Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Здравейте!Искам да ви попитам за фотоапарат Олимпус, четох в един форум че XD картата компютарът не я разпознава а SD,MMC карти ги разпознава. Това вярно ли е или не?

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте!Искам да ви попитам за фотоапарат Олимпус, четох в един форум че XD картата компютарът не я разпознава а SD,MMC карти ги разпознава. Това вярно ли е или не?

Нали не мислиш, че XD картите ги произвеждат, за да не могат компютрите да ги познават. Убеден съм, че автора на това твърдение е някой девствен хакер.

DMC-FX35 - добър фотоапарат за любители, с който и начинчещият може да прави добри снимки. Лек, компактен, добър широкоъгълен обектив, оптична стабилизация, висококачествени (HD) видеоклипчета, поддържа формати 4:3 и 16:9, чайник-friendly auto mode ........ никак не е зле!

Аз строших верния си Fuji F10, и ще си взема FUJI F40.F31 Е малко по-добър вариант откъм снимки, ниво на шум, особено при високо ISO, но F40 може да поддържа SDHC, след смяна на firmware.Препоръчвам го на всеки, никой да не си въобразява, че има подобен апарат под 400 лв от този

• 2 седмици по-късно...

Здравейте! Какво ще кажете за ето този фотоапарат http://pan.fotovista.com/dev/3/8/00068383/l_00068383.jpg? :)

За тази цена става, Samsung-ите нисък клас правят нелоши снимки, въпреки че понякога не пресъздават точно някои цветове. Основен недостатък - крехки са, ако си го вземеш, пази го от изпускане или удар. Аз лично за тези пари бих предпочел Panasonic LS80, Sony S730 или Canon A470. Най-вече Panasonic-а, заради оптичния стабилизатор.

Ето сега няколко изключително полезни съвета.За онези от вас, които ще си вземат компактен фотоапарат (сапунерка), хвърляйте се на старите, и по-евтини модели.Гледайте сензорът да не надвишава 7 MPIX, тъй като това е абсолютният максимум за възможностите на малките матрици, това не е DSLR, с четворно по-голяма площ.На новите модели наблъскват 2 пъти повече MPIX, което води до огромен шум, и артефакти дори, даже и на ниско ISO.Отваряте си DPREVIEW и гледате тест на апарата, или поне на съседен модел.Глейдате снимки, правени при ISO 200/400.Шум винаги има, като изключим споменатите FUJI F10-F31, които вече ги няма.Например, PANASONIC LS80 е жива трагедия при снимки при слабо осветление...

Например, PANASONIC LS80 е жива трагедия при снимки при слабо осветление...

Ето ти една снимка от "живата трагедия". Според мен е доста прилична, като за такъв клас апарат. Имам го от 3 дена, и определено смятам, че за парите си е доста добра покупка.

Може би е по-добре да поизпробваш нещата, които пишеш, а не само да се ровиш в Интернет.

Редактирано от Lyubo71 (преглед на промените)

Ето ти една снимка от "живата трагедия". Според мен е доста прилична, като за такъв клас апарат. Имам го от 3 дена, и определено смятам, че за парите си е доста добра покупка.

Може би е по-добре да поизпробваш нещата, които пишеш, а не само да се ровиш в Интернет.

Аз не бих се гордял с снимки от този апарат.

Коментар по снимката

-бликовете са отвратителни. Това говори за лошо антирефлексно покритие, разбирай поляризационно и липса за регулиране на светкавицата.

- сложил си диафрагма 2.8 (тоест максимална светлосила) и фокусът е попаднал на облегалката на стола, всичко останало е смито. Това е приоритет на портретен режим. Предполагам си снимал на автомат.

- ISO160 не е толкова чувствително за това изобилие от шумове и зърнистост. За последното е виновна мижавата матрица от 1/2.5"

-самата снимка е "пияна", но това зависи само от фотографа

-най-големият минус е, че апарата е скъп за класа си и възможностите си

-ако има хистограма погледни си червения цвят или за в бъдеще настройвай баланса на бялото.

Определено е "живата трагедия".

Без лоши чувства.

поздрави

Коментар по снимката

-бликовете са отвратителни. Това говори за лошо антирефлексно покритие, разбирай поляризационно и липса за регулиране на светкавицата.

- сложил си диафрагма 2.8 (тоест максимална светлосила) и фокусът е попаднал на облегалката на стола, всичко останало е смито. Това е приоритет на портретен режим. Предполагам си снимал на автомат.

- ISO160 не е толкова чувствително за това изобилие от шумове и зърнистост. За последното е виновна мижавата матрица от 1/2.5"

-самата снимка е "пияна", но това зависи само от фотографа

-най-големият минус е, че апарата е скъп за класа си и възможностите си

-ако има хистограма погледни си червения цвят или за в бъдеще настройвай баланса на бялото.

Определено е "живата трагедия".

Без лоши чувства.

поздрави

Подкрепям горните постове. Ако човек държи на качество, нека посъбере някой лев,и да си закупи нещо по добро а не разни съпунерки. Чудно ми е как много хора дават по 300-400 лева за тях. Все едно - искал BMW за 1000 лева. Ето един много добър фотоапарат:

http://photo-zona.net/index.php?APP_ACTION...;ALBUM_ID=12636

................................................................................

..............

Без лоши чувства.

поздрави

Нямам лоши чувства, напротив - благодаря за компетентното мнение. Прав си за нещата, които си писал. Нямах за цел да направя снимка, с която да се гордея, а само да покажа техническите възможности на апарата. Затова и съм снимал на пълна автоматика, без никакви допълнителни настройки. Сигурно би могло и да е по-добре.

Само че преди да си го купя, изпробвах доста други на цена около 200 лв, при лоши светлини условия, и мисля, че това даде най-добри резултати. Ти какво би препоръчал на тази цена?

Нямам лоши чувства, напротив - благодаря за компетентното мнение. Прав си за нещата, които си писал. Нямах за цел да направя снимка, с която да се гордея, а само да покажа техническите възможности на апарата. Затова и съм снимал на пълна автоматика, без никакви допълнителни настройки. Сигурно би могло и да е по-добре.

Само че преди да си го купя, изпробвах доста други на цена около 200 лв, при лоши светлини условия, и мисля, че това даде най-добри резултати. Ти какво би препоръчал на тази цена?

FUJIFILM F10, ако успееш да го намериш.Това е апарат от прословутата серия, който доближава DSLR-ите по снимки, както пишат експертите от dpreview, който прави главозамайващи снимки дори при ISO800, и приемливи такива при ISO1600, които стават без проблем за печат 10 х 15.Аз ще си вземам F30, пазя в строга тайна откъде, абсолютният световен шампион при сапунерките, с 1800mAh батерия, която прави 580 снимки (CIPA) с едно зареждане.Fuji F10/F11/F20/F30/F31 са единствените сапунерки, заслужаващи внимание.Сензорът е 6.3 effective pixels, докато при новите модели имаш наблъскани 2 пъти повече такива, на същата площ, силно потискане на шума (особено при моделите на Panasonic), и следи от артефакти дори при ниско ISO.

вижте какави снимки прави моята сапунерка тази е навън Публикувано изображение , тази при изключено осветление в коридора Публикувано изображение

Според мен си изберете фотоапарат който има сервизно обслужване.Защото рано или късно тези машинки се развалят и те защото не са пазени а просто защото им идва времето. Аз лично препоръчвам Канон. За него се намира всичко по сервизите и когато се повреди ще може да съживи все пак!

• 2 седмици по-късно...

Здравейте.Искам да си купя цифров фотоапарат,но не разбирам много.Кои характеристики за най-важни .Трябва да е до скромните 200 лв.

Може да опиташ със Sanyo VPC-S650.Ако си вземаш апарат, гледай да не надвишава 6 Мегапиксела.6, 36 е максимумът ефективни пиксели от такава матрица, нагоре става много лошо, има дори шум и артефакти, даже при ниско ISO.

Всички апарати ли са със батерии?няма ли такива които са без,да се зареждат направо от зарядно и ако има кои са по-добри ?

Редактирано от burak2222 (преглед на промените)

кажате и други,още няколко моделчета и до утре ще избера един

Здравейте.Искам да си купя цифров фотоапарат,но не разбирам много.Кои характеристики за най-важни .Трябва да е до скромните 200 лв.

И аз имам същите вълнения. Дъщеря ми много иска да има фотоапарат. Склонна съм да й купя, въпреки, че още няма 6 год., защото го иска от сърце, а не е просто прищявка. Щом се появи някой приятел с апарат веднага моли да го вземе и започва да снима невероятни неща, като например тоалетната чиния в ресторанта, канала в банята, някое самотно листо...

Много моля да ми помогнете при избора.

Ще ми се да е до към 200 лв., прекалено мъничка е за скъп.

По-напред в темата четох, че Benq не са лоши и не дават дефекти. Какво мислите за този http://www.digicam.bg/models-Benq-dc-e800.html

Пак да уточня, че ще го ползва дете на 5,9 г. да си щрака и да си ги мята на компютъра.

Много благодаря предварително на всички, които си направят труда да споделят мнение.

Редактирано от Мария Кръстева (преглед на промените)

Да е с 2 х АА батерии дори може да е предимство, за 25 лв вече има зарядни с включени в цената 4 батерии х 2500 mAh всяка.Fuji A500 е чудесен избор, и с 2GB XD M+ ще дойде на 190 лв, няма грам конкуренция за тия пари, и не е с надути мегапиксели, както повечето други.

Да е с 2 х АА батерии дори може да е предимство, за 25 лв вече има зарядни с включени в цената 4 батерии х 2500 mAh всяка.Fuji A500 е чудесен избор, и с 2GB XD M+ ще дойде на 190 лв, няма грам конкуренция за тия пари, и не е с надути мегапиксели, както повечето други.

Ето няколко стотин грама конкуренция. Матрицата му е по-голяма,по-добро видео,повече пиксели,мемори картата е по-добра и по-евтина.

Не всички са с батерии. Трябва да гледаш какво пише на самото описание :)

Какво ще кажете за този http://www.photopavilion.com/?page=catalog...l#slides-pane-0 фотоапарат?

Аз лично бих предпочел този. FX35 е с 36 MP/cm², a FX100 - с 29 MP/cm², т.е. очакваното ниво на цветен шум ще е по-ниско. Обективът е с по-голяма светлосила (2.8 на FX100 срещу 3.3 на FX35), а разликата от 2 MP в полза на FX100 ще компенсира по-малкия оптичен zoom - 3.6 срещу 4 при FX35.

Подкрепям горните постове. Ако човек държи на качество, нека посъбере някой лев,и да си закупи нещо по добро а не разни съпунерки. Чудно ми е как много хора дават по 300-400 лева за тях. Все едно - искал BMW за 1000 лева. Ето един много добър фотоапарат:

http://photo-zona.net/index.php?APP_ACTION...;ALBUM_ID=12636

Никой не оспорва превъзходството на DSLR-ите. Проблемът е в обема им. Колко човека ще си носят дори сравнително компактния EOS400D всеки ден на рамо? Или ще си го окачат на врата, като отидат в планината? А сапунерката на Fuji или Panasonic се събира в джоба на анурака и при добро осветление прави съвсем приемливи за непрофесионалист снимки.

Ето няколко стотин грама конкуренция. Матрицата му е по-голяма,по-добро видео,повече пиксели,мемори картата е по-добра и по-евтина.

Много мразя такива аматьорски изказвания :P Пикселите били повече...Я кажи кой е абсолютният ефективен максимум за сапунерките, откъм мегапиксели?И не мога да повярвам, че се правиш на компетентен, щом мемори картата ти е критерий за избиране...Заради мизерните няколко лева разлика...За твое сведение, FUJI-то е със SuperCCD, което обра всички награди за камера на годината,като излезе, и се ползва в изключително скъпи професионални апарати.Да сравняваш фотографска марка с традиции с някаква си марка за масова електроника...Нямам думи, такива като теб трябва да ги гонят от форумите, да не лъжат хората...Fuji-то при ISO400 има по-малко шум, в сравнение с тризвездния, на ISO200...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.