Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ОШО и неговата философия

Featured Replies

• Автор

:ohmy: Ма, това за Иисус ли е?

Е, откъсът, който дава Ауми е типичен за творчеството на Ошо. Всичко е нагласено така, че да допадне на широката аудитория.

И защо, кое от това каквото казва Ошо не ти харесва?Няма никакво значение къде ще го поставиш ти или който и да е друг. Няма абсолютно никаво значение, защото той е феномен!

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 125,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Писанке, хубаво е понякога да осмисляш цитатите, които постваш.Това е изключително тъпо клише. Ти ако осъждаш кражбата, изнасилванията, убийствата, това означава ли, че си крадлива, насилница и убийца

• Oт един момент нататък Ошо се пристрастява към т.нар. "райски газ", на което се дължи и доброто му настроение през голяма част от времето. Сега, Ауми, пак ще каже, че това е клевета или нещо такова. К

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Аз не използвам сложни думи без преди това да ги обясня. Когато се говори за философия, не е лошо да се знаят следните думи. Тъй като знам, че много хора не ги знаят, винаги преди да ги употребя ги об

Публикувани изображения

Няма никакво значение къде ще го поставиш ти или който и да е друг. Няма абсолютно никаво значение, защото той е феномен!

Феномен е, разбира се, по брой на Ролс-Ройсовете, които е имал.

Е, добре де, не виждаш ли какви елементарни внушения прави? Кришна, Буда, Исус... Следва Ошо. Това е основното внушение в това, което си цитирала.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Автор

Всеки път, когато има човек като Исус, той винаги е предхож­дан. Ето защо Евангелието казва: Не бе той виделината, но да свидетелствува за виделината - той дошъл да подготви почвата. В своите си дойде, и своите му го не приеха.

Той дошъл да помогне; той дошъл да осъществи стремле­нията на вековете. Той дошъл при своите си... и своите му го не приеха. Това е нещо много иронично, но винаги се е случва­ло. Исус е роден евреин: евреите не го приемат. Буда е роден индус: индусите не го приемат. Така е било винаги. Защо? Защото всеки път, когато човек като Исус или Буда се роди, той представлява такъв бунт, че всичко установено се разклаща.

Обикновеният човек живее в миналото - а за обикнове­ния човек миналото е по-важно, защото миналото е вече уста­новено, уседнало. Той залага много на миналото, инвестира много в миналото. Например, ако аз изведнъж дойда при теб и ти кажа, че начинът, по който се молиш, е погрешен, а пък ти си се молил по този начин в продължение на петдесет години -залогът е много голям. Ако повярваш на мен, значи да повяр­ваш, че твоите петдесет години са отишли напразно. Ако по­вярваш на мен, значи да престанеш да вярваш на петдесет години от твоя собствен живот; ако повярваш на мен, значи да повярваш, че в продължение на петдесет години си бил глу­пак. Това е твърде много! Ти ще се бориш, ще се защитаваш.

А когато е въпрос за цял народ... Хиляди години народът правил някои неща, а след това идва Исус и обръща нещата надолу с главата. Всичко е отново хаос. Той стапя всичко уста­новено, изкоренява всичко, което е смятано за много значи­телно, създава объркване. Трябва да го стори, защото той ти носи истинското нещо. Но ти толкова много векове си вярвал, че нещо друго е истинското. Какво да избереш - Исус или твоето собствено дълго минало?

......

И Словото стана плът, и всели се между нас (и увидехме славата Негова, слава като на единороднаго от Отца)...

и това е наистина нещо, което трябва да се разбере, защото хрис­тияните непрестанно го интерпретират погрешно. Те все казват, че Христос е единородният син Божи. Да, в известен смисъл е вярно, но не е вярно в смисъла, в който християните го казват.

Буда е също единородният син Божи, и Кришна е също единородният син Божи. Обърнете внимание, аз подчертавам: единородният син Божи. И аз съм също единородният син Божи, и ти си също единородният син Божи. Тогава защо да казваш „единороден"? Ако всички са Негови синове, тогава защо да го казваш?

Феномен е, разбира се, по брой на Ролс-Ройсовете, които е имал.

Е, добре де, не виждаш ли какви елементарни внушения прави? Кришна, Буда, Исус... Следва Ошо. Това е основното внушение в това, което си цитирала.

Всеки един човек, философ, духовен учител, има свое виждане за нещата, които свободно може да изрази и всеки един от тях прави своите внушения, пряко или косвено.

Всеки един човек, философ, духовен учител, има свое виждане за нещата, които свободно може да изрази и всеки един от тях прави своите внушения, пряко или косвено.

Ошовите внушения са типични за тези, които създават култови общности.

–––––––––––––––––––––––––––

Инак, примерно това, какво значи: 

Буда е роден индус: индусите не го приемат. Така е било винаги. Защо? Защото всеки път, когато човек като Исус или Буда се роди, той представлява такъв бунт, че всичко установено се разклаща..

Нищо не значи. Празни приказки някакви. Будизмът е бил изключително влиятелно учение в Индия в течение на векове. От там се разпространява из цяла Азия. Накрая, изчезва от Индия поради три основни причини - капсулиране, ведантическия ренесанс и мюсулманските нашествия. Това са историческите факти и Ошо ги знае, но нивото на аудиторията е такова, че може спокойно да ги пропусне и да изтърси нещо като горното. Същото като с Исус, както посочва Валкирия.

• Автор

душата  .....да беше спестила тия цитати,че направо ,ошо ,още ми олекна....виж сега ...и преди съм ти го писала..по голям смешко от ошо да тълкува библията/при това той дори не съзнава ,че тя е от две части/ не съм виждала. особено в частта за евреите и тяхното разбиране за исус....и ще ти кажа нещо ..в синагогите ,евреите не се молят на исус..молят се на адонай.. и ако евреите са имали очаквания за машиях,вярвай ми така описания исус,въобще не е чакан.

друга бира ,че тая простотия " видите ли ,престъплението на исус е било ,само за това,че е щастлив",не намира никакво обяснение в новия ти копипейст.........апропо,дали ще събереш някакви твои мисли да ми обясниш точно тия думи ,на ошо.....?!?!

Не виждам нищо неясно в това което казва Ошо.

Вашите предварителни нагласи ви пречат да осъзнаете същността на това което казва той.Според мен, никой не тълкува Библията по-добре от него. 

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Ех Писанке!Писанке!
Ти цитираш следното от Ошо

Буда е също единородният син Божи, и Кришна е също единородният син Божи. Обърнете внимание, аз подчертавам: единородният син Божи. И аз съм също единородният син Божи, и ти си също единородният син Божи. Тогава защо да казваш „единороден"? Ако всички са Негови синове, тогава защо да го казваш?

Там е работата, че в Библията, която Ошо очевидно не е чел, е употребена думата "протиторос".

Смисъла е първи по ранг, а не първороден или единороден.

Както ти се каза и от други, това е нагласяване.При това доста нелепо.

Но пък  проявяваш интересна селективност.Когато изказваш несъгласие с определени възгледи или учения ти съвсем не търсиш контекст., а ги цитираш съвсем тенденциозно.

Така е постъпвал и Ошо.   

Редактирано от badr (преглед на промените)

• Автор

каква нагласа бе душко. няма нагласа... просто виждам една голяма глупост написана от човек ,за който ти твърдиш,че бил най- добрия познавач на библията.

ето ,отново:

"единственото престъпление на исус, било,че е щастлив"..това според ошо.

аз твърдя,че това е глупост .на теб оставям да ме опровергаеш. ако можеш според библията,за която ,ти също твърдиш,че познаваш добре ....все пак ,исус обясняваме според библията,нали ?

За да разберем какво иска да каже Ошо в това изречение, трябва да цитираме повече неща казани от него за Исус, както и за религиите.

......

Говорил съм пред индуисти, християни, евреи, мохамедани, джайнисти, будисти и сикхи,

говорил съм пред хора, които вярват във всички (така наречени) религии. За първи път говоря

пред моя народ и думите ми са отправени не към индуисти, мохамедани, християни или евреи.

Разликата е огромна и благодарение на тази разлика мога да нанеса последните щрихи в моята

картина. В какво се състои тази разлика? Пред вас мога да говоря открито, още сега. До

индуистите трябваше да стигна чрез Кришна и това никак не ми беше приятно. Ала друг начин

няма, това зло просто е неизбежно. Не можех да стигна до християните, ако не им говоря за Исус

- не ми беше леко, но просто нямаше друг начин.

Нека ви обясня какво имам предвид.

По нито един основен въпрос не мога да се съглася с Исус. Всъщност, на много въпроси не

можах да дам отговор, тъй като само формулирането на подобни въпроси би било особено болезнено за християните, които идваха при мен. Сега мога да поставя открито тези въпроси пред вас.

Казват, че съм промивал мозъците на хората. Това не е вярно. Аз просто ги прочиствам - и

вярвам в химическото чистене.

Всички стари религии се основават на страха.

Ако е истинна, една религия унищожава страха. Тя не може да се основава на страх.

Във всички стари религии идеята за Бог е свързана изключително със страха и утехата. В

противен случай самата идея за Бог би изглеждала неубедителна.

Няма нито данни, нито доказателства за съществуването му.

Хората, които вярват в Бог, в действителност не вярват в самите себе си. Те имат нужда от

баща, от своя голям татко.

Такива хора все още са като деца. В умствено отношение са като деца на дванайсет години,

не на повече. Имат нужда от някой, който да им вдъхва кураж, да им казва какво да правят и да

ги закриля. Страхуват се да останат сами. Страхуват се от смъртта, която се приближава с всеки

изминал ден. Нуждаят се от някой, който да ги пази от страха.

Това е проекция на твоя страх. Когато страхът изчезне, ще разбереш, че Бог не съществува.

В мига, в който повярваш в себе си, когато намериш самия себе си, няма да има Бог. Дори

самата идея за Бог ще ти се стори смешна.

..............

И така, Исус се моли на Бог с неизменно вдигнати към небето длани, сякаш в небесата

наистина има Бог. И не само се моли, но и получава отговори - той чува гласове! Е, това е

типичен симптом на невроза.

Истината е, че Христос явно е имал ментални отклонения. Но

независимо от това, определено е бил добър човек. Наистина добър човек. Но поведението му е

показателно за много други неща. Той е фанатизиран. Манталитетът му е също като на Адолф

Хитлер. Той е фашист. Смята, че ще бъдат спасени само онези, които са негови последователи.

Всеки, който не го следва, е осъден на вечни терзания в ада. Е, само един прост човек може да

разсъждава така.

Кой може да спаси когото и да било? Той смята, че е единственият, заченат от

Бога. И действително вярва в това. Не само че го казва, той наистина го вярва.

И продължава да вярва до разпъването си на кръста. Единствено разпятието е в състояние

да влее разум в главата на този луд човек. Едва на кръста той проплаква: "Защо ме изостави?"

Очевидно е очаквал да стане чудо. Той е единственият син Божи, а Бог така и не идва. И ако Бог

не идва при разпъването на кръста, кога изобщо би могъл да се яви?

И ако дори самият Христос не е бил спасен, какви са шансовете за спасение на всички

негови последователи? А разни глупаци все още продължават да вярват, че ако следват Исус, ще

бъдат спасени. Въпреки че самият Исус не е бил спасен. И самият той го е знаел.

Но Исус вярвал, че може да твори чудеса, затова и очаквал накрая да се случи чудо, което така и не дошло.

Чудеса няма. И никога не е имало. Чудеса се случват само на хора, които са склонни да

мечтаят и да халюцинират. В действителност чудеса не съществуват. Човек може да ги види само

ако вярва в тях и те могат да му се видят дори по-реални от самата действителност. Единствено

вярата в нещо води до халюцинации. Иначе няма нищо - няма и чудеса.

.........................

•Евреите са много законопослушни, много добри граждани и където и да отидат, те винаги успяват, защото винаги де­йстват в закона. Те живеят чрез аритметика. Ето защо те по­лучават най-много Нобелови награди в света. Никой не може да се мери с тях. Много талантливи - те успяват в бизнеса, в политиката; каквото и да правят, те правят точно това, което трябва. Но те са големи формалисти - пуритани, дълбоко об­вързани с ума. Един силен, постоянен махмурлук в ума.

А Исус заговорил за закона. Евангелието казва:

И всинца ние от неговата пълнота приехме, и благодат за благодат.

Защото законът чрез Мойсей бе даден, а благодатта и истината чрез Исуса Христа биде.

Законът чрез Мойсей бе даден. Мойсей е основата на юдаизма. Разбира се, той бил необходим, защото докато зако­нът не се установи, любовта няма да е възможна. Законът е задължителност, необходимост, но не е достатъчен.

Мойсей даде на света закона. Хората били примитивни, некултурни; те нямали обществено чувство. Мойсей създал об­щество, и то едно от най-трайните общества - на евреите. Фак­тически Мойсей трябва да е бил един велик гений, защото е дал закона, с който евреите са преживявали всякакви катас­трофи. Той трябва да им е дал много здрава основа. Но той е бил законодател, точно както Ману е бил законодателят на индусите. Мойсей е Ману на евреите, той им е дал закона.

.........

Мойсей бил законодателят. Той е основал обществото: той е дал десетте заповеди. Тези десет заповеди са останали като основа на целия западен свят: юдейски, християнски, мохамедански - всичките три религии се осланят на закона на Мойсей.

Така че целият свят познава само двама законодатели: Изтокът познава Ману, а Западът познава Мойсей. Индуси, джайни, будисти - те са осигурени със закон от Ману, законът е даден от Ману, а Мойсей е дал закон на мохамедани, хрис­тияни, евреи.

Тези двама законодатели са създали целия свят. И сигур­но има нещо - и двамата са с „М": Ману и Мойсей. След това идва Маркс, който е третото „М". Китай, Русия - той им е дал закон. Това са тримата велики „М"-та - законодатели.

•.........

•Исус е бил осъществяването на Мойсей. Каквото е запо­чнал Мойсей, го е завършвал Исус, но евреите го отрекли; каквото е започнал Ману, го е завършвал Буда, но индусите го отрекли. Маркс все още се нуждае от един Буда или един Исус в света. Някой ден той ще дойде, но комунистите ще го отрекат.

• Мойсей носи закона, Исус носи истина, благодат, любов. Любовта е от Бога, законът е от ума. Любовта е от Бога, законът е от човека.

•А с любовта идва благодат. А с любовта - истина. Помни това, защото да разбереш Исус значи да разбереш феномена на любовта. Да разбереш Исус значи да разбереш сложността на благодатта. Да разбереш Исус значи да разбереш истината. Помни, ако можеш да разбереш истината, истината освобож­дава. И няма друго освобождение.

• Автор

3 това което ти ,си писала в тоя форум е,че вярваш в исус, като в духовен учител!!!!!!!!!!!!!.

остава сега да вземеш да ни обясниш ,как вярваш на един луд,на един фантизиран и на един фашизиран ,исус /какъвто е той  според ошо ./.?!?!?!

Никъде не съм писала, че вярвам в Исус.

Единственият отговор, който бих дала на въпроса какъв е Исус, е : че той е бил духовен учител.

остава сега да вземеш да ни обясниш ,как вярваш на един луд,на един фантизиран и на един фашизиран ,исус /какъвто е той  според ошо ./.?!?!?!

Трябва да сме толерантни към късния Ошо, защото често е бил под влияние на опиати. Няма смисъл да се търси смисъл в подобни изказвания.

Единственият отговор, който бих дала на въпроса какъв е Исус, е -  духовен учител.

Значи и Адолф Хитлер е духовен учител... Мхм. Може и така да се каже, предполагам.

• Автор

Трябва да сме толерантни към късния Ошо, защото често е бил под влияние на опиати. Няма смисъл да се търси смисъл в подобни изказвания.

Значи и Адолф Хитлер е духовен учител... Мхм. Може и така да се каже, предполагам.

За мен - не! За някои може да е бил учител, макар и не духовен.

Хората, които вярват в Бог, в действителност не вярват в самите себе си. Те имат нужда от

баща, от своя голям татко.

Такива хора все още са като деца. В умствено отношение са като деца на дванайсет години,

не на повече. Имат нужда от някой, който да им вдъхва кураж, да им казва какво да правят и да

ги закриля. Страхуват се да останат сами. Страхуват се от смъртта, която се приближава с всеки

изминал ден. Нуждаят се от някой, който да ги пази от страха.

С което Ошо си признава, че всичките му по-ранни приказки, че има Бог са просто манипулация, за да намери последователи. Нещо, което посочих в самото начало. Ауми, не виждаш ли, че колкото повече цитираш Ошо, толкова повече доказваш, че това е един шарлатанин? Той сам си го признава, макар и не директно, в края на живота си.

• Автор

С което Ошо си признава, че всичките му по-ранни приказки, че има Бог са просто манипулация, за да намери последователи. Нещо, което посочих в самото начало. Ауми, не виждаш ли, че колкото повече цитираш Ошо, толкова повече доказваш, че това е един шарлатанин? Той сам си го признава, макар и не директно, в края на живота си.

Може ли да дадеш цитат от по-ранните му приказки, където да твърди че има Бог?

Това което казва той за Бога, е коренно различно от това което казват религиите за Него.

Може ли да дадеш цитат от по-ранните му приказки, където да твърди че има Бог?

Той веднъж казва едно, а друг път - друго. Това е трика. Нали Валкирия вече го цитира? И всеки си намира каквото му резонира.

Това което казва той за Бога, е коренно различно от това което казват религиите за Него.

Аз не случайно дадох линк към книга на Шанкарачаря. Нищо оригинално няма в казаното от Ошо, защото то е просто опростен вариант на представата за Брахман в Адвайта Веданта. Само че прекалено опростен като за масовата публика.

–––––––––––––––––––

Виж, Ауми, аз съм казвал и пак ще кажа, че в един кратък момент от живота ми Ошо е имал значение за мен. Имал съм някаква полза от него. Мерси на Ошо, за което.

• Автор

Той веднъж казва едно, а друг път - друго. Това е трика. Нали Валкирия вече го цитира? И всеки си намира каквото му резонира.

Аз не случайно дадох линк към книга на Шанкарачаря. Нищо оригинално няма в казаното от Ошо, защото то е просто опростен вариант на представата за Брахман в Адвайта Веданта. Само че прекалено опростен като за масовата публика.

–––––––––––––––––––

Виж, Ауми, аз съм казвал и пак ще кажа, че в един кратък момент от живота ми Ошо е имал значение за мен. Имал съм някаква полза от него. Мерси на Ошо, за което.

Нали и самият той казва, че за да достигне до съзнанието на хората, е трябвало да говори на техния език.

Няма как да достигнеш до съзнанието на атеиста, ако му говориш за Бог. Няма как да достигнеш и промениш съзнанието на мюсюлманина, на християнина, или на хиндуиста, ако не му говориш за техните богове, месии или пророци. 

За да отхвърлиш една идея, първо трябва да я осъзнаеш.

Ошо е искал да изчисти съзнанието на хората от всички закостенели предразсъдъци и обусловености.

С това което казва той, съм съгласна на 90%.

Все пак не съм фанатик, и не приемам нищо на 100%, без значение кой го е казал...освен ако не съвпада с моите собствени нагласи. 

Не е ли при всички така, Скепс?

Нали и самият той казва, че за да достигне до съзнанието на хората, е трябвало да говори на техния език.

Не виждаш ли някакво противоречие в това, че Ошо е култивирал култ към неговата особа в учениците си? В това, че говорейки толкова много срещу религиите е създавал ашрами и се е къпел в любовта и преданността на последователите си? Просто, май не си общувала с хора, които са били негови ученици, пък аз съм... Той съзнателно ги е привързвал към себе си, Ауми. Много наясно е бил какво прави. В края на живота си е започнал да изпитва угризения и затова е започнал да казва неща като тези в последния цитат, който даде.

––––––––––––––––

Допускам, че може би е имал добра мотивация в началото, но популярността и благосъстоянието бързо са го замаяли. Нищо кой знае какво. Очаквано развитие на нещата. Цялата му духовна кариера е една трагедия.

• Автор

Не виждаш ли някакво противоречие в това, че Ошо е култивирал култ към неговата особа в учениците си? В това, че говорейки толкова много срещу религиите е създавал ашрами и се е къпел в любовта и преданността на последователите си? Просто, май не си общувала с хора, които са били негови ученици, пък аз съм... Той съзнателно ги е привързвал към себе си, Ауми. Много наясно е бил какво прави. В края на живота си е започнал да изпитва угризения и затова е започнал да казва неща като тези в последния цитат, който даде.

––––––––––––––––

Допускам, че може би е имал добра мотивация в началото, но популярността и благосъстоянието бързо са го замаяли. Нищо кой знае какво. Очаквано развитие на нещата. Цялата му духовна кариера е една трагедия.

Знаеш ли, Скепс, и аз говорех като теб, преди да почна да чета Ошо.

И аз по същия начин говорех само за слуховете които се носят около неговия живот.

Но след като почнах да чета неговите книги, спрях да чета пикантериите около живота му.

Няма как една духовна кариера, да бъде трагедия, ако след твоята смърт, те четат и цитират милиони, и ако години след смъртта ти, ти ставаш все по-четен и все-по-известен и печелиш все повече последователи.

Това означава, че всичко което си оставил като наследство, е много ценно.

Все пак не съм фанатик, и не приемам нищо на 100%, без значение кой го е казал...освен ако не съвпада с моите собствени нагласи.

Не е ли при всички така, Скепс?

Ами, не бива да е така... Нагласите са санскарите, т.е. четвъртата скандха. Нищо хубаво не виждам в това да се приема нещо само, защото е в съгласие с нашите нагласи. Щото аз, примерно, може да имам нагласа да убивам хора.

Няма как една духовна кариера, да бъде трагедия, ако след твоята смърт, те четат и цитират милиони, и ако години след смъртта ти, ти ставаш все по-четен и все-по-известен и печелиш все повече последователи.

Това означава, че всичко което си оставил като наследство, е много ценно.

Пробвай пак... Толерантно ще пропусна да давам примери. Сама ще се сетиш.

• Автор

Ами, не бива да е така... Нагласите са санскарите, т.е. четвъртата скандха. Нищо хубаво не виждам в това да се приема нещо само, защото е в съгласие с нашите нагласи. Щото аз, примерно, може да имам нагласа да убивам хора.

Пробвай пак... Толерантно ще пропусна да давам примери. Сама ще се сетиш.

"Преди 10 години например имаше по-ясно разграничение. 30 процента например от хората, които идваха, бяха германци. Днес ние виждаме много различна картина – навсякъде по света. В момента например Ошо е голям хит в Израел. Той става отново голям хит на различни равнища в Америка. Италия беше страната с рекордно високи продажби на неговите книги през 2000-та година. И броят на италианците, които посещават центъра на Ошо в Пуна, отразява това. Южна Корея напоследък проявява голям интерес също. Тайван също. Постоянно нараства интересът към Ошо и в бившите комунистически страни – Румъния, Словакия, Чехия.. също в някои страни от бившия Съветския съюз. Много нови публикации на Ошо излязоха в Русия, също в Украйна. В момента ние издаваме Ошо на 27 езика. Можете да видите как определени страни в истинския смисъл на думата откриват Ошо.

Днес ние продаваме десет пъти повече книги отколкото през последната година от живота на Ошо

Медитативният курорт в Пуна, Индия беше посетен през 90– а година от хора от 33 страни, а тази година ние имахме хора от 110 страни. Със сигурност интересът расте – ние можем да го видим и в нашата уебстраница – www.osho.com — ние имаме между 10 и 15 хиляди индивидуални посещения на ден. Страницата вече е на 11 езика и вече се подготвят още 5! Това, струва ми се, е много ясна индикация, че интересът към Ошо нараства. И може би — нараства и разбирането."

Клаус Стийг, изпълнителен директор на OSHO Iinternational — New York

"Преди 10 години например имаше по-ясно разграничение. 30 процента например от хората, които идваха, бяха германци. Днес ние виждаме много различна картина – навсякъде по света. В момента например Ошо е голям хит в Израел. Той става отново голям хит на различни равнища в Америка. Италия беше страната с рекордно високи продажби на неговите книги през 2000-та година. И броят на италианците, които посещават центъра на Ошо в Пуна, отразява това. Южна Корея напоследък проявява голям интерес също. Тайван също. Постоянно нараства интересът към Ошо и в бившите комунистически страни – Румъния, Словакия, Чехия.. също в някои страни от бившия Съветския съюз. Много нови публикации на Ошо излязоха в Русия, също в Украйна. В момента ние издаваме Ошо на 27 езика. Можете да видите как определени страни в истинския смисъл на думата откриват Ошо.

Днес ние продаваме десет пъти повече книги отколкото през последната година от живота на Ошо

Медитативният курорт в Пуна, Индия беше посетен през 90– а година от хора от 33 страни, а тази година ние имахме хора от 110 страни. Със сигурност интересът расте – ние можем да го видим и в нашата уебстраница – www.osho.com — ние имаме между 10 и 15 хиляди индивидуални посещения на ден. Страницата вече е на 11 езика и вече се подготвят още 5! Това, струва ми се, е много ясна индикация, че интересът към Ошо нараства. И може би — нараства и разбирането."

Клаус Стийг, изпълнителен директор на OSHO Iinternational — New York

И това е верно. Няма нищо лошо в Ошо. По добре Ошо, отколкото разни американски секти.
  • Автор

И това е верно. Няма нищо лошо в Ошо. По добре Ошо, отколкото разни американски секти.

Не само американски. А по принцип - по-добре Ошо, отколкото да си религиозен фанатик.

Ауми, 19,2 % oт хората са мюсулмани (1,25 млрд) и техния брой постоянно расте, а 17,2% (1,13 млрд) са католици, според статистиката на Ватикана. От твоите писаници излиза, че има пряка корелация между истинността на едно учение и количеството последователи. Освен да приемеш исляма или христянството друго решение не виждам. :D

• Автор

Ауми, 19,2 % oт хората са мюсулмани (1,25 млрд) и техния брой постоянно расте, а 17,2% (1,13 млрд) са католици, според статистиката на Ватикана. От твоите писаници излиза, че има пряка корелация между истинността на едно учение и количеството последователи. Освен да приемеш исляма или христянството друго решение не виждам. :D

Броят на мюсюлманите расте, не защото повече хора приемат Исляма, а защото расте и прираста на населението в държавите с преобладаващо мюсюлманско население.Един от най-големите проблеми в света са религиите. Затова няма как да приема нещо, което съм отхвърлила. :)

Броят на мюсюлманите расте, не защото повече хора приемат Исляма, а защото расте и прираста на населението в държавите с преобладаващо мюсюлманско население.

Каша ти е, Ауми... Сега, примерно, нали вярваш хем в карма, хем в Бог. Та мога да те питам: след като населението в тези страни расте, то не означава ли това, че Бог желае да има повече мюсулмани по света, отколкото последователи на Ошо?

Мани, позабавлявахме се днес с теб, но най-добронамерено. Приятелски, както се казва. Дадох ти линк към автентичната Адвайта Веданта и с това шанс да я прочетеш. То не че има голяма вероятност да се случи, но все пак е възможност някаква.

Айде, хубава вечер и благодаря за разговора.

Да приравнява Исус с Хитлер,  може само една крайно долна, долна и безкрайно нечитава твар.

Броят на мюсюлманите расте, не защото повече хора приемат Исляма, а защото расте и прираста на населението в държавите с преобладаващо мюсюлманско население.Един от най-големите проблеми в света са религиите. Затова няма как да приема нещо, което съм отхвърлила. :)

Само това остава  - ти да  обясняваш статистиката.

Там е работа, че броят на изповядващите Исляма се е увеличил с много повече, отколкото това може да бъде обяснено със ръст на населението.

• Автор

...., то не означава ли това, че Бог желае да има повече мюсулмани по света, отколкото последователи на Ошо?

Религиите и ученията не са създадени от Бог.

В противен случай, и учението на Буда, би трябвало да е Божие творение.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.