Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

Умницо , покажи ми .какво е отхвърлила археологията.Нещо намерено и отхвърлено.Всяко нещо което е открито доказва нещо от миналото.Ето чети ,http://bojidarmarinov.com/bgrecon/Ham/khab/chap25.htm

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Покажи ми къде в библията има думичката богоизбран народ.Там пише Израил . тоест ,за всички обшности които са живели по тези земи.Господ не раздава паспорти и привилегии.То и при Хитлер имало свещеници дето проповядвали че Бог е немец.Пък и ти да не си живяла тогава . та ми говориш.Та ти нямаш и една капка евреиска кръв.Въобще всички евреи нямат нищо общо с Израел от библията.Антисемитизъм , тази дума е толкова фалшива , то и арабите са семити , вие защо ги избивате .Всеки народ си има и мърша ,много евреи казват ,аз съм американец или англичанин.Не претендира за религия и богоизбраност.Върви в плод и зеленчук.

Колко си жалка,Та ,ти на мен на нито единвъпрос не ми отговори .Господ Бог няма народност. Ти не разбра ли ,че си като всички нас ,простосмъртни.Ти бягаш от въпросите. А за твоя въпрос , не знам отговора ,не съм фанатик като теб .Но предполагам на арамейски.И повече не ме занимаваи , говори си сама.

имаш или нямаш отговор на въпросите????

Май и на мен ми беше задала единия вчера. Аз имам някакви отговори и междувременно и на мен ми изникна един особен въпрос, свързан с отговорите. Не бях поглеждала във форума от вчера следобед и новата/стара тема в раздела е интересно съвпадение.

(Доста мислих дали да го направя, трябва ли Картаген да бъде разрушен или не, защото не искам да обидя изповядващите юдаизъм, християнство или ислям. Но кой ли вече ще се впрегне или учуди от каквото и да е, особено от толкова стара информация)

Мислех си за евангелията, и по-точно за анти-евангелието „Сефер Толдот Иешу”. Няма да задълбавам в много подробности, който не е запознат от други книги, сега може да се информира от нета. Страничният въпрос изникна покрай историята за Иешу (името е амортизирано от Иехошуа на Иешу, абревиатура от словосъчетание, означаващо „името му да бъде заличено”).

Вероятният прототип на Иисус наречен Христос живял по време на царуването на цар Александър Йаней (103 – 76г. пр. н. е.). Според различните версии, майка му Мария, сгодена за благородника Иоханан, била изнасилена от римски войник или друг човек, наречен Йосиф Пантера и така се появил Иехошуа Бен Пантер. Той бил осъден от Синедриона, бит и обесен на дърво (но не от римляните) като лъжемесия, защото съблазнявал хората чрез чудесата, които вършел посредством Непроизносимото Име на Бога – до което, както твърдят равините - се добрал мошенически.

Като оставим настрана вярно ли е последното или е само оклеветително твърдение, или по-вярно е, че Иехошуа Бен Пантер станал чудотворец, защото след като бил осиновен и обучен от чичо си равина Иеошуа, бил посветен в тайната доктрина на Кабала от равин Елханан и след това от жреците в Египет в сан на първосвещеник заради извънредните му мистични дарби, въпросът ми се завъртя около това прословуто Непроизносима Име.

Според еврейските предания, събрани в „Сефер Толдот Иешу”, то било гравирано в Храма върху ключовия камък и мъдреците ревностно го пазели, защото „който научел тайната на името и употребата му бил в състояние да извърши каквото си иска.http://jewishchristianlit.com/Topics/JewishJesus/toledoth.html

Значи излиза според равините, че щом Името на Бога може да бъде използвано от всеки мошеник, значи самият Бог на Исраел може да бъде подчинен от абсолютно всеки? Става все по-заплетено. ;)

Впрочем това не противоречи на моите схващания за нещата, които сега не намирам за уместно да излагам. Т.е. не противоречи на представата ми за природата на бога, не че съм съгласна с еврейските версии, които са натрупани и преиначени с времето колкото християнските евангелия.

Редактирано от witness (преглед на промените)

исус,не е обичан от евреите.другото е за болни и покварени от омраза мозъци.

Евреите мразят Исус Христос, защото те не обичат да са в слаба позиция. За да дойде някой при Исус Христос, той трябва да признае, че той е съгрешил и се нуждае от Спасител, и следователно, трябва да се покае и да коригира поведението си.Евреите намират това, за абсолютно отвратително. Евреите не искат Спасител. Те не вярват, че някога може да са съгрешили. Те не виждат никаква нужда да се покаят за нещо. Евреите просто ги отвращава идеята за падане на колене.

Сура Юсуф

38. И последвах вярата на моите предци Ибрахим и Исхак, и Якуб. Не бива да съдружаваме нищо с Аллах. Това е благодатта на Аллах към нас и към хората. Ала повечето хора са непризнателни.

39.О, мои двама другари в затвора, кое е по-добро -; разни богове или Аллах, Единосъщия, Покоряващия?

40. Вместо на Него, служите само на имена, които вие и предците ви сте именували. Аллах не е низпослал довод за това. Властта е само на Аллах. Той повели да служите единствено Нему. Това е правата вяра, ала повечето хора не знаят.

1 الرحمن Ар-Рахман Всемилостивия 2 الرحيم Ар-Рахим Милосърдния 3 الملك Ал-Малик Владетеля 4 القدوس Ал-Куддус Пресветия 5 السلام Ас-Салям Съвършения 6 المؤمن Ал-Му'мин Осигуряващия, Утвърждаващия 7 المهيمن Ал-Мухаймин Господстващия, Наблюдаващия 8 العزيز Ал-Азиз Всемогъщия 9 الجبار Ал-Джаббар Всеподчиняващия 10 المتكبر Ал-Мутакаббир Преголемия, Превъзходния, Гордия 11 الخالق Ал-Халик Твореца, Сътворителя 12 البارئ Ал-Бари Създателя, Изкусния 13 المصور Ал-Мусаууир Ваятеля 14 الغفار Ал-Гаффар Многоопрощаващия 15 القهار Ал-Каххар Всепобедния, Покоряващия 16 الوهاب Ал-Уаххаб Вседаряващия 17 الرزاق Ар-Раззак Всепрепитаващия, Даващия препитание 18 الفتاح Ал-Фаттах Разкриващия, Отсъждащия 19 العليم Ал-Алим Всезнаещия 20 القابض Ал-Кабид Хващащия, Сграбчващия 21 الباسط Ал-Басит Разпростиращия 22 الخافض Ал-Хафид Снишаващия 23 الرافع Ар-Рафи Възвишаващия 24 المعز Ал-Муиз Укрепващия, Въздигащия 25 المذل Ал-Музил Унизяващия 26 السميع Ас-Сами' Всечуващия 27 البصير Ал-Басир Всевиждащия, Съзиращия 28 الحكم Ал-Хакем Всевластващия 29 العدل Ал-Адл Справедливия 30 اللطيف Ал-Латиф Благосклонния, Жалостивия, Преблагия, Всепроникващия, Неуловимия 31 الخبير Ал-Хабир Всеизвестния, Всесведущия 32 الحليم Ал-Халим Нежния, Всеблагия, Ласкавия 33 العظيم Ал-Азим Превеликия 34 الغفور Ал-Гафур Опрощаващия 35 الشكور Аш-Шакур Признателния 36 العلي Ал-Али Превисокия 37 الكبير Ал-Кабир Големия 38 الحفيظ Ал-Хафиз Съхраняващия, Пазещия 39 المقيت Ал-Мукит Хранещия, Въздаващия 40 الحسيب Ал-Хасиб Преценяващия, Правещия равносметка 41 الجليل Ал-Джалил Величествения 42 الكريم Ал-Карим Прещедрия 43 الرقيب Ар-Ракиб Наблюдаващия, Надзорника 44 المجيب Ал-Муджиб Всеотговарящия, Всеотвръщащия, Откликващия 45 الواسع Ал-Уаси' Всеобхватния 46 الحكيم Ал-Хаким Премъдрия 47 الودود Ал-Уадуд Любещия 48 المجيد Ал-Меджид Преславния 49 الباعث Ал-Баис Възкресяващия 50 الشهيد Аш-Шахид Свидетеля 51 الحق Ал-Хак Истинния, Истината 52 الوكيل Ал-Уакил Покровителя, Довереника 53 القوى Ал-Кауи Всесилния 54 المتين Ал-Матин Непоколебимия 55 الولى Ал-Уали Приближения, Покровителя 56 الحميد Ал-Хамид Всеславния 57 المحصى Ал-Мухси Преброяващия, Пресмятащия 58 المبدئ Ал-Мубди Творящия 59 المعيد Ал-Муид Възвръщащия, Пресъздаващия 60 المحيى Ал-Мух'и Съживяващия 61 المميت Ал-Мумит Умъртвяващия 62 الحي Ал-Хайй Вечноживия 63 القيوم Ал-Каййум Вечносъществуващия, Неизменния, Вездесъщия 64 الواجد Ал-Уаджид Пребиваващия, Намиращия 65 الماجد Ал-Маджид Славния 66 الواحد Ал-Уахид Единствения 67 الاحد Ал-Ахад Единия, Единосъщния 68 الصمد Ас-Самад Поддържащия, Целта 69 القادر Ал-Кадир Способния, Имащия сила 70 المقتدر Ал-Муктадир Мощния, Всесилния 71 المقدم Ал-Мукаддим Връчващия 72 المؤخر Ал-Муаххир Забавящия 73 الأول Ал-Аууал Първия, Изначалния 74 الأخر Ал-Ахир Последния, Безкрайния 75 الظاهر Аз-Захир Явния 76 الباطن Ал-Батин Скрития 77 الوالي Ал-Уали Управляващия 78 المتعالي Ал-Мутеали Всевишния 79 البر Ал-Бар Благонравния, Владетеля на доброто 80 التواب Ат-Таууаб Приемащия покаянието 81 المنتقم Ал-Мунтаким Отмъщаващия 82 العفو Ал-Афу Прощаващия, Извиняващия 83 الرؤوف Ар-Рауф Състрадателния 84 مالك الملك Малик ал-Мулк Притежателя на владението, владетеля на владението 85 ذو الجلال و الإكرام Зу'джаляли уал'икрам Притежаващия величието и почитта, Обладателя на великолепието и щедростта 86 المقسط Ал-Муксит Отреждащия 87 الجامع Ал-Джами Събиращия 88 الغنى Ал-Гани Пребогатия 89 المغنى Ал-Мугни Обогатяващия, Даряващия богатство 90 المانع Ал-Мани Препятстващия 91 الضار Ад-Дарр Вредящия 92 النافع Ан-Нафи' Даващия полза 93 النور Ан-Нур Светлината 94 الهادي Ал-Хади Напътстващия, Водителя 95 البديع Ал-Бади' Великолепния 96 الباقي Ал-Баки Вечния 97 الوارث Ал-Уарис Наследяващия, Наследника 98 الرشيد Ар-Рашид Мъдрия, Напътстващия 99 الصبور Ас-Сабур Многотърпеливия

глен ,

айде стига словесни оргазми бе душко/като развалена латерна си/нали ти казах ,как да обичаш нещо дето не го познаваш кой и какво е?!...иеошуа от стария завет ,няма нищо общо с измисления исус  от новия завет..

хайде отговори на въпросчетата ми, та да го видим тоя исус в който вярвате и обичате дали изобщо го познавате ?!

и каква слаба позиция бре..ами до ден днешен ,всеки ден четете от дебелата си книга,че исус е дошъл в името на закона/тора/ и да потвърди пророците/евреи от стария завет/  ай стегни са малко де..нали си чел матей :whist:

а какви бяха въпросите,че се разсеях и непомня,и ако може ми дай джокер какъв отговор ще ти хареса,защото досега всичко отхвърляш!

Защо ми се струва, че представата как сме подложени на сурово мъчение сякаш те изпълва със задоволство?

Намерих библейско основание за предположението ти.

26 При това, светлината на луната ще бъде като светлината на слънцето, И светлината на слънцето ще бъде седмократна - като светлината на седем дни, В деня, когато Господ превързва струпея на людете Си, И изцелява раната от удара им.  

27 Ето, името на Господа иде от далеч; Гневът Му е пламнал, и гъстият Му дим се издига; Устните Му са пълни с негодувание, Езикът Му е като поглъщащ огън,  

28 И дишането Му като прелял поток, Който достига дори до шия; За да пресее народите в ситото на погублението; И в челюстите на племената ще има юзда, Която ще ги накара да се заблуждават.  

29 У вас ще има песен както в нощта на тържествен празник, И сърдечна веселба както, когато тръгват със свирки, За да отидат при канарата Израилева, в Господния хълм.  

30 И Господ ще направи да се чуе славния Му глас, И да се види тежкото слагане на мишцата Му, С гневно негодувание и с пламък на поглъщащ огън, С буен дъжд, с буря и с едър град.  

31 Защото асириецът, който с жезъл удря, Ще бъде смазан чрез гласа Господен.  

32 И всеки удар със съдбоносния жезъл, Който Господ ще сложи върху него, Ще бъде с тъпанчета и арфи; И с потресающи боеве ще воюва против тях.  

33 Защото Тофет отдавна е приготвен, Да! за царя приготвен; Той го направи дълбок и широк; Куп огън има в него и много дърва; Дишането Господно, като поток от сяра, ще го запали.

scepsis,тази случка е една от възловите събития описани в Библията!Това е същноста на апостолството!Тук има някакъв паралел между изпращането на Павел и изпращането на Моисей. Те бяха  двамата ключови мъже за намеренията на Бога да изведе хората из робство и да ги заведе в земя в която текат мляко и мед.Тук има някои принципи, които имат вечна валидност и постоянно приложение, давайки ни прозрение в това какъв е онзи, когото Бог изпраща.Тук може да се намерят отговори на много въпроси,които вълнуват както вярващи,така и невярващи!Защо Бог чакаше Моисей да се обърне и да погледне преди Бог да го повика? Какво щеше да стане ако той не беше се обърнал? Когато Бог видя че Моисей се обърна да погледне, единствено тогава Той го призова изсред горящия храст. Това обръщане да погледне е кардиналната и критична точка на обръщане. Толкова много беше поставено в зависимост от един единствен момент на покорство, един единствен момент на свободно избрано действие, което не можеше да бъде извършено по принуда. Бог не каза на Моисей да се обърне и да погледне в страни, но критично важното нещо беше вътре в самия човек.Въпреки, че Моисей беше призован от Бога, той все още не беше подготвен да бъде избавител. Липсваше му страха от Бога и съзнанието за Бога. Цялото му разположение беше хоризонтално: той видя и той предприе действия, но в това нямаше никакво намерение да погледне нагоре. Просто защото виждаме нещо, което трябва да бъде поправено не означава, че сме оправдани да го извършим. Нищо друго не се противопоставя повече на Божиите цели, от най-добрите намерения на човеците извършени в тяхната човешка и религиозна ревност. какво казва Моисей по този въпрос, ?Кой съм аз, че да ме изпращаш? Той е съкрушен човек, който няма никаква увереност в своите способности!Няма по-подготвен човек, от онзи, който вярва в най-дълбокото на сърцето си че въобще не е способен. Цялата подготвителна работа на Бога е да ни лиши от годността ни, преди да станем наистина годни.Факта, че виждаме че нещо трябва да се поправи не ни дава правото да го поправим. Ние нямаме право да действаме в отклик на нечия нужда. Моисей не беше изпратен защото той видя нуждата, но понеже--викът на Израилевите синове стигна до Мен. Бог видя тяхното страдание, и ние не трябва да ходим на основата на нашето виждане, но въз основата на Неговото изпращане. Каква огромна разлика има това със цялото тичане ?насам натам?, което сега се случва в Християнството! И ангел Господен му се яви в огнен пламък изсред една къпина; и Моисей погледна, и ето къпината гореше в огън, а къпината не изгаряше.И Моисей си рече: Да свърна и да прегледам това велико явление, защо къпината не изгаря.А като видя Господ, че свърна да прегледа, Бог го извика изсред къпината и рече: Моисее, Моисее! И той каза: Ето ме.? Защо Бог избра един храст, а просто не изяви Себе Си във вид на реално видение, както направи с Исус Навин? Защо Бог открива Себе Си в този контекст? Какво общо имаше това с конкретното и лично изпращане на Моисей? Към какво Бог иска да насочи умовете ни чрез такъв вид разкриване на Себе Си? Какво има в един горящ храст, което разкрива Бога? Това, че Моисей се обърна да прегледа, беше ли негов доброволен акт? Не беше ли просто от любопитство? С какъв вид поглеждане той погледна? Какво пробуди това посвещаване на Бога до краен предел - Ето ме, каквото ние не можем да видим сред множеството Божиите  евангелски хора? Докато Бог не притежава целия човек, от главата до петите, чрез това ?Ето ме,? няма никакво изпращане.Моисей се обърна да види нещо, което мнозина биха подминали! Ние търсим нещо по голямо, величествено, героично и драматично, но Бог няма да бъде намерен на това място.Бог извика името на Моисей два пъти. В повечето случай в Писанията, хората които са били повикани два пъти, са призовани към нещо до краен предел. Те са призовани към нещо изключителни и с огромни последствия, което ще изиска всичко от тях, вероятно дори тяхната смърт. И колкото абсолютен и тотален беше Божият призив, толкова беше и отклика на Моисей, ?Ето ме.? Това е в сърцето на апостолското, а именно, без предварителни уговорки, без поставяне на задръжки, без условия, без въпроси. Съжалявам,че драгата valkiria си похабява знанията,може да бъде много полезна за разясвяване на някои неща специално за Стария завет,но се препъва в камъка,който отхвърля!

Редактирано от glen (преглед на промените)

и тогава е ясно какво се е явило :

16 И Господната слава застана на Синайската планина, и облакът я покриваше шест дена, а на седмия ден Господ извика към Моисея всред облака. Публикувано изображение 17 И видът на Господната слава по върха на планината се виждаше на израилтяните като огън пояждащ.

тоест явила се е светлина,но на израелтяните тя  е изглеждала като огън подяждащ,защото  е била силна и ярка и всичко окъпано от нея е изглеждало пламтящо.като застанеш на върха на синайската планина,там дето е параклиса,като се появят първите лъчи на слънцето,ще се освети целия връх,параклиса и ти ще засветиш и ще запламтиш :tongue2: защото и мойсей е бил облян от тази божия светлина.и според писаното:

Мила ми, уважаема, премъдра и превъзходна във всяко отношение Валкирия. Благодаря, че разпръсваш мъглата на превратните ми възгледи. От твоя пост разбрах, че Мойсей не е разговарял с нетленен къпинов храст, а със огън подяждаш, който невежите преводачи са превели като горяща къпина. Това е важно уточнение, защото проявлението на бог във формата на говорещ храст ми се вижда малко непочтително. От друга страна, бог, както е описан в Стария Завет е имал чувство за хумор, макар и малко необичайно... Това, обаче, е друга тема.

И така, благодаря за разясненията, те бяха ценни, но аз питах за научни доказателства, че това събитие наистина се е случило. Можеш ли да представиш такива, които да са различни от написаното в Библията? Защото написаното в тази свещенна книга попада в графата авторитетни свидетелства, за този или тези, които приемат Библията за авторитет. Но не и за тези, които не я приемат. Не се заяждам, но ти искаш христяните да доказват чудесата, в които вярват, нали? Следователно, би трябвало да можеш да докажеш, че това, в което вярваш ти не е просто сляпа вяра в традицията или авторитетите. И, между другото, аз признавам само два сигурни източника на вярно знание - прякото възприятие и съдната способност (логиката от Аристотелов тип - тричленен или петчленен силогизъм). Тъй че моля придържай се към тях, ако може.

Благодаря ти за поздрава. Смятай за поздравена  и ти с това, което има толкова общо с темата, колкото и твоя поздрав, но мен ми харесва също, както на теб ти харесва филмчето за пчеличката Мая. На мен също ми допада и "Маша и мечока", ако си го гледала - много е добро, но все пак сега те поздравявам с Таря:

Благодаря за разясненията! Значи, според теб, излиза, че Моисей все пак е разговарял с горяща къпина, т.е. с бог, който се е проявил във формата на храст, за да събуди любопитството на Моисей. Или поне аз това разбрах от твоя пост. Между другото, това не ме притеснява - имам предвид общуването с храсти. Това са си съвсем нормални неща, макар и рядко случващи се.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Благодаря за разясненията! Значи, според теб, излиза, че Моисей все пак е разговарял с горяща къпина, т.е. с бог, който се е проявил във формата на храст, за да събуди любопитството на Моисей. Или поне аз това разбрах от твоя пост. Между другото, това не ме притеснява - имам предвид общуването с храсти. Това са си съвсем нормални неща, макар и рядко случващи се.

Изход 3 глава   1 А Моисей пасеше овците на тъста си Иотора, мадиамския жрец; и като докара овците в задната страна на пустинята, дойде на Божията планина Хорив.   2 И ангел Господен му се яви в огнен пламък изсред една къпина; и Моисей погледна, и ето къпината гореше в огън, а къпината не изгаряше.   3 И Моисей си рече: Да свърна и да прегледам това велико явление, защо къпината не изгаря.   4 А като видя Господ, че свърна да прегледа, Бог го извика изсред къпината и рече: Моисее, Моисее! И той каза: Ето ме.   5 И рече: Да се не приближиш тука; изуй обущата от нозете си, защото мястото, на което стоиш, е света земя.   6 Рече още: Аз съм Бог на баща ти, Бог Авраамов, Бог Исааков, и Бог Яковов. А Моисей затули лицето си, защото се боеше да погледне към Бога.   7 И рече Господ: Наистина видях страданието на людете Ми

Тук става дума за Господ Иисус Христос!

Тук става дума за Господ Иисус Христос!

Защо пък за него? Къде пише нещо подобно? Това нали е втория ипостас, т.е. Синът? Само че във Вехтия Завет никъде не се говори, че бог има троична природа, нали? Или ще посочиш такъв цитат?

Между другото, първо се говори за ангел, който е пратеник, доколкото разбирам, а в следващото изречение за бог. Не разбирам с кого точно е разговарял Моисей - с пратеника или с бог. Не че това е толкова важно. Има и друго, което налива вода в мелницата на Valkiria - ясно е написано "Аз съм Бог на баща ти, Бог Авраамов, Бог Исааков, и Бог Яковов". Никъде не се казва, че това е бог на всички люде, а че е бог само на еврейте или поне аз така го разбирам.

второ ..дадох ти цитати , и би трябвало да се досетиш,че явяването на адонай по този начин ,не е чудо!!!

защото той вече се е заявявал като присъствие   ,когато е указал излизането от египет

Хм, не било чудо... Разбирам, че за вас избранниците на Адонай, неговото явяване си е в реда на нещата. Вие си общувате с него постоянно. Ма за нас неверниците си е чудо. Както и да. Благодаря ти за сравнението с пчеличката, но понеже съм по-скоро търтей не би ли подсказала малко за въпроса, който ми задаваш. Да нямаш предвид акта на Сътворението? 

Ако къпиновият храст е и "трън" ,има една библейска притча:

8 еднъж дърветата отишли да помажат цар, който да ги владее, и рекли на маслината: Царувай над нас.   9 Но маслината им отговорила: Да оставя ли аз тлъстината си, чрез която отдавам почит на Бога и на човека, та да ида да се развявам над дърветата?   10 Тогава дърветата рекли на смокинята: Дойди ти и царувай над нас.   11 Но смокинята им отговорила: Да оставя ли сладостта си и добрия си плод, та да ида да се развявам над дърветата?   12 После дърветата рекли на лозата: Дойди ти та царувай над нас.   13 Но лозата им отговорила: Да оставя ли виното, което весели Бога и човеците, та да ида да се развявам над дърветата?  

14 Сетне всичките дървета рекли на тръна: Дойди ти, та царувай над нас.   15 А трънът рекъл на дърветата: Ако наистина ме помазвате цар над вас, дойдете, прибегнете под сянката ми; но ако не, нека излезе огън из тръна и изпояде ливанските кедри.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Значи все пак е храст, т.е. имаме две хипотези - или е къпина, или е огън подяждащ. Склонен съм да вярвам на Valkiria все пак. Тя се аргументира добре.

ами не е чудо,в реда на нещата си е ,все пак той ни избра,редно е да ни  бере дерта :lol6:

Я, как се измъкваш. Значи подобни явления като говореща къпина/огън неподяждащ са в реда на нещата и не попадат в категорията на чудесата. Затова и няма нужда да бъдат установявани по някакъв начин, макар че единственото доказателство за тях е библейския текст. Написаното в Новия Завет, обаче, трябва да бъде доказвано ред по ред, за да бъде прието. Понеже това не е възможно, трябва да го отхвърлим като фалшификация... Нещо като двоен стандарт се получава, май.

Инак, прояви малко милосърдие и подскажи. Правилно си забелязала, че съм любознателен, да не кажа любопитен, но не се оправям много в Стария Завет и задачката ме затруднява. :help::wors:

Щото ето тук има списък с 69 чудеса (това някакво сакрално число ли е ;) ): http://bg-bible.com/bible/%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82-%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-35.html  И въпросната къпина е в списъка, но ти вече каза, че тя не е чудо. Поне кажи дали това, което ме питаш е в този списък или да търся в друга посока.

Чадо на Исраиля,

Ми що тогава се съмняваш, че Савел е имал видение на Спасителя или че последният е възкръснал. Що го ровичкаш този въпрос след като не можеш да докажеш, че Мойсей е разговарял с Адонай?

иначе например чудо е падането на иерихон,разделянето на водите на морето на две,за да преминат евреите и да се спасят от египтяните които ги преследвали и пр.......

Има ли исторически и други някакви доказателства за това, че тези събития са се случили така, както са описани? Имам предвид, че са божие дело, а не се дължат на естествени причини или на човешка намеса? Защото всеки скептик ще ти каже, че хората просто са били невежи и са интерпретирали нещата така от суеверие.

И по-важното - нека допуснем, че тези неща са наистина чудеса, но какава е гаранцията, че ги е причинил Бог, а не някой/ някои други "свръхестествени" сили? И последно, има ли подобни съвременни чудеса или Адонай ви е изоставил сами да се оправяте? (не че не се справяте - напротив справяте се много добре)

Накрая се казва, че "Номерът не може да бъде избран в момента. Моля, затворете и опитайте по-късно." Ясно е защо. Вие разоваряте постоянно с бог и линията е заета. Другите на могат да се вредят, нали така?

А "другата" Библия съм я чел, но темата не е подходяща да я обсъдим. ;)

Защо пък за него? Къде пише нещо подобно? Това нали е втория ипостас, т.е. Синът? Само че във Вехтия Завет никъде не се говори, че бог има троична природа, нали? Или ще посочиш такъв цитат?

Между другото, първо се говори за ангел, който е пратеник, доколкото разбирам, а в следващото изречение за бог. Не разбирам с кого точно е разговарял Моисей - с пратеника или с бог. Не че това е толкова важно. Има и друго, което налива вода в мелницата на Valkiria - ясно е написано "Аз съм Бог на баща ти, Бог Авраамов, Бог Исааков, и Бог Яковов". Никъде не се казва, че това е бог на всички люде, а че е бог само на еврейте или поне аз така го разбирам.

Цялото библейско предание съдържа свидетелства за явяването на Единия Троичен Бог. В Стария Завет Бог се открива постепенно като Троица; първо в сътворяването на света и човека: да сътворим човек по Наш образ (Бит. 1:26), а след това във вид на три Ангела (срв. Бит 18:2), към които Авраам се обърнал с думите: Господарю (Бит. 18:3). Славата на Троичния Бог е видял и пророк Исая (срв. Ис. 6:3). В Новия Завет при Кръщението на Христос Бог очевидно се явил като Света Троица: Отец с гласа Си (Този е Моят възлюбен Син - Мат. 3:17), а Светият Дух във вид на гълъб. И не само Отец  и Светият Дух свидетелстват за Сина, но и Синът също свидетелства за Отца: Който е видял Мене, видял е Отца (Иоан 14:9), както и за Светия Дух: Утешителят, Когото Аз ще ви пратя от Отца (Иоан 15:26). Има и много други места в Новия Завет, в които личностите на Света Троица свидетелстват една за друга.От всички явявания на Бога в света може ясно да се заключи, че библейският Бог е Един, но не е Сам, а е Троица.Отговорът, който отците на Църквата са дали е, че Света Троица е Един Бог заради едната същност, обща за Отца и Сина и Светия Дух. Единия Бог означава да се говори за Бога като общност на Личности. Това свидетелства и библейското Предание, защото всяко споменаване на името Бог в Библията е изповядване на Бог Отец, т.е. на Света Троица, а не на някакво безлично Божество.  Св. Кирил Иерусалимски  е казвал, че като изповядваме Бога, "имаме предвид Отца, та с Отец неразделно да се прославя и Синът със Светия Дух" [17]. Като изповядваме Бог Отец изповядваме цялата Света Троица!

Глен, благодаря за отговора. Въпросът за Троицата съм го проучвал в догматичен план и дори писах малко по темата. Виж ако ти е интересно - http://www.kaldata.com/forums/blog/1177/entry-8296-православната-троица/

Като теолгична концепция Троицата ми допада, в смисъл, че е интересна, но проблемът е, че в Стария Завет никъде експлицитно не е казано, че бог е троичен. Това е христянска инерпретация, която, както знаеш, не се приема нито от юдаистите, нито от мюсулманите. Спорно е дори дали тя е присъствала в ранното христянство. Сега ще видя цитатите, които си дал от Стария Завет, за да не пиша наизуст.

Цялото библейско предание съдържа свидетелства за явяването на Единия Троичен Бог. В Стария Завет Бог се открива постепенно като Троица; първо в сътворяването на света и човека: да сътворим човек по Наш образ (Бит. 1:26), а след това във вид на три Ангела (срв. Бит 18:2), към които Авраам се обърнал с думите: Господарю (Бит. 18:3). Славата на Троичния Бог е видял и пророк Исая (срв. Ис. 6:3).

И така - Бит. 1.26. След това рече Бог: да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие; По какво съдиш от това изречение, че Бог е Троичен? Това, че казва "Наш", а не "Мой" ли? Преди всичко тук ни трябва добър преводач и предполагам, че Valkiria ще ни помогне. Но по принцип не е ли обичайно бог понякога да говори за себе си в 3 л, мн. ч. , също като един крал, който казва: "Ние решихме..."? Разбира се, има и други интерпретации - питай запознатите във форума и те ще ти обяснят как според тях е протекъл акта на сътворението, каква е разликата между Плеромата и Демиурга и други такива.

После - Бит. 18. 1 След това Господ се яви на Авраам при дъбравата на Мамврий, когато той седеше при входа на шатрата си в горещината на деня.

Тук пише, че се явил бог, обаче в Бит. 18.2 се казва: Като повдигна очи и погледна, ето, трима мъже стояха срещу него; и като ги видя, завтече се от входа на шатрата да ги посрещне, поклони се до земята и каза... Сега тези тримата не са ли пратеници, т.е. ангели или твърдиш, че Бог се е явил в трите си лица пред Авраам? По-скоро е първото, нали? Тъй че и тук не виждам да се потвърждава хипотезата за тройната природа на бога. Да, Авраам казва Господарю, защото разбира, че те са само вестители, а истинският Господар е друг.

И накрая, Исая - 1.В годината на смъртта на цар Озия видях Господа седнал на висок и извисен престол и полите Му изпълваха храма. 2.Над Него стояха серафими; всеки от тях имаше по шест криле - с две покриваше лицето си, с две покриваше краката си, и с две летеше. 3.И викаха един към друг и казваха: Свят, свят, свят ГОСПОД на Войнствата! Славата Му изпълва цялата земя!

Ако това, че епитетът "свят" се повтаря три пъти е според теб доказателство, че бог е троичен, то не е много убедително. Даже хич. В много култури е прието почитта да се изразява трикратно. Това не е необичайно. 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

И така, сега те оставям в ноктите на Valkiria  и от сърце ти желая да минеш само с някое безобидно одраскаване. Успех!   ;)

ПП Не искам да разклащам вярата ти в Христос. Възможно е, ако има Бог той да е Троичен и да е разкрил природата си чрез Иисус. Само казвам, че такова нещо в Стария Завет няма,

абееее,мона мур..ти направо тужур биии. начи иудаизма взе много да го разбираш. ше ти простя,че си от твърдица, :tongue2:  а пък аз от парижжж :lol6:

Абе, mon ami, на вашите капризи не мога да угодя. Казах, че в Стария Завет никъде не се говори за това, че бог е троичен. Кво сбърках пак? Нали това твърдиш и ти? От иудаизъм нямам претенции да разбирам - не съм от избрания народ, уви. Ма, покрай теб няма ли да закача нещо от божието милосърдие, т.е. някак с връзки да ме уредиш, ако може... :)

Парижанка била, брей!

драга valkiria,

за да се стигне до истината трябва да се почне отначало!нека разгледаме казаното,защото има и такъв въпрос-

И рече Бог: Да сътворим човека (Бит. 1:26)

вие как смятате?Бог сам разговаря със Себе Си?Бог Сам Си е говорел, Сам и е създал?Не е ли странно празнословие  да се твърди, че някой следи и сам си заповядва, сам се надзирава, сам се самопринуждава властно и настоятелно?Разгледай и следващите думи: по Наш образ. Какво ще кажеш за това?Син и Отец  имат еднакъв образ.На кого казва: по Наш образ? На кого другиго, ако не на сиянието на славата и образа на Неговата ипостас (Евр. 1:3), Който е образ на невидимия Бог (Кол. 1:15)? И така, обръща се към собствения Си Образ, към живия Образ Който казва: Аз и Отец едно сме (Иоан. 10:30) и: Който е видял Мене, видял е Отца (Иоан. 14:9). На Него казва: Да сътворим човека по Наш образ. А там, където образът е един, може ли да има неподобие?

А сега,ако можеш,отговори ми,ако не ти пречи гордостта-

И сътвори Бог човека (Бит. 1:27). Не: “сътвориха”. Тук Моисей избягвал множествеността на лицата.!ЗАЩО???

вие как смятате?Бог сам разговаря със Себе Си?Бог Сам Си е говорел,

Ами, аз доста често правя точно това. Не казвам, че е в реда на нещата, но повечето хора го правят. Инак за "образа и подобието" е интересно. Но това е пак тълкуване. Както казах, експлицитно бог никъде не казва, че е троичен.

та ,толкоз за сега..никъде не виждам да пише ,че адонай и исус са едно,никъде не виждам да пише,че исус е божий син..чета и в двата завета за месия,цар и пр...

И аз съм с впечатление, че в най-ранното христянство концепцията за Троицата е непозната или поне е била езотерична и неизвестна на редовите вярващи.

А с ангела от къпината какво стана, пак на Троицата се върнахте?

На Моше му се явил Малах Адонаи - Ангел Господен. Малах означава пратеник, ангел - сила, енергия, действие. Но Малах Адонаи не е кой да е ангел, а върховната сила, "лицето на бога", защо не и "славата на господа". Михаил)

Той се явява на Агар и тя го нарича Иехова-ире, "бог вижда"; също на Авраам, докато се кани да принесе сина си в жертва.

В Изход 3 : 6 Елохим се представя като Йехова (ама не знам кой точно от всичките), Бог на баща ти, Бог Авраамов, Бог Исааков, и Бог Яковов.

В Изход 6 : 3 Явих се на Авраама, на Исаака и на Якова с името Бог Всемогъщи, но не им бях познат с името Си Иеова.

Доста са объркани тези божии имена и трябва да се проследяват не в превод. С малахим не може да се контактува съзнателно на този план, затова с тях общуват само пророците, какъвто е бил Мойсей.

Каквото и да е било, може да се е проявило на физически план във вид на нещо като електрическо явление, нещо като описаното от Е. Рьорих:

"Неизгарящият пламък [горящата къпина на Моисей7] е така нареченият небесен огън, който може да се прояви само при съприкосновение с аура с определено напрежение. Н. К. и аз станахме свидетели на такъв огън по време на нашето пътешествие из Тибет. Той избухна съвсем неочаквано в нашата палатка късно вечерта... Аз се приближих до леглото си и протегнах ръка, за да отгърна одеалото и изведнъж по средата се издигна стълб, по-точно огън от чудесен сребристо-лилаво-розов пламък. Аз не разбрах веднага каква е работата и с вик - огън, огън! - се залових да го гася с ръце, но огънят не загасваше, езиците на пламъците не обгаряха ръцете ми и аз само усещах приятна жива топлина. Моят възглас събуди мъжа ми и той ме видя, изправена на фона на този пламък. Това явление продължи не повече от четвърт минута, може и по-малко, и изчезна също тъй внезапно, както се беше появило."

Редактирано от witness (преглед на промените)

. Инак за "образа и подобието" е интересно. Но това е пак тълкуване. Както казах, експлицитно бог никъде не казва, че е троичен.

Не забравяйте,че още няма човек!Но когато сътворението на човека вече станало предстоящо, излиза наяве и вярата и догматът на истината проличава по-очевидно. Да сътворим човека!

Докато още не се е появил ученикът, проповедта на Богословието била скрита в дълбочина.

А с ангела от къпината какво стана, пак на Троицата се върнахте?

Ми, за Valkiria, къпината не е чудо, т.е. било е зрителна измама. А запис от разговора не може да представи, освен написаното в библията. Понеже се включи glen и дадох малко отдих. Но съм представил списък от 69 чудеса, за които очаквам да получа исторически и научни доказателства, каквито тя търси от христяните. Но май няма да се случи. :(

Доста са объркани тези божии имена и трябва да се проследяват не в превод. С малахим не може да се контактува съзнателно на този план, затова с тях общуват само пророците, какъвто е бил Мойсей.

Каквото и да е било, може да се е проявило на физически план във вид на нещо като електрическо явление, нещо като описаното от Е. Рьорих:

Да не е било някаква кълбовидна мълния? При всички случаи е въпрос на възприятие, т.е. Мойсей като пророк е общувал с въпросния Малах Адонай, а обикновените люде са виждали пламтящ храст. Това ми звучи съвсем логично. Сериозно говоря... Това кой е Малах Адонай, обаче, е съвсем друг въпрос, по който имам мнение, но не е подходящо да го споделям тук.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.