Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ето защо съм горд, че съм БЪЛГАРИН! Ние, Българите - произход, религия, знания, теории, доказателства

Featured Replies

Благодаря за пояснението Трих, но ......и ти употреби думата "вероятно"! Далечното ни минало е низ от "вероятности"! :* Има нации, които си измислят история , за да се гордеят с нея, а ние ......имаме история и .....я поставяме под съмнение ....., може би от много знание за нея! :(

• Отговори 1,6k
  • Прегледи 266,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Кефи ме, като хората "се гордеят" с неща, които нито зависят от тях, нито са тяхно постижение, като например рожденното им място. Гордей се не къде си се родил, а какво си постигнал, за да направиш св

• Никога не съм бил горд,че съм част от от един изключително коплексиран народ.Никой не е способен да ти го нач**а така,както българин може!

• Браво на "родолюбците" Нале първо трябва да се гордееш с происхода си, а чак тогава да се прайш на разбирач - анализатор.  Некой хора никуга нема да могът да разберът други хора когато са радват на

Публикувани изображения

Благодаря за пояснението Трих, но ......и ти употреби думата "вероятно"! Далечното ни минало е низ от "вероятности"! :* Има нации, които си измислят история , за да се гордеят с нея, а ние ......имаме история и .....я поставяме под съмнение ....., може би от много знание за нея! :(

та кой би могъл да каже с точност ?

Да, има нации, които си измислят история ( комшиите от македония виждаш и колко са смешни с напъните си ?) , има нации, които и фалшифицират историята си ( Бойко Борисов в учебниците за гимназиите или учебниците, по които учехме по време на соц-а)

И точно заради това е глупаво да се гордееш с историята си - прекалено много вероятности има, прекалено много трактовки, прекалено много спам и пропаганда.

p.s. миси :*

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

само едно нещо ме притеснява, нашето настояще , когато стане минало ....какво ще кажат наследниците?? Ще има ли с какво да се гордеят?! Може би с "цептер" и ....извадки от нашето "слово" из форумите! :(

Наследниците ще се гордеят с това което им оставите вие.

Обаче май вие не знаете с какво се гордеете.

Първо: за времето от което са тези "тракийски"артефакти;българска държава е нямало.Второ гордеете се с траки;които съвсем не са горди от това ;че са такива и са се елинизирали.В артефактите няма и грам следа от нещо тракийско.Всичките сцени са от гръцката митология както правилно отбелязва Трих.Точно за това попадате под ударите на гръцките учени които твърдят че обсебвате античната им история.

Между другото знаете ли кои са днешните потомци на елинизираните траки по вашите земи???

offtopic : абе, вие там по хаскьой така ли говорите, "на вие", все едно сте чужденци ? :D

Колкото до траките, айде да не говорим за това, че ще стигнем пак да митохондриална ДНК - тя показа кой кой е ;)

Joker : направи си справка за хаплогрупи E1b1b1 и E1b1b1a2 ;)

Зарежи, моля гръцката пропаганда - тя е същата като нашата , само че доказва това, което е удобно на гърците ;)

Аз не се гордея с изделията на Цептер, чиито функции могат да изпълняват и изделия на други фирми. Гордея се с чушкопека, който няма аналог и е сътворен от българи в България. :) Този практичен уред ще го ползват и поколенията ни...ако все още съществуват чушки. :D

Аз не се гордея с изделията на Цептер, чиито функции могат да изпълняват и изделия на други фирми.

Гордея се с чушкопека, който няма аналог и е сътворен от българи в България. :)

Този практичен уред ще го ползват и поколенията ни...ако все още съществуват чушки. :D

За чушкопека не се бях сетил :)

Супер !Браво, Мойра - това си е наистина наше, родно изобретение , което дори аз ползвам редовно :shy11:

А неравноделния такт в българската фолклорна музика не е ли повод за гордост?

Неравноделен размер е музикален размер и респективно определеният от този размер такт, при който различните ритмични групи в рамките на един такт не са равни по продължителност. Основно ритмичните групи са двуделни и триделни и от комбинацията между тях се образува особената ритмика на неравноделния размер.

Неравноделните размери са особено характерни за българската фолклорна музика, където може да се каже, че доминират над равноделните. Самият термин е въведен от българските музиковеди и получава световно разпространение. В чужбина тези размери много често се наричат „български”, в професионалния жаргон на българските музиканти често биват наричани „криви”.

Съществува голямо разнообразие от подобни размери – 7/8 (2+2+3 или 2+3+2), 8/8 (3+2+3), 11/8, 12/8, 15/8 с техни вътрешни разновидности. Особено популярен е размерът 7/8 във варианта 2+2+3 (ръченица). Освен при танцовата фолклорна музика размерът е характерен и за чисто песенното народно творчество, например прочутата „Полегнала е Тодора” е в размер 11/8 (2+2+3+2+2).

През 20 век, във връзка с популяризирането на българския фолклор и създадените на негова основа класически произведения, неравноделните размери навлизат също в западноевропейската симфонична музика, в джаза, в рока и други.

http://bg.wikipedia....вноделен_размер

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=bTgZInqqOlU

Публикувано изображение

А неравноделния такт в българската фолклорна музика не е ли повод за гордост?

.....

би било така, ако ги бяхме измислили ние, българите.

Ама не - тези ритми от дълбока древност са основата на музиката, която и ден днешен се нарича традиционна в района, който едно време е наричан "Вътрешна Скития" - днешните държави Индия, Пакистан, Цейлон, Афганистан, Таджикистан и отчасти Узбекистан ;)

Най-великите български изобретения за всички времена

Най-великите изобретения в световен мащаб са постижение на българи. Жалкото е обаче, че по-голямата част от тях са били направени извън границите на държавата ни, а повечето ни продукти са закупени от чуждестранни фирми и корпорации, за които след това България заплаща, за да се внесат и използват на местна почва.

Въпреки това, в България годишно се регистрират от 200 до 300 заявки за изобретения, като между 50 и 70% от тях получават патентен защитен документ, че отговарят на утвърдените условия. Ето класация на „най-доброто” от изобретенията с българска марка.

1. Първото в света „антиоръжние”

Българският инженер Юри Марков е изобретил уникално "антиоръжие". Уредът е с големината на джобно ножче и открива всякакви взривни вещества и огнестрелни оръжия на разстояние над 10 м дори през бетонни заграждения. Металното изделие тежи малко над 500 грама. Търговското му наименование е SNIFFEX . Наречено е така, защото засича йоните на азотния двуокис - съставка на почти всички видове взривни вещества. Уредът няма нужда от презареждане 3 години, защото използва главно земния магнетизъм и биполярността на човешкото тяло и съвсем малко собствена енергия. Изобретението няма аналог в света. То е патентовано в Европа и в САЩ.

2. Говореща книга за слепи

Български студент в САЩ спечели първа награда в конкурс за създаване на модел на дигитална говореща книга за слепи. 23-годишният Лъчезар Цветанов от София учи промишлен дизайн в университета в Бриджпорт, щат Кънектикът. Моделът му е избран като най-добър сред 146 проекта на студенти от 28 висши училища по дизайн. При разгъване, сребристата корица на говорещата книга достига размера на нормална книга. Различни по форма бутони по ръбовете й позволяват на слепите читатели да разлистват страниците.

3. Революция в превода

Инженер Койчо Митев е направил революция в междуезиковото общуване. "Методът за компютърен междуезиков превод" представлява алгоритъм за цифрово кодиране на човешката реч. С негова помощ се постига общуване на майчин език в реално време, без присъствието на преводач. Устройството, което извършва трансформация на цифровите кодове, е чип, вграден в телефонната слушалка. Изобретението на инж. Койчо Митев е носител на голямата награда "Джон Атанасов" на изложението за изобретения и иновации "Евроинтелект-2003" и на 21-то световно изложение за иновации "Inpex" в САЩ през 2005 година.

4. Повелителят на атома

През 1950 година на Женевската конференция САЩ оповестяват, че разполагат с надеждна система за регистриране на ядрените експлозии където и да било по света, и се споразумяват със Съветския съюз за мораториум върху изпитанията на атомно оръжие в атмосферата. В основата на създадената в САЩ система за контрол стои загадъчният физичен феномен ЕМП (електромагнитна пулсация). През далечната 1962 година, за първи път в американския печат се появява информация за "изключителната роля, която това откритие има за сигурността на САЩ и на световния мир" и се съобщава името на неговия автор - проф. д-р Кръстьо Кръстев.

5. Усъвършенстване на буталата на парната машина

На 4 март 1857 година в Париж се провежда редовното заседание на авторитетното Дружество за подкрепа на националната промишленост, на което българина Николай Тошкович защитава своето изобретение, свързано с усъвършенстването на буталата на парната машина. Българският технически гений предлага използването на еластични пръстени, разположени в специални канали по повърхността на буталото. Парижкото Дружество за подкрепа на националната промишленост не само дава висока оценка на това изобретение и патент на изобретателя, но и определя комисия, която да оказва на изобретателя съдействие в по-нататъшната му работа по усъвършенстване на буталото и неговото приложение в железопътните локомотиви.

6. Браунов газ

Юл Браун, или Илия Вълков, е роден на 20 април 1922 година във Варна. Той е откриватeл на така наречения Браунов газ и на физикохимията на имплодиращото горeнe на Брауновия газ със съпътстващото го отдeлянe на енергия от вакуума. Брауновият газ представлява смeс от газообразeн водород и кислород в стохиомeтрично (обeмно) отношeниe 2:1. Газът сe получава чрeз eлeктролиза на вода, при която сe отдeлят водород и кислород. Браун открива прост способ да ги съхранява заeдно в eдин и същ рeзeрвоар, бeз тe да избухват. Когато смeс от водород и кислород гори и избухва, тя нe избухва навън, а навътрe. Имплодирайки, тази смес обeма си 24 пъти. Българският учен успява да "впрегне" тази уникална рeакция за задвижванeто на вакуумeн автомобилeн двигатeл. Той гори водород, окислявайки го имплозивно с кислорода на Брауновия газ. Илия Вълков е участвал и в създаването на нови газови смeси за дълбоководно лeководолазно дишанe с акваланг бeз използванeто на твърди лeководолазни скафандри с нормално атмосфeрно наляганe. Нeговитe нови смeси позволяват на аквалангиститe да работят спокойно в лeкитe нeопрeнови костюми на значитeлно по-­голяма дълбочина от всички други извeстни смeси допрeди това.

7. Бащата на „антибебето”

Карл Джераси е евреин от български произход. Джераси става световноизвестен най-вече с приноса си за разработването на първото противозачатъчно хапче. През 1951 година, заедно с Луис Мирамонтес и Хорхе Розенкранц, той участва в разработването на препарат за перорален прием, много по-силен от естествено съществуващия хормон, който преодтвратява забременяването. Карл Джераси е удостоен с Национален медал за наука, връчен му лично от президента Никсън.

http://www.digital.b...-news16254.html

Бре, Мойра, от къде я изрови тая кюстендилска ръченица на хоро. :dancing18: Там се играе и традиционната по двойки. Много си го обичам родния ми град, ама няма много с какво да се гордея... :ph34r: А, Док, а Садовското на Милчо Левиев не е от Узбекистан ... :tongue2:...

Редактирано от Efe (преглед на промените)

Бре, Мойра, от къде я изрови тая кюстендилска ръченица на хоро. :dancing18: Там се играе и традиционната по двойки.

Много си го обичам родния ми град, ама няма много с какво да се гордея... :ph34r:

А, Док, а Садовското на Милчо Левиев не е от Узбекистан ... :tongue2:...

Аз не разбирам много от фолклор, та не трябваше да се пъна в тази област, ама...пусто желание да намеря повече поводи за национална гордост :D:shy11:

напротив, изкефи ме :* :*

а-а-а! и не признаваш :D:*

Няма какво да признавам -говорехме за неравноделния ритъм като цяло.

Композитори като Петко Стайков имаме не само ние - всяка страна и всеки народ си ги има.

А колко до конкретните хора и ръченици -всеки си ги тропка както му се отдава :ph34r: - един назад, друг напред, а трети на верев :mark:

Публикувано изображение

В България се намира най-ранния в Европа център за производство на сол! Според археологически проучвания това е и мястото на първата европейска цивилизация. Началото на дейността на солодобивния център в Провадия е през неолита (новокаменната епоха) - от 5500 г. пр. Хр., но производството продължава и през халколита (каменно-медната епоха) - до 4200 г. пр. Хр. Скоро след започване на проучванията през 2005 г. беше констатирано, че богатствата на Варненския халколитен некропол, които включват и най-старите в света златни предмети, са натрупани в резултат на търговията с провадийската сол.

Комплексният археологически паметник Провадия-Солницата представлява праисторическа селищна могила, върху която и с част от културния пласт на която много по-късно е натрупана голяма тракийска надгробна могила. Намира се само 37 км от Варненски халколитен некропол. Селищната могила, която е имала културен пласт с дебелина около 6 м и диаметър 105 м лежи върху огромния пресечен конус на най-голямото и всъщност единствено находище на каменна сол на Източните Балкани. От намиращото се на дълбочина от 9 до 20 м “солно огледало” край селището са изтичали солени извори с максимална концентрация на сол. Натрупаните от производителите на сол богатства е трябвало да бъдат защитавани - в древността за солта са се водили войни, солта е служела за разменна монета. По време на средния халколит селището върху селищната могила е укрепено със силна фортификационна система, която включва отбранителна стена и дълбок ров пред нея.

Археологическият сезон очерта първата европейска цивилизация в Провадия-Солницата

Провадия-Солницата

Интервю с проф. Васил Николов от Националния археологическия институт към БАН, ръководител на археологическия екип

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=My9NOv1xK6w

Гордея се с историята си .......и не ми пука на кой му харесва това и на кой не ! Това е моето лично мнение и аз го афиширам!

"От кога се е мила моя майно льо, зора зазорила!" - песен за цар Иван Шишман. Незабравима българска песен!!!

Текст:

Откога се е, мила моя майно льо, зора зазорила, мила моя майно льо, зора зазорила. От тогаз се мила моя майно льо, войска провървяла, мила моя майно льо,войска провървяла. Кон до коня мила моя майно льо, юнак до юнака, мила моя майно льо, юнак до юнака. Юнак до юнака, моя майно льо, маждрак до маждрака, мила моя майно льо, маждрак до маждрака. Маждраци им, мила моя майно льо, като честа гора, мила моя майно льо, като честа гора. Сабите им, мила моя майно льо, като ясно слънце, мила моя майно льо, като ясно слънце. Дрехите им, мила моя майно льо, като тъмен облак мила моя майно льо, като тъмен облак. Кат препускат, мила моя майно льо, силен буен вятър, мила моя майно льо, силен буен вятър. Дето стъпят, мила моя майно льо, кладенчета правят, мила моя майно льо, кладенчета правят. Войвода им, мила моя майно льо, сам цар Иван Шишман, мила моя майно льо, сам цар Иван Шишман. В бой ги води, мила моя майно льо, за българско име, мила моя майно льо, за българско име. маждрак - копие

Още веднъж, изпълнена на живо от ансамбъл "Юлангело":

Редактирано от Tiho (преглед на промените)

Гордея се с историята си .......и не ми пука на кой му харесва това и на кой не ! Това е моето лично мнение и аз го афиширам!

Я да поразбуня малко позаспалите духове :P

Като се замисля... не ми е много гордо от хм... Византийската власт и хм... хм... Османското присъствие... Но е факт. А историята наистина знаем, ако стъпваме върху нея, за да градим, не да разрушаваме...

По този повод мен разни дребни, съвременни нещица ме умиляват(гордост ми идва твърде порочно когато говоря за нещо обично, та...). Например идеята и направата на хоротека, вместо дискотека.

Публикувано изображение

Който е танцувал и танцува български народни танци, знае за чудесното им въздействие и върху фигурата, и върху настроението. И е невероятно приятно да съчетаеш едно излизане от рамките в заведение, където основно "сервират" хора и ръченици. Ако не знаеш, да се научиш. Ако знаеш, да отпуснеш изнурените си нерви по най-приятния начин - с танц.

Похвално е, че в много от българските градове клубове и читалища също предлагат такъв "фитнес".

Такива са ми "гордостите". Малки. :clown:

Новото строителство може и да е некачествено, но това не ни е в традициите.

Гордея се, че сме имали Колю Фичето , чиито шедьоври красят България и днес.

Публикувано изображение

Прочутият покрит мост в гр. Ловеч

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Не мога да загрея каква е логиката на хората, които изтъкват като причина за гордост някви златни накити, предмети и прочие- били те и на хиляди години? Това е нелепо според мен!

А пък тези, които се гордеят с историята ни са просто неосведомени и/или заблудени! Вземете прочетете нещо написано на език различен от българския и ще разберете, колко неща се разминават - претендиращи за фактологическа стойност! Това което пише в учебниците ни по история до голяма степен не отговаря на тогавашнта действителност, къде, защото просто не се знае точно как е станало, къде умишлено... Всяка страна има нужда от герои, ако не се появят си създава такива, преувеличавайки постиженията на дадени личности.

Редактирано от EquilibriУМ (преглед на промените)

Не мога да загрея каква е логиката на хората, които изтъкват като причина за гордост някви златни накити, предмети и прочие- били те и на хиляди години? Това е нелепо според мен!

Така сме свикнали да представяме България пред света, затова мнозина изтъкват материалното.

Според мен най-голямото богатство на една страна са хората, а ние имаме с кого да се гордеем.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Имаш собствено мнение, това е повод за гордост също! Поздравление! :mark:

Ква история бре, пиуе?!?!

Ние винаги сме били част от нечия история - гръцка, турска, германска, руска, съветска, полска и т.н., но наша си такава нямаме.

Всъщност явно точно моментите, в които възставаме и се борим срещу историята на някоя от тези държави, ти наричаш наша история и се гордееш с нея, в което всъщност няма нищо лошо.

Ама по-правилното е да кажеш "Гордея се с гръцко-турско-руско-германско-итаканататъка история" и ние ще те разберем. :P

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.