Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Кои апарат да взема:Pentax Optio E 35,Canon Powershot A 460 или Samsung Digimax S 750.Трябва ми съвсем любителски,пълен лаик съм.Бюджета ми е ограничен.

Samsung Digimax S 850или S85 е по добре.
  • Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ще използвам темата за да попитам дали някой има този фотоапарат за да каже дали може да записва звук по време на клипа, защото в характеристиката пише че не може, но дали не става дума за грешка? Как апарат с такива/толкова екстри няма да може да прави клип със звук? :rolleyes:

Не е грешка. Наистина и аз се учудвам, че предлагат такива характеристики, а няма възможност за запис на видео клип със звук. Иначе има доста добри характеристики. Между другото, в Техномаркет е по-евтин :rolleyes:

Само Канон нищо друго. Всяко модел и марка си има предимства и недостатъци!

Вземи(купи) си каквото ти е на сърце а за друго има кой да се кахъри!

Успех и всичко добро!

ПС Аз имам http://www.digicam.bg/models-Canon-powershot_A550.html

Редактирано от mav_box (преглед на промените)

От две години имам Casio EX-Z60 - много добър фотоапарат. Прави страхотни снимки, батерията е издръжлива и може би единствения "недостатък" е че видеото е ограничено на 10 минути. Канон и Никон са големи марки но не мога да кажа нищо за апаратите им. Виж и трите и вземи които ти харесва най-много като не забравяй да обърнеш внимание върху каква карта записват и с какви батерии са. Касиото ми е с литиево-йонна и пише на SD card - според мен това е важното, а останалото е твой избор.

A този къде може да се намери, защото в техномаркет го няма, а не пише и цена

нещо не намирам смисъл да имам фотоапарат който прави ням клип и се спрях на този, но пък няма цена.....

A този къде може да се намери, защото в техномаркет го няма, а не пише и цена

нещо не намирам смисъл да имам фотоапарат който прави ням клип и се спрях на този, но пък няма цена.....

Виж тук дали няма да си харесаш нещо, цените са им добри, а и са специализирани за фототехника, не са боклучарници като Техно-тата.

Конкретно тези ли те интересуват, или искаш нещо далеч по-добро, за същите пари?Casio-то е абсолютен боклук, махни го.Трябва ти FUJIFILM F31/F50, според парите, вече.В момента са номер едно при клас compact camera, особено откъм ниво на шума.Това е.Зад това мнение се крият седмици четене в dpreview.com, както и лични тестове.

Само Канон нищо друго. Всяко модел и марка си има предимства и недостатъци!

Вземи(купи) си каквото ти е на сърце а за друго има кой да се кахъри!

Успех и всичко добро!

ПС Аз имам http://www.digicam.bg/models-Canon-powershot_A550.html

А какви са предимствата и недостатъците на твоя фотоапарат.. Понеже и аз съм му се нагледал и смятам да си го купя..

Здравейте.

Ще си купувам цифров апарат и се колебая между 3 модела:

Canon Digital IXUS 70

Casio Exilim EX-Z77

Nikon Coolpix S200

Кой ще ми препоръчате? :camera2: Искам да прави хубави снимки и батерията да държи възможно по-дълго.

Не знам защо си избрал апарати с вградена батерия !Аз не би х си купил такъв модел фотоапарат!Имам Canon PowerShot A430 http://www.store-bg.net/product_info.php/products_id/1237 и съм страшно доволен !И те съветвам да се насочиш към Canon независимо от модела!

Редактирано от agj (преглед на промените)

Не знам защо си избрал апарати с вградена батерия !Аз не би х си купил такъв модел фотоапарат!Имам Canon PowerShot A430 http://www.store-bg.net/product_info.php/products_id/1237 и съм страшно доволен !И те съветвам да се насочиш към Canon независимо от модела!

И защо си страшно доволен? Моделът е на почти година и половина. Какво ти харесва в него? Меню, качество на снимки, удобство, бързодействие или това, че за първи път се сблъскваш с цифров фотоапарат? Трябва ли да робуваме на марки? Ако е до марката, това е Nikon. Ако е до егото ми, това е Sony. Ако робуваме на догми, това е Canon. Ако обаче се замислим и рискуваме, това може да е и Casio дори.

Човека май отдавна трябва да си е взел фотоапарат или да се е отказал от покупката.

Никой от вас досега не се обоснова с тестове, или професионално мнение.Препоръките ви са, меко казано, аматьорски, ще ме прощавате.FUJIFILM F40fd Review

И защо си страшно доволен? Моделът е на почти година и половина. Какво ти харесва в него? Меню, качество на снимки, удобство, бързодействие или това, че за първи път се сблъскваш с цифров фотоапарат? Трябва ли да робуваме на марки? Ако е до марката, това е Nikon. Ако е до егото ми, това е Sony. Ако робуваме на догми, това е Canon. Ако обаче се замислим и рискуваме, това може да е и Casio дори.

Човека май отдавна трябва да си е взел фотоапарат или да се е отказал от покупката.

А ми да всякакъв може да е дори BENQ! Но ти все пак не направи конкретно предложение на човека!

Така сега да кажа защо съм доволен :да модела е на почти година и полвина та и аз от горе долу толкова го ползвам и съм нямал никакви проблеми с апарата аз съм любител не ми е необходим апарат с мнго екстри за цената и това което предлага апартчето е просто супер има добро меню и доста функции за този ценови клас, сравнявал съм го с Nikon от същия ценови клас Канона е по добър и по качество на снимки и функции .Nikon има само по голям дисплей и заражда по бързо светкавицата и нищо повече от Канон-а !

Редактирано от agj (преглед на промените)

Никой от вас досега не се обоснова с тестове, или професионално мнение.Препоръките ви са, меко казано, аматьорски, ще ме прощавате.FUJIFILM F40fd Review

Да, тестове много, но какво по-професионално мнение от това, да отидеш в магазина, да направиш няколко снимки с различни фотоапарати, да разгледаш менютата им и да видиш, кой ти е най-удобен? А и като гледам, тук сме се събрали все "фотографи". За професионално мнение тук. Ако все пак някой се интересува от фотоапарата ми - SONY DSC W-5... сапунерка отвсякъде, която понякога прави и хубави снимки. Проблеми - смяна на механиката (гаранционно), неработещ добре диск за програмите, който сам сменя съседната програма понякога при натискане на спусъка, който незнайно защо е посредата на диска. В по-нови модели гледам, че спусъкът е отделно от диска, което е добре. ISO 100 - чудесни снимки. ISO 400 - доста шум. Оригиналните Ni-MH батерии изтраяха 2 години и се наложи замяна с доста по-мощни - 2700 mAh, с които държи и месец, ако фотоапарата не се ползва често. Май само 3 пъти съм ги зареждал от Коледа досега. Светкавицата е над обектива, което предполага и червени очи. Дори и с функцията за червени очи, пак се налага понякога корекция с някоя програма. АФ не работи винаги добре при лошо осветление. Все пак има светодиод, който осветява обекта, когато светлината е недостатъчна( автоматично, ръчно или изключен). В пълна тъмнина естествено, снимките стават идеални.

Това, което ми харесва - диска с програмите, които едновременно се изобразяват и на големия монитор, ръчните настройки на бленда, експозиция, светочувствителност, фокусно разстояние и някои други нещица. Клипчета може да се правят и с високо качество - 640х480 и 30FPS до изчерпване на цялата памет.

Общо взето сапунерка, с която успях да направя и добри снимки за любител фотограф.

Примерно нещо от рода на:

Публикувано изображение

или...

Публикувано изображение

Надявам се, безполезната информация, която дадох за един 3 годишен фотоапарат да не е толкова безполезна .

Искам да попитам как трябва да се зареди батерията на Kodak V1003? Колко пълни заряда и разряда трябва да се направят за правилна разработка и по колко часа?

Гледам, че доста сте изписали. Благодаря на всички за отделеното време!

Взех си това. Още го разучавам, но първите ми впечатления са много добри.

По-здрави. :)

И извинявам се за аматьорското мнение, ама можеш ли ти да ми обясниш по-професионално... с какво Fujifilm е толкова добър за цената си? Защото аз виждам... 3 оптично увеличение, никакво дигитално, не много настройки.. а цената е висока :speak:

Прочети си добре теста, искаш наготово...Подсказвам-нивото на шума, при всякакво ISO.За другото-прочети, хората са си експерти.

Прочети си добре теста, искаш наготово...Подсказвам-нивото на шума, при всякакво ISO.За другото-прочети, хората са си експерти.

Прочетох, ама исках и ти да ми обясниш защо.. но щом не можеш, няма нищо :angry:

Напълно произволно избрах марката Sony (хубави апарати) за същата цена - 369лв и го сравних с Fuji, който в сайта също е 369 лв.. Само че разликата определено се усеща :help:

Ето тук можеш и ти да прочетеш. Дори Сонито е с 4 месеца по-нов.. А за останалите разлики - виж сам.

Редактирано от baby_muse (преглед на промените)

Прочетох, ама исках и ти да ми обясниш защо.. но щом не можеш, няма нищо :gift:

Напълно произволно избрах марката Sony (хубави апарати) за същата цена - 369лв и го сравних с Fuji, който в сайта също е 369 лв.. Само че разликата определено се усеща :white flag:

Ето тук можеш и ти да прочетеш. Дори Сонито е с 4 месеца по-нов.. А за останалите разлики - виж сам.

И каква е разликата, че лесно се пишат такива коментари, но е трудно да се даде ясен и точен отговор. Дори само и заради малкия си клип, Sony-то не си заслужава. Освен това, в комплекта няма нито Li-ion нито NiMH батерии, а само АА. Може би, някакво предимство е помощният лъч за фокусиране. Макрото при Sony е по-добро, но това е необходимо само за псевдопрофесионалист, който няма и стотинка в джоба си, а иска да направи някоя снимчица, която да публикува в някое сайтче и да шашне 15-16 годишните девойчета. Публикувано изображение

И каква е разликата, че лесно се пишат такива коментари, но е трудно да се даде ясен и точен отговор. Дори само и заради малкия си клип, Sony-то не си заслужава. Освен това, в комплекта няма нито Li-ion нито NiMH батерии, а само АА. Може би, някакво предимство е помощният лъч за фокусиране. Макрото при Sony е по-добро, но това е необходимо само за псевдопрофесионалист, който няма и стотинка в джоба си, а иска да направи някоя снимчица, която да публикува в някое сайтче и да шашне 15-16 годишните девойчета. Публикувано изображение

Още с 6 оптичното увеличение печели. Дори в комплекта картата памет на Сони е двойно по-голяма. Да не говорим за фокусното разстояние (222мм на 108мм за Fuji), макрото е 2 см, а на Fuji е 7см. Пък да не говорим, че фотоапарат се взима за снимки, не за видеоклипова, за това си има камери ;)

И само заради това.. и разбира се, защото съм пробвала апарати на Fuji и на Сони и знам много добре какви снимки правят - Сонито определено няма да впечатли само 15-15 годишните, но с Fuji.. дори тях няма да успея ;)

Редактирано от baby_muse (преглед на промените)

baby_muse много си пристрастна, я да ти дам един S3 PRO в ръцете, да гъкнеш...Виж качеството на снимките, влез си в dpreview, дай на compare, и сама ще видиш смешното ти Сони.А серията Super CCD е именно с тоя сензор, който е в S3 PRO.

Още с 6 оптичното увеличение печели. Дори в комплекта картата памет на Сони е двойно по-голяма. Да не говорим за фокусното разстояние (222мм на 108мм за Fuji), макрото е 2 см, а на Fuji е 7см. Пък да не говорим, че фотоапарат се взима за снимки, не за видеоклипова, за това си има камери ;)

И само заради това.. и разбира се, защото съм пробвала апарати на Fuji и на Сони и знам много добре какви снимки правят - Сонито определено няма да впечатли само 15-15 годишните, но с Fuji.. дори тях няма да успея ;)

Вградената памет е нищо. Никой няма да ползва 8 мегапикселов фотоапарат само с вградената си памет. Тук опираме и до MemoryStick картите на Sony, които са и по-скъпи, така, че цената скача. Като прибавим и Ni-MH или Li-ion батерии, сапунерката излиза доста солено. 7см е добро макро, достатъчно за ежедневни нужди. На горната снимка, която публикувах, макрото е 10 сантиметра. Нима не става това, което искам? Апаратът е Sony DSC W-5. Тук нещата опират не толкова до оптичното увеличение, колкото до възможността за точно и бързо фокусиране. Там вече трябва око да види, ръка да пипне и никакви технически данни няма да н и дадат отговор на това, кой фотоапарат е по-добър. Друг много важен показател е шумът. Личните ми експерименти със Sony DSC W-5 показват, че шумове се появяват още при ISO 200 и единствено режимът с ISO 100 дава снимки без забележими шумове.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

И извинявам се за аматьорското мнение, ама можеш ли ти да ми обясниш по-професионално... с какво Fujifilm е толкова добър за цената си? Защото аз виждам... 3 оптично увеличение, никакво дигитално, не много настройки.. а цената е висока :)

С нищо "Fujifilm" (предполагам говориш за модел F40fd) не е по-добър. Хайде да се върнем на страницата за сравнение и изясним нещата.

http://www.digicam.bg/compare/dsc-s800/FinePix-F40fd.html

Преглед и става ясно, че тези апарати са един ценз. Дори са една цена и то висока. Отличава ги надписите на "сапунерките". По ред на техническите данни:

Двата апарата са с сензор CCD. На FinePix F40 fd размерът е 1/1.6". Тук следват гръмки названия супер-дрън-дрън матрица. На Sony DSC-S800 размерът е 1/1.8". Това ще рече парче кристал с размери 7.2мм х 5.3мм. На този кристал са натъпкани 8.3 милиона пиксела. При FinePix F40 fd размера се увеличава с по 1 мм и до тук. По-голям размер на матрицата е предимство, но качество остава под въпрос.

За сравнение фотолентата е с размери 24мм х 36мм и има равнозначни 20 милиона пиксела. Друг е въпроса, че има профи ленти с по-голям размер. С думи прости-цифраците имат доста да догонват фото-лентата.

Обективът на FinePix F40 fd е с по-голяма светлосила f/2.8 - f/8.0, при DSC-S800 е с по-малкa f 2.8-4.8. Това е така, заради по-голям зум при DSC-S800. Зумът е удобство за любителя, но недостатък на качеството на снимката по ред аспекти.

Липсата на оптичен стабилизатор при двата апарата ги прави просто отвратителни, а статива задължителен. С увеличаване на зума-това става просто дразнещо, особено в ръцете на алкохолик или болен от паркинсон. Ако ще се гони рязкост на снимката-статива става задължителен придатък.

Липсата на оптичен визьор при двата апарата ги прави просто отвратителни.

Sony DSC-S800 няма спортен режим, а FinePix F40 fd има ръчни настройки и тук настъпва превес за FinePix F40 fd.

Отвратителното в Sony DSC-S800 е работата му с превзетите фирмени Memory Stick Duo , докато FinePix F40 fd работи с SD и MMC . По-малко олеква джоба на клиента с това сравнение.

Лично мнение. Двата апарата са жива боза и могат да подмокрят само лаика. Купете си стативи. Гореща препоръка. Правете от статив по три снимки при различни апертури (бракетинг) и после дайте на програмата Photomatix, да обработи снимките. Така ще добиете невероятна динамика на панорамите си, нещо което сте виждали само при профи апаратите.

baby_muse много си пристрастна, я да ти дам един S3 PRO в ръцете, да гъкнеш...Виж качеството на снимките, влез си в dpreview, дай на compare, и сама ще видиш смешното ти Сони.А серията Super CCD е именно с тоя сензор, който е в S3 PRO.

Първото го приех с недоумение, но второто затвърди съмнението ми, че пишеш глупости.

S3 PRO е FUJIFILM FinePix S3 Pro, което подсказва пристрастие. FinePix S3 Pro е осиновеното дете на великана в бранша. Байонетът му е от Nikon F80. Същото важи за управлението (Nikon D-TTL), че и прикачения инвентар Nikon F-mount . Даже светкавиците от Nikon се катерят на това тяло. Maтрицата му няма нищо общо с сапунера горе. Maтрицата е SuperCCD SR II с 12 мегапиксела с фирмената осемъгълна шарения. Най-тъпото на тази камера е, че е адски сложна в своя клас, а дефакто плюе тъпия RAF формат, дето ми е чудно с какъв софт после ще му се радваш. Не всички си купуваме софта, някой си ги кракваме.

Гъди-гъди по петичките (това за поздрав)

П.П. Не завихме ли много наляво от темата?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.