Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сектите - как да ги разпознаваме, как да се пазим, какво правят те

Featured Replies

:lol6:

• Отговори 675
  • Прегледи 138,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 2 часа, Anjel Dimitrov написа:

като изключим католическата,защото там наистина се опитват да помогнат безкористно въпреки ,че и те работят по въпроса да крият тайната на общение с Господ.

Като оставим настрана липсата на съответствие между тезиса и това, което следва (то не е доказателство на тезиса, а някакво възражение, което по-скоро го опровергава), то не схванах в какво се състои безкористността на католическата църква, която е една от най-политизираните религиозни институции и дори си има своя държава, разузнаване, банка и т.н.

преди 2 часа, Anjel Dimitrov написа:

Но ,знаете ли след като се върнах от отвъдното,рабрах

Мда... И как е там? В отвъдното имам предвид.

преди 2 часа, scepsis108 написа:

И как е там? В отвъдното имам предвид.

що питаш

на 3.03.2017 г. в 12:46, Anjel Dimitrov написа:

Прочети книжката ми ,,До отвъдно и обратно".

Прочетох я. От чисто научен интерес, така да се каже, но малко на верев. Добре. Ангеле, едва ли някой може да те разубеди вече от твоите "очевидни" и доказани с опит истини за смъртта, бога и т.н. ... обаче имам един въпрос, понеже не внимавах съвсем в края на трактата: баба ти Вера по каква причина те е попитала точно това преди да умре - кой бог си видял, Добрия или Лошия? Може би не сте имали време да се изясните. Тя е имала някакво основателно опасение жената, вероятно. 

Значи викаш, Бог ти се явил точно във вида, в който си очаквал? Колко изненадващо :rolleyes: Беше ирония. Като казах от научен интерес имах предвид, че книжката ти може да бъде изучавана като енциклопедия на почти всички заблуди около религията, събрани в един човек. 

С последното не намеквам нищо лошо за теб лично, просто според мен си имал лошия късмет да си затвърдиш някакви напълно изметнати мотивации и схващания. Защото има други, които пък са много просветени и не страдат в теоретично отношение от грешки, а въпреки това може да са говеда, и то в по-лекия случай. 

преди 2 часа, witness написа:

С последното не намеквам нищо лошо за теб лично, просто според мен си имал лошия късмет да си затвърдиш някакви напълно изметнати мотивации и схващания. Защото има други, които пък са много просветени и не страдат в теоретично отношение от грешки, а въпреки това може да са говеда, и то в по-лекия случай. 

Тъй като посоката, в която тръгна темата, ми е интересна, а също защото не се е мяркала скоро онази "висококултурна" потребителка, заради която на времето заявих, че напускам темата, си позволявам да се включа отново. И аз значи съм от евентуалните говеда - също съм се върнал от оня свят, теоретично съм прилично подготвен, а в една от частните окултни науки имам 35-годишна практика. Не съм чел книгата на Ангел, но доколкото разбрах от коментарите, той се е ограничил в контактите си само до вероизповеданията (по-горе посочих защо за мен "вероизповедание" е по-малообхватно понятие от "религия"), което смятам за грешка - в читавите духовни учения се съдържат освен ценни космологични и космогонични сведения (които официалната наука възприема с по-голямо или по-малко закъснение), също и отговори на екзистенциални въпроси, в т.ч. как да се помага.

преди 7 часа, witness написа:

Значи викаш, Бог ти се явил точно във вида, в който си очаквал? Колко изненадващо :rolleyes: Беше ирония. Като казах от научен интерес имах предвид, че книжката ти може да бъде изучавана като енциклопедия на почти всички заблуди около религията, събрани в един човек. 

А при други - бог им се явява в друг "вид". Ама някак си все им е някак "познат"... И си говорят с него, приемат мисии, идват от "отвъдното"...
Животът е труден, много хора не могат да се справят с проблемите и възникването на психични травми. С религиите, и всякаквите форми на лични или колективно приети "приказки" за живота, човека, всепената... е толкова човешко да присъства и толкова нужния на такива хора "бог"... Толкова нужен, вида няма значение, приказките - също. На едни места - едни приказки за бог и за "тия дето му служат". За тях това е истина. За други места или други хора - друга приказка, друг вид бог, пак да му служат, да се ползва да ги крепи, да имат толкова важната за тях колективна универсална конвенция... И всичко само защото е една невронна защитна игра - защото когато с Живота не може да се справи което и да е човешко същество, то се приплъзва несъзнателно в "приказка" за живота. Докато замести ЖИВОТА, с приказка за него. А тя може да се нагласи, нагоди, нарисува, да се разпространява - каквато е изгодна, защитна, нужна... и най-важното - да носи толкова търсената полза.

преди 7 часа, witness написа:

че книжката ти може да бъде изучавана като енциклопедия на почти всички заблуди около религията, събрани в един човек.

Според кого - са "заблуди" и според кого - са "истини"? Щото и "изучаването"... не е лесна работа, нужно е първо кураж за готовност да изоставиш всички видове приказки. ЧЕстно - ти самата в състояние ли си? Не се заяждам, не иронизирам - съвсем сериозен личен въпрос. Твоя работа е доколко, как или дали - ще отговориш. По принцип - това е въпрос от тия - за собствена работа, пред отговорностите на собствения живот... Би трябвало всеки, който претендира за "наука" и "изучаване" да е направил "отговора" за себе си... А хич не е лесна работа... !!!

Всички идваме от света на приказките, защото това е направо втъкано навсякъде в битието на ХОМО. Най-голямото предизвикателство в битието на същия, е да стигне нужната психична индивидуална зрялост - за започне да прави разлика между "ЖИВОТ" и Приказката за ЖИВОТА. Никъде, сред никоя човешка култура или цивилизация, през която и да е география или история, няма оставена следа за колективно битие, при което да липсва напълно "ПРИКАЗКАТА", до степен че и до днес, дори в информационния век, приказките продължават да изпълняват своята си функция на "шелтер". И продължава да се прави всичко възможно приказките за живота сред които ХОМО се е научил да преживява и да ги нарича "битие" да се създават, изменят, приемат, насаждат. До степен че самата идея да се отнеме приказката на някого или някои... вече граничи със "смърт". И се надигат битките за оцеляване. Нужната лъжа, винаги е побеждавала която и да е ИСТИНА, само заради едно еднично простичко нещо - ползата. Ефтината, лесната, простата ПОЛЗА!

И нещо важно - за уточнение:

Ако някой е ходил до "друг свят", ако смята че му достига "банален здрав разум", нека опита въпроси към "себе си" - нещо от рода - защо е нужно да прескачам по "световете". Какво наричам "свят" и кое всъщност се нарича "отвъд"... Ей такива простички неща. А очевидно че при липсата на въпросния практицизъм, или неговата неуместност, направо се правят окултни практики, пишат се книги... Разбира се - днешно време, да си незабелязан за толкова нереализирани люде, е въпрос на драма и толкова напират да си нарисуват в приказката си за света и себе си, липсващата иначе "самозначимост". А сбърканото е, когато същата липсваща самозначимост се търси чрез толкова изтърканите и повторяемите модели на компенсации ... НО това вече не е за "народни форуми"...

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 6 часа, _ramus_ написа:

Ако някой е ходил до "друг свят", ако смята че му достига "банален здрав разум", нека опита въпроси към "себе си" - нещо от рода - защо е нужно да прескачам по "световете". Какво наричам "свят" и кое всъщност се нарича "отвъд"... Ей такива простички неща.

Наистина са прости въпросите и отговорите на тях също могат да бъдат прости. Относно нуждата: преди всичко е нужно да се уточни има ли такава, или ходенето е било по принуда. Относно определението на "отвъдно": в езотериката се прави ясна диференциация между световете в зависимост от степента на плътност на мтерията (субстанцията) и от броя на измеренията.

:)

преди 34 минути, Admetos написа:

в езотериката се прави ясна диференциация между световете в зависимост от степента на плътност на мтерията (субстанцията) и от броя на измеренията.

Ама ти къде си в цялата работа. Иначе всички народни последователи се крият зад сентенции - науката каза, учените направиха... А ти - също хитро се скри зад "езотериката". Тя Езотериката сред такива "езотерици" точно това й е ролята - да предложи платформа за приказките им.

А в твоята приказка има и друг интересен елемент - принуда. Значи и "прескачането по световете" можело по принуда. Кофти работа - от свят в свят - и то по принуда... :) Нещо като "пчеличката Мая, ама с чип и дистанционно, стоящо тайно за нея в някого... само натиска копчетата и тя - от свят на свят...  Шегувам се, и да - иронизирам го. Толкова много хора са загубени из "сенките и отраженията" (си). И се страхуват... и търсят сламката за вкопчване, каквато и да е тя.... Оттам - при човека идва защитния механизъм - да бяга от една неудобна "реалност", в друга... Но всяка реалност - е там в психичното, "в главичката".

И също нещо банално - всички хора, условно всяка вечер "прескачаме по световете"... НАСЪН!!! Аз лично "прескачам" откакто се помня - силни реални сънища, пренаситени с всички нужно за да са еквивалентни на "свят" и "реалност". Обаче - все някога излизам и се "връщам" там, дето са ми "краката", макар че "и насън скачам, летя, тичам - уж с крака, ръце... " Истории всякакви, земни - неземни - езотерични или абсурдни... Мога да ги накича с всякакви интелектуални "цапаници" от блясък и форми. И все пак - има една "реалност" в която имам тяло. И през него имам контакт с "физическа реалност". Да - твърде скучно, банално, твърде мудно, бавно, твърде ограничително. И... понякога твърде страшно, болезнено, тягостно... Обаче - върши работа за изследване, осмисляне... и осъзнаване. 

-------------

А иначе - сънища - безкрайни, колкото им трябват на Сънуващите, за да нагодят с цел да контролират своята си версия на "битие" и екзистенция. Това, всъщност, е вече "ЖИВОТ"а. Ако на някой такъв му кажеш - какво ще се случи ако поне за минута ти отнемат всички сънища, приказки, изживявяния, копнежи, мечти, блянове... Какво ще остане... и най-важното - КОЙ ЩЕ ОСТАНЕ... като за сънуващия спирането на съня му е еквивалентно на смърт, на умиране. И между другото - готов е тялото му да умре... но приказката и сънуването й - никога. Дотам всичко това е омесено - сънуващ и сън - сляти в единството и подредени от несъзнаваното, дълбоко сред всеки ХОМО.

Невронните игри за защита и оцеляване са най-сложната материя за изучаване, но как да изучиш нещо, което "е извън периметъра на описание на битието", което е някъде "в зоната на здрача"... Което дърпа конците, тайно и невидимо и куклата, закачена на тия конци, й остава само да съставя обяснения защо се "движи" и да придава на тия "движения" блясъка на несъществуваща интелигентност...

Първо се иска кураж - за същинската честност. ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СЪНУВАМ... И че - всеки сънуващ, е отговорен за сънуването си, защото той е автора, той е режисьора, сценариста, зрителя, актьорите... той е всичко сред собствената си пиеса, сред собствения си "театър на сенките". Дори когато за "сценария" е нужна "принуда" - принуда се изиграва...

Това пише ли го сред "езотериката"... :) или тя е само параван, да "обяснява" и дето да се употреби удобно когато е нужно някому?

Защо всички религии и вярвания са секти ли (част от цялото) ? Защото :

".....И като видя , че наоколо Му е тъмнина , Човек създаде бог по собствен образ и подобие . Бог да служи на Човека , в собствена Му угода и да осветява пътищата Му неведоми...."    Из "Моята Библия".. .:)

Кому и какво тук не е ясно ? Толкова е просто , че не е за вярване .  Истина е ! Вярвайте ми ....! :lol6:

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 1 час, _ramus_ написа:

Под "принуда" имах предвид (най-често еднократното, а не повторяемо - както се шегуваш) пренасяне на съзнанието в по-горен носител по време на клинична смърт или дори само дълбока кома. А за класифицирането на сънищата от окултно гледище съм писал статия - ако желаеш, мога да я кача в тукашния си блог. За прехода между световете пък имам есе, озаглавено многозначително "Бягство или преход?".

преди 11 минути, Admetos написа:

Под "принуда" имах предвид (най-често еднократното, а не повторяемо - както се шегуваш) пренасяне на съзнанието в по-горен носител по време на клинична смърт или дори само дълбока кома. А за класифицирането на сънищата от окултно гледище съм писал статия - ако желаеш, мога да я кача в тукашния си блог. За прехода между световете пък имам есе, озаглавено многозначително "Бягство или преход?".

Добре си измислил твоя бог - в твоя угода и да осветлява пътищата ти неведоми....Имаш нужда ! Че е голяма тъмнина у канчето ти и наоколо...Но ти е глупав подхода - никого не е довел до нещо свястно .Просветна ли ти ? ....:)

преди 2 минути, by_chechi написа:

Добре си го измислил твоя бог - в твоя угода и да осветлява пътищата ти неведоми....че е голяма тъмнина у канчето ти....:)

Кой е моят бог не знаеш, така че не би трябвало да твърдиш поне това, че съм си го измислил - може да приемам Иисус, Яхве, Аллах, Брахма, Маниту и т.н., а за всички тях се приказва много преди да се самоосъзная като хомо сапиенс.

преди 1 час, Admetos написа:

Кой е моят бог не знаеш,

Не ми и трябва ! Много по-умни от теб са го измисляли и по най-различен начин - резултатът е същия .....Защото :

Трябва -> Може -> Искам -> Правя.... е Пътят на Знанието , а не поставяйки Искам на първо място измисляйки.....но според писаното от теб , това не е за твоята глава . Търсиш лесни отговори на трудни въпроси , чрез измисляне и/или папагалене - така е най-лесно....! Трябва (от там се започва ! ) много повече да се потрудиш за Знания - Homo Faber ,  че да можеш да се осъзнаеш като Homo Ludens ! Чак след това можеш да се осъзнаеш и като Homo Sapiens ! .....Друг е въпросът дали искаш и дали ще го правиш.....

Сега просто нямаш достъп до представата какви глупости си измисляш.....В това отношение с нищо не мога да ти помогна....Вярвай си ! Все е нещо , от колкото нищо . За това са и религиите (сектите) - за всекиго по нещо , според потребностите ......

Вярата е необходима - трябва ! Замества незнанието , нищото ! Осветлява пътищата ти неведоми ! Иначе - в лудницата ! То , и само с Вяра - пак там ! Неадекватници ... :)

Знание и Вяра е цялото , единството на противоположности - според едното е другото.....(за тези които знаят и разбират) 786096.gif

......преди се е криел в облачета или ядял и пиел на Олимп .  Днес някъде извън Космоса Го търсят . А Той е в главите ни - каквото си Го измислим !......:)

преди 2 часа, Admetos написа:

Под "принуда" имах предвид (най-често еднократното, а не повторяемо - както се шегуваш) пренасяне на съзнанието в по-горен носител по време на клинична смърт или дори само дълбока кома.

Виж, приятелю. С такива "есета" е пълно навсякъде - включително и в тоя форум, вероятно и някъде из блоговете. Такива есета са изпълнили толкова човешки животи... откакто ги има хората. Нито сънищата, нито езотеричните стъкмистики. Какво есе си написал, след като си нагласил съвсем преднамерено как "съзнанието се пренася в "по-горни носители"... И то точно - в "клинична смърт или дълбока кома".... Твърде е предсказуемо - тя колежката по-горе го написа... Просто приказката ти не само ти е по-важна. Тя вече е станала "живота" ти.

Ти за езотериката може много да си си наливал инфо, но ако не го беше намерил, да ти пасне на сценария, щеше да си нагласиш друго. Просто ... най-нужни са "обясненията" и системите от тях, защото ако не намериш своят ти нужен вариант се изправяш лице в лице пред един друг вариант... при който ужаса е вграден във всеки от нас... То от "този вариант" всички се състезаваме кой колко "далеч и за колко време ще избягаме" от него... ... Сещаш ли се кой е? Защото... всички се сещаме кой е - по нас самите....

Иска се... много кураж... дори за да си го признаеш. Но... от друга страна - това е единствената отправна точка, от която можеш да поемеш по същинския път към себе си. Защото всички пътища към "себе си", минават отвъд "приказката за мен и живота" и това е уж... единствената "цена"... Ти, приятелю още си твърде далеч, за да се "бъркаш в джоба, за да се прежалиш да я плащаш". Това не е присъда, но си удължаваш сам и без това един път през вечността... Но пък... кой съм аз че да ти преча на изборите...

преди 2 часа, by_chechi написа:

Не ми и трябва ! Много по-умни от теб са го измисляли и по най-различен начин - резултатът е същия .....Защото :

Трябва -> Може -> Искам -> Правя.... е Пътят на Знанието , а не поставяйки Искам на първо място измисляйки.....но според писаното от теб , това не е за твоята глава . Търсиш лесни отговори на трудни въпроси , чрез измисляне и/или папагалене - така е най-лесно....! Трябва (от там се започва ! ) много повече да се потрудиш за Знания - Homo Faber ,  че да можеш да се осъзнаеш като Homo Ludens ! Чак след това можеш да се осъзнаеш и като Homo Sapiens ! .....Друг е въпросът дали искаш и дали ще го правиш.....

Сега просто нямаш достъп до представата какви глупости си измисляш.....В това отношение с нищо не мога да ти помогна....Вярвай си ! Все е нещо , от колкото нищо . За това са и религиите (сектите) - за всекиго по нещо , според потребностите ......

Вярата е необходима - трябва ! Замества незнанието , нищото ! Осветлява пътищата ти неведоми ! Иначе - в лудницата ! То , и само с Вяра - пак там ! Неадекватници ... :)

Знание и Вяра е цялото , единството на противоположности - според едното е другото.....(за тези които знаят и разбират) 786096.gif

......преди се е криел в облачета или ядял и пиел на Олимп .  Днес някъде извън Космоса Го търсят . А Той е в главите ни - каквото си Го измислим !......:)

И какви глупости си измислям?! Можеш ли да дадеш конкретен пример, или само голословиш?

Ако намекваш,че при мен вярата замества незнанието, ще те разочаровам. Още отпреди няколко години в няколко сайта (може би и в този - не помня вече) съм поместил мое собствено определение (базирано върху разграничението между езотерика и окултизъм, направено от Бенджамин Крийм), а именно:

Езотериката представлява философия на еволюционния процес, включваща науката за енергиите, управляващи този процес - окултизма, и произтичащата от окултнонаучните знания вяра в божественото направляване на еволюцията.

преди 15 минути, Admetos написа:

Езотериката представлява философия на еволюционния процес, включваща науката за енергиите, управляващи този процес - окултизма, и произтичащата от окултнонаучните знания вяра в божественото направляване на еволюцията.

направо всички сме смаяни... от това... "изключително ТВОЕ, собствено определение. А смешната част е в края му - окултно научни знания... и вяра в божественото направляване... Те така - Знанията и Вярата направо са близнаци при теб - еднояйчни. Дори в "твоето собствено определение" не си успял да ги "различиш". Но все пак добрата новина - спокойно. Тия, дето сънуват приказки това им е най-големия проблем - защото знанията им служат на вярата. А вярата и сънуването на сънища са две проявления изключително взаимнообвързани - нещо като двете страни на една и съща монета. Дотам че става като "кажи ми в какво, кое и как вярваш... за да ти кажа какъв ти е съня, дето сънуваш". И по тях се описваш КОЙ СИ ТИ - (сънуващия).

Хората на ПОЗНАНИЕТО се различават по това, че самите те са готови да жертват удобството да вярват - в каквото и да било. Както се вижда - единици на фона на двуцуфрено число милиарди - за няколко хилядолетия човешка история... И още нещо - има смислов и логически проблем в самата идея на "еволюцията"... Но има време, ще стигнеш и дотам... все някога, някак си... 

преди 56 минути, _ramus_ написа:

Виж, приятелю. С такива "есета" е пълно навсякъде - включително и в тоя форум, вероятно и някъде из блоговете. Такива есета са изпълнили толкова човешки животи... откакто ги има хората. Нито сънищата, нито езотеричните стъкмистики. Какво есе си написал, след като си нагласил съвсем преднамерено как "съзнанието се пренася в "по-горни носители"... И то точно - в "клинична смърт или дълбока кома".... Твърде е предсказуемо - тя колежката по-горе го написа... Просто приказката ти не само ти е по-важна. Тя вече е станала "живота" ти.

Ти за езотериката може много да си си наливал инфо, но ако не го беше намерил, да ти пасне на сценария, щеше да си нагласиш друго. Просто ... най-нужни са "обясненията" и системите от тях, защото ако не намериш своят ти нужен вариант се изправяш лице в лице пред един друг вариант... при който ужаса е вграден във всеки от нас... То от "този вариант" всички се състезаваме кой колко "далеч и за колко време ще избягаме" от него... ... Сещаш ли се кой е? Защото... всички се сещаме кой е - по нас самите....

Иска се... много кураж... дори за да си го признаеш. Но... от друга страна - това е единствената отправна точка, от която можеш да поемеш по същинския път към себе си. Защото всички пътища към "себе си", минават отвъд "приказката за мен и живота" и това е уж... единствената "цена"... Ти, приятелю още си твърде далеч, за да се "бъркаш в джоба, за да се прежалиш да я плащаш". Това не е присъда, но си удължаваш сам и без това един път през вечността... Но пък... кой съм аз че да ти преча на изборите...

Приятелю, не съм нагласил аз тезата, че "съзнанието се пренася в "по-горни носители"... И то точно - в "клинична смърт или дълбока кома". Това от памтивека се твърди от знаещите. Предполагам, че са ти известни стадата примери за хора, които в такова състояние са преживели и запомнили ситуации, които са необясними за официалната наука. И тъй като - както вече споменах, съм подобен случай - да, потърсих обяснение, и намерих логично и разумно такова в езотеричната литература. Обяснение, което нямаше да намеря нито в елементаристките постановки на вероизповеданията, нито в недоказаните хипотези на официалната наука. Съгласен съм, че се изисква кураж, за да се справи човек с евентуалния ужас. Но нали точно за хората, върнали се от оня свят, се твърди от изследователите на тази материя, че след връщането са станали едва ли не неуязвими за всякакви стресове. Смятам се за потвърждение на горното твърдение. Освен това в хороскопа ми има силна благотворна връзка между светилата, което, накратко казано, означава хармоничност на личността, липса на конфликт между съзнание и подсъзнание. Така че - "шапка на тояга" и "а нам всё равно".

преди 22 минути, _ramus_ написа:

направо всички сме смаяни... от това... "изключително ТВОЕ, собствено определение. А смешната част е в края му - окултно научни знания... и вяра в божественото направляване... Те така - Знанията и Вярата направо са близнаци при теб - еднояйчни. Дори в "твоето собствено определение" не си успял да ги "различиш". Но все пак добрата новина - спокойно. Тия, дето сънуват приказки това им е най-големия проблем - защото знанията им служат на вярата. А вярата и сънуването на сънища са две проявления изключително взаимнообвързани - нещо като двете страни на една и съща монета. Дотам че става като "кажи ми в какво, кое и как вярваш... за да ти кажа какъв ти е съня, дето сънуваш". И по тях се описваш КОЙ СИ ТИ - (сънуващия).

Хората на ПОЗНАНИЕТО се различават по това, че самите те са готови да жертват удобството да вярват - в каквото и да било. Както се вижда - единици на фона на двуцуфрено число милиарди - за няколко хилядолетия човешка история... И още нещо - има смислов и логически проблем в самата идея на "еволюцията"... Но има време, ще стигнеш и дотам... все някога, някак си... 

Напротив: достатъчно ясно посочвам, че вярата е СЛЕДСТВИЕ от познанието. Познание именно за бога и сътворената от него вселена - до най-малките й градивни частици. Относно сънуването на сънища вече стана дума.Има си критерии за това, дали даден сън е на физическия мозък, дали е на етерния мозък, дали е действителна астрална проекция, дали е послание от индивидуалността към личността.

А за смайването: покорно благодаря на тези "всички"! Трогнат съм! (Щом ще се иронизираме, винаги готов!)

Вече те попитах - ти къде си в цялата работа... Работата е там, че ти си навсякъде в цялата работа, но си го направил да е невидимо за теб. Направил си го да има достоверност, скрито я зад "памтивека" или "знаещите" и хората дето преживели, щото било заради "състоянието". Нищо не знаеш, нито разбираш за психичното и как мозъка може да нагласи да преживееш всичко... точно както го прави сред всяко сънуване. 

Цялата работа обаче е твърде скучна, нали. Друго си е да пишеш есета, да даваш "твои определения", да се оглеждаш през всичко това като "знаещ", понеже си намерил нужното обяснение като си отхвърлил други такива, щото били елементарни. За мен - и твоето е елементарно... и то дрънка отвсякъде. Но пък твоите обяснения не са направени от мен, за мен. Въпроса е, че твоята собствена активна роля е скрита от теб си... и то доста внимателно, последователно...

И нещо важно - ЕЗОТЕРИКАТА е дисциплина, която се занимава с реалите. За да смениш реали е нужно да се направят разни "мръдвания в главата". Как да ги направиш като по тая тема - за психичното и неговите особености си толкова бос. А и защото тази тематика е най-комплексната зона в познанието и при нея... хич не става с четене, не става с позовавания, авторитети, не става с учене и запомняне... за нагласяне на обянения към един или друг сценарий, личен или колективен. Самата наивност - представата че духовното е територия в която някой си представя как "влиза, щото знае за нея и се надува колко бил разбрал... че и даже вече преживял лично... Особено последното - щото съм преживявал, щото и толкова други са преживявяли. А си още на етапа да ти трябва 'бог", а това е относително твърде "начален", твърде ранен етап... дори за "сънуващ".

А сега да ти споделя - духовната територия започва там, където свършат ролите и значението на ПРЕЖИВЯВАНИЯТА. няма значение кои, какви. Преживяваш ли - значи че сънуваш. А щом сънуваш, значи че си конструираш езотерични сънища - нищо повече. Обаче - нали ти вършат работа. Значи че са истински. сънуваш-несънуваш - много важно - важното нали го пишеш сам кое си е...

Сам се пишеш, приятелю. Аз само те провокирах, на територия на която те няма никакъв. Оставих тук-там някои маркери, за да проверя на коя ще резонираш... И си го изписа сам...

Защото на "твоята територия" там си сред зоната на вулкана и там си много наточен - с готови назубрени или съставени картинки от колективното Лего... Но изведен отвъд менталната ти огледална зона... вече си личи кой си ако я няма защитата на проекциите ти.

Все пак го направих заради себе си, просто съм изследовател на авторите, чрез писанията им. Чета ги как се пишат сами... Само това - всички се пишем сами кои сме. Просто докато се сънуваме не сме способни да се "четем". И ти така - пишеш се, но не си в състояние да се "прочетеш"... Всъщност най-голямото предизвикателство е именно - състоянието да се прочетеш сам. Затова са малцина... статистически - почти несъществуващи. И... още нищо не знаеш за "куража"... защото не познаваш нищо от дълбокото ТЕБ... Останалото не ме интересува, то е навсякъде сред сънищата...

преди 52 минути, Admetos написа:

Напротив: достатъчно ясно посочвам, че вярата е СЛЕДСТВИЕ от познанието. Познание именно за бога и сътворената от него вселена - до най-малките й градивни частици.

да де - както вече посочих - всички се пишем сами. Автопортрета е чудесно описан...

ПОЗНАНИЕТО не му е нужен бог, приятелю - в тия думи вече няма никаква ирония. За ПОЗНАНИЕ е нужен носител на съзнание.... през който ПОЗНАНИЕТО да се екстрактира и прояви.

Познанието не е нито знаене, нито учене, нито запомняне или интелектуалничене. За ПОЗНАНИЕТО е нужен СУБЕКТ - там е зоната на индивидуалното, а в тази посока, индивидуалното, за да се разширява му е нужно да се опознава - самото то. Оттам идва смисълът на думичката САМО-ПОЗНАНИЕ - и то е само в зоната на индивидуалния аспект в човека. Научил си много, но още е както на училище - мериш се по запомненото и възпроизвеждането му... с идеята че го "разбираш". Обаче - сещаш ли се, че всъщност ти само го ползваш наготово? Няма никакъв твой принос в цялата работа... а само опити да си направиш "твои си определения". Още си в "училище", а не си сред  ЖИВОТА. Още учиш, а не се ОПОЗНАВАШ. И бъркаш кое какво е. И до голяма степен просто се оставяш на толкова обикновена колективна заблуда...  От друга страна - цялата работа е в ползата и огромната ти нужда да ползваш - каквото си припознал. А това е само проявлението - скритото е "под водата - много надълбоко"...

преди 5 минути, Anjel Dimitrov написа:

И наистина,на дали някой ще ме разубеди в моите истини.

а след като тия самия пишеш това - няма никакъв шанс "хората да приемат твоите истини", след като твоята истина е толкова дълбоко втъкана. И е истина - само за теб. А си е обикновено сънуване и потъване в него. Разбира се, че не са заблуди - но само за теб. За УИТ - си е точно както си го е написала.

Колкото до "доказателства за истинността..." работата вече е крайно объркана. Защото... си го направил "да ти върши работа, и е бетонирано с "убеждения" " колко е истинско... Форумът е пълен с такива... "примери". И се заявяват на толкова много места, през толкова много теми и коментари.

преди 3 часа, Admetos написа:

И какви глупости си измислям?! Можеш ли да дадеш конкретен пример, или само голословиш?

Всяко живо , което и да е то без изключение , съществува усвоявайки околната среда......от тук трябва да започнеш образоването си във всякакви науки . Усвоявайки околната среда , да запълниш празнините в първоначално зададената ти матрица . А тя също подлежи на изследване .....Да ! Ама наоколо е тъмнина....

Трябва -> Може -> Искам -> Правя.... е Пътят на Знанието

Твоята първа работа обаче не е да свършиш това което трябва , а да си измислиш Бог въобразявайки си че това е знание . От там нататък какво очакваш да се случи ? Мога само да се посмея - какви примери да ти давам ? Твоето всичкото е конкретен пример потвърждаващ това което пиша :

...и т.н. в последователност . Ама ти не четеш ......а как тогава да мислиш ? .....и да не задаваш тъпи въпроси....За това и писах - нямаш достъп ! Ей ти конкретен пример , да разбереш защо нямаш достъп - без аритметика , няма висша математика....

Стефане, приказвай им ти... :)

Тия момичета и момчета са нахакани. Те вече имат опит, те са убедени. Пишат книги, есета, имат мнения и са готови да спорят и защитават... "истините си". Те даже си общуват с бог, приемат мисии, после предават висшите си откровения на човечеството... И дори да се досещат някъде в себе си колко са пристрастни, нали все пак на екзистенциалния му е нужно битие - за да се слеят, за да се изпълни - със смисъл, с липсваща иначе стойност и значимост... Защото както по-горе пишеш - "наоколо тъмнината на необяснимото, неизвестното и незнайното...". Къде е по-лесно да се живее с приказките за живота, отколкото самия ЖИВОТ. Още повече че още деца се учим да не ги различаваме - пак заради страха и ползите.

Та - къде си тръгнал ти да им обясняваш кое как да става и кое на какво му е ред, някакъв си... "Нямат време да учат от А и Б, те са над тия неща, щото бог... езотериката... опита и практиките, книгите, те имат информации, цитират имена, "факти"... прескачат по светове ...  Колко много знаят, могат, убедени и сигурни са... :).  "Кат си пееш Пенке ле... кой ли да те чува..." 

Никога неизгодната истина не е била избирана, ако е налице възможност от удобни и изгодни стъкмистики. Това си е нещо като "патент" на ХОМО в безкрайната му игра на заместване на живота чрез приказки за същия и само сред приказките да се конструира образа на "кой съм аз"... За другия вариант се иска кураж, иска се стойност, зрялост, искат се търпение и постоянство, критични падания и "невъзможни ставания", а не мисии, божества, концепции една от друга по-натъкмени и интерпретационно повлияни и манипулирани... . Всеки си е нарамил дисагите със сънища и играе в играта им... това се репликира от хилядолетия... и нищо не се е променило през тях, в тази посока. А тук - някои са убедени в някаква си "еволюция"... :)  даже била и "божествена"... Иска им се... и то на много им се иска, за да го вярват и така да направят живота си лесен, построен, нагласен, смислен...

преди 37 минути, by_chechi написа:

Всяко живо , което и да е то без изключение , съществува усвоявайки околната среда......от тук трябва да започнеш образоването си във всякакви науки . Усвоявайки околната среда , да запълниш празнините в първоначално зададената ти матрица . А тя също подлежи на изследване .....Да ! Ама наоколо е тъмнина....

Трябва -> Може -> Искам -> Правя.... е Пътят на Знанието

Твоята първа работа обаче не е да свършиш това което трябва , а да си измислиш Бог въобразявайки си че това е знание . От там нататък какво очакваш да се случи ? Мога само да се посмея - какви примери да ти давам ? Твоето всичкото е конкретен пример потвърждаващ това което пиша :

...и т.н. в последователност . Ама ти не четеш ......а как тогава да мислиш ? .....и да не задаваш тъпи въпроси....За това и писах - нямаш достъп ! Ей ти конкретен пример - без аритметика , няма висша математика....

Правилно е казал народът, че луд умора няма. И двамата с _ramus_ не се уморихте да ми приписвате фаворизиране на вярата за сметка на неглижиране на познанието, макар че го написах на чист български език и ясно посочих, кое от кое според мен е следствие. Елементарна семантика. Сега обаче ми приписваш още нещо - че си въобразявам, че уж измисленият от мен бог бил знание. Явно се налага да ви запозная с още един мой стар пост, та дано проумеете най-после, че спекулациите ви са несъстоятелни.

"Изобщо ако се докаже, че не са верни постановките на учителя, който най-много ми допада, понеже се изразява най-ясно, най-конкретно, най-подробно, най-задълбочено и най-подредено, ще се разочаровам малко, но нищо повече. Няма да се разстроя особено и в случай, че се окажат валидни елементаристките положения на някое от традиционните вероизповедания. Просто се надявам нещата да се изяснят - по възможност пълно и скоро.
Нито пък ще се притесня много, ако официалната наука успее да намери убедителни обяснения за чисто физическия характер на феномените, които засега се водят окултни."

А че не можеш да дадеш конкретен пример за измислени от мен глупости, нито да се обосновеш, защо смяташ посоченото в примера мое становище за глупаво, вече ми е пределно ясно. Изясни ми се също, че културното ти равнище не е по-високо от онова на споменатата в първия от настоящите ми постове потребителка.

преди 1 час, Anjel Dimitrov написа:

Достатъчно са я приели моята истина,и след кратки периоди им става по лесно,и страха изчезва.Всъщност при теб проблема се състои ,че е много просто,имам предвид ,,несложно",изведнъж сигурно си си казал ,,и само толкова" да то е ,,и само толкова".Личи си ,че си изследвал доста и си търсил отговори,но вероятно ти е било интересно.

Щом _ramus_ ти казва, че "след като тия самия пишеш това - няма никакъв шанс "хората да приемат твоите истини", след като твоята истина е толкова дълбоко втъкана. И е истина - само за теб. А си е обикновено сънуване и потъване в него.", това е истина от последна инстанция, заявена от човек, който е свръх"обут" по въпросите на психичното и си позволява да квалифицира други като "боси", че и да намеква, че те били нахакани, докато всъщност тези негови квалификации според мен са пар екселанс пример за нахаканост. И няма никакво значение доводът ти, че достатъчно (хора) са я приели твоята истина, и след кратки периоди им става по-лесно, и страха изчезва. Тъй де, с "научни" капацитети не се спори!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.