Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Християнство или ислям? Къде е истината? (без цензура).

Featured Replies

В известен смисъл на мен пък по този начин става далеч по-разбираемо - през призмата на ритуалите и символите.

За мен проблемът е най-остър именно когато символичните и ритуалните положения се забъркат като "обективно съществуващи" и на тях се гледа като на действителни събития. Всъщност абсурдите са най-ярки именно заради нуждите на някои дечица всичко това да е 'истина'.

Форумните "такива" явления именно в това непрекъснато се бъркат, но нуждите им е вярванията им да са "истина"... а не просто ритуали, обреди и символи, които несъзнаваното в тях е "наследило от предците им сред пещерите". 

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 74,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Като се има предвид, че това е религията, която одобрява платената любов и толерира мъж да изневери на жена си, то навън ходят много неосъзнати анжелисти. Само дето не са си поставили определението. 🤭

• .................
    .................

А ти не осъзнаваш, че си най-големият папагал тук.😂 Нито имаш собствена мисъл, нито собствени идеи, идеологии и вярвания. Единственото ти удоволствие в живота и във форума е да търсиш за кого да се хв

• Доколкото знам, християнството и исляма имат общ корен - преданието за Авраам, който пръв приема вярата в един Бог.  В християнството Авраам олицетворява вярата и покорността пред Бога, а в ислям

Публикувани изображения

преди 2 часа, realno написа:

Той доброволно приема човешката участ, за да победи смъртта и да изкупи греха на човека. 

Исус, доброволно ли е отишъл да умре на кръста ... или се е молил да го отмине тази участ?

имало още преди сътворението на света

Да, но в библията пише преди Авраам ... а преди Авраам са съществували много хора. Не пише преди първия човек Адам!

съществуването на Исус нито започва с раждането Му, нито свършва със смъртта Му на кръста. 

По същият начин и нашето съществуване не започва с нашето раждане, и не завършва със смъртта на физическото ни тяло.

преди 10 минути, Solly написа:

а неговата Божествена душа не умира и не престава да съществува?

А защо някой трябва да има душа и тя да е именно "божествена"?

Защо му е на бог въобще да създава душата - ако е безсмъртна защо й е въобще тяло, което да умира, а тя да си остава "божествена". Ако приемем "божествеността" на душата на нея всичко й е възможно, вкл и опитностите на раждащите се и умиращите  тела?

И така - бог душа има ли? Защо и как така той бил 'създал човека по свой образ и подобие' а в самия човек имало и душа, дето не умирала, но била "божествена". И така - защо й е "човешко тяло" на душата, щом тя е БОЖЕСТВЕНА?

преди 8 минути, Solly написа:

нашето съществуване не започва с нашето раждане, и не завършва със смъртта на физическото ни тяло

точно ТВОЕТО съществуване започва с раждането ти и завършва със смъртта ТИ. :) Няма го тялото.. няма те и ТЕБ - не че разбираш какво точно слагам в думите, щото дуенето го могат и гълъбите, но както при теб нямат достатъчно гънки. 

• Автор
преди 1 час, badr написа:

Пак почна да послъгваш.Колко пъти трябва да ти напомням, че лъжата е от лукаваго.Написано е "беше мъртъв" .Написаното според евангелието се отнася до Исус, а не до част от него.Не е писано половината Исус умря, а половината е жива.Няма ли най-сетне да спреш да лъгонтиш.

Откровение 1:18 Исус казва: „Аз съм живият; бях мъртъв, и ето, живея до вечни векове.“ 

Християнството не учи, че „половината Исус умря“, а че в лицето на Исус има две природи – 100% божествена и 100%човешка.  Когато Исус умира, умира временното, но не и вечното и духовното. Дух не умира. 

Умрял ли е Исус в крайна сметка без значение на никакви природи.Ако някой е умрял значи умрял, ако ще и сто природи да му измислиш.

Да, Исус действително умря – в Своята човешка природа. Това е основна истина на християнската вяра -

1 Коринтяни 15:3-4 "3 Защото първо ви предадох онова, което и приех, че Христос умря за греховете ни според писанията;4 че бе погребан; че биде възкресен на третия ден според писанията;"

Живи хора, нито ги погребват, нито възкръсват. Човек трябва да е напълно умрял за да е случат тези две неща. Поне в християнството е така, но в исляма може да е различно. ;)

Божествената Му природа не умира, тъй като Бог по същност е вечен и безсмъртен 1 Тимотей 6:16. -" 16 Който сам притежава безсмъртие..."

Но именно защото Словото стана плът Йоан 1:14 "14 И словото стана плът и пребиваваше между нас..., Той прие човешка природа, способна на страдание и смърт.

Ако обаче твърдиш, че Исус имал божествена природа, която никога не е умирала, то значи евангелието е лъжливо като твърди че е умрял.

Според теб когато човек умре, какво умира от него? От какво се състои човека и какво умира при смъртта? Какво представлява смъртта според теб? 

И ако е възкръснала човеката му природа, както твърдиш значи в небесата има богочовек и бог има човешка природа.

Ето нещо от твоя любимец ап. Павел. Виждам, че само на него вярваш: ;)

1 Кор 15:50 - 54 "А това казвам, братя, че плът и кръв не могат да наследят Божието царство, нито тленното наследява нетленното.51 Ето, една тайна ви казвам: Не всички ще починем, но всички ще се изменим,52 в една минута, в миг на око, при последната тръба; защото тя ще затръби, и мъртвите ще възкръснат нетленни, и ние ще се изменим.53 Защото това тленното трябва да се облече в нетление, и това смъртното да се облече в безсмъртие.54 А когато това тленното се облече в безсмъртие, тогава ще се сбъдне писаното слово: "Погълната биде смъртта победоносно"."

Филипяни 3: 21 Който ще преобрази нашето унищожено тяло, за да стане съобразно с Неговото славно тяло, по упражнението на силата Си да покори и всичко на Себе Си.

Когато Исус беше възкресен, то не беше с тялото, в което се роди, а с ново, прославено тяло . Ако си спомняш, след възкресението Исус се яви на своите ученици и застана сред тях при затворена врата. Освен това се явяваше пак на свои ученици, които бяха на големи разстояния един от друг. И не на последно място Исус се възнесе на небето. Това няма как да се случи, ако тялото на Исус не беше видоизменено, какво казва ап. Павел. 

Да ти напомня ли какво пише Ап.Павел за такива нечестивци, които уподобяват Твореца на човек?    

Нещо противоречащо от това е казал тук ли ? 

Колосяни 1: 12- 16 "като благодарите на Отца, Който ни удостои да участвуваме в наследството на светиите в светлината; 13 Който ни избави от властта на тъмнината (исляма - добавено от мен)  и ни пресели в царството на Своя възлюбен Син. 14 В Него имаме изкуплението си, прощението на греховете; 15 в Него, Който е образ на невидимия Бог, първороден преди всяко създание; 16 понеже чрез Него бе създадено всичко, което е на небесата и на земята, видимото и невидимото, било престоли или господства, било началства или власти, всичко чрез Него бе създадено;"

Ап. Павел и "нечестия" Апостол Павел категорично не отрича въплъщението, а напротив – учи за него. Във Филипяни 2:6-8 се казва, че Христос, „който беше в Божия образ... прие образ на слуга, като стана подобен на човеците“. Това е основа на християнското разбиране за Божията любов и жертва.

Ах колко въпроси, колко защо-та и колко неща не знаят всезнайковците, които си въобразяват, че всичко знаят!:whist:

Според източните учения, това е Лила - Божествената игра, и всичко в света е в следствие на тази Божествена игра.

Бог така е решил, така е устроил света - да има и живот и смърт, и човекът и всички същества да имат физически тела и невидими души, които оживотворяват тези тела. На Твореца му харесва да играе и е направил целият свят една сцена подредена според неговите принципи и природни закони.

На който не му харесва и не иска да вярва в тази идея, нека даде по-рационално обяснение.

преди 5 минути, realno написа:

100% божествена и 100%човешка. 

Не е ли 50 на 50! Ако е 100 на 100, следва че Бог е човек.

преди 5 минути, realno написа:

чрез Него бе създадено всичко,

Би ли пояснил защо пише ЧРЕЗ него, а не че всичко е създадено ОТ него? Как е било създадено чрез него? В Стария завет не пише нищо подобно.

преди 1 минута, Solly написа:

Според източните учения, това е Лила - Божествената игра, и всичко в света е в следствие на тази Божествена игра.

Игра е... само за невежи и неграмотни. Понеже ти "прочете" за ЛИЛА по уики и се надъха как "имаш отговор" :) и направо "знаеш"... даже и си "осъзнала".

Ако бог просто си играе, щото "искал едно", а после "искал друго"... го насаждаш с примитивизъм само и само да си го нагласиш да е "според теб".

преди 4 минути, Solly написа:

На който не му харесва и не иска да вярва в тази идея

само за хлапаци и невежи, идеите и хрумките са за да се харесват на някого, да си ги вярва. 

Чудесно се самоописваш - сама, съвсем доброволно.

преди 7 минути, Solly написа:

На който не му харесва и не иска да вярва в тази идея, нека даде по-рационално обяснение.

• Автор
преди 11 минути, Solly написа:

Не е ли 50 на 50! Ако е 100 на 100, следва че Бог е човек.

Когато е бил на земята е бил колкото Бог, толкова и човек. Не става въпрос за количество, а същност. 

преди 11 минути, Solly написа:

Би ли пояснил защо пише ЧРЕЗ него, а не че всичко е създадено ОТ него?

Чрез Неговата творческа и божествена сила. 

преди 1 минута, realno написа:

Когато е бил на земята е бил колкото Бог, толкова и човек.

Когато е бил на Земята, си е бил само човек от кръв и плът. Ако беше Бог, никой нямаше да може да го бие и разпъва накръст. Ти как си представяш един толкова безсилен и слаб Бог, когото могат да бият и измъчват?

• Автор
преди 22 минути, Solly написа:

Когато е бил на Земята, си е бил само човек от кръв и плът. Ако беше Бог, никой нямаше да може да го бие и разпъва накръст. Ти как си представяш един толкова безсилен и слаб Бог, когото могат да бият и измъчват?

Освен ако сам не желае това:

Йоан 10:15 също както Отец познава Мене, и Аз познавам Отца; и Аз давам живота Си за овцете.

Йоан 10: 18 Никой не Ми го отнема, но Аз от Себе Си го давам

При арестуването на Исус, когато Петър искаше да Му помогне изваждайки нож: 

Мат. 26:53 "Или мислиш, че не мога да се примоля на Отца Си, и Той би Ми изпратил още сега повече от дванадесет легиона ангели?54 Но как биха се сбъднали писанията, че това трябва така да бъде?"

Ако Исус беше слаб, нямаше да дойде на земята. Но идвайки на земята той изпълнява старозаветните пророчества свързани с Месията, в които се казва, че доброволно ще умре за да отнеме греховете на човечеството. Да оставиш славата си на Небето, да се родиш на земята с идеята да пострадаш и да умреш не е слабост, а огромна сила. 

преди 10 минути, realno написа:

Аз давам живота Си за овцете

:lol6:е, няма такава излагация, няма!!! Просто ми липсва правилното "блеене" и овчата "истина"

преди 12 минути, realno написа:

Йоан 10: 18 Никой не Ми го отнема, но Аз от Себе Си го давам

Да, но другите евангелисти пишат друго

41 И Той се отдели от тях колкото един хвърлей камък, и, като коленичи, молеше се, думайки:

42 Отче, ако щеш, отмини Ме с тази чаша; обаче, не Моята воля, но Твоята да бъде.

38 Тогава им казва: Душата Ми е прескръбна до смърт; постойте тук и бдете заедно с Мене.

39 И като пристъпи малко напред, падна на лицето Си, и се молеше, казвайки: Отче Мой, ако е възможно, нека Ме отмине тази чаша; не обаче, както Аз искам, но както Ти искаш.

преди 16 минути, realno написа:

Или мислиш, че не мога да се примоля на Отца Си

кофти е така - нали е бог, защо му е "отец". 

Освен това - къде е "маминка"?

Не знам как наивниците си представяте "въплъщението на бог в човек... ама хем сте наивници и е като сред някакви детски приказки, хем се пъчите колко ги разбирате работите.

Много личат редакциите и дописките в свещените текстове. А и стъкмистиките - исторически всъщност нито едно евангелие не е написано по време на тия събития, а много години след това, всъщност често - "векове след тях".

• Автор
преди 12 минути, Solly написа:

Да, но другите евангелисти пишат друго

41 И Той се отдели от тях колкото един хвърлей камък, и, като коленичи, молеше се, думайки:

42 Отче, ако щеш, отмини Ме с тази чаша; обаче, не Моята воля, но Твоята да бъде.

38 Тогава им казва: Душата Ми е прескръбна до смърт; постойте тук и бдете заедно с Мене.

39 И като пристъпи малко напред, падна на лицето Си, и се молеше, казвайки: Отче Мой, ако е възможно, нека Ме отмине тази чаша; не обаче, както Аз искам, но както Ти искаш.

Тези думи показват, че Исус освен, че е напълно Бог, но и е напълно човек. Като човек изпитва болка, страх, тъга, съмнения... 

Завършека на молитвата е най - силната част: "но не както Аз искам, а както Ти". 

Този пасаж не показва слабост, а истинска сила - силата да избереш любовта и жертвата, въпреки страха от страданията и отделянето от Отец. 

П.С. Този пасаж и други като него, описващи подобни емоции доказват, че авторите на писанията са били искрени в разказите си. 

преди 15 минути, realno написа:

П.С. Този пасаж и други като него, описващи подобни емоции доказват, че авторите на писанията са били искрени в разказите си.

:lol6:Ама богочовекът имал и 'емоции', докато се молел на "отца си" и " да бъдело както той искал"...

Сега е моментът в който дечицата си представят как 'отца му' имал желания и можел да "иска", докато синчето страдало и тръпнело в това, дето го чака.

Отгоре на всичко - на друго място бил "казал, че само да поискал и всички "небесни сили щели да дойдат и да съкрушат тия неверници и зли хора...  На едно място - едно, в друго място - друго, съвсем различно...

В това е и големият проблем с "бог и човек" в едно. Голям проблем - взели са го уж наготово, обаче адаптацията... греда отсякъде.

• Автор

Специално за потребители във форума, които питат, защо Исус не се явява на християни!!! Разбира се това не е истина и следващата и много други истории, които ще споделя ще докажат, че Исус се явява на всички хора без значение техния пол, религия, етнос, образование, цвят на кожата, социален статус или нещо друго. 

Това е разказ на едно дете, което е преминало през смъртта. След като умира, му явява Исус . Освен че се среща с Него, вижда още роднини, които никога не е виждал и познавал преди. Вижда починалия при инцидент дядо и сестричка, която била починала пред да се роди. Родителите му не вярват на разказа за небето, докато не разказва за тези неочаквани срещи. 

В тази история момчето заявява, че небето е реално, но там нито среща, нито чува Аллах или Мохамед. Ако ги няма на Небето, в Рая, къде са тогава? Къде ще бъдат хората, които им се доверяват? Защо никой, никога нито ги е виждал, нито чувал, за разлика от Исус? 

преди 6 часа, realno написа:

Исус освен, че е напълно Бог, но и е напълно човек. Като човек изпитва болка, страх, тъга, съмнения... 

Значи този когото сте обожествили, има раздвоение на личността - когато е в тяло на човек, неговата божественост не действа, защото изпитва всички човешки чувства и няма божествена сила, защото могат да го бият, ругаят и той няма силата да се противопостави!

преди 6 часа, realno написа:

силата да избереш любовта и жертвата,

Това са глупости и нагласации!
Защото всичко, което четем показва, че той не се жертва сам! Напротив, както и ти каза, като човек той изпитва и проявява човешки чувства  и емоции - като страх, тъга, съмнение и .н. Той е принуден да иде на кръста, защото е осъден! Не пише дори, че Бог го праща на кръста. Това е измислено и добавено в последствие. Пише, че първосвещеникът Каяфа и целият Синедрион го обвиняват в богохулство, което тогава се е наказвало със смърт според юдейския закон. Но според Римския закон нямало нарушение, затова свещениците се опитали да намерят нарушение по римските закони. И го обвиняват, че иска да се провъзгласи за цар, или обвинението е в държава измяна и опит да свали римското правителство като установи собствено царство.

преди 4 часа, realno написа:

Специално за потребители във форума, които питат, защо Исус не се явява на християни!!! Разбира се това не е истина и следващата и много други истории, които ще споделя ще докажат, че Исус се явява на всички хора без значение техния пол, религия, етнос, образование, цвят на кожата, социален статус или нещо друго. 

Това е разказ на едно дете, което е преминало през смъртта. След като умира, му явява Исус . Освен че се среща с Него, вижда още роднини, които никога не е виждал и познавал преди. Вижда починалия при инцидент дядо и сестричка, която била починала пред да се роди. Родителите му не вярват на разказа за небето, докато не разказва за тези неочаквани срещи. 

В тази история момчето заявява, че небето е реално, но там нито среща, нито чува Аллах или Мохамед. Ако ги няма на Небето, в Рая, къде са тогава? Къде ще бъдат хората, които им се доверяват? Защо никой, никога нито ги е виждал, нито чувал, за разлика от Исус? 

А защо да не вярваме на Долорес Кенън, която години наред се занимава с регресия.

преди 36 минути, Solly написа:

Значи този когото сте обожествили, има раздвоение на личността - когато е в тяло на човек, неговата божественост не действа, защото изпитва всички човешки чувства и няма божествена сила, защото могат да го бият, ругаят и той няма силата да се противопостави!

Действа и още как. Защото е знаел за съдбата си и е извършвал чудеса. Не е като Сатя Сай Баба ,  да е правил подаръци на множеството , Но е лекувал много хора , което е и записано. Превърнал е водата в най - хубавото вино и е нахранил там не знам колко хиляди като е направил от един хляб и една риба хлябове и риби за всички ,които са се събрали там на онова място...

@realno нека да изброи и други доказателства за божествеността на Христос . Моля. 

преди 10 минути, Anzhel Dimitrov написа:

и е извършвал чудеса

Те такива чудеса и много фокусници ги правят. 

преди 5 минути, Solly написа:

Те такива чудеса и много фокусници ги правят. 

Solly, можеш ли да готвиш?

преди 3 минути, The Lone Star написа:

Solly, можеш ли да готвиш?

И то много хубаво. Но ти не ядеш веган ястия. :pancake2:

преди 1 минута, The Lone Star написа:

Предполагам има и много други неща, които ти се отдават?!

Разбира се! Защо те вълнува това, а не темата? 

преди 8 часа, realno написа:

Християнството не учи, че „половината Исус умря“, а че в лицето на Исус има две природи – 100% божествена и 100%човешка.  Когато Исус умира, умира временното, но не и вечното и духовното. Дух не умира. 

Да, такова е християнското учение, но то е откровенно невярно.И не е библейско.Опити за натъкмяване, но крайно неуспешни.

Ако Исус беше Бог, той щеше да знае всичко, Бог е всезнаещ.А какви са думите на Исус според евангелието - А за оня ден и час никой не знае, нито небесните ангели, нито Синът, а само Отец.

Разбира се, ти, сега може да твърдиш че той лъже, а всъщност знае кога е онзи ден и час.

Когато Исус беше възкресен, то не беше с тялото, в което се роди, а с ново, прославено тяло . Ако си спомняш, след възкресението Исус се яви на своите ученици и застана сред тях при затворена врата. Освен това се явяваше пак на свои ученици, които бяха на големи разстояния един от друг. И не на последно място Исус се възнесе на небето. Това няма как да се случи, ако тялото на Исус не беше видоизменено, какво казва ап. Павел. 

Добре, да допуснем че е видоизменено тяло.Но пак е човешко тяло и пак имаме богочовек със славно, но човешко, а не божествено тяло.

Апостол Павел категорично не отрича въплъщението, а напротив – учи за него

Ако Павел  веднъж отрича, а в друг случай учи за такова въплащение - извода е един.Не може да му се има доверие.   

преди 25 минути, Anzhel Dimitrov написа:

@realno нека да изброи и други доказателства за божествеността на Христос . Моля

А твоите приказки че е гей, защо не ги споменаваш. 

преди 48 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Превърнал е водата в най - хубавото вино и е нахранил там не знам колко хиляди като е направил от един хляб и една риба хлябове и риби за всички ,които са се събрали там на онова място...

ти... понеже си бил там ли? :) И си вкусил от най-хубавото вино и най-вкусния хляб. Ти въобще имаш ли си представа какъв "хляб" точно е било тва и думата 'вино' кво точно е означавало. Т.н. "жито" е било съвсем друго и съвсем мижаво. Терена е сух и горещ, често е нямало реколта. Щото там в пустинята гроздето е било супер ли... А знаеш ли от кво са го правили? :) 

Между другото тая легенда с 'виното и хляба' също е заемка от култове и легенди далеч преди исус...

Всъщност знаете ли въобще защо сред свещените ви писания сравненията са винаги с овце, при положение че в пустинята най-лесно се гледат кози и са били много повече разпространени, защото козите са много по-интелигентни и адаптивни в сравнение с овцете... :) и не изискват толкова грижи и капризи към храната.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.