Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ОШО и неговата философия

Featured Replies

това ми хареса

:)

10433704_10152367218457051_2721503256481

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 125,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Писанке, хубаво е понякога да осмисляш цитатите, които постваш.Това е изключително тъпо клише. Ти ако осъждаш кражбата, изнасилванията, убийствата, това означава ли, че си крадлива, насилница и убийца

• Oт един момент нататък Ошо се пристрастява към т.нар. "райски газ", на което се дължи и доброто му настроение през голяма част от времето. Сега, Ауми, пак ще каже, че това е клевета или нещо такова. К

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Аз не използвам сложни думи без преди това да ги обясня. Когато се говори за философия, не е лошо да се знаят следните думи. Тъй като знам, че много хора не ги знаят, винаги преди да ги употребя ги об

Публикувани изображения

Окей, харесало ти е, защо ти е харесало, в каква връзка, с какво ти помогна тази мисъл, защо реши да я публикуваш?

Така поднесено не е нищо повече от един плакат, залепен на стената.

Окей, харесало ти е, защо ти е харесало, в каква връзка, с какво ти помогна тази мисъл, защо реши да я публикуваш?

Както винаги при Ошо това е част от истината !

Примесена и разбъркана , и с други такива , и с откровени неистини (които вече много трудно се забелязват) , човек се подвежда !

В един момент не може да знае къде е и какво дири там .....

Да се научиш да казваш "НЕ" , но и да се научиш да казваш "ДА" !

Да се научиш и нищо да не казваш !!! .....

Сега вече можем да говорим за цялата истина !

Иначе е както казва самият Ошо , това което е казал е безсмислено ....!  :)

Един завел глупавия си син при мъдрец , да го научи да не говори глупаво .

Щял да му плати за това.

Мъдрецът му поискал двойно - първо трябвало да го научи да мълчи умно !.....

Има си и критерии (мярка) за това :

"По-добре не казвай нищо - нека  само да си мислят , че си глупав ! От колкото да кажеш нещо и да се уверят в това !"

А пък Ошо си е баш-бая умен ! Доказва го практиката му ! По делата съдете , не по приказките...!

Ако аз трябва да го определя - изключително умел манипулатор !

"Теорията" му не е "умна" !

Правена е по-скоро за умници , които се имат за умни....че той да се ползва от това !

"....И Човек създаде Бог по свой образ и подобие , та да му служи (на човека) в пътищата му неведоми и в негова угода...!" (из "Моята Библия")...... :) 

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Както винаги при Ошо това е част от истината !

Примесена и разбъркана , и с други такива , и с откровени неистини (които вече много трудно се забелязват) , човек се подвежда !

В един момент не може да знае къде е и какво прави там .....

Да се научиш да казваш "НЕ" , но и да се научиш да казваш "ДА" !

Да се научиш и нищо да не казваш !!! .....

Сега вече можем да говорим за цялата истина ?

Иначе е както казва Ошо , това което е казал е безсмислено ....!  :)

Един завел глупавия си син при мъдрец , да го научи да не говори глупаво .

Щял да му плати за това.

Мъдрецът му поискал двойно - първо трябвало да го научи да мълчи умно !.....

Много са възможните аналогии и интерпретации, важен е и контекста, в който Ошо е употребил горните думи, важно е как и защо точно тези думи резонират в някой друг, как ги интерпретира, през какво ги пречупва и т.н. При мен нещата рефлектират на ниво "вземане и даване", тъй като наистина има хора, които са се научили чудесно да дават, но не умеят да получават, чувстват се гузни, некомфортно, сякаш не го заслужават, както и такива, които са се научили чудесно да получават, но не им достига широкосърдечност, за да могат да дадат безкористно. Има и такива, които винаги обещават, но никога не изпълняват обещаното или обещават повече, от колкото им достигат силите…Да кажеш твърдо "не" е точно толкова трудно, както и да кажеш твърдо "да", ако не познаваш добре себе си и още си силно зависим от хорската оценка за своите действия. Същото е и с мълчанието - за някои да замълчат е по-трудно, за други мълчанието е тяхното удобно скривалище. Някои хора панически се боят от "да", други трудно превъзмогват "не", обиждат се, приемат го лично…Толкова е многомерна интерпретацията на тези думи, толкова различни гл.т. са възможни, но споделянето им е ценното в случая, не плакатът. Само споделяйки можем да се докоснем до света на другия, да установим връзка с него, но нали първо трябва да си казал "да" на споделянето и да не те е страх да кажеш онова, което мислиш, за да не се сдобиеш с евентуално "не" или отрицание, подигравка, ако се сблъскаш с коренно противоположна гл.т. И т.н.

ей не бе заяждане не бе чудо

да не мислиш че е много лесно да се казва НЕ

да не мислиш че е много лесно да се казва НЕ

Окей, да предположим, че си от хората, които трудно казват "не". Защо ти е трудно да казваш "не"? Мислила ли си за това? Какво ти хареса в Ошовите думи?

Окей, да предположим, че си от хората, които трудно казват "не". Защо ти е трудно да казваш "не"? Мислила ли си за това? Какво ти хареса в Ошовите думи?

това ми хареса - че докато не се научиш да казваш НЕ - си слаб и уязвим, и да - аз бях така, но вече не съм

макар и късно, но успях най-после, вече мога да казвам НЕ

и се гордея със себе си и съм много щастлива, дреме ми дали ще ме харесват или не

а защо ми е било трудно - ами защото живеех с криворазбраната си философия че като си добър, тоест ако се съгласяваш винаги с другите и им вървиш по гайдата - и те ще ти отвръщат със същото - ама било голяма заблуда това

:D

Много са възможните аналогии и интерпретации......    

Тук нивото на обобщение е най-високо - доведено е до основни категории !

За това частните решения са практически безкрайни , по-малко или повече съответстващи на действителността.

това ми хареса - че докато не се научиш да казваш НЕ - си слаб и уязвим...  

Можеш да си уязвима и слаба по същия начин , както когато казваш "Не" , така и когато мълчиш или казваш "Да" ....

Дали си уязвима и слаба (или пък не) е следствие на възможностите които имаш в действителност !

Друг е въпросът когато имаш възможностите да си силна и неуязвима , а допускаш да е обратното !

Тогава това вече е (след възможностите) въпрос на мислене и действие !

"Да" , мълчанието и "не" са само средство за постигане на това дали да се случва , или пък не.

Така става ясно , че в този случай Ошо те отплесва по следствията , а причините си продължават действието....

Отплесването по следствията е основен похват когато някой иска (или без да иска) да заблуди друг.

Казано просто - да го пратиш за зелен хайвер ......че щях да кажа друго ! :)

Можеш да си уязвима и слаба по същия начин , и когато мълчиш или казваш "Да" ....

точно така - правят те на маймуна

това ми хареса - че докато не се научиш да казваш НЕ - си слаб и уязвим, и да - аз бях така, но вече не съм

макар и късно, но успях най-после, вече мога да казвам НЕ

и се гордея със себе си и съм много щастлива, дреме ми дали ще ме харесват или не

а защо ми е било трудно - ами защото живеех с криворазбраната си философия че като си добър, тоест ако се съгласяваш винаги с другите и им вървиш по гайдата - и те ще ти отвръщат със същото - ама било голяма заблуда това

:D

Поздравления, успяла си да се освободиш в някаква степен от зависмостта си от другите, от желанието да се харесваш, правейки това, което другите очакват от теб. Но все още долавям проблем с "не"-то, тъй като мотивацията за казване на "не" е: " защото другите не са добри с мен, когато аз съм добра с тях" и "за да не ме правят на маймуна". Зависимостта от другите е все още много силна. Ако някой е "добър" с теб, ще продължаваш да имаш трудности с казването на "не". Т.е. решението за "не" или "да" е повлияно предимно от външни фактори и основата му е емоционална. Сега само отново да не го приемеш като заяждане, защото не е. Твърдо "не". 

точно така - правят те на маймуна

Да ! Ама когато тази маймуна е падала от кайсия , нещата не стоят по този начин ! :lol6:

За теб , че може да си пропуснала :

https://www.kaldata.com/forums/topic/228679-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/?view=findpost&p=2962589

....  

Тук си в 10-та !

Но ако четем само това което виждаме написано - това далеч не е "откровение с Бога" , не е всичко !

Поради това пак би могло да се влезе в заблуди разни и най-различни .

Пак може да загубиш себе си , собствената си личност !

Трябва да знаем , разбираме и да не забравяме , че :

https://www.kaldata.com/forums/topic/233600-%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%B8%D0%B4/?view=findpost&p=2971314

:)

• 2 седмици по-късно...

ЛЮБОВ И ЖЕНИТБА

Бих предложил женитбата да става след медения месец, никога преди него. Само ако всичко върви добре, само тогава може да се осъществи женитбата.
Меденият месец след женитбата е нещо много опасно... Всъщност обществото би трябвало да поставя всякакви бариери пред женитбата и да не прави спънки при развода. Обществото не трябва да позволява на хората да се женят толкова лесно. Съдът би трябвало да поставя бариери - живей поне 2 години с жената и след това съдът може да ти позволи да се ожениш. А сега те правят точно обратното. Ako искаш да се ожениш, никой не те пита дали си готов или това е просто някаква прищявка, просто защото харесваш носа на жената. Каква глупост! Човек не може да живее само с един хубав нос. След два дни ще забрави за носа - кой изобщо поглежда носа на съпругата си? Съпругата никога не изглежда прекрасна, съпругът никога не изглежда красив - веднъж щом се опознаят и красотата изчезва.
Трябва да се позволи на двама души да живеят достатъчно дълго, за да се опознаят, да се сближат. Преди това дори и да искат да се оженят, не трябва да им се позволява. Тогава разводите ще изчезнат от света. Разводите съществуват защото са женитбите са направени в романтично настроение.
Романтичното настроение е добро, ако си поет - а за поетите не е известно да са добри съпрузи или добри съпруги. Всъщност поетите са почти винаги несемейни, те все ходят с един или друг партньор, но никога не се оставят да бъдат хванати, поради което романтиката им остава жива. И продължават да пишат поезия, прекрасна поезия... Човек не трябва да се обвързва с мъж или жена в романтично настроение. Нека да дойде прозаичното настроение и тогава да се установи. Тъй като ежедневния живот е повече като проза отколкото като поезия.
Човек трябва да остане достатъчно зрял. Зрелост означава, че той вече не е розови очила. Той разбира живота, разбира отговорностите на живота, разбира проблемите да си заедно с един човек. Приема всички тези трудности и въпреки това решава да живее с човека. (кой питаше за разликата между никога неженилите си и разведените...) Не се надява, че ще има само рай, че всичко ще е цветя и рози. Не се надява на всичко да е по-мед и масло, а знае че действителността ще е сурова и груба. Има и рози, но по-малко, а тръните са много.
Когато си станал буден за всички тези проблеми и въпреки това си решил, че си струва да рискуваш и да бъдеш с един човек вместо сам, тогава се жени. Тогава женитбите никога няма да убиват любовта, защото тази любов ще е реалистична. Женитбата може да убие само романтичната любов. А романтичната любов е това, което хората наричат първа любов. Човек не трябва да се осланя на нея. Не трябва да мисли за нея като за нещо, което го подхранва. Тя може да е просто като някакъв сладолед - можеш да ядеш понякога, но не се осланяй на него. Животът е по-реалистичен, по-прозаичен.
А женитбата сама по себе си никога нищо не унищожава. Женитбата просто изкарва навън всичко, което е скрито в теб. Ако в теб има скрита любов, женитбата я изкарва. Ако любовта е била просто стръв, тогава то тя рано или късно трябва да изчезне. След което твоята реална личност изскача отгоре. Женитбата е просто една възможност всичко, което имаш вътре да излезе навън.
Любовта не се унищожава от женитбата. Любовта се унищожава от хора, които не знаят как да обичат. Любовта се унищожава поради това, че на първо място нея не я е имало, живял си в някакъв сън. Реалността унищожава този сън. Иначе любовта е нещо вечно, част от вечността. Ако израснеш, ако научиш изкуството и приемеш реалността на любовния живот, тогава тя неспирно ще расте всеки ден. Женитбата се превръща в една огромна възможност да се израсте в любовта.
Нищо не може да унищожи любовта. Ако я има, тя непрекъснато расте. Но според моето чувство тя преди всичко липсва. Ти не си разбрал добре себе си, нещо друго е имало там - може да е имало секс, да е имало сексуално привличане. Ако любовта е била само сексуално привличане, тогава тя не може да не изчезне.
Така че никога недей да бъркаш любовта с нещо друго. Ако любовта е наистина любов... Какво имам предвид, като казвам "наистина любов"? С това искам да кажа, че се чувстваш внезапно щастлив просто от това, че си в присъствието на другия човек, просто самото присъствие на другия задоволява нещо дълбоко в твоето сърце... нещо в сърцето ти започва да пее, ти изпадаш в някаква хармония. Любовта не е страст, любовта не е емоция. Любовта е едно много дълбоко разбиране, че някой някак си те прави цялостен. Някой те превръща в пълен кръг. Присъствието на другия засилва твоето присъствие. Любовта ти дава свобода да бъдеш сам себе си, тя не е желание за притежаване.
Така че наблюдавай - никога недей да считаш секса за любов, защото иначе ще се подлъжеш. Бъди буден и когато започнеш да чувстваш с някой човек, че дори самото му присъствие, чистото присъствие - нищо друго, нищо друго не е необходимо; ти не искаш нищо, само присъствието, само това, че другия го има - е достатъчно да те направи щастлив... Нещо започва да разцъфтява в теб - тогава си влюбен. И тогава можеш да минеш през всички трудности, които реалността създава. Много мъки, много тревоги - ще можеш да минеш през всички тях, а любовта ти ще цъфти все повече и повече, защото всички тези ситуации ще се превръщат в предизвикателства. И когато ги преодолява, любовта става още по-силна.
ОШО

524106_10152560551418889_564262505265707
  • 1 месец по-късно...

Безсмислено е да се защитава Ошо - самия той се е смял на такива стремежи. Ошо няма нужда да бъде защитаван, няма нужда и от последователи, нито от ученици, защото в действителност той няма учение, а просто е хванал свещените книги и различните религии, та ги отупал от насъбралия се в/у тях прах с годините.. Единственото, което е възможно, е да се свидетелства за Ошо, друго няма. А онези, които се мъчат да го критикуват или не са запознати от близо, или просто не са разбрали ...... или пък са скопени от чувство за хумор. :Д

• 9 месеца по-късно...

"Хората се страхуват, много се страхуват от онзи, който познава себе си. Той излъчва някаква сила, притежава аура, магнетизъм, харизматичност, която изважда живите млади хора от затвора на традицията... Просветленият човек не може да бъде поробен. В това е проблемът – той не може да бъде затворен... Всеки гений, познал нещо от вътрешния свят, несъмнено ще е малко труден за преглъщане, той внася смут. Масите не искат да бъдат обезпокоявани, дори когато са нещастни. Те са нещастни, но са свикнали с нещастието си. И всеки, който не е нещастен, им изглежда странен. Просветленият човек е най-големият странник на света; той сякаш не принадлежи никъде."

~ Ошо ~

11892130_962423803800089_411373977272092

• 4 седмици по-късно...

Не се бойте да изгубите някого. Хората пратени ви от съдбата няма да се изгубят. Тези които изчезват са за да ви дадат опит.

Ошо

12118852_658305700979283_729943404250031

• 1 месец по-късно...

Любовта е рядко цвете. Случва се само понякога. Рядко е, защото може да се случи само когато страхът изчезне, не и преди това. Това означава, че любовта може да се случи само на някой много дълбоко духовен, религиозен човек. Сексът е възможен за всички. Запознанството е възможно за всички. Но не и любовта.

• 2 месеца по-късно...
  • 1 месец по-късно...

Никакви взаимоотношения не могат да стигнат нивото когато да няма проблеми. Ако видите такива, в които няма проблеми, значи няма и взаимоотношения.

Ошо

1936360_1380041938688291_427531660317530

преди 54 минути, haidukpikaso написа:

Никакви взаимоотношения не могат да стигнат нивото когато да няма проблеми. Ако видите такива, в които няма проблеми, значи няма и взаимоотношения.

Ошо

1936360_1380041938688291_427531660317530

Тоз Гошо много умен бил! В лудницата е пълно с такива дето викат НЕ на ДА-то и обратното :D:P

• 3 седмици по-късно...

Няма духовен учител, от когото човек да не научи нещо ново, въпреки, че в основата на всички духовни учения стоят едни и същи истини.

• Автор
на 20.03.2016 г. at 0:04, atridi написа:

Тоз Гошо много умен бил! В лудницата е пълно с такива дето викат НЕ на ДА-то и обратното :D:P

Ако някой луд има като неговите прозрения и успее да си купи 98 ролс-ройса, както и да има милиони последователи и да издаде над 300 уникални книги, то той не е луд, а гений! :cheers:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.