Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ключът към баланс и вътрешен мир

Featured Replies

аз ще си остана луда

Аз съм по-луд от теб или поне колкото теб. :tongue2:

Виж колко хубаво си го обяснил...Но понякога не можеш да сдържиш емоциите си... :(  :huh:

:tongue2:  Не че би могла да установиш това по постовете ми.

Аз, обаче, предпочитам да съм честен, а не да се правя на просветлен и осъзнат. Естествено, че не винаги се владея в степента, която бих желал.

Сетих се за единствения случай в живота си, когато шамаросах жена. Преди доста години  в планината. Отнякъде се появи едно смокче и момичето с мен, което имаше фобия от змии, изпадна в истерия и реши да скочи от ръба на площадката, до която се бяхме добрали... Единственото, което ми хрумна беше да и плесна няколко шамара. Имаше ефект. Но изобщо не го направих осъзнато. Просто се уплаших и вбесих едновремено.

• Отговори 704
  • Прегледи 101k
  • Създадено
  • Последен отговор
Сетих се за единствения случай в живота си, когато шамаросах жена. Преди доста години  в планината. Отнякъде се появи едно смокче и момичето с мен, което имаше фобия от змии, изпадна в истерия и реши да скочи от ръба на площадката, до която се бяхме добрали... Единственото, което ми хрумна беше да и плесна няколко шамара. Имаше ефект. Но изобщо не го направих осъзнато. Просто се уплаших и вбесих едновремено.

И си направил единственото правилно нещо в ситуацията. Съвсем интуитивно.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

И си направил единственото правилно нещо в ситуацията. Съвсем интуитивно.

Абсолютно...

Пропуснах да кажа, обаче, че го направих след като я дръпнах и вече нямаше опасност.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Ако човек почне да се интересува от смисъла на живота или неговата ценност, това означава, че той е болен.Зигмунд Фройд

Абсолютно...

Пропуснах да кажа, обаче, че го направих след като я дръпнах и вече нямаше опасност.

При всички случаи шокът от емоцията е блокирал "задръжките" ти по оста добро-зло.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

• Автор

Не че би могла да установиш това по постовете ми.

Не само аз, а всеки може да установи това по постовете ти. Не само по твоите, а и по моите , и по на другите.

При всички случаи шокът от емоцията е блокирал "задръжките" ти по оста добро-зло.

Да.

Мисълта ми е, че човек трябва да попада в разни такива ситуации, за да провери реакциите си.

Също така, ситуациите трябва да са разнообразни и необичайни. Мой приятел и учител по Уинг Чун напр., никога не е имал проблем със ситуации свързани с физически или вербален конфликт. Но на сватбата си се червеше като ученик на първия учебен ден.

Да.

Мисълта ми е, че човек трябва да попада в разни такива ситуации, за да провери реакциите си.

Също така, ситуациите трябва да са разнообразни и необичайни. Мой приятел и учител по Уинг Чун напр., никога не е имал проблем със ситуации свързани с физически или вербален конфликт. Но на сватбата си се червеше като ученик на първия учебен ден.

Много мила ситуация описваш! Пример за "незамърсена", чиста емоция.

Освен проверка на реакциите е и разширяване на мисловния хоризонт. Разбира се с презумцията, че човекът има желание да опознае себе си и да е достатъчно искрен пред и със самия себе си. Отразен огледален образ.

Освен проверка на реакциите е и разширяване на мисловния хоризонт.

.

Да. Друга забавна случка като илюстрация на думите ти. Една от най-добрите ни приятелки е едно много красиво миньонче-будистче от Тайланд, с което майка ми се запозна в Индия и веднага си допаднаха. Явно имат силна връзка от по-рано, макар че културите, в които са израсли са тотално различни. Беше много забавна реакцията и, когато майка ми най-спонтанно я целуна по бузата по някакъв повод. Ококори се и хем беше леко уплашена и озадачена, хем беше възхитена.

• Автор

Да.

А какви ли са му били емоциите след сватбата... :shy11:

Егото на човека е най-смирено, когато той е сам. Когато се намира в обкръжението на други хора, е много трудно да остане без никакви емоции, каквото и колкото и да е практикувал. :)

• Автор

Ако човек почне да се интересува от смисъла на живота или неговата ценност, това означава, че той е болен.Зигмунд Фройд

По логиката на Фройд, излиза, че всички философи са били болни.

Емоциите на човека са неговата "алармена" система , че (ще) се случва нещо екстремно . Иначе , в "сивото" ежедневие - от къде емоции?

Целта на тяхното съществуване е да подготвят човека да посрещне събитията по подходящ начин.

Въпросът е силата на сигнала и неговото въздействие да подлежи на контрол , под хладнокръвна оценка от страна на Разума ! Тук от голямо значение са отработените реакции . т.е. практиката.

Защото докато не си намокрите дупето , никой учебник по плуване няма да ви научи да плувате...

Иначе пак се получават "изкривявания" в едната или другата посока - подценяване или надценяване значението на сигнала със съответните последствия...

П.П. И Фройд , като повечето други си копае само в неговата си нива , разпростирайки претенции и в други ниви - там където в същност няма нищо такова , вземайки го за "чиста монета".....от това произтичат всички "недоразумения" в последствие...

Т.е. вземайки го сам за себе си Фройд и не само той , е много "болен".... :)

За това и кой с по-голяма , кой с по-малка нива , от страни погледнато , тук всички сме много "болни"... :)

Целта е да направим заедно ТКЗС или АПК под някаква форма , а не да изтребваме добитъка на комшията! ....... :lol6:

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Аз съм по-луд от теб или поне колкото теб. :tongue2:

:tongue2:  Не че би могла да установиш това по постовете ми.

Аз, обаче, предпочитам да съм честен, а не да се правя на просветлен и осъзнат. Естествено, че не винаги се владея в степента, която бих желал.

Това е много ефектен психологичен похват - уж, на пръв поглед, споделяш за някаква "негативна" своя черта, която, в последствие, се оказва, че съвсем не е негативна и по този начин изграждаш позитивен имидж за себе си. Елегантно, фино доловимо самохвалство - самохвалство със стил, но това обаче не променя неговата природа. Допускам сам да не си се усетил, че го правиш. ;)

За това и кой с по-голяма , кой с по-малка нива , от страни погледнато , тук всички сме много "болни"... :)

Въпрос на гледна точка. За някои животът е болест... :rolleyes:

Допускам сам да не си се усетил, че го правиш. ;)

Благородно допускане, но не е съвсем вярно. Суетата не ми е чужда.

Другият път ще разкажа как излъгах нашите в трети клас, че съм бил на тренировка, а вместо това се спусках в едни бомбоубежища в Южния парк (който познава парка ще се сети за какво говоря) и какъв пердах издядох след това... Ма, то това ще излезе хвалба, тъй че най-добре да си мълча и да не разказвам нищо.

Другият път ще разкажа как излъгах нашите в трети клас, че съм бил на тренировка, а вместо това се спусках в едни бомбоубежища в Южния парк (който познава парка ще се сети за какво говоря) и какъв пердах издядох след това... Ма, то това ще излезе хвалба, тъй че най-добре да си мълча и да не разказвам нищо.

Зависи как го разкажеш. Ако го разкажеш чистосърдечно и искрено, няма да е хвалба.

• Автор

???

Миналото е минало...защо се връщаш толкова назад?

Ти днес не си същия който си бил тогава...

???

Миналото е минало...защо се връщаш толкова назад?

Ти днес не си същия който си бил тогава...

Да, но и това е част от неговото его, от неговата личностна идентичност, той все още се идентифицира с тези неща.

Въпрос на гледна точка. За някои животът е болест... :rolleyes:

Нищо чудно след време да се окаже , че човечеството изобщо е някакво раково образувание във Вселената , грешка в нейното "ДНК".......Факт е че едва не си унищожихме Земята с ядрени оръжия в последните години , макар все още да не ни се е разминало да направим това по друг начин...  :)

Нищо чудно след време да се окаже , че човечеството изобщо е някакво раково образувание във Вселената , грешка в нейното "ДНК"....... :)

И това, което сподели, е само вид нагласа, изразена под формата на предположение. Дъвка за ума. ;)

Да, но и това е част от неговото его, от неговата личностна идентичност, той все още се идентифицира с тези неща.

:wors:  :wors: :wors:

И това, което сподели, е само вид нагласа, изразена под формата на предположение. Дъвка за ума. ;)

....Чрез дъвка към умствено развитие !  - добра реклама за дъвка мисля.... :lol6:

:wors:  :wors: :wors:

БГ 6.4. Когато мъдрецът вече не е привързан към сетивните обекти и действията, той се отрича от всяка погрешна представа. Тогава за него се казва, че е изкачил върха на Йога.

• Автор

Най-лошото е , че го отрича и не го осъзнава.

....Чрез дъвка към умствено развитие !  - добра реклама за дъвка мисля.... :lol6:

В йога не се говори за развитие - еволюция, а за инволюция, тъй като умственото развитие е действие - карма.  ;)

БГ 6.4. Когато мъдрецът вече не е привързан към сетивните обекти и действията, той се отрича от всяка погрешна представа. Тогава за него се казва, че е изкачил върха на Йога.

В научната литература това присъства като Критерии на минимакса на Севидж , при който работата се възнаграждава според допуснатия брак . Наречен е още "Критерии на максималното съжаление" , неговата люта клетва е : "Ела зло , че без тебе е по-зле!" . Тук можем да припознаем един друг критерии - критерият за неиздоената крава . Според него най-добрият начин да не се развали млякото е да се остави кравата неиздоена ! След не много задълбочен размисъл се стига до извода :

"За да бъде безгрешен , човек не трябва да допуска грешки ! И понеже най-добрият начин да не се допускат грешки е нищо да не се прави , това автоматично води до званието Безгрешен !.... :)

(струва ми се , че тук Ауми (и не само) има какво да се поучи! :) )

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.