Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ключът към баланс и вътрешен мир

Featured Replies

Щом ще се поздравяваме, поздрав и за теб. :rolleyes:

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Отговори 704
  • Прегледи 102,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Уж сте "осъзнати" хора, пък се обиждате, репчите,карате...  Мхм, да ви "имам" осъзнаването и претенциите. :)

Лек ден.

Ами... вече обърнах и двете си бузи... Ако продължа - трябва да обърна третата... :D

п.п. Аз специално никъде не съм изявявала претенции за осъзнатост в смисъла, в който се коментира по темите. Осъзната съм до степен да разбирам смисъла и значението на постъпките си и да ги ръководя съобразно моя морал, синхронизиран с общоприетите правила и норми на поведение.

• Автор

Ключът към баланс и вътрешен мир Обратно към Психология и Психотерапия

Уж сте "осъзнати" хора, пък се обиждате, репчите,карате...  Мхм, да ви "имам" осъзнаването и претенциите. :)

Лек ден.

Форумите са едно много подходящо място, за трениране на емоциите за постигане на баланс и вътрешен мир. :) 

Особено полезно място е за тези, които практикуват разни практики, да видят докъде са достигнали в своето развитие.

Форумите са едно много подходящо място, за трениране на емоциите за постигане на баланс и вътрешен мир. :)  Особено полезно място е за тези, които практикуват разни практики, да видят докъде са достигнали в своето развитие.

:hush:

• Автор

Щом ще се поздравяваме, поздрав и за теб. :rolleyes:

Не е честно, първият ти поздрав да бъде отправен към мен.

Затова най-чистосърдечно го отстъпвам на твоите фенки. :)

Не е честно, първият ти поздрав да бъде отправен към мен.

Затова най-чистосърдечно го отстъпвам на твоите фенки. :)

А не. Тях ги поздравявам с други неща. А поздравът ми беше за най-смисления пост, който си написала досега във форума ТУК.

• Автор

А не. Тях ги поздравявам с други неща. А поздравът ми беше за най-смисления пост, който си написала досега във форума ТУК.

Да, най-смисления според теб. Защото нямаш зрението да видиш другите неща, които казвам. :)

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

да се върнем към темата.Какво разбираме под баланс и вътрешен мир?Кой и кога ни втълпи,че сме несъвършенни?Нима природата не е направила всяко едно кътче перфектно?Замисляме ли,че именно този на пръв поглед хаос на човешката природа е чисто и просто стремежът ни към нещо,което вече съществува-перфектност?Нима тази алчност за повече не ни е довела до абсурдно съществуване във вечно търсене на нещо?

Стига ни само да се огледаме наоколо и да разберем,че баланса е в хаоса вътре в нас,който до съвършенство е свързан с всичко което ни заобикаля.Нищо в природата не може да съществува само по себе си.

Така че вместо да се опитваме чрез нас самите да осъвършенстваме света,трябва да се оставим на течението и природата си знае работата.Стига сме ровили в самите нас да търсим нещо,което даже и не знам какво е,а именно баланса.

да се върнем към темата.Какво разбираме под баланс и вътрешен мир?

Викаш стига закачки и спам.

ОК. По-сериозно тогава. Балансът има съвсем конкретни неврофизиологични измерения свързани с функционирането на невронната мрежа. Напр. ако амигдалата не функционира, то страха не може да бъде преживян.

Ще преразкажа накратко пример от книгата на Даниъл Голман "Емоционалната интелигентност" (изд. Изток-Запад, 2011), защото я няма он-лайн, за да дам линк. Книжката е в популярен стил, но авторката е психолог и ползва сериозни източници.

––––––––––––––––––––

Примерът описва неврофизиологичните пътечки на страха. Стоим си сами у дома и изведнъж от съседната стая дочуваме необичаен шум. Първата невронна верига, която тръгва от ухото и през мозъчния ствол стига до таламуса, възприема звука. После се разделя на две: едно невронно снопче води до амигдала и съседния хипокамп, а друго - до слуховата кора в темпоралния лоб. Хипокампът, който е основен склад на паметта, сравнява звука с други, които сме чували по-рано и се опитва да установи дали е познат от по-рано. Слуховата кора пък, анализира и търси причината, т.е. какъв е източника на звука и формира хипотеза, която препраща на амигдалата и хипокампа за оценка. Напр. шумът е причинен от съседската котка. Ако тази хипотеза им прозвучи достоверно, то емоцията угасва. Ако ли не, то друга невронна верига между хипокампа, амигдалата и префронталния кортекс ни кара да се съсредоточим в търсене на източника на шума. Ако пак не стигнем до отговор, то амигдалата започва да алармира като онези сирени, които се пускат при разни бедствия и така активира хипоталамуса, мозъчния ствол и автономната нервна система.

Архитектурата на амигдалата е много сложна. Страничното и ядро получава сигнали от таламуса, слуховата и зрителната кора. Кортикомедиалният дял оценява ароматите чрез обонятелната луковица, а вкусовете и сигналите от червата се приемат от централната зона. С други думи, амигдалата оценява всички перцепции, за да даде сигнал при опасност до другите региони на мозъка.

От централните и медиалните зони невронни вериги водят до тези части на хипоталамуса, които отделят хормона кортикотропин, който заедно с други хормони мобилизира организма и го превключва на авариен режим. Базалната зона на амигдалата изпраща сигнал до corpus striatum (ивичестото тяло), което управлява двигателната система. Централното ядро на амигдалата праща сигнал към автономната нервна система (през гръбначния мозък) и така активизира рефлекси в сърдечно-съдовата система, мускулите и червата. От базолатералната зона има снопчета неврони към цингуларния кортекс и към системата, която регулира големите скелетни мускули. В резултат на това напр. се стягат гласните струни и тембърът става писклив. Амигдалата (чрез т.нар. синьо петно в мозъчния ствол) предизвиква производство на норадреналин (норепинефрин) и го разпръсква из мозъка, за да повиши общата реактивност и чувствителност на мозъчните клетки. Вече сме нащрек и най-малкия звук може да породи паника.

–––––––––––––––––––––

Повечето от описаните дотук физиологични изменения протичат извън обхвата на вниманието и не ги осъзнаваме. Но в мига, който неосъзната тревожност стане осъзната, амигдалата подава сигнал за реакция. Примерно, лицевите мускули приемат съответната гримаса, пулсът се ускорява, дишането се забавя (притаяваме дъх) и т.н.

Под ръководството на амигдалата и хипокампа започва производството на невротрансмитери като допамин, които ни подготвят за адекватна реакция. Ако не можем да овладеем целия процес възникват познатите реакции: свиване на корема, сърцебиене, разтреперване и т.н.

–––––––––––––––––––––

Сега защо разказвам всичко това? Целият този процес, който горе описах в едри штрихи и твърде неточно, защото не съм неврофизиолог, може да протече за по малко от секунда. Затова и темата ми се вижда безмислена по начина, по който е поставена.

Няма никакъв ключ. Има развиване на опитности за овладяване на емоционалните, неврофизиологични реакции. Нещо, в което Ошо и други като него са напълно безполезни.

....Стига сме ровили в самите нас да търсим нещо,което даже и не знам какво е,а именно баланса.

"Колкото по-спокойни ставате, толкова по-лесно отклонявате негативните енергии на околните от себе си. Практикуването на медитация ви имунизира.  Правени са експерименти за измерване на нивата на серотонин (мозъчен невротрансмитер, който показва колко хармонични и спокойни се чувствате) у хора в близост до голяма група медитиращи. Изумително, но нивото на серотонина се повишава дори само при самото наблюдение."

Из 10 тайни на успеха и вътрешния мир

" ...Изумително, но нивото на серотонина се повишава дори само при самото наблюдение."

Съвремената невро-наука обяснява това чрез наличието на т.нар. огледални неврони. Само че тук става дума за много напреднали практикуващи, които са участвали в такива експерименти - напр. Бокар Ринпоче, Мингюр Ринпоче или Матийо Рикард. Дори самото има присъствие или даже да ги гледаш на запис поражда подобна реакция.

Практикуването на медитация ви имунизира. 

TУК един от нашите учители описва основните принципи за настройване на тялото и ума при шамата-медитация върху дишането. Най-добре е тези неща да бъдат обяснени устно от учител на ученик, защото има много детайли, които не се обясняват публично и се пропускат. Без тях ефектът е половинчат. Въпреки това, след като е преценено, че някои общи инструкции могат да бъдат пуснати в youtube, то значи може да е от полза за някого. Затова и си позволявам да дам този линк.

• Автор

TУК един от нашите учители описва основните принципи за настройване на тялото и ума при шамата-медитация върху дишането. Най-добре е тези неща да бъдат обяснени устно от учител на ученик, защото има много детайли, които не се обясняват публично и се пропускат. Без тях ефектът е половинчат. Въпреки това, след като е преценено, че някои общи инструкции могат да бъдат пуснати в youtube, то значи може да е от полза за някого. Затова и си позволявам да дам този линк.

Исках промяна и промених ума си.

Исках напътствие и се научих да се вслушвам в себе си.

Исках щастие и осъзнах, че не съм своето его.

Исках мир и се научих да приемам другите безусловно.

Исках изобилие и осъзнах, че моето съмнение го държи ...надалеч.

Исках богатство и осъзнах, че това е моето здраве.

Исках чудо и осъзнах, че аз съм чудото.

Исках духовна половинка и осъзнах, че съм цял.

Исках любов и осъзнах, че тя е винаги там, но от мен зависи да я пусна..

~ Jackson Kiddard

Публикувано изображение

Aуми, всичко това е прекрасно. Може да рецитираме поучителни, мъдри лозунги до безкрай. Можем да изчетем Ведите, Упанишадите, Йога-сутра и Трипитака в добавка, както и всички Дзен-коани и притчи. Това няма да ни донесе никакъв вътрешен баланс само по себе си. Трябват методи и редовна формална практика по 3-4 часа на ден, за да започне някаква реална промяна. Затова описах по-горе като пример невро-физиологичния механизъм на страха. Мозъкът притежава качеството невропластичност, т.е. реакциите на стимули могат да се променят, но това става тогава, когато се установят нови невронни пътечки. С четене и цитиране не става. Ако щеш пак ми се обиждай и муси, нападай ме и други такива. Просто не е честно да те заблуждавам.

• Автор

Aуми, всичко това е прекрасно. Може да рецитираме поучителни, мъдри лозунги до безкрай. Можем да изчетем Ведите, Упанишадите, Йога-сутра и Трипитака в добавка, както и всички Дзен-коани и притчи. Това няма да ни донесе никакъв вътрешен баланс само по себе си. Трябват методи и редовна практика по 3-4 часа на ден, за да започне някаква реална промяна. Затова описах по-горе като пример невро-физиологичния механизъм на страха. Мозъкът притежава качеството невропластичност, т.е. реакциите на стимули могат да се променят, но това става тогава, когато се установят нови невронни пътечки. С четене и цитиране не става. Ако щеш пак ми се обиждай и муси, нападай ме и други такива. Просто не е честно да те заблуждавам.

Разбира се че не става само с четене и цитиране. Но не става и само с практики.

Практиките сами по себе си не правят никого осъзнат, ако той сам не желае това.

Всичко зависи от ума и  от това дали можем да контролираме нашите нагласи и емоции. Всичко зависи от самите нас. Ключът се крие вътре в нас. В нашият ум.

Ако умеем да го управляваме, ние ще му бъдем господари. Но ако не умеем, ще бъдем подвластни на емоциите си и никакви практики няма да ни помогнат да станем смирени, балансирани и да усмирим егото си.

Ако умеем да го управляваме, ние ще му бъдем господари. Но ако не умеем, ще бъдем подвластни на емоциите си и никакви практики няма да ни помогнат да станем смирени, балансирани и да усмирим егото си.

Това е ясно. За друго говоря.

–––––––––––––

Ако искаш да се научиш да караш кола, примерно, трябва не просто да четеш книжки, а да седнеш на волана. Трябва ти и инструктор. Трябва ти време и практика, за да се научиш да караш свободно. Накрая ще стигнеш до ниво, когато всичко се случва естествено, т.е. без усилие. Инак, даже да изчетеш 1000 книжки за това как се кара кола и да ги научиш наизуст, ще е безполезно.

–––––––––––––

Виж, съкровище ненагледно, с баланса или осъзнаването е съвсем същото, както и всичко останало в живота. Примерно с готвенето. Аз сега имам самочувствието, че готвя някои неща доста добре за аматьор. Но знаеш ли какво беше първото нещо, което пробвах да приготвя по една книжка с китайски рецепти, когато бях тийнейджър? Карамелизирани картофи. Да де, ама не се сетих да изсипя олиото след пърженето, щото си мислех, че е някакъв сос. Брат ми, който е по-малък от мен стана жертва на този експеримент. Не знам дали от съпричастие или за да не го опердаша изяде към половин чиния от моето "произведение", след което естествено му прилоша (от комбинацията на олио и захар).

–––––––––––––

Та тъй... Поучителна история, която си припомних благодарение на теб. Мерси. 

• Автор

Това е ясно. За друго говоря.

–––––––––––––

Ако искаш да се научиш да караш кола, примерно, трябва не просто да четеш книжки, а да седнеш на волана. Трябва ти и инструктор. Трябва ти време и практика, за да се научиш да караш свободно. Накрая ще стигнеш до ниво, когато всичко се случва естествено, т.е. без усилие. Инак, даже да изчетеш 1000 книжки за това как се кара кола и да ги научиш наизуст, ще е безполезно.

–––––––––––––

Виж, съкровище ненагледно, с баланса или осъзнаването е съвсем същото, както и всичко останало в живота. Примерно с готвенето. Аз сега имам самочувствието, че готвя някои неща доста добре за аматьор. Но знаеш ли какво беше първото нещо, което пробвах да приготвя по една книжка с китайски рецепти, когато бях тийнейджър? Карамелизирани картофи. Да де, ама не се сетих да изсипя олиото след пърженето, щото си мислех, че е някакъв сос. Брат ми, който е по-малък от мен стана жертва на този експеримент. Не знам дали от съпричастие или за да не го опердаша изяде към половин чиния от моето "произведение", след което естествено му прилоша (от комбинацията на олио и захар).

–––––––––––––

Та тъй... Поучителна история, която си припомних благодарение на теб. Мерси. 

Тогава, Скъпсис, ще трябва още много да практикуваш, докато постигнеш смирение и вътрешен мир, за да владееш емоциите и нагласите си. :)   

Тогава, Скъпсис, ще трябва още много да практикуваш, докато постигнеш смирение и вътрешен мир, за да владееш емоциите и нагласите си. :)   

Определено. Така става, Ауми. какво да се лъжем.

Гладиолка напр. наред с всичките с други прекрасни качества и умения, шие страхотно. Има си професионални машини, макар че не си изкарва хляба с това. Абсолютен перфекционист е. Не се е родила научена, обаче. Коствало и е години и безсънни нощи, за да се научи. Пак казвам, че с баланса и осъзнаването е същото, както и с всичко друго.

––––––––––––––

Как да ти го обясня по-ясно? Значи, аз едва когато започнах да правя по-сериозно шамата, т.е. практика, която развива осъзнатоста (вниманието и фокуса на съзнанието) започнах да забелязвам, макар и частично, как функционират въпросните нагласи и емоции. С други думи, започнах да осъзнавам постояния вътрешен монолог (тиб. нам тог) и да мога да го прекъсвам по желание.

аз пък искам емоции, не щъ да съм смирена

:P

• Автор

аз пък искам емоции, не щъ да съм смирена

:P

Скепсис, ще ти каже кои емоции са отровни и защо. :)

Скепсис, ще ти каже кои емоции са отровни и защо. :)

Всички, защото са като облаците, които покриват небето. После почва да вали като изведро, т.е. емоциите се "изливат" в неадекватни думи и действия, които нараняват другите и нас. Емоциите, обаче, са просто енергия. Ако не се филтрират през егото се преживяват като различни аспекти на интуитивната мъдрост/осъзнаване. Примерно, гневът е огледална мъдрост. Ако не се преживява през филтъра на егото дава много точна и ясна картина на това, което се случва. Без изкривявания и деформации.

––––––––––––

Инак, днес едно приятелче във ФБ ми припомни за Гозо Шийода, основател на един от най-смислените браншове в Айкидо. Като млад е бил доста див и редовно е изпробвал уменията си на улицата. Легендата гласи, че веднъж се е справил с над 10 професионалисти от някакъв клан на якудза. Мисля, че този човек е хубав пример за баланс и хармония достигнати с много пот, щото друг начин няма. Наслаждавайте се:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XxPlQGxvoy0

Ауми, щадях те до момента, в който си се подиграла в римите с най-съкровените неща, които съм написала, без дори да си помислиш, че точно този стих е обещание и заклинание до приятел, че някой ще дочака и ще доживее завръщането му.

Въздържах се. Само те докладвах. Помислих си, че си толкова уникално тъпа, че не си заслужава дори да се ядосам, а още по-малко да реагирам и да изложа себе си…

Та… Пиша ти тези редове, не защото си ме манипулирала – нямаш акъла за това, а вече и преброих до десет. Въпреки това ги пиша, защото вече не искам да те щадя.

Толкова си уникално тъпа, че не си даваш сметка за най-елементарни неща и заради това си позволяваш да стъпчеш в калта съкровености, които не са по ума ти. Има нещо, което се нарича разбиране и приятелство и то не свършва непременно с потене в кревата, където е единственото място, до което достига асоциацията ти за едни добри отношения, макар и във форум. И пак не бих писала, ако го нямаше великото разминаване между това, което в действителност си и това, което се опитваш да демонстрираш, че си, докато се захаросваш да се правиш на радетелка за мир и любов, докато осираш всички теми в съответните раздели.

Слез от Евереста на тъпотията си! Никой друг няма възможностите да го покори! Твой си е завинаги!

Разбери смисъла на прочетеното и смисъла на думичките, преди да ги плещиш. Смешна си! Просто се огледай! Толкова си жалка, че за кефа на този напълно съзнателно написан пост, за теб ще изстрадам дори един бан. Ти си Евереста! Честно! 

Въпрос с повишена трудност: защо очите на Темида са превързани, а в едната си ръка държи везни? :whist:

и кво излиза - да не живеем с емоции тъй ли

баси скучния живот

дръжте си го живейте си го

:get out:

аз ще си остана луда

• Автор

Всички, защото са като облаците, които покриват небето. После почва да вали като изведро, т.е. емоциите се "изливат" в неадекватни думи и действия, които нараняват другите и нас. Емоциите, обаче, са просто енергия. Ако не се филтрират през егото се преживяват като различни аспекти на интуитивната мъдрост/осъзнаване. Примерно, гневът е огледална мъдрост. Ако не се преживява през филтъра на егото дава много точна и ясна картина на това, което се случва. Без изкривявания и деформации.

Виж колко хубаво си го обяснил...Но понякога не можеш да сдържиш емоциите си... :(  :huh:

Виж колко хубаво си го обяснил...Но понякога не можеш да сдържиш емоциите си... :(  :huh:

защото си човек - не робот

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.