Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания - част ІІ

Featured Replies

преди 11 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Нужно ли е сега да вярвате в Бог? Кат се появи ще повярвате щете нещете.

Това е краен възглед. Бог е битието. Присъщото съществуване самото то. Как точно ще ти се яви приживе ?

И да ти се яви няма как да знаеш, какво ти се явява

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 134,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 20 часа, valkiria1 написа:

Не дадеш ли цитат от Библията ,както направих аз  значи ти си лъжеца или поне невежата ,който за толкова години не прочете  и не разбра в какво вярва. 

Готово, не се карайте, мястото е прекалено известно - Галатяни 4 

22 Защото е писано, че Авраам имаше двама сина, един от слугинята и един от свободната; space.gif
23 но тоя, който бе от слугинята, се роди по плът, а оня, който бе от свободната, по обещание. space.gif
24 И това е иносказание, защото тия жени представляват два завета, единият от Синайската планина, който ражда чада за робство, и той е Агар. space.gif
25 А тая Агар представлява планината Синай в Арабия и съответствува на днешния Ерусалим, защото тя е в робство с чадата си. space.gif
26 А горният Ерусалим е свободен, който е [на всички] майка;
преди 21 часа, valkiria1 написа:

"Защото, както Йона беше в корема на морското три дни и три нощи, така ще бъде и Човешкият Син бъде в сърцевината на земята три дни и три нощи."

Иначе ,ето ти "мястото"

1492257444-jesu-grav.jpg

Върни се и прочети поста ,където съм цитирала писаното в Библията. Въобще не мога да разбера защо се съсредоточихте върху мястото. То съвсем не е важно.

Важно е времето в което е стоял там,защото то е условието ,което сам Исус определя ,като доказателство за своето възкръсване. Това цитираното по-горе са негови думи. 

Има известно недоразумение, объркване на събития със символи.

Аз си зададох следния въпрос - защо ние главанаците (нямам предвид само нас тук, ами и други броящи, спорещи и пишещи цели книги) предполагаме пряка връзка между думите на Иисус за знака на Йона, който единствен ще се даде на "рода лукав и прелюбодеен" и периода между смърта и възкресението му? Между смъртта на кръста и възкръсването протичат три дни, за което си говорят там в цитата от Лука, даден от Гретел; впрочем и в Символа на вярата е казано "и бе погребан, и възкръсна в третия ден"; за нощи нищо не се споменава - в символа на вярата. Значи, никой християнин не е длъжен да вярва в подобно нещо, че от здрача на разпети петък до полунощ на събота срещу неделята на възкресението има три дни и три нощи. Иисус  не казва "аз ще бъда в гроба три дни и три нощи", а "Синът на човека ще бъде три дни и три нощи в сърцето на земята". За последното, трябва наистина да се сравни и помисли първо за смисъла на историята около Йона, и ако евентуално някой от нас тук има идея какво означават трите дни от книгата на пророк Йона (гълъба), чак след това може да си ги обясняваме в светлината на евангелието. За дните не знам какво означават, обаче около Иона, Ниневия ("мястото на рибата"), посветен на Инана /Ищар и т.н., нейното слизане за три дни и три нощи в подземния свят на мъртвите, смъртта й там, приковаването на стълб, оживяването, свещените гълъби и змии, и въобще връзката с шумерски-акадски-вавилонски богове и митове, ...може да се навърже доста. Митовете са езика на мистериите, а те са били пренасяни от един център в друг. Въпросъте обаче колко ние можем да отберем. Цели образи от епоса за Гилгамеш, вмъкнати в тази молитва на Йона, или псалм 21/22...

Защото "мястото" от Матей 14 изглежда така - Книга на пророк Йона 2 гл.

1. И заповяда Господ на един голям кит да глътне Иона; и биде Иона в утробата на тоя кит три дни и три нощи.
2. И помоли се Иона на своя Господ Бог из китовата утроба
3. и рече: "към Господа извиках в моята скръб, - и Той ме чу; извиках из утробата на преизподнята, - и Ти чу гласа ми.
4. Ти ме хвърли в дълбинето, в сърцето на морето, и струи ме обиколиха, всички Твои води и Твои вълни минуваха над мене.
5. И рекох: отхвърлен съм от Твоите очи; обаче пак ще видя светия Ти храм.
6. Обхванаха ме водите до душата ми, бездна ме заключи; с морска трева биде обвита главата ми.
7. До планинските основи слязох, земята със своите завори ме навеки затвори; но Ти, Господи, Боже мой, ще изведеш душата ми из ада.
8. Когато изнемощя в мене душата ми, аз си спомних за Господа, и моята молитва стигна до Тебе, до светия Ти храм.

преди 21 минути, valkiria1 написа:

Сега пък питам теб  щом се навираш - съществувала ли е Агар родила първия син на Авраам  или е символ  в християнството ?

Ами..., апостол Павел в случая изрично набляга на символичното значение на историята.

Редактирано от witness (преглед на промените)

преди 5 часа, Реджеп Иведик написа:

Бог е битието.

Според попа в кръчмата ли? :Д

преди 7 минути, valkiria1 написа:

Зададох ти конкретен въпрос : Агар и роденият от нея Ишмаел ,първородният син на Авраам съществувала ли е ,или  написаното в Битие  е лъжа ?

Всичко ли написано в Битие трябва да се приема буквално? Да се попитаме тогава дали всеки разказвач на митове и приказки е само лъжец, или е преподавал как стоят нещата в някакво отношение чрез иносказания; дали тогава цялата детска и друга художествена литература без изключения не е измама, или предава есенцията на смисъла. 

преди 17 минути, valkiria1 написа:

Защо нито един християнин ,който се кланя на Исус като на бог ,не може да живее според това ,което той проповядва в учението си ?

Е чакай сега, много ги насмете чак пък всички - ти всички и всеки не можеш да ги познаваш, а даже за познатите как да е категоричен човек. Все натякваш, че не познаваме юдаизма, за да го обсъждаме, а ти също нямаш представа от проповедите на църквата. Първо, акцентира се главно върху нашето несъвършенство и - това е догматично - че никой не е освободен от греха, освен Христос. Даже Богородица, която е по-славна от серафимите, и тя не е извън първородния грях. Второ (и то е направо азбучно), църквата побира и съдържа всичко: от лайното до Бога. Последното е известно като сентенция, но не знам откъде е.

Ако винаги си прав, никога нищо няма да научиш. Няма да се промениш. Хареса ли ти как разреших проблема с трите дни и нощи в гроба?:)

преди 19 минути, valkiria1 написа:

Щом въпроса те затруднява ще го задам по друг начин : възможно ли е да се живее  според учението на Исус .

Не ме затруднява, отговорът е: не. Затова самият Исус казва, ама ще те излъжа сега точно къде в евангелията - че невъзможното за човека е възможно за Бога. Не съм сигурна дали ще ме разбереш, ти разглеждаш и стария и новия завет в съвсем друга плоскост.  Историческа. Не че няма и такава, но някъде липсва, всъщност такъв смисъл. В Битие например се говори за "събития, случващи се" във вечността. 

Но да добавя ли Откровението? Или Исайя, Даниил, да не говорим за евангелията и посланията на апостолите. В Новия завет тези "събития" просто гъмжат, няма де да стъпиш, Пълнота)

Лука 18

25 Защото по-лесно е камила да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство. space.gif
26 А ония, които чуха това рекоха: Тогава кой може да се спаси? space.gif
27 А Той каза: Невъзможното за човеците за Бога е възможно.

Редактирано от witness (преглед на промените)

преди 16 минути, witness написа:

Не ме затруднява, отговорът е: не. 

А защо "не" - какво те затруднява? 

преди 10 минути, valkiria1 написа:

Мисля,че евреите за втори път "подариха" на света Исус ,като скриха и погребаха извън Иерушалаим / макар и в осветена земя/повечето от осуариите  намерени в  гробницата в Талпиот , а самата гробница зазидаха без право да бъде отваряна от специалисти и археолози.

:DЕ, бива ли така?Нямате ли някоя заповед - Не лъжи!

Еми, ако това което си написала е истина и сте разполагали с факти оборващи християнското учение, защо не ги представихте пред света.Как ще наречеш прикриването им?

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

преди 13 минути, valkiria1 написа:

Исус не може да бъде открит така поставен като описание в границите нито на иудаизма ,нито е възможно постижим в границите на християнството .

Защото някои от тези граници, и при двете религии, са поставяни винаги след събитията, което е обяснимо. Някои заради съвсем различни фактори и несъобразени цели, други като корекция на първите и така нататък. Къде и с какво не е същото, религиите са човешка направа 

преди 18 минути, sound написа:

А защо "не" - какво те затруднява? 

Вродените и придобити погрешни нагласи.

преди 5 минути, witness написа:

Вродените и придобити погрешни нагласи.

Например?

п.п. щом нагласите са погрешни, то значи напротив - ако е възможно да се живее с погрешни нагласи, то значи е дваж пъти по- възможно да се живее с правилни нагласи. 

преди 9 минути, valkiria1 написа:

Подмяната на личността на исторически съществувалия равин Иеошуа  с  никога несъществувалия теологичен и   радикален Исус е започнала още по времето на Нерон и е продължила векове в резултат на постепенно , последователно наслагване на догма и доктрина.

Тоест ти отричаш библията?

възможно ли е да се живее  според учението на Исус

Да

защо християните не могат да живеят според предписаното от Исус

Защото е трудно. Иначе всеки може да си се залъгва колко е духовен, спазвайки някакви рутинни религиозни предписания, но това не е духовност. В началото върши работа, но само дотам. Ако човек няма наистина висок идеал относно това, към което се стреми, то какво ще постигне?

преди 4 часа, valkiria1 написа:

Сега пък питам теб  щом се навираш - съществувала ли е Агар родила първия син на Авраам  или е символ  в християнството ?

Може и да е съществувала. Ама ти сериозно ли вярваш, че всички араби и всички евреи са произлезли от Авраам, че той е живял 175 години и че от времето на Адам са минали само няколко хиляди години? Едва ли Битие следва да се приема буквално, както и много други библейски текстове, но пък всеки сам си избира, как да ги разбира и тълкува.

преди 49 минути, valkiria1 написа:

"Аз, Понтийски Пилат, княз на римското царство, в залата на своето княжество осъждам и потвърждавам кръстната смърт на нарицаемия от народа Исус Христос Назарейски, човек въстаник против закона Мойсеев и против великоприличието на римския цар Тиберий Цезар. Заповядвам и решавам смъртта Му да бъде чрез разпятие на кръст заедно с другите, според обичая на осъдените в присъствието на народа от всички класи - бедни и богати, поради това, че не е престанал да вдига бунт и смущения в Юдея како прави Себе Си Син Божи и Цар на Йерусалим в светата църква, като отказва данък на Кесаря и за това, че дръзнал да влезе в Йерусалим като цар, а в храма като свещеник."

преди 50 минути, valkiria1 написа:

По това време (при управлението на Пилат Понтийски в Юдея - б.а.) живееше също и Исус, мъдър мъж, доколкото той може да бъде наречен човек, защото той извършваше удивителни дела като учител на хората, които приемаха истината сП радост. Той привлече към себе си много юдеи, както и мнозина елини. И този беше Христос.

Аз лично не виждам противоречие в цитираното и написаното в НЗ.Има различни гледни точки, но не виждам сериозно разминаване във фактите.

преди 57 минути, valkiria1 написа:

За разлика от теологически  стерилизиран образ на Исус от евангелията , Талмуд показва истината за Иеошуа  ,такава ,каквато е . Той е сектант .

Естествено, че за юдаизма е сектант!

Интересен текст наистина - Пилат употребява думата "христос". 

преди 1 час, valkiria1 написа:

Нима ? 

Според НЗ Исус е част от Светата Троица 

И какво от цитираното му пречи да бъде?

преди 1 час, valkiria1 написа:
преди 2 часа, valkiria1 написа:

.Талмуда е мястото ,което указва ,че Исус  се нарича със собственото Си име, като към него се добавя презимето "назарянин" - Иешуа Ханоцери.  Дословно:

тоест ,той сам се определя като назорей  .

" Назореите - както и първосвещениците - стават такива, по призвание свисше [вж. Ам. 2:11], докато Безначалният - Сина Божий и Господ наш Иисус Христос - Е Първосвещеник не по законически чин, а по чина Мелхиседеков. Той Е и Назорей [дал обет да Се посвети на Бога, до смърт, и то смърт кръстна, ставайки човек заради нас, човеците, заради нашето спасение] - също не по законичество, а по предвечно обещание, по Воля Божия"

преди 11 часа, Реджеп Иведик написа:

Това е краен възглед. Бог е битието.

И да ти се яви няма как да знаеш, какво ти се явява

Бог е съзнание и сила! Кое битие е Бог? Е как на Христос му повярвахте? По какво го познахте?

Той никого не е убеждавал май. Други ви убедиха!

на 4/19/2017 в 6:46, valkiria1 написа:

Ето ,какво твърдя аз:

"Защото, както Йона беше в корема на морското три дни и три нощи, така ще бъде и Човешкият Син бъде в сърцевината на земята три дни и три нощи."

Иначе ,ето ти "мястото"

Върни се и прочети поста ,където съм цитирала писаното в Библията. Въобще не мога да разбера защо се съсредоточихте върху мястото. То съвсем не е важно.

Важно е времето в което е стоял там,защото то е условието,което сам Исус определя ,като доказателство за своето възкръсване. Това цитираното по-горе са негови думи. 

Библията и Курана освен религиозни са и исторични книги

:lol6:

"Както Йона, така и Човешкият Син ще бъде в сърцето на земята три дни и три нощи" ТАКА Е, приемаме го ДОСЛОВНО, бил е три дни и три нощи в сърцето на земята, какво толкова...Но ти си си измислила, че това е условие и доказателство за неговото възкръсване. 

1. Условие за възкръсване е СМЪРТ - констатацията на смъртта на Исус на кръста е условието (както ти си се изразила) за възкъсването на Човешкия Син.

2. Доказателство за възкръсване е ОЖИВЯВАНЕ -  явяването на жив Христос след три дена е доказателството за възкръсването му.

Колкото до това, че Библията е ИСТОРИЯТА на еврейския народ, Сарият Завет да, история е на първобитно-общинския строй, че и отвъд. Как да преглътнем десетките страници със заповеди и описание на жертвоприношения, как кръвожадният бог Йехова иска да вдъхва миризмата на изгореното животно. Заради това не искам и да погледна СЗ. Още малко и ще се върнем до канибализма.

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

преди 7 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Бог е съзнание и сила! Кое битие е Бог? Е как на Христос му повярвахте? По какво го познахте?

Той никого не е убеждавал май. Други ви убедиха!

Аз какво пиша, ти какво коментираш. Нямаш елементарни познания, за да разбереш за какво става дума. После се сърдиш защо те подритваме.

ти въобще не познаваш Библията!ти пишеш такива измишльотини,преплетени с лъжи,изкривяваш Словото,умишлено изопачаваш и заблуждаваш!вероятно следваш талмудата!да обсъжда човек с тебе е все едно да удряш въздуха,както казва Апостола!

преди 26 минути, valkiria1 написа:

стига си се пенил, от години дрънкаш едно и също-на какво ви учат в църквата :emoji_smiley-01:

давай да видим, ти какво не харесваш у бащата на Исус?:wink12:

давай да видим ти какво не харесваш от менюто на бащата на Исус? Не трябваше да го променяш, много добре го беше измислила.

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.