Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Логически задачи

Featured Replies

18446744073709551615 :angry:

което от своя страна е равно на 264-1 (точнотто вчисло е по-горе)

Е да, но аз исках и да покажа реда :angry:

• Отговори 1,5k
  • Прегледи 141k
  • Създадено
  • Последен отговор

18446744073709551615 :angry:

тъкмо се чудех защо имам толкова нули, а то защото ексела закръгля до 5-я знак :angry:

хайде ето нова:

По улицата се движи трактор, който влачи след себе си метална тръба. Решил един случаен минувач да я премери.

Застанал в края на тръбата и тръгнал напред. Докато достигне предния й край, изброил 140 крачки. След това се

обърнал и закрачил назад, и достигайки отново задния й край, отброил 20 крачки. Колко е дълга тръбата?

( Приемаме, че една крачка = 1 м., а всички скорости са постоянни.)

Редактирано от Bily-79 (преглед на промените)

тъкмо се чудех защо имам толкова нули, а то защото ексела закръгля до 5-я знак :angry:

хайде ето нова:

По улицата се движи трактор, който влачи след себе си метална тръба. Решил един случаен минувач да я премери.

Застанал в края на тръбата и тръгнал напред. Докато достигне предния й край, изброил 140 крачки. След това се

обърнал и закрачил назад, и достигайки отново задния й край, отброил 20 крачки. Колко е дълга тръбата?

( Приемаме, че една крачка = 1 м., а всички скорости са постоянни.)

60 метра? нещо се замотавам и не мога напълно да я осмисля.

П.П. Линукс има една програмка bc, която смята с (теоретически) безкрайна точност

60 метра? нещо се замотавам и не мога напълно да я осмисля.

П.П. Линукс има една програмка bc, която смята с (теоретически) безкрайна точност

в случая интересното е че нямам отговора, но моите изчисления показаха 35м.

в случая интересното е че нямам отговора, но моите изчисления показаха 35м.

сумата от двете скорости по времето (x+y)t=140

разликата (когато се движи в другата посока (x-y)t=20

от там 2xt=160 и xt=80

от там yt=60

П.П. Но както казах нещо не съм в кондиция и се разсейвам с кино, така че може и тотално да греша

от там 2xt=160 и xt=80

от там yt=60

П.П. Но както казах нещо не съм в кондиция и се разсейвам с кино, така че може и тотално да греша

за последното може и да си прав, защото не виждам с какво си означил дължината на тръбата?

от там 2xt=160 и xt=80

от там yt=60

Не си прав, времената са различни ... :) веднъж имаме т1 а втория т2 ...

за последното може и да си прав, защото не виждам с какво си означил дължината на тръбата?

x, y са скорости, t, време:) първата сума е вължината измината когата човекът и трактора се движат заедно в една посока, второто уравнение е когато се движат в противоположни посоки, от там намираме колко е пътя, който изминава трактора и от него пътя, които изминава човека ако само той е движи, умножено по дължитана на крачката

от там 2xt=160 и xt=80

от там yt=60

В първия случай се вадят скоростите, а във втория се събират, освен това времето е различно.

Не си прав, времената са различни ... :) веднъж имаме т1 а втория т2 ...

прав си. нещо май не ми се отдава мисленето тази вечер. май ще си спестя усилията :)

В първия случай се вадят скоростите, а във втория се събират, освен това времето е различно.

да, времето е различно, ще го мисля утре сутринта :cool:

означаваме с: а - скоростта на трактора b - скоростта на човека х - дължината на тръбата на отиване човека изминава 140м. а трактора: (140-х) , тъй като времето е едно и също: 140/b = (140-х)/a на връщане човека изминава 20м. а трактора: (х-20) , по същия начин: 20/b = (x-20)/a след прехвърлянията: 1/b = (140-x)/140a съответно: 1/b = (x-20)/20a приравняваме ги: (x-20)/20a = (140-x)/140a откъдето с няколко изчисления получавам 35м.

означаваме с:

а - скоростта на трактора

b - скоростта на човека

х - дължината на тръбата

на отиване човека изминава 140м. а трактора: (140-х) , тъй като времето е едно и също: 140/b = (140-х)/a

на връщане човека изминава 20м. а трактора: (х-20) , по същия начин: 20/b = (x-20)/a

след прехвърлянията: 1/b = (140-x)/140a съответно: 1/b = (x-20)/20a

приравняваме ги: (x-20)/20a = (140-x)/140a

откъдето с няколко изчисления получавам 35м.

Май имаш грешка,първия път времето е т1,а втория път т2 -> т1/т2 = 140b/20b = (140-x)/(x-20)

Значи 7b= (140-х)/(х-20) .... -> едно уравнение с 2 неизвестни ...

Май имаш грешка,първия път времето е т1,а втория път т2 -> т1/т2 = 140b/20b = (140-x)/(x-20)

това че не съм написал:

на отиване човека изминава 140м. а трактора: (140-х) , тъй като времето е едно и също: 140/b = (140-х)/a = т1

на връщане човека изминава 20м. а трактора: (х-20) , по същия начин: 20/b = (x-20)/a = т2

не трябва да те подвежда

А как получи тогава .. "след прехвърлянията: 1/b = (140-x)/140a съответно: 1/b = (x-20)/20a" след като това е т1/т2 ?????

А как получи тогава .. "след прехвърлянията: 1/b = (140-x)/140a съответно: 1/b = (x-20)/20a" след като това е т1/т2 ?????

Няма грешка.

ти сам го написа:

А как получи тогава .. "след прехвърлянията: 1/b = (140-x)/140a = 1/b = (x-20)/20a" след като това е т1/т2 ?????

140b/20b = (140-x)/(x-20)

140b/20b = (140-x)/(x-20)

тъкмо и аз на това се натъкнах, като сверявах със записките ми

Няма грешка.

??/ не зацепвам, смятам и все ми се струва че не се връзва...

Правилно е 35. V2-скоростта на човека V1-скоростта на трактора T-първото време L-дължината V2xT=140 (V1+V2)T/7=L (V2-V1)T=L

първо ябълките, сега трактора, май днес не ви е ден :)

между другото ето ви едно друго решение което току що намерих:

Публикувано изображение

Редактирано от Bily-79 (преглед на промените)

Хм.. Хора, нещо грешите ми се струва.... не ми се връзва някак, изпускате доста фактори и неща сякаш.... Ако х -> скороста на човека б -> скоростта на трактора с -> дължината на тръбата т1-> първото време т2-> второто време л1->първото разстояние =140м л2->второто разстояние =20м то л1=(х-б)*т1= 140 -> относителната скорост на човека спрямо тръбата е х-б л2=(х+б)*т2= 20 -> относителната скорост на човека спрямо тръбата е този път х+б като л1 и л2 включват и с по някакъв начин ... та не ми се връзва нещо...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.