Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ето защо съм горд, че съм БЪЛГАРИН! Ние, Българите - произход, религия, знания, теории, доказателства

Featured Replies

Всички сме различни, но има едно нещо, което всички българи носим в кръвта си - манталитета.

Може би основната причина за положението в България е именно манталитета ни български?

И така да е - какво от това ? :whist:

• Отговори 1,6k
  • Прегледи 263,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Кефи ме, като хората "се гордеят" с неща, които нито зависят от тях, нито са тяхно постижение, като например рожденното им място. Гордей се не къде си се родил, а какво си постигнал, за да направиш св

• Никога не съм бил горд,че съм част от от един изключително коплексиран народ.Никой не е способен да ти го нач**а така,както българин може!

• Браво на "родолюбците" Нале първо трябва да се гордееш с происхода си, а чак тогава да се прайш на разбирач - анализатор.  Некой хора никуга нема да могът да разберът други хора когато са радват на

Публикувани изображения

И така да е - какво от това ? :whist:

Ми...нищо... :D

Спасяваме се поединично и това е.

Първото село вече е заличено от картата, ще го последват и други села, след това от картата ще започнат да изчезват градове, накрая и България няма да я има...

Може би по нашите земи ще остават само подивели от глад и мизерия (защото няма да има откъде да се краде) индоевропейски племена, които ще пребиват с тояги всеки заблудил се пътник, за да го ограбят.

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=GmUPZZw5b9s

Ми...нищо... :D

Спасяваме се поединично и това е.

Първото село вече е заличено от картата, ще го последват и други села, след това от картата ще започнат да изчезват градове, накрая и България няма да я има...

Може би по нашите земи ще остават само подивели от глад и мизерия (защото няма да има откъде да се краде) индоевропейски племена, които ще пребиват с тояги всеки заблудил се пътник, за да го ограбят.

Това с обезлюдавянето на селата да не мислиш , че е само у нас ?

В САЩ има цели области в централните щати, в които има градове-призраци - без нито един жител.В Русия е същото.Имаме няколко теми из форума, дето даже снимки се давали ;) Процесът на отпадане на традионния поминък и изоставянето на селата е описан превъзходно от Стайнбек в “Гроздовете на гнева” , Шолохов в "Разораната целина" и още сума ти и автори, включително Елин Пелин в "Гераците" и "Листопад" на Решат Нури ;)

Живеем в 21-век все пак.Процесите на урбанизация почти са завършени и колкото и да подсмърчаме няма връщане назад.Освен ако не искаш да се върнеш самата ти на село и даоиш една-две кози с които да си правиш сирене и да нагъваш попара собствено производство ;)

Колкото до другото, до манталитета - исках да ви кажа, че да се гордееш , че си българин, означава да приемаш и меда и жилото.не само да се възхищаваш от военни победи, или от сватбите на Иван Асен 2-ри, ами да се огледаш около себе си и да осмислиш всичко.

И мутрите са българи, и циганите са си наши, родни цигани, и старците а си наши, и пустеещите земи са си наши, и замърсената природа си е наша, и хотелите по морето са си наши, направени от българи, не от марсианци.

И никой не ни е виновен за нищо.Каквот правим-сами си го прави и няма защо да разделяме понятията "рдина" и "държава", както много обичаме, че ако беще жив Фройд щеше да напише цял труд за психологическите фрустрации на българите ;)

И мутрите са българи, и циганите са си наши, родни цигани, и старците а си наши, и пустеещите земи са си наши, и замърсената природа си е наша, и хотелите по морето са си наши, направени от българи, не от марсианци.

И никой не ни е виновен за нищо.Каквот правим-сами си го прави и няма защо да разделяме понятията "рдина" и "държава", както много обичаме, че ако беще жив Фройд щеше да напише цял труд за психологическите фрустрации на българите ;)

Е, аз не мога да обичам някои от гореспоменатите...

Нима това означава, че не обичам България?!

Че сме си виновни, виновни сме, но ще станем престъпници, ако не променим нещата.

Е, аз не мога да обичам някои от гореспоменатите...

Нима това означава, че не обичам България?!

Че сме си виновни, виновни сме, но ще станем престъпници, ако не променим нещата.

:lol6: е защо визираш точно себе си ? :whist:

Виж по-горе колко постове има на хора, които плюят срещу политиците и т.н., а в същото време говорят, че "обичали Родината си" ;)

:lol6: е защо визираш точно себе си ? :whist:

Не мога да разбера какво имаш предвид.

Аз съм българче

Аз съм българче и силна

майка мене е родила;

с хубости, блага обилна

мойта родина е мила.

Аз съм българче. Обичам

наште планини зелени,

българин да се наричам -

първа радост е за мене.

Аз съм българче свободно,

в край свободен аз живея,

всичко българско и родно

любя, тача и милея.

Аз съм българче и расна

в дни велики, в славно време,

син съм на земя прекрасна,

син съм на юнашко племе.

Ив. Вазов

Всичко в Родината ли обича българчето или само някои неща?

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

вече не се гордея с това

И, това, че вече не се гордея, не означава, че не обичам Родината си. И, мисля, че всеки българин я обича, но някои разбират това, когато са далече и за дълго от нея и ги разтърси носталгията.

Темата малко ми идва като Паисиевата история...Tiho, като чета постовете ти ми става болно до сълзи...

Това с обезлюдавянето на селата да не мислиш , че е само у нас ?

В САЩ има цели области в централните щати, в които има градове-призраци - без нито един жител.В Русия е същото.Имаме няколко теми из форума, дето даже снимки се давали ;) Процесът на отпадане на традионния поминък и изоставянето на селата е описан превъзходно от Стайнбек в “Гроздовете на гнева” , Шолохов в "Разораната целина" и още сума ти и автори, включително Елин Пелин в "Гераците" и "Листопад" на Решат Нури ;)

Живеем в 21-век все пак.Процесите на урбанизация почти са завършени и колкото и да подсмърчаме няма връщане назад.Освен ако не искаш да се върнеш самата ти на село и даоиш една-две кози с които да си правиш сирене и да нагъваш попара собствено производство ;)

Колкото до другото, до манталитета - исках да ви кажа, че да се гордееш , че си българин, означава да приемаш и меда и жилото.не само да се възхищаваш от военни победи, или от сватбите на Иван Асен 2-ри, ами да се огледаш около себе си и да осмислиш всичко.

мноо дълги постове .......трее ти спрат ярмата :speak::ass:

Той и Вежди Рашидов преди време цитираше туй стихотворение в Шоуто на Слави....що не си обичате другия етнос по вашите земи?

Болшинството българи не харесваме само един етнос и има защо...

Всеки, който е роден на българска земя е бългърче, докато не започне да се чувства чужденче. :)

Познавам хора, които не са българи, но живеят в България, обичат я и се чувстват българи.

Публикувано изображение

По време на Първата световна война ген. Иван Колев ръководи настъплението на Трета армия в Добруджа. Освободител на Добрич и цяла Добруджа

Ето цитат за българския генерал Иван Колев: "„Досега се беше наложило убеждението, че атаката на конница срещу пехота е невъзможна. Вие с няколко действия го опровергахте. Много висши кавалерийски началници Ви завиждат и не мога да ги убедя в писма, че това, което Вие направихте се е случило наистина”

/Фелдмаршал Август фон Макензен (1849-1945), главнокомандващ на обединиените сили/" и "„ При разработването на принципите на танковата война съм се учил на тактика от действията на конницата на ген. Колев в Добруджа”

/Ген. Хайнц Гудериан (1888-1954), участник в двете световни войни, теоретик на танковата война на Третия райх/"

Tiho, чел ли си или си чувал думите на ген.Колев преди прослувутата атака, която е проведена преди сигнала за ставане на противниковия лагер?

"... на Майка България пленници не са нужни..."

И знаеш ли какви националности са противниците?

Доблестта и честта при изпълнение на работата от всеки работещ за държавата и още повече на служещите под пагон и изпълняващи заповед не бих коментирал.

Въпросът кога целта оправдава средствата и дали е повод за гордост или не за мен си стои отворен.

Познавам хора, които не са българи, но живеят в България, обичат я и се чувстват българи

Защо ли?

Макар, че едва ли се чувстват българи. Напротив. Трудно разбират манталитета ни. Всъщност изобщо не го разбират. :) За тях е важно да уважават държавата, в която са се преместили да живеят(временно или постоянно) и не разбират защо ние(българите) не я уважаваме. На всички нива.

Дали пък не е въпрос и на самоуважение?!

И какво общо имат циганите със собственото ни самоуважение?!

Преди години(по времето на соца) една апокрифна книжка обикаляше от ръка на ръка. Книжка със стихчета, в които(забележете) не се критикуваше държавата, строя и т.н., а манталитета ни. Онзи, дето все ни кара да зяпаме в чуждата паница и да си мислим, че там всичко е мед и масло...

От там помня едно стихче:

Аз съм българче,обичам

да летувам на море.

Българин да се наричам

тука хич не е добре...

Син да бях на чуждо племе

в ресторанта всеки ден

щяха да намират време

да сервират и на мен...

Бих се запознал свободно

с много хубави жени -

всичко българско и родно

щеше да ме оцени...

А сега на ум за мене

май че всеки си мълви -

в наш`те планини зелени,

тоя що не си върви...

За тях е важно да уважават държавата, в която са се преместили да живеят(временно или постоянно) и не разбират защо ние(българите) не я уважаваме. На всички нива.

Дали пък не е въпрос и на самоуважение?!

А ти уважаваш ли държавата и ако я уважаваш, как го изразяваш това уважение?

може да я харесват страната ама чак пък да се чувствуват българи :tongue2:

От руснаци и украинци съм го чувала.

Не вярвам да лъжат.

А ти уважаваш ли държавата и ако я уважаваш, как го изразяваш това уважение?

За мен обичта към Родината България и държавата България са нещо цяло - България. С плюсовете и минусите.

И аз съм част от това цяло. С плюсовете си и минусите си. :)

Как я уважавам?

Ами елементарно - упражнявам и правата, и задълженията си към държавата. Като всеки средностатистически германец(например). :)

В първия си пост казах "на всички нива". Ако на всички нива я уважавахме, далеч нямаше да сме на това дередже.

От руснаци и украинци съм го чувала.

Не вярвам да лъжат.

Че се чувстват българи ли?

Стига бе! :)

Че се чувстват българи ли?

Стига бе! :)

Да. :)

Публикувано изображение

100 хубави думи за България

Мария Добрева, Атланта:

И знам България ще Бъде!

Тя има мисия на таз Земя

И не е късно пак да я прегърнем

Изстрадалите, нейните чеда.

Върнете се по родните места!

И този, който вярва ще го бъде!

Заради вечната, небесната мечта,

Да разберем кои сме и защо на таз земя.

Върнете се по родните места!

Такава е повелята на древния ни род.

Небето знае порива на вашата душа,

За да сме вечен, цял един народ.

Айлин Тасим:

България е моят дом. Най-специалното и най-красивото място на света, на което наистина принадлежа. България е моята родина. Страната, в която съм родена и надявам се ще прекарам по-голямата част от живота си. Тя е моята голяма любов, разочарование и вдъхновение. И въпреки всички абсурдни неща, България е моята вяра, търпение и надежда. А там е толкова красиво и пъстро, особено сега през пролетта. Свежестта на току-що раззеленяващите се дървета и мириса на майски цветя е изживяване, което не може да бъде сравнено с никое друго. Просто няма как със сто думи да опиша всички тези невероятни гледки, хора, забележителности и какво ли още не. Но едно със сигурност мога да кажа: Родино мила, ти това не заслужаваш! Твоята съдба трябва да е друга.

Стефан Манчев:

Аз съм от хората, които винаги търсят добрата страна във всичко което ни се случва и все по-лесно го намирам. За мен България е най-богатата държава в света, но ние българите сме свикнали с това богатство и го приемаме за даденост. За мен истинското богатство са не парите, а природата която ни осигурява невероятно високо жизнено равнище, което малко държави имат. България има четири ясно изразени годишни сезона, има гори на 35% от територията си, има 40 планини, има Черно море със стотици километри плажове със ситен пясък, има равнини с плодородна земя, има 5500 пещери, има 540 реки.

Пресиян Костадинов:

Думите издават емоции, а емоциите не винаги обхващат цялата речева палитра, с която разполагаме. България е не само красота, но и емоция. Тънка утринна усмивка върху красивото лице на любимата. Или непознатият мирис на безкрайните планини, озарени от августовското слънце. Не бихме сгрешили, ако кажем, че Тя може да бъде и сурова като февруарско утро над Дунавската равнина. Ако искате да разберете какво е всъщност нашата България, елате да чуете вековната тишина, която кънти в природната застиналост на един селски пейзаж в Балкана. България е набраздената от годините ръка на възрастна жена, милваща русите коси на слънчевото ново начало.

Марин Мидилев:

България е много богата държава. Преходът не е свършил, защото има още какво да се краде. Когато България съвсем обеднее, ще бъде принудена да използва ефективно интелектуалния си потенциал, а не да го унищожава и прогонва. Асен Йорданов, Радул Милков и Продан Таракчиев, Yull Brown-Илия Георгиев Вълков, Джон Атанасов, д-р Стамен Григоров, проф. Георги Наджаков, Петър Петров, Ангел Балевски и Иван Димов, Румен Антонов, д-р Митов, проф. Карл Джераси, Иван Ночев, акад. Цветан Цветков, Емил Минев, Стефан Найденов, Стефан Маринов, Никола Димков, Милен Николов, Георги Бакалов, Юри Марков, Койчо Митев, проф. д-р Мария Златева, инж. Георги Гушлеков, Даниела Симидчиева... Списъкът е дълъг и е в процес на допълване.

Иван Аладжов:

Трудно е днес да се пишат хубави думи за България, когато дори международно изследване ни определи като най-тъжното място на света. А че в предишната България е било красиво и чисто, може да прочетем дори в западни издания от тогава. Напр. консервативното западногерманско издателство “Bertelsmann” пише в своята книга от 1970 г. „Европейските столици”, че София е от най-чистите градове на континента, и че всяка сутрин мирише на свежо, след като още в ранни зори се измиват улиците му. Но за столицата ни сега не може да се каже това. Тя е един от най-мръсните, грозни и неуредени градове на континента.

Георги Симеонов Петров:

24 Май, 15 септември, първолак, хоро, песен, седянка, менци, бистра вода, мома, Златю Бояджиев, Владимир Димитров (Майстора), Борис Киров, Райна Кабаиванска, Николай Гяуров, Борис Христов, Никола Гюзелев, Вапцаров, Захари Зограф, баница, шопска салата, кисело мляко, бащино огнище, мартеничка, казан, ракия, шкембе чорба, червено вино, Мелник, Ванга, минерални извори, Родопи, Пирин, Рила, Балкан, Черно море, Гергьовско агне, 1300 години, Цар Симеон, Орфей, Кирилица, Компютър, Кирил и Методий, Охрид... Има още, но и тия не са малко :)

Източник: http://m.dw.de/bulga...4879-10257.html

Драга Мойра;

виждам ги из Созопол.Купили са си апартаменти и през по голямта част от годината са тук.Обаче има затворени комплекси дето не дават да стъпят на българите;особено тия дето са с частни плажове.Отделен е въпроса какви ядове берат със строителните фирми и гаранцията по качеството на имотите.виж какво намерих в нета:

Аз съм българче щастливо-

...

:lol6: Самата истина!

Открай време има нещо като клетва "Дано майстор да ти влезе в къщата!" :)

може да я харесват страната ама чак пък да се чувствуват българи :tongue2:

може би от тук трябва да потече новата дискусия ......какво значи да харесваш страната и какво да се чувстваш българин??!! Значи има разлика! И тук : твърдението обичам си родината , но мразя държавността .....вече има логика! И недвуяко е , че се усеща разликата .......държава , родина, страна, ! Явно не са синоними .....

Скъпоценни тракийски ритони, съдове за ритуални пирове, накити и други предмети от културно-историческото ни наследство. Великолепието на тракийското изкуство в земите на България!

Публикувано изображение .......... Публикувано изображение

Древните предмети в частни колекции: http://gepard96.blog.bg/history/2011/10/31/kolekciiata-na-v-bojkov-drevnite-predmeti-v-chastni-kolekcii.844621

Редактирано от Tiho (преглед на промените)

може би от тук трябва да потече новата дискусия ......какво значи да харесваш страната и какво да се чувстваш българин??!! Значи има разлика! И тук : твърдението обичам си родината , но мразя държавността .....вече има логика! И недвуяко е , че се усеща разликата .......държава , родина, страна, ! Явно не са синоними .....

да, ама не.

защото Държавата - това както превъзходно е казал Р. Йелинек - Държавата се състои от 3 елемента: население, територия и държавна власт.

Територията ни е е ясна - от Дунав почти до Родопите.Тази територия, както и отделни части от нея , обаче "своя " са назовавали много народи - като започнем от траките, гърците, славяните, българите, турците, сърбите, румънците, македонците.... Да не говорим, че части то това, което ние, българите наричаме своя територия сега се намира в Гърция, Румъния, Сърбия ,Македония и Турция. Тази територия ние обичаме ли я ? А какво правим с населението, кеото живее в момента там и не се смята за българи ? Това население обичаме ли ?

Като казах население -ето втората част от Държавата - населението.След всички изприказвани приказки за манталите, мързел, крадливост, завист, мутри, цигани и т.н. и т.н. -ние това население обичаме ли го ? Или ние, пишещите тук патриоти смятаме,ч е не сме част от това население ? Аз казвам че сме - абсолютно същите сме като всички останали живеещи тук , със същия манталитет, порядки, мръсотия, завист, злоба. Тоест -обичаме ли си сънародници или не ?

И третата част от Държавата е властта. Е тук всички казвате, че не ви харесва.хубаво де, ама нали тази власт произтича от всички нас ? Нали все българи, наши сънародници, съученици, хора, с които сме израстнали са във власта ?

Мислите , че Бойко Борисов не е имал приятели като дете ? Имал е, играл си е на същите игри като нас, ял е бой като не е слушал, ходил е на училище-като всички нас.Даже в същото училище, в което ходиш ти, който четеш поста ми в момента.Е, това, че не ти харесва управлението му значи ли , че заради това мразиш държавата ни ?

Разгеждайте, моля Държавата ни във всичките и аспекти.Не да казвате -"това ми харесва и съм горд, че съм българин", а другията да вика -"не, на мен не ми харесва другото и заради това мразя да съм българин" .

ъм, лелееееее дур бре , стиа ся плюнчи , човяк да не каже нящо :lol6: мога да водя безкрайна полемика по този въпрос........като казвам безкрайна, разбирай, че мога да се ловя за всяка твоя реплика и да я репликирам с цитати и доводи ......., но ........си тъ обичъм и няя да го прая ....... :wink12:

България е държавата, в която е открито най-старото обработвано от човек злато в света! Това са златните съкровища от Варненския халколитен некропол. В некропола близо до бреговете на Варненското езеро на площ от 7,5 кв.км. са разкрити 294 гроба и са извадени хиляди златни предмети с общо тегло 6,5 кг. Златните предмети и украшения са на възраст около 7000 години - далеч по-стари от шумерските и египетските такива. Повече информация и снимки: Варненски халколитен некропол

Публикувано изображение

Ведра, извинявай, но valkiria имаше предвид, че панагюрското съкровище вероятно е изработено в гръцки полис в Мала Азия.Фигурите на него са от гръцката митология , която по него време е официалната религия.Предметите са изработени от гърци, по гръцки маниер.

Да, било е притежание на някой наш прадед - цар или тогавашен богаташ ( по сегашному - мутра) , но толкоз.

Да , може да се гордеем с него, че по нашите земи е имало толкова силни и мощни царе, които са имали такива богатства, но да го привеждаме като аргумент за българщината - е все едно да се гордем със сервиз Цептер ;)

Горд съм, че съм българин защото имам сервиз Цептер.

меко казано е неуместно, да не говорим, че е смешно.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.