Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се е появил човекът на Земята според вас ?

Featured Replies

преди 7 минути, dagpo19 написа:

Научният метод е идеал, който е нещо съвсем различно от реалността.

Ок, вече предложих нещо просто - виж "научното общество" което твори наука в Адронния колайдер... Ето това е РЕАЛНОСТТА - всеки ден се генерират "резултати", налична е програма, планове, систематизация... Всеки ден някой критикува всичко това и възоснова на същото се развива. Акумулацията е само в резултатите - принципите са заложени в базиса. РАЦИОНАЛНИ ПРИНЦИПИ. За тях граница няма... няма святи неща, няма непоклатимости и крайни положения - това е принципното положение.

Но понеже се прави от хора - много от тях се вкопчват в крайности, като обявяват за такива основните положения. Но в цялост - това не пречи на устрема да се спазват общите принципи. Тия принципи, между другото - също са критикувани непрекъснато - въпреки че са опорни принципи. Но най-вече - резултатите... са РЕАЛНОСТТА. няма по-точен лакмус "кое е реално". Реалност също е и бурното развитие... Това е съвсем очевиден извод и обобщение - на база на сравнения, дори в рамките на само един човешки живот.

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 126,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 час, _ramus_ написа:

Поставянето на нещо като крайно и абсолютно... не може да се нарече че е израз на РАЦИОНАЛЕН ПОДХОД. рационалните подходи по своята си естественост бутат всичко абсолютно... за да е налице развитие. И то е налице.

Няма как да разбираш що е крайно и абсолютно, ако нямаш правилно разбиране за егото.

Например закона, който гласи, че всяко нещо е тъждествено на себе си, краен и абсолютен закон ли е ?

преди 8 часа, Реджеп Иведик написа:

Няма как да разбираш що е крайно и абсолютно, ако нямаш правилно разбиране за егото.

Например закона, който гласи, че всяко нещо е тъждествено на себе си, краен и абсолютен закон ли е ?

Тъждествен - който напълно съвпада с друг , еднакъв , равен .:nono:

Не ти ли се струва , че си написал "свещена" глупост? :lol6: Въздигната в ранг на закон - още повече ! Че и с претенция за "поука" ! :lol6:

.....вероятна е мозъчна повреда някаква....! :lol6:И не ми го изтъквай като "свръх-разбиране" , че ще падна от стола ! Неразличител ! Не различаващ "себе си" от "друго"......!:nono:

В същност е абсолютно - е абсолютна глупост ! Нали за това питаш ?!  :lol6:

.......................................

Любопитно би ми било да ти гледам сеира , да срещнеш себе си с твой клонинг ! :lol6:

Препоръчвам ти за онагледяване филма "Луна" (2009) . Виждането и неговото осмисляне е друго нещо ! :nono:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Луна_(филм,_2009)  

......И пример от формалната логика , който не е стигнал до мисленето ти :

(1)Държавата е държава .

(2)Държавата не е държава .

И двете могат да са вярни . НО !

Така се получава неопределеност , която не води до разбиране , не води до нищо смислено....., а до дрънканици разни , бръщолевене ! :nono:

В същност :

В същност :

Първата част от твърдението обозначава даденото нещо , а втората част е определението за нещото ! 

Макар на всеки неразличител да му изглежда "тъждествено на себе си" ........:lol6:

Така се получава заблуда и по-скоро неразбиране на формалната логика  , защото във формалната логика формата е без съдържание ....! :nono:

Т.е. правилно разбиране дава израза : " Държавата е/не е  държава , когато ....(се разкрива съдържанието)...! " .Тогава вече всичко има своята логика ! 

преди 13 часа, _ramus_ написа:

бебчо...

За "бебечо" все пак има някаква надежда, но за доказан празнословец, няма. 

преди 13 часа, _ramus_ написа:

бебчо... не се опитвай в тия простори, защото си пълен невежа. Дращиш и въртиш все около едно и също и нагласяш някаква нескопосаност, да прилича на логичност. Но ти елементарни нещица не знаеш за логиката и като имитираш така смотано се получават нелепици.

искаш ли да се пробваш - един така... анализ, през твоя ник, през твоята мисъл, твоите възможности - да ги разкриеш и покажеш... Ето и прост пример - от горното, понеже супер отворен - да видим:

Обясни внимателно и подробно какво означавас това изречение - основна идея, основни понятия в него, връзката помежду им... започни с "теорията за Мултивселената" . Как тя "обяснява интелигентен дизайн", с бог, без бог. Но най-интересното е да напишеш - какво за теб означава "човешки разум" - що е разум, що е съзнание, какво точно е разумът, как се появява, проявява... И да ги съединим с мултивселената и... дизайните.

Какво ти пречи просто да си направиш една евангелистка темичка и да чоплиш в нея? Кой те остави от вашите да позориш така деноминацията ви, не знам. Голям автогол си правят...

Това означава, че критериите ви са различни, когато става въпрос за Разумен Творец или за ваши "гениални" умозаключения, които наричате научни. Причината е, че в главите ви са пълни с предразсъдъци. А наука с предразсъдъци не е наука. " Задачата на науката е по-скоро не толкова да намери естествените причини на явленията, колкото да открие обективната истина за нещата от действителността".  А вас обективната истина не ви интересува, а само Бог да го няма. Това не е наука, а псевдонаука. И горния пример, който представих много добре онагледява това. Мислите се за умни, но глупеете със разсъжденията си, защото основата ви е фалшива. 

преди 3 часа, by_chechi написа:

....

Добре де - Буда не ти се нрави, щото еди кво си. Ала сега и Аристотел ли ще изкарваш абсолютен глупак? Или да преминем на въпроса - освен собственото си величие, въобще някой друг признаваш ли за "различител"?

преди 27 минути, insec написа:

Или да преминем на въпроса - за "различител"?

Ако си различител , би могъл да посочиш в писаното от мен или от който и да е друг (даже той да е Аристотел :))  , с какво точно не си съгласен , да посочиш алтернатива и да дадеш адекватен пример в практика:nono:

Аз така правя ! Който желае , свободно може да се възползва !.....Акъл не се дава на сила ! Акъл се взема ! :nono:

преди 6 минути, by_chechi написа:

....

На училище нали си ходил, та съответно си наясно, че кога не си прочел два реда по темата, то въпреки опита да минеш с трика, че ако Ботев не е добър поет да ти пишат двойка, пак ти я пишат.

преди 37 минути, insec написа:

На училище нали си ходил, та съответно си наясно, че кога не си прочел два реда по темата, то въпреки опита да минеш с трика, че ако Ботев не е добър поет да ти пишат двойка, пак ти я пишат.

Ходил съм на училище . Повече от колкото можеш да си помислиш ! :)

Тук е широка  и добре известна практика ......трикът с Ботев . Не минава за знание и умение , а е откровена простотия ........поне пред мен !

Посочвам пропуските в знанието ! Разкривам перспективи (последно виж горните ми два поста).............което се възприема ......отрицателно да кажем .

Но това как се възприема , мен никак не ме интересува ! Който може - да взема !  :nono:

Един за всички дава , всеки за себе си взема ! :)Това е Закон на Мисленето !:nono:

на 27.07.2019 г. в 13:07, Anjel Dimitrov написа:

Значи най-разумното обяснение ,което повечето хора могат да асимилират,за произхода на човека е описан тук https://bg.wikipedia.org/wiki/Еволюция_на_човека 

има и други Теории - 

1-Дошли извънземните и променили ДНК-то на маймуните

2-Господ променил ДНК-то на маймуните

3- Извънземните пускат свои затворници тук на земята ,без никакви техники и идват отвреме на време да ги наблюдават,или ни наблюдават постоянно,защото извънземните били безсмъртни.

4- Суперкомпютър е всъщност Господ,като този съперкомпютър може да променя формата и съзнанието на всичко,включително и на  цялата ни позната Вселена и всичко в нея и следователно ние сме негов продукт,което отчасти се припокрива с някои свещени писания.)

Голям брой учени  са склонни да смятат нашата биосфера за експеримент на високо развита технически извънземна цивилизация. Според едно изказване на Хокинг: „Нашият създател може да е студент по физика от някоя напреднала цивилизация, извършващ рутинен лабораторен експеримент.”

Но тук възниква едно трудно обяснимо противоречие. Същите тези авторитети, които са категорично против Божествения произход (и са обявили всяко такова учение за не-научно), с готовност приемат интелигентна намеса от друга цивилизация?!

Блез Паскал пита: „Защо толкова много хора не вярват в Божествените истини? Дали защото не са им доказани?” И отговаря: „Не, но защото те не ги харесват.

В І Кор. 3:19 Бог казва: „Улавя мъдрите в лукавството им” 

преди 32 минути, realno написа:

Голям брой учени  са склонни да смятат нашата биосфера за експеримент на високо развита технически извънземна цивилизация.

Може ли поне трима да посочиш с линк към техни научни публикации, в които твърдят такова нещо? Вярвам, че няма да се затрудниш щом казваш, че са "голям брой". Говорим за научни публикации, не за интервюта, в които се изказват всякакви хрумки.

преди 1 час, realno написа:

....Но тук възниква едно трудно обяснимо противоречие.

Няма противоречие ! :nono:

Има съзнателно (или несъзнателно) и целенасочено обърната на опаки Истина ! Защото най-общо казано - така всякакви ограничения за мислене "отпадат" . Бог така каза ! И под страх от божие наказание , ако не се спазва казаното - вярва се ! Предполага се , че всеки по един или друг начин я знае тази обърната на опаки Истина от Библията......

Правилната е :

"В началото беше Словото . И Словото беше ......от Човека ! И Човекът сътвори бог по собствен образ и подобие , бог да служи на Човека , осветявайки пътищата му неведоми "

Казано с други думи , чрез Бог и прочие религия си обясняваме това което не знаем . В науката подобни изпълнения се наричат хипотези....

Т.е. Бог съществува , но само като наша идея в собствените ни глави !

Къде тук виждаш необяснимо противоречие ? :angry:

А защо тази Истина е обърната на опаки е тема за друг , дълъг и свързан с цивилизационно развитие разговор.....

преди 6 минути, .Alex&Vanko. написа:

Байче, обясни как се е появил човека?!

Мога само да предполагам , да изкажа хипотеза , да кажа в какво вярвам . И съм го направил в преден свой пост....В който фактически съм дал обяснение за своето незнание по този въпрос........върни назад ....

преди 31 минути, by_chechi написа:

Няма противоречие ! :nono:

Има съзнателно (или несъзнателно) и целенасочено обърната на опаки Истина ! Защото най-общо казано - така всякакви ограничения за мислене "отпадат" . Бог така каза ! И под страх от божие наказание , ако не се спазва казаното - вярва се ! Предполага се , че всеки по един или друг начин я знае тази обърната на опаки Истина от Библията......

Правилната е :

"В началото беше Словото . И Словото беше ......от Човека ! И Човекът сътвори бог по собствен образ и подобие , бог да служи на Човека , осветявайки пътищата му неведоми "

Казано с други думи , чрез Бог и прочие религия си обясняваме това което не знаем . В науката подобни изпълнения се наричат хипотези....

Т.е. Бог съществува , но само като наша идея в собствените ни глави !

Къде тук виждаш необяснимо противоречие ? :angry:

А защо тази Истина е обърната на опаки е тема за друг , дълъг и свързан с цивилизационно развитие разговор.....

Ето за това говоря. Нагласяте нещата както на вас ви харесват само, защото не желаете Бог в "уравнението".   Но това не е мой проблем, а ваш, защото заблуждавате себе си.

Най - вероятно и Дарвин е мислил като теб и затова е насътворил всичките глупости, които днес се представят за чиста наука, а е жива заблуда и невежество. 

Сбогом, Дарвин!

https://megavselena.bg/sbogom-darvin/

"Нека прибавим и че „разумната намеса” всъщност е най-доброто обяснение, понеже разрешава мигновено всички противоречия около произхода на Вселената, живите същества и човека.

В своето предознание Бог е предвидил всички погрешни теории, до които можем да стигнем. Затова нашият свят е създаден по начин, който еднозначно говори за интелигентно планиране." 

преди 3 минути, by_chechi написа:

Мога само да предполагам , да изкажа хипотеза . И съм го направил в преден свой пост......върни назад ....

Ще предполагаш всичко, но не и Интелигетен Творец.  Ето това се казва "наука" и "търсене на истината". :yanim:Това наистина е "интелигентно" от твоя страна. 

преди 18 минути, realno написа:

....всъщност е най-доброто обяснение....

Как пък така не можа да разбереш , че знанието има граници , има предели отвъд които за сега нямаме достъп за мислене , поради отсъствие на обективна информация , при това по съвсем лесно обясними причини .......

Предели , отвъд които не се знае ! Това теб естествено (така сме устроени) може и да не те устройва психически (и мен също) , но е така ! Свиквай !  :nono:

Казано просто и изначално : "Знание-незнание" . Какво друго има като мисъл в главата ти ? :angry:

......Бръмбари ? Те са част от незнанието !....:lol6:

преди 24 минути, realno написа:

Ще предполагаш всичко, но не и Интелигетен Творец.  Ето това се казва "наука" и "търсене на истината". :yanim:Това наистина е "интелигентно" от твоя страна. 

Много лесно може да се допусне интелигентен творец, но какво от това. Както виждаме проблемите остават нерешени тук и сега, ама вярвайте лъвът ще пасе с овцата. Човекът е интелигентен творец също. С помощта на разума и технологиите може да създава нови и да променя съществуващите видове, но това не го прави по-добър и по-любящ, а точно обратното. Човекът е способен с разума и технологиите да унищожи своя вид и цялата планета. Дали не е наследил това си егоситично и ирационално качество от своя "татко"?

Напълно е възможно да сме създадени от по-висш разум, но за него да не знаем нищо, понеже той така е пожелал. Той може да е егоистичен, зъл и извратен. Това можеш ли да го предположиш "търсачо на истината"?

преди 18 минути, by_chechi написа:

Как пък така не можа да разбереш , че има предели отвъд които за сега нямаме достъп за мислене , поради отсъствие на обективна информация , при това по съвсем лесно обясними причини .

Предели , отвъд които не се знае ! :nono:

1. Има информация и тя в Библията, но за вас многознаещите е твърде елементарна, а вие искате нещо, което да е много сложно и продължило милиарди години та да е истина, дори и да  няма логика или противоречи на куп природни закони. Може ли науката да противоречи сама на себе си? Явно за вас може. 

2. И след като "има предели отвъд които за сега нямаме достъп за мислене , поради отсъствие на обективна информация"  автоматично по подразбиране отхвърляте идеята за Интелигентен Творец? Правилно  ли е науката да отхвърля и Инетелигентен Творец? Или тази "наука" е някаква специална, атеистична. Явно вече има и такава наука. 

преди 9 минути, Śūnyatā написа:

Много лесно може да се допусне интелигентен творец, но какво от това. Както виждаме проблемите остават нерешени тук и сега, ама вярвайте лъва ще пасе с овцата. Човекът е интелигентен творец също. С помощта на разума и технологиите може да създава нови и да променя съществуващите видове, но това не го прави добър и любящ. 

Напълно е възможно да сме създадени от по-висш разум, но за него да не знаем нищо, понеже той така е пожелал. Той може да е егоистичен, зъл и извратен. Това можеш ли да го предположиш "търсачо на истината"?

Ако беше лесно да се допусне Интелигентен Дизайн атеистичната "наука" щеше да го направи, но не. 

..."търсачо на истината"... Пак си в грешка. Аз не търся истината, защото за мен истината е в написаното в Библията, я вие сте "търсачи", защото не я познавате и се лутате между най - различни "научни"теории, които противоречат дори на истинската науката???  

преди 41 минути, by_chechi написа:

Правилната е :

"Човекът сътвори бог по собствен образ и подобие , бог да служи на Човека , осветявайки пътищата му неведоми "

Кога е станало това? Идеята за Бог е непроследима назад във времето. Имало я е във всяка позната ни цивилизация. Как се е развила идеята за Бог при нецивилизовани те хора? Още повече, че всички познати ни цивилизации от миналото и всички религиозни системи на които те се основават, имат в основата си сходна структура. Не е ли разумно да се предположи, че тази идея всъщност е основополагаща за възникването на една цивилизация, а изопачаването й за нейния упадък. Това може да се наблюдава. 

преди 18 минути, Śūnyatā написа:

Човекът е интелигентен творец също. С помощта на разума и технологиите може да създава нови и да променя съществуващите видове,

Не знам да е създаден нов вид и то от човека нарочно. Нов вид означава даже не безплоден хибрид, а същества способни да се възпроизвеждат и да продължават вида без да се изроди и сведе до нищо след няколко поколения. Имаш ли пример за такова явление, предизвикано от хората или поне спонтанно станало пред очите ни, че да се потвърди превръщането на един вид в друг съвсем различен?

преди 11 минути, Shiniasu написа:

Кога е станало това?

Това в годините съм го обяснявал няколко пъти .....Хайде пак ! :)

....Когато на времето неандерталецът излязъл от пещерата и сочейки слънцето с пръст изръмжал заплашително   " Ето ! Това съм Аз !" , а останалите в пещерата тихичко измъркали " Оу , да ! " , под страх да не би да бъдат издраскани и изпохапани , пък и така някой друг кокал за оглозгване оставал .........Тогава възникнала първата религия , която четейки древни книги пък и не толкова древни , може да се проследи развитието на обществото от тогава та до ден днешен включително .....

:)

преди 1 минута, by_chechi написа:

....Когато на времето неандерталецът излязъл от пещерата и сочейки слънцето с пръст изръмжал заплашително " Ето ! Това съм Аз !"

Спомних си. Ти ли беше бре ? Ей какви години бяха...

преди 10 минути, by_chechi написа:

Това в годините съм го обяснявал няколко пъти .....Хайде пак ! :)

....Когато на времето неандерталецът излязъл от пещерата и сочейки слънцето с пръст изръмжал заплашително   " Ето ! Това съм Аз !" , а останалите в пещерата тихичко измъркали " Оу , да ! " , под страх да не би да бъдат издраскани и изпохапани , пък и така някой друг кокал за оглозгване оставал .........Тогава възникнала първата религия , която четейки древни книги пък и не толкова древни , може да се проследи развитието на обществото от тогава та до ден днешен включително .....

:)

Разказвате сякаш там сте били...

преди 13 минути, witness написа:

Не знам да е създаден нов вид и то от човека нарочно. Нов вид означава даже не безплоден хибрид, а същества способни да се възпроизвеждат и да продължават вида без да се изроди и сведе до нищо след няколко поколения. Имаш ли пример за такова явление, предизвикано от хората или поне спонтанно станало пред очите ни, че да се потвърди превръщането на един вид в друг съвсем различен?

Не ex nihilo. Така се предполага да създава само Бог. 

преди 9 минути, dagpo19 написа:

Разказвате сякаш там сте били...

Сякаш си бил там когато са писали Будизма , Библията , Корана и прочие.....:)

Коренът е един и същ - психологически . Така сме устроени и то никак не е случайно.....Другото е подробности .....:nono:

преди 15 минути, by_chechi написа:

.Когато на времето неандерталецът излязъл от пещерата и сочейки слънцето с пръст изръмжал заплашително   " Ето ! Това съм Аз !" , а останалите в пещерата тихичко измъркали " Оу , да ! " , под страх да не би да бъдат издраскани и изпохапани , пък и така някой друг кокал за оглозгване оставал .........Тогава възникнала първата религия , която четейки древни книги пък и не толкова древни , може да се проследи развитието на обществото от тогава та до ден днешен включително .....

Първо не е доказано дали от неандерталците възниква цивилизация или те са следствие от упадък на такава. 

В историята ти неандерталецът с новата си идея веднага ще се превърне в черната овца на племето. Да оставим настрана, че между човек и слънцето външна прилика няма. Какъв човек по образ и подобие на бог/боговете тогава. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.