Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 9 минути, Иво Димов написа:

...ма понеже съм мазохист си правя флашките у терминала :)

;) Да ти хвърля една задачка-закачка направена със cubic, не че няма да стане от терминала, ама с Ю-то е къде-къде по-лесно. И отпада "gfxboot.c32: not a COM32R image" , което пак се преодолява, но не красиво така. А пък исото не ми се бара, защото и подборката ми е тъпа.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

АЗ за тва ти казах ,че съм мазохист :) .То като я правиш в терминала после зор се форматира

@ Иво Некои хора затова са направили и още един бутон, да ти е лесно.

RosaImageWriter-2.6-eng.png

преди 48 минути, ert65 написа:

Едно предложение от мен за правене на "живи" флашки https://www.etcher.io/. Елементарно е и работи за всички дистрибуции. 

Докато ровех в нета, намерих това. Ще тръгне ли ако го запиша на флашка с твоето предложение?

Какво ще рече, че исото не е хибридно?

И защо да ползвам софтуер от трети страни, при положение, че в Лубунту имам 2 графични (gnome-disk-utility и usb-creator-gtk) от въздуха? И защо да се доверявам на нещо непознато вместо на изпитаните live-usb-install, unetbootin или mkusb? Защото изглежда модерно и е самодостатъчно, предполагам.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 1 час, бат'начо написа:

Докато ровех в нета, намерих това. Ще тръгне ли ако го запиша на флашка с твоето предложение?

Почти съм сигурен, че ще стане, защото програмата е нещо като графичен интерфейс на dd командата, а с нея не съм чувал да има линукс дистрибуция, която да не е станала на флашка. Дори бях мернал някъде, че с Etcher може да се запише и windwos 10 на флашка, но не съм пробвал.

преди 24 минути, ert65 написа:

Е, не тръгна. Едно на нула за unetbootin. И 0.9 на нула за usb-creator-gtk. Обаче защо ;) ?

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Не го бъзикам. Ключовата дума "всички" гори. С повечето, новите, хибридни... става. И защо така в последно време се ползват разсипващи здравето на флашките програми, dd си е "човек" ехеее откога, а чак сега стана блага. И съответно - unetbootin запада (щот всички се юрват на модерното).

Ужас, гръм и мълнии, гущери и змии. Ужасни програми, нови и гадни, само съсипват старите. Тези дето ги правят (може би и тези, които ги ползват) трябва да изгорят на клада, че и флашки развалят. Шегата на страна, всеки си ползва каквото му върши работа. Повече алтернативи, по-голям избор, повече доволни хора.

преди 1 час, ert65 написа:

Ужас, гръм и мълнии, гущери и змии. Ужасни програми, нови и гадни, само съсипват старите. Тези дето ги правят (може би и тези, които ги ползват) трябва да изгорят на клада, че и флашки развалят. Шегата на страна, всеки си ползва каквото му върши работа. Повече алтернативи, по-голям избор, повече доволни хора.

Баце, не чети по диагонал. Всичкото тръгна от това що е то хибридно исо и защо не се записва вярно с юнетбутин (виж доста напред). За пример дадох едно което не е, но бяхте сигурни, че ще става. Е, не става. И ако си направиш труда да приложиш върху него нещо от тука - то тогава, да, ще стане. Ако очакваш, че изброените програми магически ще го направят - ами очаквай си. Та, мен не бърка с какво записваш, а че казваш на бялото черно.

Този път свалих 32 битовата версия на манджаро, и о чудо, започна да зарежда. След като зареди линукс кернал ми даде нещо интересно. В левия горен ъгъл пише 2.0009941 Failed to find cpu0 device node Под него Starting version 229

Естествено нищо не стартира).

преди 5 часа, Aleksi написа:

Този път свалих 32 битовата версия на манджаро, и о чудо, започна да зарежда. След като зареди линукс кернал ми даде нещо интересно. В левия горен ъгъл пише 2.0009941 Failed to find cpu0 device node Под него Starting version 229

Естествено нищо не стартира).

И при мен излиза тази грешка всеки път, когато стартирам компа, при 32 битовото ядро, но сякаш не засяга производителността по никакъв начин.

А някоя флашка като ми прави проблем, просто я нулирам

dd if=/dev/zero of=/dev/sdX

и след това бутва с каквото и да запиша исото. Просто да го имате предвид.

Win32Diskimager която програма препоръчваха от сайта на манджаро. Пробвах и с руфус. Оставих го да стои с тази грешка някъде към 10 минути, че бях зает. Стана ясно, по напред няма да бутне. Минт съм го записвал с руфус- стартира веднага и за секунди влиза в жив диск. Пробвах и кде и синамон - и двете версии сработиха от раз. По ми хареса синамона, чисто визуално. Сега мъча да му сложа програми които ползвам.

Аз продължавам с експериментите... До тук разбрах, че за Linux Mint XFCE и Xubuntu има две Start менюта - класическото Applications menu и новото Whisker menu. Първото ми харесва повече на външен вид - в една колона, като класическото Windows меню, а освен това има възможност за създаване на вложени подменюта, макар и ръчно, с редактиране на текстовия файл /usr/share/xfcemint/xfce-applications.menu. Обаче при клик върху програма с десен бутон то прави същото, което и при клик с ляв бутон - отваря програмата. Освен това му липсва прозорче Search. Whisker menu е с две колони, като на Windows XP/Vista/7 и няма възможност за подменюта. Но пък клика с десен бутон позволява създаване на shortcut към програмата на десктопа и има Search. Някой знае ли дали има трета алтернатива, която обединява плюсовете на двете - една колона, подменюта, десен клик (и евентуално - Search)? Ако има и визуален редактор на подменютата или позволява създаването им с drag and drop - би било идеален вариант :) Или да ми препоръчате друга дистрибуция, в която Start менюто има всички тези опции?

Редактирано от Win_user (преглед на промените)

преди 5 часа, Win_user написа:

Аз продължавам с експериментите... До тук разбрах, че за Linux Mint XFCE и Xubuntu има две Start менюта - класическото Applications menu и новото Whisker menu. Първото ми харесва повече на външен вид - в една колона, като класическото Windows меню, а освен това има възможност за създаване на вложени подменюта, макар и ръчно, с редактиране на текстовия файл /usr/share/xfcemint/xfce-applications.menu. Обаче при клик върху програма с десен бутон то прави същото, което и при клик с ляв бутон - отваря програмата. Освен това му липсва прозорче Search. Whisker menu е с две колони, като на Windows XP/Vista/7 и няма възможност за подменюта. Но пък клика с десен бутон позволява създаване на shortcut към програмата на десктопа и има Search. Някой знае ли дали има трета алтернатива, която обединява плюсовете на двете - една колона, подменюта, десен клик (и евентуално - Search)? Ако има и визуален редактор на подменютата или позволява създаването им с drag and drop - би било идеален вариант :) Или да ми препоръчате друга дистрибуция, в която Start менюто има всички тези опции?

Пробвайте Parrot Linux от Diistrowatch.com. C Gnome 1.4 e. Менюто е разположено в горният ляв ъгъл. Следващите менюта са Папки- Директории и Настройки. Лично на мен това разположение на менютата най- ми допада и харесва.

Досега не съм имал проблеми с Unetbootin. Преди време ми се наложи да правя флашка с Уиндоус 7 и се оказа, че става, но с по старите версии, където още има опцията "Show All Drives". Направих я със старо инсталирано Убунту 10.04, но би трябвало да стане и с live USB на стара дистрибуция с предварително инсталиран unetbootin.

преди 10 часа, Win_user написа:

В класическото меню точно с влачене и пускане на десктопа се създава шорткът. И аз работя с него. По-удобно ми е.

преди 17 часа, Win_user написа:

how to customize whisker menu поставено някъде си помага обикновенно.

А това с търсенето хич не ми е ясно - търсене на какво, на файл, дума, на програма, е там има стартирай и за какво служи catfish по принцип, само го слагат за пълнеж.

преди 18 часа, Win_user написа:

Стандартното "Меню на програмите" е част от xfce4-panel. Whisker е добавка за същия панел - разширено меню с много възможности. Просто отворете настройките и ги разгледайте.

https://s19.postimg.org/adv3llunn/whisker.png

Whisker е интегрирано с редактора на менюта Menulibre. Той няма възможностите на Alacarte, но и не изисква половината Gnome, като зависимост.

Колкото до опцията за създаване на стартери в панела или върху работния плот в "Меню на програмите", тя не ви е притрябвала особено. Просто си създайте желания стартер директно в менюто или върху работния плот.

преди 55 минути, бат'начо написа:

how to customize whisker menu поставено някъде си помага обикновенно.

А това с търсенето хич не ми е ясно - търсене на какво, на файл, дума, на програма, е там има стартирай и за какво служи catfish по принцип, само го слагат за пълнеж.

Търсене на програми. Catfish е търсачка на файлове.

Имам въпрос свързан с управлението на клавишни комбинации под Ubuntu Gnome 3. Вече го зададох на тоя линк, но така и никой не отговори.
http://askubuntu.com/questions/828389/how-can-i-make-the-os-not-consume-the-keyboard-event-but-first-give-it-to-the-ru

преди 6 минути, Светльо написа:

Имам въпрос свързан с управлението на клавишни комбинации под Ubuntu Gnome 3. Вече го зададох на тоя линк, но така и никой не отговори.
http://askubuntu.com/questions/828389/how-can-i-make-the-os-not-consume-the-keyboard-event-but-first-give-it-to-the-ru

Мисля, че не можеш. Ни си струва да опиташ, чрез премахване или промяна на тази комбинация от настройките на GNOME3.

преди 15 минути, Melmak ® написа:

Мисля, че не можеш. Ни си струва да опиташ, чрез премахване или промяна на тази комбинация от настройките на GNOME3.

Би трябвало да е възможно, защото преди под Юнити нямаше проблеми. Откакто минах на Гном, се прецака. За кои настройки на Гном говориш? Как се отварят?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.