Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сектите - как да ги разпознаваме, как да се пазим, какво правят те

Featured Replies

Явно Блаватска и посочените школи - с които не съм запознат - не знаят къде и как се трупа тази карма? Тогава от къде ли ги знаят останалите неща, които твърдят? Може би, защото са успявали да се "свържат" (в кавички, защото не знам дали употребявам правилната дума) с висшия Аз - възможно ли е висшия Аз, да подведе личността при този "контакт" ?

Казах, че предполагам, не съм цитирал никого. А и въпросът "къде се трупа" не е напълно ясен - ето че и Shiniasu отговори къде се ОТРАБОТВА. Блаватска е била посветена от висока степен и е контактувала пряко с Учителите от Шамбала. Не е възможно Висшият Аз да подведе своя личност, той е изключително добронамерено същество. Но е напълно възможно и често се случва на неопитните контактьори разни злонамерени същества да ги подвеждат, представяйки се за кого ли не. Напр. небезизвестният Ангел пророка твърдеше, че общувал с Иисус. Аз от учтивост не му възразих, че едва ли един бог би си приказвал с човек като него.

Редактирано от Admetos (преглед на промените)

• Отговори 675
  • Прегледи 137,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Но Shiniasu говори за кармата на личността, отработвана от същата тази личност - когато няма личност, няма и карма. Освен, ако кармата се задържа при висшия Аз. Но пък, ако същия е кармично обусловен, то тогава защо и да не е подвеждащ личността. А и някак не е много добронамерено, да се раждат и живеят хора, в нечовешка среда и условия - още повече, че новородената личност, няма никаква идея за висшия Аз. Както и да го погледне човек, странно е да плащаш дългове, за които си нямаш никаква представа - що за справедливост е да плащаш нещо, за което не си осведомен,. нито си бил облагодетелстван от взетия "кредит".

Да, доста интересна и същевременно много различна теория...която много неясно обяснява нещата.

Излиза, че има йерархии на боговете и йерархии на висшите азове.

Има ли и един Висш Бог, Създател на всичко в тази теория или не?

И не разбрах, какъв е смисълът от съществуването на всички тези йерархии?

Не йерархии на Висшите Аз-ове, а йерархия на човешките същества! Повтарям: човешки духове (най-високоразвити), човешки души (средноразвити) и човешки личности (най-нискоразвити). Съжалявам, ако това опростено представяне ти се струва неясно. За мен е напълно ясно, а елементаристката библейска трактовка (Бог създал за 6 дена земята и всичко върху нея) - е под всякаква критика.

Да, има един Върховен Творец, Тибетеца го нарича Онзи, за Когото нищо не може да се каже - толкова е над нашите човешки представи. А защо му е трябвало да създава йерархията на боговете под себе си и йерархията на човешките същества - вече отговорих на подобен въпрос (за смисъла на инволюцията) - не знам, имал си е съображения. Едно просто и логично предположение е: за да реализира творческата си същност. 

Не йерархии на Висшите Аз-ове, а йерархия на човешките същества! Повтарям: човешки духове (най-високоразвити), човешки души (средноразвити) и човешки личности (най-нискоразвити). Съжалявам, ако това опростено представяне ти се струва неясно. За мен е напълно ясно, а елементаристката библейска трактовка (Бог създал за 6 дена земята и всичко върху нея) - е под всякаква критика.

Да, има един Върховен Творец, Тибетеца го нарича Онзи, за Когото нищо не може да се каже - толкова е над нашите човешки представи. А защо му е трябвало да създава йерархията на боговете под себе си и йерархията на човешките същества - вече отговорих на подобен въпрос (за смисъла на инволюцията) - не знам, имал си е съображения. Едно просто и логично предположение е: за да реализира творческата си същност. 

А животните имат ли духове и души, а също и висши азове? Те прераждат ли се?

Но Shiniasu говори за кармата на личността, отработвана от същата тази личност - когато няма личност, няма и карма. Освен, ако кармата се задържа при висшия Аз. Но пък, ако същия е кармично обусловен, то тогава защо и да не е подвеждащ личността. А и някак не е много добронамерено, да се раждат и живеят хора, в нечовешка среда и условия - още повече, че новородената личност, няма никаква идея за висшия Аз. Както и да го погледне човек, странно е да плащаш дългове, за които си нямаш никаква представа - що за справедливост е да плащаш нещо, за което не си осведомен,. нито си бил облагодетелстван от взетия "кредит".

Висшият Аз не би трябвало да е кармично обусловен, поне не в материалния смисъл. Иначе съм напълно съгласен, че законът за кармата е несправедлив от гледище на земния човек. Грубо парафразиран, твоят реторичен въпрос би гласял: Защо един готин пич да се мъчи заради това, че преди него по веригата е живяло кофти копеле/са живели кофти копелета, и защо едно кофти копеле да благоденства заради това, че преди него по веригата е живял готин пич/са живели готини пичове?!

Именно - аз като готин човек, който и да живее след мен, ще бъде готин човек. Това би трябвало да е логиката на кармата - от каквото е било, подобно такова да последва. Вярно е, че това е логиката на земния човек - но какво тогава ще да е другото гледище?

А животните имат ли духове и души, а също и висши азове? Те прераждат ли се?

Доколкото си спомням от теософската литература, животните нямат души и духове, има една сборна животинска душа. Но ако едно животно е особено развито, то може да се въплъти в човек. Само че този човек ще бъде доста примитивен. Булгаков описваше един такъв случай в свой роман.

Доколкото си спомням от теософската литература, животните нямат души и духове, има една сборна животинска душа. Но ако едно животно е особено развито, то може да се въплъти в човек. Само че този човек ще бъде доста примитивен. Булгаков описваше един такъв случай в свой роман.

Как едно животно, би могло да бъде по-развито от друго, ако имат обща душа?

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Именно - аз като готин човек, който и да живее след мен, ще бъде готин човек. Това би трябвало да е логиката на кармата - от каквото е било, подобно такова да последва. Вярно е, че това е логиката на земния човек - но какво тогава ще да е другото гледище?

За съжаление твоята праведност не гарантира на следващата след теб личност безметежен живот - в духа на резервираната карма, за която споменах преди. А че също ще бъде праведна, е твърде вероятно. Но има и вариант, при който от големи незаслужени нещастия тя ще се озлоби.

Другото гледище, според което законът за кармата е добър в този си вид, е на "шефовете" отгоре - нали те са го съчинявали (или може би само най-големият шеф, а по-малките изпълняват). Както и да е, ние нямаме думата и ни остава да се надяваме, че е вярно твърдението на някои, че законът за милостта е по-висш от кармичния.

ние нямаме думата и ни остава да се надяваме, че е вярно твърдението на някои

Мерси - това търсех да разбера.

Как едно животно, би могло да бъде по-развито от друго, ако имат обща душа?

Така, както един делфин е по-развит от един тапир - в зависимост от вида. А каква е спецификата на сборната животинска душа - не знам, не съм екстрасенс, за да потърся отговор на този въпрос в по-горни изнерения.

Така, както един делфин е по-развит от един тапир - в зависимост от вида. А каква е спецификата на сборната животинска душа - не знам, не съм екстрасенс, за да потърся отговор на този въпрос в по-горни изнерения.

С какво едно животно може да бъде по-развито от другото, след като не може да осъзнае своето развитие?

Ако животните нямат индивидуална душа, коя част от това по-развито животно, би могло да се превъплъти в човек?

За съжаление твоята праведност не гарантира на следващата след теб личност безметежен живот - в духа на резервираната карма, за която споменах преди. А че също ще бъде праведна, е твърде вероятно. Но има и вариант, при който от големи незаслужени нещастия тя ще се озлоби.

Другото гледище, според което законът за кармата е добър в този си вид, е на "шефовете" отгоре - нали те са го съчинявали (или може би само най-големият шеф, а по-малките изпълняват). Както и да е, ние нямаме думата и ни остава да се надяваме, че е вярно твърдението на някои, че законът за милостта е по-висш от кармичния.

Възможно ли е да съществуват едновременно два противоположни и взаимоизключващи се закона - на Милостта и на Кармата?

С какво едно животно може да бъде по-развито от другото, след като не може да осъзнае своето развитие?

Ако животните нямат индивидуална душа, коя част от това по-развито животно, би могло да се превъплъти в човек?

Възможно ли е да съществуват едновременно два противоположни и взаимоизключващи се закона - на Милостта и на Кармата?

Не бих твърдял, че делфините не осъзнават, че са много по-умни от цаците. Животните може да нямат собствена душа (Висш Аз), но имат собствена психика, която да влезе в човешко тяло.

Не бих твърдял също, че двата закона са противоположни и взаимоизключващи се - зависи от конкретните членове и алинеи в тях.

Не бих твърдял, че делфините не осъзнават, че са много по-умни от цаците. Животните може да нямат собствена душа (Висш Аз), но имат собствена психика, която да влезе в човешко тяло.

Не бих твърдял също, че двата закона са противоположни и взаимоизключващи се - зависи от конкретните членове и алинеи в тях.

Ти каза, че законът на Милостта е по-висш от Закона на Кармата.

Ако има закон на причината и следствието, наречен Кармичен закон, то как си обясняваш закона на Милостта?

Или си мислиш, че там е като тук, и че дори и да си заслужил тежка карма, могат да ти опростят греховете и да те помилват...?

Ако приемем, че това е възможно, на какво основание може да бъде помилван един човек? И ако помилват един, няма ли да е несправедливо спрямо други?

Ти каза, че законът на Милостта е по-висш от Закона на Кармата.

Ако има закон на причината и следствието, наречен Кармичен закон, то как си обясняваш закона на Милостта?

Или си мислиш, че там е като тук, и че дори и да си заслужил тежка карма, могат да ти опростят греховете и да те помилват...?

Ако приемем, че това е възможно, на какво основание може да бъде помилван един човек? И ако помилват един, няма ли да е несправедливо спрямо други?

Казах, че някои твърдят, че единият закон е по-висш от другия, не, че аз го твърдя. Има голяма разлика. А варианти за помилване винаги могат да се намерят - зависи от конкретния случай.

Казах, че някои твърдят, че единият закон е по-висш от другия, не, че аз го твърдя. Има голяма разлика. А варианти за помилване винаги могат да се намерят - зависи от конкретния случай.

Да, но ти се надяваш твърдението на тези някои да е истина.

А вариантите мислиш, че са като тези в нашия свят, в който можеш да подкупиш съдията или пък да те помилват по симпатия.

А защо мислиш, че човек който е бил добър в предишен живот, може в следващия да има лоша карма, а пък някой негодник да има добра?

Не мислиш ли, че е крайно нелогично това? Добрите хора би трябвало да трупат добра карма, лошите лоша...Въпреки, че няма хора които да са нито изцяло добри, нито изцяло лоши. Има такива, които са повече добри отколкото лоши, и повече зли отколкото добри.

Все пак не би било справедливо, хора натрупали лоша карма, да живеят добре, в следващия си живот.

Явно Блаватска и посочените школи - с които не съм запознат - не знаят къде и как се трупа тази карма? Тогава от къде ли ги знаят останалите неща, които твърдят? Може би, защото са успявали да се "свържат" (в кавички, защото не знам дали употребявам правилната дума) с висшия Аз - възможно ли е висшия Аз, да подведе личността при този "контакт" ?

Блаватска предполагам, че знае. Аз обаче мога само да правя предположения. Първо нека да е ясно, че това, което е изложено в езотеричната литература е една съвсем малка част от цялата истина, а последната не е по-силите на хората да разберем. Могат да бъдат зададени много въпроси, но отговорите ще си дойдат с времето, когато сме готови за тях - не по-рано.

Когато хвърлим камък във водата, в следствие на това се образуват вълни. Те пътуват своя път по водата, докато достигнат брега. Кармата е следствие. Веднъж паднал камъка във водата може да се изчисли пътя на вълните. Господарите на кармата с какво точно се занимават? Те не могат да изменят закона за причините и следствията, а действат в съгласие с него. Отчитайки пътя на вълната, те могат да поставят човека в дадена позиция, в определено въплъщение, при определени условия, така че това да се окаже от полза за развитието му. Те няма да изменят пътя на вълната, а вероятно и не могат. А иначе всичко се съхранява в акаша - всяко действие на всеки план от битието.

Темида неслучайно е изобразявана с превръзка на очите. Законът не признава милост. Милостта е следствие от развитието на волята и чувствата. Законът действа неотменно и сляпо, а живите същества би следвало да проявяват милост.

могат да поставят човека в дадена позиция, в определено въплъщение, при определени условия,

Останах с впечатлението, че това зависи от висшия Аз - в такъв случай, значи със сигурност, същия е кармично обусловен.

Но пък и ти казваш, че не знаеш - и явно не сте сигурни, дали Блаватска знае ....... странно - вие съобразявате ли живота си с тези неща, тези предположения, оказват ли някакво влияние в/у бита ви, самите вас, като разбиране, светоглед, нагласи, отношение?

Да, но ти се надяваш твърдението на тези някои да е истина.

А вариантите мислиш, че са като тези в нашия свят, в който можеш да подкупиш съдията или пък да те помилват по симпатия.

А защо мислиш, че човек който е бил добър в предишен живот, може в следващия да има лоша карма, а пък някой негодник да има добра?

Не мислиш ли, че е крайно нелогично това? Добрите хора би трябвало да трупат добра карма, лошите лоша...Въпреки, че няма хора които да са нито изцяло добри, нито изцяло лоши. Има такива, които са повече добри отколкото лоши, и повече зли отколкото добри.

Все пак не би било справедливо, хора натрупали лоша карма, да живеят добре, в следващия си живот.

И откъде реши, че мисля, че вариантите са като тези в нашия свят, в който можеш да подкупиш съдията или пък да те помилват по симпатия?! Нищо подобно не съм и намеквал. Извинявай, но ако все така продължаваш да ми приписваш неизразявани от мен становища, повече няма да ти отговарям.

Останах с впечатлението, че това зависи от висшия Аз - в такъв случай, значи със сигурност, същия е кармично обусловен.

Но пък и ти казваш, че не знаеш - и явно не сте сигурни, дали Блаватска знае ....... странно - вие съобразявате ли живота си с тези неща, тези предположения, оказват ли някакво влияние в/у бита ви, самите вас, като разбиране, светоглед, нагласи, отношение?

В такива случаи казвам, че съм склонен да приема нещо за валидно (защото ми се струва логично и разумно), но никога - че го приемам за истина от последна инстанция - както отбелязах в един от първите си постове по темата. след като неправилно беше констатирано, че съм приел еди-какво си за истина.

Определено мога да потвърдя за себе си, (а предполагам, че същото се отнася за Shiniasu и Sleda), че езотеричното познание е повлияло в огромна степен на светогледа ми, че се старая да трупам само добра карма - за себе си и за следващите след мен. А дали успявам, е друг въпрос.

ПП Имам и известни лични опитности, които се връзват идеално с окултната теория - относно обяснението на феномените, необясними за официалната наука. 

И откъде реши, че мисля, че вариантите са като тези в нашия свят, в който можеш да подкупиш съдията или пък да те помилват по симпатия?! Нищо подобно не съм и намеквал. Извинявай, но ако все така продължаваш да ми приписваш неизразявани от мен становища, повече няма да ти отговарям.

Не си измислям нищо, нито ти приписвам неща, които не си казал. Просто това са изводите ми до които стигнах, след като те прочетох.

След като казваш, че Законът на Милостта, е по-висш от Закона на Кармата, би трябвало да се обосновеш, защо е така.

Също така, ето какво казваш ти:

Висшият Аз не би трябвало да е кармично обусловен, поне не в материалния смисъл. Иначе съм напълно съгласен, че законът за кармата е несправедлив от гледище на земния човек. Грубо парафразиран, твоят реторичен въпрос би гласял: Защо един готин пич да се мъчи заради това, че преди него по веригата е живяло кофти копеле/са живели кофти копелета, и защо едно кофти копеле да благоденства заради това, че преди него по веригата е живял готин пич/са живели готини пичове?!

Излиза, че казваш неща, зад които не стоиш и не ги отстояваш, а непрекъснато варираш в думите си - "не аз го казах, ама го казал някой друг..."

Моля, ако искаш да ни обясниш това учение в което вярваш, да го правиш по-ясно.

Иначе излиза, че нито ти вярваш в това което казваш, нито пък нещата за които говориш са логически издържани.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Господарите на кармата с какво точно се занимават? Те не могат да изменят закона за причините и следствията, а действат в съгласие с него. Отчитайки пътя на вълната, те могат да поставят човека в дадена позиция, в определено въплъщение, при определени условия, така че това да се окаже от полза за развитието му. Те няма да изменят пътя на вълната, а вероятно и не могат. А иначе всичко се съхранява в акаша - всяко действие на всеки план от битието.

Точно така! Предполагам, че механизмът е следният: Висшият Аз (или монадата - ако не се приема съществуването на междинно звено) решава да създаде и изпрати в материалния свят нова личност. Обръща се към Господарите на кармата (тях имах предвид под по-малките шефове) и им предоставя цялата информация за своята реинкарнационна верига. Те я разглеждат, решават каква да бъде кармата на новата личност и му предлагат няколко варианта за избор. И душата (респ. монадата) избира в коя от зачеващите в момента жени да вложи постоянните физически и астрален атоми и менталната единица.

Точно така! Предполагам, че механизмът е следният: Висшият Аз (или монадата - ако не се приема съществуването на междинно звено) решава да създаде и изпрати в материалния свят нова личност. Обръща се към Господарите на кармата (тях имах предвид под по-малките шефове) и им предоставя цялата информация за своята реинкарнационна верига. Те я разглеждат, решават каква да бъде кармата на новата личност и му предлагат няколко варианта за избор. И душата (респ. монадата) избира в коя от зачеващите в момента жени да вложи постоянните физически и астрален атоми и менталната единица.

Извинявай че се включвам неканен, но ми стана интересно какво си написал. Може ли да попитам  за кое учение става въпрос и какви са тези "шефове" на кармата? 

И, "да вложи постоянните физически и астрален и менталната единица", какво е това?

На мен ми прилича на някаква термоядрена формула, внимавай да не ни взривиш форума. Шега. :-)

Изглежда темата се е превърнала в събеседване между различни сектанти.   Как е възможно да се пишат подобни абсурдни и абстрактни неща - цитирам   "ДЪЛБОК ПОКЛОН НА БЛАГОДАРНОСТ  ПРЕД ВСИЧКИ СИЛИ И СЪЩЕСТВА НА СВЕТЛИНАТА  които бяха с нас, с мен и ни помагаха, напътстваха подкрепяха в сътворяването на песъчинката истинска любов, с която да допринесем за осъществяването на великия замисъл на ТВОРЕЦА за нашата прекрасна планета! Бъдете всички Благословени! Мир Светлина и Любов да изпълват дните Ви!"      Това го е написала сестра ми - в период, когато напълно се е самоотлъчила от всички свои близки - за няколко дни с изключен телефон. Братя и сестри от секта я обсебват с години, губят и време и пари, като досега никой от проблемите и не е решен.  Дори нещата при нея за всичко още се влошават.  Жалка история.

Извинявай че се включвам неканен, но ми стана интересно какво си написал. Може ли да попитам  за кое учение става въпрос и какви са тези "шефове" на кармата? 

И, "да вложи постоянните физически и астрален и менталната единица", какво е това?

На мен ми прилича на някаква термоядрена формула, внимавай да не ни взривиш форума. Шега. :-)

Здравей, нямаш причина за да се извиняваш. Ще потърся линкове към текстове, които обясняват по-добре от мен що е то постоянен атом и има ли той почва у нас. А учението, в което се съдържат тези понятия, е Аркановата школа на Тибетеца и Алис Бейли. Да, там иде реч за атомна физика с по-друга терминология от тази на официалната наука. Колкото да форума, едва ли може да бъде взривен - нали е в Калдата, сиреч калени данни, не можаха да го взривят с анатемите си разни фанатици, че един редови езотерик като мен ли ще го направи?! Също шега...

Здравей, нямаш причина за да се извиняваш. Ще потърся линкове към текстове, които обясняват по-добре от мен що е то постоянен атом и има ли той почва у нас. А учението, в което се съдържат тези понятия, е Аркановата школа на Тибетеца и Алис Бейли. Да, там иде реч за атомна физика с по-друга терминология от тази на официалната наука. Колкото да форума, едва ли може да бъде взривен - нали е в Калдата, сиреч калени данни, не можаха да го взривят с анатемите си разни фанатици, че един редови езотерик като мен ли ще го направи?! Също шега...

Дай да прочетем малко, аз не съм чувал даже за това. Ще ни е интересно да се запознаем и ние. :-)

Ти основно на езотериката ли си фен? 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.