Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането? (част ІІ)

Featured Replies

Пак показваш, че нищо не си разбрал от нещата, които съм писал. :-)

Тайш и развиваш ненавист и омраза в себе си, които ти пречат. Също така не си преодолял агресивността.

Будист е всеки, който е взел Убежище. Ти не си взел. По-добре да не се взимаш на сериозно. То и за онези, които са взели Убежище важи същото, както и за всички други, а и за мен.

Иначе става доста смешно. :-)))

Един будист може да е такъв и без учител, Убежище може да вземе и сам, поинтересувал съм се знам как. Агресивността зависи от какъв вид е, според мен понякога е полезна(не се имам нито за светец, нито твърде на сериозно), полезна доколкото да си разчистиш място и да поемеш въздух, сред някои неуспешни и дефектни "преинкарнации".

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 178,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Работата е в какъв контекст се използват въпросните думи, а това вече аз преценявам. Леко започвате да ме изнервяте с тези препирни и детски сръдни. Още малко ще потърпя, после ще хвана голямата метла

• Да видим сега. Започваме с това.     Продължаваме с това     Хубаво, че си го признаваш. Възниква въпросът защо тогава пишеш по тема, от която нямаш понятие? Как би могъл да звучиш достоверно и сериоз

• Как егото само да възприеме че то самото е затвор за себе си. Не помни, че било е друго време без примеси, без клетки и без ереси. Не помни, но защото го е нямало. (преди затвора имало е друго което д

Един будист може да е такъв и без учител, Убежище може да вземе и сам, поинтересувал съм се знам как.

Такова нещо няма в пали-канона.

Какво си чел и чул, и от къде, явно само ти си знаеш. :-)

Агресивността зависи от какъв вид е, според мен понякога е полезна(не се имам нито за светец, нито твърде на сериозно), полезна доколкото да си разчистиш място и да поемеш въздух, сред някои неуспешни и дефектни "преинкарнации".

Няма полезна агресия.

:-)

Ако имаше полезна агресия, Буда щеше да го преподаде и да каже: "Тази агресия е полезна, а онази е вредна.".

Когато твърдиш нещо, ще трябва да можеш и да го докажеш, и то най-вече чрез пали-канона (щото специално за теб той е критерия).

Но пък ти не го познаваш...

Редактирано от rurk (преглед на промените)

Откъде са ми познати тези реплики? Откога будизмът се превърна във фашизъм? То при днешното положение, всичко е с главата надолу, какво да се прави - никой не смисля какво върши, камо ли какво говори и накрая просто трябва да се признае, че е наложително да ни се прости.

Не будизма е фашизъм, а псевдобудистите и не до там укрепналите будисти. Те имат тези склонности.

Иначе до края, до просветлението, склонностите са на лице, но са все с по-малко сила и по-лесно удържими.

А ти къде си в този филм, или си илюзия на моя ум? :)А Шунята, и той ли е илюзия на ума ми? :slap1:

Аз съм герой от твоя филм. Реално не съществувам.

Всичко това се случва в твоя филм. :-)

Аз съм герой от твоя филм. Реално не съществувам.

Всичко това се случва в твоя филм. :-)

Ей, страхотно! Аз играя в своя собствен филм, задавам си въпроси и понякога героите се изнервят от тях.Много забавно! :clap::toboggan2:

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Откъде са ми познати тези реплики? Откога будизмът се превърна във фашизъм? То при днешното положение, всичко е с главата надолу, какво да се прави - никой не смисля какво върши, камо ли какво говори и накрая просто трябва да се признае, че е наложително да ни се прости.

По твоята "логика"(разбира се че е далече от логика като се гледа резултата), ръководителите на психиатрични клиники са последователи на Адолф Хитлер, а старшите сестри на Ева Браун, парнаджиите четат Майн Кампф, докато разгряват парното, а в медицинския блок дебне доктор Менгеле. Споко не ги убиват, в нормалните държави им дават хапчета. Проблема като гледам е че някои не си ги пият. Виж колко е часа?

Ей, страхотно! Аз играя в своя собствен филм, задавам си въпроси и понякога героите се изнервят от тях.Много забавно!  :clap:  :toboggan2:

Да, страхотно, но ще си останеш с въпросите и виртуалните герои, празна и нереализирана, докато живота се изнизва покрай теб ;)

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Ей, страхотно! Аз играя в своя собствен филм, задавам си въпроси и понякога героите се изнервят от тях.Много забавно! :clap::toboggan2:

Ми филм, това му е и интересното. :-)

По твоята "логика"(разбира се че е далече от логика като се гледа резултата), ръководителите на психиатрични клиники са последователи на Адолф Хитлер, а старшите сестри на Ева Браун, парнаджиите четат Майн Кампф, докато разгряват парното, а в медицинския блок дебне доктор Менгеле. Споко не ги убиват, в нормалните държави им дават хапчета. Проблема като гледам е че някои не си ги пият. Виж колко е часа?

Ръководителите на психушки не са, но които искат разни окончателни решения, защото им развалят следобеда, са. Ти явно не си стъпвал в психоболница. Това е изолатор, в който в сегашните български условия се случва да няма дори никакви други медикаменти, освен експериментални. Имам предвид за сърце, разни антибиотици и т.н. Неща, които ако имаш някой лев, можеш да си набавиш навсякъде.

Второ... Нормални държави НЯМА. Даже идеалната държава на Платон е идеалната БОЛНА държава; и това все се забравя ... в началото на диалога Сократ след разговор за това дали е изгодна справедливостта за човека, им описва общество, в което хората си почиват от дневния труд на дървени пейки и си пекат жълъди за разнообразие. Възразяват му, че им описва рай като за прасета. Той казва, ами добре, значи за болната държава искате да говорим, не е лошо... и се започва.

След смъртта на тялото започва разпад и на части от съзнанието

съзнанието няма нищо общо с тялото

стига с тия глупости че е смешно

съзнанието няма нищо общо с тялотостига с тия глупости че е смешно

Ако е смешно за теб, това не значи, че е смешно за мен. :-)Формата е само грубата* изява на енергията, оплътнената енергия, сгъстената, забавената. Съзнанието е първата проява на енергията, най-фината. :-)Индивидуалното съзнание и това, което ти наричаш "душа" (взаимствано от религииите) са синоними.Нямам против да се гневи смееш. Имам против да останеш необразована.И по принцип подобни изказвания и подмятания в тип крайни коннстатации, без към тях да има прикрепени обосновки, са нелепи и характерни за разговорите на пазара. :-)

Според теб, какво значи това, че клетките имат памет? Имат ли памет клетките? Какво е паметта?

Редактирано от rurk (преглед на промените)

За несъстоятелността на детерминистката идея.

Ако съществува върховна истина, то всичко се подчинява на нея и никакви относителни истини не могат да съществуват. Но относителни истини и относителни причинноследствени връзки съществуват. Следователно върховна истина и оттам причинноследствени връзки на върховно ниво не съществуват, с което доказах несъстоятелността на детерминистката идея. 

От горнот следва еднозначно, че на върховно ниво причинноследствени връзки не съществуват. Съществува върховна свобода, а не върховна истина, откъдето пряко следва, че на върховно ниво имаме пълна симетрия и прераждане.

на върховно ниво причинноследствени връзки не съществуват. Съществува върховна свобода, а не върховна истина, откъдето пряко следва, че на върховно ниво имаме пълна симетрия и прераждане.

на следващото обаче вече не се прераждаме

как ще го наречеш

Публикувано изображение

на следващото обаче вече не се прераждаме

как ще го наречеш

Публикувано изображение

На относително ниво е това, което виждаме. Раждане и смърт. И все пак и на относително ниво има събития, които са свързани с прераждането.

УЧЕНИК НА БУДА:  Но, Татхагата, ти... един светец, какъвто си ти, преражда ли се?

БУДА:  В случая е неуместно да се каже, че се преражда.

УЧЕНИК НА БУДА:  Значи ли това, че не се преражда?

БУДА:  Това също е неуместно в случая.

УЧЕНИК НА БУДА:  Тогава той едновременно и се преражда и не се преражда.

БУДА:  Не. Едновременността също е неуместна.

УЧЕНИК НА БУДА:  Обърках се, Татхагата. Трябва или едното, или другото да е вярно, или дори и двете едновременно, но...

БУДА:  Достатъчно, дете. Объркал си се, тъй като много често е невъзможно да видиш това, което е пред очите ти, понеже гледаш в обратна посока. Ако пред теб гореше огън, щеше ли да го забележиш?

УЧЕНИК НА БУДА:  Да, Татхагата.

БУДА:  Е, добре, когато огънят угасне, къде отива той? На изток? На запад? На север? На юг?

УЧЕНИК НА БУДА:  Но въпросът е неуместен, Татхагата. Когато огънят угасне, защото няма повече какво да гори, той... е изчезнал, угаснал.

БУДА:  Ти сам си отговори на въпроса дали светецът се преражда или не. Въпросът е неуместен. Също като огъня, и светецът изчезва, угасва, защото няма повече какво да гори.

БУДА (към гостите): Често водим този разговор. И аз винаги използвам сравнението с огъня, защото изглежда лесно за разбиране.

(По "Сътворението" от Гор Видал)

На относително ниво е това, което виждаме. Раждане и смърт. И все пак и на относително ниво има събития, които са свързани с прераждането.

Те дават знаци винаги - че са се прибрали у Дома.

И най-вече на невярващите.

В последния няма и месец лично аз се сблъсках с още много такива съдби и доказателства.

Знам вече - защо съм се върнала, и помагам

Обобщаващо слаб отговор, защо? Освен несъществуващата душа(ако съществуваше щеше да има поне косвени доказателства за съществуването й)* клетките контактуват и с аденовирусите(давам само един пример, доказан), това значи ли че нашите клетки имат за душа аденовируса? За който не е запознат ще обясня, всички клетки от които сме съставени са сложни биологични машини, чието ядро работи, копира, възпроизвежда каквато и ДНК му се предостави(в случая с вирусите успяло да се промъкне). Биологичната машина(клетката) няма съзнание, даваш и човешка ДНК започва да печати, даваш и ДНК от вирус, започва да печати вируси, тези вируси често унищожават клетката, други клетки, понякога и целия организъм. Който не е запознат с постиженията на науката през 21 век, може да си вярва във суеверия от преди хиляди години, подобен вид "знания" обаче, не само няма да му помогнат да се прероди, но няма да му помогнат да оцелее дълго и в този живот, поради същата причина, поради която едни организми се справят с вирусите, а други умират, разбира се оставили информация на поколенията чрез своя печален и неудачен опит(това прави и клетката, програмирана е да запазва информация за грешките и да ги поправя). И тази причина се нарича ЕВОЛЮЦИЯ.

*Закон за достатъчното основание - всяка правилна мисъл следва да се обоснове с други мисли, истинността на които е доказана от практиката.

Всичко, което си написал е, според мен, така и какво от това? Защо си го написал това?

Тялото е грубата форма на троичното съзнание.

Троичното съзнание е самото тялото, с всичките му "удове".

След смъртта на тялото започва разпад и на части от съзнанието, които са свързани с въпросната мъртва личност, щото личността, такава, каквато е била е свързана със земния живот, с обществото, със социалните отношения.

Накрая от троичното съзнанаие остава само сърцевината му, или иначе казано душата има по себе си напластявания, които са били необходими и които са в следствие и част от съществуването и в твърдо-материалното измерение. Те се разпадат.

Но все пак душата си остава индивидуалност, като накрая и това се разпада и тя преживява сливане с Абсолюта, преди отново да се преинкарнира. Спомените в нея за предишните съществувания остават, но остават скрити, защото се минава през т.н. "река на забравата", която е самото сливане с Абсолюта.

Преди сливането с Абсолюта душата е в т.н. разни измерения, в които според своята карма преживява различни неща - приятни, стигащи до блаженни, и неприятни, стигащи до ужасяващи.

Всичко това е сансаричната цикличност, с изключение на Абсолюта, в който душата се разтваря, но не напълно и тази неразтворила се част - тя се преинкарнира.

В Будизма тази част се нарича алая-виджняна. В Хиндуизма е атма/джива.(

Тъй да се каже, накрая душата вижда целта Абсолюта и се разтваря (но не напълно) в нея. Което си е блаженно състояние (подобно на Нирваната на Ахатите, с разликата, че при нея растварянето може да е пълно и може да се направи още приживе, но може и дакото съзнанието цикли в бардо, тоест в междинните състояния).

Затова и всяко бебе реве, защото се откъсва от Абсолюта и се "завръща" в сансара.

Изключае по-нисшите същества - животни, растения... Те стигат най-много до астралните нива и от там насетне всичко минава по-бързо в горните нива, а и "идвайки" отново на земята (в твърдоматериално съществуване) те нямат нужния капацитет да се сетят и обмислят ситуацията, случилото им се и пр. Въпреки това и тяхното раждане е страдание.

Затова в Четирите Благородни Истини се казва, че раждането е страдание, смъртта, болестта и пр., като цяло дуалистичното съществуване, независимо къде в сансара се пребивава, защото навсякъде в нея си откъснат от Абсолюта. Не напълно де - има си "нижка", но го няма сливането. :-)

Аз знам само, че след смъртта на личността, почти веднага, душата й има знания за бъдещия си живот. За мен останалото е въпрос на вяра.

Окончателната истина, за която се говори в религите е, че всичко това си ти, че Абсолюта си ти и че всичките видове и форми на съществувания, в различните времепространствени измерия, та и те, измеренията, всичко това е нищо повече от прожекция на твоя собствен ум.Учителя го нарича "филм", твоят филм, в който сам ти играеш главната роля.

Кой е учителя?

Имам против да останеш необразована.

достатъчно съм образована, недей ме мисли

Сати, един от учениците на Буда, поддържал следното твърдение:
- До толкова, до колкото разбирам учението за Дамма (правдивостта), проповядвано от Буда, това съзнание ( Винана-кханда) е същото, което се преражда и преминава от едно тяло в друго.
Когато Сати споделил този свой възглед с Буда, учителят го попитал: 
- Сати, какво разбираш под “съзнание” ( Винана-кханда)?
- Това, чрез което се изразява, чрез което се осезава, чрез което се изпитват опитностите на добрите и лошите дела.
- Но кога си ме чул, глупако, – отвърнал сразяващо Буда- да обяснявам учението по този начин? Не съм ли обяснявал толкова пъти, че съзнанието се проявява само при наличието на условия? 
Съзнанието (Винана-кханда) се наименува (тоест класифицира) според това от какво условие е възникнало. Поради съществуването на очите и визуалните форми съществува визуално съзнание. Поради съществуването на ушите и звука съществува звуково (аудиално) съзнание. Поради съществуването на носа и миризмата съществува мирисно (олфакторно) съзнание. Поради съществуването на езика и вкуса съществува вкусово (густаторно) съзнание. Поради съществуването на кожата и допира съществува допирно (тактилно) съзнание. Поради съществуването на ума и умствените обекти съществува ментално (умствено) съзнание.

може ли будист с две-три думи ббългарски да обясни кое точно от човека се преражда?

Намеренията и тенденциите, това общо казано.  ;)

Редактирано от einfachich (преглед на промените)

В душата, в алая-виджняна, къде другаде?  :wors:  :lol6:

В петте съвкупности(скандхи), къде другаде?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.