Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ОШО и неговата философия

Featured Replies

Aumi,оная вечер се пошегугувах,но не се е получило!все пак имам такъв въпрос-ако ошо е истината,с какво; как,защо ще измести Господа на Славата Иисуса Христа от моето сърце,за да се настани той там,в скришната стаичка?какво ми предлага в замяна?по добро ли е от това,което предлага Бог?

Въпросът ти е към друг, но все пак е в публична тема. Ошо не предлага Бог, с който за замениш този в когото вярваш. Ошо предлага да подложиш на изпитание вярата си. Да повярваш в друго. Да повярваш във всичко , за което се сетиш. Да го изживееш това другото. Ако след това, продължиш да вярваш в Христос, значи тази вяра е точно за теб. И все пак, вече ще знаеш, какво представляват и другите вери, ще знаеш, че има и други пътища. Ще знаеш, че парадокси не съществуват.
  • Отговори 1,4k
  • Прегледи 125,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Писанке, хубаво е понякога да осмисляш цитатите, които постваш.Това е изключително тъпо клише. Ти ако осъждаш кражбата, изнасилванията, убийствата, това означава ли, че си крадлива, насилница и убийца

• Oт един момент нататък Ошо се пристрастява към т.нар. "райски газ", на което се дължи и доброто му настроение през голяма част от времето. Сега, Ауми, пак ще каже, че това е клевета или нещо такова. К

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Аз не използвам сложни думи без преди това да ги обясня. Когато се говори за философия, не е лошо да се знаят следните думи. Тъй като знам, че много хора не ги знаят, винаги преди да ги употребя ги об

Публикувани изображения

• Автор

Aumi,оная вечер се пошегугувах,но не се е получило!все пак имам такъв въпрос-ако ошо е истината,с какво; как,защо ще измести Господа на Славата Иисуса Христа от моето сърце,за да се настани той там,в скришната стаичка?какво ми предлага в замяна?по добро ли е от това,което предлага Бог?

Реджеп ти е отговорил много добре. Ошо не ти предлага вярване в нищо, дори и в това което говори той. Той ти предлага да изживееш тотално живота си, без да се надяваш на никакви спасители и освободители, защото всичко е в твои ръце. Той не налага на никого нищо, той показва пътя към един осъзнат и щастлив живот, неподвластен на догми и предразсъдъци.

...............

Не ви обещавам нищо в бъдеще. И не искам нищо в замяна. Не очаквам от вас дори едно "благодаря" - тъкмо аз трябва да ви благодаря за това, че сте споделили с мен това, което имам.

Моята религия се основава на споделянето, не на следването. Тя е религия на любовта.

Прилошава ми от самата мисъл някой да ме следва. От такова нещо на човек може наистина да му прилошее. Трябва да останеш верен на себе си, не бива да бъдеш като мен, като Исус или като Буда.

Остани верен на себе си - такъв като теб не е имало никога преди, няма и да има. Всичко е възможно сега - сега бъди такъв, какъвто си. Ти си неповторим.

Ако започнеш да следваш някой друг, ще пропуснеш шанса, който ти е предоставен от съществуването и никога няма да бъдеш щастлив.

Много е важно да вникнем в едно основно психологическо явление - всеки индивид сам по себе си е уникален. Такъв като него не е имало никога преди, няма и да има.

Ако следвате някого, вие предавате самото съществуване, защото ставате предатели на собствената си същност. Предавате собствената си възможност да разцъфнете!

Защо хората започват да следват някого с такава лекота? Защо всеки следва един или друг водач? И ако на някой му дойде до гуша от християнството, може да стане индуист; ако на един индуист му омръзне собствената му религия, става будист... Но неизменно се опитва да следва някого.

Моделът остава същият. Променят се само книгата и водачът, но последователите и фактът на следването остават. Остава си неизменен и процесът - все същият самоубийствен процес.

Аз съм против следването на някакъв водач, тъй като то се противопоставя на основния психологически принцип за уникалността на всеки индивид.

Моята религия не се основава на необходимостта някой да ме следва. Мога единствено да споделя с вас това, което съм преживял. Дори не смятам, че вие ще преживеете същото.

Искам само да ви кажа, че ако виждам нещо, вие също можете да го видите. Ако чувствам нещо, може да го почувствате и вие.

Вие, естествено, ще видите и ще почувствате нещата по свой собствен начин. Поезията, която ще се роди във вас, си е единствено ваша - не моя.

Хората, които виждате около мен, не са мои последователи. Аз не съм лидер за никого.

Безсмислената дума лидер е съвсем на място в политиката, но не и в религията. В политиката има нужда от глупаци. По-големият глупак води след себе си по-малките. Но религията изисква процъфтяване на съзнанието, не на глупостта. Затова и моето дело се определя от необходимостта да споделям. И това е справедливо...

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

".......

Това  за  пръчката  е  вярно,  но  въпроса  е  дали,  тя,  пръчката  дава  възможност  за  избиране  на  самостоятелна  посока  или  служи  на  някого  който  иска  да  направлява  точно  посоката  на  развитие!

Това е така по принцип. "

Горното ме провокира да напиша :

"....- Може ли да се лъже , краде и бие ?

- Да ! Но само в рамките на закона ! Иначе ......забранено е да те хванат !"

Толкова за пръчките ! :) 

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Въпросът ти е към друг, но все пак е в публична тема. Ошо не предлага Бог, с който за замениш този в когото вярваш. Ошо предлага да подложиш на изпитание вярата си. Да повярваш в друго. Да повярваш във всичко , за което се сетиш. Да го изживееш това другото. Ако след това, продължиш да вярваш в Христос, значи тази вяра е точно за теб. И все пак, вече ще знаеш, какво представляват и другите вери, ще знаеш, че има и други пътища. Ще знаеш, че парадокси не съществуват.

но аз съм минал през тоя път ,вървял съм по всякакви пътеки и съм залитал по всичко без да ме учи ошо!даже и в нищо не съм вярвал!Бог работи по чуден начин!

но аз съм минал през тоя път ,вървял съм по всякакви пътеки и съм залитал по всичко без да ме учи ошо!даже и в нищо не съм вярвал!Бог работи по чуден начин!

Това означава, че си себе си и твоята вяра е действително ТВОЯ.Аз си имам моя си. Кое съм клъвнал от тук от там. Една част сам съм измислил, а то се оказа, че не съм първи. Мога разбира се да кажа какво съм прочел преди и какво след като са се оформили основните ми възгледи. Ошо беше преди. Помогна ми. Ускори процеса.

".......

Това е така по принцип. "

Горното ме провокира да напиша :

"....- Може ли да се лъже , краде и бие ?

- Да ! Но само в рамките на закона ! Иначе ......забранено е да те хванат !"

Толкова за пръчките ! :) 

И  ти  ме  провокира  да  попитам  -  в  рамките  на  кой  закон  може  да  си  позволим  това?

И  ти  ме  провокира  да  попитам  -  в  рамките  на  кой  закон  може  да  си  позволим  това?

Бай Чечи се шегува. Има предвид целия наказателен кодекс. Защото не те ли хванат, не си крадец. То друг е въпроса, че при нашата правораздавателна система и като те хванат, пак може да се окаже, че не си крадец, особено ако си откраднал достатъчно много, че да има за всички.

Олигархът -  краде , политикът - лъже , полицията - бие..........и т.н. по стълбичката надолу .

Трябва ли да се обясняваме и за такива работи ? :)

Ето ти още нещо от законите на живота , не от тези измислени от хората :

"...Малкото лъвче пита Цар Лъв :

- Може ли да се убива ?

- Може ! Но само ако си много гладен !"...........  :)

Разрови се из моите постове и не само в тази тема ! Почти във всеки има по нещо за законите на живота.......

Бай Чечи се шегува. Има предвид целия наказателен кодекс. Защото не те ли хванат, не си крадец. То друг е въпроса, че при нашата правораздавателна система и като те хванат, пак може да се окаже, че не си крадец, особено ако си откраднал достатъчно много, че да има за всички.

Това е животът и никак не се шегувам , макар така да изглежда .

Правя го по някога....шегите имам предвид . Но във всяка шега се съдържа голяма доза истина - трябва сам да си я намериш !......

Според  моя  закон,  а  той  е  -  "Не  прави  това  което  не  искаш  да  ти  се  случва"   можеш  ли  да  вършиш  това  за  което  пишеш?

Според  моя  закон,  а  той  е  -  "Не  прави  това  което  не  искаш  да  ти  се  случва"   можеш  ли  да  вършиш  това  за  което  пишеш?

Там е моят проблем :)

На теория мога да го правя много по-добре от мнозина други .

На практика - сърце не ми дава !

За това и си пиша тук ! :)

Между другото твоето не е закон , а препоръчително правило за добро поведение !

Закон е нещо друго ! Особено ако е от живота ! Той е неизбежен ! Валиден е за всички , на всяко място и по всяко време ! Като закона за гравитацията примерно (за да е ясно за какво говоря).

За това законите измислени от човека непрекъснато се прекрояват , измислят се нови (уж по-добри) и не винаги , и всякога се спазват , а по някога просто ги няма !

По някога съвсем умишлено ги няма с цел по-безконтролно и безнаказано да се краде , лъже и бие ! Такъв днес е случаят с нашата държава .....!

В законите на живота такива празнини няма !

Прилошава ми от самата мисъл някой да ме следва. От такова нещо на човек може наистина да му прилошее.

Ето с тези думи на Ошо съм напълно съгласен.

Интересно, обаче, защо в пълно противоречие с заявеното му нежелание да бъде следван е създавал ашрами?

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Там е моят проблем :)

Между другото твоето не е закон , а препоръчително правило за добро поведение !

Закон е нещо друго ! Особено ако е от живота ! Той е неизбежен ! Валиден е за всички , на всяко място и по всяко време ! Като закона за гравитацията примерно (за да е ясно за какво говоря).

Не  прави  това  което  не  искаш  да  ти  се  случва  -  за  мен  е  закон  или  може  да  се  каже  втора  природа

Да  попитам  -  Какво  казва  Ошо  за  приятелството  и  благодарността?

Редактирано от октим (преглед на промените)

• Автор

Ето с тези думи на Ошо съм напълно съгласен.

Интересно, обаче, защо в пълно противоречие с заявеното му нежелание да бъде следван е създавал ашрами?

Ами, Скепс, ти би трябвало по-добре от мен да знаеш защо се строят ашрамите, защото си последовател на източно учение, а явно това е практика при източните духовни учители.

.........

Ашрамът е мястото, където всеки е свободен да изразява себе си, да бъде себе си, да се саморазвива и да получи шанс за духовно израстване и просветление.

https://sites.google.com/site/societybuddhist/ashrambg

Да  попитам  -  Какво  казва  Ошо  за  приятелството  и  благодарността?

И аз имам още един въпрос... Какво казва Ошо за хомосексуализма?

Ами, Скепс, ти би трябвало по-добре от мен да знаеш защо се строят ашрамите, защото си последовател на източно учение, а явно това е практика при източните духовни учители.

Тъй де... Ма, нали не искал да го следват? Както и да е... Кажи за хомосексуалистите.

• Автор

хаааа..какъв твой закон ,драги октим :lol6: ...това е цитат от талмуда :whist:

да ви имам и доводите на теб и аумката...защитавате ошо, с цитати от куран и талмуд.....ако ябълката е символ на знанието...то крайно време е някой да смени логото на Aplle ,  със нахапана слива ..заради вас :P

шабат шалом

свърши ли вече шабата?

И аз имам още един въпрос... Какво казва Ошо за хомосексуализма?

Тъй де... Ма, нали не искал да го следват? Както и да е... Кажи за хомосексуалистите.

Той и Буда е казал да не го следват, но нА, виж колко последователи и  ашрами има.

Той и Буда е казал да не го следват, но нА, виж колко последователи и  ашрами има.

Будата е създал монашеската общност (сангха). И не е казвал нищо подобно на това, което ти се ще на теб. Това съм го обяснявал многократно.

Но да оставим Будата и да се върнем на Ошо. Та, какво е казал Ошо за хомосексуализма, все пак?

• Автор

Будата е създал монашеската общност (сангха). И не е казвал нищо подобно на това, което ти се ще на теб. Това съм го обяснявал многократно.

Но да оставим Будата и да се върнем на Ошо. Та, какво е казал Ошо за хомосексуализма, все пак?

Я ми припомни, че не си спомням.

Я ми припомни, че не си спомням.

С две думи, че хомосексуалистите не са човешки същества. Също и че трябва да бъдат изолирани от хетеросексуалните и да нямат контакт с тях, т.е. да бъдат поставени извън обществото. Това Ошо го казва след появата на СПИН. Източник е биографията на Ошо в английското УИКИ. Там е посочен и източника.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

хаааа..какъв твой закон ,драги октим :lol6: ...това е цитат от талмуда :whist:

да ви имам и доводите на теб и аумката...защитавате ошо, с цитати от куран и талмуд.....ако ябълката е символ на знанието...то крайно време е някой да смени логото на Aplle ,  със нахапана слива ..заради вас :P

Мила  ми  Валкирия,  това  може  да  е  от  талмуда,  но  го  има  и  в  библията  (с  малко  по-различни  думи).  И  понеже  го  смятам  за  истина  аз  го  приемам  като  закон  за  себе  си!!   И  ще  ти  кажа,  че  си  имам  своя  религия,  не  ме  интересува  нито  мюсюлманство,  нито  християнство,  нито  будизъм,  нито   юдаизъм,  нито  Ошо,  по  проста  причина,  че  не  мога  да  съм  последовател,  не  мога!  Убеден  съм,  че  между  Бога  и  човека  не  бива  да  има  посредник. Нима  попа,  или  ходжата,  или  равина,  ще  се  изправят  пред  бога  и  ще  поемат  моята  вина,  ако  те  са  ме  подтикнали  към  нея?   И  моля  те  не  се  смей  така,  опасно  е  -  загрижен  съм! 

Редактирано от октим (преглед на промените)

• Автор

С две думи, че хомосексуалистите не са човешки същества. Също и че трябва да бъдат изолирани от хетеросексуалните и да нямат контакт с тях, т.е. да бъдат поставени извън обществото. Това Ошо го казва след появата на СПИН. Източник е биографията на Ошо в английското УИКИ. Там е посочен и източника.

Ако може, дай ми източника на думите му.

Ако може, дай ми източника на думите му.

Там пише: Rajneesh, From Bondage to Freedom - Answers to the Seekers on the Path, English Discourse series, 1985, chapter 16

Не знам дали това е превеждано на български или дали го има в нета он-лайн. Може да се потърси...

• Автор

Там пише: Rajneesh, From Bondage to Freedom - Answers to the Seekers on the Path, English Discourse series, 1985, chapter 16

Не знам дали това е превеждано на български или дали го има в нета он-лайн. Може да се потърси...

Ето това успях да  намеря във връзка с въпроса ти:

...............

Онази вечер при мене дойде един млад човек и ми каза:

- Чувствам се много, много виновен, защото съм хомосексуалист. Това не е естествено.

Казах му:

- И какво от това! Защо твърдиш, че е неестествено? Той ми каза:

- Не е неестествено? - беше изненадан и шокиран. - Не е неестествено? Казах:

- Как може да бъде неестествено? Моето определение за естественото е: това, което се случва, е естествено. Как, на първо място, може да се случи това, което е неестествено?

Забелязах, че моментално той излезе от дупката; лицето му започна да се усмихва. И ми каза:

- Не е неестествено! Не е извращение? Не е някаква ненормалност? Казах му:

- Не е!

- Но, - каза той. - животните не стават хомосексуалисти.

Казах:

- Те не притежават толкова много интелигентност! Живеят установен живот. Живеят по начина. който им е определила биологията. Можеш да идеш да видиш, че бизонът пасе трева - пасе определен вид трева. Нищо друго. Можеш да му предложиш най-отбраната трева - няма да й обърне внимание; ще продължи да пасе своята трева. Няма избор. Съзнанието е съвсем стеснено, почти нула. Човекът притежава интелект; опитва се да открие нови начини на отношение, на живот.

Човекът е единственото животно, което открива нови пътища, Ами, да се живее в къща е неестествено, защото нито едно животно не живее - извращение ли е това в такъв случай? Или, да се носят дрехи, също не е нормално, защото нито едно животно не носи дрехи - това извращение ли е? Да се готви храната не е естествено - нито едно животно никога не го е правило! Неправилно ли е да се яде готвена храна? Да се канят хора вкъщи, за да пийнат или на обяд, е неестествено, защото нито едно животно никога не кани другите животни - защото животните по принцип винаги се хранят индивидуално. Даваш някаква храна на кучето - то веднага ще отиде в ъгъла, ще пази храната си от всички и ще бърза да я изяде. Никога няма да покани някого, няма да се обади на своите приятели: "Идвайте!" За кучето това е естествено, но ти не си куче; много по-висш си. Притежаваш по-развит интелект, пред тебе има повече възможности. Човек прави всичко по свой собствен начин - това е неговата природа.

Изглеждаше облекчен. Забелязах какво бреме, каква планина, се смъкна от плещите му. Не съм сигурен колко дълго ще остане свободен и необременен. Някой махатма може да го пипне и отново да му внуши същата идея: "това е неестествено". Махатмите са или садисти, или мазохисти - бягайте от тях! Когато видиш някой махатма, тичай колкото ти държат краката, преди да успее да постави някаква вина в ума ти.

- Но, - каза той. - животните не стават хомосексуалисти.

Казах:

- Те не притежават толкова много интелигентност! Живеят установен живот. Живеят по начина. който им е определила биологията.

Хомосексуализмът го има и сред животните. Ошо не знае ли това?

Инак, тези му думи са отпреди паниката от СПИН, доколкото схващам. След това, отношението му се е променило коренно. Станал е хомофоб.

Както и да е. Просто попитах. Никоя религия не толерира хомосексуализма, но чак пък да се казва, че хомесексуалните не са хора и трябва да се изолират в гета, ми се вижда прекалено крайно даже и за Ошо. Но като се има предвид, че човекът години наред е бил под въздействието на райски газ, то няма какво да се чудя чак толкова.

• Автор

Хомосексуализмът го има и сред животните. Ошо не знае ли това?

Инак, тези му думи са отпреди паниката от СПИН, доколкото схващам. След това, отношението му се е променило коренно. Станал е хомофоб.

Както и да е. Просто попитах. Никоя религия не толерира хомосексуализма, но чак пък да се казва, че хомесексуалните не са хора и трябва да се изолират в гета, ми се вижда прекалено крайно даже и за Ошо. Но като се има предвид, че човекът години наред е бил под въздействието на райски газ, то няма какво да се чудя чак толкова.

Когато ми дадеш цитат с неговите думи, тогава ще повярвам, че го е казал. Засега не можах да намеря такъв. На Уикито не може да се има доверие.

Когато ми дадеш цитат с неговите думи, тогава ще повярвам, че го е казал. Засега не можах да намеря такъв. На Уикито не може да се има доверие.

Посочих по-горе: Rajneesh, From Bondage to Freedom - Answers to the Seekers on the Path, English Discourse series, 1985, chapter 16 . Видях, че книгата я има он-лайн. Ползвай Гугъл. Аз нямам нито време, нито желание да се ровя. Това си е в твой интерес. Нали ти си фенка на Ошо, а не аз...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.