Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания - част ІІ

Featured Replies

Винаги ми е било интересно, защо като се каже антисемитизъм, се има предвид евреите. А семити, са наследниците на Сим. Арабите и те са семити...

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 134,5k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 8 часа, valkiria1 написа:

защото е уточнена важна подробност:

земята ,която е населявал Йов, според писанията е Северна Арабия ..

Понеже никой от вас тук не е отварял спец. литература по който и да било въпрос (а се образовате от интернет сайтове със съмнителна достоверност), мисля, че и това ще ти бъде достатъчно:

https://en.wikipedia.org/wiki/Land_of_Uz

преди 8 часа, Препикану мушкату написа:

Винаги ми е било интересно, защо като се каже антисемитизъм, се има предвид евреите. А семити, са наследниците на Сим. Арабите и те са семити...

Това е отдавна установен нонсенс, но въпреки това този термин е толкова дълбоко навлязъл дори в спец. литература (придобил е изкл. голяма гражданственост), че се използва широко. Един малко профанизиран паралел ще си позволя да направя. Да вземем например така популярния в нашата постмодерна епоха муз. жанр "попфолк". Всъщност за този жанр има две названия: горепосоченото и "чалга". И двата, както се досеща всеки с елем. обща култура в областта на лингвистиката, са нонсенс, безсмислица. "Чалга" произлиза от турското "чалгин", значещо "музика, свирня", а "попфолк" - от лат. дума "populus", значеща "народ, народен" и от немската "das Volk" - "народ". Така че нека в случая не бъдем толкова прецизни в терминологията.

преди 2 часа, valkiria1 написа:

space.gif
  space.gif
  space.gif

различавай антисемитизъм и антииудаизъм..двете неща са различни.

едното е творение на немски журналист:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

а другото е резултат от геноцида над евреите,започнал още от Александрия в Египет , по времето на император Калигула..гърците в този град са дали началото на антииудаизма...въобще,откъдето и да го докоснеш евреина ...все е рана.

пп честито..станал си дядо..дай боже да видиш и детето на внука си .

Говорех, че се е приело, като термин. Както сподели, фенката на алия, явно е нонсенс.

Благодаря за пожеланието душко, внука ми след малко по-вече от месец, ще стане на 2 годинки . Цял мъж е вече :)

на 26.01.2016 г. at 15:10, Ansari написа:
преди 11 часа, valkiria1 написа:

фенко,

аз не виждам нещо да противоречи на писаното от мен...

Увеличи диоптъра на очилата.

Редактирано от Фен на Aliya (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
преди 1 час, valkiria1 написа:

фенко,

ясно е,че не разбираш ни от Йов, ни от нищо ..както винаги де:tongue2:

беше ясно, че сам си слагаш лавров венец като на "победител "в диспут,който така и никога не довършваш ..главно поради незнание...но пък мога да ти дам едно интересно предложение какво да правиш с този лавров венец... можеш да сложиш листата му към попска яхния   и да си го хапнеш

Ааа, може и нещо със зеле да си сготви, казват че лавровите листа (ама изсушени) давали приятен аромат :D

• 1 месец по-късно...
на 23 Февруари 2016 г. at 20:17, capnemo написа:

Ааа, може и нещо със зеле да си сготви, казват че лавровите листа (ама изсушени) давали приятен аромат :D

излъгали са те, голям отврат е :tease2:

Паметта ме лъже нещо, баси колко време мина от първия ми лавров венец, който разпърцолих и раздадох за подправка

И пресни стават,, но се слагат по няколко за по силен аромат, но аз не ги харесвам- въпрос на обоняние

Дафинов лист, на мен ми е тежък

на 26.04.2016 г. at 20:46, манго написа:

нещо не разбирам, библията ли обсъждате или създърмата?:shock11:

В интернет форумите това е доста често явление - поради липсата на компетентност по даден въпрос, да се разводняват темите и да се обсъждат най-различни въпроси - някое магаре се хвали с какви накити се кичи (например "Сваровски"), за да изглежда по-внушително, или както по-горе - кулинарни казуси . А Библията... Тя е най-малкият проблем.

• 4 месеца по-късно...

да питам хлябът на езикиел   с покълнала леща и  боб ли се прави или варени или как

• 6 месеца по-късно...

до всички,които тълкуват свободно Божието Слово в тази тема-

10. И всекиму, който каже дума против Сина Човечески, ще бъде простено; а на оногова, който каже хула против Духа Светаго, няма да се прости.
(Лук. 12:10)

10 И всекиму, който каже дума против Сина Човечески, ще бъде простено.
 това значи:
-който каже хула против Него Сина Човечески, на вид обикновения човешки син, ядящ, пиещ и обуващ с митари и блудници, ще бъде простен, дори да не се покае. неверието на такъв няма да му се вмени за грях. видял ли е нещо, което да предразполага към вяра? и обратно, какво от това, което е видял, не е достойно за хула? той вижда човек, който общува с блудници и казва хула против него, ето защо това няма да му се вмени за грях. защото, естествено е да си помисли: какъв Син Божий е тоя, който общува с блудници? затова може да хули и да нарича измамник онзи, който постъпва така, а междувременно се представя за Син Божий.
.............
10 А на оногова, който каже хула против Духа Светаго, няма да се прости.
 тези думи означават следното-
 онзи, който вижда божествени личби и велики и необикновени дела, но не вярва, приписва действията на Светия Дух на Веелзевул- бесовския княз и изригвайки хула против Светия Дух, казва, че те се извършват с лукавия, а не с Божия Дух, няма да бъде извинен и простен, ако не се разкае. на онзи, който изрича хула против Сина Човечески, това не се вменява за грях и се прощава и без покаяние, а на този, който вижда делата на Божия Дух и ги хули, няма да бъде простено без покаяние, но ще му се вмени за най-голям грях.

.................

всяко оскърбление направено на човек заслужава наказание по светските закони, а какво следва за който е потъпкал Сина Божий и счел за нечиста кръвта на завета, чрез която е осветен, и е похулил Духа на благодатта?мислено,съзнателно, необратимо противене на Бог, крайна степен на гордост и озлобеност,съзнателното кощунство или поругание на светините! Бог не оставя неотмъстено оскверняването на Името Му !

• 3 седмици по-късно...

Циганската раса и техните ринпочета ми ги тука за най-мъдри?! Гледам ги гологлавите на нищо не приличат. Усмихва се кат малоумно.

Кат го пребия ринпочето на колене ще ми се моли страхливеца и аз ще му наливам акъл!

Така трябва Исусе!

Папата нема отиде да се кланя на оня Буда! А Далай Лама ще се кланя на Исус. Няма къде до ходи.

• 2 седмици по-късно...

Честит празник на всички християни!
   Вход Господен в Иерусалим
Господ не влиза в Иерусалим на колесница и не Го съпровождат копиеносци. Той благоволява да възседне осле, покрито със скромните дрехи на учениците Му. Трябва ли ни по-добър урок по смирение, щом виждаме, че Царят на царете и Господарят на господарите, Който седи на херувими, сега е възседнал осле, изпълнявайки древното пророчество?Царят Израилев отива в Иерусалим, не за да се възцари на земния престол и да обогати народа със земни блага. Не, но идва кротък и спасяващ и Цар носи със Себе си духовното спасение и вечния мир.

Всички знаят какво се е случило на този ден,но какво е символичното му значене както за Христовите съвременици, така и за нас е влизането на Господа в Иерусалим на осле?

- Кого изобразява ослето? 

- Необуздания езически народ, когото никой не е обяздвал, тоест нито закон, нито страх, нито ангел, нито пророк, нито писание, а само Единият Бог Слово, Който във Витлеем легна в една ясла с безсловесните, та като ни освободи от безсловесието, да ни научи на богопознание.

-Какво означава отделянето на ослето?

- Освобождаване от идолослужението и прекратяване на идолските жертвоприношения..

-Какво предзнаменуват децата с постилането на дрехите си?

- Показват събличането на ветхия човек, оголването и опустошаването на синагогата

.- Какво означават децата, които пеят песни?

- Без съмнение, това е верният народ на Църквата, Христовото поколение.

Какво знаменува слизането на Господа по Елеонската планина?

- Нищо друго, освен слизането на Бог Слово от небесата при нас.

Какво посочват клонките от маслиново дърво?

- Милосърдието на душата; а пътят означава оня път, по който се придобиват добродетелните дела, които събличат от нас ветхия човек.

Какво означават финиковите клонки?

- Чистите души на праведниците, които разцъфтяват като финикс и се умножават като кедри Ливански, насадени в Господния дом. Те означават също и победата над дявола и ада, и освобождаването от тяхната власт, които ще донесе Победителят Христос.

Кого означават предшестващите?

- Праведните пророци,

а онези, които вървят отзад

- апостолите и езичниците, които са повярвали след тях; градът пък предзнаменувал горния Иерусалим,

а светилището

- Царството Небесно, откъдето Христос изгонил иудеите, като недостойни.

Ето и сега, почти две хилядолетия след като се е извършило влизането на Господа в Иерусалим, ние, християните със раззеленени клонки от върба и свещи стоим изправени в църква пред Господа и радостно зовем към Победителя на смъртта
- Осанна във висините! Благословен, Който иде в име Господне!
Но за нас, както и за древните евреи, това не е просто украса, не е обикновена принадлежност към празника, а знамение за победата на Иисус Христос над смъртта и царството на мрака. А свещите пък, които държим в ръце заедно с клонките предзнаменуват за нас незалязващата светлина на блаженото възкресение във вечния живот.

06_vhod_cvetnica_rus.jpg

преди 39 минути, valkiria1 написа:

драги Глен,

Няма още небесно царство драги Глен за да бъдат изпъдени евреите от него.

здравей драга valkiria!

не си прочела внимателно!посланието на Господа Иисуса Христа е символично и става на въпрос за юдеите!

ако наистина искаш да разбереш може да си направиш справка с Матей 21 където се сбъдна Исая 65 и подробно е описано в Римляни 11!

не се разсейвай с талмудата!

преди 14 минути, valkiria1 написа:

Затова ти прощавам невежеството по отношение на Библията.

извинявай,но в целия си отговор подчертаваш невежество!невежество от това че не разбираш това което четеш!

аз също ти прощавам!все пак Онзи който отричаш ти е сложил покривало и само Той може да ти го свали!а до тогава като първа крачка отвори широко прозореца и изхвърли талмудата!може пък и по рано да прогледнеш!искай и ще ти се даде!

преди 13 минути, valkiria1 написа:

Толкова време мина Глен и пак си на първо ниво.

вярно,все на първото стъпало си стоя,но като погледна надолу гледам че ти и на него не можеш да се качиш!за твое успокоение всички юдеи са там!

хайде остани си със здраве,лека и теб!

...........................

за домашна работа да ти задам и аз един въпрос-какво видя Савел докато беше сляп по пътя за Дамаск ?

Редактирано от glen (преглед на промените)

преди 1 час, valkiria1 написа:

"Свидетелството " на Савел за някакво духовно проглеждане   е само негово твърдение и няма потвърждение никъде другаде. Както знаем  всеки , преживял топлинен удар може да халюцинира всичко.

Например да му говорят горящи къпини. Къде е разликата между двете, че приемаш едното, а отхвърляш другото?

преди 6 часа, valkiria1 написа:

Не си в състояния да ми задаваш домашно понеже не разбираш Библията

преди 6 часа, valkiria1 написа:

На неуспех е обречен всеки опит да се води смислена дискусия с човек като теб

драга vakiria,

с голямо високомерие парадираш невежеството си!тези неща и децата ги знаят!

и понеже днес е Велики понеделник може да се размислиш  над образа на безплодната  смоковница, която изсъхнала след като била прокълната от Господ на този ден!нарочно ти цитирам Матей!

- ''Всяко дърво, което не дава добър плод, бива отсичано и хвърлено в огън'' (Мат. 3:10).

преди 5 часа, Anjel Dimitrov написа:

.Господ е безброй пъти повече от Исус и ослето му.

а това вече коментирано 100 пъти!би трябвало да знаеш що е Христос!може би се заблуждаваш от католическата ерес,която дели Бог на 3 и по това си личи че е силно юдеизирана секта!

преди 7 часа, Anjel Dimitrov написа:

Прочетох нещо за изгонването на юдеите от божието царство и то от Исус,което е пълна глупост,особенно като се има предвид ,че Исус  е наказан от Господ защото е започнал да злоупотребява с дарбата си да лекува и като е видял ,че му вярват много хора е започнал да се величае и доста се е превъзгордял за ,което е и наказан(осъден от тълпата и умира на кръста молейки се на истинският Господ да бъде простен,за това ,че е вкарал най-голямата заблуда злоупотребявайки с дарбата си като е принизил Господ,но истинският Господ ,отнема дарбата на Исус и го наказва).Всъщност тези които вярват ,че Исус е Всевишният са доста заблудени.За непорочното зачатие да кажа мойта теория(може да се забременее от междубедрен секс и следователно девствена да роди).

Пропускаш само, че Исус възкръства. Как тогава са му отнети силите? А и Исус никъде в Библията сам не се приравнява с Бог. Точно обратното. Всъщност, ако някой обожествява Исус, това са последователите му. 

преди 8 часа, valkiria1 написа:

Не е ясно какъв точно е юбилея на Павел. Но пък е много интересно как е избягал от Дамаск . Оказва се че един кош върши добра работа. Прибира много неща ,включително и мръсно пране :wink12:

Свети Павел, Дамаск

И какъв точно е проблемът? Липсата на гордост? И щом са рискували помагайки му, значи не е бил без значение за тези, които са го спасили.

Редактирано от Shiniasu (преглед на промените)

на 4/10/2017 в 17:10, glen написа:

а това вече коментирано 100 пъти!би трябвало да знаеш що е Христос!може би се заблуждаваш от католическата ерес,която дели Бог на 3 и по това си личи че е силно юдеизирана секта!

Тоест как го дели на три, за какво говориш, Глен? Не че съм в час с всички ереси, обаче тук нещо не е наред. 

Исках да кажа, обясни, ако искаш. 

За филиокве-то съм чувала, за непогрешимостта на папата, за друга ябълка на раздора не се сещам сега, особено около троицата. 

преди 13 часа, witness написа:

филиокве

това е,същото!

поправката на Символа на вярата- ...и от Сина!с това дръзват да твърдят че в Светата Троица има две начала- Отец за Сина и Духа, а за Духа — още и Сина, и по този начин да превърне единоначалието в двубожие!това пък цели  да бъде унизено достойнството на Свръхсъщностната и Единоначална Троица!Християнското богословие го приравняват до митология!

преди 6 часа, glen написа:

това пък цели  да бъде унизено достойнството на Свръхсъщностната и Единоначална Троица!

Прекалено драматично) Видях и аз, така описват последиците от "филио-кве" с още грамада богословски сложнотии, обаче за мотивите в началото, пресилено ми се струва. И при всеки отделен случай по-късно, независимо от аргументацията, причините са били по-скоро политическите влияния, както сега. В самото начало на запад добавката към символа на вярата не целяла нищо подобно. Целта била да се изтъкне божествеността на Христос и да се противостои на арианската ерес, тя е наистина смъртоносна за християнството, макар да е била проблем повече на изток. Както при арианството, и около Филиокве латиноговорящите не можели да разберат богословските тънкости в гръцкия език. Затова Максим Изповедник писал не толкова осъдително за добавката "и от сина" - казал, че може, ако не влагат в нея смисъл на произход, а в смисъл че е "от Отца чрез Сина"... абе, много сложно. 

преди 3 часа, Anjel Dimitrov написа:

Дааа всички знаеме какво се случи дори на Исус Христос

бих искал да ти отговоря но не знам от къде да започна!изнаредил някои свои мнения и теории,които са необосновани от нищо, базирани на нищо и от нищо не доказани! просто си  изразил собствено мнение  и ето как спрямо теб  ти си разбрал по свой начин Христа Бога!но това не е истината!може би след време...!

Димитров - ще ме извиняваш, можеш да питаш и Глен, според който съм богохулник и нищо не вдявам от Библията, ама ти пишеш откровени измишльотини, които могат да се намерят из жълтата преса и разните врачки по телевизията. Инак - горко ти с такъв Бог, който не може да прости на собствения си син, заради някакво си възгордяване. Чакай ти на такъв Бог,  да те вземе в рая - или каквото там си си въобразил.

Христос възкръсна от мъртвите,
със смъртта си смъртта победи
и на тия, които са в гробовете, дарува живот!

Христос воскресе!

3.jpg

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.