Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

Тъй, тъй. не знам кой за и кой срещу какво се бори, но следващата реплика трябва да е на Valkiria. Само се чудя защо ми направи забележка в една друга тема (макар че беше прав - не се бях изразил точно).

Ми... Сигурно защото съм бил прав :) Закачам се. Не се сещам за коя тема говориш...

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

...

едни учени по репродуктивна генетика в чикаго твърдят,че са синтезирали изкуствена сперма от произволна клетка на женското тяло.тоест извода е ,че жената може да се възпроизвежда без мъжа,но мъжа не може без жена.то си е казано и в значението на името "хава"..давам живот

...

Нищо ново под слънцето. И кокошките също могат да снасят яйца и да люпят пилета от тях, дори и без да има петел наоколо... Явлението се нарича партеногенеза. Таа това, което си написала, не е показател за нищо. Животът е късчето глина омесено с божия дъх и само поело си въздух, радостно нарекло битието си с Неговото име. От там нататък, всичко е живот назаем...

приятелю,

тоест извода е ,че жената може да се възпроизвежда без мъжа,но мъжа не може без жена.то си е казано и в значението на името "хава"..давам живот.

Или както казват Петелът може и да кукурига, но кокошките снасят яйцата. 

Не съм преписвал от Дарк - сега видях поста му, но ето, че по някои въпроси мъжете мислят еднакво... Кво да ги праиш - мъже, както казвате вие.

поздрави на всички мъже ,които са осъзнали,че жените са създадени да бъдат обичани,че са част от тяхната цялост 

Чувствам се поздравен - благодаря! Хубава песен - народна ли е?

Благодаря за разясненията относно отношението в Тората към по-добрата половина от човечеството. Все пак доколко всичко това се е спазвало в миналото или е имало по-скоро декларативен, пожелателен характер?

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Не мразя Бог, а Христос... И мразя не е точната дума, бих употребил презирам.

:ass:

2 понеже ви давам добро учение, Не оставяйте наставлението ми.....

3 Хвани се здраво за поуката, недей я оставя; Пази я, понеже тя е животът ти. Публикувано изображение14 Не влизай в пътеката на нечестивите, И не ходи по пътя на лошите. Публикувано изображение15 Отбягвай от него, не минавай край него. Отклони се от него и замини.

притчи соломонови

псалом 128:

1 Блажен всеки, който се бои от Господа, И ходи в Неговите пътища; Публикувано изображение2 Защото ще ядеш плода от труда на ръцете си; Блажен ще бъдеш, и ще благоденствуваш.

Тоягата и моркова винаги дават добър възпитателен ефект. ;)

Тоягата и моркова винаги дават добър възпитателен ефект. ;)

По-скоро дресировъчен, за създаване на условни рефлекси. Възпитателният, струва ми се, идва след като на мястото на моркова ни се замержелее нещо като отговора от по-горния пост

:ass:

Впрочем не разбрах какво точно трябва да означава – съгласие или несъгласие с цитираното мнение?

така е разбира се при всички е така

При всички строго монотеистични традиции, според мен.

Публикувано изображение

Аз споделям това мнение. а вие?

Отчасти, но не съм почитател на Дънов. За различните хора са подходящи различни отговори. Няма един единствен, който да е универсално полезен за всеки. Така си мисля.

Това, което казва Учителят - Петър Дънов е много точно според мен.

Една истинска религия не трябва да извежда хората извън света, а просто да им предоставя възможност да живеят по-добре и да провокира усилията, за да го правят по-добре. 

Обобщено можем да кажем, че хората сме колкото еднакви, толкова и различни. Имаме едно начало и един край, само разстоянието от т. А до т. Б е различно и всеки прави избор как да го извърви с вяра или без. Отговорите не са различни, защото и въпросите ни са еднакви, просто всеки открива отговора по различно време и по различен начин. За някой е необходим само знак, а за друг - безброй.

Всичко е едно и няма нищо ново под Слънцето.

Кой ли не е казвал това, което казва Петър Дънов, а той е царят на общите приказки. Въпросът е какво предлага в замяна. И анархистите могат да ти направят много точен анализ на обществото, но някакъв работещ алтернативен модел да му дадат - забрави.

(е, аз пак не се сдържах, щом стане дума за Дънов - все да кажа нещо)

Много е интересно това, че винаги се активират тези, които дори не са прочели и една негова Беседа. Обаче, готови да сравняват и да се изказват категорично. 

За каква замяна говориш изобщо?

А и една от големите грешки, които правим хората не е ли именно тази - да разваляме доброто дело на някого с недоброто му реализиране в живота?

Т Отговорите не са различни,

Напротив, различни са. Разбира се, ако следваме интерпретациите на Дънов и някои други, няма как да забележим това.

Кой ли не е казвал това, което казва Петър Дънов,

Да, подобни неща може да се чуят дори от представители на официално признатите христянски деноминации.

А къде в Новия завет се говори за любов между мъжа и жената?

Ето какво се казва в Стария завет:

2:1 Аз съм роза Саронова И долински крем.

2:2 Както е кремът между тръните; Така е любезната ми между дъщерите.

2:3 Както ябълката между дърветата на сада, Така е възлюбеният ми между синовете; Пожелах сянката му и седнах под нея, И плодът му бе сладък в устата ми.

2:4 Доведе ме в дома на пированието, И знамето му над мене бе любов.

2:5 Подкрепете ме с млинчета, разхладете ме с ябълки Защото съм ранена от любов.

2:6 Левицата му е под главата ми, И десницата му ме прегръща.

2:7 Заклевам ви, ерусалимски дъщери В сърните и в полските елени. Да не възбудите и да не събудите любовта ми преди да пожелае.

2:8 Гласът на възлюбления ми! ето, иде той, Скача по горите, играе по хълмовете.

2:9 Възлюбеният ми прилича на сърна или на млад елен; Ето стои, зад стената ни, Гледа в прозорците, Надзърта през решетките.

2:10 Проговаря възлюбленият ми и казва ми: Стани, любезна моя, прекрасна моя, и дойди;

2:11 Защото, ето, зимата се измина, И дъждът престана и отиде си;

2:12 Цветята се явяват по земята, Времето на птичето пеене {Или: На резитбата.} пристигна, И гласът на гургулицата се чува в нашата земя;

Редактирано от Bel Ami (преглед на промените)

Много е интересно това, че винаги се активират тези, които дори не са прочели и една негова Беседа. Обаче, готови да сравняват и да се изказват категорично. 

За каква замяна говориш изобщо?

Е, признавам си, че изучаването на Третия завет не ме влече особено. И без това на места и другите два ми идват в повече. Но колкото повече навлизам в него и съпътстващата литература, толкова повече осъзнавам, че нещата са по-сериозни, отколкото си ги мислех. Между другото, имало и Къща на завета :eek: Темата не е за дъновизма, но нали разговорът се върти около завети - хора, ние правим голяма грешка, като говорим за Дънов като за една персона. Преди време можех да различа поне три, сега вече не съм сигурна. Най-известната е по труизмите, полезна, но доста посредствена, бих казала; най-вероятно това е автентичният Дънов. За останалите, оттук нататък, май ще е по-добре да си запазя мнението за себе си.  

Една истинска религия не трябва да извежда хората извън света, а просто да им предоставя възможност да живеят по-добре и да провокира усилията, за да го правят по-добре. 

Грешиш – целта на една истинска религия се намира извън света, макар че е това е само образен израз.  Не зная какво казва Дънов за това, но нали царството на Христос, според думите му в Евангелието, не е от този свят. Дори Адам в иудаизма, от който хората са произлезли и в чието състояние трябва да се върнат, не е живял в този свят.

Bel Ami, прочетох някъде, че в "Песен на песните" всъщност става въпрос за Адам Кадмон, което е повече от вероятно. Но за нас непросветените е по-интересно да си представяме Соломон и Савската царица, отколкото някоя кабалистична главоблъсканица. :)

...

Bel Ami, прочетох някъде, че в "Песен на песните" всъщност става въпрос за Адам Кадмон, което е повече от вероятно. Но за нас непросветените е по-интересно да си представяме Соломон и Савската царица, отколкото някоя кабалистична главоблъсканица. :)

Нормално, когато е писан Старият Завет, кабала все още не е синтезирана...

...Дори Адам в иудаизма, от който хората са произлезли и в чието състояние трябва да се върнат, не е живял в този свят...

Там пише друго - апропо, географски съвсем издържано... Даже и в този звят...

...хора, ние правим голяма грешка, като говорим за Дънов като за една персона. Преди време можех да различа поне три, сега вече не съм сигурна... За останалите, оттук нататък, май ще е по-добре да си запазя мнението за себе си...

Най-интересното, взе че запази за себе си. Моля, разкажи повече.

Е Грешиш – целта на една истинска религия се намира извън света, макар че е това е само образен израз. 

Зависи. Нагарджуна казва: "Няма никаква разлика между сансара и нирвана. Няма никаква разлика между нирвана и сансара." Защо? Феномените са празни/пусти, т.е. лишени от присъщо, иманентно, независимо съществуване. Разликата е, че някои осъзнава това, а друг - не. Тъй че светът не се променя, а се променя нашата интерпретация или начина, по който го възприемаме. От гледна точка на конвенционалното преживяване, обаче, си е точно както си го написала.

Присъединявам се - на мен също ще ми бъде интересно. Моля!

Зависи. Нагарджуна казва: "Няма никаква разлика между сансара и нирвана. Няма никаква разлика между нирвана и сансара." Защо? Феномените са празни/пусти, т.е. лишени от присъщо, иманентно, независимо съществуване. Разликата е, че някои осъзнава това, а друг - не. Тъй че светът не се променя, а се променя нашата интерпретация или начина, по който го възприемаме. От гледна точка на конвенционалното преживяване, обаче, си е точно както си го написала.

Присъединявам се - на мен също ще ми бъде интересно. Моля!

Само казах, че си запазвам мнението за себе си, макар че едва ли ще учудя някого с него. Какво да разказвам - не съм му светила на Учителя в Къщата на завета, че да знам нещо по-така), пък и доста са писали, видях, тук-там по въпроса.

Точно в липсата на възгледа, който посочваш, scepsis, в учението на Дънов (може би е по-добре да кажа завета, предаден чрез Дънов, защото така представя нещата самият той) е проблемът. Може пък някой, който познава беседите му по-добре от мен, да ме оспори, но не виждам точно този фундамент в тях, даже напротив – ако цитирам самия така наречен Учител, ще е по-убедително. Няма да съм първия и в този форум, който си задава въпроси за „белотата” на дъновизма. Все повече изпитвам вътрешно съпротивление да ровя в темата, а досега и поради органическа непоносимост към подобен род естетика.

„Множествеността” на Дънов просто се набива на очи, докато четеш беседите и посланията му. Учителя може да твърди какво ли не по въпроса Кой/Кои стои/стоят зад тях – например Призвание към народа ми от 1898г. завършва с „Аз съм Елохил, Ангел на завета Господен”, като в някои преписи Елохил било Елохим. На други места направо твърди, че е Баща на Христос, за откровените смешни безсмислици почти във всяка беседа да не говорим, те не знам от кое негово alter ego произтичат. Може да стана пак прекалено груба и да накърня свещените чувства на някого, и не мога да спекулирам точно кой се е вселил в него... Ако е така, Той/Те визират цел, отдалечена все още във времето. За някого това ще са мои фантазии, а според моите разбирания – напълно вероятни неща. Засега, в този момент, нагласите, създавани от учението му изглеждат безобидни за доста хора; но след доста години няма да е така и семената са сети в подходящия момент, за което нееднократно намеква самият Дънов. Нали за всеки влак си има пътници, а за такъв род влакове има преизобилие от пътници. А двигателят на дъновисткия локомотив гори само духовен материализъм, а може би и рафинирана глупост.) Не че аз искам всички да живеят в материални страдания и беди, но посоченото от теб схващане го няма и няма там (за разлика от теософията например). Ами, съдете сами...

Христовото учение е едно Божествено учение, което разрѣшава живота въ неговата вѫтрѣшна пълнота. Ние, съврѣменнитѣ хора, се заблуждаваме, мислимъ, че материалнитѣ блага сѫ една необходимость. Материалнитѣ блага сѫ послѣдствие на онзи вѫтрѣшенъ духовенъ животъ. Слѣдователно, щомъ сме разумни, материалнитѣ блага ще дойдатъ. Ние за тѣхъ не трѣбва да мислимъ, а трѣбва да мислимъ, какъ да станемъ разумни. Щомъ си разуменъ, може да имашъ една кѫща, направена само отъ стъкла, и свѣтлината ще иде отвсѣкѫдѣ. Щомъ си разуменъ, може да имашъ най-хубавитѣ градини, най-модернитѣ срѣдства за съобщения: файтони, автомобили и др. Слѣдователно, не е въпросъ, дали имашъ градини, или не, важно е, че разумниятъ животъ създава всички блага.

Как интерпретира дхарма:

Индуситѣ иматъ думитѣ „карма и дихарма“. Карма подразбира сѫдба, лоши послѣдствия, т.е. туй, което си правилъ, ще ти го правятъ, а дихарма подразбира най-хубавитѣ условия, които Богъ е далъ на разположение на твоята душа. Това ти се дава като благодать. Всички хора наоколо те обичатъ, всички ти треперятъ и сѫ готови да изпълнятъ всѣко твое желание. Това наричатъ въ християнския свѣтъ благодать и казватъ, че благодатьта освобождава човѣка отъ всичко. Не, благодатьта показва, че туй сѫщество е живѣло въ съгласие съ Божиитѣ закони, затова има тази благодать. А за онѣзи сѫщества, които не сѫ живѣли въ съгласие съ Божиитѣ закони, нѣма благодать – за тѣхъ има карма.

И азъ казвамъ: Въ тѣзи послѣднитѣ врѣмена вече Господь иде! Блажени сте, като ви намѣри, че вършите Неговата воля! Тогава ще започне закона на дихармата, на благодатьта, на вѣчния животъ. Всички съврѣменни нещастия, които ви обграждатъ, ще се стопятъ. Така вие ще се намѣрите въ единъ новъ животъ, съ нови приятели, съ нови майки и бащи – то значи, че отношенията на хората спрѣмо васъ ще се измѣнятъ.

Бесѣда отъ Учительтъ: Блаженъ този рабъ!

И още, ако някой не е чувал за какви сакрални цели се използва компилацията от библейски текстове, магичното слънце на дъновистката литература „Заветът на цветните лъчи”.  

С За някого това ще са мои фантазии

Не мисля, че са твои фантазии. Има много верни неща в това, което си написала, според мен, макар че не съм изучавал беседите на въпросния учител задълбочено. Навремето съм общувал с негови ученици, от които нямам добри впечатления. Наистина те не са негови преки ученици, тъй че впечатленията ми може да са погрешни... Цитатът от Дънов за значението на понятието карма е уникална глупост. Всъщност е много просто - карма означава действие, което е обратно по посока и еднакво по сила. Счита се, обаче, че само някой Буда (всеки може да стане Буда - опцията теоретично е открита за всеки) може да схване най-фините аспекти на каузалните връзки. Карма не е съдба, фатум или предопределеност - във всеки един момент имаме свободен избор как да постъпим. Това, което по принцип не можем да променим е резултата, който вече е узрял - напр. нашето ДНК. Но това дали ще живеем в разбирателство с тялото си напр. или ще го тормозим с опиати, нездравословен начин на живот и други подобни е наш избор. Във връзка с писаното от теб по-рано - в Буда-дхарма се говори за сонам (тиб.), което не съвсем точно се превежда като "заслуга". Всъщност това е позитивен потенциал, който ни позволява да следваме т. нар. духовен път и да постигнем осъзнаване или йеше (тиб.), което често се превежда като мъдрост или прозрение. Има разлика между светска "заслуга", т.е. това да имаме добри условия от конвенционална гледна точка (пари, кариера, любов и секс и др. под.) и "заслуга", която да ни позволи да следваме някакъв духовен път. Последната често може да приема формата на пречки, които да стимулират интереса и куража ни да се опитаме да излезем от зоната на комфорта или от пашкула, в който сме се омотали.

, макар че не съм изучавал беседите на въпросния учител задълбочено.

Недей. На моменти съм имала чувството, че ще си докарам гърчове...

Навремето съм общувал с негови ученици, от които нямам добри впечатления. Наистина те не са негови преки ученици, тъй че впечатленията ми може да са погрешни... 

Не зная в какво състояние са били, но ако съдя по спомените на някои наистина преки ученици, според мен от тях по-зле едва ли може да има. Но окултизмът е опасно занимание, това не трябва да ни убягва никога. Нищо, абсолютно нищо в него не е толкова благовидно и безопасно, колкото ни изглежда или искат да ни го представят.

Май не ми се пише повече за дъновистика. Че току-виж ме постигнали наказания за светотатствата ми :ph34r:

"И ви предупреждавам да пазите това, което градя, да го не съборите, защото е свято; и ако се опитате да светотатствате, три злини ще ви допусна: глад, мор и разорение; и няма да ви пощадя, но ще се съдя с вас и ще помните винаги, че Бог е говорил. Пазете думите Ми. В тоя Залог, който Съм ви поверил, почива бъдещето ви, той е скрижалът на дома ви, надежда и живот за рода ви. Слушай Ме, доме славянски, да сте Ми свидетели, че Съм ви говорил."

"Призвание към народа ми”

Недей. На моменти съм имала чувството, че ще си докарам гърчове...

:)

"И ви предупреждавам да пазите това, което градя, да го не съборите, защото е свято; и ако се опитате да светотатствате, три злини ще ви допусна: глад, мор и разорение; и няма да ви пощадя, но ще се съдя с вас и ще помните винаги, че Бог е говорил. Пазете думите Ми. В тоя Залог, който Съм ви поверил, почива бъдещето ви, той е скрижалът на дома ви, надежда и живот за рода ви. Слушай Ме, доме славянски, да сте Ми свидетели, че Съм ви говорил."

"Призвание към народа ми”

Хубаво е да се замислите дали е луд вашия приятел. Може да е само предупредител за вас преди сурово мъчение.

Хубаво е да се замислите дали е луд вашия приятел. Може да е само предупредител за вас преди сурово мъчение.

Уважаеми пророчестващ mecholari, не съм написала такова нещо за "нашия приятел". Но не се и учудвам, че си го възприел така. Всъщност намекнах за нещо друго, по-неприятно.

Защо ми се струва, че представата как сме подложени на сурово мъчение сякаш те изпълва със задоволство?

Защо да пророчествам? Аз се учудвам защо си го възприела така.

Защо ми се струва, че представата как сме подложени на сурово мъчение сякаш те изпълва със задоволство?

Защото си фантазираш.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Защо да пророчествам? Аз се учудвам защо си го възприела така.

Защото си фантазираш.

Защото имаш тема за пророчества) И дано и нашият приятел само да си е фантазирал за възмездията, които ни се падат, ако не пазим божественото му учение. Защото излиза според него, че живот за българите без паневритмия няма.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.