Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кризата на европейските науки... и битийната философия

Featured Replies

Всеки умен човек, който прочете внимателно постовете ни, ще разбере, как без никаякво основание се заяждаш с мен. Призна,че думата, коато съм употребила (сърце) е метафора (аз мисля, че е алегория), което означава, че много добре разбираш, че съм я употребила не в букваления й смисъл - анатомичен орган, мускул, а в преносения й - чувство (-а). Вследстие на което всичките ти постове след моя : " Ах, чакайте сърцето да възприеме нещо." ( 02.декември.2011г.-17.57) и: "Гледам пак те ударило някакво "прозрение". Хубаво е от време на време да спираш и да се позамисляш какво говориш. Сърцето е мускул, следователно няма, как да минава мисъл през него!" (3.декемвре.2011г. -2.29) са тенденциозни. Защо се заяждаш с мен? Много ми е любопитно да узная, защото ме оспорваш не, за да се постигне истината, а заради нещо друго. - тенденциозни.

• Отговори 536
  • Прегледи 53,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не е никак трудно за човек, знаещ значението на думата метафора, да прозре, че използваш думата сърце в нейния преносен смисъл. Също така, не е трудно да се види, че използването на метафора, като аргумент е особено нелеп подход в спора. Това, което ти по неведоми за мен причини класифицираш, като заяждане и тенденциозно отношение, всеки разумен човек, би окачествил, като добре подплатено изразяване на мнение, относно качеството на аргументите, които използваш в дискусията. От моя страна. напълно липсват обиди, лични нападки и грубо отношение, като в същото време, аргументите ми са само ad factum и са издържани в духа на класическите традиции!

Още веднъж, постовете ми само инвалидират мнението ти, без да засягат личността ти! С това, проблема за мен е изчерпан и надявам се, любопитството ти е задоволено.

Не е никак трудно за човек, знаещ значението на думата метафора, да прозре, че използваш думата сърце в нейния преносен смисъл. Също така, не е трудно да се види, че използването на метафора, като аргумент е особено нелеп подход в спора.

Аха, не ти харесва, че в поста си използвалам алегория и съм употребила думата сърце, вместо думата чувства.

Ми, :ph34r: хубаво. Изказваш мнение. Лошо няма. ;)

Че кой съм аз та да ми харесва или не? Просто видях безсмислен аргумент и го фиксирах писмено!

П.П. Аргументацията, която прилагаш с последния си пост е все така безсмислена. Показвам:

Ти казваш :

Това е така и въпреки него, не бива да си затваряме очите пед факта - съчиненията на философите от Древна Елада са И литературни творби, в следствие, на което имат художествена стойност, освен научна, затова се възприемат и с ума, и със сърцето. ;)

След което уточняваш:

Аха, не ти харесва, че в поста си използвалам алегория и съм употребила думата сърце, вместо думата чувства.

Ми, :clown: хубаво. Изказваш мнение. Лошо няма. :down:

Правим проверка. След като си употребила думичката сърце вместо чувства, то ние трябва просто да извършим подмяната на едната дума с другата в изречението ти и да проверим резултата от субституцията.

Резултата е:

Това е така и въпреки него, не бива да си затваряме очите пед факта - съчиненията на философите от Древна Елада са И литературни творби, в следствие, на което имат художествена стойност, освен научна, затова се възприемат и с ума, и със чувствата. :)

Простият анализ ни показва, че тъй като самата натура на чувствата, е да бъдат сами по себе си възприятие, то тогава те не могат да ни послужат за възприемане, което от своя страна прави твърдението ти казуално невярно или с други думи несъстоятелно!

"Мисълта преминава през сърцето" е метафора. :D

А за отношението между философия и литература си има цяла школа, наречена "деконструкция", чийто най-важен представител е Жак Дерида. Само ще уточня, че във Франция неговите концепции се разглеждат и като политическа теория.

Жак Дерида си е съвсем в темата, тъй като той се явява критик на Хусерл и Хайдегер, както и на цялата западна метафизика. :D

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

"Мисълта преминава през сърцето" е метафора. :)

А за отношението между философия и литература си има цяла школа, наречена "деконструкция", чийто най-важен представител е Жак Дерида. Само ще уточня, че във Франция неговите концепции се разглеждат и като политическа теория.

Жак Дерида си е съвсем в темата, тъй като той се явява критик на Хусерл и Хайдегер, както и на цялата западна метафизика. :cheers:

Равдам се, че и друг ( Жак Дерида ) прави аналог между философия и поетика и открива художественост в научните философски тектове.

Редактирано от kaloia (преглед на промените)

Връзката безусловно е налице! Хубавото в случая е, че Жак Дерида не е възприемал със сърцето си или не дай Боже, с чувствата си. Анализа е прерогатив на мозъка, а не на мускулите или усещанията :)

Моля! Аз пък си мислех,...поправете ме де(!), че минава през стомаха?

Правилно си мислил! Мине ли веднъж мисълта през сърцето, скоро трябва да я чакаме да мине и през стомаха, а от там естественият завършек на славния и ход е повече от ясен :cheers:

Моля! Аз пък си мислех,...поправете ме де(!), че минава през стомаха?

Пак Тричокепфалус трябва да изкаже компетентоното си мнение.

Правилно си мислил! Мине ли веднъж мисълта през сърцето, скоро трябва да я чакаме да мине и през стомаха, а от там естественият завършек на славния и ход е повече от ясен :cheers:

Мъхъ, след като излезе от вратата на задния двор, ни става премиер и търчи да реже лентички...

Връзката безусловно е налице! Хубавото в случая е, че Жак Дерида не е възприемал със сърцето си или не дай Боже, с чувствата си. Анализа е прерогатив на мозъка, а не на мускулите или усещанията :cheers:

Започнах да ви отговарям, но се почувствах в вкарана в твърде глупама ситуация и изтрих това, което бях написала.

Под достойнството ми е да ви отговарям.

Пак Тричокепфалус трябва да изкаже компетентоното си мнение.

Трихоцефалус (косъм и глава на латински), го е изказал вече ето тук...

Започнах да ви отговарям, но се почувствах в вкарана в твърде глупама ситуация и изтрих това, което бях написала.

Под достойнството ми е да ви отговарям.

Достойнството е въпрос на лична самооценка. Тук вече не мога да ти помогна.

Трихоцефалус (косъм и глава на латински), го е изказал вече ето тук...

Достойнството е въпрос на лична самооценка. Тук вече не мога да ти помогна.

Ох, много си т"п. За Тричо казах "пак", т.е. отново да се произнесе, включително и за стомаха.

Никой не те пита, какво е достойнство.

И помощ никога не съм ти искала.

От тези констатации слредва, че постът ти е напълно несъстоятелен.

Нека все пак да се придържаме към темата! :wors:

Възможна ли е универсалната философия като осъществяване на идеала на европейското човечество да формира себе си според рационалните принципи на хуманизма или вярата в разума е мъртва? Възможно ли е науката да върне значението си за саморазбирането на човешкото битие или ще си остане само наука за фактите? Окончателна ли е победата на скептицизма, емпиризма и позитивизма?

Според мен и на трите въпроса отговорът е отрицателен. :)

Но е хубаво да се насочим към теорията от втората половина на 20-ти век. Дерида е един от най-сериозните критици на западната метафизика и мисля да нахвърлям някои неща за него. Деконструкцията може да се използва много ефективно и като критика на идеологията!

PS: Всъщност, критиката на метафизиката е нещо доста полезно! :)

Хайде да се върнем към Хусерл и да приключим годината с отговор на неговия въпрос от "Кризата...": Възможна ли е универсалната философия като осъществяване на идеала на европейското човечество да формира себе си според рационалните принципи на хуманизма или вярата в разума е мъртва? Възможно ли е науката да върне значението си за саморазбирането на човешкото битие или ще си остане само наука за фактите? Окончателна ли е победата на скептицизма, емпиризма и позитивизма?

Няма как да стане в скоро време! В днешни дни, науката непрестанно и с все по-бързи темпове променя човешкото битие, а заедно с това се променят измеренията за рационалност, разпадат се традиции стари колкото човешкото общество, падат граници откриват се нови хоризонти. Заражда се една агресивна и сложна от тип mobili in mobilis система, която е обусловена от многостранната рекурентна зависимост между елементите и. Система, в която силата даваща знанието за адаптиране на света, според текущите нужди, ще бъде доминираща. За мен, през следващите няколко века, науката преди всичко, ще предписва, а не обяснява нашата битийност.

:wors:

Ох, много си т"п. За Тричо казах "пак", т.е. отново да се произнесе, включително и за стомаха.

До тук ли стигна? Да скриеш буквата зад кавичката? Браво! Щом пишеш такива неща с лека ръка, как ли би изглеждало това, което започна, но се спря да напишеш, защото е под достойнството ти...

Никой не те пита, какво е достойнство.

И помощ никога не съм ти искала.

Напомням ти, че това е публичен форум - сиреч, място, в което всеки може да вземе отношение по, който и да е аспект на дадена тема.

От тези констатации слредва, че постът ти е напълно несъстоятелен.

Констатациите ти са грешни априори, а от там и изводите ти.

Няма как да стане в скоро време! В днешни дни, науката непрестанно и с все по-бързи темпове променя човешкото битие, а заедно с това се променят измеренията за рационалност, разпадат се традиции стари колкото човешкото общество, падат граници откриват се нови хоризонти. Заражда се една агресивна и сложна от тип mobili in mobilis система, която е обусловена от многостранната рекурентна зависимост между елементите и. Система, в която силата даваща знанието за адаптиране на света, според текущите нужди, ще бъде доминираща.

Това всъщност е идеологията на глобализма, доста систематично разработена от една група социолози и политически философи с техните концепции, най-известните от които са:

- Франсис Фукуяма с "края на историята"

- Зигмунд Бауман с "фрагментаризацията на живота"

- Улрих Бек с "обществото на риска"

Често тези концепции се представят като теория на постмодерното общество, намерило своя върховен израз в епохата на глобализма. Там е работата обаче, че автентичната постмодерна социална теория е свързана с други автори и доста по-различни възгледи.

Нещо против да обърнете внимание и на някой философ от 21-ви век. Моля стига вече с онези овехтелите. То бива консерватизъм, ама не в днешното време на бурно развитие. Платон и другите от неговото време са били любимци през 16,17 и даже в началото на 18-ти век, но сега дявол ги взел, сме 2011г. и е нужно да се придържаме към съвременните стандарти, колкото и на някои да им е удобно, да се ровят в прашасалите трудове, на древните магьосници на словоблудството... ;)

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Нещо против да обърнете внимание и на някой философ от 21-ви век. Моля стига вече с онези овехтелите. То бива консерватизъм, ама не в днешното време на бурно развитие. Платон и другите от неговото време са били любимци през 16,17 и даже в началото на 18-ти век, но сега дявол ги взел, сме 2011г. и е нужно да се придържаме към съвременните стандарти, колкото и на някои да им е удобно, да се ровят в прашасалите трудове, на древните магьосници на словоблудството... ;)

Един от тези в предишния ми пост е доста актуален философ в момента.

А и не е лошо да престанеш да оспамяваш темата.

:)

До тук ли стигна? Да скриеш буквата зад кавичката? Браво! Щом пишеш такива неща с лека ръка, как ли би изглеждало това, което започна, но се спря да напишеш, защото е под достойнството ти...

Напомням ти, че това е публичен форум - сиреч, място, в което всеки може да вземе отношение по, който и да е аспект на дадена тема.

Констатациите ти са грешни априори, а от там и изводите ти.

Ей, не спря ... Аз спирам.

Според мен и на трите въпроса отговорът е отрицателен. :)

Съгласен.

За мен, през следващите няколко века, науката преди всичко, ще предписва, а не обяснява нашата битийност.

Би ли пояснил. Мислиш ли, че човешката екзистенция, която е насочена към смъртта, както би казал Хайдегер, ще промени своята насоченост под влияние на науката.

Съгласен.

Би ли пояснил. Мислиш ли, че човешката екзистенция, която е насочена към смъртта, както би казал Хайдегер, ще промени своята насоченост под влияние на науката.

А вие мислите ли, че науката би могла да промени естествената насока на живота към смърта в друга посока?

Не мисля, че някога би станало възможно. Но в модерното общество има и подобна илюзия.

Не мисля, че някога би станало възможно. Но в модерното общество има и подобна илюзия.

Ако знаете нещо конкретно за съществуването на тази илюзия, моля, кажете.

Ми, някои хора например се замразяват след смъртта си в очакване на по-добри времена. ;) Но всъщност нека се върнем наистина към Хусерл. Един от основните проблеми, които той поставя е за това как съзнанието конституира ежедневния свят. Тази наивна нагласа е в основата на т. нар. научна истина. Затова и последната изобщо не е така обективна, както ни се струва. За справка, който иска може да прочете § 14 от "Кризата..."

• 2 седмици по-късно...

Всъщност имах предвид антропоцентризма, сестро. А за уникалността можем да поспорим. Ако броя на материалните частици във Вселената е краен, а времето безкрайно, рано или късно не само твоята котка, но и всички останали събития и явления ще се повторят. По-точно ще се повтарят отново и отново. ;)

Току що се регистрирам и си признавам, че не съм прочел всичките 24 страници. Оспорвам : " Ако броя на материалните частици във Вселената е краен, а времето безкрайно, рано или късно не само твоята котка, но и всички останали събития и явления ще се повторят", вдъхновен от любителските ми познания за теорията на множествата.

Нека да имаме краен брой частици в вселената. Дори да бъдат само две. Да ги означим с 0 и 1. Нека времето да е безкрайно или крайно. Нека дори понятието време не съществува. Както е извесно от тези две множества може да се построи безкрайно множество от множества. Всъщност следвайки теорията на множествата не се нуждая от начално зададени елементи (0-та и 1-цата). Нека вселената да е празна и безвремева.

0- множеството не съдържащо нищо.празно множество. Празната вселена.Пустотата като липса на нещо.

1- множество съдържащо празното множество.Вселената като цяло понятие. Пустотата като определеност, като понятие.Като вид състояние.

2. множеството съдържащо горните 2 множества.Сборът от горните две множества като понятие. Сборът от горните 2 като алгебрична сума е множеството 1- да не се бърка

3. множество съдържащо горните 3 множества.

и т.н. до безкрайност.

Тука някой може да каже че това е изкуствено и нереално и че вселената независимо какви ги говоря си остава в крайна сметка пуста. Мисля, че физиката и математиката през последните 100- на години показаха че вселената не е това което си мислим че е . Кое в една празна вселена е реално и кое не е? Нейната празнота реалност ли е? Можем ли да разделим 1 празне вселена на две? Можем ли да отделим част от празнотата и? Единственото което на мен ми се вижда реално в една празна вселена е да я населим с описаните по горе множества. Тогава те някак си стават единственото реално нещо в нея. Естествено остава въпроса със наблюдателя или измислителя на тези множества.

Дори и да разгледаме класическа вселена с крайен брой частици, пак нещата могат да бъдат докарани до безкрайност. Например как различаваме 2 състояние едно от друго. Да кажем че забиваме координатна с-ма в центъра на вселената. Ако вселената е абсолютна, представлява етер и има център или някакви свои присъщи координати тогава ок. Описваме краен брой състояния на тази вселена всяко със своя си сбор от координати на частиците спрямо божествената координатна с-ма. Ако обаче такава няма? Единственият ми избор е да иползвам съществуващите в даденото състояние частици за отправна координатна с-ма. За 3 мерна вселена са ми нужни 4 частици. За n мерна n+1 частици за да дефинирам i,j,k,..... единични вектори.Тука вече крайността на състоянията започва да изглежда като частен случай. Например n трябва да е крайно. Освен това единичните мерни мерни вектори i,j,k,... са независими и аксиоматични за всяко от състиянията т.е. имаме N на брой независими комбинации. Трябва механизъм за сравняване на тези вектори което изпортва цялата постановка. Иначе как във 2 независими координатни с-ми може да се твърди че частиците имат еднакви координати? Например и в двете частицата X ако има координати ai,bj,ck в едната i може да е 1 метър в другата да е 2. В едната осите да са ортогонални а в другата да са под ъгъл 30 градуса.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.