Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 2 часа, petie1 написа:

Crt+C За какво ли служи интересно?

dpkg --configure -a

да ама това нищо не ремонтира

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 11 минути, Белгиеца написа:

dpkg --configure -a

да ама това нищо не ремонтира

Реконфигура счупените пакети това и после се продължава с

sudo apt-get install

http://d.linux-bg.org/download/books/Debian-book/src/htmlsplit/node79.html

преди 14 минути, petie1 написа:

Реконфигура счупените пакети това и после се продължава с

sudo apt-get install

http://d.linux-bg.org/download/books/Debian-book/src/htmlsplit/node79.html

sudo apt-get -f install

така зацепи и си свърши инсталирането на стария боклук.
Обаче като го прецаках след обяд онова дето го писах по-горе не правеше нищо, па сега изписа разни работи. 
Иди го разбери ... пингвинска му работа.
Той Минта се е уплашил щото свалих ubuntu-mate.org  19.10 да го прабвам и се е размислил и тръгна преди малко в черния прозорец.
А mate за разлика от Гном си има за звука да кликнеш да смениш да не е през HDMI изхода а през звуковата аналогова карта.
През април като излезе новия убунту 20.04 май ще го пенсионирам Минта, защото още като му беше стар драйвера за Канона ми и забелязах че Минт 18.2 който е убунту 16.04 много изостава спрямо убунту 19.10 и скоро и 20.04
Па и днес като търсех все ми изкарват за новия убунту 19.10 описания как се инсталира един софтуер, а за 16.04 останали разни кратки описания и не е ясно дали нямаше да има конфликти. 
Ти кво ще кажеш, по-добре ли е да сляза от Минт на Убунту ?

преди 13 минути, Белгиеца написа:

sudo apt-get -f install

Обаче като го прецаках след обяд онова дето го писах по-горе не правеше нищо, па сега изписа разни работи. 
Той Минта се е уплашил щото свалих ubuntu-mate.org  19.10 да го прабвам и се е размислил и тръгна преди малко в черния прозорец.
А mate за разлика от Гном си има за звука да кликнеш да смениш да не е през HDMI изхода а през звуковата аналогова карта.
През април като излезе новия убунту 20.04 май ще го пенсионирам Минта, защото още като му беше стар драйвера за Канона ми и забелязах че Минт 18.2 който е убунту 16.04 много изостава спрямо убунту 19.10 и скоро и 20.04
Па и днес като търсех все ми изкарват за новия убунту 19.10 описания как се инсталира един софтуер, а за 16.04 останали разни кратки описания и не е ясно дали нямаше да има конфликти. 

И за него ще ти трябват 10-тина диска докато се научиш да го инсталираш. Но не е лошо да опиташ. Тъкмо ще има какво да четем.

преди 2 минути, Белгиеца написа:

sudo apt-get -f install

Е видя ли колко е лесно с конзолата? А и както казах първата команда само реконфигуира пакетите и не се очаква да изписва нищо а втората sudo apt-get install -f вече продъжава да сваля зависимостите и така довършва нещата. За Убунту си е твой избор лично аз не го тача много но по важно е да си избереш добра графична среда та това е в общи лонии, пък ако ти е интересно пробвай openSUSE 15.2 leap доста е лесна за работа

преди 1 минута, Колев60 написа:

И за него ще ти трябват 10-тина диска докато се научиш да го инсталираш. Но не е лошо да опиташ. Тъкмо ще има какво да четем.

То не е голям зор да тупнеш Убунту особенно интернет инсталацията ама с Белджо не знам... Да спре тока по време на инсталиране на пакет :)

преди 13 часа, Белгиеца написа:

А Белгиеца си прецака пингвина преди час.
Отишъл съм на убунту сайта и кликам там да инсталира нещо ама не казват коя версия е, а само че е за 16.04
Като се отвори едно прозорче да инсталира и кликам на детйли и показва едно черно в сивото и там, олеле стара версия ми пробутват. А сега де ? Няма бутон анулирай или откажи. Веднъж тръгнал ли е черният прозорец те води до гроба явно. И му спрях тока, за да спре да инсталира. Е, спря, ама сега не бачка Synaptic и не може да се инсталират повече програми, щото му е бил объркан списъка на пакетите.
Абе пингвинисти, ако спре тока сам кво се прави, а ?

Нищо не се прави, файловите системи са истински за разлика от NTFS. Всички Убунту са Линукс, но не всеки Линукс е Убунту. Черното може да го затвориш, когато искаш, но последиците ще си ги понесеш, няма кой да те спира да правиш глупости, глупакът е глупак, никой не може да го спаси от това.

преди 2 часа, bvbfan написа:

Нищо не се прави, файловите системи са истински за разлика от NTFS. Всички Убунту са Линукс, но не всеки Линукс е Убунту. Черното може да го затвориш, когато искаш, но последиците ще си ги понесеш, няма кой да те спира да правиш глупости, глупакът е глупак, никой не може да го спаси от това.

И това не е вярно. Убунти имаше BSD базирана версия :

https://itsfoss.com/ubuntubsd-ubuntu-freebsd/

преди 12 часа, petie1 написа:

1. Е видя ли колко е лесно с конзолата? А и както казах първата команда само реконфигуира пакетите и не се очаква да изписва нищо а втората sudo apt-get install -f вече продъжава да сваля зависимостите и така довършва нещата.

2. За Убунту си е твой избор лично аз не го тача много но по важно е да си избереш добра графична среда та това е в общи лонии, пък ако ти е интересно пробвай openSUSE 15.2 leap доста е лесна за работа

3. Да спре тока по време на инсталиране на пакет 

1. Вчера като му спрях тока и го пуснах пак не реагираше черният прозорец на 
dpkg --configure -a
нищо смислено не се случваше и никакви изисквания не предявяваше. Та го бях отписал.
Вчера късно вечерта като я писах тука не бях пробвал пак. Пробвах чек като ти написа другата, да я лепна отново 
dpkg --configure -a
и вечерта измрънка че съм нямал права на администратор, а през деня си траеше и нищо даваше като указания. Като ѝ лепнах едно sudo отпред и тръгна и проработи да изпише половин страница. 
След това лепнах твоята , ама не я хареса във вида в който беше и ми предложи да пробвам с

sudo apt-get -f install
след което си довърши инсталацията.

Е, след като ония олигофрени от убунту ми викат да кликна и да отворя линка с apt директно без да ми казват коя версия ще се инсталира, що няма бутон да анулирам процесът на инсталация като съм видял в черната част на прозорчето ( за детайлите) че ми пробутва стара версия ???

=========================================================

2. E не е баш мой избор за убунту, гледай тука кво става:
https://www.antidote.info/en/antidote-10/compatibility/linux

всички търговци правят платен софтуер за Убунту и даже ти заявяват , че било могло и да работи и на други дистрибуции, ама да не ходиш да се оплакваш после при тях че няма да работи например на openSUSE.
За Acestream-a руснаците като ходих да търся при тях версия за линукс и те викат че са го правили за убунту, все едно че друг линукс не познават.
А графичната среда, еми Гном ми направи впечатление че изкарваше по-наситени цветове от Mate, ама трябва да направя две флашки и да буутна и на двата компютъра едновременно за сравнение. Но е много отдалечен като изглед от Уин 7 тоя Гном.

========================================================

3. E  па да, мой си тока и си го спирам когато си искам, тъпанарите от Южна Африка като не са предвидили че в различни точки на планетта се случва и да спре тока ненадейно, това е минус за тяхната репутация.
А и са толкова кухи лейки, че можеш да си преместиш горната лента от хоризонтално положение в Mate да е във вертикално отляво, ама и часовникът се обръща да си кривиш врата за да прочетеш колко е часа.
Па и искат пари и викат че ако всеки свалил някое от бъгавите им творения им даде 2,5€ щяли да имат пари да разработват версията. 
Я гледай тука колко бъгове били оправили, ха ха ха ... и пари да съм им бил давал, та следващата година да изпишат още две страници с оправени бъгове.
https://ubuntu-mate.org/blog/ubuntu-mate-19-10-eoan-ermine-release/
особено забавно е това признание
XPresent support is properly fixed which means that screen tearing is now a thing of the past

преди 3 часа, bvbfan написа:

Нищо не се прави, 

Е не се прави, ама не бачка повече Synaptic и оня другия мениджър на инсталиране на стари версии ( задължително за Минт ) . 
И при желание за реакция от страна потърпевшият, черният прозорец се прави на сърдит и не функционира нормално, чааааак вечерта проработи пак.
Тя бозата 10 като почне да те тормози 2 - 3 часа апдейти да инсталира, поне те предупреждава да не си изключваш компютъра от тока. Ама пингвините вероятно си въобразяват, че всеки си има вкъщи собствен адрен реактор и не му спира тока никога.
От мене няма прошка нито за бъговете на бозата, нито за пингвинските тъпотии да те унижават команди да пишеш на ръка ако искаш по-нова версия на някой софтуер. То точно заради това няма много мераклии линукс да ползват, щото си е подигравка отвсякъде цял живот команди в черен прозорец да пишеш, понеже ония некадърниците не могат да ти дадат те .deb файл. 
Линуксите ги правят садисти, на които им е кеф да се мъчат после потребителите и да им е трудно и да реват по форумите че не работи нещо.
Ако и колите ги правеха същите пингвинисти, щяха да ти ги предлагат на части, без упътване кои части да купиш и да си блъскаш главата сам 3 месеца да си я сглобиш, ако си успял да отгатнеш техният перверзен замисъл какъв е бил.

Трябва човек да е много глупав за да не може да проумее че потребителят търси лесното, а не да му побелява главата от ядове.
Правачите на линукси са явно някакви мутирали индивиди абсолютно неспособни да се поставят на мястото на обикновения потребител. Те са против бозата, ама са неспособни да направят нещо по-приятно за ползване и да няма постоянно бъгове. Абе самодейци някакви правят убунту.
Трябва да ги оплюваме яко по форумите, та дано им дойде акъла у главата и почнат да имат по-уважително отношение към потребителите.

Ще ми набутват те на мене операционна система която остарява 2 седмици след като са я пуснали и ще ме принуждават да инсталирам по два пъти в годината нова версия на убунту, та да ми дадат последната версия на някой софтуер. Ееееее не са познали. От моя страна имат право на яко мрънкане за всяка тяхна тъпотия.

преди 1 час, Белгиеца написа:

Е не се прави, ама не бачка повече Synaptic

Това няма нищо общо с Линукс или с файловата система.

Джокер, имаш огромни прпоуски и по двете ОС...

1 Системните команди винаги се изпълняват с руут права тва че не знаеш това основно правило не е проблем на Линукс..

Синтаксика на команадата за поправка е точно като аз съм го дал и Дебиан си го приема, може би Убунту се правят на интересни не знам....

2 Софтуера който си дал ясно си пише в прерпоръките че си има и пакет за .rpm базирани дистрибуции, така че не е проблем да го подкараш на Centos,RedHat,openSUSE. Няколко пъти ти казах че не е проблем да подкараш софтуер и без да е пакетиран за конкретно дистро...

Айде стига ти толкоз обучение за Линукс засега...

Днес хванах един твърд диск за ушите и хайде у чекмеджето на РЦ-то да му инсталирам пингвини за проби.
Значи първо му турих Гном 19.10 за да видя дали няма да успея да го накарам да заприлича на Уин 7.
Ееееееее горната лента не иска да мърда нито долу нито вляво. Пуснах синчето да я свали ако може. То чете горкото из интарнет на френски, ама аз писах на английски - taskbar bottom gnom - и намерих че не била мърдала оттам.
Е па хубаво, изтрих го Гном 19.10 от твърдия диск и турих Mate 19.10 на неговото място.
На Mate  може да се мърдат лентите, ама не е толкова красив като Cinnamon на Минта.
И настройки, настройки ... абе отгатвам къде да ги търся нещата, ама бавно става.
А Chromium го инсталира сам на snap пакет.
Значи като илезе новото убунту през април ще го инсталирам и ще пробвам дали Mate няма да е станал по-добър, че му намирам кусури. 
Абе май е по-добре убунту последна версия 20 отколкото изоставащ Минт. А па може и да прабвам Cinnamon да му туря на убунтуто, що не. Може и на KDE да дам шанс да го скивам как ще се представи.

преди 3 минути, Белгиеца написа:

Днес хванах един твърд диск за ушите и хайде у чекмеджето на РЦ-то да му инсталирам пингвини за проби.
Значи първо му турих Гном 19.10 за да видя дали няма да успея да го накарам да заприлича на Уин 7.
Ееееееее горната лента не иска да мърда нито долу нито вляво. Пуснах синчето да я свали ако може. То чете горкото из интарнет на френски, ама аз писах на английски - taskbar bottom gnom - и намерих че не била мърдала оттам.
Е па хубаво, изтрих го Гном 19.10 от твърдия диск и турих Mate 19.10 на неговото място.
На Mate  може да се мърдат лентите, ама не е толкова красив като Cinnamon на Минта.
И настройки, настройки ... абе отгатвам къде да ги търся нещата, ама бавно става.
Значи като илезе новото убунту през април ще го инсталирам и ще пробвам дали Mate няма да е станал по-добър, че му намирам кусури. 
Абе май е по-добре убунту последна версия 20 отколкото изоставащ Минт. А па може и да прабвам Cinnamon да му туря на убунтуто, що не. Може и на KDE да дам шанс да го скивам как ще се представи.

Кой Гном? Да не завъдиш само градински гноми?:lol6:

преди 3 часа, Белгиеца написа:

Тоя дето го набутват от убунту.

screen.png

Па не можело думаш а? А за сайта на БНТ е грешка на нашите програмисти а не на Убунту

преди 6 часа, Белгиеца написа:

Защо не си инсталираш Кубунту. Можеш визуално да си го направиш както си искаш.

Как не може да се мърда лентата? Не ползвам GNOME, aXFCE, за това питам.

https://149366088.v2.pressablecdn.com/wp-content/uploads/2018/04/gnome-extensions-wow.png

За панел, таскбар-а или Activity лентата говориш? Относно това пингвинът ти да заприлича на джам има готово решение:

https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d1%82-windows-7-326961.html

преди 8 часа, Белгиеца написа:

BnYOUCt.png

Това на първо четене.

Настройки бол:

https://extensions.gnome.org

https://extensions.gnome.org/extension/1160/dash-to-panel/

p.p.

https://linuxconfig.org/how-to-customize-dock-panel-on-ubuntu-20-04-focal-fossa-linux

Май за Activity лентата говори, а я нарича "панел".( Или точно за панела говори?) Тя си е супер удобство. Едно от гениалните дизайнерски решения на Apple. Поне за мен, де. Аз не виждам защо трябва да загрозява и намалява пълната функционалност на Гном. Това, че е нещо различно от джама... го прави просто по-различно от джама. Ако искаш нещо като Уиндоус, не е ли най-добре да се използва... Уиндоус?

Здравейте хора! Пиша тук с надеждата да получа отговор защото аз официално се предадох и вдигнах ръце. 

Преди 5 дена си взех нов лаптоп, Acer - 4GB DDR4 RAM, процесор Ryzen 3, 4х2.2 и скромно по обем SSD. Сложих му Ubuntu 18.04 с KDE графична среда и всичко беше идеално. Клипове от Тубата зареждаха идеално, даже тези, които са 1080p 60 fps. Предишните ми лаптопи нямаха такъв потенциал и наистина много се радвам на новата ми машинка. Не само това, вчера правих толкова неща едновременно и всичко си работеше без забиване или нещо от сорта. Днес обаче всичко зарежда бая по-бавно и не мога да разбера защо. Влезна тубата и отворя 7 - 8 tabs в браузъра (Chromium) и нещата се случват адски бавно със накъсвания и забивания. Не само това, други програми им отнема повече време да заредят. Умът ми не го побира как може без никакви промени по самата ОС и без upgrade-ове на каквото и да е и всичо да започне да работи няколко идеи по-бавно. 

Горе споменатия проблем ми е познат, защото и преди се е случвал. Инсталирам си Линукс, всичко си работи гладко и безпроблемно и изведнъж всичко се променя без никаква очевидна причина. Една преинсталация и винаги всичко се оправя само за да се случи отното след кратък период от време. Преди си казвах майната му, защото предишните ми лаптопи бяха сравнително по-бавни и стари и следователно търпях. Но стига толкова! Единственото за което си използвам лаптопа е работа и развлечения. Работния ми процес не изисква нещо силно от към тема hardware. По време на работа имам 2 работещи инстанции на Chromium с около 10 отворени tab-а през повечето време, един терминал и това е. 

Наистина не знам какъв е източника, по самата ОС има само козметични промени като да се сложи някоя тема, създаване на някой custom shortcuts и други дреболии, които даже няма нужда да се споменават. Ще съм благодарен на всякакви съвети! 

Опитайте да му пуснете един BleachBit може би и вижте има ли промяна (и в двата режима - обикновено чистене и като root), след което рестартирайте. Най-малкото няма да ви навреди. Какви приставки имате на Хрома и случва ли се с друг браузър? Инсталацията как е направена?

Видимо по-бавно. Например, в момента имам отворен един Chromium и 3 таба на този сайт защото чета разни неща. За няколко дена свикнах всичко да е мазно и плавно, сега има лека разлика, която не е кой знае каква но е забележима. Ако отворя още неща очевидно няма да стане по-добре. Ще дам още един пример от ден 2ри - работя си от вкъщи, имам отворен Spotify, десетки tab-ове и един терминал с още повече под-прозореца, всичко точно. Естествено имаше леко забавяне на моменти но това е разбираемо, все пак Spotify черпи бая ресурси и Chromium също не изостава. Но защо аджеба, когато днес отворя малко повече tab-ове всичко започва да върти и да се мисли в продължение на минути, не мога да разбера. 

преди 2 минути, Мальчик Бананан написа:

Опитайте да му пуснете един BleachBit може би и вижте има ли промяна (и в двата режима - обикновено чистене и като root). Най-малкото няма да ви навреди. Какви приставки имате на Хрома и случва ли се с друг браузър?

Проблема го пресъздадох под Google Chrome и Firefox. Държа да отбележа, че проблема не е изолиран до работа в browser. Увим, цялостно всичко работи по-бавно. Относно Chromium - стандартни разширения, които използвам вече години наред. Ublock origin, Gyazo и Awsome screenshot, Grammarly и едно Falcon proxy, което не съм ползвал от около месец. BleachBit не съм го пробвал и сефте го чувам но съм съгласен, нищо не губя. 

преди 32 минути, Семка написа:

Влезна тубата и отворя 7 - 8 tabs в браузъра (Chromium) и нещата се случват адски бавно със накъсвания и забивания.

Тва е все едно да кажеш, взех 7-8 камъка, ама ми бяха тежки. Зависи какво си заредил в тези табове, 4GB е много малко за повече от 2 таба в браузър.

току-що, bvbfan написа:

Тва е все едно да кажеш, взех 7-8 камъка, ама ми бяха тежки. Зависи какво си заредил в тези табове, 4GB е много малко за повече от 2 таба в браузър.

Факт, клето се изразих. Така, реално всеки ден правя кажи речи едно и също. Видя си каналите към които съм се абонирал и ги отварям един по един със средното копче на мишката. Да отбележа, клиовете не тръгват да въврят едновременно. Изгледам единия, затворя tab-а и продължа със следващия, който щом отворя tab-a си тръгва автоматично. Това е стара традиция, която практикувам от години насам. Вчера например направих същото и нямаше никакви проблеми. Да, леки и едвам забележими накъсвания но за 4GB толкоз. Днес е коренно различна история. 

преди 23 минути, Семка написа:

. BleachBit не съм го пробвал и сефте го чувам но съм съгласен, нищо не губя. 

Това е като Ccleaner в Уиндоус - програма за почистване на непотребни файлове. Но звучи, като нещо друго, все пак дано помогне. Може ли заделен суап да е?

преди 12 минути, Мальчик Бананан написа:

Това е като Ccleaner в Уиндоус - програма за почистване на непотребни файлове. Но звучи, като нещо друго, все пак дано помогне. Може ли заделен суап да е?

Шах с пешката е цялата ситуация. В момента всичко си работи все едно нищо не е било. Не знам дали е от BleachBit и рестарта впоследствие или от факта, че си включих лаптопа в тока. Предполагам е възможно, когато е на батерия да използва по-малка част от системните ресурси? 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.