Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за браузъра Opera - част 2

Featured Replies

Някой знае ли дали Опера планират изобщо да махат поддръжката на теми, или са се опитали да я скрият в 12 поради някаква по-дълбокомислена причина? В секцията за теми на my.opera.com има предупреждение за предстоящо затваряне, а в addons.opera.com не само че няма нито една тема, но не се вижда дори да е загатната поддръжка на нещо различно от фонове за алфа канала (нещо, което има някакъв смисъл само за ползващи Windows и то само ако е Vista или 7). А иначе 12-ката ме изненада приятно. Все още е на порядък по-тежка от FF с adblock, noscript и request policy, но поне вече не гълта двойно повече памет и не се успива прекалено много ако максимално огранича използваните добавки. А и това че не се налага след инсталиране да губя 10 минути в opera:config за да блокирам ненужни потенциални дупки е... хъм... "сериозен плюс" (научиха ме да го ценя демек...). Жалко само че времената, когато в Опера се работеше спокойно с 50-100 таба изглежда са отминали безвъзвратно.

Редактирано от asa (преглед на промените)

• Отговори 2k
  • Прегледи 225k
  • Създадено
  • Последен отговор

Сигурен ли си ?Аз като отворих https://addons.opera.com/en/themes/ ми поиска да обновя до Опера 12,обнових и ме отведе на http://www.opera.com/portal/upgrade/ - там има 3 темички,които се добавят с 1 кликване, а от https://addons.opera.com/en/themes/ не получавам никакво предупреждение и всички теми се добавят безпроблемно - няма причина да премахват темите.

от https://addons.opera.com/en/themes/ не получавам никакво предупреждение и всички теми се добавят безпроблемно

Темите все още са в http://my.opera.com/...ustomize/skins/, а не в https://addons.opera.com/en/themes/. В новия сайт за сега има само фонове за алфа канала, аналог на Personas при Firefox. Разбира се може да се спори че в рекламния отдел са казали те да се начичат теми, но фактът е че все пак не са. Както е факт и че ползата от тях за тези, които не са с Windows Aero е меко казано под въпрос.

Според това, което са писали в блога на разработчиците старият сайт за теми ще бъде махнат, а в новия няма да се дава възможност да отделяш темите от фоновете. Имайки предвид че общият брой на картинките в https://addons.opera.com/en/themes/ вече е над 1200 и постоянно расте, а всички теми в http://my.opera.com/...ustomize/skins/ са 833, това (поне според мен) означава, че се взимат сериозни мерки хората да спрат да използват теми и да минат към фонове - намирането на конкретна тема, името на която знаеш може и да се получи, но няма как да си подбереш нова сред толкова спам, който не може да бъде филтриран. Освен това е показателно и че работата по преместването на темите от стария в новия сайт е прехвърлена на авторите им. Това практически означава че от Опера имат намерение да изтрият колкото успеят, а не да ги запазят.

Може и да е до черногледство, но според досегашния ми опит подобно поведение на разработчиците обикновено свършва с обяснението че дадената възможност така или иначе е безполезна, отдавна никой не я използва сериозно и въобще е махната защото всички това са искали...

Никак не ми харесва премахването на темите, нито премахването на Opera Unite, нито премахването на други функции, което се опитва да бъде направено. Не знам до къде мислят да я карат разработчиците, но ако до сега политиката им беше добра/поносима, то премахването на неща, с които са свикнали потребителите е много лоша идея. Аз си ползвам темата Opera Minimal And Refreshed още от Opera9, защото не искам UI елементите да ми заемат толкова голяма част от екрана за сметка на полезната информация. Тези Персонас/Теми или както там са, са напълно безмислени от моя гледна точка.

Напълно съм съгласен. Големи простотии направиха или ще направят в близко време. Тия снимки, дето ми качват, може всеки сам да си ги сложи за фон, щом му трябва. Лошото е, ако премахнат скиновете, защото на мен 95 % от скиновете ( включително стандартния) са ми противни. Все пак, нека всеки сам си прави избора. За Opera Unite няма какво да коментирам. Вече коментирах. Остава сега да отделят и мейл клиента в отделна програма и ще пляскаме с ръце. Явно има нещо друго, неизвестно нам. Вероятно става въпрос за пари и заплахи. Друго обяснение нямам.

Аз ползвам версия 11.52 и не виждам причини да слагам по-нова. Това, което ми трябва, го има в нея, и като цяло браузърът работи добре.

Аз си ползвам темата Opera Minimal And Refreshed още от Opera9, защото не искам UI елементите да ми заемат толкова голяма част от екрана за сметка на полезната информация. Тези Персонас/Теми или както там са, са напълно безмислени от моя гледна точка.

И при мен е подобно - ползвам собствена тема за да махна всякаква тема и да ми показва максимално изчистeн GTK (ThinIce) вид с Rodent иконите. Ако това стане невъзможно, а вместо това започнат да мажат по подразбиране картинки върху интерфейса ще е меко казано досадно.

Unite лично за мен винаги е бил безполезен (подобно на пощата и чата), но не бих го нарекъл излишен. Всъщност струва ми се че се връзва чудесно с "всичко в едно" идеологията на Опера. Абсолютно категорично обаче съм против идеята с пускането си браузърът автоматично да стартира уеб сървър, без да се интересува иска ли го потребителят и планира ли някога да го използва. Това беше едно от двете неща, които са ме карали да ги псувам (другото беше когато 11.10 успя да ми глътне над 2 гигабайта RAM).

Между другото - уеб сървърът не е махнат, само най-сетне е изключен по подразбиране. Той е единствената функция на Unite, която трябва да се имплементира програмно в браузъра. Всичко друго може да се реализира със съчетанието апликейшън сървър + адон, така че най-вероятно е рано да го отписвате. Друг е въпросът че за сега адоните работят досадно тежко в Опера (въобще бързодействието отдавна вече престана да и е силна страна).

Понеже стана въпрос за темите, изглежда не всички от старите скинове работят добре с новата версия...

Понеже стана въпрос за темите, изглежда не всички от старите скинове работят добре с новата версия...

Не можеш да очакваш скин, писан за Opera 9, да работи добре с Opera 12 - достатъчно много неща са се променили за три версии.

Unite лично за мен винаги е бил безполезен (подобно на пощата и чата), но не бих го нарекъл излишен.

...

Между другото - уеб сървърът не е махнат, само най-сетне е изключен по подразбиране.

Ама то си пишеше, че махат Unite, не се поддържа вече и приложенията за него не се поддържат тоже. Аз не съм ползвал много функционалността, но смятам че би могла да е полезна. Пощата и в момента си я ползвам, спестявам си външна програма, която да прави тъпо нещо, като да проверява пощата за писма. За темите - и те изглежда ще се ограничават, което е неприятно.

От добавките ползвам само AdBlock, че съм мързелив.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Не можеш да очакваш скин, писан за Opera 9, да работи добре с Opera 12 - достатъчно много неща са се променили за три версии.

Не съм казал, че скинът е писан за Опера 9, ако не се лъжа беше писан за 11+, но това не е толкова важно... Мисълта ми беше, че ако някой отчита известни странности при новата версия, може да е от скина.

Не мога да достигна чрез никакви настройки от opera config максималните скорости на up&download които предоставя доставчика на speedtest.net. Някой да има ясна идея какво трябва да променя по настройките на браузъра за да се опитам да ги достигна? Това което постигам в момента като резултат е на 50% от това със което разполагам като реална скорост... И това се случва само в опера.

> Това което постигам в момента като резултат е на 50% от това със което разполагам като реална скорост... И това се случва само в опера. Крайно любопитен проблем. Проверявал ли си дали нещо друго не гълта трафик (unite, други дъщерни процеси на operapluginwrapper - нефилтрирани реклами например)? Особена разлика в скоростта не съм наблюдавал, но ми е правило впечатление че адобския флеш товари процесора повече когато се пуска от Opera в сравнение с Firefox или Midori. Между другото - някой тук питаше за убиване operapluginwrapper. Поне под линукс това може да се прави безпроблемно - операта се оплаква от крашналите плъгини, пуска го отново, но не стартира плъгините докато не презаредиш страниците. Това е доста полезна възможност - за разлика от Firefox при Opera е невъзможно когато стартираш със стара сесия да заредиш автоматично само активния таб, а адоните за филтране се пускат като юзерскриптове едва след като страниците вече са се заредили (SIMple TECHnology: което между другото обезсмисля блокирането на реклама в опера с адон). Ако държиш много отворени табове често се налага малко след като стартираш да убиеш pluginwrapper-a за да си спестиш някоя-друга минута чакане.

От няколко дни не мога да гледам клипове от vbox7 с Опера.. не е от някоя програма.. имам последния флаш плеър, но уви неще.. моля помогнете..

Малко повечко информация ще е полезна. Може да покажете какво съобщение ви изписва(ако въобще ви изписва такова),при пускане на клипчето. Както и дали проблема е,като цяло с флаш видео или само в Vbox. Пробвайте с друг браузер и ни кажете,дали можете да гледате клипове. Като цяло,дайте ни повече информация. П.П. Съжалявам за многото изисквания,но си забравих кристалната топка ;)

Само с опера ли имаш този проблем? Провери с друг браузър за всеки случай. Деинсталирай опера и флаш плеър, почисти регистрите и инсталирай отново.

Само с Опера се получава така .. флаш от youtube си върви .. появява ми се същото като другите браузър, но клипа не тръгва..

Това е доста полезна възможност - за разлика от Firefox при Opera е невъзможно когато стартираш със стара сесия да заредиш автоматично само активния таб, а адоните за филтране се пускат като юзерскриптове едва след като страниците вече са се заредили (SIMple TECHnology: което между другото обезсмисля блокирането на реклама в опера с адон). Ако държиш много отворени табове често се налага малко след като стартираш да убиеш pluginwrapper-a за да си спестиш някоя-друга минута чакане.

Aз използвам опцията в Opera "Enable Plugins on demand", с което решаваш проблема с plug-in-ите и по-специално Flash.

Сега преинсталирах Windows и сложиш 12-цата на чисто. Не знам какво направих, но в опита си да разреша хардуерното ускорение, прозорците на speed diall станаха два пъти по-дълги отколкото широки. Не намерих начин да ги върна в изходното положение. Някакви идеи или пак да преинсталирам?

Сега преинсталирах Windows и сложиш 12-цата на чисто. Не знам какво направих, но в опита си да разреша хардуерното ускорение, прозорците на speed diall станаха два пъти по-дълги отколкото широки. Не намерих начин да ги върна в изходното положение. Някакви идеи или пак да преинсталирам?

Със Zoom-а на Speed Dial не става ли?

Thumbnail Aspect Ratio X и Thumbnail Aspect Ratio Y в opera:config, примерно 16 и 10 за широк монитор.

Thumbnail Aspect Ratio X и Thumbnail Aspect Ratio Y в opera:config, примерно 16 и 10 за широк монитор.

Да, при мен са така и при zoom се променя отношението на страните, но не драматично.

Благодаря! Но проблемът не изчезна напълно. Само в автоматичен режим прозорците са с нормални размери. В ръчен най-много стигат до квадрат :) Опцията ми за фабрични настройки на цялата секция не работи. Ще пробвам да бутна всичко ръчно, но доста време ще ми отнеме.

ПП: Май схванах идеята. Пропорциите се променят и стигат до квадрат. Преди не се сещам да е било така. Ясно защо. Скинът ми бе друг.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

При някого случват ли се подобни работи:

Публикувано изображение

Не знам как успяват тея разработчици да о*рат всякакви програми...

Това е на много слаб комп, но и на друг се получава същото...

Отворени са 4 таба.

Редактирано от М. Дамянов (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.