Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблеми с форума

Featured Replies

преди 49 минути, Калин Карабойчев написа:

С личните съобщения, няма и не е имало никакви проблеми. А защо последното ви е от декември месец някак да знам какво сте трили и какво не сте. Няма как, ако има проблем с базата то той да е единствено при вас. Щяха да изреват стотици потребители, че нещо им липсва. За това и няма какво да направим във вашия случай. Няма никакви рестрикции върху вашия профил. И не сме реагирали защото няма какво да реагираме.

Относно интернет експлорер и селективното цитиране. Ние никога не сме поддържали архаични браузъри (нямаме намерение и в бъдеще да го правим), които дори създателите им не ги поддържат. Преминете на Edge, ако държите да ползвате браузър на Майкрософт или си инсталирайте който и да е браузър с последна версия. Chrome, Firefox и т.н.

Поздрави.

Това , което пишете, няма как да остане без коментар. Не съм изтривал никакви лични съобщения. Напротив, преди два дни кореспондирах с друг форумец, с който обменихме интересни информации. Беше ми нужно да го питам още нещо, и тогава видях, че повечето са изчезнали. Цитирането на част от текста си работеше чудесно с интернет експлорър 11, който е вграден и във версия 1803 на Уиндоус 10, поддържа се и оценката, че бил "архаичен" меко казано, е несериозна. Що за форум, който се нуждае от специални браузери, за да работи пълнофункционално. Освен това от няколко дни се наблюдава много бавно отваряне на разни страници , за което се оплакаха и други потребители.

Направих опит с Edge, никаква промяна. Вместо да се измъквате с подобни обяснения, питайте някой, дето разбира ( напр. DarkEdge).   И от мен поздрави.

ие.JPG

• Отговори 7,1k
  • Прегледи 650,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Kalin Karaboychev
    Kalin Karaboychev

Умрял ти е някой от екипа за умрялата поща. Подобни глупави словоотделяния поддържат твърдо ника, който си си избрал.  В тази пробита имейл услуга в която си си направил имейл регистрация нищо др

• Kalin Karaboychev
    Kalin Karaboychev

Уважаеми потребители, Благодарим ви за проявеното търпение през изминалите месеци. През това време се наложи да подменим няколко от сървърите ни и да направим редица оптимизации за да ускорим зарежда

• Kalin Karaboychev
    Kalin Karaboychev

Здравейте приятели, Първо се извинявам за забавянията и прекъсванията, но са за добро. Трябваше да пуснем множество процеси, а както всички знаете нашата база данни е огромно. 18 години вие допри

Публикувани изображения

• Администратор
преди 31 минути, B3M2W0 написа:

Това , което пишете, няма как да остане без коментар. Не съм изтривал никакви лични съобщения. Напротив, преди два дни кореспондирах с друг форумец, с който обменихме интересни информации. Беше ми нужно да го питам още нещо, и тогава видях, че повечето са изчезнали. Цитирането на част от текста си работеше чудесно с интернет експлорър 11, който е вграден и във версия 1803 на Уиндоус 10, поддържа се и оценката, че бил "архаичен" меко казано, е несериозна. Що за форум, който се нуждае от специални браузери, за да работи пълнофункционално. Освен това от няколко дни се наблюдава много бавно отваряне на разни страници , за което се оплакаха и други потребители.

Направих опит с Edge, никаква промяна. Вместо да се измъквате с подобни обяснения, питайте някой, дето разбира ( напр. DarkEdge).   И от мен поздрави.

Може авторът на личните съобщения (вашият събеседник) да ги е изтрил. И не се измъквам нито съм го правил някога през тези 15 години. Тук съм да решавам действителни проблеми, а не да обучавам как се работи с форума. Всеки сам може да трие личните си съобщения когато пожелае. А може и вие да сте ги изтрили по невнимание - невъзможно е да изчезнат съобщенията само на един потребител, ако проблемът е глобален. И не, не е необходимо да имате специален браузър за да използвате форума, а съвременен. Разликата е огромна между двете неща. Браузър по подразбиране в Windows 10 e Edge. Internet explorer е само резервен вариант, което изобщо не означава, че се поддържа и че ще присъства изобщо в новите версии на Windows. Това, че не ви работи само функцията за селектирано цитиране е повод за радост. Спирането на поддръжката на стари браузъри не е наша приумица, а е практика на всякъде по света. Всичко се развива и няма как някой да се занимава със стари и малко използвани браузъри.

Относно забавянето то вече не е факт от вчера вечерта, ако не сте забелязали. От снощи няма никакви забавяния и всичко работи повече от добре.

Абе, на вас случва ли се някой да ви нагруби, вие да натиснете бутончето "Докладвай" и това да си остане не за разсеяния период от 2-3 дена, ами да кажем няколко месеца или години?

на 2.05.2018 г. в 21:27, Без умствен капацитет написа:

къде е спойлера, че нещо се изгубих

[ spoiler]dumi[ /spoiler]    без пространството след първите скобки.

не,че е голям проблем,но някъде в под-форумите изписва 10-20 отговора,но 0 прегледи,което няма как да е вярно

https://www.kaldata.com/forums/forum/76-windows/

Направи ми впечатление че новите потребители май не се нуждаят от одобрение на поста и могат да си пишат първите 5 поста както останалите а и също не излизат като съобщения за одобряване.
Възможно ли е да е станало нещо след последния ъпдейт или може и така да ми се е сторило понеже току що го забелязах и може и да греша.

Има активирана нова опция от администрацията - Автоматично модериране. Нови потребители няма да чакат за одобрение на първи пост/тема, защото понякога отнема доста време това да се случи и не е редно да изчакват примерно цяла нощ, когато няма активен модератор, за  одобрение на темата/поста. Аавтоматично ще се скрива обаче докладвано съдържание на потребители с под 10 поста. От там идва и "Автоматично". Докладваш ли тема на нов потребител тя автоматично ще се скрива и тогава вече ще е необходим преглед от някой от екипа. 

на 30.04.2018 г. в 8:53, аm-аm написа:

Абе, на вас случва ли се някой да ви нагруби, вие да натиснете бутончето "Докладвай" и това да си остане не за разсеяния период от 2-3 дена, ами да кажем няколко месеца или години?

О да :)

Често. Затова и отдавна не позлвам този бутон.

• Администратор
на 27.04.2018 г. в 7:54, B3M2W0 написа:

с браузър "Edge", проблемите в този сайт са многобройни, да за този сайт става въпрос, не за друг

Работя с интернет експлорър. Това , горе, е с копи/пасте. Със същия браузер до преди няколко дни всичко работеше.

Пробвайте сега селектираното цитиране и разни други малки проблеми под Internet Explorer, би трябвало да са оправени.

преди 3 часа, Калин Карабойчев написа:

Пробвайте сега селектираното цитиране и разни други малки проблеми под Internet Explorer, би трябвало да са оправени.

Много благодаря! Всичко работи.

321.JPG

на 10.05.2018 г. в 6:33, Калин Карабойчев написа:

1 Вчера  при логването ми в Калдейта, се появиха нови правила за форума. Мисля, че и някои други споменаха за тях. Днес обаче не ги виждам никъде. Може ли линк към тях.

2 В тези правила беше упоменато, че всички изображения и пр..публикувани от потребителите стават собственост на Калдейта. Моля да уточните, това отнася ли се за авторовите снимки, които публикуваме тук.

https://euipo.europa.eu/ohimportal/bg/web/observatory/faqs-on-copyright-bg

т.3

Цитат

Авторскоправната закрила произтича автоматично от акта на създаване на произведението и неговото обективиране и не изисква последващи действияпо регистрация. Този принцип в наше време е почти универсално възприет и произтича от редица международни конвенции. Като се има предвид горното, лицето става автор на фотографията в момента на нейното създаване, доколкото тя е резултат от неговата творческа дейност. За разлика от някои национални законодателства, които изискват някакъв вид регистрация, за да бъде възможна защитата  на авторското право срещу нарушители , българският Закон за авторското право и сродните му права, е много демократичен и не налага подобни задължения на авторите. Още повече, че цитираният закон съдържа презумпция за авторство, която предвижда, че стига едно лице да е посочено като автор по обичайния за това начин, тежестта за доказване на противното, когато се оспорва това авторство, е върху оспорващата страна. В този контекст доброволно депозиране на произведението, например при нотариус, може да се използва като важно доказателство в хода на съдебен спор относно датата на създаване и авторството, без регистрацията да е предпоставка за позоваване на авторското право.

https://lex.bg/laws/ldoc/2133094401

Значи въпреки възникналото право с публикуването на снимката, съгласно споразумението се съгласяваш да отстъпиш на Калдейта правата си върху снимката.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 5 минути, DarkEdge написа:

т.3

Значи въпреки възникналото право с публикуването на снимката, съгласно споразумението се съгласяваш да отстъпиш на Калдейта правата си върху снимката.

Въпросът е какви права? Защото нормалната практика е да предоставиш неизключително, без право на преотстъпване право да бъде показвана (и евентуално да бъде използвана за рекламни цели на сайта/форума).

Или преотстъпваме пълни авторски права?

Освен това от цитираната точка НИКЪДЕ не следва следното:

преди 8 минути, DarkEdge написа:

...

преди 4 минути, capnemo написа:

Въпросът е какви права? Защото нормалната практика е да предоставиш неизключително, без право на преотстъпване право да бъде показвана (и евентуално да бъде използвана за рекламни цели на сайта/форума).

Точно. В това беше и смисълът на питането ми.

преди 21 минути, DarkEdge написа:

т.3

Благодаря за направеното усилие.:)

Това обаче,  не дава отговор на моя въпрос в смисъла на който е поставен.

Нали за това споделяме - да се изясни статусът и за да не възникнат в последствие неприятни ситуации.

• Администратор
преди 25 минути, valkiria1 написа:

1 Вчера  при логването ми в Калдейта, се появиха нови правила за форума. Мисля, че и някои други споменаха за тях. Днес обаче не ги виждам никъде. Може ли линк към тях.

2 В тези правила беше упоменато, че всички изображения и пр..публикувани от потребителите стават собственост на Калдейта. Моля да уточните, това отнася ли се за авторовите снимки, които публикуваме тук.

https://www.kaldata.com/forums/terms/

Ако се има предвид това от частта на сайта, то това се отнася само за частта с новините а не за форума:

Цитат

Авторските права върху всички новини, текстове, материали, изображения, картинки, документи, бази данни и друга информация в сайта www.kaldata.com са собственост на "Калдейта Ком" ЕООД. Съдържанието на страницата е под закрила на „Закона за авторското право и сродните им права“ (ЗАПСП). Информацията, материалите, новините и текстовете се предоставят от "Калдейта Ком" ЕООД като услуга и потребителите могат да ги използват единствено за лично осведомяване.

То това не е променяно от 15 години. В новите условия за ползване е променена единствено частта за бисквитките по изискване на новия регламент по GDPR. А относно горния текст се има предвид картинки и изображения използвани за разработката на сайта, новините и всички материали свързани с дизайна на сайта. Никъде в горния текст не е упоменато, че става въпрос за снимки публикувани от потребителите. Дори в точка 5 се конкретизира обект на какви авторски права са запазени:

Цитат

Логото, съдържанието и oстаналите елементи на сайта са изключителна собственост на Kaldata.com. Вие се задължавате да не копирате, модифицирате, публикувате, предавате, изнасяте, продавате каквато и да била информация обект на авторско право.

По-надолу в условията за ползване на форума има друго правило:

Цитат

2.15 Всяко мнение, предоставено тук, е пуснато доброволно от автора му и всеки има право след това да го копира и разпространява както намери за добре. Ако не е упоменато, че поста съдържа текст, който е обект на авторското право или че ползването му без разрешение е нежелано, то текстът ще бъде третиран според Лиценза за свободна документация на ГНУ. Ако мнението или материалът публикуван от вас не е Ваше дело, задължително трябва да се посочи, че е цитат и да се даде линк към източника (визират се статии, цитати от научни трудове и др. подобни). Администрацията на форума не се задължава да заличава постове и теми по желание на авторите им, както и по желание на трети страни, ако прецени, че те не нарушават с нищо законите на държавата и правилата на форума.

Това също не е променяно от 15 години. И целта му не е да ви вземем снимките и изображенията, а да ни предпази нас, ако някой друг ви ги вземе: копира или споделя то ние да не носим отговорност за това. Щом сте ги публикували тук се съгласявате те да бъдат споделяни и използвани от други хора без ние да имаме отговорност за това. И така е нормално да не мислите, че като публикувате някоя авторска снимка тук то ние ще следим после някой да не я използва другаде и ще носим правна отговорност за това?!!?

преди 20 минути, Калин Карабойчев написа:

И така е нормално да не мислите, че като публикувате някоя авторска снимка тук то ние ще следим после някой да не я използва другаде и ще носим правна отговорност за това?!!?

Това не беше поставено като въпрос за разискване и уточнение, нито лично аз искам да вменявам съмнения или делегирам  отговорности на сайта в този смисъл. Аз имам други механизми по които мога да защитя авторското си право .

преди 22 минути, Калин Карабойчев написа:

https://www.kaldata.com/forums/terms/

Ако се има предвид това от частта на сайта, то това се отнася само за частта с новините а не за форума:

Благодаря за подробния отговор и уточненията.

• 3 седмици по-късно...

Да взема да се разпиша и аз тук.
Не знам за другите потребители, но с течение на времето след последните ъпдейти по форума, времето за изчакване при постване на ново мнение вместо да намалява, при мен се увеличава.
Сега (не преувеличавам), примерно, времето от натискане на бутона "Добави отговора" до появата на мнението в темата, минават между 20 и 50 секунди.
Ако е само при мен добре, но в къщи на два различни компютъра с различни ОС и различни браузери, гореописаното забавяне е едно и също.

Така ли е нормално да бъде?

пп. Компютрите са с Win10 и Google Chrome веднъж и iMac с High Sierra 10.13.4 и браузери Opera и Safari втори път.

Редактирано от algor (преглед на промените)

При мен няма никакви проблеми, ОС - ХР, браузър Мозила - не бави изобщо при постване, всичко си е бързо

:yanim:

преди 8 минути, haidukpikaso написа:

При мен няма никакви проблеми, ОС - ХР, браузър Мозила - не бави изобщо при постване, всичко си е бързо

:yanim:

Че то при теб смее ли нещо да не работи!!! ;)

преди 29 минути, algor написа:

Да взема да се разпиша и аз тук.
Не знам за другите потребители, но с течение на времето след последните ъпдейти по форума, времето за изчакване при постване на ново мнение вместо да намалява, при мен се увеличава.
Сега (не преувеличавам), примерно, времето от натискане на бутона "Добави отговора" до появата на мнението в темата, минават между 20 и 50 секунди.
Ако е само при мен добре, но в къщи на два различни компютъра с различни ОС и различни браузери, гореописаното забавяне е едно и също.

Така ли е нормално да бъде?

пп. Компютрите са с Win10 и Google Hrome веднъж и iMac с High Sierra 10.13.4 и браузери Opera и Safari втори път.

Само за тест.

десет секунди

преди 16 минути, bornofash ^o,o^ написа:

При мен бави само в темите с много страници

Това с времето в теми с различен брой страници не съм пробвал...

Мерси на всички писали, защото поне се ориентирам в обстановката.

Едит: сега постнах в тема с два отговора и наистина отговора се появи както трябва - тоест веднага.
А предният ми пост касаеше темата в Празни приказки и забава, която е 725 страници.

Редактирано от algor (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.