Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Featured Replies

Виж сега да ти призная. На мен въобще не ми се спори. Аз обичам да си чета и да си проучвам нещата за себе си. Не е нужно човек да членува където и да е, има достатъчно литература и в нета и на книжния пазар. Спокойно ако ти е интересно и ти можеш да изучаваш нещата за себе си и да се запознаеш със самото Слово на Петър Дънов. Ако нещо не ти харесва или ако пък нещо ти хареса може да си говорим всички ние тук и да обсъждаме нещата като се учим един от друг т.е. като споделяме най-ценното от опита си. С друга настройка естествено в дух на доброжелателство както му се казва. Тук както и на други места има много ценни хора, всъщност всички са ценни. В този ред на мисли смятам, че Венци е прав за недоволството си, както и WhiteHart. На друга основа трябва да са взаимоотношенията и нещата ще потръгнат на добре т.е. абсолютно всички ще се ползваме от това. Поздрави!

Ако искаш да проучваш моля, поне това е достъпно и безплатно:

http://triangle.bg/

Дар ни е и аз оценявам факта, че някой си е направил труда.

Редактирано от Алморот (преглед на промените)

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 273,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Г-н ПАРА, преди всичко от тези неонови цветове, с които изпъстряш постовете си ме заболяват очите, затова бъди така добър да ги използваш по-малко, ако искаш да чета какво си написал. А ти си написал

• Въпросът е дали това, което се е именувало Бяло е наистина бяло, щото се сещам и за едно друго бяло братство от арийци. Точно. Всъщност аз не виждам какви чак толкова удивителни премъдрости се

• "Символ е кръстът. ... вие всички сте кръстове... вие сте живите кръстове... Човек е кръст. Вие сега туряте кръста вън от себе си. Вие сте, които клеймите кръста, вие сте, които го чистите. Живееш доб

Публикувани изображения

Между другото, независимо от значимостта на Учителя, не съм съгласна, че той е особено познат в чужбина. Това са малко... илюзии. А и няма нужда целият свят да знае за него, за да бъде значим. И изказвания от типа на "това учение сега се разнесе по цял свят", все едно идеите в него не се срещат и при други учители и не принадлежат към духовното наследство на цялото човечесто... просто ме карат да се ухиля най-малкото, но най-вече да поклатя глава.

Това, което Айнщайн е казал... хм, къде го е казал? Като е популярен Дънов в чужбина повече, отколкото в България, защо този цитат не го прочетох никъде на немски? Важи и за всички други изказвания на велики личности за Учителя. Никъде не съм ги прочела, освен в българския им вариант. ;)

П.П. За неразбралите някои фрази ги поудебелих малко ;)

Редактирано от azbuki (преглед на промените)

Виж тука ти може би си по наясно с тези неща. Това което знам аз и важи за всички времена и епохи е, че:

Матей 13:57

И съблазняваха се в Него. А Исус им рече: Никой пророк не е без почит, освен в своята родина и в своя дом.

Марк 6:4

А Исус им каза: Никой пророк не е без почит, освен в своята родина, и между своите сродници, и в своя си дом.

Лука 4:24

И пак рече: Истина ви казвам, че никой пророк не е приет в родината си.

Тук може и да се повторя, но нищо, това е за тези които обичат със сърцето си това учение. Все пак темата е посветена на Учителя:

Намиране. Филм За Петър Дънов

Не мога да разбера какъв е проблемът на някои хора с назоваването на фактите, но това си е техен проблем. Какво пише в Евангелието няма много значение в случая, тъй като става дума за факти по един конкретен проблем. Според мен Дънов по-скоро изобщо в България е известен, отколкото навън. Това виждат очите ми. Но вярвайте в каквото искате. Предполагам, че човешкото съзнание трудно съвмещава правдивостта с идеалите. И ако видим реалността за нещо тя не отговаря на идеалистичните ни представи (и националното ни достойство), то задължително "не го обичаме". Какво да се прави... Нямам какво да кажа.

Редактирано от azbuki (преглед на промените)

Публикувано изображение azbuki ти пак ме шашна, защо го прие като обида това!?! Или греша!?! Както и да е няма повече да казвам, за да не стане по- лошо.

~~~

Ами според тона ти :))) от къде да те знам, веднъж вече ме хвърли в оркестъра ... А какво ще кажеш, за Омраам а??? ;) Чакай да бягам защото сега вече всички ще ме погнат с камъни п.п. Хвърли едно око и на филмчето много е хубаво. :singer:

Аааа, тона. Е, предполагам, че малко съм си препатила от това да ми приписват "липса на любов" просто защото обичам да си дръжа очите отворени за фактите, а не да се самонавивам за разни работи. Вероятно няма много общо конкретно с твоето с изказване, а с общия му контекст.

Виж сега да ти призная. На мен въобще не ми се спори. Аз обичам да си чета и да си проучвам нещата за себе си. Не е нужно човек да членува където и да е, има достатъчно литература и в нета и на книжния пазар. Спокойно ако ти е интересно и ти можеш да изучаваш нещата за себе си и да се запознаеш със самото Слово на Петър Дънов.

Предполагам ,че с мен си споделяш,тия мисли!

Да ,и на мен не ми се спори ,защото намирам за излишно!

Без да те затормозявам и да променям каквото и да е в твоето отношение към Дънов!

Само искам да изкажа моето мнение ,ако не ти пречи разбира се!

За мене Дънов е манипулатор и е обслужвал чужди доктрини!

Миграция и християнизиране на германските племена

С настоящия си труд, написан като научно есе по време на следването си в Богословския факултет на Бостънския университет през 1892/1893 г., Петър Дънов е първият българин, който се докосва и разработва този научен проблем.проблема е в германцките учени и той се опитва да им се слага Обръща подобаващо внимание на личността, живота и делото на готския епископ Вулфила (311-383)нито е Вулфила нито е готски, превел по днешните български земи Библията на готски език такава библия като литературен факт не съществуваи с това поставил началото на първия германски литературен език интересно на този език какво е написано още [/i].

Дипломната работа, наричана от автора есе, спазва пропорцията на историческото изследване – научният подход съответства на реалните факти.такива липсват ,но можем да си ги измислим и да услужим Работата му е 48 ръкописни страници. На проблема за миграцията на германските племена са посветени 39 страници и 7 – на тяхното покръстване.болшет както би казал един хиспано В исторически мащаб миграцията е продължила много повече години, много по-разнородна е като време-пространствени измерения, а християнизирането е процес, който се извършва в по-кратки срокове. П. Дънов е спазил тези пропорции в своята работа Да пропорциите ги е спазил,но всичко е бла,бла.

Мнението на най-германският историк в историята - Тацит. Той казва съвсем ясно, че готите не говорят германски език и дори не граничат с германците, като между тях са венедите.

. Както при останалите археологически обекти отсам и отвъд Дунав, а също и по цялата територия на Северното Причерноморие, не се откриха никакви писмени паметници, свидетелстващи за съществуването на някакво германско население през първата половина на първото хилядолетие от нашата ера – както не бяха открити и други паметници на материалната култура, свързани по някакав начин с етническо германско население. С това за пореден път се опровергават подхранваните и до сега от определени среди спекулации, не само допускащи широкото разпространение на германски племена в този район до средата на VІ век, но дори определящи тези племена за родоначалници на германската нация с нейната държавност, култура и духовно-религиозен живот.

...С манипулации в тълкуванието на историческите извори се налага насилствено и напълно необосновано идеята, че носители на тези етнообразуващи влияния били някакви германски племена, наречени готи. Че такива германски племена никога през историческата епоха не са населявали не само нашите земи, но и съседните земи по брега на Черноморието, историческите извори са еднозначни – също както несъмнени са резултатите от археологическите, етнографските и езиковите изследвания в целия този район, които досега не са открили никакви следи от германско население в него, чието присъствие тук би трябвало да бъде по някакъв начин отразено върху паметниците на материалната и духовната култура.

Всъщност Дънов не може да продължи манипулациите , но неговите последователи ДА!!!

Живи и здрави

Разбира се, че има готски език и това е германски език. Германски (за невежите) не значи немски, а се отнася към голямата група езици, към която принадлежат и скандинавските езици. В този смисъл готският не е директен предшественик на немския, но стои близо до него. Във всеки случай по-близо, отколкото до езици извън германската група. Разбира се, че съществува готската библия - превеждала съм я. На готски език има и отделни надписи, но най-дългото запазено произведение на този език е Библията. Понятието германи се появява чак у римските историци някъде 3 в. преди Христа (поради което и гоняма през по-голямата част от първото хилядолетие :) ). Най-вероятно в началото римляните с това са означавали някаква част от Галите. Това не е името, с което т.нар. германи (понятие, дефинирано чрез езика в много широк смисъл, неотнасящо се към етническата преинадлежност) са наричали себе си. Едва римляните ги "обобщават" под това общо име по причини, които и до днес са неясни. Самите племена, с които са воювали (и по този повод изобщо те се появяват в римските исторически извори) са се наричали с различните си племенни имена (шваби, вандали и т.н.). Така ги нарича и Тацитус. Толкова за измишльотините в предното писание.

Не му е мястото тук, в тази тема, но ми стана интересно и бих помолила някой веж да ми обясни защо има село в България, което се нарича Герман. Доколкото аз съм информирана герма

на eзика на старите българи, масово наричани с елинското им прозвище - траки, означава топъл извор. Това е име също на древно езическо божество, което усмирявало бурите и природните стихии и старите българи са наричали Герман. На негово име е наречен и обичай за викане на дъжд - германе, известен още като Пеперуда. Знаем, че има и такава българска фамилия - Германови. Тя от къде ли е дошла?

Редактирано от Maat (преглед на промените)

За мене Дънов е манипулатор и е обслужвал чужди доктрини!

Всеки човек е манипулатор.

"А пък знайте, че само пъкълът е основан на насилие. Винаги доброволно трябва да очакваме да ни послушат другите, а не по един или друг начин да натрапваме себе си на тях".

..........

"Обичайте свещениците, църквите; обичайте и народа, както първоначално сте го обичали. Във вашия ум аз не искам да остане нито спомен от съмнение, че ви лъжа, защото който се съмнява в себе си, той е който се съмнява в мен.Аз съм огледало и всякой от вас се оглежда в мен. Аз съм обърнал вашия ум към Христа и за този Христос вие имате велики работи пред себе си. Знаете ли колко задължения имате към този народ, към свещениците, към Църквата и към ближните си?". Петър Дънов 16.08.1914.

Хич и не го бях чувала този Вулфила. Обаче има интернет. Я да видим какво пише за него ... а, ето: http://www.pravoslavieto.com/history/04/31...ila/index.htm#2, и тия са манипулатори, http://www.slovo.bg/old/litforum/212/estaycheva.htm

Няма да изброявам защо са манипулатори. Прочетете си сами. А може и да се замислите кои са по- манипулатори. Но не насочвайте гняв към някой съфорумец. Никой от тях не е манипулатор. Така ги виждат нещата, толкова могат, така могат.

Но не насочвайте гняв към някой съфорумец. Никой от тях не е манипулатор.

Според мен, да се опитваш да казваш на някой какво да прави си е чиста манипулация.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Подозрително много разбираш от манипулации. Но това тук не е тема за манипулации. О, за какво ли беше... Надявах се да погледнете към линковете. Да споделите впечатления. Но не. Още трябва да се уча на манипулиране.

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Подозрително много разбираш от манипулации.

Но това тук не е тема за манипулации. О, за какво ли беше...

Потърсих тълковен речник за да прочета определението на думата манипулация. В интернет, разбира се. Но не открих.

Учил съм италиански и там "мани" означава "ръце"(от mano-ръка). Възможно е думите "пулация" и примерно "пулт" да са с общ корен. Та примерно да манипулираш е "извършвам действие с ръцете". Това е нещо като да натискаш бутоните на клавиатурата. Ако действието е обосновано от желание и очакване за резултат, то то е целенасочено. Та това е моята теория. И затова възможно е всеки дошъл във форума с присъствието си нещо да цели. Каквото и да е. Самото писане е целенасочено усилие. Желанието поражда усилие, усилието действие, а действието води до резултат.

Виж колко внимание ти отделих. Би ли си споделила подозренията сега, разкрий ми предположенията си. Какво стои зад думите ти? Каква е целта им?

Ама ... Не забелязвам думите ти да са насочени към мен. И по- добре. Темата е друга. Почти в същото време, в което е написан твоят пост, е редактиран пък моят. И на практика в добавката си изяснявам на какво съм се надявала. Възможно е да не е само това. Уви, май съм и язвителна към една група, която сипе тук една през друга лъжи и клевети. Не бива да съм язвителна, разбира се. Не им помагам никак така, а вредя и на себе си. Би трябвало да оставя информацията и да я пусна да си действа, да не пришпорвам събития, както постъпи Алморот. Или изобщо да не участвам, както постъпиха други. Защото инак се получават пръски ...

"Не приемай нищо лично" на мен ми помага. Също, вглеждам се в хората все едно са огледала. А в Учителя Дънов намирам много тема за размисъл. Кефат ме думите "многоликата премъдрост Божия".

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Разбира се, че има готски език и това е германски език. Германски (за невежите) не значи немски, а се отнася към голямата група езици, към която принадлежат и скандинавските езици. В този смисъл готският не е директен предшественик на немския, но стои близо до него. Във всеки случай по-близо, отколкото до езици извън германската група. Разбира се, че съществува готската библия - превеждала съм я. На готски език има и отделни надписи, но най-дългото запазено произведение на този език е Библията.

Azbuki,

отказвам се от всичко ,всичко каквото съм писал и чел за готите ,даже съм готов да ти пратя някой лев само и само да ми пратиш копие или линк на твоя превод,може и да не е твой няма значение просто съм горд ,че мога да пипна това нещо,превода на библията на УРФИЛА - учителя на гетите.

Ама това си е сензация.

Ти си супер наистина ли си я превела?

Аз си мислех ,че се правиш!

Извинявам ти се най искренно за всички постове които бях написал опонирайки ТЕ,вече съм ти фен(привърженик)Кажи още какво си превела ПЛИЙЗЗЗЗЗЗ!!!

На български ли си я превела?

Ама ти ме шашна направо,ходер!!!!

Полк. Пейчо Тодоров е разбулил загадката около смъртта и архива на мистичния спецполицай на царска България Никола Гешев. От 1990 до 2000 г. полк. Тодоров е бил шеф на Централния военен архив във Велико Търново. Изследователят твърди, че дневникът на Гешев, който мистериозно изчезва след смъртта му, е бил намерен и дешифриран. Архивите му не само вече са разгадани, а дори са видели бял свят, но в кодиран вид, заяви сензационно офицерът Тодоров.

Според тези архиви Петър Дънов е бил английски шпионин. Ето какво се открива там по думите на оф. Тодоров:

При Петър Дънов е имало човек с ясновидски способности като на Ванга. Дънов е черпел информация от отвъдното подобно на петричката ясновидка. Ванга, обаче, е предсказала точната дата на смъртта на цар Борис.

Лулчев е поддържал връзка между Дънов и Борис III. Дънов е бил човек на английското разузнаване и е черпел информация веднъж от разузнаването и веднъж от своя ясновидец, който по сила се е равнявал на Ванга. Малко хора го знаят това нещо, но Дънов е разполагал със страшно точна информация. Самият той не е имал такива способности. Бил е изключително хитър човек, който е държал в шах цар Борис. Вероятно цар Борис не е знаел, че Дънов има близък ясновидец на нивото на баба Ванга. Тогава малко се знаеше за хората с такива способности, дори се преследваха и затова цар Борис се е страхувал от Дънов, защото всичко, което му е предскажел, се сбъдвало. Така че Дънов, благодарение на своя ясновидец, е създал нова религия и е въздействал яко върху цар Борис III. Затова казват, че цар Борис е бил голям мистик.

Известен факт е, че на "Опълченска" 66 Петър Дънов е съжителствал в една къща-близнак с вожда на народа другаря Георги Димитров. Дългогодишното съжителство на Георги Димитров с духовния учител Петър Дънов под един покрив на софийската ул. "Опълченска" в столичния квартал Ючбунар, което по-късно прераства в истинско и дълготрайно приятелство, е премълчаван факт, известен днес на малцина. През 80-те години на миналия век родителите на Георги Димитров - баба Парашкева Димитрова и Димитър Михайлов идват в София, "заграбват едно общинско място", както се изразява все още живият едноименен племенник на партийния ръководител, в покрайнините тогава на София, и си построяват къща-близнак. Тогава подобни "грабежи" на общински имоти край столицата са били нещо естествено и дори са насърчавани от общината. Половината от споменатата къща-близнак е била за сестрата на баба Парашкева -­ баба Елена, която е снаха във фамилията Измирлиеви. Когато баба Елена умира, Измирлиеви продават дела си от къщата на семейство Гумнерови, които били последователни дъновисти. Те канят своя духовен учител Петър Дънов в новия си дом. По-късно Гумнерови освобождават жилището си, за да се настани там Дънов. Така Учителят обитава сам реално цялата половина от къщата близнак.

Започнало едно съжителство, неволно и парадоксално, между семейството на Георги Димитров и известния духовен лидер. То продължило до Първата световна война. По онова време и Димитров, и Дънов са вече доста влиятелни в противоречивите си поприща. Георги Димитров е станал синдикален лидер на печатарите, а Петър Дънов е определян като един от мировите учители, които се появяват на всеки 2000 години, за да обновят света. Постепенно в едната половина на къщата-близнак започнали да се събират смирени вярващи, отричащи и осъждащи всякакво насилие, а в другата страна на къщата идвали бунтарски настроени работници, непримирими със своето социално положение. Очевидно това не е пречело нито на едните, нито на другите. Нещо повече. Двамата водачи проявили достатъчно разум и разбиране един спрямо друг и дори станали приятели, които в критични моменти си помагали. Братята, близките и съидейниците на Георги Димитров неведнъж са се криели от полицията в жилището на Дънов. Понякога застрашените партийни активисти се криели на тавана в дома на Дънов, а когато не е имало време за това ­отчаяно се мушвали под кревата на Учителя. В такива случаи Дънов лягал на леглото и се преструвал, че чете вестник. Когато полицаите заставали на вратата, понякога водели и обучени кучета, Дънов спокойно се изправял и направо лъжел, че в къщата няма никой от онези, които търсят. Той имал някакво неповторимо излъчване. Успявал така да въздейства на полицаите, че те сконфузени напускали къщата. На тавана му веднъж се е крила дори сестрата на Георги Димитров ­ Елена, бъдещата съпруга на председателя на Министерския съвет през 50-те години Вълко Червенков. Дънов е оказвал безспорно влияние и на семейството на Георги Димитров, което по вероизповедание било евангелистко. Баба Парашкева например мечтаела синът є Георги да стане пастор, а не партиен лидер. Някои от фамилията на Димитров, които живеели в дома на ул. "Опълченска", станали истински последователни дъновисти. Неговият племенник Георги Любомиров Димитров разказва: "Баща ми, аз и някои други от братята на Георги Димитров, мои чичовци, ставахме всяка сутрин в 4 ч. и отивахме пеш чак до кв. "Изгрев", където се събираха дъновистите преди изгрева на слънцето." Георги Любомиров не може да си спомни дали известният му чичо е посещавал тези дъновистки сбирки на "Изгрев", но със сигурност Георги Димитров, макар че бил известен като атеист, е проявявал интерес към тези духовни занимания, повлиян от общуването си с Петър Дънов. Във всеки случай Димитров е изпитвал дълбока симпатия към Дънов.

След 9 септември 1944 г. до смъртта си Димитров е използвал цялото си влияние, за да толерира и подкрепя дъновистите. Той е бил последният техен високопоставен покровител и защитник в атеизиращата се социалистическа България.…

Малко хора, обаче, знаят един друг факт - прословутата защита на Димитров на Лайпцигския процес е написана от Дънов. За този факт могат да се изнамерят и някои други доказателства, но за да не бъда обвинявана в лъжи и манипулаторство, както някои го направиха по-горе, ще предоставя тук като такъв едно писмо до ръководните настоящи лидери на България от човек - предан дъновист, загрижен за състоянието на тази къща в момента:

http://www.albigoya.org/doc/Opalchenska66_1.htm

Е? Или дъновистът лъже и се опитва да манипулира власта... Май не лъже, човека.

Малко известен е също фактът, че Дънов се намира в дъното и на освобождаването на тримата българи, обвинени в подпалването на Райхстага - Димитров, Попов и Танев. При договорената размяна на Георги Димитров след процеса за патетичния "герой от Лайпциг" няма да решават само Хитлер и Сталин. Разбира се, решението е преди всичко тяхно. Но българският цар Борис III се намесва внезапно и по неизвестни причини взима лично отношение пред двамата диктатори с молба да се опази животът на тримата комунисти. По-късно Георги Димитров се отплаща на Борис като не убива съпругата и децата на покойния български цар. По съвет на Сталин ги поставя под натиск с убийството на регента принц Кирил.

А ето какво е докладвал столичният градоначалник по онова време в своя рапорт до министъра на Вътрешните работи и на Народното здраве Радославов на 25 юни 1917:

"Господин министре, по повод циркулиращите из столицата слухове за някаква си нова религиозна секта, представител и разпространител на която се явява някой си Петър Дънов, заинтересувах се и наредих да се направи дознание, от което констатирах следното: Петър Дънов, българин, 50-годишен, от гр. Варна, следвал в Америка богословие и медицина (без обаче да е свършил някоя наука, според Д. Т. Ласков), през 1905 год. се установява в София. Както тук, така и в провинцията, той организира някакви религиозни дружини, пред които държи проповеди върху една религия, основана на теософията и нямаща нищо общо с установената у нас източноправославна вяра... Самите му последователи са пръснали слухове, че Дънов е втори "прероден Христос". Нещо повече, мълви се още, че той е български Распутин и имал достъп в Двореца и прочие. Слухове, които могат да изложат зле престижа на Двореца. На някои вдовици, жени на починали във войната герои, Дънов чрез спиритически сеанси вика духовете на мъжете им. Други по-фанатизирани и сантиментални последователи дотам се увличат по Дънов, че съвсем зарязват задълженията към себе си и семействата си... От всичко изложено до тук се вижда, господин Министре, че това учение е една опасна религиозна секта."

Учението на Петър Константинов Дъновски, наричал себе си Петър Дънов или още Беинса Дуно, всъщност, не е негово. Тази компилация, която е наречена Учението на Учителя или още "Новата култура", е една еклектична смесица между науката Кабала, източната теория за прераждането и кармата, елементи на християнство, елементи на идолопоклонство - култът към слънцето, окултни постулати от т.нар. езотерична философия - Великите посветени с опит за гъделичкане на българското самочувствие с твърдения за новата Шеста - славянска раса, в основата на която ще бъдат българите, после – хвалба с богомилството и накрая – твърдението, че и Исус Христос, и Петър Дънов са били Велики Вселенски Учители, е проповядвана в България неслучайно. Петър Дънов е комасон. За комасонството всеки може да прочете и сам.

Когато човек попадне за пръв път в сайта на дъновистите, ще види, че от там струи такава любов, която един чист и доверчив човек не може да не забележи и да не отчете, защото сякаш попада в Рая или в някакъв друг, по-красив свят. Дори такъв човек приема всичко за чиста монета и леко може да се подхлъзне във вярването си...

Но зад всичко това, уверявам ви - изпитала съм го лично... не стои любов.

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Полк. Пейчо Тодоров е разбулил загадката около смъртта и архива на мистичния спецполицай на царска България Никола Гешев. От 1990 до 2000 г. полк. Тодоров е бил шеф на Централния военен архив във Велико Търново. Изследователят твърди, че дневникът на Гешев, който мистериозно изчезва след смъртта му, е бил намерен и дешифриран. Архивите му не само вече са разгадани, а дори са видели бял свят, но в кодиран вид, заяви сензационно офицерът Тодоров.

Според тези архиви Петър Дънов е бил английски шпионин. Ето какво се открива там по думите на оф. Тодоров:

При Петър Дънов е имало човек с ясновидски способности като на Ванга. Дънов е черпел информация от отвъдното подобно на петричката ясновидка. Ванга, обаче, е предсказала точната дата на смъртта на цар Борис.

Лулчев е поддържал връзка между Дънов и Борис III. Дънов е бил човек на английското разузнаване и е черпел информация веднъж от разузнаването и веднъж от своя ясновидец, който по сила се е равнявал на Ванга. Малко хора го знаят това нещо, но Дънов е разполагал със страшно точна информация. Самият той не е имал такива способности. Бил е изключително хитър човек, който е държал в шах цар Борис. Вероятно цар Борис не е знаел, че Дънов има близък ясновидец на нивото на баба Ванга. Тогава малко се знаеше за хората с такива способности, дори се преследваха и затова цар Борис се е страхувал от Дънов, защото всичко, което му е предскажел, се сбъдвало. Така че Дънов, благодарение на своя ясновидец, е създал нова религия и е въздействал яко върху цар Борис III. Затова казват, че цар Борис е бил голям мистик.

Известен факт е, че на "Опълченска" 66 Петър Дънов е съжителствал в една къща-близнак с вожда на народа другаря Георги Димитров. Дългогодишното съжителство на Георги Димитров с духовния учител Петър Дънов под един покрив на софийската ул. "Опълченска" в столичния квартал Ючбунар, което по-късно прераства в истинско и дълготрайно приятелство, е премълчаван факт, известен днес на малцина. През 80-те години на миналия век родителите на Георги Димитров - баба Парашкева Димитрова и Димитър Михайлов идват в София, "заграбват едно общинско място", както се изразява все още живият едноименен племенник на партийния ръководител, в покрайнините тогава на София, и си построяват къща-близнак. Тогава подобни "грабежи" на общински имоти край столицата са били нещо естествено и дори са насърчавани от общината. Половината от споменатата къща-близнак е била за сестрата на баба Парашкева -­ баба Елена, която е снаха във фамилията Измирлиеви. Когато баба Елена умира, Измирлиеви продават дела си от къщата на семейство Гумнерови, които били последователни дъновисти. Те канят своя духовен учител Петър Дънов в новия си дом. По-късно Гумнерови освобождават жилището си, за да се настани там Дънов. Така Учителят обитава сам реално цялата половина от къщата близнак.

Започнало едно съжителство, неволно и парадоксално, между семейството на Георги Димитров и известния духовен лидер. То продължило до Първата световна война. По онова време и Димитров, и Дънов са вече доста влиятелни в противоречивите си поприща. Георги Димитров е станал синдикален лидер на печатарите, а Петър Дънов е определян като един от мировите учители, които се появяват на всеки 2000 години, за да обновят света. Постепенно в едната половина на къщата-близнак започнали да се събират смирени вярващи, отричащи и осъждащи всякакво насилие, а в другата страна на къщата идвали бунтарски настроени работници, непримирими със своето социално положение. Очевидно това не е пречело нито на едните, нито на другите. Нещо повече. Двамата водачи проявили достатъчно разум и разбиране един спрямо друг и дори станали приятели, които в критични моменти си помагали. Братята, близките и съидейниците на Георги Димитров неведнъж са се криели от полицията в жилището на Дънов. Понякога застрашените партийни активисти се криели на тавана в дома на Дънов, а когато не е имало време за това ­отчаяно се мушвали под кревата на Учителя. В такива случаи Дънов лягал на леглото и се преструвал, че чете вестник. Когато полицаите заставали на вратата, понякога водели и обучени кучета, Дънов спокойно се изправял и направо лъжел, че в къщата няма никой от онези, които търсят. Той имал някакво неповторимо излъчване. Успявал така да въздейства на полицаите, че те сконфузени напускали къщата. На тавана му веднъж се е крила дори сестрата на Георги Димитров ­ Елена, бъдещата съпруга на председателя на Министерския съвет през 50-те години Вълко Червенков. Дънов е оказвал безспорно влияние и на семейството на Георги Димитров, което по вероизповедание било евангелистко. Баба Парашкева например мечтаела синът є Георги да стане пастор, а не партиен лидер. Някои от фамилията на Димитров, които живеели в дома на ул. "Опълченска", станали истински последователни дъновисти. Неговият племенник Георги Любомиров Димитров разказва: "Баща ми, аз и някои други от братята на Георги Димитров, мои чичовци, ставахме всяка сутрин в 4 ч. и отивахме пеш чак до кв. "Изгрев", където се събираха дъновистите преди изгрева на слънцето." Георги Любомиров не може да си спомни дали известният му чичо е посещавал тези дъновистки сбирки на "Изгрев", но със сигурност Георги Димитров, макар че бил известен като атеист, е проявявал интерес към тези духовни занимания, повлиян от общуването си с Петър Дънов. Във всеки случай Димитров е изпитвал дълбока симпатия към Дънов.

След 9 септември 1944 г. до смъртта си Димитров е използвал цялото си влияние, за да толерира и подкрепя дъновистите. Той е бил последният техен високопоставен покровител и защитник в атеизиращата се социалистическа България.…

Малко хора, обаче, знаят един друг факт - прословутата защита на Димитров на Лайпцигския процес е написана от Дънов. За този факт могат да се изнамерят и някои други доказателства, но за да не бъда обвинявана в лъжи и манипулаторство, както някои го направиха по-горе, ще предоставя тук като такъв едно писмо до ръководните настоящи лидери на България от човек - предан дъновист, загрижен за състоянието на тази къща в момента:

http://www.albigoya.org/doc/Opalchenska66_1.htm

Е? Или дъновистът лъже и се опитва да манипулира власта... Май не лъже, човека.

Малко известен е също фактът, че Дънов се намира в дъното и на освобождаването на тримата българи, обвинени в подпалването на Райхстага - Димитров, Попов и Танев. При договорената размяна на Георги Димитров след процеса за патетичния "герой от Лайпциг" няма да решават само Хитлер и Сталин. Разбира се, решението е преди всичко тяхно. Но българският цар Борис III се намесва внезапно и по неизвестни причини взима лично отношение пред двамата диктатори с молба да се опази животът на тримата комунисти. По-късно Георги Димитров се отплаща на Борис като не убива съпругата и децата на покойния български цар. По съвет на Сталин ги поставя под натиск с убийството на регента принц Кирил.

А ето какво е докладвал столичният градоначалник по онова време в своя рапорт до министъра на Вътрешните работи и на Народното здраве Радославов на 25 юни 1917:

"Господин министре, по повод циркулиращите из столицата слухове за някаква си нова религиозна секта, представител и разпространител на която се явява някой си Петър Дънов, заинтересувах се и наредих да се направи дознание, от което констатирах следното: Петър Дънов, българин, 50-годишен, от гр. Варна, следвал в Америка богословие и медицина (без обаче да е свършил някоя наука, според Д. Т. Ласков), през 1905 год. се установява в София. Както тук, така и в провинцията, той организира някакви религиозни дружини, пред които държи проповеди върху една религия, основана на теософията и нямаща нищо общо с установената у нас източноправославна вяра... Самите му последователи са пръснали слухове, че Дънов е втори "прероден Христос". Нещо повече, мълви се още, че той е български Распутин и имал достъп в Двореца и прочие. Слухове, които могат да изложат зле престижа на Двореца. На някои вдовици, жени на починали във войната герои, Дънов чрез спиритически сеанси вика духовете на мъжете им. Други по-фанатизирани и сантиментални последователи дотам се увличат по Дънов, че съвсем зарязват задълженията към себе си и семействата си... От всичко изложено до тук се вижда, господин Министре, че това учение е една опасна религиозна секта."

Учението на Петър Константинов Дъновски, наричал себе си Петър Дънов или още Беинса Дуно, всъщност, не е негово. Тази компилация, която е наречена Учението на Учителя или още "Новата култура", е една еклектична смесица между науката Кабала, източната теория за прераждането и кармата, елементи на християнство, елементи на идолопоклонство - култът към слънцето, окултни постулати от т.нар. езотерична философия - Великите посветени с опит за гъделичкане на българското самочувствие с твърдения за новата Шеста - славянска раса, в основата на която ще бъдат българите, после – хвалба с богомилството и накрая – твърдението, че и Исус Христос, и Петър Дънов са били Велики Вселенски Учители, е проповядвана в България неслучайно. Петър Дънов е комасон. За комасонството всеки може да прочете и сам.

Когато човек попадне за пръв път в сайта на дъновистите, ще види, че от там струи такава любов, която един чист и доверчив човек не може да не забележи и да не отчете, защото сякаш попада в Рая или в някакъв друг, по-красив свят. Дори такъв човек приема всичко за чиста монета и леко може да се подхлъзне във вярването си...

Но зад всичко това, уверявам ви - изпитала съм го лично... не стои любов.

Е, изпушил е бил частично Дънов, но медицинските му опити са повече от успешни, аз спазвам много неща ,а и мои близки.За сектанството-нямам коментар.

Секта е и култа към някакви фолк-звезди и прочие. Така че нека уважаваме един полезен човек.

Кефат ме думите "многоликата премъдрост Божия".

Няма как да се обясни необяснимото и не е необходимо на този етап. Не мислиш ли? Поздрави!

„Мъдростта е несподелима“ Сидхарта

п.п. Щях да пиша нещо в темата за смисъла обаче Публикувано изображение мммммм....

"Не приемай нищо лично" на мен ми помага. Също, вглеждам се в хората все едно са огледала. А в Учителя Дънов намирам много тема за размисъл.

По въпроса за огледалата:

„Блажени сте, когато ви гонят.“ Блажени сте, защото тогава вие се движите напред, защото работата, която вършите, е за добро на човечеството, и голяма ще бъде вашата заплата на Небесата. Когато те срещне някой и ти каже: „Лош си“ – право ти е казал; стани добър; „Грозен си“ – право ти е казал човекът, стани красив; „Злобен си“ – право ти е казал, стани благ. Колко пъти за мене хората говорят какви ли не думи, и ако бих обръщал внимание на всичко казано, щяха да ми опадат всички косми от главата. Казвам си: Прави са тези хора, аз съм опасен човек. Защо? Аз съм огледало и като ме срещне някой, огледа се в мене и казва: „Ти си вагабонтин“. – Право казваш. – „Ти си шмекер.“ – Право казваш. Огледай се и се оправи. Хората приличат на онзи американски проповедник, който полудял и един ден, като се огледал в огледалото, не се познал и казал: „Ти трябва да се покаеш, иначе Господ ще те прати в пъкъла“. И мене ми е приятно да се оглеждам в хората; и аз искам, като срещна някой добър човек, да се огледам в него, да видя какъв съм, затова и аз се оглеждам. Трябва да има два вида огледала: едни, в които ние да се оглеждаме, и такива, нашите, в които други да се оглеждат; само така ще изправят хората грешките си. Горко на онзи народ, общество, църква, които нямат огледала! Съвременните лекари, и те употребяват в практиката си огледала. Например, когато преглеждат гърло, дали има някаква болест, употребяват огледало. Христовото учение, и то носи огледало, да се разбере дълбокият смисъл на страданията, – че те са необходими за нашето щастие и блаженство в бъдния живот. Страданията са най-голямото благо, което Бог изпраща на хората. Ето що казва Христос: „Когато някой от вас страда, е много отегчен, нека дойде при Мене, Аз ще откупя неговите страдания, като му дам нещо друго: ще направим обмяна на чисто братски начала“.

Блажените

По въпроса за сектите -

Често питат: „Ами ти проповядваш ли нещо съобразно църквата?" Отговарям: Аз проповядвам неща, които са съобразени с великия Божествен закон; пред Господа не лъжа; дали моето учение е съгласно с вашите възгледи, за мене е безразлично. За мене е важно моите възгледи да бъдат съгласни с великия закон, да не бъда лъжец пред Бога, пред Небето, пред ангелите, пред светиите - то е важният въпрос за мене. Ако всички така схващат учението и така мислят, няма от какво да се плашим. Някои казват: Ами ти имаш цел да образуваш някоя секта." Ония, които образуват секти, са според мене много дребнави хора. Секта всеки може да образува - вземи брадва, нацепи дървото - ще направиш секта; или вземи чук и начукай камъка - ще направиш секта; влез между хората, скарай ги - ще образуваш секта. Секти лесно се правят. В една американска секта се скарали по един въпрос - когато се освещава причастието, дали да се вдигне чашата; но ония, които викали, че трябва да се вдигне, забравили да я вдигнат. Често и ние забравяме това, което проповядваме и оня принцип, който ни съединява. Нашата задача е да въдворяваме Царството Божие на Земята. Искам да образуваме една секта, но каква? Да станем проводници на Божия закон, който да завладее всички умове и сърца, да станат всички - и мъже, и жени, и деца - синове на Царството Божие, да заживеят на Земята живот, какъвто трябва.

УЧИТЕЛЯТ

Необикновеният живот на Учителя Петър Дънов, "Свидетелства на очевидци"

"Мъничета сме! - помисли си Румата. В Института трябва да се изучава курс по феодално интригантство. И успехът да се оценява в Реби. Или по- добре- в дециРеби". "Трудно е да бъдеш бог"- Аркадий и Борис Стругацки.

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Към Силвия. Силве аз послушах добрия ти съвет -

А вашия Учител, ако визираш Дънов, може би щеше да ти подшушне, че човек се учи от всичко и всички...

Той ми го беше подшушнал, но ти ми го доказа. Ти си много ценно и полезно същество за практическото ученичество иначе знанията ще си останат мъртви и няма да има движение, няма да има живот, няма да има пълнота, а такива "противници" карат ученика да бодърства т.е. да бъде буден. Благодаря на Бога за което и на Божественото което е в теб.

И най- важното което никога не забравих е твоето изказване -

Учението на Дънов е невероятно дълбоко и едновременно недостижимо високо, но интерпретациите са според индивидуалните възможности за възприятие...

Публикувано изображениеПубликувано изображение

Източник

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.