Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сектите - как да ги разпознаваме, как да се пазим, какво правят те

Featured Replies

Дай да ги видя тия доказателства че ми стана интересно

• Отговори 675
  • Прегледи 137,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

За кои от всичките питаш?

Разликата е колкото в рамките на статистическа грешка - със същия успех, мога да кажа, че преди 30 века света е бил много по- приветлив, буден и хуманен от сега.

За ето тия говоря,докажи каквото си писал

А след като са диференцирани, а човекът в плът в най- добрия случай може да стигне едва до висшия Аз, то от къде знае, че в действителност са диференцирани и тяхната йерархична подредба? За да заяви това със знаене, то тогава човек трябва да е стигнал единение със самия Бог.

"На се знае, за сега не се знае" , би кзал един виден наш съфорумник.

Приемаме духовното учение, което ни се струва логично и допустимо и дава задоволителни отговори на въпроси които сме си задавали.

А иначе става сложно, защото Човешкият дух Е висшето аз, висшето аз Е по-висшето аз и т.н. до самия Бог = следователно Човешкият дух Е ...ще напиша Божия искра.

....

Вярно е, всеки според мерата си - аз просто не получавам задоволителни отговори от обсъжданата в случая езотерика.

За ето тия говоря,докажи каквото си писал

Преди 30 века е имало невероятен бум по света на будни умове - кеф ти древна Гърция, кеф ти Индия, философия, наука, изкуство, религия и изобщо във всички сфери е имало завидна креативност и иноваторство.

По-късно ще приведа хипотетичен пример, с който да обоснова собственото си мнение, сега ме гони часовникът.

Ето един изглеждащ ми логичен сценарий за случай, по-различен от онова, което беше посочено вече от Shiniasu и Sleda (милостта към разкаялия се грешник):
Живее в наше време добър и честен млад мъж, който благодарение на упорития си труд е натрупал състояние, построил си е къща като на Бойко Борисов и се е оженил по любов. Някога преди него по реинкарнационната верига обаче са живели алчен лихвар-мошеник, сериен убиец на жени и пироман. Господарите на кармата са решили по неведоми за мен причини, че точно нашият праведник трябва да изкупи греховете на тримата. За начало губи почти всичките си спестявания във финансова пирамида. След няколко години умира от бързоразвиващ се рак любимата му съпруга. Тогава Господарите на кармата се самосезират и разглеждат поведението на мъжа след сполетелите го нещастия. Има два главни варианта:
1. Мъжът се ожесточава от незаслужените страдания и започва да си отмъщава - наема мутри да тормозят фараона, откраднал парите му и лекарите, неуспели (според него) да спасят съпругата му. Господарите на кармата решават, че не е това правилното поведение и той трябва - казано библейски - да изпие до дъно горчивата чаша - като изгори в пожар хубавата му къща.
2. Мъжът се примирява със загубите, не предприема нищо срещу фараона и лекарите, и става доброволец в Червения кръст. Господарите на кармата решават, че е постъпил достойно и може да се отмени оставащото трето наказание.
Смятам, че законът за милостта може да надделее над закона за кармата и по подобен начин.

Вярно е, всеки според мерата си - аз просто не получавам задоволителни отговори от обсъжданата в случая езотерика.

Съжалявам за което. Може би е необходимо да помолим сестрата на attj да се помолят в нейната група да бъдеш дарен със суперекстрасензорни способности, за да получиш лично задоволяващи те отговори от първа ръка. :D

Редактирано от Admetos (преглед на промените)

Струва ми се, че тук иде реч за два, ако не и три различни въпроса, повече или по-малко свързани:

1. Дали да се казва "моите предишни животи" - общоприетата формулировка, или "хората, живели преди мен по веригата на превъплътяване на Висшия Аз, част от който съм и аз" - моята формулировка.

2. Кой следва да бъде наричан човек - монадата (както казва Shiniasu), Висшият Аз (както казваш ти), или личността (както би казал някой материалист).

3. Кой натрупва и отработва карма (= е подвластен на кармичния закон) - личността (както казвам аз), или Висшият Аз (както казваш ти).

По втория въпрос: много духовни учители подчертават, че трябва да се идентифицираме не с нисшата, а с висшата съставка, даже един американски астролог-езотерик беше съчинил стихотворение-мантра в смисъл: аз имам физическо тяло, емоции и ум, но не съм никое от тях, аз съм душата. Но това е труднопостижимо предвид на обстоятелството, че центърът на съзнанието на почти всички земни хора се намира във физическия мозък. Аз бих казал, че на сегашния етап е добре да гледаме на себе си комплексно и балансирано, без да омаловажаваме или фаворизираме някоя от съставките на конструкцията личност-душа-дух.

Старая се да се разнообразявам в изговора, затова редувам синонимите. Не винаги слагам пред човек прилагателното земен, но имам предвид точно това.

По третия въпрос: не помня какво е казал Макс Хайндел, но Тибетеца (един от Бялото Братство, наричан Вестителят на Учителите, понеже знае повече относно лъчите и планетарните йерархии в слънчевата система от колегите си - за сведение на Sound) казва, че Висшият Аз: 1. Няма индивидуална съдба; 2. Влага в личността минимален обем от себе си: 3. В някои периоди се интересува от личността повече, в други - съвсем малко. Всичко това, плюс становището на още много автори, че (най-малко) в причинния свят, където той живее, вече няма дуалност, ме кара да възприема становището, че подвластна на кармата е само личността. Явно не съм бил достатъчно прецизен в цитираното изложение и трябва да го допълня, но от друга страна отделеността на Висшия Аз от личността се подразбираше от утвърдителния ми отговор на твоя въпрос за пускането й от него да прави каквото си иска.

И накрая, за сведение на Sound - един цитат от Тибетеца:

Законът за карма е най-удивителният закон в системата, който обикновеният човек не може да обхване по никакъв начин, защото, ако се проследи към основния му корен и многото разклонения, човек достига до положение, при което е необходимо да борави с причини, предшестващи слънчевата система, а тази гледна точка може да се схване успешно само от посветен от висок ранг.

Поправка: Написаното за Тибетеца като член на Бялото Братство е за сведение най-вече на attj.

2. Земният човек е троен дух вътре-живеещ (или обитавщ) тройно тяло от различни по плътност материи (впрочем, енергията също е материя). Нивата, сферите, световете, както и да ги наречем (realms) се проникват, как да го кажа, един във друг са.

3. Кой натрупва и обработва карма - мозъкът или себе-съзнането т.е. Духът? И не се знае точно къде е седалището на съзнанието. Търсят го в мозъка, но било трудно начинание, защото самото съзнание търсило себе си.

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

...

Честно казано, това звучи изключително много юдейско, и милостта, и господарите на кармата, са баш кореняци евреи. :Д Някой живеел добре - чакай да му сипем провали, та да изплаща лихвите и то как: като просто се примири. 

Милостта е разбиране, кармата се изплаща чрез разбиране, осъзнаването произтича от разбиране - къде е разбирането? Няма разбиране, има само примиряване - примиряването, в което няма разбиране, отнема достойнството.

2. Земният човек е троен дух вътре-живеещ (или обитавщ) тройно тяло от различни по плътност материи (впрочем, енергията също е материя). Нивата, сферите, световете, както и да ги наречем (realms) се проникват, как да го кажа, един във друг са.

3. Кой натрупва и обработва карма - мозъкът или себе-съзнането т.е. Духът? И не се знае точно къде е седалището на съзнанието. Търсят го в мозъка, но било трудно начинание, защото самото съзнание търсило себе си.

Така е, проникват един в друг. А енергията също е материя, но ... сгъстена повече или по-малко. Докато материята, струва ми се, не може да се "изтънчи" дотолкова, че да се превърне в енергия.

Себесъзнанието трупа и отработва карма, но - по мое мнение - само докато се намира в мозъка, астралното и менталното тела. Ами да го търсят учЕните - това им е работата.

Преди 30 века е имало невероятен бум по света на будни умове - кеф ти древна Гърция, кеф ти Индия, философия, наука, изкуство, религия и изобщо във всички сфери е имало завидна креативност и иноваторство.

А нима сега не е така ? Дори много повече от тогава

И защо намеси гърците - тия любители на малки момчета и мъжката любов ?

Колко много луди и болни хора имало, а аз чак сега научавам - покрай сестра си....  Иначе не бих влязъл въобще в подобни теми...  Защо нe си признаете кой в коя секта се е самозаблудил? Ще е по-интересно за всички.   

Редактирано от attj (преглед на промените)

Честно казано, това звучи изключително много юдейско, и милостта, и господарите на кармата, са баш кореняци евреи. :Д Някой живеел добре - чакай да му сипем провали, та да изплаща лихвите и то как: като просто се примири. 

Милостта е разбиране, кармата се изплаща чрез разбиране, осъзнаването произтича от разбиране - къде е разбирането? Няма разбиране, има само примиряване - примиряването, в което няма разбиране, отнема достойнството.

Не думай - настроен съм много скептично към еврейската вяра. Йехова за мен е масов убиец. Наскоро попаднах в интернет на изявлението на един равин, който в прав текст се хвалеше, че евреите са успели да наложат техния племенен бог за върховен бог на голяма част от човечеството.

В моя хипотетичен пример героят не е запознат с учението за кармата, че да разбира защо му се случва това или онова, и така да си издейства милост.

Колко много луди и болни хора имало, а аз чак сега научавам - покрай сестра си....  Иначе не бих влязъл въобще в подобни теми...  Защо нe си признаете кой в коя секта се е самозаблудил? Ще е по-интересно за всички.   

Относно самозаблуждаването на атеистите могат да бъдат цитирани стадо видни учени, начело с Айнщайн.

Редактирано от Admetos (преглед на промените)

А нима сега не е така ? Дори много повече от тогава

Много повече- много по- малко: все е в рамките на статистическа грешка. Съществената разлика е само една - преди векове, колкото и да са опитвали, то е било изключително трудна, дори и невъзможна задача, човечеството да се самоизтреби. Сега е изключително лесно и вече не само проповедниците пророкуват края на света, ами и науката така предвижда нещата.

...

Че къде е разликата, с кланящите се на Йеховата - пак няма разбиране, само примиряване. Дали ще обвиниш Йехова за масов убиец или господарите на кармата - то е все едно.

Не думай - настроен съм много скептично към еврейската вяра. Йехова за мен е масов убиец. Наскоро попаднах в интернет на изявлението на един равин, който в прав текст се хвалеше, че евреите са успели да наложат техния племенен бог за върховен бог на голяма част от човечеството.

В моя хипотетичен пример героят не е запознат с учението за кармата, че да разбира защо му се случва това или онова, и така да си издейства милост.

Относно самозаблуждаването на атеистите могат да бъдат цитирани стадо видни учени, начело с Айнщайн.

Аз съм атеист и не се заблуждавам в нищо...   А Вас Ви считам за много странни хора.    Вярвате в глупости, които Ви харесват.   Бъдете здрави!!!

Ето един изглеждащ ми логичен сценарий за случай, по-различен от онова, което беше посочено вече от Shiniasu и Sleda (милостта към разкаялия се грешник):

Живее в наше време добър и честен млад мъж, който благодарение на упорития си труд е натрупал състояние, построил си е къща като на Бойко Борисов и се е оженил по любов. Някога преди него по реинкарнационната верига обаче са живели алчен лихвар-мошеник, сериен убиец на жени и пироман. Господарите на кармата са решили по неведоми за мен причини, че точно нашият праведник трябва да изкупи греховете на тримата. За начало губи почти всичките си спестявания във финансова пирамида. След няколко години умира от бързоразвиващ се рак любимата му съпруга. Тогава Господарите на кармата се самосезират и разглеждат поведението на мъжа след сполетелите го нещастия. Има два главни варианта:

1. Мъжът се ожесточава от незаслужените страдания и започва да си отмъщава - наема мутри да тормозят фараона, откраднал парите му и лекарите, неуспели (според него) да спасят съпругата му. Господарите на кармата решават, че не е това правилното поведение и той трябва - казано библейски - да изпие до дъно горчивата чаша - като изгори в пожар хубавата му къща.

2. Мъжът се примирява със загубите, не предприема нищо срещу фараона и лекарите, и става доброволец в Червения кръст. Господарите на кармата решават, че е постъпил достойно и може да се отмени оставащото трето наказание.

Смятам, че законът за милостта може да надделее над закона за кармата и по подобен:D

Зряла карма или съдба, от предишни животи и често обвързана в причинно следствени връзки с други хора, не от неговата инкарнационна верига, по твоему, не може да се опрости. Тя трябва да се изстрада. Може да се прости и заличи карма създавана в настоящия живот, точно поради това че може да се РАЗБЕРЕ грешката, както казва Саундчо.

Когато човек прости на друг, който го е наранил по някакъв начин и не му отмъщава, той прекъсва причинно-следствена верига зародила се някога в предишни животи и слага край на тази карма. Затова нашия Спасител Христос казва: като те ударят по едната буза, подложи и другата.

"Господарите на кармата" не се намесват така по време докато човек живее на земята - преди да се прероди му се представят варианти на живот с отработване на зряла карма, която пак казвам, си е негова натрупана карма а не на някой друг, той има право на избор. След това живее живота си както намери за добре. Затова напреднали в еволюцията човеци избират често тежък труден живот, за да отработят колкото се може повече карма.

Преди да се прероди човек, той с помощ, строи в горната половина на менталния свят (свят на абстрактната мисъл, точно на границата между материята и чистия дух) АРХЕТИП от веществото/материята на този свят, който е програмиран, ако може да се каже така, да вибрира толкова време, колкото е продължителността на предстоящия живот. Ами ние сме в този архетип, като се изтощи и спре и...предаваме Богу дух.

Че къде е разликата, с кланящите се на Йеховата - пак няма разбиране, само примиряване. Дали ще обвиниш Йехова за масов убиец или господарите на кармата - то е все едно.

Разликата е огромна: Господарите на кармата не карат хора от подопечния си етнос да избиват масово хора, вкл. от същия този етнос.

Има единствено обективна реалност в единствения човешки живот - какви прераждания фантасмагорирате!?   Какъв бог?   Зряли глупости има при Вас!  Вие сте заблудени хора...

Зряла карма или съдба, от предишни животи и често обвързана в причинно следствени връзки с други хора, не от неговата инкарнационна верига, по твоему, не може да се опрости. Тя трябва да се изстрада. Може да се прости и заличи карма създавана в настоящия живот, точно поради това че може да се РАЗБЕРЕ грешката, както казва Саундчо.

Когато човек прости на друг, който го е наранил по някакъв начин и не му отмъщава, той прекъсва причинно-следствена верига зародила се някога в предишни животи и слага край на тази карма. Затова нашия Спасител Христос казва: като те ударят по едната буза, подложи и другата.

"Господарите на кармата" не се намесват така по време докато човек живее на земята - преди да се прероди му се представят варианти на живот с отработване на зряла карма, която пак казвам, си е негова натрупана карма а не на някой друг, той има право на избор. След това живее живота си както намери за добре. Затова напреднали в еволюцията човеци избират често тежък труден живот, за да отработят колкото се може повече карма.

Преди да се прероди човек, той с помощ, строи в горната половина на менталния свят (свят на абстрактната мисъл, точно на границата между материята и чистия дух) АРХЕТИП от веществото/материята на този свят, който е програмиран, ако може да се каже така, да вибрира толкова време, колкото е продължителността на предстоящия живот. Ами ние сме в този архетип, като се изтощи и спре и...предаваме Богу дух.

Това е твоята трактовка на кармичния и реинкарнационния механизми, с която, както стана ясно по-рано, не съм съгласен.

Има единствено обективна реалност в единствения човешки живот - какви прераждания фантасмагорирате!?   Какъв бог?   Зряли глупости има при Вас!  Вие сте заблудени хора...

Бихме могли да кажем същото за теб - blinded by science, от големите претенции на официалната наука, че е все и вся, въпреки неспособността й да обясни много явления, които окултната наука е обяснила отдавна.

Много от нещата за които говорите, нямат нито логическо, нито смислено обяснение, нито пък има някакво доказателство за тях.
Чисто и просто бълнувания и фантасмагории на разни езотерици и окултисти...

...

Taка или инак убийствата, масови или не, са налице - кой, кого,какво кара, не знам, но изведнъж всеки се оправдава за същите. Яхвето убива жена ми, за да изпита вярата ми - господарите на кармата я убиват, за да изплатя аз ,някакъв си дълг. И в двата случая, това било "справедливост" ....... която обикновеното човешко същество, примерно в мое лице, не може да разбере и за това му остава само да се примири.

....

Може би не са разбрали добре езотериците, които са чели.

Много от нещата за които говорите, нямат нито логическо, нито смислено обяснение, нито пък има някакво доказателство за тях.

Чисто и просто бълнувания и фантасмагории на разни езотерици и окултисти...

И аз бих могъл да говоря, при това с конкретни примери. за бълнувания и фантасмагории на разни верски фанатици, които могат само да цитират една книга, и то без да проумяват. че така фактически си вкарват ефектни автоголове, но не употребявам подобни квалификации. Въпрос на култура.

И това е възможно...

И аз съм чела някои езотерици, но не съм попадала на толкова объркани идеи.

И аз бих могъл да говоря, при това с конкретни примери. за бълнувания и фантасмагории на разни верски фанатици, които могат само да цитират една книга, и то без да проумяват. че така фактически си вкарват ефектни автоголове, но не употребявам подобни квалификации. Въпрос на култура.

И къде тук видя квалификации?

Изказах чисто и просто мнението си на база нещата които говорите. Обяснявате неща, които нямат логическо обяснение, нито пък някаква логическа последователност. Не знам как помните такива объркани идеи, или пък просто си ги натъкмявате.

Ако не си ги натъкмявате, дайте цитати с обясненията на някой езотерик или окултист , който твърди тези неща

Taка или инак убийствата, масови или не, са налице - кой, кого,какво кара, не знам, но изведнъж всеки се оправдава за същите. Яхвето убива жена ми, за да изпита вярата ми - господарите на кармата я убиват, за да изплатя аз ,някакъв си дълг. И в двата случая, това било "справедливост" ....... която обикновеното човешко същество, примерно в мое лице, не може да разбере и за това му остава само да се примири.

Момент, кой казва, че и в двата случая това било справедливост?! Погледни по-назад и ще видиш как се съгласявам с теб, че законът за кармата не е справедлив от гледище на земния човек.

Тук, с малко изключения, култура няма.

И това е възможно...

И аз съм чела някои езотерици, но не съм попадала на толкова объркани идеи.

И къде тук видя квалификации?

Изказах чисто и просто мнението си на база нещата които говорите. Обяснявате неща, които нямат логическо обяснение, нито пък някаква логическа последователност. Не знам как помните такива объркани идеи, или пък просто си ги натъкмявате.

Ако не си ги натъкмявате, дайте цитати с обясненията на някой езотерик или окултист , който твърди тези неща

Мнението ти, за чисто не знам, но май наистина е просто. Ти си го каза...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.