Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сектите - как да ги разпознаваме, как да се пазим, какво правят те

Featured Replies

И къде тук видя квалификации?

В обидните думи БЪЛНУВАНИЯ и ФАНТАСМАГОРИИ. Или не ги употреби ти в тази тема днес в пост от 20ч26м, а някой хакер хакна профила ти и ти ги приписа?

• Отговори 675
  • Прегледи 138,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

В обидните думи БЪЛНУВАНИЯ и ФАНТАСМАГОРИИ. Или не ги употреби ти в тази тема днес в пост от 20ч26м, а някой хакер хакна профила ти и ти ги приписа?

Е, добре, ако не са бълнувания и фантасмагории, докажи, че не са такива!

Имаш ли поне едно доказателство в подкрепа на твоите или техните твърдения?!

....

E това се изтъква и от атеистите - "изглежда, че Бог не е справедлив", на което вярващите отвръщат: от наша гледна точка няма как да разберем Неговата справедливост. Просто по презумция се приема, че "нещото", е със сигурност справедливо.

И ще ви помоля, да не нападате Ауми - видно е, че обосноваването на тази езотерика куца и то с много. Сами признахте няколко човека, че не знаете - не виждам нищо лошо в това, един човек да иска да знае и да разбира, преди да повярва.

Е, добре, ако не са бълнувания и фантасмагории, докажи, че не са такива!

Имаш ли поне едно доказателство в подкрепа на твоите или техните твърдения?!

Пак се опитваш да изместиш въпроса, но номерът пак няма да мине - както споменах преди, много уважавам семантиката. Не знаеш ли, че в българския език има много по-деликатни синоними на БЪЛНУВАНИЯ и ФАНТАСМАГОРИИ, които един културен човек би използвал вместо използваните от теб?

Пак се опитваш да изместиш въпроса, но номерът пак няма да мине - както споменах преди, много уважавам семантиката. Не знаеш ли, че в българския език има много по-деликатни синоними на БЪЛНУВАНИЯ и ФАНТАСМАГОРИИ, които един културен човек би използвал вместо използваните от теб?

О, май ти отклоняваш въпросите ми, защото не можеш да дадеш смислени отговори на тях.

А ако толкова държиш на семантиката, замести думите "бълнувания" и "фантасмагории" с тези, които ти харесват. Предпочитам да казвам това което мисля директно, без увъртания. Както и да ми отговарят по същия начин.

Но вие явно обичате да папагалствате /пак намери семантично подходящата дума/, без да вниквате в същността на казаното. Но аз, за разлика от вас, високо интелигентните особи, не вярвам на такива елементарни приказки, които нямат нито една логическа обосновка.

И ще ви помоля, да не нападате Ауми - видно е, че обосноваването на тази езотерика куца и то с много. Сами признахте няколко човека, че не знаете - не виждам нищо лошо в това, един човек да иска да знае и да разбира, преди да повярва.

Не разбра ли, че ''нападенията" не са за смисъла на постовете й, а за речника й?!

Не разбра ли, че ''нападенията" не са за смисъла на постовете й, а за речника й?!

Език свещен на моите деди! :whist: 

http://rechnik.info/%D1%84%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F

http://rechnik.info/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BC

:wors:

Когато аргументите липсват, хората се хващат...за речника!

О, май ти отклоняваш въпросите ми, защото не можеш да дадеш смислени отговори на тях.

А ако толкова държиш на семантиката, замести думите "бълнувания" и "фантасмагории" с тези, които ти харесват. Предпочитам да казвам това което мисля директно, без увъртания. Както и да ми отговарят по същия начин.

Но вие явно обичате да папагалствате /пак намери семантично подходящата дума/, без да вниквате в същността на казаното. Но аз, за разлика от вас, високо интелигентните особи, не вярвам на такива елементарни приказки, които нямат нито една логическа обосновка.

На въпросите ти отговарях - както може да се проследи - търпеливо, докато не започна да изопачаваш казаното от мен. Впрочем с ПАПАГАЛСТВАНЕТО още веднъж демонстрира колко е културата ти. Преди 7 г. напуснах един известен литературен сайт заради ниската култура на някои от пишещите там. Сега ще направя същото по отношение на този форум. Благодаря на Shiniasu и Sleda за удоволствието да общувам с тях, ако и не винаги да бяхме на едно мнение. Както се казва: de gustibus non disputandum!

Редактирано от Admetos (преглед на промените)

Най-интересното е, че хора претендиращи за някаква духовност, губят позиции и почва под краката си, при най-малкия сблъсък с мнения различни от тяхното. Духовността им се изпарява толкова бързо...а истинския духовният, истински позналият себе си човек, не би трябвало да се засяга от нищо. Би трябвало да приема въпросите спокойно, да отговаря уверено...

Ако един въпрос може да те изкара "извън релси", ...значи все още има много да учиш, много да се образоваш...

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

....

A ти учиш ли се как се прави или .... :Д

Какво да се уча?   И защо все пак трябва да се вярва в Бог или в идеите на множество съществуващи секти?   Не вярвам в такива неща и да не би да ми е зле!?   Сестра ми се включи в секта и я засипаха нещастия - безработица, шизофрения, глупост след глупост в ежедневието и т. н.   Какво и помага вярата в светлината и отбягването на своите най-близки хора!?   А ние не смеем по-твърдо да я съветваме - за да не я приберат ... пак на лечение в психодиспансера. Бялата сестра там и да сънува всяка нощ  ...все Бялото братство...   после в реалност ....пак нищо няма налице!    Жалко и гадно е дори това.  Според мен сектата допълнително влошава здравословното и състояние.   Готови сме да не отчитаме загуба на лично нейни време и пари, но и това не е редно.    Защото заради психиатричните усложнения следва да се предвидят за после ...още време и още пари...

Редактирано от attj (преглед на промените)

Какво да се уча?  

Просто "не вярвам" е същото, като просто "вярвам" - така и така си прахосваш времето по форумите из такива теми, можеш да извлечеш все пак някаква полза.

Просто "не вярвам" е същото, като просто "вярвам" - така и така си прахосваш времето по форумите из такива теми, можеш да извлечеш все пак някаква полза.

Как да си прахосвам времето си е мое удоволствие.   След като си имам налице постигнати разни възможности.   Каква полза мога да търся в секта пълна с обсебени умопомрачени и заблудени хора?

Ами да си стои сестра ти тогава из разни секти - па като ти се стовари ненадейно още едно такова приключение на главата, то пак си прави удоволствието и се радвай на постигнатите възможности.

НЕ знам за коя тема е този клип дали за хумор, за пародия, прецених че е за тук като сектантство някакво ... 

https://www.facebook.com/kavkaz505/videos/977011265653570/

мюсюлмански духовник освещава помещения с поръсване със светена вода...    :eek:

/ не разбирам от мюсюлмански ритуали/ 

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Защото аз и да не рабирам, други го  осмиват като нямащо нищо общо с исляма, и е странно практикуване на християнски ритуал от мюсюлманин.. 

Затова и  питам - това някаква секта ли е 

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Че е по скоро комедия съм съгласен, но това не е християнски ритуал.Прилича ти на такъвИма купища суеверни практики, но не чувам какво казва този човек  за да имам категорично мнение.

Но от видяното виждам почти езически ритуал.Нито някаква вода, нито муски или други талисмани могат да предпазят някого от нещо.Това е суеверие и профанизиране на религията.Само Бог пази и закриля, а за да пази някого Бог се искат доброта и добри дела, а не пръскане с водичка и подобни дивотии.

Защото аз и да не рабирам, други го  осмиват като нямащо нищо общо с исляма, и е странно практикуване на християнски ритуал от мюсюлманин.. 

Затова и  питам - това някаква секта ли е

Не, обикновен псевдо религиозен кич е. Да смесиш един христ. ритуал (ръсенето с вода) с исляма е все едно да отидеш в джамия и да запалиш свещ. Единствената свещена вода за мюсюлманите тече от прочутия извор Замзам, но тя не се ръси.

Поздрави!

Редактирано от Русата Златка (преглед на промените)

пак са плъзнали костюмираните хамериканчета с дебелите зелени книги

тази вечер бяха пред входа и зарибяваха някакви

нали ни е с чип вратата та не могат да влязат гадините

• 3 седмици по-късно...

Тази сутрин пощенските кутии във входа ни бяха пълни с покани от "Библейска баптистка църква", която се намира в София, кв. Манастирски ливади, ул. Пирин91, трети етаж, офис 2.

Спомних си, че преди доста години един колега на съпруга ми стана баптистки пастор, само и само да замине в САЩ.

Тъй като не знам нищо за тази църква, потърсих информация в нета и попаднах на това

Според БПЦ това е секта!

Тази сутрин пощенските кутии във входа ни бяха пълни с покани от "Библейска баптистка църква", която се намира в София, кв. Манастирски ливади, ул. Пирин91, трети етаж, офис 2.

Спомних си, че преди доста години един колега на съпруга ми стана баптистки пастор, само и само да замине в САЩ.

Тъй като не знам нищо за тази църква, потърсих информация в нета и попаднах на това

Според БПЦ това е секта!

всичко, което те кани някъде си и ти предлага разни работи, е секта

• 4 седмици по-късно...

Доста ми омръзнаха и все се чудя как да ги накажем такива сектанти!?

• 1 месец по-късно...
на 8.12.2007 г.,, Вало написа:

По какво се различават сектите от останалите общности и социални групи?

Сектите не изпълняват Великото поръчение на Бог:

Матей, глава 28, стихове 16 - 20

16 А единадесетте ученика отидоха в Галилея, на бърдото, гдето Исус им определи.

17 И като Го видяха, поклониха Му се; а някои се усъмниха.

18 Тогава Исус се приближи към тях и им говори, казвайки: Даде Ми се всяка власт на небето и на земята.

19 Идете, прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух,

20 като ги учите да пазят всичко що съм ви заповядал; и ето, Аз съм с вас през, всичките дни до свършека на века. [Амин].

Наскоро прочетох нещичко от Борислав Русанов, и смятам, че е подходящо за темата:

За хората-похлупаци и единствената истина

ПДФ Печат Е-мейл

Съществуват определен тип хора, които аз наричам похлупаци. Те обичат да казват последната дума, тъй като смятат себе си за върха, от който се огласява абсолютната, единствена истина. Затова не можеш да спориш с тях… Безпредметно е, тъй като те не само че не приемат друга гледна точка… друго мнение, различно от тяхното… не проявяват никаква търпимост, толерантност, но дори… вместо да те оставят да си живееш живота така както го разбираш и ти е хубаво на теб, защото се чувстваш в хармония със самия себе си… се опитват агресивно, натрапчиво да ти наложат шаблона на собстения си модел на мислене и възприемане на нещата, който всъщност не е техен собствен – нещо, което те лично са преживели, опитали, прозрели, а най-често им е бил внушен от религиозна пропаганда или сами са се зомбирали с помощта на свещени книги и писания. Приели са… без да са я изживели, без да са имали същата опитност… приели са на вяра чуждата истина за своя и те карат, правят опит да ти наложат тази чужда истина… да я приемеш и ти… да я направят твоя… все едно ти нямаш собствен ум и сърце, с които да почувстваш и да разбереш коя е истината за теб… действително твоята истина, отвъд официалния коловоз, отвъд всякакъв род пропаганда… защото всеки човек може да стигне до себе си, но чрез своята истина, а не чрез чужда, наложена… по свой собствен път, който самият той е прокарал, вървейки, търсейки, стремейки се… И когато достигнеш до себе си, това е наистина нещо уникално – толкова удовлетворен, блажен се чувстваш, че потичаш към всичко съществуващо и го докосваш, но… това се долавя от по-сензитивните, които притежават душевна чистота, т. е. от тези, които са се приближили до своята истинска същност. А хората-похлупаци се опитват да кажат последната дума… да заключат… да те заключат в затвора на собствените си предубеждения… Карат те да забравиш своето автентично лице, като налагат върху него лицето на идеала… идола, който проповядват. Но така както аз виждам и чувствам нещата, бих казал, че е грозно да се опитваш да налагаш на някого нещо против волята му… пък било то и за да спасиш душата му… На вид изглежда благородно начинание, но действителната му същност е грозна, тъй като произтича от едно огромно его, целящо да направи всички други себеподобни, т. е. копия на самите него, а не оригинали… единствени, неповторими. Ето защо аз уважавам свободата на избор на всеки… Нормално е всеки да си има своя визия, свой поглед към нещата, свое разбиране и позиция, но… държа да се уважава и моята лична свобода. Така както аз не навлизам в чуждо пространство като завоевател… с цел да наложа своята визия за нещата на даден човек… по същия начин бих искал и никой да не се опитва да ми налага своите идеи. Можем само да споделяме на базата на нашия личен опит, но не и да налагаме възгледите си. Иначе… се стига до светата инквизиция… до джихад… до камикадзета, които в името на Бог и за да отиде директно душата им в рая,взривяват себе си и убиват много невинни хора – хора, които нищо лошо не са им направили… Или са им направили – грехът на жертвите е, че не са вярвали в това, в което са вярвали убийците им. До това води фундаментализмът – вярата в единствената истина – независимо как ще я наречем: мюсюлманска, християнска или някаква друга.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.