Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 9 минути, Masakra написа:

Дам. Ама той малко ме притеснява относно способностите му да борави с линукс.

Това.. Да не би от Ментата да са зашили и някакъв графичен интерфейс? Май имаше нещо такова с 33300 прозореца да вкарваш параметри, та до де ги разцъкваш с мишката, по-лесно директно си напиши командата в терминала. Ама то май си е отделен пакет. youtube-dl си е конзолен.. Той какво "стартиране" натиска и къде.. 

Ментата има Софтуерен център  та да инсталираш по лесно и първо пише инсталирай и след инсталирането става стартиране

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 8 минути, petie1 написа:

Ментата има Софтуерен център  та да инсталираш по лесно и първо пише инсталирай и след инсталирането става стартиране

И какво стартира? Отваря терминала? В смисъл, то е цяла команда с линк, формат и т.н. 

преди 10 минути, Masakra написа:

И какво стартира? Отваря терминала? В смисъл, то е цяла команда с линк, формат и т.н. 

Е не знам ама той първо каза друго дето го няма за Линукс а показва снимки на друго

@Тодор Андреев, въпросната програма си е там, обаче ти си свалил само бекенда за нея (за терминал) и чакаш да ти се покаже. Аз отдавна не ползвам софтуерния център и една от причините е, че не ти показва всичко, в т.ч. и зависимостите, които са 9 броя. За да ти се покаже програмата, трябва да си свалиш и графичния интерфейс за нея. :D 

spacer.png

spacer.png

преди 9 минути, rado84 написа:

@Тодор Андреев, въпросната програма си е там, обаче ти си свалил само бекенда за нея (за терминал) и чакаш да ти се покаже. Аз отдавна не ползвам софтуерния център и една от причините е, че не ти показва всичко, в т.ч. и зависимостите, които са 9 броя. За да ти се покаже програмата, трябва да си свалиш и графичния интерфейс за нея. :D 

spacer.png

spacer.png

Е ми аз нали затва съм му дал командата за зависимости“/ Даже и видео му пратих как става

преди 2 минути, petie1 написа:

Е ми аз нали затва съм му дал командата за зависимости“/ Даже и видео му пратих как става

Тази команда не винаги сработва. Случвало ми се е да имам счупени пакети и командата да казва, че няма такива, а пък ръчно оправяне през Синаптик да оправя проблема. Ръчното е или с "Редакция --> Поправяне на счупени пакети --> Прилагане" или пък, ако знаеш кои точно са счупените пакети, да ги селектираш и избереш "избиране за преинсталация". Най-често обаче вторият ръчен вариант решава проблема. Терминалната команда е умрела работа...

преди 8 минути, rado84 написа:

Тази команда не винаги сработва. Случвало ми се е да имам счупени пакети и командата да казва, че няма такива, а пък ръчно оправяне през Синаптик да оправя проблема. Ръчното е или с "Редакция --> Поправяне на счупени пакети --> Прилагане" или пък, ако знаеш кои точно са счупените пакети, да ги селектираш и избереш "избиране за преинсталация". Най-често обаче вторият ръчен вариант решава проблема. Терминалната команда е умрела работа...

Еми аз винаги с тази команда се лекувам та до досега е нямало ядове хем имам КДЕ

Десктоп средата едва ли е от значение за тази команда.

Видеото, което колегата ми е споделил явно всички го виждат, само аз не. Определено проблема е при мен.

Бихте ли ми казали, указали пътя по който да инсталирам тази програма? Може и в терминал, не ми е проблем. Проблем са ми основите на Линукс, които живот и здраве след 2 г. ще започна да изучавам.

1. Когато нещо ми липсва и не тръгва, къде да го търся и как да го търся.

2. Как да деинсталирам дадена програма през терминал / Мениджър на пакети без да засегна други програми.

3. Как да използвам най- ефективно Линукс с всичките му положителни качества?

Знам, че само за т. 1 ще ми трябва много време, но малко по малко ще се получат работите.

преди 53 минути, Тодор Андреев написа:

Може ли да ми кажете и програма за буутване на флашка. Искам да работи под линукс тази програма. Пробвах с фабричния вариант, но не се получава.

Аз ползвам тази.Работи безпроблемно.

https://www.techworld.com/download/system-desktop-tools/etcher-1524-3331436/

преди 6 часа, Тодор Андреев написа:

Може ли да ми кажете и програма за буутване на флашка. Искам да работи под линукс тази програма. Пробвах с фабричния вариант, но не се получава.

Аз ползвам тази и съм доволен.

http://wiki.rosalab.ru/en/index.php/ROSA_ImageWriter

преди 19 часа, rado84 написа:

Десктоп средата едва ли е от значение за тази команда.

Не съм казал това но както и да е

преди 3 часа, petie1 написа:

Не съм казал това но както и да е

А какво точно каза тогава?

преди 23 часа, petie1 написа:

Еми аз винаги с тази команда се лекувам та до досега е нямало ядове хем имам КДЕ

преди 2 минути, rado84 написа:

А какво точно каза тогава?

Че КДЕ си има център за софтуер който е доста добър за мързели ама аз не го ползвам

Имам чувството, че още при инсталацията някъде бъркам, или настройките на дъното не са ми направени както трябва. Имам разни странни проблеми, за които хора с Линукс не са и чували. Всяка инсталация при мен трябва да е ръчна. Линукса ми се държеше така, все едно е много тежка ОС. Имах чести случаи на забивания, даже единия път направо ми се замоизкл компа. Трябва да го пробвам на Уин как ще се държи. Игра като Generals на моменти направо го забива, особено когато изисква повече ресурс за видео картата. 

Препоръчайте ми линукс с инсталиран WINE и Playonlinux. И да прилича по стил на Windows XP или Windows 7

Попаднах на това - https://zorinos.com/download/ но е платено.

https://sites.google.com/site/chaletoslinux/home а тази няма нова версия

Zorin си е безплатен просто те подтикват да дариш, 10-20$, скролни най-долу и избери 0$ и ще го свалиш.

manjaro има ли го на български

преди 2 часа, ninov написа:

manjaro има ли го на български

Ако съм разбрал правилно въпроса: има го на български.

1.thumb.png.2e307dd26d5d4117ddc092a6f15095ca.png

2.png.a5160e0707db91b9efd50da6e70cbc75.png

Хей здравейте бутам Арч  ама забих с десктопа харесах си КДЕ  ама проблема е че не искам цялото КДЕ искам да си сложа образно казано голо КДЕ и да си добавям екстрите които искам та как става това?

преди 29 минути, petie1 написа:

Хей здравейте бутам Арч  ама забих с десктопа харесах си КДЕ  ама проблема е че не искам цялото КДЕ искам да си сложа образно казано голо КДЕ и да си добавям екстрите които искам та как става това?

https://wiki.archlinux.org/index.php/KDE#Installation

Цитат

Alternatively, for a more minimal Plasma installation, install the plasma-desktop package.

преди 23 минути, Melmak ® написа:

Точно затова забих пише плазма мета и вътре е дадено това дето си цитирал

преди 11 минути, petie1 написа:

Точно затова забих пише плазма мета и вътре е дадено това дето си цитирал

Какво разбираш под "забих"? Не ти изгрява десктоп-а или си сложил вече едното и сега се чудиш как да ги махнеш?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.