Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

... и си барал по настройките на монитора?

Разбира се, гадая само. Не ползвам тази среда и не знам къде си "хвърля" настройките монитора. Мммного малкос настройки в тъз папка бе, при мен нема се фанат всичките на толкоз малко място показано (;) земи смени файловия мениджър на първо време, беки се покажат всички :D).

А що ме лажеш с тоя делфин първо?

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 417,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

преди 3 часа, бат'начо написа:

Не, не пробвай. Правиш го като root. Поне да знаеш следващия път (да не се налага).

А съвета на колегата borovaka е по-приемлив, понеже не промяняш повечето настройки, а само на монитора. И въобще (ако ти се занимава) - изтриваш/преименуваш само една папка/файл (като root) в ~/.config и пробваш .... и така ... познаваш коя точно е Твоята Настройка с  проблема. Би трябвало да е посочената от колегата (но всичко става). Говоря за "правенето" от живия диск. (Има по-лесен/"по-лесен" начин , но този за момента е Добрият за теб.)

А може ли да се прецени защо се случи "почерняването" на екрана, а не завъртане с главата надолу ?

Заради бъг на Минт, заради слабия ми лаптоп ли, или друго ?
Дали при всеки опит ще става така
или е моментно затруднение, примерно от запълнена памет или много отворени програми ... или прозорци ?

Има форум на Минт, там обикновено питат/имат проблеми от цял свят - и вероятноста някой да го има (ако е бъг) е по-голяма, отколкото ако е само при теб - което ще рече, че или е отговорено как ще стане или ... ами не е ясно как за сега.

Момчета, два бързи въпроса за скайп и вайбър под минт 18 сара цинамон:

1. Когато говоря по скайп и ако реша да затворя с хикса, минимизирания прозорец от разговора, ми затваря, а бих искал да не затваря, тъй като скайп си остава зареден в трея и е досадно. Моля да споделите възможно ли е и как по - точно да го оправя.

2.Вайбър - когато вайбъра е включен и си пиша с някого, съответно стои минимизиран до другите отворени прозорци, и някой ми пише, без значение дали съм в браузъра или някъде другаде, директно ми се отваря прозореца с чата върху другото, което правя тогава. Примерно разглеждам страница в браузъра и в същото време съм бил минимизирал прозореца на вайбър и някой ми пише, вайбър автоматично идва върху страницата и остава отворен върху нея с чата на този, който ми е писал.

Дано съм бил достатъчно ясен и благодаря на отзовалите се, за тези на пръв поглед дребни, но дразнещи вероятно настройки или бъгове!

Редактирано от Камен Тодоров (преглед на промените)

преди 17 минути, бат'начо написа:

... и си барал по настройките на монитора?

Разбира се, гадая само. Не ползвам тази среда и не знам къде си "хвърля" настройките монитора. Мммного малкос настройки в тъз папка бе, при мен нема се фанат всичките на толкоз малко място показано (;) земи смени файловия мениджър на първо време, беки се покажат всички :D).

А що ме лажеш с тоя делфин първо?и

В другата тема написах, че съм пробвал завъртането на 180 градуса. И пак го нямаше файла. Да - тогава не видях, че гр. среда е XFCE. :)

Наистина с друг файлов мениджър настройките са повече. :)

t0OC7Vp.png

преди 11 часа, Недко написа:

А може ли да се прецени защо се случи "почерняването" на екрана, а не завъртане с главата надолу ?

Заради бъг на Минт, заради слабия ми лаптоп ли, или друго ?
Дали при всеки опит ще става така
или е моментно затруднение, примерно от запълнена памет или много отворени програми ... или прозорци ?

Личното ми мнение е, че след направени настройки по графичната средата и изтриването на всичко от папката ~/.cache (със шифт+делийт, щот не знам при тебе какво има там) ще ти покаже последните оставени настройки след задължителен рестарт веднага след това (което не значи, че това е вярно в твоя случай и ще реши проблема, но може да се пробва).

Но пък намерих това и явно греша (в xfce 4.12 може да е на друго място).

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 12 часа, Камен Тодоров написа:

Момчета, два бързи въпроса за скайп и вайбър под минт 18 сара цинамон:

1. Когато говоря по скайп и ако реша да затворя с хикса, минимизирания прозорец от разговора, ми затваря, а бих искал да не затваря, тъй като скайп си остава зареден в трея и е досадно. Моля да споделите възможно ли е и как по - точно да го оправя.

Дано съм бил достатъчно ясен и благодаря на отзовалите се, за тези на пръв поглед дребни, но дразнещи вероятно настройки или бъгове!

Това, ако не греша, май не е бъг, а e в замисъла на Скайп.
Откак го ползвам, може би 8 години вече, в началото само в Windows XP, си е така. Като щракнех хикса, се минимизира, но не като бутон в трея, а само иконка, и си излизат прозорчетата кой е на линия от списъка ми.
Мисля, че в Уиндоус го спирах с десен бутон върху иконката в трея, и от менюто избирам: "Изход". (поне преди да го купи Microsoft)
В Минт 17.3 XFCE го спирам от показаното меню под бутона Skype.

Вайбър не съм ползвал, може да потърсиш дали няма "Изход"/Quit или нещо подобно из менютата (ако има такива)

Skype1.png

Редактирано от Недко (преглед на промените)

преди 1 час, ncl написа:

Има ли някаква разлика между sudo apt update и sudo apt-get update?

Първата команда ще презареди хранилищата и ще ви съобщи има ли пакети за актуализиране. Втората команда само ще презареди хранилищата и няма да ви съобщи дали има или няма пакети за актуализиране.

Да, защото са два отделни cli инструмента. Просто apt-get няма имплементирана функцията за показване на информация относно налични пакети за обновяване. Затова и е по-добре вече да се използва apt.

преди 2 часа, ncl написа:

Аз предпочитам sudo aptitude update :)

преди 3 часа, ncl написа:

Малка. Имай предвид, че, примерно в Ubuntu 14.04, новия инструмент е в начален стадии на разработка и някои команди не се изпълняват коректно. Доколкото четох за него, той е хибрид между поне два инструмента (apt-get и apt-cache). Но не е самостоятелен и ползва apt-get за операциите, които са от неговото поле на действие. Някои са допълнени (като apt update), при други се изпълнява директно съответната команда в apt-get (apt autoremove=apt-get autoremove, apt autoclean=apt-get autoclean, apt clean=apt-get clean).

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Linux Mint 18 'Sarah' ( беше beta - версия когато го инсталирах ) ....

Инсталиран е на 100 Gb HDD sdb, а имам инсталиран Windows 10 на 1 Tb HDD sda, от който 720 Gb дял ползвам и от Mint.

Напоследък всеки път при опит да отворя 720 Gb дял Mint ми съобщава, че не може да го отвори, понеже не бил безопасно затворен от Windows, обаче няколко пъти зареждам Windows, затварям го коректно и тогава стартирам Mint, но същото съобщение се повтаря.

Има ли спасение от този ужас ?

Нищо не разбрах ?Ти колко харддиска имаш бре ?

преди 1 минута, Иво Димов написа:

Нищо не разбрах ?Ти колко харддиска имаш бре ?

Имам 2 харддиска в този компютър, за който задавам въпроса.

( Радвай се, че не задавам въпрос за другия компютър, в който имам 2 HDD и 1 SSD и инсталирани 3 Линукса и 1 Windows ).

То хубаво ,че имаш 2 диска ,ма кой ше тръгне пръв се избира в биос :)

Здравейте на лаптопа си инсталирах линукс минт xfce но неиска да се свърже с wifi мрежата я намира, преди бях с канелата и там нямах проблем но ми идваше тежичък и затова я преинсталирах. Лаптопа е самсунг н100

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Здравейте колеги,

преди време ползвах една много добра конфигурация конки за ментата, но по някое време, времето спря да работи и след ровене из интернет пространството разбрах, че проблемът е в самият сървър за времето. 

Някой може ли да предложи някаква приятно изглеждаща конфигурация на конки с време, час и показване на системен ресурс?

С Mint 18 KDE съм

Добър вечер на всички. Има ли решение на следния (за мен супер досаден) проблем с хромобазираните браузъри, а именно отвратителното искане на парола за отключване на системата. Нищо не успявам да запаметя и всеки път съм аут от ежедневно посещаваните сайтове. Как да разкарам този изкачащ системен прозорец веднъж и завинаги?

Тази парола не е за системата, а за ключодържателя на Gnome.

Първо, премахваш създадените до момента ключодържатели от gnome-keyrings. В новите дистрибуции се намират в скрита папка .local/share/keyrings на потребителската директория.

След, като изтриеш ключодържателите от папката, стартираш отново браузъра. Когато ти излезе прозорец за създаване на ключодържател, следваш стъпките (next>>OK), като оставяш полетата празни. Създаваш ключодържател без съдържание. Повече няма да те пита. 

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Задал съм да показва скритите файлове, но такава папка при мен няма. Бъркам ли нещо?

2bruc8.png

Потребителската директория, колега. Не системната. Само стартираш файловия браузър и го настройваш да показва скритите файлове.

http://s19.postimg.org/xqnpypchf/local.png

преди 12 минути, cybercop написа:

Потребителската директория, колега. Не системната. Само стартираш файловия браузър и го настройваш да показва скритите файлове.

http://s19.postimg.org/xqnpypchf/local.png

Eхааа... много благодаря. Сега ако поправят това гадно трептене на Хрома и Вивалди ще е супер. Все си мисля, че проблемът не е при мен, тъй като имам същия Минт Канела и на настолния и прави същите мизерии. При Мозила и Опера нямам подобен проблем, но гореспоменатите са същинска трептяща напаст. Не съм пипал нищо по драйверите - с официалните такива съм. Говоря за вградени видеа HD4000 и HD530.

Аз съм доволен от Chromium. Имах желание да ползвам лисицата, но, поне при мен тя стана много тромава. Chromium + extra декодерите за него ми задоволява всички потребности.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.