Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължителната военна служба - безсмислица или необходимост?

Featured Replies

преди 6 минути, simtech написа:

Сапунка звучи като много правомерно отношение към новобранците...

Всъщност, наложи се да се почистват помещенията. Сапунки са правили един или два пъти максимум. Аз също съм правил един път. Нищо страшно и лошо. Просто хигиена. И без четки за зъби и езици. Просто вода и настърган сапун по паркета, че тогава бе с паркет. 

И между другото, всеки войник си имаше зачислена печка или нещо друго. Та всеки си се грижеше за печката - да я зареди с дърва и въглища и да я запали. Това извращение ли е според теб и кой ще ти осигури топлото, след като няма чистачки и прислуга в казармата?

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 104,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 6 минути, bildera_ написа:

Всъщност, наложи се да се почистват помещенията. Сапунки са правили един или два пъти максимум. Аз също съм правил един път. Нищо страшно и лошо. Просто хигиена. И без четки за зъби и езици. Просто вода и настърган сапун по паркета, че тогава бе с паркет. 

Чисти ти бе! Трябваше "новобранците" да ви наврат стирките отзад, да видите една сапунка.

Цитат

Може би нещо подобно на онова, което се случи с редник Данаил Иванов преди месец и половина. Със сигурност знаете всички ужасяващи подробности - за съня в палатката, пияния сержант, камиона, гумата, която минава през главата на спящото 19-годишно момче, смъртта след 408 часа кома... И пропагандните лъжи в стил „състоянието на пациента се подобрява" (както ще обяснят по-късно лекарите: „Момчето практически нямаше мозък, просто чакахме силното му сърце да спре.")
Това, което евентуално не знаете обаче, е, че истината за случая с Данаил едва ли щеше да стане обществено достояние, ако не беше изпълнено едно условие. А именно - ако един войник от поделението нямаше мобилен телефон и не се беше обадил на майка си, а тя от своя страна не беше потърсила медиите. Тоест, ако въпросната слушалка липсваше, почти със сигурност щяхме да се разминем със заканите за внезапни проверки за алкохол в казармите, със заседанията в Генералния щаб, с ангажирането на президента и изобщо едва ли щяхме да станем свидетели на това как цялата държавна машина тежко-тежко се задвижва в посока на „затягане дисциплината в армията". Колкото и военният министър Николай Свинаров да се кълне, че „хората щяха да научат. Само че малко по-късно."

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 9 минути, simtech написа:

Добре дошли от другата страна

„Ето това беше началото" - Асен присвива очи при спомена за Първия Ден Служба. За 9-те месеца казарма той е сменил няколко поделения, но принципът „тук никой няма права, но за всеки има правила" е прилаган навсякъде. Само конкретните правила и дисциплини са различни. Някои изискват да се свиеш на топка на пода и да поемаш с тяло ритници. Други - да изближеш тоалетната. След което, по желание, можеш дълго да повръщаш.

Асен казва за себе си, че се е отървал леко. Страхът - най-естественото чувство в армията, често го е карал да мисли, че няма да издържи. „Страхувах се не толкова, че ще ме убият, а че ще превъртя. И ще си тегля куршума". Не се стига до там, защото му чупят ръката. С чук. Изкарва остатъка от службата във Военна болница. Сега, противно на всяка логика, не мрази човека с чука. Нито двамата, погрижили се ръката му да е добре изпъната. „Всъщност те са моите спасители - усмихва се Асен на себе си. - Излязох от онова абсурдно място почти два месеца по-рано. Иначе не знам какво можеше да се случи."

Аммм...то и сега имна такива неща, ама в училищата. Как би коментирал това?

преди 9 минути, bildera_ написа:

И между другото, всеки войник си имаше зачислена печка или нещо друго. Та всеки си се грижеше за печката - да я зареди с дърва и въглища и да я запали. Това извращение ли е според теб и кой ще ти осигури топлото, след като няма чистачки и прислуга в казармата?

Не е извращение, но заслужава бой по каската това да караш новобранец да ти върши работата.

преди 5 минути, bildera_ написа:

Аммм...то и сега имна такива неща, ама в училищата. Как би коментирал това?

В училище кога последно смачкаха ученик с камион през главата?

Чисти ти бе! Трябваше "новобранците" да ви наврат стирките отзад, да видите една сапунка.

Казах, един път за година и половина. Тогава между другото, аз защититх новобранците, но нали бяхме стари кучета, всички си понесохме наказанието - цял ден с противогази ;)

преди 4 минути, simtech написа:

Не е извращение, но заслужава бой по каската това да караш новобранец да ти върши работата.

То и сега всеки с по-висш чин по фирмите, дето искаш да ме вземеш за работник, вършат работа на глупака-капиталист.

Казах, един път за година и половина. Тогава между другото, аз защититх новобранците, но нали бяхме стари кучета, всички си понесохме наказанието - цял ден с противогази

Бой не сте яли от новобранците, за това. Ако бяха яки като бичета и също толкова умни, щяха да ви счупят от бой. Ето това е разликата между мъж и путьо. Те са били путьовци и са оставили някакви като вас да ги командорят.
А теб те питах. Кога последно чу някой в училище да смажат главата с камион?

Колкото и примери да ми даваш, в днешно време примерите за издевателство са поне 100 пъти повече. 

Никога не съм одобрявяал издевателствата в казармата и много пъти съм казвал, че съм бил защитник на новобранците. Никой от моите комендири не е одобрявал това ( издевателствата). Просто логиката ти издиша. Днес положението в цивилния живот е много по-лошо от тогава, когато бяхме в казармата. Днес издевателствата над работника са всекидневни!!!

Днес издевартелствата над работника са всекидневни!!!

Аз си избирам работното място.
Но това ти пожелавам да не си го избереш ти

Цитат

Генщаба ген. Никола Колев, а именно, че „информацията за смъртните случаи в Българската армия е поверителна и е такава не само у нас". Можете и да потърсите статистика за смъртността в МО и да ви я откажат. Да поговорите с войнишките майки. Или просто да се срещнете с лекар от Военна болница. Тези лекари определено имат какво да разкажат.

„При нас постоянно умират войници", казва д-р Х. Изрично е пожелал анонимност - „за да не си загубя работата". По думите му рядко в инцидентите липсва зла умисъл - като този с Данаил. Идвали предимно простреляни и пребити. В реанимацията още помнят Гошко от Строителни войски, който бил смазан от бой от сина на някакъв офицер: „Беше ритан в черния дроб. Единия ден беше контактен, даже поиска да извикаме жена му и да ги оставим сами. „Само за 5 минутки, а ние ще се завием под чаршафа" - така казваше. На следващия ден дробът му се спука и Гошко умря. Дойдоха много офицери, които ни „съветваха" да не говорим с никого за случилото се. Родителите на момчето уж искаха да се съдят, пък после се отказаха. Явно им бяха бутнали пари на ръка..." Д-р Х отпива кафе от бялата пластмасова чашка и добавя: „Та такива случаи колкото щеш".

преди 18 минути, simtech написа:

Ти грешиш. Могат да ти дадат заповед да убиваш жени и деца или да застреляш собствените си родители. Ако не помниш едно време е имало едни такива еничари, които така хубаво са превърнали заповедта в условен рефлекс!

Ако са ти дали подобна заповед, въпреки че командирът е пределно наясно колко ще ти е трудно да я изпълниш, значи трябва да го направиш. Например, защото ситуацията е такава, че ако откажеш, ще бъдат убити и твоите родители, и тези на още 20 човека. Затова войната е толкова мръсно и гадно нещо - защото понякога се налага да се вземат подобни решения. И колкото по-нависоко си в командната йерархия, толкова повече хора ти се налага да жертваш, за да спасиш други...

преди 18 минути, simtech написа:

А да скочиш от самолет с парашут си е напълно реална опасност! Да давам ли сега случаи на загинали при такива скокове, заради скандали относно неправилната поддръжка и сгъване на парашути, искаш ли?

Ето това е разликата между нас - мъжете просто правим нещата, а момченцата само умувате кое било опасно, колко било рисковано и защо не трябвало да се прави... :)

P.S.
Само за протокола - сгъват се салфетки. Парашути се скатават ;)

Редактирано от Win_user (преглед на промените)

Аз си избирам работното място.
Но това ти пожелавам да не си го избереш ти

Спри с глупостите си най сетне. Абсолютни глупости пишеш в 80% от случаите. 

преди 9 минути, Win_user написа:

Ако са ти дали подобна заповед, въпреки че командирът е пределно наясно колко ще ти е трудно да я изпълниш, значи трябва да го направиш. Ето това е разликата между нас - мъжете просто правим нещата, а момченцата само умувате кое било опасно, колко било рисковано и защо не трябвало да се прави...

Ако са ми дали подобна заповед я оспорвам като безумна и злоупотреба с положение. Трябва да си много прост, за да се превърнеш в машина за убиване в нечии ръце. Така изроди като Хитлер и Сталин са управлявали. Но какво ли да ти говоря на теб!
Прави каквото искаш, ако искаш си отрежи главата с брадва - нали просто го правите? Аз предпочитам да не си играя с живота си, освен ако няма причина.

преди 8 минути, bildera_ написа:

Спри с глупостите си най сетне. Абсолютни глупости пишеш в 80% от случаите. 

Цитат

В реанимацията на болницата идвали и много деца с опити за самоубийство. Някои от тях - заради системен психически и физически тормоз. Други - заради изнасилване... Не били рядкост и войниците със свръхдоза, главно хероин. В поделенията обаче имало широко потребление и на LSD и морфин. По-рядко, заради недотам достъпната цена, се правели поръчки на кока.

Според д-р Х от това колко войници са починали в болницата, било абсурдно да се правят заключения за смъртността в армията. „Първо - защото ние сме в София и при нас идват хора предимно от региона, второ, защото някои не доживяват да стигнат до болнично легло." И е прав.

Цитат

„Положи врат!". Антон, сега на 24, често чувал тази команда от началството си в казармата в Ямбол. Следвал силен удар с юмрук по тила, от който винаги му причернявало. Сега първото нещо, което забелязваш у Антон, е вдлъбнатината в черепа. И белегът от операцията - започва от дясното слепоочие и се губи в косата. Чак след това забелязваш други, „тривиални" неща от външния му вид. Например, че очите му са зелени.

преди 5 минути, simtech написа:

Ако са ми дали подобна заповед я оспорвам като безумна и злоупотреба с положение.

Днес всекидневно ни издават такива заповеди по работните места и отърване няма, за разлика от времето, когато бяхме в казарма. Все пак не си на курорт. Отишъл си там да станеш мъж. То това е идеята - не да си лайно на дъжд, а истински мъж!

преди 9 минути, bildera_ написа:

Днес всекидневно ни издават такива заповеди по работните места и отърване няма, за разлика от времето, когато бяхме в казарма. Все пак не си на курорт. Отишъл си там да станеш мъж. То това е идеята - не да си лайно на дъжд, а истински мъж!

НАЛИ? Мъж като тоя? Колко по-голям трябва да направя щрифта, за да го прочетеш?

Цитат

„Положи врат!". Антон, сега на 24, често чувал тази команда от началството си в казармата в Ямбол. Следвал силен удар с юмрук по тила, от който винаги му причернявало. Сега първото нещо, което забелязваш у Антон, е вдлъбнатината в черепа. И белегът от операцията - започва от дясното слепоочие и се губи в косата. Чак след това забелязваш други, „тривиални" неща от външния му вид. Например, че очите му са зелени.

Цитат

Казвал се Христо. Служил в Телиш, Плевенско. Мечтата му била, след като излезе от казармата, да следва медицина. Така и не излиза. Преди 16 години Христо е намерен мъртъв, метнат върху електрическото табло в поделението си. Смърт от високо напрежение. Или поне така казали на Пенка командирите. Тя обаче и досега отказва да повярва.

„Аз все още не знам каква е истината за смъртта му - Пенка трудно овладява гласа си. - Така и не можаха да ми дадат обяснение какво е правил при това табло на обед, когато всички войници са били в столовата. Искаха да инсценират, че е заради някакви покрити с вар чехли, захвърлени зад таблото - заради тях се бил надвесил и се бил допрял... Глупости. Той нямаше следа отпред да се е допирал. На гърба обаче имаше дупка и две черни ленти.

преди 14 минути, Win_user написа:

Ето това е разликата между нас - мъжете просто правим нещата, а момченцата само умувате кое било опасно, колко било рисковано и защо не трябвало да се прави... :)

P.S.
Само за протокола - сгъват се салфетки. Парашути се скатават ;)

Цитат

Срещаме се с Веселка Стоянова - майката на Росен, в къщата й в Казичене. Тя категорично отказва да бъде снимана - вече няколко пъти след изявления в медиите е получавала телефонни заплахи - „със смърт ме плашат". Все пак е склонна да говори. Ето историята накратко: старшина Росен Стоянов е инструктор-парашутист към военното поделение във Враждебна. Вече е навършил 30 и е решил да се откаже - дори учи английски, за да може да стане стюард. На 27 май 1998 г. се качва в хеликоптера, за да изпълни обичайно учение. Малко преди скока разбира, че всъщност ще участва в снимането на клип за Нова телевизия. От земята подават заповед към пилота да засили и да завие. В същия момент обаче спускачът, който няма радиостанция и не разбира за маневрата, нарежда на момчетата да скачат. При скока и двамата се удрят в корпуса на машината, губят съзнание и не отварят парашутите си.

НАЛИ? Мъж като тоя? Колко по-голям трябва да направя щрифта, за да го прочетеш?

Всъщност, баща ми, лека му пръст, е служел в Ямбол и то в края на шейсетте. Не ми е разправял подобни неща. Не ми е разправял и нищо лошо за казармата. Мразеше комунистиоте разбира се, но ги мразеше за след това, когато вече е почнал да работи. И да, баща ми бе пример за мен като дете. Пример, защото бе радист, младши сержант. За мен това бе гордост. Гордеех се с баща си. И в тоя ред на мисли си мисля за днешно време...ами ако се въведе казармата отново, какво ще кажат бащите на момченцата, дето трябва да посетят тая институция, а самите те ( бащите) не са били в нея? 

Всъщност, баща ми, лека му пръст, е служел в Ямбол и то в края на шейсетте. Не ми е разправял подобни неща. Не ми е разправял и нищо лошо за казармата. Мразеше комунистиоте разбира се, но ги мразеше за след това, когато вече е почнал да работи. И да, баща ми бе пример за мен като дете. Пример, защото бе радист, младши сержант. За мен това бе гордост. Гордеех се с баща си. И в тоя ред на мисли си мисля за днешно време...ами ако се въведе казармата отново, какво ще кажат бащите на момченцата, дето трябва да посетят тая институция, а самите те ( бащите) не са били в нея? 

Ще прочетеш ли цитатите? Всъщност, говориш глупости. Лека нощ и прочети цитатите. Историите са грозни. Има и още...
Ето ти линк - http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=458&aid=10755

Заради такива неща не само казармата не трябва да бъде връщана, а трябва всички генералчета, лейтенантчета, старшинки и т.н да се пратят в някой ГУЛАГ.

Ще прочетеш ли цитатите? Всъщност, говориш глупости. Лека нощ и прочети цитатите. Историите са грозни. Има и още...
Ето ти линк - http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=458&aid=10755

Заради такива неща не само казармата не трябва да бъде връщана, а трябва всички генералчета, лейтенантчета, старшинки и т.н да се пратят в някой ГУЛАГ.

Нещо си мръднал май. Такива извращения има всеки ден по работните ни места. Искаш ли да ти снимам и да ти постна тук? Искаш ли да видиш, как днес капиталиста или тоя, назначен от капиталиста, се гаври с работниците? искаш ли да разбереш, че всъщност днес е много по-опасно да работиш, отколкото да си в казарма?

преди 37 минути, Win_user написа:

Грешиш. В реална бойна обстановка нямаш време да обмисляш заповеди и да решаваш дали да им се подчиниш, или да ги пренебрегнеш.

Братоубиец. Някой безумец ще ти даде заповед и ще убиеш собствените си родители. Явно не знаеш, че заповедите имат граници и когато заповед противоречи на всякакъв здрав разум и логика, тя трябва да се оспори.

Цитат

Не се изпълнява заповед, независимо че е отдадена по съответния ред, която води към извършването на очевидно престъпление.

Цитат

5) Директивите, заповедите или разпорежданията са задължителни за подчинените и се изпълняват безпрекословно, точно и в срок. Те не могат да накърняват личното достойнство на военнослужещите, както и да им налагат извършване на очевидно престъпление.

Братоубиец. Някой безумец ще ти даде заповед и ще убиеш собствените си родители. Явно не знаеш, че заповедите имат граници и когато заповед противоречи на всякакъв здрав разум и логика, тя трябва да се оспори.

А иди оспори заповедта на работодателя си, да те видим докъде ще я докараш.

И да, днес капиталсита не мисли и на йота за здравето и сигурността на работниците си. Постоянно има смъртни случаи. Искаш ли да ти снимам некролога на мой колега, който през 2012 година загина съвсем глупаво заради капиталиста и как тия капиталисти дори не бяха съдени? Искаш ли?

Щото 5 минути преди да загине колегата ми, си говорехме хубави спомени от казармата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

А иди оспори заповедта на работодателя си, да те видим докъде ще я докараш.

Цитат

5) Директивите, заповедите или разпорежданията са задължителни за подчинените и се изпълняват безпрекословно, точно и в срок. Те не могат да накърняват личното достойнство на военнослужещите, както и да им налагат извършване на очевидно престъпление.

Ако си погледнеш трудовия договор, ще видиш куп безсмислици като например тая, че си длъжен да вършиш всякаква работа, която ти възложат!!!!!!

преди 10 минути, bildera_ написа:

Абсолютни глупости пишеш в 80% от случаите. 

В тази тема бих казал че процентите клонят към 100% в другите теми може и да е до 80%.

Човека иска да командва ама знае че няма да му дадат такава длъжност и за това всячески и панически се плаши да не попадне запас някъде.

преди 11 минути, simtech написа:

Така изроди като Хитлер и Сталин са управлявали. Но какво ли да ти говоря на теб!

Да не забравяме че Сталин и обкръжението му от военни съветници с цената на подобни заповеди къде жертваха преди всичко много човешки ресурс успяха да победят Хитлер. Иначе ако не бяха жертвали толкова народ по време на войната после жертвите заедно със семействата си заминаваха роби  за някой концлагер и накрая през комина ...
Симка ти защо не си гледаш лаптопите ами си тръгнал да умуваш в далечни за теб теми. И без това теб ще те правят писарушка ако настане време за мобилизация.

Ако си погледнеш трудовия договор, ще видиш куп безсмислици като например тая, че си длъжен да вършиш всякаква работа, която ти възложат!!!!!!

Аз работя за себе си. :)

преди 6 минути, BMW Маниак написа:

В тази тема бих казал че процентите клонят към 100% в другите теми може и да е до 80%.

Е, аз съм виждал и хубави коментари, давал съм му дори плюсчета.

Така като те гледам, нищо не работиш за себе си. Щото ако работеше, нямаше в 3-4 часа през нощта да пишеш глупости през 30 секунди. Аз поне съм втора смяна и съм оправдан. Ти какво работиш за себе си и кога, което е по-важно?

така като те гледам, нищо не работиш за себе си. Щото ако работеше, нямаше в 3-4 часа през нощта да пишеш глупости през 30 секунди.

Аз утре почивам. А вие си четете безумията. Отивайте да убивате майките си, заповядвам ви. Нали само запове чакате, без да мислите?! ;) Айде довиждаМЕ.
А ако прочетеш устава, ще разбереш, че нищо от него не се е спазвало в казармата ви. Една кочина.

Най накрая!
Кога ще честваме първия ти милион ?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.