Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

Повечето правят разлика.

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 3 минути, bioid написа:

Повечето правят разлика.

Станаха "две версии на "ПОВЕЧЕТО ХОРА"... :)

Значи да обобщим че

смятате че "за повечето хора е важно какви филми има, колко "страшни са",

но и могат да правят разлика между филмите и действителността?

Така ли?

преди 11 часа, Гражданин написа:

Хайде дай ги де! Какво толкова ти пречи? 

А бе Гражданино, ще ме извиниш, задето ще съм критичен към твоя пост, но виждам, че поне се опитваш, донякъде, да бъдеш рационален.

Защо тогава се впускаш да отговаряш на такива щуротии.?

Не виждаш ли патологията? Заискал си му доказателства.Много ли са ти необходими? Подминаваш без коментар и веднага се съгласяваш дори без да ти представя доказателства.

И останалите се подведоха по твоя акъл.И какво., ще бистрите летачите извънземни човеко-поробители?

Ами мога само да ви пожелая ползотворни дебати.

преди 1 минута, badr написа:

Не виждаш ли патологията?

явно не. :) То това не е много лесно за 'виждане'.

преди 21 минути, bioid написа:

Да.

Ако правят разлика ( повечето хора) защо тогава да има значение какви и кои филми "гледат"?

преди 3 минути, bioid написа:

Не знам.

А никаква възможност ли няма да забележите противоречието в "двете си твърдения" за "повечето хора"?

• 4 седмици по-късно...
преди 9 часа, Just a Stranger написа:
21 да бъдат всички едно; както Ти, Отче, си в Мене и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас, за да повярва светът, че Ти си Ме пратил.
22 И славата, която Ти Ми даде, Аз я дадох на тях; за да бъдат едно, както и Ние сме едно;
23 Аз в тях, и Ти в мене, за да бъдат съвършени в единство; за да познае светът, че Ти си Ме пратил, и си възлюбил тях както си възлюбил и Мене.

Йоан 17

Тук някои продължават да повтарят, че Синът не е Бог. Но как неизменното и неограниченото може да присъства в света ни, без да породи свой ограничен образ? Как би го познало ограниченото съзнание по друг начин? Трите ипостаса са тайна, която малко хора разбират в дълбочина. Аз не съм от тях, но Отца, Св. Дух и Сина могат да се свържат с Духа, Материята и Съзнанието, без които нито едно живо създание не може да съществува. От трите само съзнанието е индивидуално. Но така или иначе по отделно нито една от трите основи на битието няма съществуване и смисъл.

Тук някой продължава да бърка темата или раздела. :) 

При мюсюлманите няма син, няма свети дух!!! Богът е един!!! -> Това от една страна. => За тях няма божества!!! 

За християните Светата троица представлява Божественото, а не Бог. При определени обаче е направено божеството Господ! 

Не може да се отъждествява Отец, Син, Свети Дух на Дух, Материя съзнание!!! 

Цитат

В християнството думата „ипостас“ (гръцки: ὑπόστᾰσις) има сложна и донякъде объркана история. Нейното буквално значение е „това, което стои отдолу“.

Твоето е "Да търсиш под вола теле!!! 

Бог е в небесният свят, Неговия син е бил в този свят, а сега е до него. Тук е останал само Светия Дух, който получаваш при раждането си от Бог, а след покръстването си го развиваш или не. За да го развиеш, то отговорен е твоя отец (Баща ти)!!! Когато те покръстват = получаваш кръстник, който да ти помага в духовното си израстване. = Затова и се извършва тайнството наречено "кръщене" от свещеник (Отец на енорията)!!! - Това е така, защото баща ти може да съгреши. -> Един вид ти се осигурява алтернатива, ако в даден момент от създаването ти "загубиш" баща си. Всичко това до момента в който ти създадеш семейство. После => Ти продължаваш традицията или сменяш вярата си!!! = Имаш право да не изповядваш християнството!!! 

Ти не си получило християнско вероизповедание и определено не може да интерпретираш по свое усмотрение въпросната божествена същност представяна от Православната Църква. = Което прави твоето вероучение ерес!!! То определено не е християнско обаче!!! Още по-малко пък в тема за исляма, където само и единствено Мохамед е праведният пророк!!! 

Самите мюсюлмани считат, че тяхната религия е завършената по отношение на Бог, който те считат за велик и затова е Богът!!! За тях е по-важно да са бранители на Богът!!! Не на божественото, а на самият Бог!!! = В имате на Богът -> Всичко е позволено!!! Това им го е спуснал Гавраил (архангел) посредством Мохамед!!! => Останалото са разновидности на техни Аятоласи.  

И при мюсюлманите има православни (наричат себе си вярващи в правата вяра) и други видове ереси. Само, че .... хм .... при тях е важно да научиш езикът по който Мохамед е проповядвал, иначе ще те считат за гяур, т.е. за друго вярващ!!! = Няма как да станеш техен Аятолах!!! Няма как да се изкачиш в тяхната йерархия, ако не приемеш тяхната вяра, че те са пазители на вярата на Богът!!! 

Бог не вярва!!! Богът заповядва посредством последователите на Мохамед!!! -> Мюсюлманите считат, че тяхната религия е съвършена!!! Всеки друговерец трябва да бъде подчинен, а ако не се подчини, то да бъде унищожен и се асимилирано материалното което остава след това.

Показателен пример в историята е храм св. София в Истанбул!!!  Показателен е и друг пример: Джамията „Ал Акса“ в Йерусалим!!! -> Именно от където Мохамед е подскочил и възнесъл на небето!  (Спрямо техните вярвания). 

Има легенда: Веднъж мюсюлманският род държащ ключа към гроба на Христос не са допуснали да бликне "Благия огън" и въпреки това той е бил измолен извън обичайното му появяване. = Това чудо веднъж се е случило, но показва, че въпросният може да бъде измолен въпреки, че не се допуска Първосвещеника на православните в храма, където да бъде направено въпросното тайнство. Затова и мюсюлманите имат респект спрямо православните!!! Това е друга тема ...  

на 11.01.2024 г. в 7:48, dioib написа:

Не може да се отъждествява Отец, Син, Свети Дух на Дух, Материя съзнание!!! 

Кой го казва? Правя го, значи може.

на 11.01.2024 г. в 7:48, dioib написа:

Бог е в небесният свят, Неговия син е бил в този свят, а сега е до него.

Бог е навсякъде - и в двата свята. Отецът, т.е. Духът е (образно казано) в небесният свят. Синът, съзнанието при хората е в този свят и с осъзнаването, че е едно с Отца, с Духа, то вече се фокусира в небесния. Както е станало с Исус Христос. "Аз съм Пътят и Истината, и Животът". Може да се приеме съвсем буквално, че историята на Исус показва Пътя който всеки човек трябва да извърви и осъществи единството между Дух и съзнание, между себе си и Бог.

Материята от своя страна има безброй много градации. Ние я познаваме само в най-грубите проявления, а по-фините съответстващи на духовното са ни непознати. Тя е израз на пасивното, женско начало и е представена от втория ипостас на Бог, Св. Дух. Не може да се пренебрегне женското начало, което взаимодействайки с мъжкото, поражда съзнанието, Сина. Това са принципи действащи навсякъде.

преди 10 минути, Just a Stranger написа:

Материята от своя страна има безброй много градации. Ние я познаваме само в най-грубите проявления, а по-фините съответстващи на духовното са ни непознати. Тя е израз на пасивното, женско начало и е представена от втория ипостас на Бог, Св. Дух. Не може да се пренебрегне женското начало, което взаимодействайки с мъжкото, поражда съзнанието, Сина. Това са принципи действащи навсякъде.

Tц, отново представяш вярванията си за убеждения и след това - твърдения. И дотам. Ние, материята е, пасивното женско начало било "свети дух''... с който било породено и съзнанието на сина... :) , а накрая - това били принципи действащи навсякъде...

в твоята глава сигурно така са нещата. Чудесно, но извън нея това е обикновена абстрактна боза, производна на езотеричните бозаджийници.

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

.

Бог е навсякъде - и в двата свята. 

Материята от своя страна има безброй много градации. Ние я познаваме само в най-грубите проявления, а по-фините съответстващи на духовното са ни непознати. 

Естествено ,че Бог е навсякъде , защото е Висш разум - Ум , който има пръст във всичко и навсякъде.

Духовните хора я познават и във фините проявления. 

Тези двете ми изказвания в комбинация с твоите , са началото на познаването на ,, Божият промисъл ". Пътят ,по който малко хора вървят , а че дори атеистите и не могат да го видят и проумеят.

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

Бог е навсякъде , защото е Висш разум - Ум , който има пръст във всичко и навсякъде.

Духовните хора я познават и във фините проявления. 

Тези двете ми изказвания в комбинация с твоите , са началото на познаването на ,, Божият промисъл "

Тези ти изказвания са прост пример, за  неграмотни самовлюбени тарикати, напнали се да извъртят един религиозен театър. Но са толкова елементарни, че няма как и театъра да не им е такъв ( даже и сред фините проявления :) ) .

преди 36 минути, _ramus_ написа:

Тези ти изказвания са прост пример, за  неграмотни самовлюбени тарикати, напнали се да извъртят един религиозен театър. Но са толкова елементарни, че няма как и театъра да не им е такъв ( даже и сред фините проявления :) ) .

Пътят ,по който малко хора вървят , а че дори атеистите и не могат да го видят и проумеят. - това ,защо го пропусна? Или атеист като теб не му изнася ,че не разбира нещо ? В тъмнина живееш и не познаваш нищо от създанията на Бога , и няма да ги опознаеш никога , защото ти е направено проклятие, което работи силно в твой ущърб . Проклятието сам си го усилваш ежедневно със жлъчните помисли и думи.

преди 2 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Проклятието сам си го усилваш ежедневно със жлъчните помисли и думи.

мдааам. :) Път, по който малко хора вървят... скица!

преди 15 часа, Just a Stranger написа:

Правя го, значи може.

Няма как да го правиш! :) Това, че си го направил в твоето съзнание, то не означава, че е възможно. :) 

Реално подменяш божествената същност. Нищо друго!!! 

Може да се приеме съвсем буквално, че историята на Исус показва Пътя който всеки човек трябва да извърви и осъществи единството между Дух и съзнание, между себе си и Бог.

Това, че ти го приемаш буквално, не означава, че и другите трябва да го направят. Пътища или пътеки много. Те обаче не се пресичат. Твоя дух или е светъл или не. 

Твоята цел ако е да станеш светец, то за други може да не си. За да те канонизират за такъв, то трябва Църквата да го направи. Ти не си от Православната Църква нали??? 

Отделно показваш, че твоите предпочитания са за писанията на Агни Йога. Те не представляват ценност за православните християни. = Кощунство (смело мога да изкажа, че твоите проповеди са богохулство дори) е да подменяш Божията промисъл!!!  

Да, имаш право да направиш ерес, но тя няма как да е православна!!! 

Бог е навсякъде - и в двата свята.

Това е лъжа!!! Божественото е на всякъде, а не Бог!!! 

Друг е въпроса дали следваш Божията промисъл или изповядваш словото на/за Христос или проповядваш написаните неща на/за Агни Йога. 

Отец, Син, Светия Дух е божията същност и колкото да убеждаваш християнин, че твоето е същото, то = няма как един  християнин да ти повярва, т.е. да го направиш в неговото съзнание. 

ОК, живей си с твоята илюзия, че си го направил, но това не ще е истина!!! Колко последователи, съмишленици имаш?!  Отделно имаш и опоненти като Рамусчуглу ... :) 

преди 16 часа, Just a Stranger написа:

Ние я познаваме само в най-грубите проявления, а по-фините съответстващи на духовното са ни непознати.

Кои сте това "ние"??? :) ОК, за вас може да е така, но това е защото сте невежи. 

Кого се опитваш да убедиш, че знаеш Божията промисъл и/или същност??? 

Самата духовност няма материална същност. Тя или се изповядва със правите слова или както го правиш ти с неправилните. Нищо друго!!! = Ето какво правиш = Подменяш християнското разбирани за Светата Троица с твоя илюзия!!! Нищо друго!!! От горе на това гордо казваш, че след като ти си го направил -> значи може!!! :) ОК, считай се за велик, но определено не си светец = Няма никаква святост в твоите мисли и/или проповеди и определено не е в следствие на Божията промисъл, Божията същност или истина за как е създаден, съществува и в какво ще се превърне в бъдеще този свят. = Няма как вярата в Бог да я подмениш с твоите си вярвания!!! :) Няма как да трансформираш Светата троица в твоя вариант!!! :) = И всичко това е, защото ти не си от значение в този свят. 

Най-смешни ми са "голите" амбиции на някои ... :) Считаш, че след като свободно рецитират, постват и т.н. писанията на Агни Йога, то други ще последват твоя пример и ще се откажат от своите вярвания и/или убеждения. :)

Не си оригинално!!! :) Самото ти слово е блудкаво и е блудство дори.  И мислиш, че ще събудиш някой!? ... :) = В 21-ви век вече няма глупаци!!! :) И да считаш, че из интернет има неграмотни си е направо твоя самозаблуда. :) 

преди 4 часа, _Aumi_ написа:

a3b6bd16a01e4ea6af975478a3be8bab.webp?w=

Погледнете тази малка синя точка. Това е домът ни. Това сме ние. На нея е всеки, когото обичате, всеки, когото познавате, всеки, за когото някога сте чували, всяко човешко същество, живяло някога, е изживяло живота си тук. Съвкупността от всичките ни радости и страдания, хиляди ревностни религии, идеологии и икономически доктрини, всеки ловец и събирач, всеки герой и страхливец, всеки творец и рушител на цивилизации, всеки крал и селянин, всяка млада влюбена двойка, всяко обнадеждено дете, всички майки и бащи, всеки изобретател и изследовател, всеки морален учител, всеки корумпиран политик, всяка суперзвезда, всеки висш лидер, всеки светец и грешник в историята ни, са живели върху една прашинка, осветена от слънчев лъч.

Земята е много малка сцена на обширната космическа арена. Помислете за реките от кръв, пролети от всички онези генерали и императори, за да могат в слава и триумф да се превърнат във временни владетели на малка част от една точица. Помислете за безкрайните жестокости, извършвани от жители на едно кътче от тази точица над едва различимите обитатели на някое друго нейно кътче. Колко чести са техните неразбирателства, колко надъхани са те да се убиват един друг, колко пламенна е омразата им? Нашите пози, нашата измислени значимост, илюзията, че имаме някаква привилегирована позиция във Вселената, са предизвикани от тази точка в бледата светлина на слънчевите лъчи.

- Карл Сейгън

Други богове няма! Има само човешки интерпретации за Създателя на необятния Космос.

Думата любов вече толкова се е изтъркала, че хората я използват за какво ли не, без да влагат никакво чувство в нея.

Къде е любовта като хората непрекъснато се мразят, избиват, създават оръжия и бомби за убиване, избиват безмилостно животните ...няма никаква любов в хората, има само лицемерие.

По смисъла на Бог друго на човек не му е необходимо. Да, хората непрекъснато ще .... прочие, но вярващият човек това не го касае и не се колебае в Любовта си. За нея отдава живота си. Друго не го интересува! 

Ти прави Любов!!! За другите хора не му мисли. Там Бог си знае!!! 

Нека бъде неговата воля. Амин

на 13.01.2024 г. в 1:44, dioib написа:

Отделно показваш, че твоите предпочитания са за писанията на Агни Йога. Те не представляват ценност за православните християни. = Кощунство (смело мога да изкажа, че твоите проповеди са богохулство дори) е да подменяш Божията промисъл!!!  

Да, имаш право да направиш ерес, но тя няма как да е православна!!! 

И какво като не е православна?!

Православието с какво е повече или по-истинско от другите религии или секти?

преди 51 минути, _Aumi_ написа:

И какво като не е православна?!

Православието с какво е повече или по-истинско от другите религии или секти?

Повечето от християните изповядват католицизма, а от там са се "размножили" много секти. :) 

В тоя аспект Католическа църква е повече. Православието е по-истинско, защото по-правдиво следва НЗ. Самото "разцепване" на православни и католици е продължителен процес и по своята същност е кой да оглавява Църквата? Попа или Вселенският Патриарх?

Позволявам си тази вулгарност не случайно. :) 

Иначе: Православието е по-истинско, защото е с правото слово по отношение на изказването на нещата във връзка с СЗ и НЗ и то е защото не е в следствие на превод на словата от латино-езичниците. Самите първични СЗ и НЗ преди Рим да приеме Християнството не са латински. Друг  е въпроса, че в последствие вече започва да се проповядва на български. За това принос има Княз Борис I

Цитат

В политическото противопоставяне между Константинопол и Рим и техните църковни метрополии в частност Борис успява умело да лавира и с дипломация преодолява хегемонията на съседите си. След официалния акт на покръстването му Борис приема християнското име Михаил. В исторически изследвания е наричан Борис-Михаил, на името на покръстителя си - византийския император Михаил, за което Фотий пише:

„на от Бога орисания Богорис, извършил дело, с което се издигна до деянието и подражанието на великия Константин

Все пак да ти припомня, че Рим трудно приема Християнството и то е, защото мнозина римляни са започнали да го изповядват, а не да почитат римските богове и т.н. ;) 

Различията между Православната Църква и Католическата са много и са свързани не само с извършване на определени тайнства, а и самото проповядване на вярата в Бог произлязла от Йоан Кръстител и в по-късен етап се е станала нова религия  известна ни като Християнство е различно. Тази религия е благодарение на Апостолската Църква, която се обособява на 50 ден след разпъването на помазания Исус и е благодарение на Светия Дух. 

Готов съм за нови на патки и укори, че съм невеж и т.н. :) Отново и по най-непрофесионален начин ще изказвам определени истини, които определено не ще доказвам, защото не съм достатъчно умен. :) = Аз съм обикновен мирянин!!! 

Аз казах!!! 

преди 44 минути, dioib написа:

Православието е по-истинско, защото е с правото слово

По-истинско относно кое ? Относно Бог, или относно различните човешки схващания и интерпретации?

Кой може да потвърди коя е най-истинската религия относно Бог!

преди 1 минута, bioid написа:

Каква е разликата?

Откакто съществува човечеството, е имало безброй религии и човешки интерпретации за Бог.

Кой може да потвърди със сигурност, коя религия е била най-истинската?

преди 2 минути, bioid написа:

Твоята интерпретация за Бог не е ли човешка?! Какво е разделението, което правиш, между Бог и човешките интерпретации за него?

Да, и моята е човешка, и не я налагам на никого, както и не твърдя, че е най-истинската истина.

преди 5 минути, _Aumi_ написа:

Да, и моята е човешка, и не я налагам на никого, както и не твърдя, че е най-истинската истина.

Не го твърдиш, но го вярваш. Е, така е и при dioib, а и при всички останали.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.