Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 1 час, Melmak ® написа:

Драйвъри за хардуер е леко тъпо да се слагат, макар че съм склонен на компромис за най-критичния хардуер.

Имах предвид драйвъри за звука и за мрежовата карта - драйвъри, които иначе няма как да си намериш за линукс.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 2 часа, Melmak ® написа:

И пак казвам. :) 

$ sudo dmesg | grep -i tty

Ще ти отговори нещо такова:

determining-cisco-device-port-ubuntu.png

Това ttyUSB0 е важната част.

След това:

$ sudo screen /dev/ttyUSB0

Ако не стане от раз, добави параметрите за скорост 9600 или 115200.

$ sudo screen /dev/ttyUSB0 115200

И си готов.

Алтернативно, ако искаш през PuTTY ще трябва да оправиш правата на устройството с командата:

$ sudo chmod a+rw /dev/ttyUSB0

и после да му донастроиш параметрите от графичния интерфейс. Ще бъдат същите както описаните в тази статия:

http://www.omnisecu.com/cisco-certified-network-associate-ccna/how-to-use-putty-to-configure-or-monitor-a-cisco-router-or-switch.php

Само че устройството се именува не COM4, а /dev/ttyUSB0.

А мерси. Аз се поразрових и намерих и друг интересен метод но този, който цитираш изглежда ще е по лесния...

преди 1 час, Topper написа:

И аз не говоря по спомени на очевидци, на ден ми минават 100-тина MCU-та през USB конвертора :D
FTDI на баснословна цена.... двуканален FT232R единична бройка е 4-5$. Пролифик също ползвам, като и STC, проблеми съм имал само (изненада) под Windows ;)

Беше преди 10-на години, може би и повече. Пролифик-а струваше към 5лв и нищо по-скъпо не се продаваше в обикновените магазини. Единствения FTDI който можеш да намеря и бях сигурен че ще ми върши работа /не окастрен/, беше 50лв. Това заради лицензите и ДДС. В Щатите пак беше към 5 гущера в магазините. Обаче реших че прекалено ме дразнят и минах на реалния порт, въпреки че ми беше по-трудно /не беше на машината на която ми трябваше/.

преди 1 час, rado84 написа:

Имах предвид драйвъри за звука и за мрежовата карта - драйвъри, които иначе няма как да си намериш за линукс.

Сваляш малък образ и си го изграждаш след инсталиране по твой образ и подобие, и никой не може да ти каже копче. Неудобството - тръгваш от терминал. Предимството - ще изглежда и има само каквото пожелаеш.

Кибер не беше доволен от тези образи и предпочита сървър, аз пък не харесвам сървърните образи... Някъде по средата е истината.

преди 3 минути, бат'начо написа:

Неудобството - тръгваш от терминал.

Преди година-две се обривах като чуех, че трябва да ползвам терминал. :D  Но вече не.

преди 54 минути, бат'начо написа:

Кибер не беше доволен от тези образи и предпочита сървър, аз пък не харесвам сървърните образи... Някъде по средата е истината.

Все още ги предпочитам. Още при стартиране сървърният образ, натискам F4 и избирам "Инсталиране на минимална система". Иначе ти качва минимални сървърни компоненти. 

Това с минималното изображение звучи интересно. Ще го пробвам на виртуалка да видим за какво става въпрос.

Правил съм  инсталации от minimal iso.Ако обаче се работи активно на компютъра после следва инсталация от цяла купчина пакети и мета-пакети.Неща,които ти трябват сега,после - не и т.н.Пак се стига до изходна ситуация.

Затова напоследък най-вече ползвам от версия 18.3 включително  Linux Mint и сега  MX Linux.Графична среда Xfce.Няма значение каква е дистрибуцията.С всяка може да се прави същото,както с друга.Еднакъв cофтуер и т.н...

преди 47 минути, nick_dimitrov написа:

Правил съм  инсталации от minimal iso.Ако обаче се работи активно на компютъра после следва инсталация от цяла купчина пакети и мета-пакети.Неща,които ти трябват сега,после - не и т.н.Пак се стига до изходна ситуация.

Затова напоследък най-вече ползвам от версия 18.3 включително  Linux Mint и сега  MX Linux.Графична среда Xfce.Няма значение каква е дистрибуцията.С всяка може да се прави същото,както с друга.Еднакъв cофтуер и т.н...

В моя случай неща, които ми трябват сега, ми трябват винаги по някое време след това (примерно easymp3gain или MKV Toolnix GUI - тези двете ги ползвам рядко, но все пак ги ползвам). :)  Докато Ментата има един куп програми, които не ползвам и няма да ползвам никога през живота си, като например: Pidgeon, Hex Chat, ImageMagick, Timeshit, Redshit, Transmission, Rhytmbox, xed, вграденият мултимедиен плеър (не VLC-то, а някаква друга простотия беше), Text-to-speech, Tomboy, вирт. клавиатура и много други. Сами по себе си са нищо, но като ги събереш заедно, това е излишно заето място.

преди 22 часа, Melmak ® написа:

...

Устройството е /dev/ttyUSB0 или нещо от тоя род.

..

Да, от този род и конкретно ползвам CH340 или PL2003. Струват жълти стотинки, но имат един лек минус. 3.3 V задават от вградени ценерови диоди, което не е гут, защото го задават от изхода на USB-то.

spacer.png

а това

#!/bin/bash

for sysdevpath in $(find /sys/bus/usb/devices/usb*/ -name dev); do
    (
        syspath="${sysdevpath%/dev}"
        devname="$(udevadm info -q name -p $syspath)"
        [[ "$devname" == "bus/"* ]] && continue
        eval "$(udevadm info -q property --export -p $syspath)"
        [[ -z "$ID_SERIAL" ]] && continue
        echo "/dev/$devname - $ID_SERIAL"
    )
done

засича COM порта като: /dev/ttyUSB0 - 1a86_USB2.0-Serial

на 24.02.2019 г. в 14:23, бат'начо написа:

Сваляш малък образ и си го изграждаш след инсталиране по твой образ и подобие, и никой не може да ти каже копче. Неудобството - тръгваш от терминал. Предимството - ще изглежда и има само каквото пожелаеш.

Точно това направих преди малко във виртуална машина - с убунту минимал. Инсталирах минимално Лубунту и после му инсталирах Канела. Обаче сега канелата няма икони и примерно като тръгна да свалям и инсталирам аплети за панела, е много трудно да разбера кой бутон е за инфо и кой - за добавяне към панела. Няк'ви идеи как се инсталират иконите за дадената десктоп среда? Пробвах със "sudo apt-get install cinnamon-icons", но системата не откри такова нещо.

Сега усещаш какви са типичните неприятности в такива случаи. Но нищо, мисля че ще ти е интересно и полезно.

https://askubuntu.com/questions/160897/how-do-i-search-for-available-packages-from-the-command-line

Нямам идея как се казват конкретно и какъв е конкретният проблем.

Еми аз затова го правя във вирт. машина, та ако срещна спънка, да мога после да продължа. А Минта колкото и да го харесвам, по-доволен ще съм, ако някой ден успея да си подкарам минималистичен Линукс, направен изцяло по моите предпочитания и съдържащ само това, което ми трябва като софтуер.

преди 9 минути, rado84 написа:

А Минта колкото и да го харесвам, по-доволен ще съм, ако някой ден успея да си подкарам минималистичен Линукс, направен изцяло по моите предпочитания и съдържащ само това, което ми трябва като софтуер.

Внимавай драги, ще затънеш в сектата! :) 

преди 13 минути, Melmak ® написа:

Внимавай драги, ще затънеш в сектата! :) 

Късно го казваш - преди година-година и нещо затънах окончателно в тази секта и в частност - в Ментовата. ;) Даже им направих и това меме по този случай. Не можах да намеря снимка на диск с 18.3, така че използвах това за 17.3.

spacer.png

Виждам "излишни" червени пакети? Пак няма ти се получи "сглобката", но те могат да се скрият (да не се виждат в менюто).https://packages.ubuntu.com/bionic/cinnamon-desktop-environment

https://packages.ubuntu.com/bionic/cinnamon-core

И излиза, че трябва да гръмнеш само cinnamon

Преравяш пакет по пакет "червените" и гледаш как и кои от техните "зелени" да не включиш и кои да ги има. И си записваш.

Ааа, значи ето къде ми била грешката (добре че хванах да тествам на виртуалка :)  ) -  трябвало да напиша "cinnamon-desktop-environment", а не само "cinnamon".

преди 33 минути, rado84 написа:

Ааа, значи ето къде ми била грешката (добре че хванах да тествам на виртуалка :) ) -  трябвало да напиша "cinnamon-desktop-environment", а не само "cinnamon".

Я пробвай Linux BYOL

Ааа, значи ето къде ми била грешката (добре че хванах да тествам на виртуалка :) ) -  трябвало да напиша "cinnamon-desktop-environment", а не само "cinnamon".

Не. Доколкото "схващам" - трябва ти cinnamon + "твоите". И с "--no-install-recommends" опция при инсталиране. Но ти си пробвай - нищо не губиш, трупаш опит и почваш помалко "да схващаш (добиваш идеи) как искаш да стане крайното".

преди 11 часа, бат'начо написа:

Не. Доколкото "схващам" - трябва ти cinnamon + "твоите". И с "--no-install-recommends" опция при инсталиране. Но ти си пробвай - нищо не губиш, трупаш опит и почваш помалко "да схващаш (добиваш идеи) как искаш да стане крайното".

Това какво прави? "Казва" на терминала да НЕ инсталира препоръчаните програми?
А снощи пробвах със "cinnamon-desktop-environment" и стана почти каквото исках. Пак има 3-4 за махане, но е по-добре от 10. :) А също така пробвах и LXQt и тази среда също много ми хареса - тъмна по подразбиране и с много от "моите" програми. С нея Убунтуто изглежда и върви като нормална ОС, за разлика от оригиналната, където много неща са орязани и мяза повече на ранните години на XP.

Това какво прави? "Казва" на терминала да НЕ инсталира препоръчаните програми?

Не на терминал-а, а на пакетния мениджър. Някои софтуери могат да се инсталират в много минимална версия, но ще работят леко странно. Затова им слагат препоръчителни зависимости, които не са критични, но все пак се очаква че потребителят ще ги иска инсталирани. Като сложиш --no-install-recommends, му казваш да инсталира само задължителните /критичните/ зависимости към пакетите.

Изобщо е добре да преглеждаш зависимостите към даден пакет, ако те интерусува в детайли какво правиш. Това ще позволи по-добра персонализация, както и ще ти разясни някои нюанси в работата на даден софтуер.

Честита баба Марта на всички!

1. Колко от вас са с две различни О.С. на една машина?

2. Има ли проблеми между тях? (Вървят ли гладко или винаги се боричкат)?

3. Ако си направиш всички дялове NTFS и оставиш само този дял, който е за Линукс ext4, ще бъде ли проблем за Линукс?

4. Нещата с Линукс не ми се получават, но искам да продължа да се боря с него. Ако мина на 2 О.С., по пътя на най- малкото съпротивление ще ползвам Бозата, защото съм и свикнал и нищо няма да науча за Линукс (а ми е любопитно).

5. Определено съм прецакал нещо по време на инсталацията, защото машината не се държи особено бързо, а тя е с доста сериозни параметри. Въпроса е какво може да съм объркал при инсталацията, която не ми се струва особено сложна.

Здравей! Ще споделя лично за мен. Аз ползвам от две години само Линукс. Нямам нищо против Уиндоус, но лично на мен повече ми харесва Линукс. За нуждите ми ме устройва идеално. От един месец вкъщи се сдобихме с по-мощтна машина. И за да няма пререкания решихме проблема така: на хард диск близките ми ползват Уин 10, аз на ССД ползвам openSUSE Tumbleweed с графична среда КДЕ. Двете ОС са на физически отделни дискове и няма никакъв проблем по между им. Всичко работи така все едно са на отделни машини.

Това е от мен. Поздрави!

преди 54 минути, Тодор Андреев написа:

3. Ако си направиш всички дялове NTFS и оставиш само този дял, който е за Линукс ext4, ще бъде ли проблем за Линукс?

Не няма проблем  за :Линукс аз две год бях така

преди 55 минути, Тодор Андреев написа:

2. Има ли проблеми между тях? (Вървят ли гладко или винаги се боричкат)?

Да проблемите са най често от страна на Бозата

преди 57 минути, Тодор Андреев написа:

4. Нещата с Линукс не ми се получават, но искам да продължа да се боря с него. Ако мина на 2 О.С., по пътя на най- малкото съпротивление ще ползвам Бозата, защото съм и свикнал и нищо няма да науча за Линукс (а ми е любопитно).

За теб най лесния вариант е да туриш Линукс вЪв Виртуалка

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.