Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължителната военна служба - безсмислица или необходимост?

Featured Replies

преди 4 минути, Win_user написа:

Му-ха-хаааааа!

Вземи почети история. Власт се взима, ако искаш да става диктатор или тиранин. И я взимаш и държиш със сила.
В Демокрацията народът ти делегира своите права и правомощия, за да управляваш от негово име и той да получи закрила.

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 104,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 16 минути, simtech написа:

Аз искам пистолет, за да си пазя собствеността и живота. Докато не ми дадат пълни права да пазя себе си и живота си, да не очакват аз да търпя прищевките на държавата относно това какви задължения съм бил имал да я пазя и да съм бил служил.
Открай време се губи времето на младежите в армията с глупости, които не са част от подготовката.
А сега искам ти да ми обясниш какво означава за теб "да излезеш мъж". Но хубавичко да го обясниш.
За двете седмици - 2 седмици или нищо. Ти си избери. Не всички искат да влязат в офицерското школо и никой не иска да си губи години от професионалното развитие. Светът се развива и не спи. 2 години извън професионалната сфера означава, че конкурентите ти са те изпреварили. А освен да служиш, после трябва и да внасяш данъци, нали така? А БВП-то, благосъстоянието на обществото? А те?
Някои от нещата са нереални, защото единението прави силата, а ние никога не сме единни.

За лустрация да си чувал?
А ние имаме спешна нужда да се стреля по границата. България е държава, не разграден двор.

НАЛИ? Защото са пазили празни складове и са изстреляли общо 3 пълнителя патрони, докато са служили, за сметка на това простотия много и безкрайна?! Ако можеше да се убива противник с правене на простотии, щяхме да сме завладели света!

Имаш вариант да си изкараш разрешително за оръжие, никой не те спира да пробваш. Вече органите на реда решават дали наистина ти трябва.

http://www.montana.mvr.bg/OD_Police/Service/KOS/dok_kos.htm Ето ти изискванията и реда за изкарване на разрешително за оръжие.

Не можеш да си купиш огнестрелно оръжие така както си купуваш вафли, така всеки би могъл да се сдобие и не знаеш какво може да стане утре, някой твой познат може да се озове срещу човек, тръгнал да убива ... Но няма проблем, нали можеш свободно да си купиш оръжие, другото не е важно.

От 10 години няма наборна служба, според теб хората които са били във възрастовата граница, която е била годна, дали не са се занимавали с глупости? Сам можеш да си прецениш какви ги вършат по тези дни.

Аз ще ти обяснява какво означава да излезеш мъж след като ми дадеш информация за 10-те хиляди инвалидизирани хора в казармата, както и за всичките смъртни случаи в казармата. 

преди 8 минути, martiron написа:

Имаш вариант да си изкараш разрешително за оръжие, никой не те спира да пробваш. Вече органите на реда решават дали наистина ти трябва.

Не, няма вариант. В САЩ има. Обичате да му подражавате, нали така? Органите на реда 100% ще решат, че нямам право. Защото не давам рушвети, за това нямам право. Същевременно мангал има право да те нападне с резачка, че после от ЕС го изкарват дори и мъченик.?
Аз искам правото да стрелям всеки, който ме краде или ме нападне с оръжие, а ако ме нападнат в група, но без оръжие - пак да имам право да стрелям.
Всеки престъпник може да придобие оръжие. Само ние, които не сме престъпници не можем да се пазим от престъпниците, защото нямаме оръжие. А полицията, най-многобройната в ЕС на глава от населението докато дойде и вече ще съм убит.

Цитат

СУХАТА СТАТИСТИКА

*  По данни на НОИ към началото на годината у нас има 5234 военноинвалиди. От тях 655 са пострадали по време на война. Останалите 4579 са военноинвалиди от мирно време.
* Само за периода 1993-2001 г. в редиците на родната казарма са се инвалидизирали 2612 момчета. 270 от тях са загубили над 90% от трудоспособността си.
* Най-много са пострадалите през 1997 г. - 414. Пикови години са и 1993 г. - 398 случая, и 1996 г. - 349. За миналата година военноинвалидите са "едва" 123. 
* 24 момчета са излезли от казармата като инвалиди само за първите три месеца на тази година. За същия период смъртните случаи са два.
* По данни от началото на годината 6525 души получават наследствени пенсии. Това са вдовиците, сираците и родителите на загиналите в казармата.
* Няма официално оповестена статистика за броя на смъртните случаи в армията.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 1 час, simtech написа:

Слабо ме познаваш, но прагът ми на търпимост към гаври към личността е много нисък.
В живота съм разбрал, че колкото повече търпиш, повече те мачкат.

Значи нищо не си разбрал от живота още... От мен да мине, ще се опитам да ти го обясня, защото явно схващаш по-бавничко. Примерно - в казармата по време на учение ротният дава заповед: "Падни!". При това си длъжен да паднеш на мястото, където си и да лежиш неподвижно, докато не ти разрешат да мръднеш. Може да лежиш и 6 часа... Нямаш право да се преместиш, независимо, че си паднал с лице върху кравешко лайно, а мравките от него ти лазят в носа и устата. Изглежда ти като извращение, нали?

Само че по време на реален бой ротният може току-що да е получил съобщение, че наводящият дозор на минохвъргачна батарея е забелязан на близкия хълм. Ако мръднеш половин метър настрани, щото не ти харесва миризмата на лайното, движението ти ще бъде забелязано. И като ви запукат 122-милиметровите минохвъргачки, ако имаш късмет, след две минути ще си мъртъв. Ако нямаш - в следващите няколко часа ще съзерцаваш вида на червата си, пръснати на 2-3 метра около тебе, докато същите тези мравки ти лазят из вътрешностите и ги ядат. И, което е по-лошо - всички останали бойци от ротата ти ще споделят същата съдба. Само заради тебе. Ето затова по време на учение ротният има пълното право ако не изпълниш заповедта, да ти натисне главата с крак и да я държи така, докато изядеш лайното. А ако не го направи, старите войници от ротата вечерта ще те накарат да почистиш кенефа не с четка за зъби, а с език!

И примерът далеч не се отнася само за армията. В живота е пълно със ситуации, в които трябва да направиш неприятен компромис, за да оцелееш ти или най-близките ти. Ако не си способен сам да смачкаш хипертрофиралото си его и да понесеш трудностите, когато е необходимо, другите ще те мачкат, докато се научиш. Не го ли умееш, на теб не може да се разчита в сериозна ситуация. Защото си едно разглезено хлапе и нищо повече. Рота от такива индивиди, колкото и добре да умеят да стрелят по мишени, не е бойна единица, а сбирщина... женски полови органи... Ето затова се служи две години в казармата!

преди 15 минути, Win_user написа:

...по време на учение ротният дава заповед: "Падни!".... да почистиш кенефа не с четка за зъби, а с език!

Ротният е идиот, а ти ще чистиш с език. Ясен ли съм? Утре ще ни запукат с минохвъргачките - още от леглата.
А ако го направят, ще е защото такива като теб с напомпано его пуснаха терористи през границите.
Ходи да пишеш на асемблер за лампови компютри и повече не ме занимавай.
А може да съм разглезено хлапе, но разглезени хлапета пак могат да те направят труден за рисуване.

преди 2 часа, simtech написа:

Не да се избият, а да се изгонят от управлението и да нямат право да влизат в него.

Айде и теб чакам да ме трепиш :) Много станахте вече.  И що ни един не се появи, не разбирам, честно.  И теб ли да сложим в управлението? Теб, дето се страхуваш от енергоспестяващи крушки? Айде стига бе!

преди 10 минути, simtech написа:

Ротният е идиот, а ти ще чистиш с език. Ясен ли съм? Утре ще ни запукат с минохвъргачките - още от леглата.
А ако го направят, ще е защото такива като теб с напомпано его пуснаха терористи през границите.
Ходи да пишеш на асемблер за лампови компютри и повече не ме занимавай.

Благодаря за прекрасния пример! Чудесно илюстрираш с реакцията си защо само с обяснения не става, а трябва казарма с всичките и "извращения", докато някои основни понятия бъдат набити в главите на подрастващите момченца :)  

преди 5 минути, bildera_ написа:

Tеб, дето се страхуваш от енергоспестяващи крушки? Айде стига бе!

Не се страхувам от енергоспестяващи крушки. Навсякъде са ми LED. А ти почни с лицевите опори. Шкембенцето да падне ;)

преди 13 минути, simtech написа:

А може да съм разглезено хлапе, но разглезени хлапета пак могат да те направят труден за рисуване.

Бе...чакам. Що ли все имам допир с разни идиоти, дето думичка не ми казват, камо ли да ме правят труден за рисуване...говоря за действителнсотта, не за плампалница като тая. 

преди 5 минути, Win_user написа:

Чудесно илюстрираш с реакцията си защо само с обяснения не става...

Намерили хора, които всичко им е било наготово да ми говорят за живота. Аз с обяснения разбирам, просто съм приел твоите обяснения да не "разбирам".

Що ли все имам допир с разни идиоти...

Аз не съм идиот.

преди 5 минути, simtech написа:

Не се страхувам от енергоспестяващи крушки. Навсякъде са ми LED. А ти почни с лицевите опори. Шкембенцето да падне ;)

От лицеви опори шкембето трудно да падне.  Имало лед ли? Къде видя лед през юни?

Теб, дето се страхуваш от енергоспестяващи крушки?

Между другото, само за протокола - и аз не бих използвал енергоспестяваща крушка от луминисцентен тип. UV-C излъчването им действително може да доведе до сериозни последици за здравето. От халогенни минах на диодни с 2700K цветна температура. Извинявам се за off-topic-а...

преди 4 минути, bildera_ написа:

От лицеви опори шкембето трудно да падне.  Имало лед ли? Къде видя лед през юни?

И коремни преси..и коремни преси! Един корем не ви научиха в казармата как да държите в порядка. :D

Намерили хора, които всичко им е било наготово да ми говорят за живота. Аз с обяснения разбирам, просто съм приел твоите обяснения да не "разбирам".

Аз не съм идиот.

Бе не те знам какъв си, аз говорех за действителните идиоти, дето срещам всеки ден и общувам с тях. Цитираш избирателно. Не случайно уточних, че ств2а въпрос за идиоти, дето срещам в дейстевителността...все пак тоя форум не го смятам за действителност. Но дали си идиот или не, зависои от определението на други хора, аз мнение нямам. За мен ти се един неудачник в България. 

преди 6 минути, Win_user написа:

Между другото, само за протокола

Искам да ми се паднеш работник във фирмата, ще сложа за осветление само живачни лампи, да ти вадят очите. :D

За мен ти се един неудачник в България. 

Щом казваш! На мен ми писна да давам аргументи какво не е правилно в цялата история...
Да ти дават неправомерни заповеди само за е*авката и да се подиграват с теб без причина е съвсем друго нещо от действителна заповед по време на бойни действия. Такива не се симулират. Или ги има, или ги няма.

Между другото, само за протокола - и аз не бих използвал енергоспестяваща крушка от луминисцентен тип. UV-C излъчването им действително може да доведе до сериозни последици за здравето. От халогенни минах на диодни с 2700K цветна температура. Извинявам се за off-topic-а...

Мен не ме ебе с ква крушка съм, но и аз предпочитам 2700К LED. Не за друго, а защото харчи по-малко и свети по-добре. 

преди 6 минути, simtech написа:

Искам да ми се паднеш работник във фирмата, ще сложа за осветление само живачни лампи, да ти вадят очите. :D

Аз с таквиа работя и  ги мразя.  На теб работник няма да ти се падна никога, щото с...не се занимавам. А и няма да ме изтърпиш. 

...

Да ти дават неправомерни заповеди само за е*авката и да се подиграват с теб без причина е съвсем друго нещо от действителна заповед по време на бойни действия. Такива не се симулират. Или ги има, или ги няма.
И между другото - цинцар! Не искаш да дадеш някой лев отгоре на енергото...

преди 7 минути, simtech написа:

Тук не позна много. Минало ми е едно-друго през главата, но да не навлизам в подробности... Ако сам не искаш да се научиш "да говориш с тревата", т.е. да се отървеш от чувството за собствена значимост, това си е твое решение. И ти си носиш последствията от него. Живеем в свободна и демократична страна, в която всеки има право на свой избор, нали? ;) От друга страна, както казва Хемингуей, "животът е един честен търговец - дава ти всичко, за което си си платил"...

преди 8 минути, bildera_ написа:

Аз с таквиа работя и  ги мразя.  На теб работник няма да ти се падна никога, щото с...не се занимавам. А и няма да ме изтърпиш. 

Ще те изтърпя. Ама ще разбереш, че казармата за нищо не те е подготвила. Все повече се убеждавам, че ако някой ден имам фирма и наемам хора, завършили казарма най-вече с тях трябва да се е*авам. Нали се имат за големи мъже, а останалите сме женски полови органи :D

Тук не позна много. Минало ми е едно-друго през главата, но да не навлизам в подробности... Ако сам не искаш да се научиш "да говориш с тревата", т.е. да се отървеш от чувството за собствена значимост, това си е твое решение.

Мда, само на теб ти е минало. Влез в подробности, чакаме сапунената опера.
А ти недей ме гледа, много добре си правя сметката...

преди 8 минути, simtech написа:

И коремни преси..и коремни преси! Един корем не ви научиха в казармата как да държите в порядка. :D

Че кой да ни научи там, ако сами не се научим? В казармата, аз и още двама мои набори си направихме фитнес съоръжения и си тренирахме до края. Дотогава нямаше. А аз бях единствения в ротата, дето можеше да покрие норматива. Веднъж ротния, дето на 27 бе с шкембенце и се мъчеше на лоста да направи едно коремно ни каза - ПИГО, само който покрие норматива. Интересно, че само аз го направих. А влязох в казармата толкова изморен до клетвата, че не можех и едно коремно да направя. В края и вече се въртях на лоста и бях наддал 7 килограма. 

Че кой да ни научи там, ако сами не се научим?

Не знам! Нали училище за мъже, фитнес велик!?
п.п Започнах с действителни сарказми...

преди 12 минути, simtech написа:

Щом казваш! На мен ми писна да давам аргументи какво не е правилно в цялата история...

Не си ходил в казарма и не знаеш какви заповеди дават. Моите комендири и по-висш военен персонал, никога, ама никога не са ми давали неправомерни заповеди!!! Това го гарантирам! Да, имали сме наказания, задето сме карали новобранцитге да правят сапунки, но това не е неправомерна заповед. напълно правомерна си е. Всъщност, с моите командири винаги сме били приятели. С всички! И когато са ме наказвали дори с арест, си е било напълно заслужено. 

Да ти дават неправомерни заповеди само за е*авката и да се подиграват с теб без причина е съвсем друго нещо от действителна заповед по време на бойни действия.

Грешиш. В реална бойна обстановка нямаш време да обмисляш заповеди и да решаваш дали да им се подчиниш, или да ги пренебрегнеш. Ако се опиташ да го направиш - страдате всички. Изпълнението на заповедта трябва да се превърне не в условен, а в безусловен рефлекс, за да може бойната част да функционира като едно цяло. А това става само по един начин - чрез тренировки, тренировки, и пак тренировки.

Повярвай ми, наблюдавал съм доста хора в съвсем елементарна екстремна ситуация - когато трябва да скочат за първи път с парашут от самолет. Реалната опасност е практически нулева, но трябва да се преодолеят собствените емоционални реакции. Мога да ти разказвам до утре сутрин какви изпълнения съм виждал... И запомни едно нещо - никой не може да бъде сигурен дори в собствената си реакция в ситуация, в която не е попадал до момента! Често хората остават дълбоко изненадани от себе си в такива случаи. Единственият начин да си сигурен ти казах вече кой е.

преди 8 минути, simtech написа:

Не знам! Нали училище за мъже, фитнес велик!?
п.п Започнах с действителни сарказми...

Ами това бе 1990-та, когато служех. Дотогава никой не знаеше какво е това фитнес. На пазара имаше точно една книга за фитнес или по-точно културизъм - на Атанас Джананов. Бях си я купил по врме на комунизма и по нея в казармата правехме всичко. Кой ти е мислил тогава за фитнес?

преди 10 минути, bildera_ написа:

Не си ходил в казарма и не знаеш какви заповеди дават. Моите комендири и по-висш военен персонал, никога, ама никога не са ми давали неправомерни заповеди!!! Това го гарантирам! Да, имали сме наказания, задето сме карали новобранцитге да правят сапунки, но това не е неправомерна заповед. напълно правомерна си е. Всъщност, с моите командири винаги сме били приятели. С всички! И когато са ме наказвали дори с арест, си е било напълно заслужено. 

Сапунка звучи като много правомерно отношение към новобранците...

Цитат

Добре дошли от другата страна

„Ето това беше началото" - Асен присвива очи при спомена за Първия Ден Служба. За 9-те месеца казарма той е сменил няколко поделения, но принципът „тук никой няма права, но за всеки има правила" е прилаган навсякъде. Само конкретните правила и дисциплини са различни. Някои изискват да се свиеш на топка на пода и да поемаш с тяло ритници. Други - да изближеш тоалетната. След което, по желание, можеш дълго да повръщаш.

Асен казва за себе си, че се е отървал леко. Страхът - най-естественото чувство в армията, често го е карал да мисли, че няма да издържи. „Страхувах се не толкова, че ще ме убият, а че ще превъртя. И ще си тегля куршума". Не се стига до там, защото му чупят ръката. С чук. Изкарва остатъка от службата във Военна болница. Сега, противно на всяка логика, не мрази човека с чука. Нито двамата, погрижили се ръката му да е добре изпъната. „Всъщност те са моите спасители - усмихва се Асен на себе си. - Излязох от онова абсурдно място почти два месеца по-рано. Иначе не знам какво можеше да се случи."

преди 8 минути, Win_user написа:

Изпълнението на заповедта трябва да се превърне не в условен, а в безусловен рефлек...

Ти грешиш. Могат да ти дадат заповед да убиваш жени и деца или да застреляш собствените си родители. Ако не помниш едно време е имало едни такива еничари, които така хубаво са превърнали заповедта в условен рефлекс!"
А да скочиш от самолет с парашут си е напълно реална опасност! Да давам ли сега случаи на загинали при такива скокове, заради скандали относно неправилната поддръжка и сгъване на парашути, искаш ли?
Армията е гнусна структура, където малко на брой хора  използват много на брой хора като машини за убиване.
Кажи на хората, загинали в газовите камери, че войниците на Хитлер само са следвали заповеди..като безусловен рефлекс..

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.