгне от общото или от различията...

преди 3 часа, Theros написа:

Но така или иначе в контекста на превъплащениито

само че такъв контекст е твоя измислица.

Разбирам, че ти е трудно

Не, нищо не разбираш - играеш си на посланик вече толкова години и през тях показваш че "нищичко не си разбрал". Вкл и това че понятието РАЗБИРАНЕ не е онова от съня в главицата ти.

Всяка религия в даден момент започва да деградира

Да, така е и с "владиката Иларион" и наивизмите за 'огнената йога', с чистите помисли. "Момента" вече е минал, просто все още се правят пари и жадни за слава комплексари са си намерили ниша за да се фантазират на 'посланици' и ченълисти.

Не ти ли хрумва, че Исус може да е примерно Моисей?

Що да не - Може и да е Мойсей толкова, колкото бай Муньо или защо пък Калин Карабойчев да не е превъллъщение на Исус? И без това е предложил на бебчовците и изтрещелите да се подвизават свободно... и на аванта... :)

е нормално да се допусне, че едни и същи индивидуалности стоят зад всяка съществена религия доста отпреди юдаизма и християнството.

Тц, въобще няма такава "нормалност" в допусканията защото това са просто нечии измислици. Няма как, няма и защо 'индивидуалности' да "стоят зад "всяка съществена религия". Нито същите да се грижат за хората, нито да им подават "правилни мисли" или останалите глупости с игрите на "направляване" от приказката ти.

преди 7 часа, Solly написа:

:lol6: О, Боже! Някои хора мислят само за пенсия и си представят Отвъдното като пенсионен фонд, а Бог като касиер раздаващ пенсии!

Ти ,може би си представяш Отвъдното като пенсионен фонд , а Бога като касиер , но нещата са различни , защото Бога е много повече от това на ,което ти си го оприличаваш . Дори умът ти още не може да асимилира вечността , камо ли Бога .

преди 7 часа, _ramus_ написа:

:lol6:Това са пълни глупости - точно ти и няколкото изтрещели ИДЕОЛОЗИ сте примерът за липса на такава еволюция. Особено важи и за някакъв си "разум".

За теб , защото умът ти не може да асимилира изобщо понятия като ,, Вечност " , ,, задгробен живот " а за Бога да не говорим защото ти си Го представяш като човек , без да проумяваш какво всъщност е .

преди 20 минути, Anzhel Dimitrov написа:

защото умът ти не може да асимилира изобщо

Мно'у ясно. Тия работи само "твоят ум" ги асимилира, даже и с него "знаеш" кое какво, кой и как си представя. А между другото това е самозаблуда на всеки изтрещял...

Въобще това дава шанс на всеки малоумник да си измисли сценарий на личен филм и да се вживее колко е отворен, къв умник е и как си ги е нагласил всякакви работи. Консумирай си шансовете докато се сънуваш,че някой сред КАЛДАТА ти се връзва на малоумията.

преди 22 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Ти ,може би си представяш Отвъдното като пенсионен фонд , а Бога като касиер , но нещата са различни , защото Бога е много повече от това на ,което ти си го оприличаваш .

Само че не аз, а ти непрекъснато повтаряш това за пенсиите и Отвъдното, все едно там Бог раздава пенсии!

Това е твоя измислица!

преди 4 часа, _ramus_ написа:

Мно'у ясно. Тия работи само "твоят ум" ги асимилира, даже и с него "знаеш" кое какво, кой и как си представя. А между другото това е самозаблуда на всеки изтрещял...

Въобще това дава шанс на всеки малоумник да си измисли сценарий на личен филм и да се вживее колко е отворен, къв умник е и как си ги е нагласил всякакви работи. Консумирай си шансовете докато се сънуваш,че някой сред КАЛДАТА ти се връзва на малоумията.

За теб всички проповедници са втора категория хора . Само твоите знания си признаваш и цениш , а като погледне човек освен ниско оценени твои си лични мнения , друго нямаш .

преди 3 часа, Solly написа:

Само че не аз, а ти непрекъснато повтаряш това за пенсиите и Отвъдното, все едно там Бог раздава пенсии!

Това е твоя измислица!

Може и да се нарече доходи , но ще бъде неправилно защото за доходите се трудиш на момента и зависят от трудът ти , което не е правилно , защото един път щом човек се пресели във Вечността се ползва с ползите придобити в земният живот .

преди 10 часа, badr написа:

Напротив именно без Юдаизма е формиран Новия завет, като текстовете са подбирани с оглед съгласуването им с тринитарните догми.И разбира не е основа на християнството

Иудаизма не е основа на християнството?! Това да го бях прочела от функционалния неграмотник е едно, но от теб, който имаш претенцията да познаваш християнството и иудаизма-странно. Сигурен ли си ,че ти си писал този пост?!Десетте божи заповеди, целия християнски НЗ цитира Тора и пророците, търси се легитимност на християнския месия в Тора и писанията,цитат от евангелието на Марко "Втората най-важна заповед е тази: Обичай ближния си както себе си! Няма друга заповед, по-важна от тези" всъщност е заповед заимствана от Тора "Обичай ближния си като себе си“ Ваикра 19:18, да не се опитваш да обясняваш, че Исус е проповядвал евангелията от НЗ на езичниците в Галилея, защото от НЗ ясно се вижда, че е проповядвал Тора и пр и пр...християните търсят следа от троицата дори в Тора, нещо с което разбира се, иудеите никога не са били съгласни, защото това само по себе си  е форма на политеизма. За нас всяка форма на политеизъм е чиста проба идолопоклоничество.Ранните християни/ които функционалния неграмотник Theros, така и не посочи кои са /са били запознати с еврейската традиция, както е записана в мидраша и Талмуд, и това е отразено във факта, че принципът на любовта към ближния, формулиран като забрана, се намира в ранната християнска литература заедно със записването му под формата на положителна заповед. Ти стоиш на позиция на която християнският свят отдавна се е отказал от опитите да ограби иудаизма и да го лиши от правото да се счита законно за учението, което формулира принципа на любовта. Дори най-заклетите християнски проповедници вече са се отказали да отричат, че тази най-важна формулировка, която изкача от думите на Исус е такава на иудаизма, а не откритие на християнството. Още, идеята за машиях е заимствана от иудаизма.  Ранните християни  са тези, които радикално променят цялата концепция. Техните нови месиански идеи са развити в писанията на Йоан и най-вече в "посланията" на Павел Един много внимателен прочит на тези писания  показва поетапната  тиха промяна и подмяна на цялата концепция на пророците за машиях . Павел и анонимните драскачи на евангелията превръщат еврейския машиях в християнски месия. Точно те, измислят нещо с което да оправдаят цялата нелогичност на своето ново учение, а именно  техният Спасител страда и умира  поради греховете на цялото човечество.Може да се изпише още много по въпроса, но е ясно, защо евреите се разграничават от християнството , и защо християните се мъчат по всякакъв начин да отрежат корените си от иудаизма. Първите, защото не желаят да са част от греха да бъде изопачавано Словото на Адонай, а вторите, защото не искат да се види пътя на техния най-голям грях-изопачаването, прибавянето и отнемането  от Словото на Адонай.Така че, ти обобощаваш нещата, без да ги разграничаваш. Иудаизма е в основата на останалите две религии-християнство и ислям. Да започна ли да избровам следите на иудаизма и Тора в Исляма, където всички пророци са евреи, с изключение на пророка Мухаммад....и пр и пр..

Нека видим дали Новият завет не е формиран от Стария.

Матей 5:17

Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша но да изпълня.

28 А един от книжниците, който дойде и ги чу, когато се препираха, като видя, че им отговори добре, пита Го: Коя заповед е първа от всички?

29 Исус отговори: Първата е: "Слушай, Израилю; Господ нашият Бог е един Господ;

30 и да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа, с всичкия си ум и с всичката си сила".

31 А ето втората [подобна на нея] заповед: "Да възлюбиш ближния си като себе си". Друга заповед по-голяма от тия няма.

..............

Второзаконие

Слушай, Израилю; Иеова нашият Бог е един Господ;

5 и да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичката си сила.

Левит

18 Да не отмъщаваш, нито да храниш злоба против ония, които са от людете ти; но да обичаш ближния си както себе си. Аз съм Господ.

преди 42 минути, Solly написа:

Нека видим дали Новият завет не е формиран от Стария

Матей 5:17

Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша но да изпълня.

преди 1 час, valkiria1 написа:

да не се опитваш да обясняваш, че Исус е проповядвал евангелията от НЗ на езичниците в Галилея, защото от НЗ ясно се вижда, че е проповядвал Тора и пр и пр

Сигурен ли си ,че ти си писал този пост?!

Предполага се, че единствено аз пиша от този профил.

Ти стоиш на позиция на която християнският свят отдавна се е отказал

Скъпа Принцесо,  както си забелязала имам някои претенции за познания по тези въпроси. Разбира се като ваш скромен почитател не смея да ви противореча. Само, ако е възможно, бих помолил да не ме причислявате към позиции, с които нямам нищо общо.

християните търсят следа от троицата дори в Тора, нещо с което разбира се, иудеите никога не са били съгласни, защото това само по себе си  е форма на политеизма. За нас всяка форма на политеизъм е чиста проба идолопоклоничество.

Напълно съм съгласен, но странен ми се вижда твоя прочит на моя пост.

Как Иудаизма да е в основата на новозаветните текстове, когато последните са подбирани именно доколкото могат  да бъдат в подкрепа на тр.догмат?

Коя от книгите на СЗ е с автор  някакъв апостол, евангелист(разказвач) ученик на някой пророк, а не самия той.А тези от НЗ са послания на Павел, Петър...

В последните даже се опитват да отменят записани като вечен завет заповеди на Йехова.  Да не говорим, че като съдържание не издържат сравнение с 15 категория хадис.Дори за признатите  като  отявлени фалшификати хадиси имат много по-висока степен на достоверност. Това не са крайно  тенденциозно подбирани предания, а безкрайно тенденциозно подбирани. 

Как Иудаизма да е в основата на Християнството, когато той е монотеистична религия и неговата основа,а и същност е "Аз съм Йехова твоят Бог, да нямаш други богове освен мене".

Разбира се християнските апологети търсят и искат да представят Християнството като продължение и надграждане на Иудаизма.Разбира се, че търсят всевъзможни връзки, които да бъдат представени като аргументи в тази посока.Това съвсем не означава, че Иудаизма е в основа на християнството.

Християнството бива наричана Монотеистична религия условно.Да, тя е политеистична доктрина.

Текстовете на Тора разбира се използват за тези цели, но това е съвсем друга тема.

преди 1 час, badr написа:

Скъпа Принцесо,  както си забелязала имам някои претенции за познания по тези въпроси.

Точно заради това се учудвам,че не забелязваш очеизвадни неща. Тора е първата част на християнските библии. Точно християнската Библия запознава народите с ценностите на Тора и десетте божи заповеди, които са в основата на всяко едно световно законодателство. Етичните и религиозните концепции на Новия завет са тясно свързани с иудаизма.

Отговори ми на един въпрос:какво е проповядвал новозаветния  Исус-Тора или евангелия от НЗ? Исус е приел всички основни принципи на иудаизма, те включват единството и всемогъществото на Адонай, значениетои светостта на Храма в Йершалаим, който той самият съгласно традицията посещава веднъж годишно, авторитета на Тора, избраността на народа на Исраел и надеждата за изкуплението на Исраел. Абсолютно всички евангелия са единодушни, че той  е спазвал иудейски религиозни празници, източника на неговите проповеди са еврейските пророци и пр и пр..

преди 1 час, badr написа:

Как Иудаизма да е в основата на новозаветните текстове, когато последните са подбирани именно доколкото могат  да бъдат в подкрепа на тр.догмат?

Посочих достатъчно неща от иудаизма залегнали в НЗ. С течение на времето християнството се отдалечава от концепциите проповядвани в НЗ от Исус. През 2-ри, 3-ти и началото на 4-ти век християнската църква е била разтърсвана от постоянни ереси и схизми и едва след Никейския събор през 325 г тя приема формите, които виждаме сега. Неистовото желание да се отдели от корените на  иудаизма води до там,че Никейският събор дори е бил готов да отхвърли недвусмисления текст на собствения си Нов завет, премествайки почивния ден от събота на неделя, променяйки датата на честването от християните  на Великден и най-важното, приемайки като символ на вярата идеята, че „Бог Синът е единосъщен с Отца“, което противоречи както на иудаизма, така и на здравия разум. Отделен е въпроса,че някои християнски символи са възприети от Каббала, която е Тайната Тора. През цялото време християните внушават, че Исус е еврейския машиях, а Исляма ги упреква,че не са го разпознали. Цяла кохорта от месиански евреи се опитват да убедят евреите иудаисти в същото. Исус е машиях обещан от пророците и със всички сила се стремят да се представят като евреи. И не на последно място, ти точно, много добре, за разлика от всички функционални неграмотници знаеш, че НЗ е всъщност е подновяване и укрепване на оригиналния Стар завет! Знаеш, много добре и с кого е сключен този завет и той касае две исраелски племена. Знаеш и от кой иудейски пророк е засвидетелствано!!Това,че християните са изопачили понятието  „Нов Завет“ за своето учение е факт и само сляп не може да го види.  Християните  тълкуват тази концепция като завет на Бог  с тях, като желание да се представят за новия избран народ. В същото време самото название  „Нов завет“ показва желанието и стремежа  на основателите на християнството да  се видят в това учение като  приемник и наследник на иудаизма..

Авраамови религии, Бадр, Авраамови религии.... християнството и ислямът, отделяйки се от иудаизма, донесоха еврейски ценности и принципи на човечеството.Не ме карай да ти изброявам десетте основни положения въведени  от  пророка Мухаммад, защото в тях ще разпознаеш десетте заповеди  от иудаизма. Отделен е факта,че иудаизма и исляма са си по-близки като религиозно разбиране за Бог като Абсолют. Най-древните арабски теолози  извеждат името „Аллах“ от еврейско-сирийската дума Elah. Мюсюлманската традиция смята пророка Мухаммад за потомък на Авраам, изпратен да потвърди неговата вяра, твърдят, че за неговото идване е писано в Тора  и пр..

Лошото започва, когато религиите се политизират, но това е друга тема.

преди 8 часа, valkiria1 написа:

Тора или евангелия от НЗ?

Йоан Предтеча какво е проповядвал? Тора (закони) или вяра в Бог? 

Вярата в Бог не се нуждае от закони по които да се изучава Бог или методологии за праведност!

Тора ти дава закони по които да живееш правилно, но не само изучените по отношение на теологията са праведни!!! (По същия начин Корана дава други закони). 

Това, че ти си "грамотна" по отношение на писанията не ти отрежда сан по отношение на проповедите свързани с вярата в Бог!!! 

Аз казах!  

преди 6 минути, (:IdioibI:) написа:

Йоан Предтеча какво е проповядвал? Тора (закони) или вяра в Бог? 

А Исус какво е проповядвал?

Държал ли е да се спазват законите на Тора, или не? Бил ли е юдеин или не? 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.