Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ОШО и неговата философия

Featured Replies

• Автор

Посочих по-горе: Rajneesh, From Bondage to Freedom - Answers to the Seekers on the Path, English Discourse series, 1985, chapter 16 . Видях, че книгата я има он-лайн. Ползвай Гугъл. Аз нямам нито време, нито желание да се ровя. Това си е в твой интерес. Нали ти си фенка на Ошо, а не аз...

Не съм срещала книга от Ошо с такова заглавие. Но има сайт на български със същото заглавие с някои от неговите книги .

http://www.robstvoisvoboda.com/biblioteka?task=viewcategory&catid=10

В къщи имам две книги от Ошо, които съдържат в заглавието си думата свобода, но освен в тях, и от многото други които съм чела, не съм срещала такова твърдение от Ошо и не вярвам това да са негови думи. Затова искам да видя целият цитат, а не някакви думи цитирани в уикито, защото Ошо е имал и продължава да има много противници от традиционните религии, които се опитват по всякакъв начин да петнят името му.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 125,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Писанке, хубаво е понякога да осмисляш цитатите, които постваш.Това е изключително тъпо клише. Ти ако осъждаш кражбата, изнасилванията, убийствата, това означава ли, че си крадлива, насилница и убийца

• Oт един момент нататък Ошо се пристрастява към т.нар. "райски газ", на което се дължи и доброто му настроение през голяма част от времето. Сега, Ауми, пак ще каже, че това е клевета или нещо такова. К

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Аз не използвам сложни думи без преди това да ги обясня. Когато се говори за философия, не е лошо да се знаят следните думи. Тъй като знам, че много хора не ги знаят, винаги преди да ги употребя ги об

Публикувани изображения

Не съм срещала книга от Ошо с такова заглавие. Но има сайт на български със същото заглавие с някои от неговите книги .

http://www.robstvoisvoboda.com/biblioteka?task=viewcategory&catid=10

В къщи имам две книги от Ошо, които съдържат в заглавието си думата свобода, но освен в тях, и от многото други които съм чела, не съм срещала такова твърдение от Ошо и не вярвам това да са негови думи. Затова искам да видя целият цитат, а не някакви думи цитирани в уикито, защото Ошо е имал и продължава да има много противници от традиционните религии, които се опитват по всякакъв начин да петнят името му.

http://www.osho.com/shop/nl/boeken/engelse-osho-lezingen/from-bondage-to-freedom.html

Въпросното произведение може да бъде свалено на този линк: http://www.oshorajneesh.com/download/osho-books/world_tour_talks/From_Bondage_to_Freedom.pdf

Редактирано от goddess3 (преглед на промените)

• Автор

Здравей, който и да си.

Благодаря за линка, но ако някой иска да цитира определено изказване от Ошо, нека даде цитата, както го правя аз, а не цели книги.

Здравей, който и да си.

Благодаря за линка, но ако някой иска да цитира определено изказване от Ошо, нека даде цитата, както го правя аз, а не цели книги.

Question 4

BELOVED MASTER,

ALMOST DAILY WE HEAR YOU VILIFY HOMOSEXUALS. ARE YOU WITHDRAWING YOUR LOVE FROM THE THOUSANDS OF US WHO ARE HOMOSEXUAL AND ALSO HAPPEN TO BE IN LOVE WITH YOU? I FEEL LIKE A SECOND-CLASS MEMBER OF THE COMMUNITY. DO YOU HAVE ANY GUIDANCE FOR US? 

As a homosexual you are not even a human being, what to say about a second-class citizen? You have fallen from dignity. I have great love for you, but that does not mean that I will support your perversion.

You love me, but your love is meaningless if you cannot understand what I am saying. Be heterosexual. Homosexuality is just a habit that you have got, an ugly habit. Drop it. It is simply a question of dropping it, because it is not natural. Wild animals in the jungle are never homosexual; but in zoos, where females are not available, they turn into homosexuals. All your monasteries are zoos! Why are you becoming part of a zoo? Gather courage: Why are you afraid of a woman?

My love is for you. That’s why I am condemning homosexuality continually – because I want you to become natural again. 

Страница 207 и следващите от линка, който дадох по-горе към лекциите на Ошо.

• Автор

Вижте какво казва Ошо тук:

http://www.osho.com/read/featured-articles/the-other-myself/the-return-to-innocence

"Хомосексуалността не е толкова голям проблем, това не е проблем в действителност. Тя е част от човешката свобода.

Няма нищо лошо, ако двама души избират определен стил на сексуални отношения, но те не трябва да се превръщат от никой в бизнес.

Но свещениците и политиците се възползват от всичко! Те създават чувство за вина във вас .

Ако двама души са влюбени, какво не е наред в него? Какво лошо правят те на някого? "

Може и книги, що не.

Може, но се иска много време да се прочетат.

Здравей, който и да си.

Е, колегата си направи труда да ти намери и постне цитата, макар че това беше твоя работа.

Можеш да коментираш сега, ако пожелаеш, а не да продължаваш да ни заливаш с линкове и цитати. 

• Автор

Е, колегата си направи труда да ти намери и постне цитата, макар че това беше твоя работа.

Можеш да коментираш сега, ако пожелаеш, а не да продължаваш да ни заливаш с линкове и цитати. 

В цитата който е дал колегата, Ошо не напада хомосексуалистите, а казва, че тъй-като за света хомосексуалистите се считат като втора ръка хора, те да се опитат да се освободят от робството на своята зависимост. Защото всички зависимости са робство.

В цитата който е дал колегата, Ошо не напада хомосексуалистите, а казва, че тъй-като за света хомосексуалистите се считат като втора ръка хора, те да се опитат да се освободят от робството на своята зависимост. Защото всички зависимости са робство.

Аха... Сега да не очакваш и да ти преведа написаното?

• Автор

Аха... Сега да не очакваш и да ти преведа написаното?

Същността на изказването е това.

А кой как ще го интерпретира, е друг въпрос.

Същността на изказването е това.

А кой как ще го интерпретира, е друг въпрос.

As a homosexual you are not even a human being, what to say about a second-class citizen? You have fallen from dignity. I have great love for you, but that does not mean that I will support your perversion.

Четеш изказванията на Ошо така, както дяволът - евангелието. Или пък просто не разбираш достатъчно английския език...

• Автор

Четеш изказванията на Ошо така, както дяволът - евангелието. Или пък просто не разбираш достатъчно английския език...

Нямам претенции, че разбирам добре английския, затова моля, тези които го разбират по-добре да преведат цитата, защото все пак се намираме в България и в български форум.

Нямам претенции, че разбирам добре английския, затова моля, тези които го разбират по-добре да преведат цитата, защото все пак се намираме в България и в български форум.

OK... Дай ми няколко минути. На прима виста, обаче.

"Като хомосексуалист ти не си даже човешко същество, а какво остава за втора ръка гражданин. Изгубил си достойнството си. Изпитвам голяма любов към вас, но това не означава, че ще подкрепям перверзиите ви.

Обичаш ме, но любовта ти е без значение, ако не можеш да разбереш какво ти казвам. Бъди хетеросексуален. Хомосексуалността е просто навик, грозен навик. Захвърли го. Просто е въпрос на отказване, защото не е нещо естествено. Дивите животни в джунглата никога не са хомосексуалисти; но в зологическата градина, където женските са недостъпни, те се превръщат в хомосексуалисти. Всичките ви манастири са зологически градини. Защо искате да сте част от зоологическата градина. Съберете смелост: Защо се страхувате от жените?

Любовта ми е с вас. Затова постоянно осъждам хомосексуализма - защото искам отново да станете нормални."

Сега как би обяснила горното в светлината на предния цитат от Ошо, който даде. Давам го пак:

...............

Онази вечер при мене дойде един млад човек и ми каза:

- Чувствам се много, много виновен, защото съм хомосексуалист. Това не е естествено.

Казах му:

- И какво от това! Защо твърдиш, че е неестествено? Той ми каза:

- Не е неестествено? - беше изненадан и шокиран. - Не е неестествено? Казах:

- Как може да бъде неестествено? Моето определение за естественото е: това, което се случва, е естествено. Как, на първо място, може да се случи това, което е неестествено?

...

Изглеждаше облекчен. Забелязах какво бреме, каква планина, се смъкна от плещите му. Не съм сигурен колко дълго ще остане свободен и необременен. Някой махатма може да го пипне и отново да му внуши същата идея: "това е неестествено". Махатмите са или садисти, или мазохисти - бягайте от тях! Когато видиш някой махатма, тичай колкото ти държат краката, преди да успее да постави някаква вина в ума ти.

Какво излиза? :ohmy:

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Автор

OK... Дай ми няколко минути. На прима виста, обаче.

"Като хомосексуалист ти не си даже човешко същество, а какво остава за втора ръка гражданин. Изгубил си достойнството си. Изпитвам голяма любов към вас, но това не означава, че ще подкрепям перверзиите ви.

Обичаш ме, но любовта ти е без значение, ако не можеш да разбереш какво ти казвам. Бъди хетеросексуален. Хомосексуалността е просто навик, горзен навик. Захвърли го. Просто е въпрос на отказване, защото не е нещо естествено. Дивите животни в джунглата никога не са хомосексуалисти; но в зологическата градина, където женските са недостъпни, те се превръщат в хомосексуалисти. Всичките ви манастири са зологически градини. Защо искате да сте част от зоологическата градина. Съберете смелост: Защо се страхувате от жените?

Любовта ми е с вас. Затова постоянно осъждам хомосексуализма - защото искам отново да станете нормални."

Сега как би обяснила горното в светлината на предния цитат от Ошо, който даде. Давам го пак:

Какво излиза? :ohmy:

Едно е ясно, че четете предубедено и не виждате любовта в думите му:

Обичаш ме, но любовта ти е без значение, ако не можеш да разбереш какво ти казвам. Бъди хетеросексуален. Хомосексуалността е просто навик, горзен навик. Захвърли го. Просто е въпрос на отказване, защото не е нещо естествено. Дивите животни в джунглата никога не са хомосексуалисти; но в зологическата градина, където женските са недостъпни, те се превръщат в хомосексуалисти. Всичките ви манастири са зологически градини. Защо искате да сте част от зоологическата градина. Съберете смелост: Защо се страхувате от жените?

Кажете ми кой нормален човек не осъжда хомосексуализма?! Не, ние не сме против човека, избрал хомосексуалността по една или друга причина, а поради този грозен лош избор който е направил. Защото няма нищо естествено между еднополовата любов. Любовта е красива само когато е между индивиди от различен пол, иначе Бог нямаше да създаде два пола.

Затова Ошо казва че иска тези хора да станал нормални, за да не ги счита обществото, като втора ръка хора, а не че той самият ги счита за такива.

Като хомосексуалист ти не си даже човешко същество, а какво остава за втора ръка гражданин. Изгубил си достойнството си. Изпитвам голяма любов към вас, но това не означава, че ще подкрепям перверзиите ви.

Подчертаните думи не са неговите мисли, а той иска да каже чрез тях, че хомосексуалистите са считани от обществото за втора ръка граждани, хора изгубили достойнството си.

Това че някой обича хората, не означава че ще подкрепя и техните перверзии. 

Това че някой обича хората, не означава че ще подкрепя и техните перверзии. 

По гръб не падаш, а? И ти, Ауми, говориш за освобождаване от идентификации и осъзнатост.

В единия цитат Ошо казва, че хомосексуализмът е съвсем естествено и нормално нещо, и че ако някой духовен учител твърди друго, то той иска да манипулира хомосексуалните чрез чувството за вина. В другия цитат казва тъкмо обратното, т.е. че хомосексуализмът е перверзия. Бе, то може да се правиш на разсеяна, но чак пък толкова.

Хубав ден ти пожелавам.

Двама души вървели и виждат в далечината нещо, което не могат да различат.

- птица - казал първия.

- коза - възразил втория.

Наближили и птицата отлетяла.

Първия казал: - видя ли, отлетя, птица е.

Другия отговорил: - И да лети пак е коза.

Редактирано от badr (преглед на промените)

• Автор

По гръб не падаш, а? И ти, Ауми, говориш за освобождаване от идентификации и осъзнатост.

В единия цитат Ошо казва, че хомосексуализмът е съвсем естествено и нормално нещо, и че ако някой духовен учител твърди друго, то той иска да манипулира хомосексуалните чрез чувството за вина. В другия цитат казва тъкмо обратното, т.е. че хомосексуазлизмът е перверзия. Бе, то може да се правиш на разсеяна, но чак пък толкова.

Хубав ден ти пожелавам.

В единия цитат казва, че свободният избор е съвсем естествено нещо, че трябва да се уважава свободата, НО това не означава, че той ще подкрепи и убийството и каквото и да е престъпление или перверзия.

Или както казва Ошо: Свобода не означава разпуснатост или липса на морал !

тоя гуру е имал луд късмет,че valkiria не е участвала в негова оргия,иначе,сега и помен нямаше да има за него!

и все пак след 28 стр. написани за него-какво заключение може да се направи?

за мене е лъжеучител,изкусен измамник!

единствено не разбрах как е приет в индия?вижда се,че неговата философия е насочена предимно към богатите!

логично е да го отричат всички световни религий и ненормално ако го приемат!

неговата философия по това което прочетох е-свободно,без да се притесняваш усвоявай грехове!аз не ги одобрявам,но вие се чуствайте свободно да ги правите!

незнам,но ако тая снимка е истинска това е по лошо и от оргия,даже оргия звучи ласкаво!тук се вижда оскотели хора,които са далеч от разума,далеч от всякаква философия!!надрусани да полуда,не трето око ще им отвори,ами поне 5-6

Нападате  Ошо,  но  сте  съгласни  с  твърдението  -  Всеки  трябва  да  бъде  себе  си!   (Аз  не  съм  съгласен)

Когато говорим за свободно мислене, каквото проповядва Ошо, конкретното отношение на учителя към каквото и да е, няма никакво значение, тъй като подражанието (дори и на учителя) се счита за голямо ограничение и пречка пред разбирането на свободата и оригиналната себеизява. В този смисъл одобрението от Ошо на хомосексуализма и неодобрението от Ошо на хомосексуализма са едно и също.

Или с други думи, Ошо дава свобода на волеизявлението на всички свои ученици, както на тези, които одобряват хомосексуализма, за да го одобряват, така и на тези, които заклеймяват хомосексуализма, за да го заклеймяват.

незнам,но ако тая снимка е истинска това е по лошо и от оргия,даже оргия звучи ласкаво!тук се вижда оскотели хора,които са далеч от разума,далеч от всякаква философия!!надрусани да полуда,не трето око ще им отвори,ами поне 5-6

Oт един момент нататък Ошо се пристрастява към т.нар. "райски газ", на което се дължи и доброто му настроение през голяма част от времето. Сега, Ауми, пак ще каже, че това е клевета или нещо такова. Както и да е, обаче, виж как протича "аргументацията" на Ошо в примерите, който разгледахме по-горе:

1-ва хипотеза:

ТЕЗА: Хомосексуализмът е перверзия.

ДОКАЗАТЕЛСТВО: Сред дивите животни няма хомосексуализъм, защото нямат свободна воля.

ИЗВОД: Следователно, хомосексуализмът е перверзия.

2-ра хипотеза:

ТЕЗА: Хомосексуализмът не е перверзия.

ДОКАЗАТЕЛСТВО: Сред дивите животни няма хомосексуализъм, защото нямат свободна воля.

ИЗВОД: Следователно, хомосексуализмът не е певерзия.

:no-no:  И следствието от всичко това е, че в единият случай Ошо казва, че не осъжда хомосексуализма, защото иска хората да са нормални, а в другия казва, че всеки, който осъжда хомосексуализма просто иска да манипулира хората с такива наклнности чрез чувството за вина. Отделно и че доказателството е погрешно, защото сред дивите животни има прояви на хомосексуализъм.

Когато говорим за свободно мислене, каквото проповядва Ошо, конкретното отношение на учителя към каквото и да е, няма никакво значение, тъй като подражанието (дори и на учителя) се счита за голямо ограничение и пречка пред разбирането на свободата и оригиналната себеизява. В този смисъл одобрението от Ошо на хомосексуализма и неодобрението от Ошо на хомосексуализма са едно и също.

Реджеп, не съм съгласен. Нищо оригинално не виждам това човек да бъде непоследователен. Повечето хора са такива в мисленето и постъпките си. Това е съвсем банално.

Или с други думи, Ошо дава свобода на волеизявлението на всички свои ученици, както на тези, които одобряват хомосексуализма, за да го одобряват, така и на тези, които заклеймяват хомосексуализма, за да го заклеймяват.

Там е трика, че тези изказвания са от различни периоди на неговата духовна кариера, както посочих. Преди и след появата на СПИН. Просто тогава са се опасявали, че СПИН може да се разпространява като вирусните инфекции по въздушно-капков път и гурото се шубелисал. Това е всичко и няма смисъл да се търси по вола - теле.

с каквито и думи да се украсява и оневинява проповедта на ошо от нея лъха чист сатанизъм!

Ошо не може да бъде разбран, без да бъде разбрано върховенството на свободата. Върховенство на свободата означава, че да си продам душата на дявола (говоря за себе си) и да се възвися до божественото е едно и също нещо.

Реджеп, не съм съгласен. Нищо оригинално не виждам това човек да бъде непоследователен. Повечето хора са такива в мисленето и постъпките си. Това е съвсем банално. Там е трика, че тези изказвания са от различни периоди на неговата духовна кариера, както посочих. Преди и след появата на СПИН. Просто тогава са се опасявали, че СПИН може да се разпространява като вирусните инфекции по въздушно-капков път и гурото се шубелисал. Това е всичко и няма смисъл да се търси по вола - теле.

Ако някой докаже, че Ошо е непоследователен или лош, следва ли от това, че учението за свободата е зло ?И още един въпрос за размисъл ми хрумна, свързан с отговора ми на поста на Глен.Защо обществото, в по голямата си част е склонно да казва "Великият Гьоте" и "Лошият Ошо"

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.