Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането?

Featured Replies

Много съжалявам, че са успели така с шамари и ритници да те изхвърлят от верния път (но това със съжалението е само при условие, че наистина си бил на него).

Кой е верният път?!
  • Отговори 2,5k
  • Прегледи 165,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

В примера ти има няколко грешки, които ако позволиш, ще покажа :

1.)Изхождащи от личността на болния : 

-Човекът, който ти твърдиш, че е болен трябва да осъзнава този факт - да е наясно с болестта си за да тръгне да дири помощ.При положение обаче, че казваш, че той е толкова болен, та не може да разпознае лекаря си - как според теб осъзнава за болестта си ?

-болният човек, каквото и да прави, никога не да спазва точно лекарските предписания.

Това е големия проблем на болния, че не не съзнава че е болен, макар да знае, че върви към смъртта. Помисли върху това.

Лекаря идва при болния, подбуден от любов към него, за да му покаже болестта му и да му даде лечението. Но малцина болни се заслушват. Повечето от тях не съзнават състоянието си и -> не търсят лекар -> когато той дойде не го разпозават -> не го слушат - и всичко това при все че болестта им ги води към смърт. Има и друг фактор обаче - измамник, който им нашепва: "Няма смърт, ако умреш после ще се преродиш" 

В крайна сметка обаче лекарят не лекува насила.

2.)изхождащи от личността на лекаря :

-лекарят може и да не е разбрал болестта на болния и да го лекува неправилно

-лекарят може и да е разбрал болестта на болния, но го е яд на жена му, че снощи не го е дарила с ласки и заради това да изписва горчиво лекарство на болния

-никой лекар не оставя пациентите да вършат любимите си занимания , защото по този начин болните няма да усещат, че са болни.

Този лекар не прави грешки и не е воден от дребнави страсти присъщи на нашите жалки душички.

Кой е верният път?!

Знаеш какво ще ти отговоря.

Видях в изказването на valentinus думи като "Добрата вест", "Откровението", "Логоса", "Светия дух"

"месия".

и всичко това при все че болестта им ги води към смърт. Има и друг фактор обаче - измамник, който им нашепва: "Няма смърт, ако умреш после ще се преродиш" 

Смъртта е част от живота. Листата не се страхуват на есен и не същите листа се раждат напролет, но дървото расте, нали?

С безсмъртието нещата стоят по същия начин както с прераждането.

То е едно и също.

Мисля си, че важно да не се страхуваме и от живота, и от смъртта.

А да ги обичаме.

Това за мен е верния път-Любовта.

Другото са (както казват будистите :ass: )-смущаващи емоции.

2.)изхождащи от личността на лекаря :

-лекарят може и да не е разбрал болестта на болния и да го лекува неправилно

-лекарят може и да е разбрал болестта на болния, но го е яд на жена му, че снощи не го е дарила с ласки и заради това да изписва горчиво лекарство на болния

-никой лекар не оставя пациентите да вършат любимите си занимания , защото по този начин болните няма да усещат, че са болни.

Забрави най-важното - лекарят може и да иска да предпише сладко лекарство на болния, но Здравната каса да му забранява. :-)

И хич не ми се изплъзвай пак с философии за първородния грях - много ясно си е казано в евангелието - учениците питат Исус - Учителю, поради чий грях - негов или на родителите му - думата негов, както отбеляза правилно Нео изключва плащане на грехове на родителите му.

Но да видим какво ще ми отговори arenas - човек, който твърдо не вярва в преражданията, но вярва в библията, от където е и цитатът ми.

Този лекар не прави грешки и не е воден от дребнави страсти присъщи на нашите жалки душички.

Този лекар, обаче, също пие горчиво лекарство:

Отче Мой, ако е възможно, нека Ме отмине тая чаша, обаче не както Аз искам, а както Ти.

Матей 26:39

Отче Мой, ако не може Ме отмина тая чаша, без да я изпия, нека бъде Твоята воля.

Матей 26:42

Карма е местен закон, на който се подчинява всеки дух, дръзнал да слезе в материята. Дори Исус. Карма е същото за душата, каквото е гравитацията за тялото. Прераждането е вид притегляне на душата отново в материята поради недоизчистени от нея тежести.

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Смъртта е част от живота. Листата не се страхуват на есен и не същите листа се раждат напролет, но дървото расте, нали?

С безсмъртието нещата стоят по същия начин както с прераждането.

То е едно и също.

Мисля си, че важно да не се страхуваме и от живота, и от смъртта.

А да ги обичаме.

Това за мен е верния път-Любовта.

Другото са (както казват будистите  :wors: )-смущаващи емоции.

Грешиш, смъртта не е част от живота. Те не негова противоположност. Точно както лошото на доброто, грозното на красивото и както това това на това това.

много ясно си е казано в евангелието - учениците питат Исус - Учителю, поради чий грях - негов или на родителите му - думата негов, както отбеляза правилно Нео изключва плащане на грехове на родителите му.

Колкото и парадоксално да звучи, ортодоксалните евреи са вярвали, че е възможно човек да съгреши още в утробата на майка си.

Този лекар, обаче, също пие горчиво лекарство:

Отче Мой, ако е възможно, нека Ме отмине тая чаша, обаче не както Аз искам, а както Ти.

Матей 26:39

Отче Мой, ако не може Ме отмина тая чаша, без да я изпия, нека бъде Твоята воля.

Матей 26:42

Това е разширяване на темата - как този лекар лекува. Като понесе болестта и смъртта върху себе си, за да избави болния.

Колкото и парадоксално да звучи, ортодоксалните евреи са вярвали, че е възможно човек да съгреши още в утробата на майка си.

Да бе. И как става това - вероятно като я рита много. :-)

Това е разширяване на темата - как този лекар лекува. Като понесе болестта и смъртта върху себе си, за да избави болния.

И това е възможно най-голямата карма. :blink:

Или Исус Христос, казано по-простичко.

С Док сме на една вълна :blink: , но едно от най-прекрасните и смислени неща от този мюзикъл е следното

Лу, приятелко прекрасна, как е възможно хората да вярват в такива неща? Как? Обясняваш им веднъж, два пъти, три пъти и няма никакъв резултат...

И за мен е непонятно и абсурдно.

как е възможно хората да вярват в такива неща? Как? Обясняваш им веднъж, два пъти, три пъти и няма никакъв резултат...

Точно същия въпрос стои с не по-малка сила и пред мен, но с обратен знак. С всяка дума която си споменал.

И за мен е непонятно и абсурдно.

Тогава? Какво е твоето обяснение?

Излиза, че ми изтъкваш абсурдни доводи - сам го каза.

Все още никой не е дал логично обяснение на въпроса ми. Но аз ще чакам. Интересно ми е да видя какво още може да бъде измислено, за да се отрече една очевидна истина в апологетика на нечия абсурдна вяра.

Тогава? Какво е твоето обяснение?

Излиза, че ми изтъкваш абсурдни доводи - сам го каза.

Все още никой не е дал логично обяснение на въпроса ми. Но аз ще чакам. Интересно ми е да видя какво още може да бъде измислено, за да се отрече една очевидна истина в апологетика на нечия абсурдна вяра.

Моето обяснения е че простичките рибари, каквито са били учениците на Исус, му задават един безмислен въпрос заради знанието си, че ортодоксите по това време (които са били авторитети тогава в обществото) са твърдели, че е възможно да се извърши такъв грях.

Кажи на твоя дъховен учител ,че не знае!

Първо нито катарите нито богомилите са първите християни! И католиците не са ги гонели ами направо са ги изтрепали като мухи в продължение на 20-30 години!Правили са клади по 5-6 000 "еретични"кристияни!

И са им взели титлите,имотите,парите и те така в името на Бог!

Даже после доста се чудели даи да не направят същия номер и с българите!

Прати го на курс,духовния ти учител!Публикувано изображение

п.п.сега поне има избор!

Аз писах че са от ранните християни,а не че са първите християни има огромно разлика от ранните християни и от най-ранните и от първите християни.

Да се заяждаме с marushka е лесно, но е некоректно... Няма смисъл, според мен.

ЧНГ и ето нещо, което ще оцените:

http://www.youtube.com/watch?v=V5VFWA2YKdo&feature=fvw

http://www.youtube.com/watch?v=WHfl8uHDiEM&feature=related

А и това е уникално:

http://www.youtube.com/watch?v=vTj4XDKXK_g&feature=related

Няма връзка с темата, но си заслужава да се види...

Благодаря,затова че ме оценихте като човек и затова и колкото и да се спори с човек,който е чел много и има духовна висша космическа сила Иеова в него самия,аз не казвам че знам всичко,но поне това трябва да се вземе под внимание че такъв духовно израснал човек не

може да му се промени мнението,колкото и да се спори с него. Тъй още един път благодаря за защитата. Никой човешки индивид може да каже със сигурност дали има или дали няма превъплъщения или минали животи - това е въпрос на вяра и чувства.

Че кой се заяжда с marushka? Както сам се убеди тя просто изразява мнението на многото. Видя ли как бързо прехвърли топката на другите, а, и на духовния учител.

Но проблема си стои. А къде е истината? Казвам го и на camarero-feliz año nuevo, camarero! :salad: Aко се сглобят хилядите фрагменти от по-стари преписи на Ватиканския кодекс или Синайския, ще се получи почти идентичен ръкопис, но за прераждане никъде не се споменава нищо. Не че не е имало хора, които да вярват в прераждането. Имало е, но тази идея е липсвала в Библията, както преди Константин, така и след него. Вулгата е по-млада, първият ръкопис е датиран за началото на 5ти век и действително има добавки и грешки, но те не засягат темата за прераждането. През всичкото време от средата на 1ви до средата на 4ти век, когато се появяват споменатите три кодекса достигнали до нас е имало едно трескаво преписване. Въпреки нетрайните материали, на които били написани все пак са останали хиляди фрагменти от ръкописи, но те не подкрепят твърдението, че Константин или някой друг е трил с цел да премахне идеята за прераждането. Фактите не подкрепят подобно твърдение.

Изглежда на доста хора Константин им идва като манна небесна, ползват си го за какво ли не. Едни казват че трил с гумичката, ама нямат доказателства и бързо бият отбой, други го изкарват еретик, ми може. Аз обачe знам друго за него. До Константин християнството е било подложено на изключителен терор, първите християни са били гонени и избивани. Константин обаче прави от християнството официална религия и узаконява една нова прослойка- духовенството, което се явява посредник между Бога и хората. Връща насилствено отнетите земи и построява няколко църкви. И ето ти далаверата...последствията натам всеки ги знае. А точно в прераждането Константин съзрял заплаха за посредническата духовна прослойка- как ли? Ако хората вярвали в прераждането щели да полагат усилия, да се стрямят към един по-благочестив начин на живот, с надеждата да се преродят един ден в нещо по-добро и тогава посредничеството на божествените императори и приближените им ставала излишна и край с далаверата.

Много се извинявам,но не прехвърлям топката на другите, а казвам каквото съм чела от книгите и от форумите. Това прехвърляне на топката ли е? Аз не обичам хич да се заяждам,но когато ме предизвикат,усещам се на бойно поле все едно и даже гледам повечето пъти да се махна от полесражението,защото така ме учи моят духовен учител Иеова,не да воювам а да гледам да се махна от кавгите,от споровете,от лошите случки въобще.

Не е необходимо да се търсят апокрифи, за да ти покажа, че вярата в прераждането е съществувала по онова време, когато Исус е проповядвал. Както знаем, той е от сектата на есеите. Тази секта има основни отлики от другите няколко юдейски - на садукеите и на фарисеите:

1. есеите не са признавали жертвоприношенията, а са ги считали за грях.

2. не са признавали богослуженията и посредниците между бог и човек.

3. вярвали са в преражданията.

Исус, както знаем всички, произлиза и от малък е възпитан в сектата именно на есеите, не другаде.

Отговори ми, ако обичаш, ти - който отхвърляш прераждането, но вярваш в каноничните писания, на няколко въпроса:

Тръгваме от Евангелието на Иоан (забележи - то не е апокриф).

Започвам с глава 1-ва, където хората питат моя любим дивак - Иоан Кръстителя:

21 И попитаха го: Тогава що? Илия ли си? И каза: Не съм. Пророк ли си? И отговори: Не съм.

22 На това му рекоха: Кой си? За да дадем отговор на ония, които са ни пратили. Що казваш за себе си?

23 Той рече: Аз съм "глас на един, който вика в пустинята; Прав правете пътя за Господа".

Ако не са вярвали хората в прераждането, защо го питат - ти Илия ли си, когато прекрасно знаят, че Илия отдавна е умрял?..

Отиваме в глава 8:

56 Баща ви Авраам се възхищаваше, че щеше да види Моя ден; и видя го и се зарадва.

57 Юдеите Му рекоха: Петдесет години още нямаш и Авраам ли Си видял?

58 Исус им рече: Истина, истина ви казвам, преди да се е родил Авраам, Аз съм.

59 Тогава взеха камъни да хвърлят върху Му.

Обясни ми този пасаж - защо Исус казва, че е съществувал преди да се роди Аврам? И ако не с прераждане, как по друг начин би могло да се обясни.

Продължаваме с глава 9:

1 И когато заминаваше, видя един слепороден човек.

2 И учениците Му Го попитаха, казвайки: Учителю, поради чии грях, негов ли или на родителите му, той се е родил сляп?

3 Исус отговори: Нито поради негов грях, нито на родителите му, но за да се явят в него Божиите дела.

Как може едно дете да се роди сляпо, ако то преди раждането си още няма как да има грехове? Защо учениците питат - поради чий грях - негов или на родителите му се ражда такъв - не може да е направило грях едно дете още в утробата на майка си, нали... Остава да е в минал живот, заради който сега изплаща карма да се роди сляп.

Точно тези стихове от Библията ги четох и в "Тайната доктрина" на Елена Блаватска и ще ви дам и нейното обяснение след малко за тях. При първия пасаж за Илия - при въпросът на Никодим как може човек да се роди,когато е стар? за което получава и упрек със забележката

- "Ти си учител на Израил и не знаеш това? - тъй като никой не е имал право да се нарече

"Майстор" и Учител,без да е посветен в тайните: а/ на духовното възраждане чрез вода,огън,

и въздух и б/на раждането отново в плът. След това,кое може по-ясно да изрази доктрината за

многократното възраждане от отговора на Исус към садукеите,"Които отричат,че съществува

възкресение",т.е. раждане отново,тъй като догмата за възкръсването на умрелия в плът се раз-

глежда като нелепост дори от разумното духовенство: "Тези,които са оценени като достойни да

получат онзи свят /Нирвана/...не встъпват в брак... и не могат повече да умрат",което показва,че те вече са умирали нееднократно. /"Този,който чрез серия от раждания и чрез Кар-

мичния закон достигне онова състояние,в което човечеството ще се окаже след седмия кръг и седмата раса - когато настъпи Нирвана,Мокша, и когато човекът стане "равен на Ангелите" или

Дхиан Коганите - той е "Син на възкръсението" и "Не може да умре",тогава няма да има никакви

бракове,тъй като няма да има разлика в половете"- резултат на нашата днешна материалност и

животинност. За стиховете със слепия човек,когато питат учителя Исус Христос,кой е съгрешил,

той или неговите родители,че се е родил сляп?" Исус отговорил: "Не е съгрешил нито този

/слепият физически/ човек,нито неговите родители; но това е , за да се явят на него делата на /неговия/ Бога. /за да се явят делата Божии върху му/. Човекът е "жилището",само "здание

то" на неговия Богч и разбира се не храмът,а неговият обитател - носителят на "Бога" - е то-

зи,който е съгрешил в предишно въплътяване и е навлякъл Кармата на слепота върху новото здание. Исус е говорил правилно; но и до днес неговите последователи отказват да разберат

изказаната с тези думи мъдрост.Може и да се разглежда сигурно и като ново кощунство тези думи на Елена Блаватска и сигурно ще отхвърлят езотеричните обяснения. Но аз пак ще кажа,

че всички,които са твърдели за преражданията са имали духовни учители все пак и под тяхно влияние те информират вече изказванията си.

Сега да прескочим до Лука - глава 9:

7 А четверовластникът Ирод чу за всичко що ставало и беше в недоумение; защото някои казваха, че Иоан е възкръснал от мъртвите;

8 други пък, че Илия се е явил.

?

Поздрав за всички, които вярват в еволюцията на човешката душа нагоре - по стълбата:

Моето обяснения е че простичките рибари, каквито са били учениците на Исус, му задават един безмислен въпрос заради знанието си, че ортодоксите по това време (които са били авторитети тогава в обществото) са твърдели, че е възможно да се извърши такъв грях.

Аха. И ти като бабичките на Трихо. Ти сега с поповете ми излизаш. Това ми заприличва на приказката за Клан, клан, недоклан - дето козела обяснявал на попа, че попадията го оставила гладен и жаден, щото цял ден си играла с други бабички, а накрая попът като отишъл сам да изведе козела, се оказало, според козела, че и той цял ден си играл с други попове, макар попа да не си спомня такова нещо.

Аха. И ти като бабичките на Трихо. Ти сега с поповете ми излизаш. Това ми заприличва на приказката за Клан, клан, недоклан - дето козела обяснявал на попа, че попадията го оставила гладен и жаден, щото цял ден си играла с други бабички, а накрая попът като отишъл сам да изведе козела, се оказало, според козела, че и той цял ден си играл с други попове, макар попа да не си спомня такова нещо.

Не я знам тази приказка, но със сигурност знам, че библейският Исус по никакъв начин не е застъпвал идеята за прераждане на човека (какъвто смисъл се опитваш да вложиш ти), а тъкмо обратното.

едит - знам също че сатанисти говорят за друг Исус, с когото се опитват да заменят истинския Исус. Но това не е учудващо предвид, че понятието "Антихрист" означава освен "срещу Христос", също и "вместо Христос" или "на мястото на Христос" и това с старият стремеж на Сатана да бъде като Бога

Редактирано от delig (преглед на промените)

Марушке, аз не съм имала, нито имам намерение да имам "духовен" учител. Самото словосъчетание за мен е нелепо. Единственият учител на човека е ногавата душа. Но зная, че съществуват реинкарнациите. Защото това е единственото логично обяснение на талантите на хората-гении и някои феномени. А и поради други причини зная, че човекът се преражда отново и отново, до втръсване, докато не изчисти душата си напълно от тленност, което се нарича възкресение.

с старият стремеж на Сатана да бъде като Бога 

Да те питам съвсем директно: това, което за мен е напълно непонятно в близкоизточните религии, е как един съвършен Бог създава Сатаната? В гностическата традиция се съдържа някакво обяснение (за Бездната, Плеормата, Еоните и пр.), в далекоизточната има друго обяснение, но какво е твоето?

Не я знам тази приказка, но със сигурност знам, че библейският Исус по никакъв начин не е застъпвал идеята за прераждане на човека (какъвто смисъл се опитваш да вложиш ти), а тъкмо обратното.

едит - знам също че сатанисти говорят за друг Исус, с когото се опитват да заменят истинския Исус. Но това не е учудващо предвид, че понятието "Антихрист" означава освен "срещу Христос", също и "вместо Христос" или "на мястото на Христос" и това с старият стремеж на Сатана да бъде като Бога 

Ами ето - ти самият не можеш да ми отговориш на въпроса нищо смислено, обаче веднага вадиш обвинения в защита на тезата си и ми говориш за някакви сатанисти и антихристи. Това е недостойно и повече от несериозно. А ти откъде знаеш какво е имал предвид Исус с този си отговор - Нито поради негов грях... Повече от очеизвадно е - дори сам той го потвърждава недвусмислено - съществуването на карма.

А ти ми отговори наистина логично и не извъртай в евтини обвинения, за да взема отговора ти на сериозно, а не като разни сектанти, дето като им натиснеш копчето и промитото им съзнание започва да бълва едни и същи наизустени фрази и несъстоятелни обвинения, щото аз това го наричам мозъчни напъни на умствено безсилие, за по-кратко - фанатизъм.

Не е необходимо да се търсят апокрифи, за да ти покажа, че вярата в прераждането е съществувала по онова време, когато Исус е проповядвал. Както знаем, той е от сектата на есеите. Тази секта има основни отлики от другите няколко юдейски - на садукеите и на фарисеите:

1. есеите не са признавали жертвоприношенията, а са ги считали за грях.

2. не са признавали богослуженията и посредниците между бог и човек.

3. вярвали са в преражданията.

Вярно, имало е хора, които са вярвали в прераждането, ама какво от това? Нека оставим есеите за друг път, но изобщо не е сигурно че Исус е бил есей, освен това с нито една дума не е потвърдил вярването в прераждането.

Отговори ми, ако обичаш, ти - който отхвърляш прераждането, но вярваш в каноничните писания, на няколко въпроса:

Тръгваме от Евангелието на Иоан (забележи - то не е апокриф).

То не е апокриф, ама ти казваш, че е манипулирано, и не само то, а всички книги така че първо нека изясним на кое може да се опрем и на кое не, защото отново бързо ще стигнем до иглата и бройката.

Започвам с глава 1-ва, където хората питат моя любим дивак - Иоан Кръстителя:

21 И попитаха го: Тогава що? Илия ли си? И каза: Не съм. Пророк ли си? И отговори: Не съм.

22 На това му рекоха: Кой си? За да дадем отговор на ония, които са ни пратили. Що казваш за себе си?

23 Той рече: Аз съм "глас на един, който вика в пустинята; Прав правете пътя за Господа".

Ако не са вярвали хората в прераждането, защо го питат - ти Илия ли си, когато прекрасно знаят, че Илия отдавна е умрял?..

Е, и аз те питам сега, Иоан Кръстителя потвърдил ли е, че е очаквания Илия или е отхвърлил тази идея? Лука 1:17 Той ще предиде пред лицето Му в духа и силата на Илия, за да обърне сърцата на бащите към чадата, и непокорните към мъдростта на праведните, да приготви за Господа благоразположен народ.

Нали знаеш, какво е да се изкажеш в духа на...

Отиваме в глава 8:

56 Баща ви Авраам се възхищаваше, че щеше да види Моя ден; и видя го и се зарадва.

57 Юдеите Му рекоха: Петдесет години още нямаш и Авраам ли Си видял?

58 Исус им рече: Истина, истина ви казвам, преди да се е родил Авраам, Аз съм.

59 Тогава взеха камъни да хвърлят върху Му.

Обясни ми този пасаж - защо Исус казва, че е съществувал преди да се роди Аврам? И ако не с прераждане, как по друг начин би могло да се обясни.

Отговори ми, ако обичаш, ти - която вярваш в прераждането- А Авраам всъщност кога се е родил? Щом има прераждане защо това да не е поредния живот на Авраам от хилядите, които е живял преди? Защо пък това да не поредния манипулиран текст...ама нека. Според теб това кой се е родил преди, Исус или Авраам е въпрос с мноого повишена трудност, та и аз това те питам кой е бил пръв, ти кажи!

Продължаваме с глава 9:

1 И когато заминаваше, видя един слепороден човек.

2 И учениците Му Го попитаха, казвайки: Учителю, поради чии грях, негов ли или на родителите му, той се е родил сляп?

3 Исус отговори: Нито поради негов грях, нито на родителите му, но за да се явят в него Божиите дела.

Как може едно дете да се роди сляпо, ако то преди раждането си още няма как да има грехове? Защо учениците питат - поради чий грях - негов или на родителите му се ражда такъв - не може да е направило грях едно дете още в утробата на майка си, нали... Остава да е в минал живот, заради който сега изплаща карма да се роди сляп.

Да, те учениците питат и Исус отговаря-"Нито поради негов грях, нито на родителите му..." и категорично отрича карма!

marushka

И не аз казвам,че Константин е изтрил текстовете, а много автори го пишат

това и не само моят духовен учител Иеова го казва това.

marushka, не го приемай толкова навътре, но това са си твои думи. А от това, че много автори и често пишат нещо, изобщо не следва, че онова което казват е истина. Освен това ние тук си спорим, не сме на бойно поле, а някои дори казват, че в спора се раждала истината. Ти как мислиш, дали имат някакво основание?

Отговори ми, ако обичаш, ти - която вярваш в прераждането- А Авраам всъщност кога се е родил? Щом има прераждане защо това да не е поредния живот на Авраам от хилядите, които е живял преди? Защо пък това да не поредния манипулиран текст...ама нека. Според теб това кой се е родил преди, Исус или Авраам е въпрос с мноого повишена трудност, та и аз това те питам кой е бил пръв, ти кажи!

Аренас, подкрепям това питане, защото вече съм го повдигал тук в тази тема. Когато аз питах "увисна във небитието". Интересното е, че когато Иисус изрича тези думи, му е зададен контра въпрос "Нямаш 50 години и твърдиш, че си видял Авраама?", на което се отговаря "Истина ви казвам. Преди Аврама Аз съм". Тогава хората пред които стои вдигат камъни да го убият... Ядосани , наричат го "Лъжец". Т.е. възможността бива отхвълена по вулгарно-садистичен начин. Но този тип стадно поведение се наблюдава и до днес. Вместо камъни, могат да хвърчат да кажеме "обидни" думи. Според случая за възможностите за изява... Затова си мисля , че пред агесивния събеседник, подобен род знание, което той има проблеми с възприемането му, това знание трябва да бъде завоалирано алегорично, защото ако някой го повтаря ще има проблем с оцеляването. Както се изразяват възпитано хората , ще се получи едно "демографско ограничаване"... Смъртта е подходящия високо ефективен инструмент...

Така че, написалите евангелията за мен са супер интелигентни и са се съобразили с тази групово стадна особеност на човешката психика. Та да остане и книжката , която носи евентуалното знание...

Като накрая искам да се дистанцирам от това да се изкажа дали има прераждане или не. Просто библейските текстове са полезни за изучаването на човешките нагласи и взаимоотношения...

Да, те учениците питат и Исус отговаря-"Нито поради негов грях, нито на родителите му..." и категорично отрича карма!

Тук смятам, че Христос не отрича категорично. Доколкото си спомням, продължението на думите му е "За славата на Отца се е родил слепороден". И след това излекува слепеца. Т.е. мотива в случая е, че Бог може да реши, на кой какво да въздаде. А Tой обича да раздава милост, здраве и да радва хората. И това е достойно за благодарност и възхвала.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Атеист съм Не вярвам в нищо което не е доказано,което не съм видял и усетил.Което няма научно обяснение. По-горе казаха за извънземни и тях не съм ги видял,но шанса да ги има е твърде голям за да се пренебрегне,докато шанса да има БОГ,прераждане и т.н. е никакъв или почти никакъв.Всеки да вярва в каквото си иска,аз вярвам,че релиигите са измислени от хората за хора,за да оценяват всичко около себеси,природата(БОГ) и за да си мислят,че ще живеят и след смъртта.

А ти ми отговори наистина логично и не извъртай в евтини обвинения, за да взема отговора ти на сериозно, а не като разни сектанти, дето като им натиснеш копчето и промитото им съзнание започва да бълва едни и същи наизустени фрази и несъстоятелни обвинения, щото аз това го наричам мозъчни напъни на умствено безсилие, за по-кратко - фанатизъм.

Опитите ни да обясним нещо са трагично-безплодни, Лу. Отказвам се... Все пак, който му се иска да мисли може да погледне това: http://e-vestnik.bg/3796 или това http://e-vestnik.bg/1741 И да помисли...

2010 сме след, а не преди Хр. ...

Вярно, имало е хора, които са вярвали в прераждането, ама какво от това? Нека оставим есеите за друг път, но изобщо не е сигурно че Исус е бил есей, освен това с нито една дума не е потвърдил вярването в прераждането.

Напротив - има доказателства и то исторически. Чел ли си Юдейски древности и Юдейски войни на Йосиф Флавий, където той подробно описва сектите в Юдея по времето на Исус. Ще ти метна главите в тези книги, където има точното описание на философията и бита им - извини ме, но не открих български онлайн вариант и са на руски, но ти ще разбереш всичко перфектно, мисля. От тези описания на Флавий категорично се вижда, че учението, което Исус проповядва е точно учението на есеите и на никоя друга религиозна секта - поверяване изцяло в ръцете на божията воля, отричане от жертви в храмовете на юдеите (милост искам, а не жертви), където се вихри търговия (изгонване на търговците от Храма на Соломон), култ към чистотата, простотата и природата, култ към хляба (Аз съм хлябът на Живота), култ към Слънцето, миролюбие (Мир Вам!), братолюбие (Ако рече някой: Любя Бога, а мразя брата си, той е лъжец; защото, който не люби брата си, когото е видял, не може да люби Бога, Когото не е видял - Иоан 4:20 ), неосъждане (Жено, къде са онези, които те съдиха... нито аз те осъждам...), взаимопомощ, обща трапеза, която всички споделят едва след като са се изчистили и измили добре (Тайната вечеря), на която един по старшинство разчупва и раздава хляба на всички (пак там), общо имущество (ако имаш две ризи, дай едната на ближния), непразнословие (думите ти да бъдат да или не, останалото е от лукавия), добри дела (братя и сестри са ми онези, които вършат делата на Отца ми), чисти помисли. От тук се вижда също, че както и Исус, който говори за Царство Небесно, където пребивават душите, така и есеите, са вярвали в безсмъртието на душата за разлика от останалите юдейски секти. И под истинска вяра са разбирали дела, а не думи, за разлика от останалите екзегети на Закона. Занимавали са се със земеделие, което подразбира вегетарианска храна, познавали са до изкусност лечебните билки, поради което са наричани лечители - едно от прозвищата на Исус. Кръщавали са се във водни източници на течаща вода, като с това право е бил натоварен само определен висш член на сектата, наричан Учител - Иоан Кръстителя не върши ли това с Исус - Иоан е бил есей категорично, което моментално прави и кръщелника му Исус такъв.

И още нещо. Знаеш ли от къде иде името есей? Йесей е бил един от старейшините на град Витлеем и е бащата на цар Давид. Кажи ми защо наричат Исус клонка Давидова и казват за него - ето месията от Давидовия род?

Юдейски древности - Книга 18, глава 1, точка 5.

Юдейски войни - Книга 2, глава 8, точка 2.

То не е апокриф, ама ти казваш, че е манипулирано, и не само то, а всички книги така че първо нека изясним на кое може да се опрем и на кое не, защото отново бързо ще стигнем до иглата и бройката.

Специално за това евангелие винаги и навсякъде съм твърдяла, че е гностично и като как изпуснато от господа преиначителите на библията и аз не зная, но това говори само за факта, че не са осъзнавали изобщо написаното в него.

Е, и аз те питам сега, Иоан Кръстителя потвърдил ли е, че е очаквания Илия или е отхвърлил тази идея? Лука 1:17 Той ще предиде пред лицето Му в духа и силата на Илия, за да обърне сърцата на бащите към чадата, и непокорните към мъдростта на праведните, да приготви за Господа благоразположен народ.

Нали знаеш, какво е да се изкажеш в духа на...

Но фактът, че юдеите питат Иоан ти Илия ли си, красноречиво говори за това, че са вярвали в прераждането на пророците си.

Е, бива ли сега така - преди да си ми отговорил, питаш.

Точно обратното - точно в този пасаж - в отговора на Исус към учениците, той абсолютно потвърждава наличието на карма - НИТО ПОРАДИ НЕГОВ ГРЯХ...с което направо си казва - да, има карма, заради която един човек може да се роди сляп.

Не мога да разбера едно - ти си умен мъж. Защо не желаеш да видиш очевидното? Кое ти спира взора?

Не мога да разбера едно - ти си умен мъж. Защо не желаеш да видиш очевидното? Кое ти спира взора?

Защото е по-лесно... Елвис е жив...

Кармата и прераждането са са много сложни теми, според мен.

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

Да те питам съвсем директно: това, което за мен е напълно непонятно в близкоизточните религии, е как един съвършен Бог създава Сатаната? В гностическата традиция се съдържа някакво обяснение (за Бездната, Плеормата, Еоните и пр.), в далекоизточната има друго обяснение, но какво е твоето?

Tи си гледал I, Robot, нали?

Творенията по човешки образ и подобие все се отличават с едни и същи качества, dagpo. Когато ние хората творим себеподобни, най-важното за нас е да ни се подчиняват безпрекословно и да ни служат, колкото може по-дълго, но предано. Не случайно са измислени ония- четирите закона. Слабо ни интересува чувстват ли нещо или не.

Божиите творения не са така, Бог се е погрижил творенията му(по-образ и подобие) да имат възможността да живеят щастливо, дарил ги е с чувства и емоции и най-важното със свободна воля, да има право на избор, да живее собствен живот и да вземат собствени решения. Е, Сатана се е възползвал от правото си на избор и се е превърнал в божии противник по собствена воля.

И аз искам да те попитам нещо(извинявай, че все питам). Кажи, ние хората като творци на себеподобни имаме ли морално право да унищожаваме творенията си? нали се сещаш за края на филма

Защото е по-лесно... Елвис е жив...

Кармата и прераждането са са много сложни теми, според мен.

Е, прав си, разбирането им не е лъжица за всяка уста...Нека за нас по-простичките си остане възкресението, а?

Редактирано от arenas (преглед на промените)

Аха. И ти като бабичките на Трихо.

МОля, моля - бабичките ми не закачай, ако обичаш Публикувано изображениеДа не си станала бабофобка ?

Линковете за Юдейските дрености и войни са интересни -благодаря ти.Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.