Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 10 часа, _Aumi_ написа:

Откакто съществува човечеството, е имало безброй религии и човешки интерпретации за Бог.

Кой може да потвърди със сигурност, коя религия е била най-истинската?

Аз мога. Ню Ейдж е истината ,защото признава освен Бога , но и Богини и Ангели и има по хубави цветни ритуали , които носят пари и любов .

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

Без никаква представа за Бог първоизточникът, цялата ви религия е измишльотина. Избрахте Исус за ваш Бог но той е бил човек. И да се молите няма кой да ви чуе. Света богородица също. Търсиме Бог вечния, неизменния.

преди 16 часа, _Aumi_ написа:

По-истинско относно кое ? Относно Бог, или относно различните човешки схващания и интерпретации?

Кой може да потвърди коя е най-истинската религия относно Бог!

:) 

По отношение на Божествената същност на този свят. 

Няма най-истинска религия! Има по-истинска от другите! Всеки чрез своята воля я определя. 

Критерият е дали си осъзнал Светия Дух в себе си. 

Образно: Докато светиш - Жив си. Изгаснеш ли - Мъртъв си. => Констатира се лесно => По очите на другия. 

За това и е речно: За да разбереш другия то трябва да го погледнеш в очите. 

преди 18 часа, bioid написа:
преди 18 часа, _Aumi_ написа:

Да, и моята е човешка, и не я налагам на никого, както и не твърдя, че е най-истинската истина.

Не го твърдиш, но го вярваш. Е, така е и при dioib, а и при всички останали.

Всеки тук споделя убежденията си, а не вярата си. Тези убеждения са комплексно формирани от вярвания, учения (вероучения) и свето-усещания. Това човек излъчва към другите! Всички останали или намират сходство със своите убеждения или отчитат разликите. При съвпадане на убеждения се получава резонанс, иначе дисонанс. 

В тоя аспект, то: мнозина имат някакво отношение към Бог, а други не; това отношение е изградено на база религия или не; някои си представят Бог, а други не, които могат да са в синхрон с Божествената същност или не. Ако са в синхрон с нея, то означава, че си осъзнал Светия Дух в себе си, а иначе означава, че Духът ти е потънал в лоното на колебанията които ти или компенсираш или не. 

Друга тема е до колко Бог има отношение към теб. ;)

Самите вероучения показват вярата на мнозина. Те или са регистрирани и представляват религия, или са тайни съглашения между водач и последователи и представляват секта. В първият случай имаме вярвания, а във вторият има незнайни интереси на водача.     

преди 3 часа, dioib написа:

Друга тема е до колко Бог има отношение към теб.

Благодаря, но нямам никакви проблеми с Бог. Всичко е в синхрон. ❤️

преди 43 минути, _Aumi_ написа:

Всичко е в синхрон. ❤️

Радвам се! :) 

Бъди щастлива и успех! 

преди 2 часа, realno написа:

Не са важни ритуалите и тухлените сгради, а писанието. Разликата между отделните религии не е в тях а в посланията на свещените им книги. Когато искаш да видиш разликата не сравнявай нещо друго, а свещените им книги. 

И писанията не са важни, а какво изповядваш. Самите разлики са в проповедта. Тя може да е по Корана или по СЗ или по СЗ и НЗ. = Завета произлизащ от Бог, а не от ангел или архангел. = Основното е да приемеш Божията същност, защото по изказа на първо-свещениците човек е подобие на Бог. Друг е въпроса кои са го записали и т.н., но има неща които не са написани! Те се предават от Отец на Син, а така също и от Майка на Дъщеря и е в следствие на взаимното вричане между мъжа и жената по взаимна воля благодарение на Светия Дух в тях в името на Любовта и благото на бъдещето за човечеството.

Ти или си човек или си от хората, а праведният знае какво да прави, когато разбере какво е Любов. Това е важно за Бог!!! Да има Мир и Любов сред доброто което той е сътворил в този свят! Всичко останало е против неговата воля и не е Богоугодно. Въпреки това Бог е милостив! 

Най-трудното за един човек е да прояви милост към съгрешилия. За това е необходимо да си духовно грамотен, а не духовит. За да се научиш на духовна грамотност, то има свещеници, т.е. човеци които не ги интересува материалното, а духовното. Във всяка религия има Клир. Именно това е "главата", където спрямо устава изписани в дадени текстове се проповядват по правилен начин заветите които са създадени през изминалите векове или хилядолетия. 

След християнството (по официално (светско) прието летоброене) друга религия свързана с вярата в Бог няма!   

преди 16 часа, dioib написа:

Няма най-истинска религия! Има по-истинска от другите! Всеки чрез своята воля я определя. 

Общо взето ,всичко е свързано с контактьори ,които оставят напътствия от божества. Друго, трябва да се молиш на божествата и да им оказваш уважение като се прави жертва в чест на божествата , за да си добре и да ти върви .

В исляма за да получиш благоволение от Бога ,трябва да водиш свещена война с неверниците , и ислямистите го приемат като че трябва да убиват всички ,които не изпълняват насоките на ходжите.

преди 8 минути, Anzhel Dimitrov написа:

контактьори

Прощавай, но това ми прозвуча като някой който прави компания на Бог. = Вид метреса или държанка ... примерно ... държанка ... 

Принципно всеки човек има контакт с Бог. Това става посредством Светия Дух в него. Друг е въпроса дали го приема (по своя воля или чужда), но го осъзнава и признава, че той (човекът) е потомък на човеци, а не продукт на хората. 

преди 52 минути, dioib написа:

Прощавай, но това ми прозвуча като някой който прави компания на Бог. = Вид метреса или държанка ... примерно ... държанка ... 

Нямах предвид това . Имах предвид ,че Бога и Духовните същества избират хора ,които да предават послания от тях , както е при Моисей и Авраам примерно , и при Христос . Всеки от тях носи послания от Бога Отца ,които пребивават във времето и въпреки миналите толкова години все още са актуални. 

преди 5 часа, dioib написа:

. Това е важно за Бог!!! Да има Мир и Любов сред доброто което той е сътворил в този свят! Всичко останало е против неговата воля и не е Богоугодно. Въпреки това Бог е милостив! 

Най-трудното за един човек е да прояви милост към съгрешилия. 

И бих допълнил че живота със спазването на заръките от библията ще подсигури ,, вечен живот в Рая ".

Да това е и основата на християнството - прошката , която не всеки може да даде . Друго ,когато някой проси много хора осъждат просенето и прошенията , което си е чисто против Бога. Хората влизат в грях, когато осъждат другите чрез клюкарстване и оклеветяване и лъжесвидетелстване - само зе загледай колко много хора извършват тези грехове и то в повечето случаи за нищо .

преди 9 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Бога и Духовните същества избират

Няма такова нещо. Бог не избира, а Ангелите и/или Архангелите му се подчиняват или не. Духовните човеци избират кой да продължи тяхното дело. 

Ангеле, колкото и да се правиш на Анжел, то проумей, че си човек. Бил си докоснат от Бог. ОК, но това не те прави помазан! Опитал си да бъдеш приет в клира (поне така разбрах), но не ти е харесало в Църквата. ОК, направил си свой собствен метох в дома си. = Няма лошо! Тук сподели, че си направил своя църква = няма лошо. Единствено разбрах, че се чувстваш самотен. Свиквай с въпросната. Само по този начин ще израснеш духовно. Не ти трябва последователи! = Бог вижда! Не изисквай да бъдеш канонизиран приживе. Прави чудеса, а не проповядвай! 

Навремето и аз имах желание да дописвам Светото писание. Тук даже отворих тема. Като всичко мое = не е завършено. Не всички мои откровения съм споделил тук и то е поради факта, че битовия ми живот не е уреден. Отделно, че в момента се занимавам с една моя детска мечта. Тя няма нищо общо с духовният ми живот или виртуалният тукашен такъв. => Считай ме за мъртъв приживе, макар аз да считам себе си за възкръснал. 

Трудно ще убедиш, че има възкръснали. Трудно е и да ги убедиш, че след физическата им кончина ще се възнесат при Бог и там ще възкръснат за вечен живот. ОК, поел си по трънлива пътека. Сам трябва да я направиш! Успех! С каквото мога ще ти помогна в този виртуал. 

преди 12 часа, realno написа:

Покажи за да видим. Библията също разказва за чудеса , които имитират чудесата на Бог от окултисти и магьосници. 

Никъде не съм писал, че всички са се сбъднали, но тези, които все още не са,  ще се сбъднат. Бъде сигурен. 

А точно, кои са се сбъднали предполагам, че сам можеш да си намериш информация.   Само за Исус има около 300 такива, но има пророчества за империи и държави от древността, за различни хора,  продължителност на робството във Вавилон т.н. 

Нали ти писах. Чрез безброй чудеса и знамения. 

Библейската "догма" е записана, от свидетелите на живота на Исус. Съвсем друг е въпроса как всеки си я интерпретира. В миналото е имало спорове по различни теми. И днес има. Но това по никакъв начин не означава, че Библията не е Божие слово и че Бога на Библията не е единствения истински Бог. Проблема не е в Него, а в нас. 

Няма как да им обясниш, че има чудеса. = Това е поради елементарен факт = Не могат да правят такива. 

Отделно и след Христос има пророци. Те обаче не променят Библията и определено последният на който му се явява Бог е Йоан Богослов. 

Цитат

18. И аз свидетелствувам всекиму, който слуша пророчествените думи на тая книга: ако някой прибави нещо към тях, нему Бог ще наложи поразите, за които е писано в тая книга;

19. и ако някой отнеме нещо от думите на книгата на това пророчество. Бог ще отнеме дела му от книгата на живота и от светия град и от написаното в тая книга.

20. Който свидетелствува за това, казва: да, ида скоро! Амин, да, дойди. Господи Иисусе!

21. Благодатта на Господа нашето Иисуса Христа да бъде с всички вас. Амин.

преди 34 минути, bioid написа:

Четири са евангелията.

Били са повече, но на един вселенски събор са приети четири за меродавни. 

Навремето житието на Исус Христос из начало се е предавало от уста на уста. После вече в метосите са започнали да се записват, а на по-късен етап са приети въпросните сегашни евангелия. Извън тях има и други, но те не са праведни. = Църквата не ги е възприела за достоверни. 

Така, че е възможно да има и други описания на житието на Исус Христос. В това отношение си има и Евангелска църква. За тях по-важни са писанията за Исус Христос, които се явяват НЗ в известната ни Библия. Тяхното вероучение е различно от православното. 

Желателно е да събеседваш с такива миряни и те да ти споделят колко са евангелията или кое за тях е меродавно. Най-вероятно въпросният "странник" чул не дочул именно това да смята за пето евангелие. 

преди 3 часа, bioid написа:

Може и да е така. Не съм чел православната версия.

В православието няма версии! За българите, то:

БИБЛИЯ (bg-patriarshia.bg)

На други езици = Всеки грамотен на съответния език може да види дали има сайт тяхната Патриаршия и да се запознае с вехтия и новия завет. На по-горния линк (сайта) има и Аудио версия на Библията, отделно, че самият браузер позволява чуване (слушане) какво е съдържанието на сайта. 

= НО, не е въпроса да четеш, а да прочетеш. ;) Друг е въпроса, че ако нещо не ти е ясно, то не във форума да търсиш разяснение, а от член на Клира в БПЦ или Отец на съответния твой "матерен" език. 

Тук само може да получиш някаква информация, която да ти повиши общата култура, но не и да разбереш в какво се състои културата която се съхранява от Православната Църква. 

Успех!

преди 6 часа, dioib написа:

Няма такова нещо. Бог не избира, а Ангелите и/или Архангелите му се подчиняват или не. Духовните човеци избират кой да продължи тяхното дело. 

Ангеле, колкото и да се правиш на Анжел, то проумей, че си човек. Бил си докоснат от Бог. ОК, но това не те прави помазан! Опитал си да бъдеш приет в клира (поне така разбрах), но не ти е харесало в Църквата. ОК, направил си свой собствен метох в дома си. = Няма лошо! Тук сподели, че си направил своя църква = няма лошо. Единствено разбрах, че се чувстваш самотен. Свиквай с въпросната. Само по този начин ще израснеш духовно. Не ти трябва последователи! = Бог вижда! Не изисквай да бъдеш канонизиран приживе. Прави чудеса, а не проповядвай! 

Навремето и аз имах желание да дописвам Светото писание. Тук даже отворих тема. Като всичко мое = не е завършено. Не всички мои откровения съм споделил тук и то е поради факта, че битовия ми живот не е уреден. Отделно, че в момента се занимавам с една моя детска мечта. Тя няма нищо общо с духовният ми живот или виртуалният тукашен такъв. => Считай ме за мъртъв приживе, макар аз да считам себе си за възкръснал. 

Трудно ще убедиш, че има възкръснали. Трудно е и да ги убедиш, че след физическата им кончина ще се възнесат при Бог и там ще възкръснат за вечен живот. ОК, поел си по трънлива пътека. Сам трябва да я направиш! Успех! С каквото мога ще ти помогна в този виртуал. 

Бог избира тези ,които са се потрудили да доходят до него . Това за духовните е така.

Знам ,че съм човек. Аз съм преминал през ,, духовните дела " и сега ги споделям и помагам на хората да разберат за значимостта на духовното, което придава смисъл и цели , които да си поставят.    Най - възвишената ми цел е да напомням , че единственият път към Рая е - правене на добро , молитва и спазване на заветите в Библията. Хората имат въпроси относно Бога и пътя ,който трябва да се върви към рая - аз давам отговори на всеки попитал, за да се избегнат ада . Това го правя , защото в миналото аз имах въпроси и когато питах - не всеки можеше да отговори - и трудно се намираха хора ,които да отговорят смислено , защото болшинството се колебае дали изобщо има Бог и задгробен живот , и струва ли си изобщо лишенията и това да помагаш безкористно ? На кога не съм искал да бъда канонизиран. Аз не правя чудеса , а хората ,които напътствам правят чудото за себе си за слава на вярата в Бога . Аз уча хората на вяра и те сами правят чудесата за себе си с вярата си. 

Защо не оставиш детската ти мечта , за когато се преселиш в рая ? А тук в земният живот да се отдадеш на духовенство , както аз направих .

Трудно , Но не и невъзможно. Това е да се отдадеш на духовен живот в името на това ,, да повярват в Бога и вечността след смъртта ", както ние сме повярвали , защото е казано ,, обичай ближния както себе си " и за да докажеш че обичаш ближния - има много начини , и аз съм избрал един от тези ,който включва да не се посрамиш от Бога защото е казано още ,, Ако някой се срамува от мен и моите думи, то и аз ще се срамувам от него, когато дойда в своята слава и тази на Отца и на святите ангели.Лука 9:26 " - това е изпитание до последно време.

преди 3 часа, Anzhel Dimitrov написа:

помагам на хората да разберат за значимостта на духовното

Ангелчо, много е зле положението, бебчо. Тази заучена боза вече я папагалиш за амнайсет стотин пъти и още толкова да я изкрякаш повече от твоята лична измишльотина няма да стане.

Цялият циркаджълък е само за да си помагаш сам на лудостите ти. Тия глупости, дето ги изхождаш нито са нещо духовно, нито ти си такъв.

И да се дуеш кое и какво си бил "направил" - цялата ти битка е да се изкараш на важен и нужен някому, да имаш все пак някакво значение за някой...

Понасят ти глупостите тук на цената на сделката от взаимния театър. Никой няма как да ти се хване на наивизмите с които вече си станал пословичен. Нито бог, нито ангелите, нито духовностите, нито останалите "повярвания" и банални клиширани наивизми ще те направят да си поне малко по-умен от калинка.

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Ангелчо, много е зле положението, бебчо. Тази заучена боза вече я папагалиш за амнайсет стотин пъти и още толкова да я изкрякаш повече от твоята лична измишльотина няма да стане.

Цялият циркаджълък е само за да си помагаш сам на лудостите ти. Тия глупости, дето ги изхождаш нито са нещо духовно, нито ти си такъв.

И да се дуеш кое и какво си бил "направил" - цялата ти битка е да се изкараш на важен и нужен някому, да имаш все пак някакво значение за някой...

Понасят ти глупостите тук на цената на сделката от взаимния театър. Никой няма как да ти се хване на наивизмите с които вече си станал пословичен. Нито бог, нито ангелите, нито духовностите, нито останалите "повярвания" и банални клиширани наивизми ще те направят да си поне малко по-умен от калинка.

Очевидно човекът има някаква специална нужда да си излива душата така, но такова нафлуудване във всяка тема с едно и също папагалене влудява другите. Предлагам потребителят да си има индивидуална тема и там да си пише, ако иска да си излива душата как срещнал създателя и му казал да прави добрини.

преди 34 минути, Гражданин написа:

Очевидно човекът има някаква специална нужда да си излива душата така, но такова нафлуудване във всяка тема с едно и също папагалене влудява другите. Предлагам потребителят да си има индивидуална тема и там да си пише, ако иска да си излива душата как срещнал създателя и му казал да прави добрини.

Интересно ми е ти, а и рамус каква ли нужда изпитвате да участвате в раздела. Освен жалките опити за психо анализи на участниците, не виждам друго. Вкл. и тази последната ти тема цели това.

преди 1 час, Гражданин написа:

с едно и също папагалене влудява другите.

:) индивидуална тема си има. "АНЖЕЛИЗЪМ" :) Обаче там му е тясно и скучно, защото няма кой да му обърне внимание. А за него е важно непрекъснато да се усеща сред конекция - да е забелязан, да го коментират, да има рефлексия някаква.

Същото е нужда и на още няколко "такива " автори на никове. Както се вижда - те се изнервят ако не върви според нуждите и мераците им... Сами се списват и са лесни за разпознаване. Според тях си те имали нужда да си поговорят за духовни работи... Така точно няколкото точно определени изтрещели стават 'духовни', защото така се преживяват че са.

Изтрещяването е кофти работа... Самотията - още по-кофти. Така, че - за какво друго да е свободен форум, освен за облекчения и частни ползи...

преди 42 минути, Just a Stranger написа:

не виждам друго

бебчо... :) защо да е важно за някого ти кое и какво "виждаш"?

Докога ще е толкова важно за някои деца че те чувствали нещо си, и даже преживяват "колко са духовни"? Според теб КАЛДАТА детска градина ли е, или е психиатрия?

преди 45 минути, _ramus_ написа:

Кой е казал, че е важно. Но ти за кой ли път задаваш този въпрос към участници. Тази демонстрация на безразличие какво ли е... А защо да не е важно за някого? И защо използваш подобни внушения? Какво целиш?

преди 1 час, _ramus_ написа:

няма кой да му обърне внимание.

Е, ти постоянно ме следваш ,цитираш ме обръщаш ми внимание . Вживяваш се в докторска роля , с твоята делюзия че си психолог .

преди 6 часа, Гражданин написа:

Вие ако слушате рамус, трябва всички да станете атеистични хейтъри .

преди 6 часа, _ramus_ написа:

:) индивидуална тема си има. "АНЖЕЛИЗЪМ" :) Обаче там му е тясно и скучно, защото няма кой да му обърне внимание. А за него е важно непрекъснато да се усеща сред конекция - да е забелязан, да го коментират, да има рефлексия някаква.

Същото е нужда и на още няколко "такива " автори на никове. Както се вижда - те се изнервят ако не върви според нуждите и мераците им... Сами се списват и са лесни за разпознаване. Според тях си те имали нужда да си поговорят за духовни работи... Така точно няколкото точно определени изтрещели стават 'духовни', защото така се преживяват че са.

Изтрещяването е кофти работа... Самотията - още по-кофти. Така, че - за какво друго да е свободен форум, освен за облекчения и частни ползи...

Докога ще е толкова важно за някои деца че те чувствали нещо си, и даже преживяват "колко са духовни"? Според теб КАЛДАТА детска градина ли е, или е психиатрия?

Вече казах, че ми е даже натоварващо напоследък в раздела. Даже пуснах и тема да питам всеки за делюзите му. Анжел даже не ми е отговорил в темата ами ме е цитирал тук да ми пише. Не виждам какво може и а да си кажа с такъв човек. Натоварващ ми е наистина тук. Едно и също повтаря като папагал, перфектен пример за илюстрация на патологичния пример дето го приложи горе (самотни, изтрещели автори си изпълняват си мераците за облекчение на душата си тук и това е в полза единствено на тях си и стават яко дефанзивни като им го кажеш в очите, че натоварват като им четеш глупостите тук).

преди 18 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Защо не оставиш детската ти мечта , за когато се преселиш в рая ? А тук в земният живот да се отдадеш на духовенство , както аз направих .

Ангеле, ти защо не оставиш светските технологии и не се отдадеш на духовността? Приел си, че мисията ти на този свят е да разпростираш духовността в този свят. = Защо си нямал мечти? Защо не си живял пълноценно в този свят и мечтаеш за по-добър живот на оня свят? 

Самата духовност се съхранява! За духовно висшите е важно да се откажат от светските си изяви. Самият ти не си отдаден на духовенството, защото ползваш светски способи, а отделно си създал и своя религия. 

Споделих, че съм бил в Атон. Там събеседвах с истинско отдали се на духовенството. Отделно съм посещавал и други манастири, включително и в Израел  -> манастирът "Св. Сава" във Витлеем. = Смело мога да изкажа, че по-добре разбирам духовността от теб. => Духовенството не се нуждае от реклама или пропаганда! 

Принципно споровете са между религиозните хора. (Въпреки общоприетото считам, че и Атеистите са религиозни хора.) Останалите са невежи! Самата борба на някои е превличането им към някоя религия. Едно е ясно: На сила не става! Колкото и да му повтаряш на един такъв невеж, то освен противопоставяне друго не ще получиш. 

За това и е речено: Духовно израсналите не се занимават със светски дейности. Те дават обет пред Бог и напускат цивилизацията. За тях вече хората не представляват ценност. За тях по-важно е остатъка от живота им да е под властта на Бог. Прекъсват всякакъв вид комуникация с цивилизацията. Друг е въпроса, ако някой по един или друг начин ги "намери". = В този случай те не споделят какво е извън този свят. Разясняват как е устроен този свят. Разясняват как е праведно да се отнася човек към човека и човек към хората. Изобщо не продумват как е на оня свят! Не обещават нищо! 

За разлика от теб, то аз нямам нужда от духовност в повече! Достигнал съм своя апогей в духовното. Останало ми е някакво време до физическата ми кончина и я запълвам със започнати и недовършени дела в този свят. Самата ми детска мечта е била по-скромна, но уви на жената до мен не бе така и се наложи да изграждам нова концепция където и мои и нейни неща да фигурират, за да е наша обща мечта. Уви в някои аспекти съм грандоман. :) = Колкото повече/голямо -> Толкова повече/голямо, но в този свят! :) 

Друго е наследниците ти да имат повече/по-голямо! В момента те материално са обезпечени. Това им дава сигурност да си осъществят по-рано детските си мечти. Уви, на тяхната възраст бях "спънат" от промените и се наложи да се занимавам с реализирането на други мечти. Вече наследниците ми са възрастни и остана някакво време за моя мечта. Тя в момента е по-важна за мен, а за духовенството, то знам къде и от кои се съхранява. Там достъпът е ограничен! Туристи не се допускат! Не може определени да влязат и да кажат: "И тука бях". :) Друг е въпроса в такива обители какво се разисква. 

преди 40 минути, dioib написа:

Самата духовност се съхранява! За духовно висшите е важно да се откажат от светските си изяви. Самият ти не си отдаден на духовенството, защото ползваш светски способи

Това не е отправено към мен, но ще отговаря, защото в него виждам доста вреден предразсъдък. Това да се възползваш от научните постижения с нищо не пречи на духовния живот. Би попречило, ако се превърне в зависимост, тъй като всяка зависимост е вредна. Тази конкретно не би била по-специална от другите - хазарт, наркотици, хобита или ядене доведени до крайност, и още много други, някои от които трудно бихме свързали със зависимостта. Техническите постижения точно могат да освободат време на човека да не се занимава с някои рутинни действия, а да се отдаде повече на духовното. Те носят възможности за намиране на информация и учене. Дават възможност за преодоляване на много физически ограничения... Отделно, че самият научен прогрес е следствие от интелектуалното развитие на човека, а то е част от духовното. Не може да се говори за духовност без интелект (обратното не е вярно). Без знания и развит ум може да имаме добрина, морал, качества като смелост, търпение, съчувствие, жертвоготовност и мн. други, но те също са само част от духовността. Последната обхваща всеки аспект от живота и ако се изключи някой, тя няма да е пълна. Освен това едностранчивостта ще създаде проблеми за човека в бъдеще.

преди 1 час, dioib написа:

За това и е речено: Духовно израсналите не се занимават със светски дейности. Те дават обет пред Бог и напускат цивилизацията. За тях вече хората не представляват ценност

Това не е ли пълен егоизъм, липса на любов и състрадание? Човекът е единствената ценност. Отдерянето от цивилизацията може да е полезно, но временно и не като бягство. То дава възможност на човека да развие някои качеснва и способности, но те имат духовен смисъл само ако в последствие се приложат в полза на хората.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.