Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против ограничаване на пушенето на публични места сте ?

Анкета за/против пушенето на обществени места 207 гласували потребители

1. 1. Какво е вашето мнение по въпроса?

• ЗА забраната
      61%
      127
    • ПРОТИВ забраната
      38%
      79
    • Нямам мнение по въпроса
      0%
      0

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Хубаво си ги спряла!Дядо ми пушеше по 3 кутии Арда и стигна до 85 години!Няма пряка връзка пушач-рак!

А ако не беше пушил- можеше да ги докара и до 100, не се ли се замислял?

Има пряка връзка пушене-рак, и то не само за белите дробове, така че не се самоуспокоявайте! Наистина е време да спирате цигарите!

Редактирано от dimadoctor (преглед на промените)

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 115k
  • Създадено
  • Последен отговор

:weather3:

Мойте значи ги няма отдавна-щото съм на 2 кутии

Абе еййй, хахо, осъзнай се! Я веднага ги махай тия гадости. Поне ги намали драстично. 2 кутии! Самоубийство!

Абе еййй, хахо, осъзнай се! Я веднага ги махай тия гадости. Поне ги намали драстично. 2 кутии! Самоубийство!

Шефката ми пуши по 4 кутии!Не сам я чул да кашля!Работи и нощно време!

Да си пуши. Това не променя факта, че цигарите никаква полза не могат да ти донесат, докато вредите са явни и са налице.

Определено. И аз това му казвам, но той си дава парите за тези глупави цигари!!! Не вярвам и да спре..

Редактирано от Alex&Ramesses_B.H.Л (преглед на промените)

Не съм хахо,бре-всеки с пороците си

:cool:

Мъжете спрях,едни цигари де ми останаха за кеф ааа

:ph34r:

Ще ви помоля да се придържате към темата, без да залитате в такива офтопици относно това кой пуши, кой не и по колко. Благодаря!

• 1 месец по-късно...

Моловете в София предприемат мерки

за ограничаване на тютюнопушенето

Публикувано изображение

Моловете в София, както и редица заведения (от типа кафенета и сладкарници) ограничават тютюнопушенето от началото на следващата календарна година, съобщава първата виртуална болница у нас Hospital.bg (www.hospital.bg). Това стана факт само броени дни след като граждани от сдружение „България без дим” предприеха поредица от инициативи, целящи да напомнят, че наредбата, регламентираща пушенето на обществени места влезе в сила на 19-ти декември 2010 г.

Членове на сдружението раздадоха на собствениците на заведения в The Mall на бул. „Цариградско шосе” в София схема-пътеводител, която ще им помогне да се ориентират какво и как трябва да направят, за да организират пространствата така, че те да са съобразени с изискванията на закона. Само за няколко секунди всеки собственик ще може да открие своята конкретна ситуация в зависимост от особеностите на неговото заведение и целевата аудитория, както и възможните варианти на действия.

По време на събитието бяха раздавани и балони с надпис "Без дим. Само въздух". Целта беше непушачите да разберат, че вече има нови разпоредби, които чувствително ще ограничат местата, на които може да се пуши свободно, и ще ги предпазят от т.нар. пасивно пушене.

„Наредбата ще въведе нови правила, които, макар и да не са идеални за непушачите, значително ще доближат страната ни до практиката на останалите европейски държави, които могат да служат за пример в борбата с тютюневия дим. Надяваме се, че след Коледните и Новогодишните празници ще имаме една България с много по-малко цигарен дим”, отбелязват от гражданската инициатива, бореща се за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места.

Hospital.bg припомня, че до 19 декември (един месец след обнародването на Наредба 56 на Министерския съвет в „Държавен вестник”) всички заведения и обществени сгради в страната трябваше да приведат помещенията си в съответствие с наредбата на правителството, която урежда прилагането на закона и наказанията за неговото неспазване.

Всички непушачи, които изпитват непоносимост към задимените пространства, ще могат да подават сигнали за нарушения на телефон в здравното министерство или на интернет страницата на инициативата Bezdim.org (www.bezdim.org) от началото на следващата година, когато се очаква да стартират и проверките на РИОКОЗ.

Колеги, благодаря за вниманието! Изпращам и снимки. Едната показва как американският посланик у нас Джеймс Уорлик се включи в инициативата на гражданското движение „Без дим“ като раздаваше ябълки в Международния ден без цигарен дим през ноември. На другите снимки активисти на „Без дим” раздават балони с надпис "Без дим. Само въздух" в The Mall.

slava.bg

В Скай Сити има вече разлепени плакати,в подземния гараж

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

От лятото без пушене в малките заведения

През лятото на тази година да се въведе пълна забрана за пушене в заведенията до 50 кв. м. Това решиха вчера министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване Десисилава Атанасова, представители на Министерството на икономиката, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Браншовата асоциация на ресторантьорите в София на среща при премиера Бойко Борисов. Предложението предстои да се разгледа от ПГ на ГЕРБ. Причините за промяната са както в подобряването на здравословната среда за живот, така и на премахването на неравнопоставените условия за работа на бизнеса у нас.

В момента в страната има различен режим за ограничаване на тютюнопушенето на закрити обществени места. Големите заведения над 50 кв. м трябва да обособят специална зона за пушачи, за чието създаване да инвестират допълнителни средства. В противен случай трябва да забранят изцяло пушенето в тези заведения. В същото време собствениците на малките кафенета и барове под 50 кв. м могат да избират дали в тях да се пуши или не. Според бизнеса това създава неравнопоставеност в работата им. Затова в средата на годината ще се въведе пълна забрана за пушене и в малките заведения. През 2012 г. ще се вземе решение и затова кога в страната ще се въведе пълната забрана за пушене на всички закрити обществени места.

Източник: Дума

Не зная ако забранят пушенето в закрити помещения / барове, дискотеки, кафета/. Както тук в Испания от 1-ви януари вкараха забраната и сега всичко живо пред заведенията излиза да пуши.Не знам само ако направят и така в България какво ще става.... :ph34r:

Няма да се спазва, ако няма контрол според мен. И аз съм пушач , но и мен ако ме глобят с едни хубави парички един два пъти искам неискам ще спазвам. Всичко зависи от контрола по изпълнението на забраната:speak:

Пълна забрана след още 2-3 гозини! Специално Б.Б. е дал още една година...:cool:

Борисов:

Тотална забрана на пушенето в заведенията от 2013 г.

Обсъжда се възможността през 2013 г. да се въведе тотална забрана за тютюнопушенето в заведенията. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти на заключителната среща в българското посолство в Токио, в края на работната визита на премиера.

Мотивът е, че годишно за здравеопазване се дават над 3 млрд. лева, а за всички е ясно, че тютюнопушенето вреди на здравето хората.

Коментарът вероятно бе повлиян от тоталната забрана за пушене в Токио, където вредният навик е забранен дори по улиците на града, пише БТА. На тротоарите на многомилионната столица има знаци за забрана на пушенето.

"Вътрешната ми убеденост, че трябва да има тотална забрана и в малките заведения, дойде миналата неделя на Витоша, където в малки заведения семейства с малки деца спират да обядват, а вътре лисичарници, така че съм убеден, че трябва да отидем на тотална забрана през 2013 година", коментира Борисов.

По думите му това ще бъде решено след дебати в парламента.

Той посочи, че е хубаво това да стане веднага, но след разговори с представители на дребния бизнес е решено да се даде възможност да си възвърне инвестициите в системите за очистване на въздуха в заведенията.

Препоръчителният срок на ЕС за забрана на пушенето е 2015 г., отбеляза Борисов, но добави, че по всяка вероятност това ще стане задължителен срок.

vesti.bg

Ще,ще-как пък и под небето ще ми забранят

Ще-ще, като спрат да произвеждат и цигари, и тютюн- тогава ще видим. И между другото, имам чувството, че много се гордееш с това , че пушиш. Не виждам повод за това, напротив. За яснота на ситуацията- аз също съм пушил над 10 години, но вече от 7-8 години съм отказал, така че знам за какво говоря. Излишно е да споменавам и за всички медицински проблеми от това, но всеки си шета на акъла.

Ще-ще, като спрат да произвеждат и цигари, и тютюн- тогава ще видим. И между другото, имам чувството, че много се гордееш с това , че пушиш. Не виждам повод за това, напротив. За яснота на ситуацията- аз също съм пушил над 10 години, но вече от 7-8 години съм отказал, така че знам за какво говоря. Излишно е да споменавам и за всички медицински проблеми от това, но всеки си шета на акъла.

Как ще стане пък това-като що тикви депутатски са в далаверата с тютюна

:)

Никъде не съм написала че се гордея.

Всеки си има пороци.

Аз съм женския вариант на Андрей Слабаков,мда.

А навън не могат да ми забранят да пуша-

поради щото данък въздух,Слънце и небе още не са ми турили.

• 1 месец по-късно...

Клиенти топят заведения за забраната за пушене

Публикувано изображение

Все повече граждани сигнализират в здравното министерство, ако в заведенията се нарушават правилата за пушене, обясниха от пресцентъра на ведомството.

Най-честите сигнали били, че в заведения или в залите за пушачи има деца, а по закон не трябва да се допускат лица до 18 години.

От министерството напомнят, че здравето на децата е отговорност най-вече на техните родители.

Новите правила за забрана на пушенето на закрити обществени места се спазват от повечето заведения, сочи проверка на здравните инспектори. Тя започна на 15 февруари и ще продължи до 18 март.

В нея участват всички районни здравни инспекции в страната.

Според изискванията пушене в закрити обществени места, като ресторанти, питейни заведения, барове, хотели, гари, летища, транспортни средства, офиси, училища се допуска само ако има обособени помещения, които са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. Освен това тези места трябва да са по-малки от частите, в които не се пуши. В тях трябва да има и добра механична вентилация.В заведенията за хранене и развлечения с площ по-малка от 50 кв. м собственикът трябва да избере дали ще се пуши или не и да постави съответната табела на входната врата.

Санкциите за нарушителите са регламентирани в Закона за здравето. За едноличните търговци са от 300 до 1500 лева, а за юридически лица от 500 до 10 000 лева. С глоба от 50 до 300 лева се наказват физическите лица.

Употребата на тютюневи изделия е причината за 1.5 млн. умирания от онкологични заболявания всяка година. Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30 на сто по-голям, ако живее с пушач, се посочва в съобщението.

Пет години след спиране на тютюнопушенето вероятността да се заболее от рак на устата, гърлото, езофагуса и пикочния мехур намалява наполовина.

Според изчисления на Световната здравна организация повече от 40 на сто от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето.

dir.bg

:P Браво ! 20 години след 1989 година доносите се завърнаха с пълна сила :baby: Само така - все втори на улицата или в кафенето трябва да праща доноси.Само така ще се оправи държавата.Всичко друго успяхме да оправим, вече и доносите се завърнаха :)

Радвате ли се ?

Радвайте се.

А така-то не че много ходя по кръчми де-ама сега ептен няма да стъпвам-

че ще вземат да ми допишат досието барабар с глобата,дето ще отнеса.

Трихо, тук не съм съгласен с теб. Аз лично не приемам това за донос, а за сигнал, че не се спазват хигиенни норми. Бил съм пушач, но вече от много години съм в другия лагер. И понастоящем се дразня, когато някой пуши до мен в заведение, където има забрана за това. Например може да сме избрали точно това заведение заради споменатата забрана и гарантираната от нея чистота на въздуха. И ако някой пренебрегва забраната и одимява мен, жена ми и детето ми- също ще се оплача. Ама нали българинът е все най-големиявт тарикат и забраните не го ловят....Това е проблемът.

Пушенето не е вредно, всичките тия работи са инсинуации на непушачите...ама друг път... (непушач съм, просто да обичам да хвърлям хората в парадокси :P) Няколко кратки изречения-Не, не ми харесва да ме одимяват...Не пуша активно, не искам да пуша и пасивно. Чисто, ясно и просто. Който му се пуши-Да заповяда, но да си излезе отвън като иска да запали или някъде, където няма да пречи на всички останали, било то непушачи, бивши пушачи или каквито там...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Всяко чудо за три дни... Като клиентите-пушачи започнат да отбягват да ходят по заведения и тези заведения се изправят пред фалит,ще намерят начин да позволят пак пушенето. В България пушачите май са повече от непушачите?

Трябваше отдавна да се забрани пушенето във всички заведения. Писна ми... Повечето от хората в моето обкръжение не са пушачи (сравнително голям процент от роднини и колеги), но най-лесно е да не се съобразяваме с околните. Цигарата може да се изпуши навън, но аз не мога да си изнеса порцията или да обиколя целия град да си търся заведение.

Редактирано от starstar (преглед на промените)

Всяко чудо за три дни...

Като клиентите-пушачи започнат да отбягват да ходят по заведения и тези заведения се изправят пред фалит,ще намерят начин да позволят пак пушенето.

В България пушачите май са повече от непушачите?

Или просто ще се научат да пушат отвън?

В България не знам положението, но определено не да всички хора пушачи.

Аз съм тръгнал на заведение не за да ме дими някой, нали?

Щом не пуша, значи си има някаква причина, нали? Според теб дали искам да пуша пасивно?

Или просто не ти пука? :P

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Или просто ще се научат да пушат отвън?

В България не знам положението, но определено не да всички хора пушачи.

Аз съм тръгнал на заведение не за да ме дими някой, нали?

Щом не пуша, значи си има някаква причина, нали? Според теб дали искам да пуша пасивно?

Или просто не ти пука? :P

Тук не става въпрос дали на мен ми пука или не.Дали пушиш или не си е твой избор.

Опитът сочи,че всяка забрана води да обратния ефект.

Търговците и през иглени уши ще минат само и само да не загубят печалбите си.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.