Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ето защо съм горд, че съм БЪЛГАРИН! Ние, Българите - произход, религия, знания, теории, доказателства

Featured Replies

преди 3 часа, Aliya написа:

- или когато един еврейски търговец отваря отвътре стените на иначе непревземаемото Велико Търново и така България пада под турско робство, а нейния народ е избиван масово.

Доказателства за еврейският търговец, който отворил една вратичка и така турците проникнали в Търново няма. А България не пада под турско робство с падането на Търново.

• Отговори 1,6k
  • Прегледи 263,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Кефи ме, като хората "се гордеят" с неща, които нито зависят от тях, нито са тяхно постижение, като например рожденното им място. Гордей се не къде си се родил, а какво си постигнал, за да направиш св

• Никога не съм бил горд,че съм част от от един изключително коплексиран народ.Никой не е способен да ти го нач**а така,както българин може!

• Браво на "родолюбците" Нале първо трябва да се гордееш с происхода си, а чак тогава да се прайш на разбирач - анализатор.  Некой хора никуга нема да могът да разберът други хора когато са радват на

Публикувани изображения

Падането под Османско управление отнема няколко поколения, множество османски управници и сумати български "царе". Било е неизбежно.

Винаги са ми били забавни хората, които уважават Борис-кръстител, но наричат "поробители" османските управници, които са ни оставили 5 века без никакъв опит за масово помохамеданчване (екстремизъм на някои локални управници тук и там е нормален). Ние им благодарихме с възродителния процес - централно организиран, масов и без изключения.

преди 22 минути, zemonti написа:

Винаги са ми били забавни хората, които уважават Борис-кръстител, но наричат "поробители" османските управници, които са ни оставили 5 века без никакъв опит за масово помохамеданчване (екстремизъм на някои локални управници тук и там е нормален). Ние им благодарихме с възродителния процес - централно организиран, масов и без изключения.

Това е лесно обяснимо решение. И причината за него не е някаква вкоренена любов и уважение на турците към българския народ или християнската вяра. Просто ако османските управници бяха принудили цялото население на окупирана България да приеме исляма, след това щеше да им се наложи да се отнасят с българите като с "правоверни", т.е. като с равни. Докато ако са "гяури", могат да правят с тях каквото си искат. Например като видят хубава млада българка, да я отвличат за харема на някой местен феодал. Нали си спомняш "Даваш ли, даваш, балканджи Йово...". Или да отвличат най-здравите и силни български деца и да ги превръщат във войници, които да се бият за империята - т.нар. "кръвен данък". Или да се гаврят с българите, като се настаняват в домовете им, ядат и пият за сметка на домакина и накрая го карат да им плати "зъбен данък", задето са си търкали зъбите да дъвчат храната му.

От тази гледна точка възродителният процес беше изключително хуманен жест към турското малцинство у нас. Опит на държавата да заличи разликата между българи и турци, така че всички да имат равни права и задължения и никой да не бъде дискриминиран по етнически признак. Мнозинството от турците го разбраха и приеха без възражения. Разбира се, сред всеки етнос има необразовани първосигнални фанатици, които не са способни да мислят рационално и поведението им се определя само от емоциите, които изпитват. Такива се опитваха да се бунтуват и бяха поставени на мястото им. Или тръгнаха да мигрират в Турция, сипейки заплахи и закани, а след няколко месеца повечето се върнаха с подвити опашки, след като бяха малтретирани и изнасилвани в бежанските лагери там и разбраха, че никой не ги чака в Турция с отворени обятия.

Редактирано от Win_user (преглед на промените)

преди 7 минути, Win_user написа:

Нали си спомняш "Даваш ли, даваш, балканджи Йово...". Или да отвличат най-здравите и силни български деца и да ги превръщат във войници, които да се бият за империята -

Способен ли си на обективен диалог, или ще ми пробутваш пропаганда от литературни измислици и червени учебници?

преди 4 минути, zemonti написа:

Способен ли си на обективен диалог, или ще ми пробутваш пропаганда от литературни измислици и червени учебници?

Кое от двете отричаш - случаите на изнасилвания на млади и красиви българки от турските поробители? Сега сигурно ще кажеш, че  от нос Калиакра никога не са скачали 40 девойки, за да не бъдат помохамеданчени? Или може би не е имало кръвен данък и българчета не са били превръщани в еничари?!?

Абсолютно не и по начина по който са те учили в червеното училище.

Девширме (набор на еничари) е имало. Този хейтърски термин "кръвен данък" е относително нов и не е използван от почти никого, който е виждал с очите си девширме.

Нямаш си идея каква мизерия е било да си селянин в средновековието (на някои места и до днес). Хора всякакви, но повечето са знаели, че синът им, избран за набор е щял да бъде в най-лошият случай еничар, ако не бъде селекциониран за офицер, чиновник и прочие. А дори и еничарите са били винаги нахранени, облечени и много по-доволни от обикновенните селяни. Да не говорим за шансовете им за кариера в империята, привилегии, медицински грижи, пенсия...Показателно е, че по време на властването на Мехмед Втори (управлявал 1444-1481), девширме били издигани за най-високите обществени административни постове и почти всичките му велики везири били девширме  (еничари).

Виж:
ЕНИЧАРИ

Разбира се майчиното сърце е не винаги способно да погледне нещата по този начин и политизираните историци се възползват от това. Друга лъжа е, че никога еничарите не виждали повече семействата си.

Миналият век също имаше 24-36 месеца набор, при това без никакви шансове за сладка кариера в държавния апарат. Аз закачих 18 от тях и бях изритан на улицата без никаква файда.

преди 54 минути, zemonti написа:

Девширме (набор на еничари) е имало. Този хейтърски термин "кръвен данък" е относително нов и не е използван от почти никого, който е виждал с очите си девширме.

Набор на еничари?!? :) Какъв прекрасен евфемизъм :D Не, не е било "набор". Наборна служба имаше по соц. време - на 18 години отиваш да защитаваш държавата си в продължение на 2 (или 3) години. След което, изпълнил дълга си към Родината и превърнал се от момче в мъж, се връщаш обратно в семейството си и продължаваш живота си. А отвличането на 7-8-годишни деца от семействата им и превръщането им в професионални войници за цял живот не е "набор".  Това е престъпление!

преди 54 минути, zemonti написа:

Хора всякакви, но повечето са знаели, че синът им, избран за набор е щял да бъде в най-лошият случай еничар, ако не бъде селекциониран за офицер, чиновник и прочие. А дори и еничарите са били винаги нахранени, облечени и много по-доволни от обикновенните селяни. Да не говорим за шансовете им за кариера в империята, привилегии, медицински грижи, пенсия...Показателно е, че по време на властването на Мехмед Втори (управлявал 1444-1481), девширме били издигани за най-високите обществени административни постове и почти всичките му велики везири били девширме  (еничари).

Това е често срещана спекулация. Той и Наполеон е казал, че всеки редник носи в раницата си маршалския жезъл. Само дето се пропуска една мъ-ъ-ъничка подробност. А именно - че вероятността да бъдеш убит някъде, защитавайки не родината си, а поробителите и, е "само" няколкостотин хиляди пъти по-голяма, отколкото да заемеш висок административен пост или да станеш велик везир и да доживееш спокойно до... новия султан, когато ще бъдеш удавен в Босфора :) И нали се сещаш, че няма как някой да е по-добре нахранен от производителя на храната, т.е. селянина? При положение, че данъкът общ доход се е наричал "десятък", защото е бил едва 10% от реколтата. Интересно ако е било толкова престижно детето ти да "направи кариера" като еничар, защо родителите не са се редили на опашки, за да дадат децата си като кръвен данък на османската империя? А по-скоро напротив - криели са децата си и често се е налагало да бъдат убивани или изтезавани, за да бъде взет синът им.

Редактирано от Win_user (преглед на промените)

Аз още в началото го попитах дали ще водим обективен диалог, той вместо да ми отговори ми показа.

Поради някаква причина евреите, които уж не се имат с мюсюлманите (справка - Палестина), защитават всички турски зверства в България. Защо ли?

Когато Макгахан разкрива турските зверства в България на Европа, английският премиер по това време, евреин по произход, е единственият който ги отрича. Защо ли?

Евреите са единствените които искрено се радват на сегашното състояние на Българската държава - тотален разпад и мизерия. Защо ли?

В някои държави е незаконно да се отрича Холокоста, но това не пречи на евреите да отричат геноцидът над Българите по време на турското робство.

А през Втората световна война ние ги спасихме от Хитлер. Ето това е разликата между двата народа.

Поради някаква причина евреите мразят Православието и винаги са работили срещу Православните държави.

Редактирано от mkfs.ext4 (преглед на промените)

Древният Български език.       www.samoistina.com        www.protobulgarians.com

преди 1 час, mkfs.ext4 написа:

В някои държави е незаконно да се отрича Холокоста, но това не пречи на евреите да отричат геноцидът над Българите по време на турското робство.

Нещо са те подвели. 

"Геноцид" е имало срещу арменците в османската империя, както и срещу евреите в райха.

Българите са били кротки селяни, плащали са си десятъка и не са давали много причини на столицата да ни закачат. Проблемите с местните управници са били типични за средновековието и малко от тях могат да бъдат обяснени с етнически различия. Българските управници не са по-стока от османските.

Или и ти имаш впредвид литературни примери и червена пропаганда като Win_userÉ

zemonti специално описание за теб: Днес е световния ден на водата.
Честито на всички МЪЖЕ които са гОла вОда !

преди 6 минути, mkfs.ext4 написа:

Аре да не ми пробутваш потушаването на възстание за геноцид, а! 

току-що, zemonti написа:

Дано и на теб да ти се случи един ден такова потушаване на въстание ;) Трол нещастен.

Редактирано от mkfs.ext4 (преглед на промените)

Правиш се на луд?

"Геноцид" е изтребване на етническа основа. Потушаването на априлското възстание е неизбежно трагично събитие, но причината не е етническа (поне от османска страна).

Схващаш ли за какво пиша?

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Аз предлагам това от доста време но нещата приключват  още преди да са започнали. В интерес на истината ми се струва ,че този съфорумец  би бил един интересен събеседник-поне показва много широка обща култура и ясен изказ. Харесвам хора , които имат знания и техен източник не е Google. 

Виж сега, аз съм последният човек, който може да бъде заподозрян във фанатичен патриотизъм :) За справка - виж предните ми мнения в темата. Не отричам, че Османската империя е била носител на някои прогресивни идеи не само в сравнение с България, а и с цяла Западна Европа. Като се почне дори от личната хигиена - във времена, когато французите са усъвършенствали парфюмите, за да прикрият неприятната миризма на неизмити тела, а българите са се къпали в лятото в близката река, а зимата - е, то колко е една зима, 4-5 месеца - във всяко турско селище е имало хамам. Не случайно на пъпа на София, срещу Халите и под ЦУМ, се намира точно турската баня...

Но някак си да се заменят 5 века турско робство с термина "османско присъствие на Бакланите" и да бъда уверяван, че българите са се натискали да си дават децата за еничари, за да живеят щастливо и доволно и да направят кариера, вече ми идва малко множко... Вярно е, че историческите персонажи и спомените за конкретни събития се съхраняват в народната памет не повече от 2-3 века, след което биват митологизирани и се сливат с легендите. Мирча Елиаде описва много добре този процес в "Митът за вечното завръщане". Но от Освобождението не са минали и 150 години, така че им е малко рано на неоосманистите да се опитват да пренаписват историята, струва ми се... Пък и не са на нивото на твоите сънародници, Вал, които за 70 години успяха да създадат от нулата мита за т.нар. "холокост" и да промият съзнанието на по-голяма част от немския народ ;)

преди 5 минути, Win_user написа:

Но някак си да се заменят 5 века турско робство с термина "османско присъствие на Бакланите"

Това е опашата лъжа използваща думи извадени от контекст със съвсем друг смисъл.

преди 6 минути, Win_user написа:

и да бъда уверяван, че българите са се натискали да си дават децата за еничари, за да живеят щастливо и доволно и да направят кариера

И това е опашата лъжа използваща думи извадени от контекст със съвсем друг смисъл.

преди 7 минути, Win_user написа:

години успяха да създадат от нулата мита за т.нар. "холокост"

От 3 поста даде да разберем, че съзнанието ти абсолютно отхвърля концепцията за "геноцид".

преди 9 минути, Win_user написа:

Виж сега, аз съм последният човек, който може да бъде заподозрян във фанатичен патриотизъм

Да бе! Надявай се!

преди 1 час, Win_user написа:

Виж сега, аз съм последният човек, който може да бъде заподозрян във фанатичен патриотизъм

Ако питаш мен, аз те подозирам в русофилия и комунизъм. Не мога да го отдам само на непознаване на историята. 

преди 1 час, zemonti написа:

Пише се въСтание, без "з". А когато едно въстание е отговор на целенасочено провеждан геноцид, то и потушаването му, също е геноцид.

Толкова ли нямаш аргументи, че ми подхвана правописа? При това "грешката" ми е правилната дума от преди неграмотното комунистическо образование, изяло част от представката. 

Иначе признавам - днес "възстание" се води за грешка. След някоя друга година може и да я оправят.

Потушаването на априлското въстание щеше да е геноцид ако сред разнообразие поданици се избиваха само българи. В случая не само, че не е имало подбор на етническа основа сред жертвите, но и башибозук е събиран из българските територии.

IMG_20170324_161536_875.jpg

преди 7 минути, язе написа:

Пише се въСтание, без "з". А когато едно въстание е отговор на целенасочено провеждан геноцид, то и потушаването му, също е геноцид.

А като изключим четата във Врачанско, и четата на Ботев, които нищо не биха могли да постигнат, кой носи отговорността за избухването на въстанието знаеш ли ?

Сигурно знаеш. Те комунистите не криеха. Учехме по история в комунистическите училища. Ама много интересно я учехме тази история, по комунистически и русофилски.

Някой си Бенковски с полско име изникнал от нищото. Ми като ви харесва, вярвайте им на комунистите и на русофилите и плюйте запада. Ердоган като зае про руска позиция, турците поне направиха опит за преврат. А ние спим.

преди 7 часа, zemonti написа:

Аха, ето един модернист, в стил "учителят по история", иракчанинът Джасим. Дори няма да се опитвам да ти опонирам, все едно да споря от къде изгрява слънцето. Има толкова писани и неписани (предавани с народната памет), доказателства, дори и повечето не са от българи, да не кажеш, че сме пристрастни. Фактът, че имаш наглостта да оспорваш това и да ми се оправдаваш с някакви "червени", след като можеш да си свериш и източниците от царска България, като ти пречат червените, е показателен защо изобщо трябва да се игнорират еничари като теб. Просто искам да подчертая колко ми се повдига от хора като теб, които, не знам колко са българи, но пишат и разбират български и дължат нещо на тая земя и народ.

А какво точно "потушиха" турците в Батак, че не се сещам нещо... Бунт в детската градина ли е имало, та изтрепаха децата и бабите?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.