Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Християнство или ислям? Къде е истината? (без цензура).

Featured Replies

От предишните, а от скоро и сегашните проучвания и анализ на информацията която добивам изникнаха и изникват връзки с християнство и ислям, стария и нов завет, йудаизъм с глобалната , вече без съмнение е такава, за нчколко предполагаемо неразривно свързани вектора на древни трансморки и мевдуконтинентални пътешественици и носители на превъзховдаща или друга нехарактерна за районите култура, както и такива, които отговарят доста добре на „цивилизационери“ , а има и древни „конкистадори“Не съм готов още с „преработена информация“, обемите са меко казано Огромни, само търсенето по една селектирана група критерии за едни много интересни човешки останки ме накара да изследвам хиляди страници информация, да пресея целенасоченото генериране на „рзводняване и прикриване чрез „разревдане“ и градене на несъсточтелни тези.От там за сега съм достигнал -първото обследване на тихоокеанския басейн и австро-океанич и юаст от бреговете на индийски океан, целия Китай и пр. Пресятата информация- само доказани официални случаи и официално „забранени“ и не само в кавички, ами буквално и без сериозни причини „изоставени“ за допълнително проучване- случаите са десетки и десетки и ги има в поти всички днешни тихоокеански държави  и отвъд. Самото изследване и анализ на „технологиите“ с които се ограничават тези изследванич е крайно интересно и по сорова преценка следва няколко „модела“, то е обект на отделно доста обемно проучване.

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 74,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Като се има предвид, че това е религията, която одобрява платената любов и толерира мъж да изневери на жена си, то навън ходят много неосъзнати анжелисти. Само дето не са си поставили определението. 🤭

• .................
    .................

А ти не осъзнаваш, че си най-големият папагал тук.😂 Нито имаш собствена мисъл, нито собствени идеи, идеологии и вярвания. Единственото ти удоволствие в живота и във форума е да търсиш за кого да се хв

• Доколкото знам, християнството и исляма имат общ корен - преданието за Авраам, който пръв приема вярата в един Бог.  В християнството Авраам олицетворява вярата и покорността пред Бога, а в ислям

Публикувани изображения

преди 2 минути, realno написа:

Бог Създател е Един, а идолите измислени от хората нямат нищо общо с Него независимо, какво им се иска на хората и какво им се върти в умовете. 

Точно това твърдя и аз! 
Но ти го виждаш от позицията на религиозно-обусловения ум.

преди 37 минути, Solly написа:

Личният живот на пророците, както и догмите, ритуалите и изискванията към вярващите определени от тези пророци, могат да бъдат различни.

Но! това не означава, че има различни богове! 

Когато се говори за Бог, имаме представа за Бог Създателя.

Бог е понятие, с което се отъждествява Създателя, Твореца. Както ти беше посочено нееднократно, имената дадени от хората за Бог, могат да бъдат милиони. И това в никакъв случай не означава, че има различни богове! Различията са в умовете на хората, както и в твоя обусловен ум! 

Защо да няма повече от един хипотетичен Бог? Защо да няма Колектив Създатели. Какъв е проблема са „съвместен бизнес „ на тази малка , провинциална планета?

току-що, laplandetza написа:

Защо да няма повече от един хипотетичен Бог? Защо да няма Колектив Създатели. Какъв е проблема са „съвместен бизнес „ на тази малка , провинциална планета?

Значи, в случая разискваме монотеизма. Приема се, че има само един Първоизточник - Бог. 
Може да се допусне, че този Всевишен Бог си е създал помагачи на които възлага различни задачи.
Но по този начин ние описваме една личност, която не е всесилна, а има нужда от помощници.

• Автор
преди 16 минути, Solly написа:

Ми нищо подобно! Нито вярвам в идоли, нито се моля на идоли!

Няма значение след като отхвърляш и отказваш да познаеш Истинския Жив Бог. 

преди 16 минути, Solly написа:

Именно! Живият Бог няма име, или има толкова имена колкото му припишат хората, които са свикнали да лепят етикети на всичко.

Точно обратното (прочети горния цитат, който ти дадох). Живия Бог има име и то не едно. Те не са измислени от хората, а разкриват Неговия характер, чудотворна и грижовна дейност сред хората. Отново бъркаш Бог с идолите, които носят измислени от хората имена, според фантазиите, които имат за тях. 

преди 14 минути, Solly написа:

Точно това твърдя и аз! 
Но ти го виждаш от позицията на религиозно-обусловения ум.

Бог Създател е Един независимо как Го виждам аз, ти или някой друг. Той е такъв въпреки нас. Той е бил такъв преди да се появим на света. 

преди 1 минута, Solly написа:

Значи, в случая разискваме монотеизма. Приема се, че има само един Първоизточник - Бог. 
Може да се допусне, че този Всевишен Бог си е създал помагачи на които възлага различни задачи.
Но по този начин ние описваме една личност, която не е всесилна, а има нужда от помощници.

Вие си го описвайте-монотеизма, но какво засчга монотеизма, ако допуснем хипотезата за нчколко намеси на Съзидание, при които поне една от тчх е била Еднолична „фирма“ с неограничена безотговорност т.е. един „дюлгерин“

преди 17 минути, laplandetza написа:

ако допуснем хипотезата за нчколко намеси на Съзидание

напудрените имитации на рационално изразяване са просто папагалски напъни. И при всеки един от папагалчетата напънът е да се имитира "съждение"...

Простотията с  "допускането на хипотезата" е че нито е допускане, нито е хипотеза. :) И няма как да е - ХИПОТЕЗА като понятие няма нищо общо с произволните измишльотинки на някого в опитите да си свърже някак си нужните си парчета от заблуди някаква обща кашичка. 

В чисто смислов и логически план т.н. ХИПОТЕЗА за няколко намеси на съзидание , е малоумна. Защо да е налице една, а защо пък да са налице "няколко"? Защо му е "създаделя" да създава... а защо пък да им е на "няколко" от тях? Защо да си имат помощници, след като те трябва да са 'всесилни' и след като е така защо въобще, и заради какво, е нужно "да помагат"? 

Без предварителният заблуден контекст от "измислени патерички" всяка такава 'хипотеза' е просто сбор от делюзии и опити за подпиране заради силната нужда от валидиране на личната приказка. А защо Заблудника в личната си приказка има толкова силна нужда да я "валидира" и да прилича на "истинска"? :) 

преди 14 минути, _ramus_ написа:

напудрените имитации на рационално изразяване са просто папагалски напъни. И при всеки един от папагалчетата напънът е да се имитира "съждение"...

Простотията с  "допускането на хипотезата" е че нито е допускане, нито е хипотеза. :) И няма как да е - ХИПОТЕЗА като понятие няма нищо общо с произволните измишльотинки на някого в опитите да си свърже някак си нужните си парчета от заблуди някаква обща кашичка. 

В чисто смислов и логически план т.н. ХИПОТЕЗА за няколко намеси на съзидание , е малоумна. Защо да е налице една, а защо пък да са налице "няколко"? Защо му е "създаделя" да създава... а защо пък да им е на "няколко" от тях? Защо да си имат помощници, след като те трябва да са 'всесилни' и след като е така защо въобще, и заради какво, е нужно "да помагат"? 

Без предварителният заблуден контекст от "измислени патерички" всяка такава 'хипотеза' е просто сбор от делюзии и опити за подпиране заради силната нужда от валидиране на личната приказка. А защо Заблудника в личната си приказка има толкова силна нужда да я "валидира" и да прилича на "истинска"? :) 

Все пак е в подфорум религии. Под съзидатели разбирай интелигентна непряка или пряка намеса, целенасочена или случайна , но с интелигентен произход. Сега сме в годините където почти, в процес на приемане е хипотезата , че така нареченото „заравдане живота на Земята“ е привнесено- дошло е от извънземното пространство. От тук е актуално и следващото „питане“ дали това „осеменяшане„ е изцчло „естествен процес“-еднократно,многократно -без следи от умишленно „пръскане“ на „семена“ или е резултат на естественно-изкуствен процес-пряк, косвен,смесен и пр, или е по начало изкуствен процес.

преди 6 минути, laplandetza написа:

Все пак е в подфорум религии.

добре че все пак си погледнал... Щото от изследвания и "анализ" на толкова огромен обем от "нова информация" можеше въобще да не ти остане време. :) 

От тук е актуално и следващото „питане“

За кого е "актуално"... И какво общо има "питането" с "хипотеза"? :) За какво му е "създателя" да има "помощници", защо да засява някъде си, с нещо си... Защо са им на хората да са 'богове', защо да си измислят "революционни деди", дето имали вселенска кауза, защо са му на създателя "революции"...

Тя си бута нейните заблуди, ти си буташ твоите - верно е "подфорум религии", но глупостите ви дори и това не са и са си чист "спам".

Всъщност всяко участие, на всеки... е бутане на личните заблуди през тия на другия. И порива да се презентират личните заблуди като обективна "истина"... показва достатъчно импулсите за него откъде идват.

току-що, _ramus_ написа:

добре че все пак си погледнал... Щото от изследвания и "анализ" на толкова огромен обем от "нова информация" можеше въобще да не ти остане време. :) 

За кого е "актуално"... И какво общо има "питането" с "хипотеза"? :) 

Тя си бута нейните заблуди, ти си буташ твоите - верно е "подфорум религии", но глупостите ви дори и това не са и са си чист "спам".

Очевидно си в заблуда, че си разкрил заблуда - рестартирай програмата.............или си пъхни розовия капиталистически чип при другото в дънната платка😁

преди 3 минути, laplandetza написа:

Очевидно си в заблуда

според кого е очевидно - според психиатрите или според безчетните ти виртуални щуротийки толкова десетилетия? И делюзиите все повече се задълбочават... докато се цепиш като вселенски "секретар" и голем "изследовател", докато си на "вселенската си революционна мисия"

Това с "изследователите" вече е банален номер сред няколкото кукувички, всяка от които си го сънува, за да си придаде повече тежест на малоумията си.

преди 4 часа, realno написа:

Живия Бог има име и то не едно

.

преди 4 часа, realno написа:

Бог Създател е Един независимо как Го виждам аз, ти или някой друг. Той е такъв въпреки нас. Той е бил такъв преди да се появим на света.

И преди да се появят хората на света, този Създател е нямал име! 😉
Сега загряваш ли, че имената се появяват след като има кой да ги измисли!

преди 4 часа, laplandetza написа:

Вие си го описвайте-монотеизма, но какво засчга монотеизма, ако допуснем хипотезата за нчколко намеси на Съзидание, при които поне една от тчх е била Еднолична „фирма“ с неограничена безотговорност т.е. един „дюлгерин“

Всяка една представа минава през призмата на човешкия ум, и с всяка една представа ние се опитваме да оприличим Бог на човешко същество.
В случая, ти не можеш да си представиш Бог без да излизаш от твоите умствени проекции. След като хората създават фирми, защо и Бог подобно на хората да не си създаде фирма!

преди 3 часа, laplandetza написа:

Сега сме в годините където почти, в процес на приемане е хипотезата , че така нареченото „заравдане живота на Земята“ е привнесено- дошло е от извънземното пространство. От тук е актуално и следващото „питане“ дали това „осеменяшане„ е изцчло „естествен процес“-еднократно,многократно -без следи от умишленно „пръскане“ на „семена“ или е резултат на естественно-изкуствен процес-пряк, косвен,смесен и пр, или е по начало изкуствен процес.

Въпросите които си задаваш, са напълно в съзвучие с времето в което живеем.

Но отговорите едва ли ще бъдат открити някога. Можем да предлагаме и разглеждаме различни хипотези, или да приемем остарелите обяснения за произхода и сътворението на митологиите и религиите.

Те разбира се са доста елементарни, и въпреки че не дават отговор на всички въпроси, хората които не искат да мислят и да търсят други отговори, предпочитат да ги приемат за истина.

преди 13 минути, Solly написа:

.

.

Всяка една представа минава през призмата на човешкия ум, и с всяка една представа ние се опитваме да оприличим Бог на човешко същество.
В случая, ти не можеш да си представиш Бог без да излизаш от твоите умствени проекции. След като хората създават фирми, защо и Бог подобно на хората да не си създаде фирма!

Въпросите които си задаваш, са напълно в съзвучие с времето в което живеем.

Но отговорите едва ли ще бъдат открити някога. Можем да предлагаме и разглеждаме различни хипотези, или да приемем остарелите обяснения за произхода и сътворението на митологиите и религиите.

Те разбира се са доста елементарни, и въпреки че не дават отговор на всички въпроси, хората които не искат да мислят и да търсят други отговори, предпочитат да ги приемат за истина.

амиии , не се опитваме да оприличаваме хипотетични богове с наличното което познаваме като ресурс за аналогии. Такива като мен нямат нужда от аналогии. за фирмите- говоря така за да спестя много страници обяснения за разни моделни концепции.

Никой не бива да търси отговора на всички въпроси, т.е Истината.......... такива хора са все още твърде недоразвити😁

Никой не бива да търси отговора на всички въпроси, т.е Истината.......... такива хора са все още твърде недоразвити😁

А развитите хора/като рамус/ имат отговори на всичко! 😁

преди 21 минути, Solly написа:

А развитите хора/като рамус/ имат отговори на всичко! 😁

и не само отговорите, той има и всички бъдещи въпроси с които малките душички си играят за да лекуват психични страдания и липси😁........... т.е един доктор Радева от евроатлантическия диспансер😁

преди 1 минута, laplandetza написа:

той има и всички бъдещи въпроси с които малките душички си играят за да лекуват психични страдания и липси

Неговите кой ли ще излекува! 😏

• Автор
преди 27 минути, Solly написа:

И преди да се появят хората на света, този Създател е нямал име! 😉

Библията не казва изрично, че Бог е имал име преди сътворението на света. Но по същество, Бог е вечен и непроменим, така че това, което Той е бил преди сътворението, не се е променило — включително и Неговата същност, в която се съдържа и идеята за Неговото име.

Бог винаги е имал същността, която Неговите имена разкриват, но имената Му стават известни едва когато Той започва да се открива на създанието. Следователно, преди сътворението Бог не е имал „име“ в нашия човешки смисъл (тъй като нямало е кой да го изговаря), но Той винаги е бил „АЗ СЪМ“ – вечният, самосъществуващ Бог.

преди 38 минути, Solly написа:

Сега загряваш ли, че имената се появяват след като има кой да ги измисли!

Нека да видим кой има нужда от "загряване":

1. Моисей пита Бога какво име да каже на израилтяните, когато ги изведе от Египет.
Стих 14 „Бог каза на Моисей: АЗ СЪМ, КОЙТО СЪМ... Така кажи на израилтяните: 'АЗ СЪМ ме е изпратил при вас.'“
Стих 15:  „Това е Моето име до века и това е Моето възпоменание от род в род.

Тук Бог се разкрива като Яхве (или „Йехова“), което означава „Съществуващият“, „Вечносъществуващият“.

2. „Аз съм Бог Всемогъщ (El Shaddai); ходи пред Мене и бъди непорочен.“

Ел Шадай означава „Бог Всемогъщ“ – подчертава Неговата сила и способност да снабдява и защитава.

3, „Аз съм Господ, който те изцелява.“

Яхве Рофе„Господ, който изцелява“.

и т.н.

преди 42 минути, Solly написа:

Сега загряваш ли...

Аз "загрях", а ти загря ли , че имената на Бог не са измислени от човек, а сам Бог разкрива себе си чрез "имената" си? Имената на Бог не са човешки имена като Аллах, Буда, Шива и всякакви други, а те разкриват божествената същност и грижа на Бог.
:emoji_orte-80:Извода е: Имената на Бог не са измислени от човек, а сам Бог разкрива себе си чрез тях. 

преди 6 минути, realno написа:

Аз "загрях", а ти загря ли , че имената на Бог не са измислени от човек, а сам Бог разкрива себе си чрез "имената" си?

Това което цитираш не са имена, а прилагателни описания! И всички до едно са дадени от хората.

Бог е Бог и не е имал име преди появата на човека! 

А може би на други планети, където живеят други същества, може би подобни или по-различни от нас, са измислили други имена на Бог!

преди 1 час, Solly написа:

разглеждаме различни хипотези

думичката ХИПОТЕЗА няма нищо общо с измишльотинките и делюзиите на някого. :) Нито с имитационнопоучителният стил на учителка пред петокласници.

Разбира се - ХИПОТЕЗА няма нищо общо с това да се превърне във вярване на някого, щото той имал полза и му е важно да си я кудкудяка където му падне.

Разбира се - това се отнася само до сериозните хора поне със средна интелигентност и зрелост.

преди 5 часа, realno написа:

Но по същество, Бог е вечен и непроменим, така че това, което Той е бил преди сътворението, не се е променило — включително и Неговата същност

Чудесно.

Бог казваш е вечен и непроменим, която разбира се е вярно.Не се е променила неговата същност.Добре.

Но ако вземем троичния догмат,  виждаме че се говори за три ипостаса, единият от които има и човешка природа.А това е очевидно противоречие.

Как така втората ипостас има човешка природа още преди да е създаден света и да има хора?

Редактирано от badr (преглед на промените)

на 1.05.2025 г. в 9:42, Banesc написа:

имам  шесто  чувство че кроят шапката на исляма да се заличи 

Според мен исляма към момента се "Ъпдейтва". ;)

Въпроса се свежда до това: В България да се роди еквивалент на Константин и проповядване на ислям да става и на български. 

+ Защо не и на латински?!

=> Като резултат: Ще има Коран, но не благодарение на превод, а на точно възпроизвеждане на съответните канони в него. 

Иначе, то за повечето българи и/или латино-говорещи ще си остане чужда вяра.

НО, при исляма няма "Обща Църква", т.е. няма Патриархат или Папа и едва ли може да се направят Вселенски Събори и веднъж за винаги да уточнят кой е техния последен пророк и какво точно е проповядвал той!? 

преди 8 часа, badr написа:

Как така втората ипостас има човешка природа още преди да е създаден света и да има хора?

А, каква друга природа да има?! Маймунска ли!?

преди 19 часа, realno написа:

Бог е личност,

Ако Бог беше само личност, нямаше да бъде неизменен. Нямаше и да са нужни три ипостаса за да бъде правилно представен. Ако беше само неизменен, щеше да е просто един несъзнателен принцип без воля и съзнание. 

преди 31 минути, Theros написа:

Нямаше и да са нужни три ипостаса за да бъде правилно представен

На кого са нужни три ипостаса и защо?

Бог има ли нужда да се представя чрез ипостаси?

Защо Бог да има нуждата да се представя чрез син, а не чрез дъщеря?

В тази Троица няма баланс на мъжкото и женското! Естествено, след като е измислена от мъже!😏

преди 17 минути, Solly написа:

На кого са нужни три ипостаса и защо?

На всеки. Не може да си вечен и неизменен и едновременно с това да избираш свободно. Изборът променя и избиращия, и света. Освен това не може да има нещо извън Бог като Абсолют. Той трябва да съдържа всички възможности в себе си. Ти поне като привърженичка на някои източни учения знаеш, че в тях творението не е еднократен акт, а е процес случващ се периодично - редуват се периоди на проявление (манвавтари) и покой (пралайя). В манвавтарите се случва диференциране и проява на съществуващото единство, създава се света с цялото му разнообразие, времето и възможността за промяна.

... В човекът също е отразен нози процес, и той също е триединен. Както и всичко живо.

преди 5 минути, Theros написа:

Не може да си вечен и неизменен и едновременно с това да избираш свободно

Значи, от една страна твърдиш, че Бог е вечен и неизменен, а от друга - че не може да избира свободно. 
Трудно ми е да схвана логиката ...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.