Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 6 часа, dioib написа:

Ти също си примат по отношение на вярата и духовността.

Ти откъде си сигурен, че твоята вяра и духовност са по-истински или по-висши от неговите?

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 1 час, _Aumi_ написа:

Ти откъде си сигурен, че твоята вяра и духовност са по-истински или по-висши от неговите?

То рамус няма никаква вяра и духовност , което е показателно, че вярата и духовността на Диоиб са по - истински .

преди 2 часа, Anzhel Dimitrov написа:

То рамус няма никаква вяра и духовност , което е показателно, че вярата и духовността на Диоиб са по - истински .

А ако има и не иска да я споделя с останалите?

Вярата и духовността, са нещо вътрешно и лично, и не е нужно непременно да се споделят.

преди 2 часа, _Aumi_ написа:

А ако има и не иска да я споделя с останалите?

Вярата и духовността, са нещо вътрешно и лично, и не е нужно непременно да се споделят.

Духовните хора , са осъзнали че като правиш нещо на някого ,то все едно го правиш на Бога .

преди 12 часа, _Aumi_ написа:

Защо понятието "примат" го свързваш с истината или висшето във вярата и духовността? 

Неговото поведение е като на примат. Сам той възприема себе си за разумния човек, който е  

Цитат

вид средноголям бозайник, единственият съществуващ днес представител на род Хора (Homo). Той е ходещ изправен примат от семейство Човекоподобни.

Аз не съм от хората!!! = В много отношение не постъпвам разумно. Разумът не е истинското или висшето което описва същността на този свят, който го е сътворил Бог. Той счита, че всичко което той е направил или прави е разумно. Извън тези негови схващания не съществува друго. Което не е истина.  Особено във връзка с духовността. 

Той свързва духовността с духовия оркестър и/или певческите способности на човек. За не го е по-важно да участва в хора. :) Счита, че всяко негово "пеене" е правилно. :) 

= Е, не пее правилно, а фалшиво!!! :) => НО, извън "звука", то има и слово. Той с неговото слово е на етап както примат. => Ерчи се и се тупка в гърдите, че е силен. :) 

преди 1 час, _Aumi_ написа:

Първо трябва да се определи какво точно означава духовност.

http://www.onlinerechnik.com/duma/духовност

По 1. => Състояние на духа. 

По 2. => Психическо състояние в синхрон с действителността в този свят.

По 3. => Невещественото в човек.

По.4 => Светоглед свързан със съществуването на този свят.

Това е една бегла представа пречупена през моята душа. 

преди 59 минути, dioib написа:

http://www.onlinerechnik.com/duma/духовност

По 1. => Състояние на духа. 

По 2. => Психическо състояние в синхрон с действителността в този свят.

По 3. => Невещественото в човек.

По.4 => Светоглед свързан със съществуването на този свят.

Това е една бегла представа пречупена през моята душа. 

Тези посочени качества, ги притежава всеки един индивид.

Духовността е нещо надхвърлящо обикновените качества.

преди 3 часа, _Aumi_ написа:

Първо трябва да се определи какво точно означава духовност.

Точно не може да се определи, защото духовното и материалното могат да се разглеждат като посоки. Материалното е свързана с миналото - с това, което някога може да е било необходимо, но вече не е. Духовното изразява това, което следва да овладеем, разберем, постигнем. За всеки то е различно и бидейки безкрайно, винаги ще има какво още да открием като съдържание в него. За момента духовното мога да свържа предимно с надличностното, тъй като всички привързващи ни качества и желания са свързани с личността. За някой вече осъзнал себе си като духовна същност, а личността като илюзия, това обаче няма да е адекватно. То ще е в миналото, зад гърба му. Той ще си има други цели и представи, които сега едва ли можем да разберем.

преди 1 час, Just a Stranger написа:

тъй като всички привързващи ни качества и желания са свързани с личността.

:) Но и представите за "надличностното" са отново свързани с личността. Фантазиите ти за духовности, за цели, за надличност, за висши сфери и владици, за йоги и романтизъм - всичко това е свързано с личността ТИ. Опита да придадеш "надличностно значение" е само игра. Такава игра е и забавленията с "его и надеговото", докато си е чиста игра на егото.

То така... трябва да се определи що е това ЛИЧНОСТ. Щото ЕГО и ЛИЧНОСТ са качествено различни по пълнеж и значения, макар да имат връзка. И тук батакът е пълен, щото тези понятия имат най-задълбочен и цялостен пълнеж само сред психопознанията, а не сред народни и религиозни описания. 

И понеже ти имаш чудесни оценки по психология сред двете ти висши... :), докато някакъв си злобар рамус е само любител.. и само ти се прави. Пък ти липсват дори основни положения... - това е резултата от калпавото образование и калпавите студенти. 

преди 30 минути, _ramus_ написа:

Щото ЕГО и ЛИЧНОСТ са качествено различни по пълнеж и значения, макар да имат връзка.

за този думите имали освен значение и "някакъв" пълнеж (може пълнежа да е от кочани царевица минала през фуражомелката ), само  той си го знае какво е това нещо .........

да, явно двете думи имат връзка, например личността  има някакво си его .....но спред автора на цитата били качествено различни, само той си знае каква е тази "качествена" разлика

преди 3 часа, _Aumi_ написа:

Тези посочени качества, ги притежава всеки един индивид.

Духовността е нещо надхвърлящо обикновените качества.

Надхвърлящо твоите разбирания, но не и моите. :) = Аз нямам качества, а съм човек!!! :) 

п.п. Друг е въпроса дали съм подобие на Бог. :) 

преди 12 минути, _ramus_ написа:

:) Но и представите за "надличностното" са отново свързани с личността. Фантазиите ти за духовности, за цели, за надличност, за висши сфери и владици, за йоги и романтизъм - всичко това е свързано с личността ТИ. Опита да придадеш "надличностно значение" е само игра. Такава игра е и забавленията с "его и надеговото", докато си е чиста игра на егото.

То така... трябва да се определи що е това ЛИЧНОСТ. Щото ЕГО и ЛИЧНОСТ са качествено различни по пълнеж и значения, макар да имат връзка. И тук батакът е пълен, щото тези понятия имат най-задълбочен и цялостен пълнеж само сред психопознанията, а не сред народни и религиозни описания. 

И понеже ти имаш чудесни оценки по психология сред двете ти висши... :), докато някакъв си злобар рамус е само любител.. и само ти се прави. Пък ти липсват дори основни положения... - това е резултата от калпавото образование и калпавите студенти. 

Представите за надличностното не идват от личността. Личността също е вид представа - представа за себе си при която човек са идентифицира с настоящото си въплъщение. Това осъзнаване не може да дойде от самата личност, която е само временна роля, илюзия, То идва от надличностното, към което постепенно се измества фокусът на представите за себе си. Егото ще го оставя настрана, защото терминологията с която съм свикнал не го включва. Там то е засегнато по различен начин от западната психология, който намирам за по-адекватен, когато става въпрос за духовност. 

Но пък ти си повтаряй кое ми липсва (а и какво ако ми липсва) за да си докараш желания образ за фантазьорите вярващи и за порасналия рамус.

преди 10 минути, Just a Stranger написа:

Представите за надличностното не идват от личността. Личността също е вид представа - представа за себе си при която човек са идентифицира с настоящото си въплъщение. Това осъзнаване не може да дойде от самата личност, която е само временна роля, илюзия, То идва от надличностното, към което постепенно се измества фокусът на представите за себе си. Егото ще го оставя настрана, защото терминологията с която съм свикнал не го включва. Там то е засегнато по различен начин от западната психология, който намирам за по-адекватен, когато става въпрос за духовност. 

Но пък ти си повтаряй кое ми липсва (а и какво ако ми липсва) за да си докараш желания образ за фантазьорите вярващи и за порасналия рамус.

имам сериозен въпос, какво е това нещо (какво представлява) наречено "надличностно", над главата ви така да речем 50 сантиметра има обикновено празно пространство, защото личността ви се намира в главите ви

преди 23 минути, some_spirit написа:

имам сериозен въпос, какво е това нещо (какво представлява) наречено "надличностно", над главата ви така да речем 50 сантиметра има обикновено празно пространство, защото личността ви се намира в главите ви

Кое е под него ли питаш? :) 

Първо: То има ли глава?? :) 

Мнозина не са глава нА семейство. = Ерген или мома са!!! Тъ, за коя глава става въпрос и под която има нещо или нищо?

преди 50 минути, Just a Stranger написа:

Представите за надличностното не идват от личността. Личността също е вид представа - представа за себе си при която човек са идентифицира с настоящото си въплъщение.

всичко това са обикновени игри на въображението... с които си играе несъзнаваното. До това довеждат невежеството и некомптентността

А парадоксът е, че именно така се фантазират тия "надличностници" и "надегоисти" - докато дори си нямат елементарни познания що е личност, как, защо, кога, кое, какво е..

Така е с некомпетентността и невежеството. И Невежите дето се играят на духовни по форумите.

Дотам си заплес, че дори да не се досетиш колко е нелепо изречението че "личността била също вид представа... ( за себе си). А то - кое себе си, кое е идент, кое е измислицата за "превъплъщението" - че всичко това са представи, произлизащи от въжделения, фантазии и описания... И всичко това е игра на невронни сигнали, докато се вживяваш на духовен...

Готовата кашица е заместител на млечицето - за дечицата. какво да правят милите - етапи! :)

Обаче на всичкото това си толкова нахакан, толкова убеден... и ти се иска да си толкова убедителен, колкото си и невеж. Именно това дава веселостта на цялата ти игра...

преди 1 час, some_spirit написа:

По-горе посочих кое е личността. Това е частично проява на индивидуалността, на безсмъртната част от човека, в конкретното прераждане. Това е, което обикновено приемаме за себе си, защото не виждаме останалото. За да се разбере личността е важно да се види кое остава след смъртта с човека (превъплъщаващата се индивидуалност), кое умира и кое остава само като зародиш за следващото въплъщение. Темата е обширна и изисква запознатост с определени доктрини. За будистите примерно личността е съвкупност от петте сканди. Но и тук има различни школи. Някои приемат надличностното, алайя, докато други не съвсем. Или поне не го споменават конкретно.

преди 27 минути, Just a Stranger написа:

По-горе посочих кое е личността.

Бебчо, ти пак почна да "посочваш". :) Какво стана с автоматизмите и голямото ти осъзнаване?

Посочил си пълни глупости, защото си некомпетентен.  На какъв въобще се вживяваш след като си такъв въздухар.

преди 27 минути, Just a Stranger написа:

За будистите примерно личността е съвкупност от петте сканди.

това е фейк. няма такова понятие ЛИЧНОСТ сред будизма.

Съвкупността от петте сканди само преводачите така са си го натъкмили. Така, както и с "манас" - дето било ум. :) Така си четете, щото с четене по виртуала ви е нужно да се вживявате и каквото са ви приготвили и нагласили, тази бозица си мляскате за да се дуете по виртуала колко ги разбирате нещата.

преди 1 час, _ramus_ написа:

всичко това са обикновени игри на въображението... с които си играе несъзнаваното. До това довеждат невежеството и некомптентността

Не, не са. Но пък ти много упорито искаш да ги изкараш такива. Вижда се нулевата ти обосновка. Всичко е само твое желание нещата да са такива, каквито желаеш. Ти не можеш да си представиш друго, следователно то за теб не съществува. И ти е много важна з оценката - невеж, некомпетентен. Ти имаш огромна нужда от нея в подкрепа на възгледите си. Просто защото те не струват. И ти остава само да демонстрираш превъзходство с лични обиди. Жалък си.

Дотам си заплес, че дори да не се досетиш колко е нелепо изречението че "личността била също вид представа

Дали не съм се досетил, че веднага ще захапеш тези думи? И все пак съм ги написал. Който трябва, и който иска, ще ги разбере.

Не, не са.

Не ти изнася, бебчо. Фантазийките са по-важни, щото носят нужното вживяване на бебчето. Не моите нужди, бебчо - на бебчото му трябва и затова е този артистичен поход сред калдата, толкова години.

Въобразяването и представите са част от качествата и проявите на съзнанието, точно както е и явлението "ЛИЧНОСТ". И да го свързваш с "будизма"... е толкова нелепо, колкото са ти и папагалщините с уверения и заявките колко си убеден, осъзнат, спокоен и сигурен.

подкрепа на възгледите си.

Нямам нужда от възгледи, нито от защита или подкрепа. Личните вживявания на някого не са възгледи, нито са мнение - за да се налага да ги "оборвам". Просто това са фантазиите ти, бебчо. Не ми е важно нито кой си, нито какъв си - представляваш тук само като говорител на фантазиите и бляновете си. Човек още няма - вкопчеността е гушнала престола и се развява свободно сред калдата, подписвайки се с твоя ник.

Извън виртуала дали е останал "човека" - не ми е важно, но сред калдата липсва и това е така вече над десетилетие и поне тук изглежда че сякаш се е претопил сред капана на делюзиите и толкова силния напор от повторителни автосугестии, само и само да се изсънуваш още и още.

преди 12 минути, _ramus_ написа:

Бебчо, ти пак почна да "посочваш". :) Какво стана с автоматизмите и голямото ти осъзнаване?

Посочил си пълни глупости, защото си некомпетентен - каква личност можеш да посочиш ' какво била

Само лични обиди, целящи да ме изкарат от равновесие. С теб не може да се говори. Като пиша, че си долно псе търсещо кого да захапе и маниак, поне имам основание. Ти три мнения не спря с дежурните си епитети, нямащи никакво отношение към коментираното. Това са фактите. Факти, които жалкитте ти опити фокусът все да е към другия, няма да променят. Като пиша и че Бадр е жалък фигурант и че разделът е кочина заради него, също знам защо го пиша. Това е действителността за съжаление. Радвай се на простащината си докато можеш. После полюсите ще се сменят.

преди 23 минути, Just a Stranger написа:

целящи да ме изкарат от равновесие.

защо да те изкарвам от нещо, в което не си влизал. :)

Пишеш пълни глупости, само защото зависимостта към приказката ти изисква своето си.

Какво въобще ще имитираш че "ми говориш" - тук само се пише, а ти не пишеш на мен. Гледаш нещо си през монитора, но някъде в главата си, сред която тече типичния заучен филм.

преди 23 минути, Just a Stranger написа:

Като пиша и че Бадр е жалък фигурант и че разделът е кочина заради него

Разделът е кочина заради такива като теб, бебчо. Ти си основния спамър сред темите и като пишеш за "простащината" тя е като "надличностното и надеговото " - просто игрички на зависимия ти мозък.

Отвъд главицата ти така стоят нещата

защо да те изкарвам от нещо, в което не си влизал

Защото ти идва отвътре. По-силно е от теб. 

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Пишеш пълни глупости, само защото зависимостта към приказката ти изисква своето си.

Същото мога да кажа за теб. Но при теб е мания. И то такава от която в този живот наляма да излезеш. За по-нататък животът си има методи да се справи с подобни израждания.

Какво въобще ще имитираш че "ми говориш" - тук само се пише, а ти не пишеш на мен. Гледаш нещо си през монитора, но някъде в главата си, сред която тече типичния заучен филм

Да, знам, че знаеш какво тече в главата ми. То, разбира се, съвпада с прочетеното от теб в книжките. Не може да е по друг начин. Как иначе ще си докараш представата за зрялост и компетентност. А те за теб са ключови.

Разделът е кочина заради такива като теб, бебчо

Не е. Кочина е заради такива като теб и заради модераторите-фигуранти.

Ти си основния спамър сред темите и като пишеш за "простащината" тя е като "надличностното и надеговото " - просто игрички на зависимия ти мозък

Да, понякога спамя. Това в един момент става необходимост тук. Но причината за това положение на нещата не е в мен. Вече я споменах.

преди 7 часа, Just a Stranger написа:

Да, понякога спамя. Това в един момент става необходимост тук.

:min03: не думай. Не може да бъде - ти пишеш " само по темите", докато дежурната фраза към рамус е, че "той не пишел". :lol6:

преди 7 часа, Just a Stranger написа:

Но причината за това положение на нещата не е в мен.

Разбира се - ти си осъзнат, разумен, спокоен и напълно самоконтролиращ се. При това положение никога причините за злото, проблемите и конфликтите не могат да са в теб. Другите са виновни и те са причината. Ти само си "спамиш" ( понякога :)  ) но то било от необходимост. :lol6:

Има моменти в които толкова изпростяваш... и какво друго освен да се забавлявам с напудрените опити на на бебчото да изглежда голям, силен, мъдър и осъзнат... И спокоен и сигурен... :)

преди 7 часа, _ramus_ написа:

Има моменти в които толкова изпростяваш... и какво друго освен да се забавлявам с напудрените опити на на бебчото да изглежда голям, силен, мъдър и осъзнат... И спокоен и сигурен... :)

Забавлявай се. Не че това е забавление. Кого ще излъжеш? Просто не можеш да се спреш и отдавна не ти е забавно. И по-зле ще става. Изобщо не да ти е до това да ти е забавно, а да излезеш от дискомфорта, от неприемането, че някой (не само аз) може да има поведение несъвпадащо с представите ти. Хората или трябва да отговарят на представине ти или са деца, фантазьори, некомпетентни, папагали... Пък и си упорит. Явно си в доста напреднал етап. То вече е станало модел, който изцяло те е завладял - пълна зависимост. Или почти пълна, но явно този живот ще си го доизкараш с нея. И в следващия ще я има като тенденция, но тогава условията ще са други. Най-вероятно подобни прояви тогава ще ти носят видима вреда и болка (по-скоро вътрешна, а не задължително физическа). Ама ти си пиши, че ти е забавно. Тази радост на психопата, резултат от манията му, не ми я хвали.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.