Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се е появил човекът на Земята според вас ?

Featured Replies

преди 11 часа, _ramus_ написа:

За фанатика сред демокрацията няма спирачки отвън и това ги прави особено опасни. Няма по-голям егоист от фанатика.

По-голям егоист от фанатика е този, който създава фанатици. При монархиите поне масите са наясно, че нямат никаква власт. При демокрацията се заблуждават, че имат такава. Тази тема обаче особено в контекста на раздела в който се намира, а не в политически и социален план, не виждам смисъл да се обсъжда.

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 126,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 2 часа, Shiniasu написа:

не виждам смисъл да се обсъжда.

това е написано към определен човек и не е работа на други да си дават мнението кое, какво и защо имало смисъл. Най-малкото е некоректно... Същия човек, който претендира, че мечтите му се сбъдвали, и то в реалността...

Време е някой да се опита да си махне очилата на фанатик, през които е характерно че се виждат само до няколко нюанса сиво, в добавка към бяло-черното.

преди 14 часа, _ramus_ написа:

всеки вярващ, го прави първо на сляпо. И винаги - изклкючвайки другите вероятности. Ти - също. Въпросите с театри на 'доказателства' идват после, и то само при несигурните и недостатъчно вярващите.

Всяко "ДОКАЗАТЕЛСТВО" се основава на подбор на една, пред ред от други "вероятности". Подбора идва само заради посоката и желанието нещо да се представи като "правилно" в даден момент, в даден контекст.

Осъзнатостта не идва от посока на егоистичното желание, а по-скоро от любознателностт, която цели да разбере как функционират нещата и как не функционират, да се премине отвъд инстинктивната фиксация върху видимостите, възприемани погрешно за постоянни и независими сами по себе си същности или реалности.

всеки вярващ, го прави първо на сляпо. И винаги - изклкючвайки другите вероятности. Ти - също.

Това е погрешно твърдение, обусловено от твоето невежество. Никакви вероятности не изключвам, за мен всичко в Космоса е взаимосъществуващо, непостоянно и празно от своя постоянна и независима същност (същия Рамус - още едно невежество и погрешна преценка). Както всички човеци и аз съм съ-възникнал и нямам конкретна и независима причина от всичко останало и това може да се докаже лесно, понеже друг вариант не се наблюдава изобщо.

Егоистът, когато мрази някого (мисъл, възглед също), всъщност мрази себе си и целия Космос. Но ако се осъзнае в дълбочина природата на едно нещо, може да се види природата на целия Космос.

преди 22 часа, dagpo19 написа:

Може ли поне трима да посочиш с линк към техни научни публикации, в които твърдят такова нещо? Вярвам, че няма да се затрудниш щом казваш, че са "голям брой". Говорим за научни публикации, не за интервюта, в които се изказват всякакви хрумки.

Когато преди това ти ми посочиш доказателства, че еволюционната теория е научно доказана.  

преди 2 часа, _ramus_ написа:

това е написано към определен човек и не е работа на други да си дават мнението кое, какво и защо имало смисъл. Най-малкото е некоректно... Същия човек, който претендира, че мечтите му се сбъдвали, и то в реалността...

Време е някой да се опита да си махне очилата на фанатик, през които е характерно че се виждат само до няколко нюанса сиво, в добавка към бяло-черното.

В много голяма грешка си. Ако си махнеш атеистично -  философските "очила" ще се убедиш, че от теб по - голям фанатик във форума няма. До толкова си се фанатизирал и си повярвал, че си придобил чувство на самодостатъчност и непогрешимост, а всеки друг е под твоето достойнство да коментира.  Но няма какво да направя за теб когато ти липсва елементарна самопреценка. 

преди 15 минути, realno написа:

Но няма какво да направя за теб

Можеш да направиш нещо просто... но което няма как да го направиш - това е да си махнеш биберона, който си засмукал, и без който не можеш да "дишаш".

Това, разбира се няма как да стане, защото означава да си в нищото. Така, че весело е когато се издокарваш да звучиш наперено... Петлетата са интересни, но бързо доскучават с еднообразните си игри и парадни надувки.

преди 1 час, _ramus_ написа:

Можеш да направиш нещо просто... но което няма как да го направиш - това е да си махнеш биберона, който си засмукал, и без който не можеш да "дишаш".

Това, разбира се няма как да стане, защото означава да си в нищото. Така, че весело е когато се издокарваш да звучиш наперено... Петлетата са интересни, но бързо доскучават с еднообразните си игри и парадни надувки.

Звучиш фанатично някак си. Това доказва написаното по горе от мен. Да си жив и здрав, но няма полза да си губя времето с теб. Всеки един ден ще разбере на каква основа е градял живота си. 

преди 37 минути, realno написа:

Всеки един ден ще разбере на каква основа е градял живота си. 

Не си прав, можеш да си умреш като пълен глупак.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Не си прав, можеш да си умреш като пълен глупак.

Всичко е възможно. Друг може да се мисли за умен в собствените си очи, но пак да умре като глупак в очите на Бог. 

1 Коринтяни 1:27 
Но Бог избра глупавите неща на света, за да посрами мъдрите; също избра Бог немощните неща на света, за да посрами силните;

преди 23 минути, realno написа:

като глупак в очите на Бог.

Пет пари не давам за това как съм в нечии очи, защото животът е мой, по критерия на това че аз нося отговорността за него. Само аз - нито бог, нито филанкишиев.

Пет пари не давам за бог, нито за книгите за него. И да не съм чувал какво е и кой е въпросния, животът го има, и продължава. Така, че цитатите от свещени книги са просто плява в моите очи, особено с игричните на цветове в тях - като за малоумни или за първокласници. И твоите думи - също.

така, че едва ли бог го интересува как е той в моите очи, и дали по същия начин - не е глупак. И да го интересува - ми е все едно и нищо не променя за мен.

И спри да говориш глупости за атеизма в мое лице, защото не съм атеист.

преди 51 минути, realno написа:

Всичко е възможно. Друг може да се мисли за умен в собствените си очи, но пак да умре като глупак в очите на Бог. 

1 Коринтяни 1:27 
Но Бог избра глупавите неща на света, за да посрами мъдрите; също избра Бог немощните неща на света, за да посрами силните;

Не съм съгласен че всичко е възможно. Горното може да го напише само човек който няма стабилна връзка с реалността, не обладава стабилен житейски опит и кълве само Библията. "Очите на Бог" е като приказка за лека нощ, която помага на детето бързо да заспи, за да не го е страх от тъмното, мислeйки си че Бог го гледа и ангели небесни го пазят. Понеже майка му и баща му имат и други работи да вършат, а не да се занимават само с лигавщини до късна доба. Сляпата вяра манипулира успешно наивните глупаци и е много удобна за определни кръгове в човешкото общество, понеже човек може да даде дори живота си, когато вярва в някои глупости. 

Невъзможно е например да влезеш във врящ казан (има безброй други примери за невъзможност) и да излезеш оттам като бучка лед. Ако си мислиш че всичко е възможно ще свършиш като други глупаци, които са мислели като теб. Ако Бог е избрал глупавите неща на света, с това по никакъв начин не е посрамил мъдрите, а е посрамил единствено Себе Си. Трябва наистина да си голям глупак, ако имайки се за мъдър, искаш да те имат за мъдър, а в същото време вършиш глупост след глупост. Като да пуснеш змия в рая и куп други щуротии.

Дори и най-големият глупак в момента на смъртта си осъзнава ясно доколко животът му е протекъл разумно. Това от Бардо, и не само от там.

преди 14 часа, realno написа:

Друг може да се мисли за умен в собствените си очи, но пак да умре като глупак в очите на Бог. 

Разбира се, че всичко е въпрос на критерии. За мен да си умен е едно, за някой друг - друго. Какви ли не хора могат да се срещнат, които считат себе си за много умни. Това е само тяхната си представа, техния критерий. Може да имат някакви знания, дори сериозни знания, но ако вместо да се фиксират върху това, което знаят, се опитат да навлязат в това, което не знаят, ще открият, че има много още какво да се научи. 

Понякога е невъзможно да придобиеш знания в едно направление, без да си придобил съответните знания в други направления. Някои хора като задълбаят в една посока и не виждат нищо друго. А това не го намирам за разумно. Като онзи компютър в темата за изкуствения интелект, който може да победи всеки на покер. При хората е по-зле, защото еднопосочността на усилията може да доведе до регрес по отношение на други аспекти от характера. И геният да се окаже със сериозен проблем в някакво друго отношение.

преди 5 часа, Anjel Dimitrov написа:

Я ,интересно .Може ли да изложиш вярата си?

я пак?...  :)

Не съм теист, не съм и атеист.. Нямам вече никаква идеология на която да се осланям, крепя, която да ползвам за патеричка. Никаква - измъкнах изпод краката си, и захвърлих от ръцете си всички патерички през десетилетията - целенасочено, системно, упорито и последователно.

Всичко започна с един прост експеримент преди малко повече от 30 години... после реших да видя какво е "нататък"... после - нататък... Идея си нямах колко основно е това, колко фундаментална дълбочина е... и че в един момент стигнах до положение в което да се наложи да взема най-трудното решение в живота си... Така, че - вяра не остана... фрагментите които все още изтляват са само остатъци от "пожара" и постепенно си загасват, останали без храна, без енергия, без значение - оставени на самоотпадане. Тук-там все още изскачат някои изненадващи остатъци... но вече имам опит, имам система, познания и няма връщане...

Едва ли някой тук има идея какво пиша и каква е цената му... така, че да не го коментираме повече. Не за друго - безпредметно е да се разисква без всякаква идея какво означавало размислително, фантастично или умотворно за всеки друг, който няма опитността... Аз за себе си съм ги изяснил в границите на възможностите ми, като процеса продължава и в момента... и ще продължава... Докога - не е ясно, а и не се занимавам с мечтания и проекции. Те са едно  от патеричките, които оставих някъде по пътя...

някъде по същият път - се наложи да се запозная съвсем осъзнато, методично и задълбочено - какво точно означава "РАЦИОНАЛЕН ПОДХОД"... и че това няма нищо общо нито с философските раздувки, нито с размислителните изфантазирани упражнения по запълване. Този подход се оказа единственият адекватен метод, отношение, позиция, за да стигна до този момент... От него разбрах за смисъла и значението на условностите и относителността, за използването им в практиката и ежедневието... 

преди 17 минути, _ramus_ написа:

Едва ли някой тук има идея какво пиша и каква е цената му... така, че да не го коментираме повече. Не за друго - безпредметно е да се разисква без всякаква идея какво означавало размислително, фантастично или умотворно за всеки друг, който няма опитността... Аз за себе си съм ги изяснил в границите на възможностите ми, като процеса продължава и в момента... и ще продължава... Докога - не е ясно, а и не се занимавам с мечтания и проекции. Те са едно  от патеричките, които оставих някъде по пътя...

Не ми стана ясно обаче мястото, което заемат многобройните и дълги анализи, които правиш на всички, които следват...  някаква посока противоположна на твоята. Противоположни в смисъл, основаващи се на някакъв вид вяра. Те защо са ти нужни? Или не са ти нужни?

преди 10 минути, Shiniasu написа:

Не ми стана ясно обаче

преди 32 минути, _ramus_ написа:

така, че да не го коментираме повече.

няма как да ти стане ясно нещо, което е качествено различно. Така че просто го остави празно, вместо да запълваш с фантастични изцепки. Буда, христос, майтрея или филанкишиев не са го написали и го няма в никои свещени книги. И да го има - точно там никак не му е мястото, нито религиозните въобще трябва да стига до тях...

Така, че - всичко е ок. И щеше да е чудесно ако просто не го беше прочел или го забравиш. Това са "невъзможности" и аз само се фантазирам, за да покрия очевидността че съм пълен глупак, злобар, невежа, егоист - виж там някакви от старите етикети дето си ми ги сложил досега, ти и толкова други светнати списвачи и четачи... Именно по този начин всичко олеква и вселената (на калдата) се успокоява.

преди 1 час, Shiniasu написа:

Не ми стана ясно обаче мястото, което заемат многобройните и дълги анализи, които правиш на всички, които следват...  някаква посока противоположна на твоята. Противоположни в смисъл, основаващи се на някакъв вид вяра. Те защо са ти нужни? Или не са ти нужни?

Както правилно си забелязал (понеже си практик), че опитът, системата, познанията на колегата противоречат на неговото "няма връщане...". Егото му е тук и е добре обяздено от вътрешните му демони, които напират, напират за изява и себедоказване... Системата която уж се крие от погледите на непосветените е плод на ума му, той не може да се освободи от размислителните и фантастичните си умотворения. Няма покой, няма реализация, а само едно безкрайно въртене в кръг - самсара. Той не е реализирал първа джана (дхяна) дори. За какви психологии и справяне с емоциите се говори, страничен наблюдател трудно може да добие представа...

Все стадии дхьяны были открыты Буддой Шакьямуни и включают в себя четыре «образные» стадии (рупа) и четыре-пять «безо́бразных» сверхтонких стадий (арупа), часто обозначаемых как самапатти и относящихся к мирам «сферы вне форм и цветов» (арупа-дхату). Подробнее стадии характеризуются следующим образом:

На первой дхьяне происходит сосредоточение последователя на объекте и уничтожение внутренних привязанностей, отвлекающих от сосредоточения: эмоционального влечения или неприязни к объекту, пониженной или повышенной активности и сомнений в правильности и действенности практики. В качестве результата последователь замечает, как объект возникает в сознании (витарка) и «саморазворачивается» (вичара). На данной стадии в сознании последователя также возникает восторг (пити) и радость (сукха).

На второй дхьяне витарка и вичара исчезают, сознание продолжает концентрироваться ещё более глубоко. Восторг и радость сохраняются. Исчезает привязанность к моделям мышления.

На третьей дхьяне концентрация (самадхи) трансформируется в «уравновешенность и внимательность». Исчезает восторг, «выцветая» в радость.

На четвёртой дхьяне последователь достигает пробуждения или бодхи, а также достигает освобождения от страданий (духкха) и удовольствий (сукха). Данная стадия также называется в текстах стадией «законченного совершенства умиротворения и осознавания» (упеккха-сати-парысуддхи). На данной стадии реализуемо постижение праджни с помощью наивысших «ясности и различающей способности сознания (випашьяны)».

Пятая стадия бесконечного пространства и последующие дхьяны связаны с «углублением концентрации сознания» и «утратой за ненадобностью его различающей способности» по причине уменьшения числа объектов для различения.

Стадия бесконечности восприятия или бесконечного сознания.

Стадия абсолютного ничто («осознание того, что в созерцаемом мире ничего нет»).

Стадия невосприятия и не не-восприятия (невосприятие «неба» не присутствием и не отсутствием сознания).

Стадия прекращения сознания и ощущения (самджня-ведана-ниродха), ведущая к «полному прекращению (ниродха-самапатти) волнений дхармо-частиц».

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

Както правилно си забелязал (понеже си практик)

ама, разбира се... няма по-зорки погледи от вас двамата практици.

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

Няма покой, няма реализация, а само едно безкрайно въртене в кръг - самсара. Той не е реализирал първа джана (дхяна) дори. За какви психологии и справяне с емоциите се говори, страничен наблюдател трудно може да добие представа...

Това беше най-смешното за тази вечер... за лека нощ. Тъпомерите направо са се реализирали през всички джани... :)

Времето ви Изтича , а вие още си играете на "кой е по-по-най"  , стиснали пристанищните котви в лицето на духовни и религиозни патерици.

Търсите да се положите на удобна и приемлива 'почва" , където да намерите Приемственост , вместо да я Събудите в себе си ..

Събирате и "сортирате плодове " от чужди "кошнички" , а вашите собствени спят дълбоко във вас ..

Задавайте си въпросите и не търсете отговорите в чужди парадигми , така никога няма да си Отключите собствената 'Библиотека".

Прозренията ще започнат да се "нижат' , когато успеете да отворите поне няколко "врати" .

Само вашите Лични Преживявания могат да ви донесат необходимият опит и възможност за Духовният ви Растеж .

Това  е и което ще се Запечата във "Файла ви " , с който ще "работите " във следващото си "Приключение Живот'.

преди 8 часа, _sirena_ написа:

Само вашите Лични Преживявания могат да ви донесат необходимият опит и възможност за Духовният ви Растеж .

те всички преживявания са само лични. Тяхни... и лични. :) Това е съвсем проста особеност на ПРЕЖИВЯВАНЕТО - че без ПРЕЖИВЯВАЩ, то не е възможно. А когато той е налице - винаги е само ЛИЧНО и ВЪТРЕШНО. Из целия форум са примерите за това.

Много добре е ясен смисъла на горните послания, пък и си е съвсем шаблонен, само дето посланичката и тя не ги разбира. Това е и удобството на "посредника" - той играе само на 'предаване' - защо да разбира. И тая героична роля не е малка.

преди 9 часа, _ramus_ написа:

ама, разбира се... няма по-зорки погледи от вас двамата практици.

Това беше най-смешното за тази вечер... за лека нощ. Тъпомерите направо са се реализирали през всички джани... :)

Устойчива реализация на втора джана може да постигне всек който седне да практикува с открит ум, всеки който е психически здрав, дори дете. Но ти си посетил будистки център само за да събереш материал за поредната порция оплюване, а не за да научиш нещо. Ако допуснем че си психически здрав, остават замърсяванията на ума, вкопчването в егото. Кармически обусловените ментални формации които се генерират от един замърсен и егоистичен ум се изливат тук. Чисто детските защитни реакции на раненото "младо петле" са показателни в процеса на пораждане на бъдещото съзнание от формациите в настоящото и миналата карма (отпечатъците в ума) на обусловения, заблуден в представите си, възприемащият се за отделен индивид.

преди 55 минути, _ramus_ написа:

те всички преживявания са само лични. Тяхни... и лични. :) Това е съвсем проста особеност на ПРЕЖИВЯВАНЕТО - че без ПРЕЖИВЯВАЩ, то не е възможно. А когато той е налице - винаги е само ЛИЧНО и ВЪТРЕШНО. Из целия форум са примерите за това.

Това може да го изведе от себе си само напълно капсулован субективист. Нямаш пряко преживяване на покоя, понеже не можеш да се освободиш от егото си, то те води за носа. Може да не е лично и само вътрешно. Но съвременната цивилизация дава почва за израстване на такива уж независими от всичко останало индивиди. Толкова е просто, ама как егото ще пусне себе си, та това е НЕВЪЗМОЖНО :D На такива "индивиди" мога да препоръчам само продължителна медитация върху някой труп, тогава ще са налице условия за пробуждане на някакво осъзнаване, събуждане от съня в който здраво са се вкопчили.

преди 41 минути, Śūnyatā написа:

Може да не е лично и само вътрешно.

Я пак - баааааавно го прочети... :) С какво ще го преживееш - когато е "само вътрешно"... Без личността как ще преживееш каквото и да било. Личността - без АЗ - няма как да съществува. Вътрешното, без АЗ - също

глупости пишеш. Толкова се вживяваш в ролята си че дори не се зачиташ какви ги твориш. Та ти в състояние на преживяване пишеш тия скалъпеници, само защото си ги прочел, натъкмил, само заради изживяването.

преди 41 минути, Śūnyatā написа:

На такива "индивиди" мога да препоръчам само продължителна медитация върху някой труп, тогава ще са налице условия за пробуждане на някакво осъзнаване, събуждане от съня в който здраво са се вкопчили.

оооо, недей Късаш ми сърцето. Най-после да си намеря Учителя и препоръчителя... :)

преди 49 минути, Śūnyatā написа:

Това може да го изведе от себе си само напълно капсулован субективист.

Щом си е избрал подобен подход. За мен това е като да си в сложен лабиринт и да се опитваш сам да откриеш изхода, пренебрегвайки указанията, които се намират на определени места от лабиринта. То и с указанията е достатъчно трудно, защото те нито обхващат всички разклонения, нито са лесни за разчитане, пък без тях... аз поне нямам намерение да обикалям всяко възможно коридорче. Но всеки сам си решава.

преди 32 минути, _ramus_ написа:

Я пак - баааааавно го прочети... :) С какво ще го преживееш - когато е "само вътрешно"... Без личността как ще преживееш каквото и да било. Личността - без АЗ - няма как да съществува. Вътрешното, без АЗ - също

Личността не е фундамент, а АЗ не съществува освен като представа. Това което мислиш за свое АЗ всъщност са множество непостоянни процеси, които ти обобщаваш погрешно като първопричина и основа на това което наричаш "вътрешен свят" - още една представа, концепция е която се вкопчваш с люта страст, която браниш с всякакви средства, без да се съобразяваш какво причиняваш на другите. Това е дълбока и инстинктивна фиксация, която ти е много трудно да преодолееш. От това следва самоопериране от всякаква емпатия и самоизолация в бездната на отчаянието.

Препоръчах ти да медитираш върху труп, за да осъзнаеш поне донякъде, че Аза не е причината за твоето съществуване. Аза е само вълна на повърхността на гладко и спокойно езеро. Когато излезеш от шамата и втора джана поне и веднага преминеш към випасана с наблюдение на непостоянството ще разбереш какво се опитвам да кажа, но това на този етап ти е невъзможно, понеже нямаш усещане за тези процеси. Просто те е страх, като малко дете от тъмното.

преди 1 час, _ramus_ написа:

И всичко това е написано именно от АЗ-а ти

аза и аза не е едно и също.

Написано е от това, което Шунята си мисли, че е аза му, и е прочетено от това, което ти си мислиш, че е твоя аз. 

Това на относително ниво. За абсолюта още ти е рано да разсъждаваш.

преди 11 минути, Śūnyatā написа:

кайфа 

Това за джаните ли се отнасяше?

преди 12 минути, dagpo19 написа:

Това за джаните ли се отнасяше?

Не, говорех за Рамус и това че се вре където разбира и където не разбира. Това не е зряло повединие за мен, а прогнило в основата си. Джаните още ги изследвам, макар че влязох във втора преди доста години. Оттогава напредакът ми е най-вече в устойчивост на втора джана и като цяло е слабо заблежим, но пак е нещо, поне не се влошавам :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.