Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Християнство или ислям? Къде е истината? (без цензура).

Featured Replies

преди 1 час, Theros написа:

А те "мъдрите" какво точно постигнаха. Не са ли същите обещания за светло бъдеще? Т.е. пак "опиум".

Развитата сложна материална конструкция , която отразява , конструира, развива и измисля нови връзки, реални, вероятни, спекулативни и съвсем малко вероятни връзки, отношения на база космическата среда, такава система е затормозяващо и ограничаващо  да работи с „вяра“ . Подходящи са други „атрактори“ за „Осмисляне на Съществуването“ , които дори не е нужно да бъдат конкретно дефинирани и насочвани  като „помощни автозаблуди“ гасящи собственните системни ограничености. Още по-добре, ако системите играят играта „всичко или нищо“ т.е. залагат собственното си съществуване в очакване на Големия Пробив, наукоидейнотехнологичен скок с Максимум за един „звезден„ период, а в напреднали етапи, защо не и „един космически цикъл“ . За такъв подход е нувен ресурс от „безбройни“ съзнателномисловни мрежи с огромна изчислителна база.  Както същите мъдри хора са казали - „ един пада , милиони продължават“ , , да го нареюем „идейния формат на Универсалнич Интелект“  продължава своя път заслан с милиардите „трупове“ на изконсумираните Интелект. Форми. Ш крайна сметка оригиналните „богове“ са кръвожадни ко/лета !

преди 19 минути, The Lone Star написа:

Не е така, но ти липсва интелект, за да го осъзнаеш.

,а при наличие на интелект какъв е резултата от „как е? „

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 74,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Като се има предвид, че това е религията, която одобрява платената любов и толерира мъж да изневери на жена си, то навън ходят много неосъзнати анжелисти. Само дето не са си поставили определението. 🤭

• .................
    .................

А ти не осъзнаваш, че си най-големият папагал тук.😂 Нито имаш собствена мисъл, нито собствени идеи, идеологии и вярвания. Единственото ти удоволствие в живота и във форума е да търсиш за кого да се хв

• Доколкото знам, християнството и исляма имат общ корен - преданието за Авраам, който пръв приема вярата в един Бог.  В християнството Авраам олицетворява вярата и покорността пред Бога, а в ислям

Публикувани изображения

преди 13 минути, Solly написа:

А защо трябва да има толкова много ритуали?

Не ти е известен смисъла на ритуалите ли? = Значи, не съм от клира и ще ми трябва време, за да ти отговоря на този въпрос.

На прима виста: 

Цитат

Той е израз на дадена традиция, а самите действия са неспонтанни и имат най-вече символично значение.

Ритуал – Уикипедия

=> Има много, защото са плот на съзнателна дейност, т.е. те не са спонтанни, а са на база избори! Из различните територии има различни традиции, поради естеството на климата и прочие. Основното при тях са обредите. Има общо приети и не такива в зависимост от местното население. Всички те са по дадени канони, като извън тях има и човещина, т.е. определена толерантност. 

При първа възможност ще се консултирам с Отец и при твое желание може и да ти споделя информация поради какво се налага да се извършват. Естествено ще е по логиката на православните християни! 

НО, това е при твое желание. Защото иначе ще е безсмислено.  

• Автор

Тъй като Кааба в Мека е свято място за мюсюлманите, нека разгледаме нейната история според информацията, която има.

Историческо-археологическа перспектива на Кааба:

Най-ранни доказателства:

- Няма точна археологическа датировка на първоначалното построяване на Кааба, тъй като самата структура е многократно преустройвана и не са провеждани открити археологически разкопки поради религиозната ѝ свещеност.

- Историците считат, че Кааба вече е съществувала като важно светилище в арабския свят поне няколко века преди възхода на исляма (VII век сл. Хр.).

- Гръцки, римски и византийски източници от Античността не споменават директно Кааба, но има арабски поетични и исторически текстове (например от периода на Джахилия), които я описват като център за поклонение.

Археологически контекст:

- Макар директни археологически разкопки да не са разрешени, структурата и материалите на Каабата, както и архитектурните характеристики, показват типичен стил на строителство от ранната античност.

- Историческият контекст сочи, че Кааба е била част от мрежа от местни светилища, които са служили за поклонение на различни божества преди монотеизма да се утвърди в региона.

- Някои учени предполагат, че Кааба е била важен търговски и религиозен център за местните арабски племена още от I хилядолетие пр.н.е., макар че доказателствата са косвени.

Писмени исторически източници:

- Първите по-надеждни исторически сведения за Кааба идват от арабски хронисти от VII век, когато тя вече е била съществуващо светилище, посещавано от племена от целия Арабски полуостров.

- Писатели като Ибн Исхак и по-късно ал-Табари документират традициите около Каабата, но тези източници смесват исторически факти с религиозни предания.

Съпоставяйки история, археология и ислямска теология извод е, че :

-  Каабата вероятно датира поне от няколко века преди Исляма — грубо между 400 г. пр.н.е. и 100 г. сл. Хр., макар да не може да се определи точна година. Тя е служила като религиозно светилище на многобожни култове в Мека, преди да бъде превърната в център на ислямския монотеизъм през VII век.

Според ислямската традиция, Каабата е била първоначално построена от пророка Ибрахим (Авраам) и неговия син Исмаил по заповед на Аллах. Това поставя нейния произход хиляди години назад – някъде около 2000 г. пр.н.е., макар че точната дата не е исторически потвърдена.

Тъй като има огромна разлика в информацията за годините на построяването на Кааба ( около 1600 - 2000 г) между твърдението на исляма и историята и археологията е редно да се приеме за достоверно твърдението на историята, А то е че Кааба не е бил построен по времето на Авраам. Следователно информацията на корана и хадисите не е вярна. 

Поредното доказателство, че информацията в корана не е вярна и не съответства на историческата и археологическа информация. Или казано по друг начин, корана отново се проваля на теста по история и археология. 

Въпрос: Ако корана се проваля масово на "тестовете" на история и археология, може ли да бъде слово от Бог? Възможно ли е Бог да греши за исторически факти и особено за факти свързани с основите на исляма? 

преди 6 минути, realno написа:

..

Въпрос: Ако корана се проваля масово на "тестовете" на история и археология, може ли да бъде слово от Бог? Възможно ли е Бог да греши за исторически факти и особено за факти свързани с основите на исляма? 

Може, словото уж от някакъв бог принципно е в конфликт с реалноста, т.е. е  една поредица от лъжи скрепени в „разказ“, митология и захранващо плиткото съществуване на масата хора.  Аз наричам псевдо„духовното“ ирационално като  „ирационалната надежда“- И.Д. .   Тази И.Д. не е родена като човешки феномен. В нашата Земя , прото прояши на И.Д. се проявяват в момента при някои животински видове , например всред бонобо, шимпанз., горили, вероятно и други примати, всред слонове, делфинови, китове, както и примерно всред птици. Вярата, бог и религии са един сложен И.Д., като първичните невродени „ритуали към,за и в защита от Голямото, Тъмното, Непрогледното, Страшното, Бездната,Надевдата,Светлината, Вечност, Отплата“ са прояви на животински „общества“ много преди  едни двукраки да подгонят мамута!

преди 2 часа, realno написа:

Тъй като Кааба

Да, и според мен, в Кааба се извършва идолопоклонство, но това е бизнес за милиарди и няма кой да го спре!

преди 4 часа, (:IdioibI:) написа:

Не ти е известен смисъла на ритуалите ли? =

Не ме вълнуват особено. На хората им харесва да има традиции и ритуали, така животът им става по-интересен и по-запълнен. Така че, на който му харесва, нека си ги изпълнява.

преди 15 часа, Theros написа:

да, може да се отнесе и до вселената, но ние не знаем дали познатата вселена е всичко. 

Ние все още не знаем как е създадена нашата планета, а за цялата вселена ще е много трудно да гадаем.

преди 5 часа, Solly написа:

Не ме вълнуват особено.

Няма ли ритуал, то няма дисциплина! 

ОК, или си кифла или развей опашка, но, да се считаш за славей е неуместно! :) 

Което ще рече: И мен не ме вълнува каква личност си, но дръж се като еманципирана жена, а не като ученичка! 

току-що, (:IdioibI:) написа:

дръж се като еманципирана жена, а не като ученичка! 

Държа се както ми харесва. Защото съм стрелец! 🙂

https://chetilishte.com/жената-стрелец-чувствителна-но-не-кре/

преди 23 минути, Solly написа:

Държа се както ми харесва. Защото съм стрелец! 🙂

https://chetilishte.com/жената-стрелец-чувствителна-но-не-кре/

Знам тъ, дето уцелиш, там казваш, че ти е била целта! :) 

п.п. Аз пък съм везна! ;) Все ми е тази как ще се завъртя и ще те хлопна по главата! :) 

п.п.2 Жена ми е дева! Та, стреляйте си където си сакате! :) Иначе из все зодиак имам приятелки! :) 

Тъ, не слагай в моите везни несъразмерни величини и/или деменции и/или маси! Моля! :) 

Разумяш ли?! :) 

п.п. Ако ти трябва ще ти дам и акцидентна ми! :) 

преди 13 часа, Theros написа:

Да вземем да организираме едно състезанийце по знания и интелигентност... Кои ли ще победят?

Няма по-точен показател за комплексаря от това типично изцепване. :) Просто инфантилизацията е толкова добре онагледена така... 

на 24.04.2025 г. в 9:00, realno написа:

Много учени смятат

е обикновен манипулативен фейк - от пасторските глупотевини на местния християнски подлизурко..

Важно е да се отбележи, че т.н; "религиозни учени или писатели"... нямат нищо общо с рационалното и научно познание. И когато не става дума за манипулация, коректно е да се отбелязва кое какво е.

Ама някакви си клакьори били 'археолози' или "историци"... е само и единствено за пред доктриналните религиозни трибуни и обслужват опитите на религиозните приказки да се легитимират като рационални и обективни... защото това е доста нужно за приемливостта им.

Рационалната наука няма никаква нужда нито от бог, нито от библия нечия си и ги разглежда само и единствено в контекста на човешките култури и отминали епохи.

преди 11 часа, (:IdioibI:) написа:

п.п. Ако ти трябва ще ти дам и акцидентна ми!

Пише се Асцендент! Не, няма нужда, не ме интересува, освен за близките ми.

преди 18 часа, realno написа:

Съпоставяйки история, археология и ислямска теология извод е, че :

Не знам, защо ти е толкова важно да се завираш в предислямската история.

Не е ли по-добре да се поинтересуваме дали Ислямът може да се модернизира и реформира, както желае саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман. Което предизвиква истински шок сред екстремистките ислямистки групи и ислямски религиозни институции по света.

.........

В интервю за "Ал-Арабия" саудитският престолонаследник предлага да се концентрират конституцията и законите върху Корана, премахвайки много хадиси (изказвания на Пророка). Той говори за необходимостта от актуално „тълкуване“ на Корана. Истинска промяна в идеологическата посока, която надхвърля уахабизма, разпространяван от Рияд до момента. Край на убиването с камъни, бичуването, убиването на вероотстъпници и хомосексуалисти.

https://www.asianews.it/news-en/Mohammed-Bin-Salman-attempts-to-reform-Islam-53085.html

Две необичайни статии, публикувани тази година на саудитски уебсайтове, призовават да се коригират писарските грешки в Корана, както и да се преразгледат религиозните текстове в светлината на съвременните възприятия, така че да ги направят по-четливи и да ги адаптират към настоящата епоха. Статиите са изключителни, тъй като мюсюлманите смятат текста на Корана за божествен и следователно съвършен. В резултат на това явните случаи на писателски грешки в текста никога не са били коригирани. [1]

Статия, публикувана на 10 януари 2020 г. от саудитския журналист Ахмад Хашем в уебсайта „Saudi Opinions“, изтъкна, че Коранът, както е известен днес, е бил записан след живота на Пророка, в периода на третия халиф „Усман бин „Афан (управлявал 644-656 г.), използвайки „османското писмо“, което е кръстено на него. Тъй като тази писмена система е човешко изобретение, твърди Хашем, няма причина да я освещаваме, както правят много мюсюлмани. Всъщност, казва той, е време да се коригират около 2500 грешки в правописа и граматиката, направени от писарите през този период и остават част от текста на Корана до днес. Той представя многобройни примери за такива правописни грешки и призовава думите да се пренапишат в днешната им стандартна форма, така че да "направят текста по-четлив за [днешните] мюсюлмани и по-лингвистично правилен".

https://www.memri.org/reports/articles-saudi-press-call-amend-thousands-scribal-errors-quran-reexamine-islamic-texts-light

преди 50 минути, Solly написа:

Пише се Асцендент! Не, няма нужда, не ме интересува, освен за близките ми.

Ползвам правилно понятието:

Цитат

Случаен, второстепенен, несъществен.

:) 

=> Значи, ако за теб асцендентът има главно значение за нашата личност, то при мен е несъществен. :) 

Основните фактори са Слънцето и Луната! Всичко останалото не е съществено по отношение на нашата личност или душа в този свят! 

Тези вярвания са "аларелигия", т.е. не играят роля по отношение на природата и реалността! 

Това даже не е метазнание или езотерика, защото се изграждат на база фантазии! :)  

преди 28 минути, (:IdioibI:) написа:

Тези вярвания са "аларелигия", т.е. не играят роля по отношение на природата и реалността! 

Това даже не е метазнание или езотерика, защото се изграждат на база фантазии! :)  

Мисля, че един добър астролог, може да ни каже много за нашата същност по нашата рождена дата. Но темата не е за тук и нека спрем да спамим!

• Автор

на 26.04.2025 г. в 7:17, Solly написа:

Не знам, защо ти е толкова важно да се завираш в предислямската история.

Защото е важно е да се знае, какъв в бил Аллах преди Мохамед да го "реформира". Историята и археологията разкриват истинското лице на Аллах, а той не е било такова както ни го представят днес. 

на 26.04.2025 г. в 7:17, Solly написа:

Не е ли по-добре да се поинтересуваме дали Ислямът може да се модернизира и реформира, както желае саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман. Което предизвиква истински шок сред екстремистките ислямистки групи и ислямски религиозни институции по света.

Една лъжа колкото и да се модернизира и реформира си остава лъжа. 

• Автор

Наистина ли корана е автентичен (по информация от ислямски източници) ? :cantbelieve:

Колкото и „еврейските книги„ , стария завет, да не говорим и за новия завет. Приказки из под шипковия храст. Глупости за тъпаци и примати.............😁

преди 7 часа, realno написа:

Една лъжа колкото и да се модернизира и реформира си остава лъжа. 

Колкото и да спорим, няма да стигнем до консенсус. Но все пак е похвално и е голям напредък желанието на принцът на държава като Саудитска Арабия да реформира Исляма. Крайно време е да се осъвремени, защото това би довело до много положителни промени за хората в ислямските държави. Най-вече за жените.

Но, разбирам, че това за теб е без значение,  защото ти е по-важно да се ровиш в предислямската история.

• Автор
преди 18 часа, Solly написа:

Колкото и да спорим, няма да стигнем до консенсус. Но все пак е похвално и е голям напредък желанието на принцът на държава като Саудитска Арабия да реформира Исляма. Крайно време е да се осъвремени, защото това би довело до много положителни промени за хората в ислямските държави. Най-вече за жените.

Но, разбирам, че това за теб е без значение,  защото ти е по-важно да се ровиш в предислямската история.

Има значение до толкова, ако т.н. "реформа" доведе до това исляма да бъде по - човечен и спре насилието нас друго мислещите хора и религии и най - вече над християните както и над тези мюсюлмани, които се отказват от исляма и Аллах и започват да следват Исус. Истината е, че ако това се случи, исляма няма да е ислям. :(

В християнството също е имало "реформа" наречена Реформация, но целта й никога не е била вярата в Исус да бъде по "актуална" или свещените текстове да бъдат променени "в светлината на съвременните възприятия".  Точно обратното. Християнската вяра е трябвало да се върне към корените си и библейската истина. Знаеш ли какво ще се случи ако подобна реформа се извърши с исляма? Ислямска държава се опитаха да се върнат към корените на исляма и започна терор и смърт.  :(

По отношение към т.н. "реформа" вВъзникват куп въпроси относно това, защо е необходима реформа на учение, което претендира за божественост, но това е друга тема. 

По важния въпрос, който все още не можеш да разбереш е свързан с вечността и спасението на човешката душа. Колкото и да се реформира или променя една лъжа, каквато и опаковка да й се сложи, колкото и привлекателна да я направят и актуална към съвременния свят, лъжата си остава лъжа. Аллах няма да стане по истински, нито Мохамед ще стане истински пророк, нито "реформираната" вяра ще спасява човешки души, нито грехове ще се прощават. Хората ще продължат да умират в греховете си, защото прошка и спасение има само и единствено чрез Исус. Мисията на вярата в Бог е да спасява,  а не просто да изглежда привлекателна и да привлича хора. Ето затова е важно да се знае, че Аллах не е Бога на Библията (както твърд Мохамед), а пред ислямски идол на Луната, който не може са прощава грехове и да спасява души, а точно обратното. 

Или казано по друг начин: има значение в кого вярваш, защото вярата е въпрос на живот смърт, а не на "опаковка" и реформа. Вярата е като  храната за тялото. Ако се храниш с истинска храна ще живееш, но ако се храниш с красиво опакована отрова ще умреш. 

преди 4 часа, realno написа:

Има значение до толкова, ако т.н. "реформа" доведе до това исляма да бъде по - човечен и спре насилието нас друго мислещите хора и религии и най - вече над християните както и над тези мюсюлмани, които се отказват от исляма и Аллах и започват да следват Исус. Истината е, че ако това се случи, исляма няма да е ислям. :(

Съгласна съм Ислямът да се реформира и бих се радвала, ако негови последователи спрат с насилието най-вече над женския пол, както го правят в много ислямски държави.

Не знам за какво насилие над християни говориш. Явно това са индивидуални случаи, а не цел на мюсюлманите, които от години живеят с християни и нямат никакви конфликти.

нито "реформираната" вяра ще спасява човешки души, нито грехове ще се прощават. Хората ще продължат да умират в греховете си, защото прошка и спасение има само и единствено чрез Исус

Да, ти и другите християни вярвате, че спасението става само чрез Исус, но милиарди хора не вярват в това и изобщо не им дреме за вашия Исус и не го приемат за Бог. И това не са само мюсюлманите, а последователите на всички останали религии и учения.

Или казано по друг начин: има значение в кого вярваш, защото вярата е въпрос на живот смърт, а не на "опаковка" и реформа. Вярата е като  храната за тялото. Ако се храниш с истинска храна ще живееш, но ако се храниш с красиво опакована отрова ще умреш. 

Не само ти, а всички вярващи вярват, че тяхната вяра е най-истинската, а всички останали са лъжи и заблуди!

Така че, не можеш да докажеш, че твоята вяра е по-истинска от вярата на другите. 

преди 14 часа, Solly написа:

Така че, не можеш да докажеш, че твоята вяра е по-истинска от вярата на другите. 

Значи: Вгледай се в това =>27. Откровение на св. Иоана Богослова

Цитат

18. И аз свидетелствувам всекиму, който слуша пророчествените думи на тая книга: ако някой прибави нещо към тях, нему Бог ще наложи поразите, за които е писано в тая книга;

19. и ако някой отнеме нещо от думите на книгата на това пророчество. Бог ще отнеме дела му от книгата на живота и от светия град и от написаното в тая книга.

20. Който свидетелствува за това, казва: да, ида скоро! Амин, да, дойди. Господи Иисусе!

21. Благодатта на Господа нашето Иисуса Христа да бъде с всички вас. Амин.

=> Сравни писанието с действителността и ще разбереш в кой етап е човечеството!

Останалото е "мъгла" в която много бродят!  

преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:

преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:

на 28.04.2025 г. в 11:49, laplandetza написа:

Колкото и „еврейските книги„ , стария завет, да не говорим и за новия завет. Приказки из под шипковия храст. Глупости за тъпаци и примати.............😁

😀

• Автор
преди 17 часа, Solly написа:

Не само ти, а всички вярващи вярват, че тяхната вяра е най-истинската, а всички останали са лъжи и заблуди!

Всеки може твърди всичко, трудното е да се отсее истината от лъжата. Едно в вярно, че не всичко е лъжа и не всичко е истина. 

Има определени критерии като история, археология, лични опитности и свидетелства за промяна на живота, изцеления и др, които могат да помогнат за отсяване на истината от лъжата. 

преди 17 часа, Solly написа:

Така че...

Така, че има начин да стигнеш до истината ако желаеш. Доказателства има достатъчно. Но ако не желаеш да откриеш истината заради предразсъдъци, дори някой да възкръсне от мъртвите пак няма да повярваш и ще продължиш отричаш. 

Лука 16:31
И той му каза: Ако не слушат Моисея и пророците, то и от мъртвите да възкръсне някой, пак няма да се убедят.

преди 28 минути, realno написа:

Има определени критерии като история, археология, лични опитности и свидетелства за промяна на живота, изцеления и др, които могат да помогнат за отсяване на истината от лъжата. 

Как чрез всички тези критерии, които си изброил, ще докажеш, че твоите вярвания са по-истински от тези на другите?

Кои са тези лични опитности и свидетелства и какво доказват те?

• Автор
преди 28 минути, Solly написа:

Как чрез всички тези критерии, които си изброил, ще докажеш, че твоите вярвания са по-истински от тези на другите?

Кои са тези лични опитности и свидетелства и какво доказват те?

Историята и археологията предоставят проверими, обективни факти. Например, събития като разпятието на Исус Христос са потвърдени не само от християнски източници, но и от нехристиянски историци като Йосиф Флавий и Тацит. Археологически открития като надписите, свързани с Пилат Понтийски, или градовете, описани в Библията, потвърждават нейната историческа достоверност. Това е трудно да се постигне от митологични или по-нови религиозни системи без такава основа.

Що се отнася до личните опитности и свидетелства – те са милиони и отразяват реална вътрешна промяна: от зависимости към свобода, от депресия към надежда, от омраза към любов. Това се случва не чрез внушение, а чрез среща с жив Бог, който преобразява живота на хората и това е документирано от безброй лични истории и медицински свидетелства, включително и такива без рационално обяснение.

Следователно, когато всички тези критерии се комбинират – обективна история, доказуема археология, промяна в животите и свидетелства на съвременни хора – те изграждат солидна основа, на която може да се вярва не сляпо, а с разум и доказателства.

Кои взето заедно всички критерии потвърждават истинността на другите религии и най - вече исляма? 

Въпреки всички тези факти, Библията ни учи че Бог се следва с вяра, а не с доказателства т.е. ръка да пипне и око да види. 

Йоан 20:29 "Исус му казва: Понеже Ме видя, [Томо], ти повярва, блажени ония, които, без да видят, са повярвали."

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.