Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ето защо съм горд, че съм БЪЛГАРИН! Ние, Българите - произход, религия, знания, теории, доказателства

Featured Replies

Аз казах, каквото исках да кажа. Преди да падне България под различни владичества навремето, според различни източници на територията и са живеели до 6 милиона човека. Сега сме пак толкова - близо хилядолетие след това. Познай къде са другите - част от тях загинали от болести, друга част са се смесили с гърци, османци, румънци, а в по-ново време с американци и "европейци". Те просто са мислили вероятно като теб, но ето една причина да не се гордее човек, че е българин. Ами ти предаваш себе си най-напред по тоя начин. Има още една непонятна за мен част с промити мозъци - македонци. Всички тия групи нямат повод да се гордеят с това, че са българи. Някой по някое време е успял да ги асимилира. Дали това е волно или неволно, няма значение. Важно е, че те вече не са българи, децата им също. Те се гордеят че са турци, румънци, македонци, а някои дори и сърби. Темата е за това, защо аз се гордея, че съм българин. Ами гордея се, защото съм останал такъв през вековете, а те никак не са били леки за предците ни. Някой се е опитвал постоянно да ги асимилира, но те по някакъв незнаен начин са успели да се опазят и обединят около нещо общо - българската нация. Няма значение. Може да сме смесица от 50 племена, но ние сме се опазили като българи. Точно затова се гордея толкова, колкото се гордеят турци, гърци, румънци, македонци...

• Отговори 1,6k
  • Прегледи 263,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Кефи ме, като хората "се гордеят" с неща, които нито зависят от тях, нито са тяхно постижение, като например рожденното им място. Гордей се не къде си се родил, а какво си постигнал, за да направиш св

• Никога не съм бил горд,че съм част от от един изключително коплексиран народ.Никой не е способен да ти го нач**а така,както българин може!

• Браво на "родолюбците" Нале първо трябва да се гордееш с происхода си, а чак тогава да се прайш на разбирач - анализатор.  Некой хора никуга нема да могът да разберът други хора когато са радват на

Публикувани изображения

Добре де, гордей се че си българин. Аз пък си мечтая в Европа да се заговори на един общ език и всеки да може да живее там където му харесва. Както е в САЩ например. От гр. Бостон до гр. Ситъл все си е една държава. Всички знаят английски и си нямат проблеми да си сменят местожителството. Его утре има в гр. Трир ( Германия ) едни реставрации на римски боеве. Хубаво, ще отидеме да ги видиме. И често ходиме до този град, ама аз не го говоря немския и ги мъча германците с английски. А като ходиме във Франция ( още по-често) езика е същия и се разбираме без заеквания, въпреки че е друга държава. В Люксембург също им говоря на френски и ме разбират щото са го учили задължително в училище. Тука между даржавите граници няма, митници няма и по магистралата влизам в Люксембург с 70 кмг и в Германия пак така. Във Франция трябва да намалява повече човек щото са сложили там смешното 10 кмч, та караме с по 40. Парите са ни същите, а преди дойч марки па френски франкове, кофти беше. А бг какво е положението ? Ами никога не съм я минавал сръбската граница, въпреки от София е на половин час път. И гръцката не съм я минавал, въпреки че съм ходил два пъти до роженския манастир и много пъти до Сандански. Във Видин съм ходил, в Лом съм ходил, ама в Румъния не съм стъпвал. Е това добре ли е ? Да си затворен отвсякъде от митници и опашки с километри от комиони на всяка граница, да не си разбирате дума на езиците със съседите ( с изключение на сърбите ) ? Ами аз тука като си говоря с румънци на френски и се разбираме чудесно. Със разни сръбкини още повече се разбираме. Като изключиме турците с тяхните различни традиции и религия и външен вид даже, другите ни съседи са православни ( уж вярващи де , ама нека ги броиме за християни) , не са кой знае колко по-различни на външен вид от българите. Що трябва да се делиме на малки територии, с различни езици и с митници между нас ? Какво печелиме от това разделение ? Не казвам че трябва да се слеят държавите. Но казвам че когато няма граници, и има обща валута и ако може и езикът да е общ, за отделния гражданин ще е много по-добре. Това го виждам тук при мен. Всяка сутрин от Белгия, Франция и Германия преминават хиляди наемни работници и служители люксембургските граници , по магистралите и с влакове и отиват да бачкат в гр. Люксембург. Като имат паричен интерес да получават по-високи заплати и да плащат по-ниски данъци, нито шовинистите французи, нито германците се двуумят дали да работят в миниатюрната държавица Люксембург. Къде им е годоста че са от големи държави ? Нямат ли си тяхна територия да си стоят там и да са горди ? Абе това гордоста че принадлежиш на някакъв малък народ, си е отживелица, от мен да го знаеш.

Редактирано от Belge (преглед на промените)

Публикувано изображение

Orph?e vient policer les Grecs encore sauvages et leur enseigner les Arts de la Paix

Plafond de la biblioth?que dans l'Assamble Nationale, Paris: http://www.assemblee...roix-paix-1.asp

Delacroix, 1847

Orpheus Comes to Civilize the Savage Greeks and to Teach Them the Arts of Peace.

Cupola in the Assemblee nationale (Palais-Bourbon), Paris

"Орфей идва за да въведе ред сред все още дивите Гърци и за да ги научи на изкуствата на мира"

Фреска на купола на библиотеката в Националната асамблея на Франция, Париж

1847, Йожен Делакроа

Редактирано от Tiho (преглед на промените)

Абе това гордоста че принадлежиш на някакъв малък народ, си е отживелица, от мен да го знаеш.

Не затръшвай вратата, защото в живота всичко е възможно и може някой ден да ти се прииска да се върнеш там, откъдето си избягал.

Тази тема я оприличавам с управлението на България в последните 15-20 години. Политиците ни се стараят всячески да ни убедят колко добре се управлява държавата ни, колко са ни високи доходите, как никой друг не е правил това за народа преди тях и т.н. Тук в темата е същото - стараят се хорицата да изкарат аргументи и факти, с които да накарат околните да лайкват и да се включват с думите "Йеееее, супееееер и аз много си обичам държавата и се гордея, че съм българин". Да, ама не! Това чувство с обичта към родината не ти ли идва отвътре, хич и не се опитвай да го развиеш и да го променяш тепърва. Факт е, че само богат човек може да бъде и родолюбец - богат на знания, на идеи, на пари, на любов и т.н. Лошото при нас е това, че хората масово бавно и полека позволиха на любовта към родината да отстъпи място на любовта към парите и материалните придобивки. И в следствие на тази промяна наблюдаваме съвсем естествените реакции на писалите в нея. Това, че автора на темата се опитва да ни провокира с крайно неподходящи примери и клишета просто допълва описаната картинка. Няма как без да обичате хората около вас, хората с които общувате и всеки човек срещу вас, да обичате и да се гордеете с държавата си. Мога и още, но спирам до тук.

Не се гордея, че живея в България. Не се гордея, че живея в държава пълна с безобразия. Не мога да се гордея само със история, защото живея сега.

Трябва да съм крайно неосведомен и недалновиден саможивлек с капаци да твърдя, че съм горд с държавата си.

Тракийските гробници и светилища са единствените почти изцяло запазени представители на монументалната култова архитектура на древните траки. Основна заслуга за тяхното запазване до наши дни е, че почти всички те се намират засипани в надгробни могили. На територията на България има над 60 хиляди такива тракийски могили, от които са проучени едва около 1000. Културно наследство в земите ни е невероятно богато - долината на тракийските царе, Севтополис, съкровищата, светилищата (най-голямото - Перперикон), мистериите, митологията, тракийския орфизъм - всичко е тук, при нас.

Публикувано изображение Публикувано изображение

Публикувано изображение Публикувано изображение

Не затръшвай вратата, защото в живота всичко е възможно и може някой ден да ти се прииска да се върнеш там, откъдето си избягал.

На 100% завръщане, май ще е трудно, ама от май до към края на септемри, като стана млад пенсионер, още от сега си го мисля да си ходя там.

А по темата за гордостта от принадлежността към някакъв малък народ, ще дам пример с люксембурците. Тяхният девиз гласи:

"Ние искаме да останем това което сме"

Значи искат да си продължават да си говорят на люксембургски, например. От 400 хиляди население, португалците в в тази държавица били към 100 хиляди. Обаче още от яслата ги почват да ги мъчат да говорят на люксембурски всички чужденци живеещи там. После в училище се учи на немски първо и след това разни предмети на френски. Отделно учат и малко английски.

Та заради една криворазбрана национална гордост, си мъчат децата с по 3 езика + английския.

Докато в съседната Валония ( белгийска провинция = южната половина на страната), са го зарязали сами доброволно тяхния валонски език и са преминали в училищата само на френски. Значи във Валония има 3 200 000 души и в Брюксел са около 1 милион и си учат на френски. В самият Брюксел пък си е имало брюкселски диалект някакъв.

Та така, моето хлапе си учи само френски, пък няколко километра на изток на територията на държавицата Люксембург, неговите връстници ще се мъчат като грешни дяволчета с 3 - 4 езика, само заради някаква си национална гордост. И на всичкото отгоре е богата държавицата, ама пак не им стига акъла да си изберат само един език и на него да си учат всичко и на него да си говорят.

Между Родина и държава има огромна разлика. Аз обичам Родината си, но не харесвам държавата. Искам да живея в Родината, но в нормална държава. За това, което стана с България сме виновни всички ние, а не само тези, които доведоха държавата до фалит, а народа до просешка тояга. Управляващите държавата България сме ги избирали ние, а не някой друг.

Всъщност, радвам се, че не съм евреин или мюсюлманин. Не мога и да си помисля, че някой ще ми реже кожата. Това е унижение за мен. Ето ти една повод за гордост, че все пак съм българин, макар това да е частен случай.

Всъщност, радвам се, че не съм евреин или мюсюлманин. ....

Не разбрах как горното противоречи на това да си българин?

Между Родина и държава има огромна разлика.

Аз обичам Родината си, но не харесвам държавата.

Искам да живея в Родината, но в нормална държава.

повечето българи искаме това

...

Управляващите държавата България сме ги избирали ние, а не някой друг.

нямаме голям избор...

A аз не разбрах защо толкова антибългарски настроения в тоя форум.

Аз не виждам антибългарски настроения, а хора, които цивилизовано си изказват мнението.

Е, това, че не съвпада с твоето е друга бира, но като старо куче не би трябвало да те изненада това...

пп. Аз пък се учудвам защо хората делят родината и държавата.

На мен това ми е - меко казано - несериозно и не виждам как мога да обичам едното, а да мразя другото.

И двете са на едно място, живеем тук и родината съвместява държавата и обратното.

Тоест това е поредното клише (за мен), в което не се вкарва грам мисъл, а само се копи-пейства.

Аз не виждам антибългарски настроения, а хора, които цивилизовано си изказват мнението.

Е, това, че не съвпада с твоето е друга бира, но като старо куче не би трябвало да те изненада това...

пп. Аз пък се учудвам защо хората делят родината и държавата.

На мен това ми е - меко казано - несериозно и не виждам как мога да обичам едното, а да мразя другото.

И двете са на едно място, живеем тук и родината съвместява държавата и обратното.

Тоест това е поредното клише (за мен), в което не се вкарва грам мисъл, а само се копи-пейства.

Ни най-малко не се изненадвам от нищо. Нито искам да споря с някой, нито да обиждам, нито пък мен да обиждат. и аз изказах своето мнение и коментирах малко мненията на другите.

нямаме голям избор...

Да, нямаме голям избор, защото допуснахме на политическата сцена да играят едни и същи хора.

Капитане;

много интересна работа ..тая тема е в раздел "празни приказки и забава"..не правя забележка;а просто интересна препратка към заглавието на темата

(rofl)

Да, нямаме голям избор, защото допуснахме на политическата сцена да играят едни и същи хора.

та нали те са същите като нас :)

Да не би да сме ги внасяли от Марс или от друга галактика ?

Каквито сме всички ние -такива са ни и политиците, полицаите, инженерите, лекарите, учителите и т.н и т.н. - все сме си българи без никаква разлика.

Каквито сме всички ние -такива са ни и политиците, полицаите, инженерите, лекарите, учителите и т.н и т.н. - все сме си българи без никаква разлика.

Значи всичко зависи от нас..., ама само с мрънкане и оплакване все на това положение, ще си стоим.

Публикувано изображение

Генерал Иван Колев пред конната дивизия, 16 Септември 1916 г. Добруджа

Публикувано изображение

Генерал Иван Колев, със своя кон Пирин, в Добруджа, 1916

По време на Първата световна война ген. Иван Колев ръководи настъплението на Трета армия в Добруджа. Освободител на Добрич и цяла Добруджа

Ето цитат за българския генерал Иван Колев: "„Досега се беше наложило убеждението, че атаката на конница срещу пехота е невъзможна. Вие с няколко действия го опровергахте. Много висши кавалерийски началници Ви завиждат и не мога да ги убедя в писма, че това, което Вие направихте се е случило наистина”

/Фелдмаршал Август фон Макензен (1849-1945), главнокомандващ на обединиените сили/" и "„ При разработването на принципите на танковата война съм се учил на тактика от действията на конницата на ген. Колев в Добруджа”

/Ген. Хайнц Гудериан (1888-1954), участник в двете световни войни, теоретик на танковата война на Третия райх/"

Публикувано изображение

Ген. Владимир Вазов (1868 - 1945) - Героят при Дойран

Худ. Яким Банчев

Българската победа при Дойран се изучава във всички военни академии. Зловещата статистика от защитата на Дойранската позиция е доказателство за военния гений на ген. Владимир Вазов. Резултатите: над 60 хил. убити от Антантата срещу по-малко от 500 загинали българи. 7 дивизии напълно унищожени от една… Това напомня църковния химн, изписан върху бойните ни знамена:

“С нас е Бог, разберете, народи, и се покорете, защото с нас е Бог!… Могъщи, покорете се, защото с нас е Бог! И ако закрепнете, пак ще бъдете победени, защото с нас е Бог!” (Голямо повечерие)

Ето какво казват за ген. Владимир Вазов:

През 1936 г. Вазов е поканен от Дойранските си противници - англичаните, да присъства на техния конгрес. На гара “Виктория” в Лондон българинът е посрещнат от кмета на град. Настанен е в замъка на лорд Харболи, където е отсядал Наполеон. Когато минавал с влака, вижда построен почетен легион със знамена. Тогава генерал Хамилтън, който го придружава, извиква: “За почест, мирно!” На парада участват 3000 военни и 200 бойни знамена. Когато сеявява делегацията с българина, лорд Милн се провиква: “Свалете знамената! Минава ген. Вазов - победителят от Дойран!”

Всички сме различни, но има едно нещо, което всички българи носим в кръвта си - манталитета.

Може би основната причина за положението в България е именно манталитета ни български?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.