Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Здравейте, търсих темата Всичко за Debian, но безуспешно. Нуждая се от ръководство за оптимизиране на SSD под Debian, защото наличното за LM 19 е по-различно линк. Благодаря.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Игри написани за Windows, могат ли да бъдат подкарани под LM19 с Wane или трябва по друг начин да се инсталират, монтират и т.н. Ако игрите се стартират без инсталация, пак ли ще е наложително някакъв емулатор (Wine is Not Emulator).

Ще си купувам корава машина и смятам да е само на LM-19, но смятам дяла ми за съхранение на информация да не е HOME, а NTFS.

Прочетох, че и това е от значение и видях, че и на това има цака игрите да тръгват.

Игрите я тръгнат, я не ...

Операционна система се избира според софтуера, който смяташ да ползваш на нея. Щом искаш да играеш игри, писани за Windows - ами стой си на Windows. Като ти се ползва и Linux, направи си Dual Boot с двете системи. Няма никакъв проблем те да ползват общ дял за съхранение, форматиран под NTFS.

преди 42 минути, RudeBoy написа:

Игрите я тръгнат, я не ...

Операционна система се избира според софтуера, който смяташ да ползваш на нея. Щом искаш да играеш игри, писани за Windows - ами стой си на Windows. Като ти се ползва и Linux, направи си Dual Boot с двете системи. Няма никакъв проблемте да ползват общ дял за съхранение, форматиран под NTFS.

Сигурен ли си за NTFS? Долкото знам Уиндоуса не понася друга ОС да му пипа дяловете

преди 1 час, svetliof написа:

Здравейте, търсих темата Всичко за Debian, но безуспешно. Нуждая се от ръководство за оптимизиране на SSD под Debian, защото наличното за LM 19 е по-различно линк. Благодаря.

То под  Дебиан няма какво да му се бае толкова на SSD освен Файловата система да е XFS

преди 34 минути, petie1 написа:

Долкото знам Уиндоуса не понася друга ОС да му пипа дяловете

Глупости :mad: . Това, че дял е в NTFS, не означава, че е "собственост" на WIndows.

Е кажи го на М$ не на мен

преди 2 часа, Тодор Андреев написа:

Игри написани за Windows, могат ли да бъдат подкарани под LM19 с Wane или трябва по друг начин да се инсталират, монтират и т.н. Ако игрите се стартират без инсталация, пак ли ще е наложително някакъв емулатор (Wine is Not Emulator).

Ще си купувам корава машина и смятам да е само на LM-19, но смятам дяла ми за съхранение на информация да не е HOME, а NTFS.

Прочетох, че и това е от значение и видях, че и на това има цака игрите да тръгват.

Поне 90% тръгват. Ето една много малка част от игрите, които съм подкарал, изиграл и превъртял. Просто за болшинството от тях ме мързи да снимам клипове. Не ми трябва Windows, всичко, което искам да играя върви. Да, на NTFS. В Маймунда има поне едно 700-800 Windows игри, които също са нагласени да вървят на Linux само с две цъкания на мишката. В тази тема съм обяснил как се играе на NTFS.

преди 4 минути, Mozo написа:

Поне 90% тръгват. Ето една много малка част от игрите, които съм подкарал, изиграл и превъртял. Просто за болшинството от тях ме мързи да снимам клипове. Не ми трябва Windows, всичко, което искам да играя върви. Да, на NTFS. В Маймунда има поне едно 700-800 Windows игри, които също са нагласени да вървят на Linux само с две цъкания на мишката. В тази тема съм обяснил как се играе на NTFS.

Значи ако само чете без да пише в дяла няма да има проблем ли?

Може да се пише и чете абсолютно безпроблемно. Нямам идея откъде си направи този извод.

преди 6 минути, Mozo написа:

Може да се пише и чете абсолютно безпроблемно. Нямам идея откъде си направи този извод.

Ами така съм чел че има проблем с това

Е радвам се да няма после тема ама Уиндоуса ми мрънка за повреден дял как да го оправя.... Или нещо в тоя сорт

преди 14 часа, Тодор Андреев написа:

Ако ще ползваш само LM19 то NTFS дял не ти трябва. Игрите си работят и от ext4.

Здравейте.

Можете ли да споделите вашата цветова схема за терминала - да  е удобна и да изморява най-малко. 

Благодаря.

Цветовата схема едва ли ще помогне (много) дори и да имаш проблеми със зрението.

Проблема идва от немигането при гледане на екрана. Случайно преди време гледах едно здравно сутрешно предаване и там говореха точно за това. Работата ми е свързана точно със такова "святкане" и "осветяване" на мен и другите около мен, и решението което даваха/съветваха в предаването е удачно за мен - на определен период от време почваш да мигаш, за да овлажниш очите си, които изсъхват защото гледаш (втренчен си) и забравяш да мигаш. Има(ше) даже такава програма (не се сещам за името) която да ти напомня да си дадеш почивка. Естествено, ползвах я, но като я игнорирах непрекъснато като ми напомняше ... и сега не помня коя беше.

Сетих се.

2018-11-03-22-50-30.png

https://github.com/rcaelers/workrave

https://salsa.debian.org/debian/workrave

И след добавяне на хранилището (показаното на горната снимка не ме устройва).

2018-11-03-23-00-18.png

преди 11 часа, nikola_s написа:

Ако ще ползваш само LM19 то NTFS дял не ти трябва. Игрите си работят и от ext4.

Или си слага Стеам или игри за Линукс

@П.Петров , благодаря ти. Дори и да не съм ти бил полезен, ти ми помогна непряко. "Хвърлих" си я в автостарта след като си поиграх с настройките.

image.png

П.С. А линкът вероятно е трябвало да е такъв https://aghoras.wordpress.com/2016/09/13/workrave-and-centos-7/

преди 7 часа, petie1 написа:

Или си слага Стеам или игри за Линукс

Не те разбирам какво искаш да кажеш. Всички игри включително тези за windows работят от ext4 дял. Аз нямам ntfs дял.

преди 10 часа, бат'начо написа:

Цветовата схема едва ли ще помогне (много) дори и да имаш проблеми със зрението.

Проблема идва от немигането при гледане на екрана.

Не си прав. Освен от немигането, проблемът може да идва от монитора. Много зависи каква е подсветката, дали трепти, какво е околното осветление, дори дали е леко прашен. Освен това някои цветови схеми неизбежно изморяват очите. Но най-важното според мен, което може да помогне на кофти монитори, това е да убиеш синия цвят. Защото диодите светят прекалено във виолетовите цветове и това бързо изморява очите.

на 2.11.2018 г. в 20:59, Тодор Андреев написа:

http://appinformers.com/2500-games-now-steam-play-linux/27830/

Август 2018 = 27 Windows само игри адаптирани за Linux в Steam
Ноември 2018 = 2663 Windows само игри адаптирани за  Linux в Steam
...
Остават още 5700 други. Ако горната скорост се запази - до няколко месеца и те.

А междувременно стана практика все повече нови игри да излизат вече и директно за Линукс платформата.
-----------------
Заключение: Да държиш Windows специално само за игри повече не ти трябва.

преди 13 часа, П.Петров написа:

Можете ли да споделите вашата цветова схема за терминала - да  е удобна и да изморява най-малко. 

Забравих да добавя няколко неща.

Принципно разделям темите на ефектни и практични. При ефектните, използването на много цветове, голям контраст между фона и шрифта, виолетовите багри са ОК и даже желателни. Те обаче са подходящи за сравнително рядко и кратко използване, защото ефектите бързо омръзват и идва натоварването. Струва си да се отбележе, че масата теми в нета за терминал са точно от тоя тип.

При практичните се избягват ярките цветове натоварващи очите, например червено и виолетово. Гамите са по-скоро бедни и не контрастират ужасно много. Избягвай чисто черното и чисто бялото за фон. При бялото очите много се уморяват, а на черното няма какво да сложиш за да не контрастира. Още един минус на черното, някои системи не могат да чертаят бели фонтове на черно добре. Самото преливане за заглаждане не се получава. Така че и черното общо взето отпада. Моята мантра е просто да сменя фона на жълто оранжево, например  fffce5 и да карам с оцветяването по подразбиране в дистрибуцията. Първо бързо се настройва и второ добре се сработва с тема за черни букви на бял фон.

Това е за терминала. За работната среда, черните теми са голяма благина, стига да не работиш много в браузър. Защото програмите лесно се настройват да паснат на черна тема, а web пространството - не. При това web страниците залагат основно на бялото. И тогава целия монитор "грейва" и ефекта от черната тема се губи.

Най-после може да се възползваш от нощният режим, който го има в GNOME, маковете, iOS и също може да се докара с някои програми. Идеята там е точно да убият виолетовото, но с психологическата цел мозъка ти да усети че не е ден. Но косвено много помага и на зрението, ето защо го използвам непрекъснато. На iPad 2 очите ми за 40 мин се изморяват толкова, колкото за цял ден пред монитора. Когато обаче е включена night shift опцията, същия ефект се получава чак след 2 часа. Отличен бърз хак, ако не ти се настройва нищо друго. И ефекта от промяната на цветовете е много приятен, даже и за видео.

преди 1 час, whitepixel написа:

Остават още 5700 други. Ако горната скорост се запази - до няколко месеца и те.

Не забравяй, това е от натрупания потенциал във Wine. С други думи тая скоростта в никой случай няма да се запази. Но ще има и още много, заглавия. Като цяло фантастично.

А междувременно стана практика все повече нови игри да излизат вече и директно за Линукс платформата.

Да. Също така много издатели направиха задълбочени опити и пуснаха някои по-дребни заглавия още от преди това. Така че знаят какво ги очаква и че не е толкова страшно, колкото се твърдеше.

Заключение: Да държиш Windows специално само за игри повече не ти трябва.

Със сигурност има 10 пъти повече от достатъчно игри, които могат да се играят. Само се надявам скоро дистрибуциите да преминат на Wayland и ще стане още по-готино.

преди 5 часа, nikola_s написа:

Не те разбирам какво искаш да кажеш. Всички игри включително тези за windows работят от ext4 дял. Аз нямам ntfs дял.

Не казвам че не могат а че Стеам е създаден точно за игри под Линукс и вече има достачно игри написани и за Линукс

преди 13 минути, Melmak ® написа:

За работната среда, черните теми са голяма благина, стига да не работиш много в браузър. Защото програмите лесно се настройват да паснат на черна тема, а web пространството - не. При това web страниците залагат основно на бялото. И тогава целия монитор "грейва" и ефекта от черната тема се губи.

https://i.imgur.com/Nr0qkDQ.png

https://i.imgur.com/Sen7XjF.png

https://i.imgur.com/tONhezI.png

Не става за всички сайтове, но за доста работи ;):

stylus-pp5

на 29.10.2018 г. в 13:02, Melmak ® написа:

Не знам даже откъде да почна. Не виждам нищо правилно.

1. Какво точно значи "съм задал партишън с означение /home, но нещо не е наред и не работи. " Ако не кажеш как си го направил, ние няма откъде да знаем дали е правилно. По принцип няма такъв термин "задал". Също е под въпрос защо си сигурен, че не работи.

2. Този дял по време на инсталация ли се опитваш да го зададеш (закачиш) или след нея? По принцип и двата начина са възможни.

3. Защо изобщо търсиш нещо там?

Файлът не е дял. По-скоро, дялът може да бъде оприличен на папка, когато се ползва правилно.

4. Няма строго правилен начин и става по много различни начини. Това е все едно дали си създал файл "tekst1.txt" или "text2.txt". И двата работят еднакво и са правилни.

Нека почнем с основното. За да ползваш дяловете, първо трябва да си ги създал, след това да си ги форматирал в подходяща файлова система и накрая да си ги монтирал.

Монтирането представлява добавянето на файловата система към дървото с директориите. Извършва се или чрез командата "mount", или чрез подходящ запис във файла /etc/fstab, или при някои системи автоматично от udev (и тем подобните).

По принцип, теб не те устройва автоматично монтиране, защото искаш дялът да отиде точно в папката "/home".

Освен това не е възможно (желателно) двойно монтиране, освен в специални случай. Това го казвам защото, ако си успял с home дялът, няма какво да търсиш в /media/root_home_hadzhiyata. Тази папка вече ще е недостъпна (или най-малкото празна). Вместо нея ще имаш /home.

След всичко казано дотук, във файла /etc/fstab трябва да има подобен запис:

UUID=14a87d12-42c7-426a-ac7c-dc5051dfad59   /home                   ext4     defaults               1        2

или пък

/dev/sda6   /home                   ext4     defaults               1        2

Нека да разгледаме последното, за да видим какво прави. /dev/sda6 е физическото положение на дяла, за да знае Linux кой дял трябва да монтира.

Второто, /home е папката където трябва да се монтира. Нека за момент си представим, че искаме дялът да се монтира някъде другаде. Например /pencho/filmi също би било валидно задаване. Папките pencho, намираща се в главния каталог "/" и filmi намираща се в папката pencho трябва да съществуват. В момента в който Linux извърши монтирането, съдържанието на папката filmi ще изчезне и на нейно място ще се появят файловете от дялът sda6. Това е всичко. Монтирането просто свързва папки с дялове, за да може да се пише по тях. Няма нищо повече. /home просто е папка и няма никаква други мистерии. Единственото специално нещо, повечето програми предполагат че там се намират потребителските данни и ще ги търсят в нея.

По нататък във файла има опциите "ext4" - това е типът на файловата система на дяла и defaults, което казва да се използват опциите по подразбиране за фалова система ext4. Едно и две са опциите за архивиране и проверка, но да кажем че са остарели и нямат почти никакво значение.

Така че проверка на файла fstab за ред със съдържание /home и командата "mount" ще са достатъчни за да разбереш какво става.

Когато се изпълнява без други опции след нея, mount показва кое къде е монтирано в дадения момент.

Вече не ме вълнува този проблем, защото монтирах Linux Mint 19 Tara, като му зададох опцията да изтрие целия диск и да го инсталира.

Но понеже Вие, господин Melmak сте положили много усилия, за да ми помогнете, ще се опитам да обясня какво точно бях направил.

Аз работя с Gparted. С него бях изтрил целия диск и се опитах да направя няколко партишина:

1.Партишън за swap, означен като swap.

2.Партишън за данни, означен като /home.

3.Партишън за основна операционна система -32 bit (защото моя лаптоп не работи много добре с 64 bit).

4.Партишън за пробване на различни 64-bit. операционни системи-Linux и Puppy Linux, с цел намиране на подходяща 64 bit. за моя лаптоп.

Но, както казах не ми се получи. Явно имам още да уча.

Съжалявам, за това, че не ползвам английски език.

преди 19 часа, slavcho hadjiyata написа:

Вече не ме вълнува този проблем, защото монтирах Linux Mint 19 Tara, като му зададох опцията да изтрие целия диск и да го инсталира.

Но понеже Вие, господин Melmak сте положили много усилия, за да ми помогнете, ще се опитам да обясня какво точно бях направил.

Аз работя с Gparted. С него бях изтрил целия диск и се опитах да направя няколко партишина:

1.Партишън за swap, означен като swap.

2.Партишън за данни, означен като /home.

3.Партишън за основна операционна система -32 bit (защото моя лаптоп не работи много добре с 64 bit).

4.Партишън за пробване на различни 64-bit. операционни системи-Linux и Puppy Linux, с цел намиране на подходяща 64 bit. за моя лаптоп.

Но, както казах не ми се получи. Явно имам още да уча.

Съжалявам, за това, че не ползвам английски език.

Има и сайтове с доста подробна информация на руски език. Препоръчвам сайта на Алексей Федорчук от Москва, човекът е написал много ревюта  и инструкции във връзка с различни дистрибуции на Линукс, има и собствена операционна система на базата на Убунту с графична среда Cinnamon. Заслужава си да се види сайта https://www.alv.me/ и особено раздела Линуксы https://www.alv.me/category/linuxy/ и също библиотеката https://www.alv.me/nasha-biblioteka/ с негови книги на руски език. Има и раздел Мануалы (Наръчници) https://www.alv.me/category/manuals/ където описва доста подробно работата с различни пакети, например deb.

Още един източник на руски език: http://compizomania.blogspot.com/ на Владимир Долгирев, руснак от Средна Азия, от години живее в Испания. 

Успех!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.